Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Srednje dete

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Srednje dete

Imam sina od 8 godina.
    Srednje je dete od troje.Stariji brat ima 9.5 a beba seka 6 meseci.
    Braca su rodjena jedan za drugim i otkako znaju za sebe,znaju jedan za drugog.
    Oduvek sve dele,dobro se slazu i nije bilo ljubomore.
    Kada se mala rodila,primecujem kod mladjeg sina cudno ponasanje.
    Mesavinu hiperakcije,bunta i prikrivene ljubomore.
    Zao mi ga jer vidim da ne zna "sta ga je snaslo".
    Seku obozava,uvek trci k njoj,zabavlja je,ljubi,mazi....sve je to super,ali...
    Majka oseti najmanju nijansu promene ponasanja.
    Osim sto je postao jos bolji u skoli,odgovorniji,redja odlicne ocene,kucno ponasanje je promenio.Neposlusan sto se tice svojih kucnih obaveza,duri se,ili pak skace,prebucan je,inati se...
    Kako mu pomoci? :?
    Mislim da mu posvecujemo paznje jednako kao i pre,ako ne i vise,ali to njemu bice nije dovoljno?
    Cula sam za "sindrom srednjeg deteta",da je srednji "ni na nebu ni na zamlji",ali nisam pronasla resenje za taj problem.
    Ima li neko slicno iskustvo?
    Hvala

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

imam ti ja jedan primjer u svojoj familiji

situacija je bila slična ka tvoja,isto se radilo o dva brata i mlađoj seki

stariji brat nije imao nikakvu promjenu u ponašanju,on je nekako oduvijek bio stariji,no kod mlađeg je postojala jedna čudna faza koja je potrajala godinu dana,čak možda i više

jednostavno,mislim da se radilo o djetetu koje je određeni niz godina bilo najmlađe,mezimče u obitelji,da bi odjednom stigao još mlađi član,i tu srednje dite bude neko vrijeme zbunjeno...najčešće se to manifestira ,ako je mlađe,čudnim retrogradnim fazama,a ako je starije i buntom,neposlušnošću,nedoživljavanjem mlađeg člana i slično
    kasnije se sve sredilo i odnosi funkcioniraju najnormalnije

rekla bih da je tvoja situacija normalna...znam da beba traži maksimalnu pažnju no nastoj estra"potetošiti" i ovo srednje dijete,koje ti je sad pomalo zbunjeno

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja ti nemam nešto pametno za reći već se mogu samo priključiti tvojoj situaciji budući da i moja srednja kćer ima taj "problem".
    I ona čak i više "voli" malu seku nego najstarija sestra, odnosno, više se brine i to pokazuje. Nikad ne bih rekla da postoji ikakva ljubomora ni kod jedne, no da nešto nije u redu primjetili smo par mjeseci prije rođenja bebe, dakle, dok sam još bila trudna.
    Tada je moja curica od 4 i pol godine počela iznenada ići na WC mokriti svaki čas, po dvadeset puta dnevno, noću ne, to nikad ni prije nije radila. Tete u vrtiću nas uzbunile, ja sam kužila da nema upalu mjehura jer se ništa drugo nije poklapalo, ali smo ipak napravili sve moguće briseve itd.,samo da potvrdimo što smo i slutili, a to je da se boji napuštanja ili nešto slično, što je ona već u glavi zamislila.

Puno smo se mazili s njom, koliko smo mogli, i sa starijom, za svaku sam odvajala posebnih, nasamo, barem 15-ak minuta dnevno za neke kak ti dublje razgovore, škakljanje i sl., nismo objašnjavali racionalno razloge već smo nekako pokušavali neizravno dati do znanja da beba nije prijetnja.
    To je mokrenje prestalo nekih mjesec dana nakon rođenja bebe, s vremenom se situacija sasvim normalizirala, valjda svakom djetetu treba vrijeme prilagodbe i svako krizu pokazuje na svoj način.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Podižem temu ...

1. školarka, 2. predškolarac, 3. curica od godinu i pol

Srednji predškolarac je postao impulzivan, naglih reakcija u vidu fizičkih napada, postaje problem i u vrtiću. Starija obožava najmlađu, stalnu ju navlači, dečko ju pak provocira i stalno čini nešto da se mala razljuti i da vrišti ... Starija nije u boravku i pomažem oko zadaće, mlađa je ionako stalno uz mene kao pesek - vjerujem da se on osjeća zapostavljenim (a sigurno da idem brojati sate i minute posvećene svakome od njih, on bi trenutno bio na začelju) ...

Žao mi ga, ali ne znam kako da to riješim. Sama sam s njima tijekom dana. Rijetko mogu s njime biti sama (ili MM) ...
    Naravno, u svim tim događanjima i ja planem...

Ima li tko još iskustava, ideja?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam bas neko instant rješenje, ja to dan po dan hendlam, a kako kod mene ni dosljednost nije na cijeni, onda to izgleda svakako. Uglavnom, probaj nekako pretumbati svakodnevicu i onda posloziti iznova da vam svima bolje odgovara.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrijeska, kazes da je u vrticu. jel cijeli dan tamo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    vrijeska, kazes da je u vrticu. jel cijeli dan tamo?
    ne, odvedem ga između 9 i 10 i pokupim nakon poslijepodnevne užine u 14,30... voli jako vrtić i on je sam inzistirao da ostaje kasnije poslijepodne jer tamo "ima posla" (ja sam ga kupila oko 14), a ujutro nikako dočekati da ode - u biti najsretniji je kada krene odmah u 8 s MM-om (ili bio bi najsretniji da dođe prvi ...)
    dan provedem u kući bez vrtića njemu je kao kazna ...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Podižem temu ...

1. školarka, 2. predškolarac, 3. curica od godinu i pol

Srednji predškolarac je postao impulzivan, naglih reakcija u vidu fizičkih napada, postaje problem i u vrtiću. Starija obožava najmlađu, stalnu ju navlači, dečko ju pak provocira i stalno čini nešto da se mala razljuti i da vrišti ... Starija nije u boravku i pomažem oko zadaće, mlađa je ionako stalno uz mene kao pesek - vjerujem da se on osjeća zapostavljenim (a sigurno da idem brojati sate i minute posvećene svakome od njih, on bi trenutno bio na začelju) ...

Žao mi ga, ali ne znam kako da to riješim. Sama sam s njima tijekom dana. Rijetko mogu s njime biti sama (ili MM) ...
    Naravno, u svim tim događanjima i ja planem...

Ima li tko još iskustava, ideja?
    Možda to i nema veze (samo) s činjenicom da je u pitanju srednje dijete... Moja oba sina su u dobi od 5-6 godina tj. pred školu proživljavali ovakvu fazu, s tim da je mlađi to prolazio daleko intenzivnije jer je i inače puno temperamentniji od mirnog i staloženog starijeg brata. Kod srednjeg djeteta to je možda naglašenije jer ono ima mogućnost usporedbe i s većim i s manjim djetetom pa si možda teže nađe mjesto. Sretno, kako god bilo...

Vidi ovdje, možda nađeš kakav pametan trik koji bi mogao pasati baš za tvoje dijete: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-50552.html

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •