Pozdrav svima!
Već duže vrijeme me strah i pitati koliko koštaju pretrage i svi ti preparati koji se trebaju uzimati ako želiš zatrudniti. imam 33 godine, nemam djece, u braku sam 3.godinu, imam jedan jajnik, a tek otprilike godinu dana pokušavamo dobiti dijete. Nismo se usudili ranije jer nisam imala posao na neodređeno, a muž u procesu prekvalifikacije studira.
Kažu da se uvijek nađe za "još jedna usta", ali vjerujte mi da nije lako odlučiti ni pomisliti na dijete (unatoč i godinama i jednom jajniku) kad si nesiguran u sutra.
Sad, kad je moj posao siguran, jako me strah uputiti se na pretrage. Najbolje bi bilo Sarajevo (živim u BiH), ali makar i u Hrvatsku otišla (inače sam iz SB), to me sve financijski plaši.
Moje je razmišljanje- ako si mogu možda mjesečno odvojiti oko 200kn, ma makar i 400kn (50 do 100 km), imam li išta od toga? Logično je da su preparati i pretrage skupi, srce me boli jer mislim da si ih ne mogu priuštiti, a da ne pričam priču kako je ovdje u Bosni zdravstvo u banani (i ono što se u Hrvatskoj ne plaća-ovdje se plaća dobrim postotkom na punu cijenu). Sve i da štedim godinu dana i uštedim 4000 kn ili nešto više, sve mi se to nekako čini mizerija za te procese. A strah me i čekati... Bila sam na osnovnim ginekološkim pretragama kod divnog ginekologa u Sarajevu i rekao mi je da bi trebala more pretraga obaviti da se odredi proces za zatrudniti. Inače, rekao je nakon papa testa i ultrazvuka da imam policističan jajnik, a da to ništa ne znači, da bi sve trebalo biti u redu. Naravno, treba na pretrage...
Može li mi tko reći koje su osnovne pretrage (jedan jajnik-provjera funkcionalnosti postojećeg policističnog jajnika, spermiogram također, i ostale pretrage koje ste možda obavljali, koliko su svi ti preparati i koliko se dugo moraju uzimati terapije) i koliko svaka otprilike košta. Usudim se pitati i za cijeli proces.
Negdje u meni postoji nada da smo tek godinu dana u pokušavanju, ali i veeeeeliki strah radi godina, jednog policističnog jajnika. Sa svim srcem naravno želimo dijete, molim vas za savjete, otvorena sam za sve opcije!