Pokušavala sam pronaći je li već pisano o tome ali bezuspješno, pa ako negdje ima slobodno me uputite![]()
Zanima me smije li poslodavac dati otkaz osobi koja radi skraćeno radno vrijeme zbog zdravstvenih poteškoća djeteta?
Pokušavala sam pronaći je li već pisano o tome ali bezuspješno, pa ako negdje ima slobodno me uputite![]()
Zanima me smije li poslodavac dati otkaz osobi koja radi skraćeno radno vrijeme zbog zdravstvenih poteškoća djeteta?
Odredbe Zakona o radu:
Zabrana otkaza
Članak 77.
(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.
(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.
(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.
Iz odredbi ovog članka st.1, proizlazi da poslodavac ne može otkazati ugovor o radu roditelju koji koristi neko od gore spomenutih prava, no u realnom životu sve je moguće. :/
No, ako se to i desi, može se tražiti zaštita na sudu.
Hvala mamma san![]()
Još samo nešto, da li kod srv-a staž ide za puno radno vrijeme (pretpostavljam da da) i da li se u mirovinski uplaćuje iznos koji bi firma uplaćivala da osoba radi puno radno vrijeme ili?
Brunda, kod skraćenog radnog vremena svatko obračunava svoje:Brunda prvotno napisa
poslodavac plaću za rad
HZZO razliku plaće zbog SRV
Sukladno obračunima, svaka od ovih dviju naknada podliježe obveznom obračunu doprinossa, ali na različite osnovice. Sukladno tome je i različita uplata u mirovinski, ali se temeljem obje pokirva puno radno vrijeme.