nia prvotno napisa
draga baby_eve mislim da bi ti bila od pomoći spoznaja da dojenje zahtijeva i prilagođenu prehranu majke upravo zbog iscrpljivanja rezervi minerala i bjelančevina majke i posljedičnih problema, koji se tim više kompliciraju kontinuiranim umorom i nespavanjem (svim što ide uz majčinstvo) tako da se procesi obnavljanja odvijaju limitirano.
Dakle ako majka doji i obnavlja (prehranom, odmorom, snom) sve što svojih rezervi potroši uz pretpostavku zdravih metaboličkih procesa tada ne dolazi do iscrpljivanja organizma majke, dapače priroda se pobrinula da majka ima puno više koristi. U protivnom ako se na to zaboravi rezerve se potroše, jer majčino mlijeko uvijek ima ono što treba pa čak i kod majki koje gladuju ali ne iz zraka neko iz rezervi u majčinom tijelu.
Stoga prehrana majka mora sadržavati više bjelančevina i više minerala npr. ako majka stvori dnevno 1000ml majčinog mlijeka za to joj treba 1200 mg kalcija - ako ga ne unese dnevno prehranom izvući će se iz njenih kostiju ! , jednako tako je i sa svim ostalim sastojcima. Uglavnom, većina dojilja (i ja sama) najviše zaboravlja na potreban unos bjelančevina, a najčešće se vrlo dobro nadoknađuju ugljikohidrati. Nadalje vitaminski preparati za dojilje pokrivaju samo dnevne potrebe ali nisu dostatni ako postoji bilo kakav manjak vitamina već se njihova doza mora prilagoditi tj. povečati.
Nadam se da nisam zakoplicirala i da sam bar malo pomogla, i da nije nužno prekidati dojenje već zdravom i dojenju prilagođenoj prehrani popraviti svoje zdravlje