Citiraj antony34 prvotno napisa Vidi poruku
Idem na vv dr. Alebic. To smo razgovarali prije tri tj kad nam nije uspjela stimulacija. On mi je rekao da cemo ako ne uspije samo s klomifenima da jedino preostaje s doniranim js. Zato pitam ako ko ima iskustva s tim. Al ja cu ga pitati ako tu nece ici, ici cu u graz jer znam da tamo moze tako.

Donacije j.s u Austriji nisu uopće dozvoljene, ne znam odakle ti ovako kriva informacija Antony34, kao i mnoge druge države Austrija nije definirala donaciju j.s. i za sada nije legalna uopće. Zato i jesu neke destinacije znane Češka, Španjolska - tamo to funkcionira bez problema iako CZ ima samo anonimnu donaciju, dakle ne može opet tvoja šogorica jer ne bi bila anonimna.

Dalje, nikakvi dogovori nisu dozvoljeni u donaciji j.s. sukladno članku 21 ovog zakona u Hrvatskoj:

Članak 21.

(1) Zabranjeno je davati ili primati novčanu naknadu ili kakvu drugu korist za darivanje spolnih stanica ili zametaka.
(2) Žena i muškarac koji su darovali svoje spolne stanice i/ili zametke imaju pravo na naknadu nužnih troškova.

(3) Zabranjeno je sklapanje ugovora, sporazuma ili drugih oblika pisanog ili usmenog dogovora o darivanju spolnih stanica ili zametaka između darivatelja ili darivateljice spolnih stanica, odnosno zametka i jednog ili oba bračna, odnosno izvanbračna druga u postupku medicinski pomognute oplodnje.

(4) Ugovor ili sporazum o ustupanju spolnih stanica, odnosno zametka uz novčanu naknadu ili drugu korist je ništetan.

U to nažalost spada i znana donacija s frendicom, susjedom, ne znam instruktoricom engleskog.

Antony34, no tebi uistinu predlažem da se dobro informiraš prije donacije j.s. Ako te Alebić vodi, neka te on i informira koja su ti prava i obaveze u tome. Imaš i zakon o med. potpomognutoj oplodnji pa ga malo prostudiraj:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...7_86_1962.html

Nije to samo otići i odraditi postupak, cijene su najmanje 4500 EUR u Češkoj, Španjolska i druge države su još mnogo skuplje.

Sretno u svakom slučaju i pomalo, nije donacija j.s. tek tako za odraditi.

U Hrvatskoj je istina samo mrtvo slovo zakona, nema banke - koja mora postojati prije donacije.

Nema niti za sada žena koje bi svoje j.s. zamrznute koje im više ne trebaju donirale............. lliječnike iz MPO klinika i nije briga, neće ni da riješe donaciju embrija a kamoli donacije j.s.

Na tebi je inicijativa zato se i trebaš dobro informirati. Ali tvrditi na forumu da donacija jajnih stanica košta 1000 EUR i da to možeš tek tako u Austriji odraditi jednostavno pokazuje - oprosti iskrenost - tvoju potpunu neinformiranost ili čak (ne)namjerno postavljanje krivih informacija. Zato oprez.