-
namjerno iskrivljava govor
dakle, imam sina od 3,5 godine.
mali nije prerano počeo govoriti, ali kad ga je krenulo s oko 1,5 to je odmah bilo suvislo i napredno.
s 2,5 govori daleko bolje od vršnjaka, izgovor jasan, konjugira fantastično, deklinira ne samo imenice, već sve: brojeve, zamjenice..
ma, nije da se hvalim
ali sve štima, nepoznati ga razumiju.
i sad unazad mjesec dana, kaos!
iskrivljava govor da bi to što više ličilo na onaj druge djece: dakle, kvari si 's', totalno izbacio 'r', općenito sve šuškavo i nerazgovijetno izgovara, kao da su mu puna usta pijeska.
to je problem br.1.
problem br. 2. je što ja na to ŠIZIM.
nerado priznajem, ali sam sada po prvi put u svom roditeljstvu posegnula za polu emocionalnim ucjenama i sl., jer me to izluđuje.
naime, on je svjestan toga i kad se ja kakti naljutim ili odglumim da ga ne razumijem, on počne 'normalno' govoriti;
mada zadnjih dana ni to nije u stanju već me pita: kako se ono kaže? ma, grrr...
konzultirala sam se s tetama u vrtiću, koje to nisu primjetile
i sa psihologicom, ali više u stilu, kako da se JA postavim, budući da je on jako umrežen sa mnom, i mislim da mu škodi ovako moje burno negodovanje...
završilo je na tom da su mi izrijekom nudile logopedicu, a prešutno mi dale do znanja da sam iš-iš.
e, nisam, a znam to jer je i mm to primjetio i isto ga to brine! (a on zaista ne primjećuje stvari!!!)
sad vas pitam da me utješite kako znate za sličan slučaj ili imate stručno uporište da je riječ o fazi?
obiteljska anamneza: super funkcioniramo, on je sjajno dijete, jako dobro verbalizira svoje potrebe i emocije, puno smo skupa, ima seku od 5 mjeseci koju je prihvatio iznad svih očekivanja: bez ikakvih naših uplitanja je grli, ljubi, štipa 8)
ide u vrtić, ostane kući 1-2 dana tj, kad idemo baku, didi ostaje na vlastitu inicijativu
mislim da je to to. uglavnom, ne mislim da tu ima neke strašne pozadine,
naprosto vršnjački konformizam + pritiskanje mojih 'prekidača'
-
možda je ipak reakcija na novo dijete?
Ili samo faza?
Mislim da je savjet koji će ti svatko dati - da ne šiziš, i tebi je jasno da mu samo daješ poticaj. Ako baš potraje povedi ga logopedu. Ali budući da i sama kažeš da je ranije govorio super a sad namjerno iskrivljava, bitno je jedno - da on može govoriti normalno te da se ne radi o ozbiljnom poremećaju. Pretpostavljam da se malo zabavlja i kad izazove reakciju, nomalno, nastavlja.
-
Moj maleni je isto imao tu fazu, oponašao je prijatelja iz vrtića koji govori vrlo specifično, često suglasnike (ilitiga zatvornike
) mijenja sa slovom K, pa tako umjesto npr. GLEDAM CRTIĆ kaže KEDAM KUTIK.
Valjda mu je taj njegov "posebni" jezik bio interesantan...
Mi smo to ignorirali, osim u slučajevima kada zaista nismo razumjeli što želi pa smo mu otvoreno rekli da ga ne razumijemo.
Nakon nekog vremena ga je prošlo.
-
Tin ima 3 godine. I od nedavno je počeo imitirati manju djecu koja su s njim u grupi. A to su bebači od 13-18 mj. Stalno tepa, stenje, govori totalno ne razumljivo. Ja ne obraćam posebno pažnju na to osim kad mi se direktno obrati na takav način. Tada ga upozorim da ga ne razumijem i da mi lijepo kaže što želi. Prihvatila sam to kao još jednu fazu i čekam da prođe.
-
Filip 4 godine je u istoj fazi od prije par mjeseci. Na moja pitanja zašto govori kao mala beba (umekšavanje afrikata), slegne ramenima. Zaintrigiralo me to, ali uopće se ne brinem.
Iz nekog razloga želi zvučati mlađe nego što jest i vjerujem da će proći kad prestane uzrok zbog kojeg je nastao (prilagodba vrtićkoj okolini, nesigurnost...).
Ne mislim da ima patologije u tome.
-
fala, cure 
upravo sam tako nešto htjela čuti!
i sad samo ja moram biti više 8)
-
i mi smo bili u toj fazi nekoliko mjeseci oko 4 rođendana, a onda je preko noći počeo opet normalno govoriti. I ja sam šizila, ali ništa nije pomagalo dok on nije sam odlučio da opet normalno govori....
-
I u nas je počela ta faza prije nekih mjesec dana .
R. ima 2 god i 8 mj i govorio je normalno , doduše još malo tepa al ništa strašno a sada skroz izvrće riječi .
Ja kužim što želi reć i vidi se da to radi namjerno i stalno ga opominjemo ali ništa . On baš malo provocira s time , čini mi se , jer se podsmjehuje kada to čini , a kad ga opomenem , onda još više .
I mi imamo malu seku na koju je ljubomoran , nije je baš prihvatio al nije ni sad da je strašno , nismo nikad tepali ni njoj ni njemu , još se uvijek ne zabrinjavam , mislim da je to samo još jedan u nizu pokušaja skretanja pozornosti na sebe , mada je ima i previše al očito nikada dosta .
-
moja starija ima 3 god, a mlađa 1 god. razgovaraju jednako na nivou 1-godišnjakinje i ja mislim da se razumiju. starija je do nedavno normalno pričala ali sad priča kao seka. čekam da pravilno popričaju obje.
-
ajoj,
znači i to me čeka...
-
ma, mene fascinira kako manja nešto veli (žbljbbljaa) a starija joj ili potvrdi ili negacijom odgovori kimanjem glave pa onda mala to kimanje glave ponovi. stvarno se pitam da li ju je veća razumjela, (jer mi nismo), jer je i ona do prije godinu dana tako pričala. šta vi mislite?
-
zanimljivo
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma