Argente,nigdje u Zakonu ne stoji da ovaj pristanak ima veze sa heteroglom oplodnjom baš kao što nigdje u Zakonu ne stoji da se ovjereni pristanak ovjerava kod javnog bilježnika.Moje je mišljenje npr.da ovjereni pristanak znači vlastoručno potpisani pristanak ispred očiju liječnika kako se i do sada radilo.Ali razlog zbog kojeg mislim da ova ovjera ima veze s javnim bilježnikom je upravo "dokazivanje očinstva" a koje se mora dokazivati jedino ako postoji mogučnost heterogne oplodnje.Ukoliko te mogučnosti nema ,tada nema potrebe niti za "dokazivanjem očinstva".Zatim,papir koji sam nedavno potpisala kod javnog bilježnika je različit od svih papira koje sam do sada potpisivala kada sam išla u postupke MPO.Na prijašnim papirima je stalo da sam upoznata sa rizicima liječenja i tome slično a na ovome papiru piše MPO,vlastite stanice.Takav papir se nikad do sada nije potpisivao i mislim da ima direktne veze sa mogučnosću heterolognje oplodnje.A razlog zbog kojeg to ne primjenjuju sve bolnice nego samo neke vidim u činjenici što uopće u sadašnjoj situaciji kada se u praksi uopće ne provodi heterologna oplodnja nema smisla potpisivanje jednog takvog papira.
Druge zemlje naravno ne potpisuju takve papire jer u stvarnosti takav papir niti ne može dokazati očinstvo,ali čini se našoj birokraciji ipak može.
A sad mi vi objasnite zašto Hrvatska država plaća postupke donacije u inozemstvu kada donaciju u Češkoj je sasvim jedan drugi postupak jer je zagarantirana anonimnost donatorima i onima koji traže donaciju a donatorice JS sasvim sigurno dobivaju novčanu naknadu.Zašto Republika Hrvatska plaća nešto što sama ne dopušta.Po istoj logici bi mogle tražiti i žene koje imaju recimo 45 godina da im se plati postupak jer je recimo u Češkoj to dozvoljeno npr.pa će one ići u Češku a Hrvatska će im to plačati.
Znači kada državlljanin RH ide u donaciju u Hrvatskoj tada nema pravo tražiti da bude anoniman(jer dijete nakon 18 g ima pravo saznati identitet donora) a kada isti državljanin ide u Češku na račun podmirenja troškova od RH-e tada mu je zagarantirana anonimnost ( i u tom slučaju dijete nema pravo saznati identitet donora?)i RH plaća cijeli postupak a koji uključuje i naknadu donatorici.?RH plaća ustvari nešto što naš Zakon ne podržava a to je naknada koju donator dobiva za svoje JS ili SPS u Češkoj (to nije teško izračunati kada se usporedi cijena istog postupka sa vlastitim ili doniranim stanicama) i anonimnost a koja je pretpostavljam daleko bitnija paru koji se odlučio na donaciju.
Ja sam dakle da se traži hitno objašnjenje u smislu traženja vjerodostojnog tumačenja članka 14 st 2 tj.da se protumači kako se provodi ovjera,tko ovjerava papir i što se tim papirom dokazuje a koje je sada prilično nejasno svima.
Što se tiće donacije,smatram da ukoliko je nemoguće je provesti donaciju u praksi a postoji stručni kadar i oprema to znači da je takve odredbe treba hitno mijenjati ili ukidati a ne dopuštati da mi sa"svojim liberalnim zakonom" trošimo novce iz Hrvatskohg proračuna i taj novac dajemo drugim zemljama za nešto što sami možemo raditi.