Petri je prva godina prosla super. Iako to nije prvi razred vec, kak to oni zovu, Foundation Stage 2 (koju klinci upisuju u skolskoj godini u kojoj ce navrsiti pet godina), godina prije prvog razreda, svejedno je cjelodnevni program kao i ostali razredi (od 9 do 3:15) gdje uce citati, pisati, zbrajati, oduzimati, kroz igru i uz puno slobodne igre ali svejedno uz skolsku disciplinu (ono, sjedi na pod i slusaj uciteljicu, radi na zadacima koji ti se zadaju i sl, ne u smislu sjedi u klupi cijeli dan i gledaj u plocu).

U pocetku je najtezi dio bio taj dugi dan. Petra je rikavala od umora vec u srijedu. To se s vremenom pomaknulo na petak tako da nam je sada samo petak Dan D, a i to sve rjede. U pocetku su se privikavali (ipak su to klinci koji imaju tek cetiri godine) pa su dva tjedna isli samo prijepodne, pa onda dva tjedna na preko rucka, pa tek onda na cijele dane.

Al kaj se programa tice, mi smo jako zadovoljni. Uce sve ono osnovno ali na nekonvencionalne nacine, odnosno ne na nacine na koje smo mi ucili. Nemaju zadacu osim citanje, dodu doma s knjigama-citankama (takvih nema u Hr, male knjigice, slikovnice, sa jednostavnim pricama i jednostavnim rjecnikom da pocnu malo po malo). Nema udzbenika, vjezbanki i sl. Nema skolske torbe. Trebali smo joj samo kupiti skolsku uniformu (sivu suknju, haljinu ili hlace, zelenu haljinu, bijele kosulje ili majice s kragnom i zeleni skolski dzemper - skola se zove St. Patrick's school :smajli.

U skoli imaju gablec kojeg dva-tri dana u tjednu pripremaju u razredu (roditelji daju za to ukupno 30 eura godisnje) a ostale dane saljes s djetetom i rucak kojeg ili mozes platiti pa dobije dijete topli rucak ili dijete posaljes s ruckom pripremljenim doma.

Puno se igraju vani pa se dobro ispusu. Igraliste je dobro uredeno, imaju i bicikle koje vade s vremena na vrijeme pa rade trke, oslikane podove sa "skolicom" i sl. Cijela skola skup sa igralistem je ogradena visokom (lijepom) ogradom koja se zakljucava kada skola zavrsi pa to sprjecava vandalizam a i djeca su na sigurnom dok su tamo jer je "uljeze" lako primjetiti.

Pored ucionice imaju "domaci kutak" koji se mijenja svako malo (uciteljice ga promjene), faze u kojima sam ga ja vidjela su bile: malo kazaliste, kuhinja, vrt, ducan... (u petrinom zavrsnom izvjestaju o njenom napretku pise da voli zbrajati i oduzimati a posebno kao blagajnica kad se igraju ducana :smajl.

Ima ih cca 23 u razredu, jedna uciteljica i jedna asistentica plus jos jedna koja pomaze u radu sa dvoje djece s posebnim potrebama (jedna curica je hiperaktivna a jedan decko ima dijabetes).

Roditelji se relativno lako mogu ukljuciti u sam rad skole volontiranje oko ovog ili onog dogadjanja ili raditi jednostavne stvari (ako to zele) kao sto su npr. pomaganje kod priprema gableca ili citanje sa djecom u vrijeme dana kada se s djecom radi individualno na citanju.

Klinci rade, po meni, predivne stvari. Pripremali su sami svoje sladolede kada je na programu bila tema "toplo-hladno" (pa su ucili o svacemu povezanim s time - iz raznih podrucja kao sto su klima, zemljopis, biologija, kemija). Zadnji semestar (ima ih tri) su radili na temi "life cycles" (neznam kak to prevesti na hr, vlajda "zivotni ciklus"), kada su ucili o zivotnim ciklusima zaba (jajasce, punoglavac, froglet (zaba s repom), pa zaba) i leptira, ...). Ja sam pala na dupe kad sam saznala da je svaki od klinaca od uciteljice dobio jednu do dvije gusjenice (jel se tako veli?) koje su onda hranili dok se nisu zacahurili i iz njih izasli leptiri, a koje su onda pustili u razredu, imali ih prilike drzati na ruci, i onda ih pustili van u prirodu. Ja nisam mogla vjerovati. Meni je to sto svjetlosnih godina od onog mojeg strebanja o tome iz udzbenika.

Uglavnom, Petra se jako veseli pocetku skolske godine, sad krece u prvi razred i nikakve stresove ne pokazuje u svezi toga. To joj je sad normalno, ici u skolu, i nesto sto voli. I dalje nema skolsku torbu (osim lagane platnene torbice za knjige za citati kod kuce), niti kakav poseban pribor (kao kod Natase, skola sve osigurava). Neznam da li ce se zadace povecati, ali mislim da ne. Mislim da se opcenito princip ne mijenja nesto posebno ili barem ne drasticno. Neznam da li sad pocinju s ocjenama (do sad ih nisu imali vec samo procjenu da li zadovoljavaju odredene stvari).

Ajme ja se raspisala a uopce nisam sigurna da je to to sto si htjela cuti, emily.