Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: dijete me iscicava...

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno dijete me iscicava...

Trebam savjet

Nikada bas nisam bila jakog imuniteta, ali poslije poroda...ajme koma. Pocela sam dojiti odmah poslije poroda (carski) i od pocetka je to bio tako veliki napor da ni sama ne znam kako sam izdrzala do danas (svaka 2 h od 0-24 prvih 6 mj.).
    Prvo sam nakon poroda dobila upalu bubrega koja je trajala neko vrijeme, zatim jednu upalu mjehura na drugu i nikako ih se rješiti antibioticima (bila sam i na hitnoj par puta jer mi je pozlilo).
    Nakon poroda sam smrsavila 10 kg i unutoc svim vitaminima i prehrani i puno tekucine i svim onim (standardnim) savjetima danas imam oko 8 kg manje nego sto sam imala prije trudnoce.
    Stalno imam vrtoglavice, afte, upale, viroze i sve ostalo sto se pripisuje imunitetu. Dr. mi stalno govori da je to od dojenja, jer me mala previse oslabila, a i tlak mi je u podrumu.
    Mis mali ima 9 mjeseci i jos cica svako malo. Jedan dan sam izbrojala da je bila 21 put na cici. Njoj je to mazilica, hrana, pice...sve.
    Mozda sam si sama kriva, ali nemam snage prekinuti dojenje iako mi (cini se) unuistava zdravlje, jer vidim da je njoj to veliko zadovoljstvo, a i meni je to "nas trenutak" Mala je teski cicavac, a ja imam srecu da imam jako puno mlijeka.
    Prije nego netko kaze "probaj tablete" za dojilje - probala sam ih nekoliko. I LGG i sve tako nesto. Sada planiram probati sa homeopatijom...

Što da radim...ima jos tko takvo iskustvo?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imam sve tvoje simptome osim mršavljenja.
    i ne bih rekla kako je dojenje krivo za to (dapače, vrijeme dojenja je odmor nad odmorima u odnosu na trčanje i skakanje za njim i oko njega između podoja).
    jednostavno se moramo pomiriti s time da više nikada nećemo voditi onaj neopterećen i bezbrižan život kakav smo vodile prije majčinstva.
    ta velika odgovornost je, čini mi se, ono što nas iscrpljuje.
    brige, strahovi...
    i, nespavanje, naravno.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

jesu li ti rekli kako bi ti pomogli da ne dojis? nude li ti nekakve lijekove koji ne idu uz dojenje? ili samo smatraju da je dojenje uzrok tvojih problema?

moje je iskustvo slicno tvome, ali ja ne krivim dojenje, nego samo i iskljucivo nespavanje: prije sam spavala barem 10 sati dnevno, sada manje od 6

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    moje je iskustvo slicno tvome, ali ja ne krivim dojenje, nego samo i iskljucivo nespavanje: prije sam spavala barem 10 sati dnevno, sada manje od 6
    potpis na natašu, a i na apricot. ni ja baš nisam u najboljoj formi... isto je bilo i prvi put, i stanje mi se popravilo kad je dijete postalo manje fizički zahtjevno (prije svega kad su prestala noćna buđenja).

dojila sam malo više od dvije godine kad me ginekolog poslao izvaditi krv (zabrinut da me dojenje uništava ); krvna slika savršena...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mislim da je tvome djetetu potrebnija zdrava mama nego cica, tak da.... :/
    nekužim jednostavno to forsiranje nečega, ako neide više neide...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

onda možemo i ovako reći:
    mamino zdravlje (a upitno je koliko je ta iscrpljenost od dojenja) prema bebinom zdravlju (neupitno i dokazano)

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

nisam ništa loše mislila,
    samo ja sam iz njenog posta shvatia da su njeni problemi počeli neposredno nakon što je počela dojiti, što joj jako iscrpljuje organizam...
    i vidim probala je sve i svašta i nije pomoglo...
    jedino još preostaje homeopatija (koja nekome super pomaže, a nekome uopće ne...)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

njezini problemi su počeli kad je postala majka...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moja sveki mi je isto slično pričala. Dojila je sina do godinu dana, i kaže, sve joj je išlo u mlijeko. A ona, kost i koža (a dobro je jela), rušila se od niskog tlaka. :/ S godinu dana zaključila je da ne može više, i prestala. Stanje joj se poboljšalo.
    Mislim da tvoja iscrpljenost i pad imuniteta ipak može biti od dojenja, i slažem se da je djetetu prije svega potrebna zdrava mama, a osim toga, i samoj mami je važno vlastito zdravlje. Devet mjeseci dojenja nije malo.
    Sad, kako pišeš, mala je velika cicalica, to je valjda stvarno muka odbijati od cice, nemam takvo iskustvo. Moja mala je prestala kad je htjela, sa 21 mjesec, no da sam se baš rušila, i toliko smršavila, vjerojatno bih prestala i prije.
    Možda da probaš još uložiti u prehranu, jesti ntegralne žitarice, mahunarke, ribu, povrće..Ne znam je li jedeš slatkiše, šećer krade minerale iz tijela,dakle uzima energiju, a ne daje ju. I da se probaš naspavati, uh, ja uvijek velim, mogla bi ne jesti, ali ne spavati...to već puno teže.
    Sretno u svakom slučaju!

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hvala na savjetima. Pokusala sam je sinos dati tati da je uspava "bez cice" i nakon par minuta dreke i urlanja (u kojem mislim da ga je i ugrizla i ogrebala - ne namjerno) dao ju je meni, a ona je copila majcu i samo se pristekala. Ne znam...

Dr. mi je rekla da mi je krvna slika losa - ali kada sam joj rekla da dojim onda je rekla ono "hm...da vi ste jedna od tih koja doji". Najradije bih se onda sjela i plakala, jer između želje za dojenjem i normalnim funkcioniranjem ne znam sta bih

recite mi barem da li je istina da djeca koja ne cicaju spavaju cijelu noc, jer mene to stalno uvjeravaju, a moja mene budi po noci 2-3 puta.

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hvala na savjetima. Pokusala sam je sinos dati tati da je uspava "bez cice" i nakon par minuta dreke i urlanja (u kojem mislim da ga je i ugrizla i ogrebala - ne namjerno) dao ju je meni, a ona je copila majcu i samo se pristekala. Ne znam...

Dr. mi je rekla da mi je krvna slika losa - ali kada sam joj rekla da dojim onda je rekla ono "hm...da vi ste jedna od tih koja doji". Najradije bih se onda sjela i plakala, jer između želje za dojenjem i normalnim funkcioniranjem ne znam sta bih

recite mi barem da li je istina da djeca koja ne cicaju spavaju cijelu noc, jer mene to stalno uvjeravaju, a moja mene budi po noci 2-3 puta.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj baby_eve prvotno napisa
    "hm...da vi ste jedna od tih koja doji".
    nadam se da neću kompromitirati tvoj odnos s liječnikom, ali ova rečenica je strašna :shock:

kao da je rekao da si jedna od onih koji zlostavljaju životinje, koji divljaju po autocestama, koji ne prijavljuju porez...
    zar on ne zna koji su benefiti za majke koje doje?!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Baby_eve - potpisujem savjetnice, ali pomalo i Dijanu, s tim da mislim se ne bih tako lako oprostila s dojenjem, jer kažeš da vam to tako znači.

Ja bih na tvom mjestu jako poradila na imunitetu, ali prehranom. Baš kako ti je Dijana savjetovala obavezno izbaci šećer, napitke i čak bih i smnjila ugljikohidrate, tj. pazila bih da ravnomjerno unosim ugljikohidrate i proteine, jer je jako bitna ta ravnomjernost - npr. kada jedem tjesteninu bez povrća ili salata, kao i krompir ili ostale ug.hid. baš osjetim tromost, pospanost, tijelo kao da mi ostari jedno 10ak godina.

Homeopatiju bih isto tako probala...

Ono što bih još primjenila je: kućne poslove bih smanjila na minimum, više bih spavala, tj. ako dijete spava preko dana svaki put bi i ja legla, ako ništa da se odmorim.

I još nešto.... mislim, i ono što viđam u okolini i osjetim na svom tijelu, je da mi pada imunitet i stvaraju se problem kada me nešto tišti, a bježim od toga. Moj problem ne mora biti rješiv, ali moram ga definirati i znati šta je i na koji način djeluje na mene.
    Možda opterećuješ previše nebitnim stvarima?

Antibiotici jako upropaste organizam i znam kada počne taj krug antibiotika da je teško da se tijelo oporavi i dođe sebi. Većinom ide jedno za drugim ...

Nadam se da ćeš naći rješenje za svoj problem i da ćeš se brzo oporaviti!
    A za doktora, vala baš :shock:

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ovisi o djetetu. moja sestra uopće nije dojila a do 2 godine se njena kćer svake noći budila po 10 puta.

moja ponekad cijelu noć provede na sisi, a uobičajeno se budi po 4-5 puta. neče uvijek sisati, nekad samo hoće da je zagrlim

pitanje: jel mala spava s vama u krevetu? možda bi mirnije spavala da spava u svom krevetiću? (ponekad mislim da moja bi... :/ )

a što se tiče imuniteta, mislim da je problem više u nespavanju nego u dojenju. zapravo, o kroničnom umoru. loša prehrana (zato što se uglavnom jede nabrzake), previše obveza, stres...

rješenje, ne znam, kad bih bar znala :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovo zaboravi.
    moj je dojio tri mjeseca, spavati cijelu noć je počeo negdje sa dvije godine.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    ovo zaboravi.
    moj je dojio tri mjeseca, spavati cijelu noć je počeo negdje sa dvije godine.
    Bome, moji su oboje počeli spavati kada su prestali dojiti.

Međutim, 2-3 buđenja nije puno (ako dijete spava sa tobom u krevetu i ne ustaješ noću)), trebala bi se i pored toga naspavati.
    Mene su budili po desetak puta, a znam i gore slučajeve...

Možda i nije do dojenja, znam cure koje su nakon poroda bile stalno bolešljive, a uopće nisu dojile.

U svakom slučaju, malo moraš poraditi na krvnoj slici, konzultiraj se sa liječnikom/fitoterapeutom/homeopatom pa pokušaj.
    Ako ne ide, uvijek možeš odustati od dojenja, ali ja bih to ipak pustila za kraj...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

I meni su to svi govorili :/ . Onda je prestao cicati, sa 13 mjeseci, i nastavio se buditi istim tempom kao i prije, ali ga više nisam mogla umiriti s cicom, pa je sve bilo još gore. Tek sa 2 godine je počeo bolje spavati.

Moj savjet ti je da maksimalno obratiš pažnju na kvalitetu hrane koju jedeš, nikakvi vitamini ne mogu zamjeniti pravilnu ishranu. Ako ikako možeš organizirati, pođi na nekakvu sportsku aktivnost koja ti odgovara - malo fizičke aktivnosti čuda čini za raspoloženje i imunitet.

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Prehrana...moguce....ujutro dodjem na posao i onda kava, gablec, pa poslije posla neki sendvic prije rucka, pa po malu i tako...

stres...hm...tko u ovoj krizi nema stres (?!)

budem onda ipak probala sa prehranom i idem kod homeopate malo srediti mjehur i imunitet. Fala

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I u našem slučaju je fakat istina da kad je prestala sisati, počela je spavati cijelu noć. Sve se super poklopilo: s 21 mj. je krenula u jaslice, ja na posao, prestala je sisati (što je meni bilo i žao), ali je odmah počela spavati cijelu noć, tako da sam ja mogla naspavana na posao.
    Stvarno, ali stvarno kapa dole mamama koje mali sisavci bude n puta po noći, a one moraju rano na posao (a i na poslu funkcionirati), ali znam da bi i ja tako radila da je mala nastavila sisati. No, opet, sve ima svoju granicu, ako bi me previše fizički iscrpilo...prestala bih.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Osim spavanja i prehrane o kojima su cure već pisale, još je važna i rekreacija. Meni osobno i najvažnija za imunitet. Nevjerojano koliko sam podložnija virozama u periodima kad ništa ne treniram, i koliko mi je životna energija niža.

pčelica01 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ja osudujem sve mame koje nisu probale dojiti svoju djecu(a mogle su) jer to je najljepse vrijeme i za mene i za moju bebu!
    Ali isto tako ako to narusava tvoje zdravlje onda je mozda vrijeme da prestanes!
    9 mjeseci(sto uopce nije malo) je bolje nego nijedan dan!
    I ja mislim da tvom andelu treba zdrava mama, jer ako si ti zdrava onda ces imat vise kvalitetnog vremena za igranje sa njom!
    Naravno odluka je samo tvoja jer ti najbolje znas sta je dobro za tebe i za nju

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Djeca su nam iste dobi. Od svoje kilaze sam u minusu kakvih 6kg (al mi ne smeta jer me fino stesalo).
    Kod mene je krvna slika inace koma a zadnjih mjesec dana uputnica mi stoji na ormaricu jer nikako ne nalazim nacin da se organiziram i odem ranom zorom izvaditi krv. Za sad se ne osjecam lose, od poroda sam imala samo upalu grla ali mislim da bi je imala tako i tako jer me to trefi svake godine u proljece.
    Moj cicoljubac je prije cicao svakih sat i pol, jedan period je malo lakse bilo nocu kad je cicio tri puta ali nije potrajalo. Danas po danu jede rijedje jer papa dohranu ali ima isto dana kad je kasica bljak a cica njam njam pa jede cesce. Nocu jede od tri do x puta, naravno da se nekada i samo tjesi jer je ruzno sanjao ili sto vec. Dojenje me ne smeta, u biti sad mi je bas gust za razliku od pocetka kad sam se osjecala kao jedna velika hodajuca cica. Ono sto me smeta je to budjenje nocu jer nema neki stalni ritam i cesto se ujutro stvarno tesko ustajem. E da mi je to prorijediti...
    Ono sto sam kod sebe primijetila je da kad slabije jedem ima manje mlijeka tako da bi mozda trebala stvarno kvalitetnije jesti. Sendvici ajde ako se bas nema sta ali ne redovno, kuhano je ipak kuhano.
    I sto sam cula od vise cura ali nisam iskusala niti imam za sada namjeru - djeca koja su dojena kad predju na bocu spavaju nocu u komadu...medjutim kad vidim koliko treba za smuckati bocu i dalje mi je lakse lijepo izvaditi cicu...
    I za kraj, nas mali spava s nama u krevetu ali svejedno se dosta budi...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi smo dojili noću malko više od dvije godine. cca 6 buđenja svaku noć.

kad sam ukinula noćne podoje smanjio je buđenja na 2-3 (tražio je da ga zagrlim).

tek s tri godine počeo je spavati bez buđenja, odnosno negdje pred jutro bi mi došao u zagrljaj.

eto.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    mi smo dojili noću malko više od dvije godine. cca 6 buđenja svaku noć.

kad sam ukinula noćne podoje smanjio je buđenja na 2-3 (tražio je da ga zagrlim).

tek s tri godine počeo je spavati bez buđenja, odnosno negdje pred jutro bi mi došao u zagrljaj.

eto.
    Isto kao kod nas, samo sto je Novi s dve i po sam smanjio nocna sisanja na 2-3 puta, a sa tri je spavao celu noc, tj. budio se samo jednom u par dana nocu.
    Sisa jos uvek.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Leda je sisala do 3 god i 3 mj
    a pocela je spavati cijelu noc s 2.5 god

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nisam pročitala sve postove, ali iz vlastitog iskustva moram reći sljedeće: - sigurna sam da majčinstvo, ali i trudnoća pa onda dojenje (prvo isključivo šest mjeseci, a kasnije vrlo često u danu) sigurno troše majku fizički i nitko mi ne može reći da je to uglavnom od nespavanja i brige.
    Ako samo idemo racionalno i vidimo da je naše tijelo stvorilo u 9 mjeseci bebu i onda ju šest mjeseci isključivo hranilo (npr. moja se rodila s 4300, a sa šest mjeseci je imala 8600 kg), znači 15 mjeseci smo održavali drugo živo biće - naravno da se potrošilo! moje rezerve željeza bile su u podrumu, iako sam kontinuirano uzimala željezo i zdravo se hranila.
    Mi smo prestali dojiti s njenih 13 mjeseci, evo prije mjesec dana. Kad smo izbacili noćne podoje s 11 mjeseci, ja sam dobila menstruaciju i od onda idem na bolje, a otkad sam potpuno prestala se mijenjam dramatično na bolje - s fizičkog aspekta - koža mi nije suha (bila mi je toliko suha na licu, ja koja sam uvijek imala mješovitu, npr., da se ljuštila, osjećam se bolje, smršavila sam, jer sam izgubila i nešto tekućine čini mi se, općeniti dojam mi je puno bolji).
    Ne bih sad htjela izazvati salvu napada - ali ovo je moj subjektivni osjećaj. Ja volim dojenje i imam pomiješane osjećaje oko prekida, koliko god da mi je fizički lakše, toliko mi psihički nekad fali, ali ne bih htjela da ignoriramo činjenicu da je trudnoća i dojenje fizički strašan stres za majku. Koji netko podnosi bolje, a netko lošije, kao i sve u životu. Ja osobno osjetila sam da mi je vrijeme da prestanem, jer više fizički nisam mogla.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U pocetku sam govorila da nema sanse da cu dijete dojiti duze od 10 mjeseci ali mi je omililo Bila bi najsretnija kad bi ga mogla dojiti sto duze jer bih voljela da doji dok on to zeli. Nas je sin ivf beba, mi bismo jos djece zeljeli imati a da bih isla u postupak moram prestati dojiti. Mi smo oboje dobro zasli u tridesete i kad razmisljam o svemu tome dobivam proturjecne osjecaje. Ne bih se zeljela odreci jos djece radi dojenja ali ni sinu uskratiti mlijeko, utjehu i sve sto vec dojenjem dobiva tako da za sada dojim do daljega a ostalo ce se vec nekako valjda samo od sebe sloziti.

Ne osjecam se lose ni iscrpljeno vecinu vremena, mislim da sam bila u losijem stanju tamo prva tri mjeseca jer su me tada i kosti uzasno boljele, prsti na rukama i koljena pogotovo.

Mislim da svaka od nas ima svoju granicu do koje ce ici i koju moze podnijeti. Podrzavam svaku majku koja je bar probala dojiti svoje dijete. Znam dovoljno zena koje su dijete odbile od cice ili odmah dale bocu radi svoga komfora jer im je bilo bitnije da im cice ostanu na svome mjestu ili zato sto su mogle ici po kavicama a da dijete cuva baka servis.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

bitnije da im cice ostanu na svome mjestu

s tim su zakasnile cim su ostale trudne

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Znam dovoljno zena koje su dijete odbile od cice ili odmah dale bocu radi svoga komfora jer im je bilo bitnije da im cice ostanu na svome mjestu ili zato sto su mogle ici po kavicama a da dijete cuva baka servis.

kikica1, ništa osobno, ali ovo su rečenice (napisane u puno,puno verzija na ovom forumu) koje bi zakonom trebalo zabraniti.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nisam ni zeljela da bude osobno a ne znam zasto bi trebalo zakonom zabraniti - ako moja frendica koja je prvo dijete stvarno dugo dojila otvoreno izjavi da s drugim nije bila luda i kako joj je lakse uvaliti bocu, moja mama uvijek govori kako je ostala bez mlijeka a kad je mali imao mozda tri tjedna pitala me do kada cu dojiti jer cu si unistiti cice... cula sam puno slicnih stvari do sada. Moje iskustvo je takvo da znam malo zena koje su odlucile iskljucivo dojiti a vise prijateljica je kombiniralo ad i dojenje.

Drugo, bila sam dosta puta s malim na pretragama po djecjoj bolnici i gdje god sam pogledala vidjela sam mame s bocama - e sad, da li je u toj boci ad ili izdojeno mlijeko ne znam ali mame koje su otvoreno dojile dijete su bile stvarno rijetke.

I trece, i meni bi bilo lakse da je dijete na bocici jer ga onda ne bih morala vuci sa sobom kao torbicu, ipak je puno lakse obaviti kupovinu i platiti racune i otici doktoru kad dijete mozes nekome ostaviti na cuvanje.

Ali to je vec sada offtopicarenje.

Zeljela sam reci da svaka zena najbolje zna koji je njezin limit i ako se osjeca stvarno iscrpljeno jer doji dijete, jer dojenje zna biti naporno, pogotovo nocno i ako jos k tome radis, bolje da odustane od dojenja nego da nema snage ni za sta.

Baby eve se ocito stvarno borila da doji svoje dijete a nije sigurna sta da radi, jer da je sigurna ovu temu ne bi ni otvarala.

Nisam se zeljela nikome zamjeriti ali izrazavam svoje iskustvo i misljenje. Sto ljudi, sto cudi.

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Isključivo dojim svoje dijete od 6 tjedana. Ne treba se bojati nespavanja uz dojenje. Moj O. svako toliko produlji vrijeme spavanja. Noćas je spavao 7 sati bez prekida SAMO na mojem mlijeku. To ovisi o djetetu...on je bio spavalica od prvog dana.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma zato što su drugi ljudi DRUGI, rade sebi i svojima. Ne znam jesi li otvoreno rekla svojoj prijateljici koja je odlučila ne dojiti, što ti misliš o njenom nedojenju. I ne znam kako bi se trebala osjećati mama u bolnici koja nosi bočicu s mlijekom, a neka druga mama procjenjuje je li unutra izdojeno mlijeko ili adaptirano.Ne znam zašto su majke toliko sklone procjenjivati druge majke doje li ili ne, pa ne radi se o njihovoj djeci..a ne bih ni rekla da im je više stalo do tuđe djece nego je njihovim mamama..

Uh, puno toga ne znam.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

draga baby_eve mislim da bi ti bila od pomoći spoznaja da dojenje zahtijeva i prilagođenu prehranu majke upravo zbog iscrpljivanja rezervi minerala i bjelančevina majke i posljedičnih problema, koji se tim više kompliciraju kontinuiranim umorom i nespavanjem (svim što ide uz majčinstvo) tako da se procesi obnavljanja odvijaju limitirano.
    Dakle ako majka doji i obnavlja (prehranom, odmorom, snom) sve što svojih rezervi potroši uz pretpostavku zdravih metaboličkih procesa tada ne dolazi do iscrpljivanja organizma majke, dapače priroda se pobrinula da majka ima puno više koristi. U protivnom ako se na to zaboravi rezerve se potroše, jer majčino mlijeko uvijek ima ono što treba pa čak i kod majki koje gladuju ali ne iz zraka neko iz rezervi u majčinom tijelu.
    Stoga prehrana majka mora sadržavati više bjelančevina i više minerala npr. ako majka stvori dnevno 1000ml majčinog mlijeka za to joj treba 1200 mg kalcija - ako ga ne unese dnevno prehranom izvući će se iz njenih kostiju ! , jednako tako je i sa svim ostalim sastojcima. Uglavnom, većina dojilja (i ja sama) najviše zaboravlja na potreban unos bjelančevina, a najčešće se vrlo dobro nadoknađuju ugljikohidrati. Nadalje vitaminski preparati za dojilje pokrivaju samo dnevne potrebe ali nisu dostatni ako postoji bilo kakav manjak vitamina već se njihova doza mora prilagoditi tj. povečati.

Nadam se da nisam zakoplicirala i da sam bar malo pomogla, i da nije nužno prekidati dojenje već zdravom i dojenju prilagođenoj prehrani popraviti svoje zdravlje

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nia, hvala na temeljitosti!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj nia prvotno napisa
    draga baby_eve mislim da bi ti bila od pomoći spoznaja da dojenje zahtijeva i prilagođenu prehranu majke upravo zbog iscrpljivanja rezervi minerala i bjelančevina majke i posljedičnih problema, koji se tim više kompliciraju kontinuiranim umorom i nespavanjem (svim što ide uz majčinstvo) tako da se procesi obnavljanja odvijaju limitirano.
    Dakle ako majka doji i obnavlja (prehranom, odmorom, snom) sve što svojih rezervi potroši uz pretpostavku zdravih metaboličkih procesa tada ne dolazi do iscrpljivanja organizma majke, dapače priroda se pobrinula da majka ima puno više koristi. U protivnom ako se na to zaboravi rezerve se potroše, jer majčino mlijeko uvijek ima ono što treba pa čak i kod majki koje gladuju ali ne iz zraka neko iz rezervi u majčinom tijelu.
    Stoga prehrana majka mora sadržavati više bjelančevina i više minerala npr. ako majka stvori dnevno 1000ml majčinog mlijeka za to joj treba 1200 mg kalcija - ako ga ne unese dnevno prehranom izvući će se iz njenih kostiju ! , jednako tako je i sa svim ostalim sastojcima. Uglavnom, većina dojilja (i ja sama) najviše zaboravlja na potreban unos bjelančevina, a najčešće se vrlo dobro nadoknađuju ugljikohidrati. Nadalje vitaminski preparati za dojilje pokrivaju samo dnevne potrebe ali nisu dostatni ako postoji bilo kakav manjak vitamina već se njihova doza mora prilagoditi tj. povečati.

Nadam se da nisam zakoplicirala i da sam bar malo pomogla, i da nije nužno prekidati dojenje već zdravom i dojenju prilagođenoj prehrani popraviti svoje zdravlje
    hvala ti na ovom postu.
    narocito je korisno meni koja sam jos trudna i nisam pocela dojiti, a jedva cekam

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ovo s proteinima je so true.
    Meni je bas falilo, i od kad se trudim da jedem vise proteina, mnogo se bolje osecam.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

...jako mi je drago da sam uspjela nešto svojih spoznaja prenijeti i podijeliti s vama i pomoći (svim sadašnjim i budućim dojiljama )

hvala apricot ti si stup temeljitosti od dojenja do dohrane , puuuuno sam truda praktičnog i teorijskog (čitanja i učenja) uložila u dojenje, a na forumu sam shvatila kako neke naizgled jednostavne stvari mogu napraviti velike probleme bilo da se na njih ne obraća pažnja ili zato što nisu dobro interpretirane.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Prehrana...moguce....ujutro dodjem na posao i onda kava, gablec, pa poslije posla neki sendvic prije rucka, pa po malu i tako...

stres...hm...tko u ovoj krizi nema stres (?!)
    Eto, sad vidi tko bi s ovim režimom i da ne doji ostao nenarušenog zdravlja
    Da prekineš dojiti i nastaviš s lošom prehranom vjerojatno bi stanje ostalo isto.

Moje starije dijete je prestalo sisati s 21 mjesec (sam je prestao) i nakon toga sam ga noću umjesto sisom morala uspavljivati nošenjem. Po 4-5 puta svaku noć sam se ustajala i nosila ga, jer nikako drugačije jednostavno nije išlo. Slijedeća dva mjeseca sam izgubila 6 kila i svako jutro se osjećala kao da me kamion pregazio. Trebam li reći koliko sam žalila za dojenjem?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Osim spavanja i prehrane o kojima su cure već pisale, još je važna i rekreacija. Meni osobno i najvažnija za imunitet. Nevjerojano koliko sam podložnija virozama u periodima kad ništa ne treniram, i koliko mi je životna energija niža.
    Ja ću opet ovo potpisati, čini mi se da je prošlo nezamijećeno . Zbilja je istina, ja nisam vjerovala dok nisam probala - raspoloženje, energija, imunitet, libido... sve se poboljša uz samo 2x tjedno nekakve fiziožčke aktivnosti.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

trebam bilo kakav savjet ili podršku... moja malena ima 13ipo imjeseci i još uvijek je dojim. do unazad kojih 2-3 mjeseca, dojenje nam je uz neke male iznimke, uglavnom bilo zadovoljstvo. ali ja stvarno više ne mogu. dojenje se pretvorili u cjelodnevni i cjelonoćni maraton, bilo da smo vanka, da se presvlačim, da kuham, da piškim (da prostite) ona me stalno vuče za nogavicu i hoće sikiti. sve bi to još nekako prošlo da ona nema naviku rukicom navlačit moje bradavice, gnječit ih noktima i nedajbože da ih slučajno pokušam prekrit, pa ona je u stanju vrištat dok ih ne vratim nazad. iscrpljena sam, mršava, anemična i već u fazi kad mi je dojenje postalo jaaaaako teško. više ne uživam, stalno sam nervozna, širim nervozu i na muža i na nju, i mislim da me više ništa ne može nagovorit da ne prestanem dojit. uvjerite me da grješim, jer sam stvarno na izmaku snaga...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mallena prvotno napisa
    naviku rukicom navlačit moje bradavice, gnječit ih noktima i nedajbože da ih slučajno pokušam prekrit, pa ona je u stanju vrištat dok ih ne vratim nazad.

ovo mora prestati, pa i pod cijenu vrištanja i histeriziranja.
    tebe to boli, smeta ti, ugrožava te... ti to NE ŽELIŠ!
    makni joj ruku i po tisuću puta dok ne nauči da se to ne smije raditi.
    i u toj svojoj odluci budi dosljedna, nemoj je zbunjivati.
    jer, ako jednom kažeš "Ne, to me boli", neka shvati da te uvijek boli, a ne da danas ne smije, sutra smije...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mallena,

moja djevojcica ima 22mjeseca. doji puno previse puta i danju i nocu... negdje od par mjeseci starosti zeli mi, dok doji - "zavrtati" drugu bradavicu... mene to smeta i boli i ja joj ne dam da to radi. u pocetku je plakala, pustala cicu, ljutila se, vristala i izvijala se, mlatila me...

evo, nakon vise od godine i po dana - ona i dalje, svaki svakcijati put sto doji - zavlaci ruku u moj grudnjak, trazi drugu bradavicu i hoce je zavrtati

a ja i dalje ne dam, vadim ruku van, pokrivam cicu i govorim joj: ne, to me boli i smeta. ne mozes dirati cicu.

ljuti se, sad vec i promrmlja nesto s cicom u ustima, pokusa, naravno, ponovno (i ponovno i ponovno), al je vec davno to naucila prihvatiti bez vecih drama...

al uporne smo i ona i ja (ona u zavlacenju, ja u izvlacenju )

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja svom M.dam da zavrče cicu ali ga opomenem ak me zaboli.ponekad mu nedam ak me posebno smeta i isto se dosta ljuti ...sad ima 22 mj,ali s 13mj nije znao "frkat"cicu s osječajima nego je bio grub.stalno opominjanje na lijep način,uz objašnjenj da to mamu jako boli itd.i uspjeli smo na kraju.sad je jako nježan prema svojim cicama(osim ak se zanese,1. rečenica)...ako kod litale,naučit če prihvatit kaj smije a kaj ne.

ps,ja sam se navikla pa gotovo ni ne osjetim ak mi je zavrče,ovisi puno puta i o mom raspoloženju..

i sretno

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eeee, mi smo nasu "ranicu" na jednoj siki capkali celih godinu dana.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Od frkanja bradavice gore mi je bilo samo čeprkanje po pupku. Brrr!

Ja sam isto bila dosljedna u onome da se to ne smije jer mamu boli i s vremenom je prestao.

Moj I. je jedno od one djece koja su zbilja počela spavati po noći s prestankom dojenja (s 23 mjeseca), no ja tu ne krivim dojenje već to što se on jednostavno nije znao drugačije uspavati nego dojenjem. Tome sam puno i sama ja kumovala jer mi je kod buđenja prvo i najjednostavnije bilo ponuditi sisu.

I sama se osjećam iscrpljeno jer od veljače 2006. godine kada sam ostala trudna sa sinom moje tijelo bez dana pauze ima još nekoga "na trošku". Bila sam trudnica, pa dojilja, pa 4 mjeseca oboje, pa sada opet dojilja.
    Taman kada je I. počeo spavati po noći ja zbog trudničkih tegoba nisam više mogla tako da slobodno mogu reći kako se već 3 godine nisam pošteno naspavala.
    No, kada sve zbrojim i oduzmem ništa ne bih mijenjala, opet bih sve ponovila. Ne mislim da sam neka majka patnica jer sam sve radila kako mi je srce govorilo i kada se osvrnem na sve skupa, srce mi je ispunjeno i savjest čista, a mislim da je to najbitnije, da si pomirena sa svojom odlukom kakva god ona bila, tj. ako odlučiš da zbog iscrpljenosti prestaneš dojiti da nećeš za time više zažaliti.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

moje mišljenje je da ti nikako ne može biti loše zabog dojenja. problem je negdje drugdje...posjeti dr. lječnika.. posavjetj se s dobrim pedijatrom.. osim za djecu imaju i izvrsne savijete i za mame..ako znaš nekog dobrog..sretno

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Eto opet mene....

Cini se da je ona moja slabost dobra 2 tjedna i rusenje bilo ipak uzrokovano ovulacijom ili necim...jer sam prekjucer i dobila mengu
    Nisam se joj nadala jer sam mislila da dojilje ne dobiju do godine dana :?

Sada sam malo bolje. Dr. mi je rekla da pokusam smanjiti dojenje na nocno, a tako nekako i je jer je S. cijeli dan na cuvanju kada ja radim, pa se sada vec navikla da i kada sam doma da ne cica toliko.

Rekla sam sama sebi da cu stisnuti ruku svakoj zeni koja doji, jer oni koji kazu da je lakse nego bocica ocito ne znaju, jer moja sogorica "uvali bocicu" i mirna je, a moja frendica ju zna onako i "podboltati sa jastukom" dok skace za onim drugim djetetom i sve stigne.
    (to mi se svede na to da mi netko kaze da hoce carski rez jer on ne boli - ista glupost)

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

dijete me iscicava...
    ja se ovako osjecam uglavnom kad spavamo zajedno bebac i ja. on sada ima 6 mj i iskljucivo je dojena beba. od rodjenja uvijek navecer zaspi sisuci, nakon cega ga ja prebacim u krevetic i tako spava, vec odavno, najmanje 10 sati (ja sam sretnica - znam ).
    sta se tice zajednickog spavanja- nisam to forsirala, ali sam bila spremna na tu opciju ukoliko bi tako bebac bio zadovoljniji/smireniji.. medjutim, nije bilo potrebe, jer on je mirno spavao i ovako i onako (probudio se valjda jednom ili dvaput u zadnjih 5 mjeseci, zbog grmljavine..)

ALI, zadnje vrijeme mi se stalno desava da zaspim navecer na kaucu prije njega dok ga dojim (jer taj zadnji,vecernji podoj traje min sat vremena) i probudim se u 2-3 h ujutro. u tom vremenu dok spavamo zajedno, ili drzi cicu stalno u ustima (sise i spava), ili je zgrabi cim se ja pomaknem s namjerom da se prebacim u krevet. i primjetila sam da to cicanje svaki sat-dva po noci nije ni od gladi ni od zedji, nego cisto nacicavanje nakon kojeg se ja ujutro probudim sa stomakom zaljepljenim za ledja od gladi, iscrpljena.. itd. trebala bi doslovno i ja jesti 2 puta po noci da bi to izdrzala.

uglavnom moj savjet/zakljucak (iz mog iskustva) onim mamama koje zele nastaviti dojiti ali se osjecaju jako iscrpljeno, je da probaju dijete po noci staviti u krevetac da spavaju sami. osim sto bi se bolje naspavala jer joj nitko ne bi prekidao san, osjecala bi se malo bolje jer ju nitko ne bi cicao po noci (znam da to ne pali kod svakog djeteta, al zasto ne probati). kod nas tako dobro funkcionira, a ja po danu imam vise energije za igranje, pjevanje, setanje..

takodjer potpisujem sve savjete o zdravoj prehrani, rekreaciji, odmaranju, rjesavanju osobnih dilema s ciljem poboljsanja psihickog i fizickog zdravlja... itd.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Drago mi je da ti je bolje, možda to ima veze i s vremenom, ja u zadnje vrijeme imam neke periode slabosti i malaksalosti, (a još uvijek imam 10 kg viška ).

Rekla sam sama sebi da cu stisnuti ruku svakoj zeni koja doji, jer oni koji kazu da je lakse nego bocica ocito ne znaju, jer moja sogorica "uvali bocicu" i mirna je,
    Pa i ja uvalim sisu i mirna sam. 8) Ne doživljavam ni ja da je teško onima što "uvaljuju" bočicu, ali prije uvaljivanja moraš prokuhati vodu, pa je ohladiti, pa smućkati (sve to isto zahtijeva vremena), a prije svega formulu KUPITI. Za te novce što bi kupila formulu, kupiš sebi bolju i zdraviju hranu i dobiješ win-win situaciju

a moja frendica ju zna onako i "podboltati sa jastukom" dok skace za onim drugim djetetom i sve stigne.
    Nek se nitko ne naljuti ali ovo mi je najogavniji prizor za vidjeti, to mi je tako... ne znam... nehumano, nemajčinski... koliko god posla imala da baš nemaš kada ni pridržati djetetu bočicu :?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •