-
crvena dojka, pomoć!
ukratko: imam sina od 2,5god kojeg sam dojila 20mjeseci, s njim sam na desnoj dojci odradila 2 mastitisa, ragade..
sad imam bebu staru 2mjeseca, dojenje je krenulo relativno dobro, al su počeli problemi sa istom dojkom.
kad je beba imala 10ak dana, imala sam visoku temp. prepunjenu dojku, stavljala sam tople obloge, kupus i sve što treba, nakon 4 dana mi se temp nije spuštala nego bi i nakon lekadola rasla pa sam išla kod doktora i odradila antibiotik.
opet nakon nekih 15ak dana, temperatura 2 dana, i grozna drhtavica, dojka mekana po njoj ništa. temperatura je prošla sama od sebe.
prestala sam dojiti ležečki na tu dojku i beba više ne spava pored mene nego u krevetiću.
soor nemamo je on ima normalno rozi jezik bez naslaga.
ovo sa drhtavicom i užasnom glavoboljom se ponovilo još 2x uz povišenu temp a dojka je bila mekana i nije bila bolna.
postoji i oštra bol u leđima u visini te dojke i to me često boli, pogotovo kad ispraznim cijelu dojku.
jutros sam se probudila sa užasnom glavoboljom, boli u leđima, temp 37.6
dojka je bila mekana ali lagano crvena oko aureole.
to crvenilo se do večeras raširilo i sad je veličine 5-6cm, bolno na dodir, ali i dalje bez čvorića i dojka uobičajeno mekana.
sad dojim jednu dojku jedan podoj drugu drugi (jer mi ne mogu izdržati da dajem jednu unutar 3 sata a i on super dobiva na kilaži)
od jutros ga stavljam 2x na ovu i 1x na drugu, položaj u naručju tako da mi baš sa bradom masira taj dio.
predpostavljam da se radi o zastoju, nebakterijskom, druga dojka je sasvim u redu, da li sam u pravu i što mi je činiti?
-
što bi još mogli biti bitno, podoji su nam dosta kratki, nekih 5min, možda i manje (sa starijim sinom su bili užasno dugi i do 45min).
dojim ga na zahtjev u prosijeku svakuh 1.5h-2h
koristimo i dudu varalicu
isključivo dojim
po kući uglavnom ne nosim grudnjak, za vani da, uz redovno mjenjanje jastučića.
ne spavam na trbuhu, baš pazim kako spavam da mi dojke nisu pritisnute.
nije mi jasno da mi se to stalno ponavlja koliko god ja pazila.
inače desna mi je dojka izrazito veća od lijeve, sa puno većom bradavicom i aureolom okolo.
svakako mislim poći napraviti utz jer se bojim da se nešto ne zakomplicira s obzirom da se to stalno ponavlja na istoj dojci.
a na tom mjestu postoji i jedan madež koji zna ponekad po sebi imati neke točkice koje s vremenom nestanu pa se pojave :/
-
trenta, ja ću ti samo reći da ne mora nužno i beba imati soor ako ima i mama.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1509
-
trenta,
žao mi je što imaš problema
Ne odviše ohrabrujuć podatak je taj da je: rizik mastitisa veći kod žena koje su već dojile, osobito onih koje su već imale mastitis - to uklanja mit da je mastitis rezultat neiskustva u dojenju. I, neke žene u svojem dojilačkom stažu pretrpe brojne mastitise.
Pokušaj ispod toplog tuša staviti malo sapuna na prste i lagano prelaziti preko dojke (treba paziti da sapun ne dolazi u dodir s bradavicom, kako se ne bi isušivala). Na taj način se puno lakše napipa kvržica.
Dobro je što bebu namještaš tako da bradicom masira bolno područje. Možeš pokušati dojiti i tako da četveronoške staneš iznad bebe, da gravitacija pomogne u pražnjenju.
Bilo bi dobro kada bi beba svu svoju potrebu za sisanjem zadovoljila na dojci (znači, bez dude varalice)!
Što se tiče razlike u duljini podoja između dvoje djece, tj. dva dojenja, to ne bi trebao biti problem, jer dojke se prilagođavaju sadašnjoj potrebi.
Kako beba napreduje?
Koliko ima mokrih pelena dnevno?
Kod ponavljajućih mastitisa nije na odmet otići na pregled dojki!
Što se madeža tiče, svakako posjeti dermatologa!
-
-
-
imam još pitanja
zanima me da li mogu ići na masažu s obzirom da moram ležati na trbuhu?
i da li ima smisla da preventivno namažem dojku rojazolom ako imam soor?
(kao što sam rekla beba ga nema a nisam znala da ga mogu ja imati a on ne)
jer ponekad on cokta dok doji, doduše i na drugoj a i osjetim probadajuću bol u toj dojci nekad dok dojim :/
-
Što se ležanja na trbuhu tiče... budući da se ne preporuča spavanje u položaju u kojem se pritišće dojka, tu naravno spada i spavanje na trbuhu.
Ali opet nije isto prespavati noć na trbuhu i ležati na trbuhu samo tijekom masaže. Neće svatko reagirati isto.
Ako ti masaža mnogo znači, nema ti druge nego da probaš! Ali nakon masaže se svakako kod tuširanja dobro pregledaj, da nije došlo do kakve kvržice!!!
Što se soora tiče...
mazati samo sebe nema nikakvog učinka, ako se radi o sooru tada bi liječnik trebao prepisati terapiju (rojazol ili daktarin), koju trebaju uzimati i majka i dijete. Terapija soora je poprilična gnjavaža, i ukoliko nemate soor, nema smisla da se gnjavite s terapijom.
To što ti povremeno osjetiš probadajuću bol u dojci, i beba koji put zacokta, ne mora biti pokazatelj soora.
Imaš li kakvih problema s bradavicama?
Imate li ti ili beba kakvih poteškoća kada se ne mučite sa zastojima?
Samo da spomenem jer vidim da si na početku spominjala tople obloge... kod zastoja/mastitisa preporuča se između podoja stavljati hladne obloge (za olakšavanje boli i smanjivanje upale), a topli oblozi mogu se nakratko staviti prije podoja (kako bi se olakšao refleks otpuštanja mlijeka).
-
ma ne bi ni išla na masažu nego me mm počastio za rođendan pa da ne propadne
, mislim da će mi dobro doći zbog boli u leđima koju osjećam.
je, stavljala sam hladne obloge nakon podoja.
a što se tiče bradavica, tu postoji još jedan problem, kako sam rekla desna mi je dosta različita od lijeve, veća i kao da ima neki čvorić od ispod prema alveoli, e sad, on ne hvata dobro bradavicu, ne otvori usta skroz nego je poluotvorenih usta usiše i krene cicati, to me na lijevoj ne boli a na desnoj da, a rezultat toga je jedna ragada koja je prisutna, nekad više nekad manje.
probala sam mu mjenjat položaje i još gore, nekako sam otupila na tu bol koja samo traje dok je on stavi u usta, samo dojenje nije bolno.
ma i ja mislim da nemamo soor, pitala sam čisto onako da znam..
hvala ti na odgovorima, stvarno si mi pomogla
(zvala sam i sos nekoliko puta al valjda uvik zovem u krivo vrijeme pa sam odlučila tu pitati)
-
trenta,
iako već imaš podosta dojenačkog iskustva, znaj da je svako dojenje priča za sebe. Pokušaj popraviti položaj! Nije lako dojiti uz stalno prisutnu ragadu
Možeš pomoći bebi u otvaranju usta tako da ponavljaš riječ otvori jasnim glasom i sama otvaraš usta, jer čak i novorođenčad pokušava imitirati izraze lica majke.
Također možeš kažiprstom ruke kojom pridržavaš dojku lagano pritisnuti bebinu bradu prema dolje, ili palcem ako ne pridržavaš dojku.
Nakon što je beba jako otvorila usta, trebaš brzim pokretom privući bebu i staviti joj u usta što veći dio bradavice i areole.
Važno je da beba dobro uhvati s donje strane, što znači da bradavica ne mora biti centrirana kod stavljanja u bebina usta, nego malo usmjerena prema gore. Beba prvo dotakne dojku donjom pa onda gornjom usnom. Bebina gornja usna kod sisanja manje radi nego donja. Gornja služi samo kao uporište, a donja izvodi ritmičke pokrete sisanja.
Jezik mora biti ispod bradavice, ispružen, a može se i vidjeti između donje usne i bradavice (ako se ne vidi, potisni malo donju usnu prema dolje kako bi vidjela je li jezik u dobrom položaju).
Usne trebaju biti izvrnute prema van, tj. treba biti vidljiv rozi dio usana. Ako usne nisu izvrnute prema van, i ako ne ide drugačije, pokušaj potisnuti donju usnu prema dolje, gornju prema gore, kako bi se usne lagano izvrnule.
Ako položaj nije dobar, znaš što ti je činiti: mali prst u kut bebinih usana, i pokušati ponovno!
Kako bi se popravila bebina tehnika sisanja, bilo bi korisno kad bi izbacili dudu varalicu, jer tehnika sisanja dude i dojke se razlikuju, i korištenje dude varalice može stvoriti probleme kod dojenja.
Javljaj kako ide!
-
hvala ti, pokušat ću kako si rekla.
on siše tako od prvog dana, dudu varalicu smo uveli kasnije tako da mislim da nije ona pokvarila dojenje, a duda me stvarno spasi s obzirom da imam i drugo dijete kojem se moram posvetiti a sama sam s njima dok je mm na poslu, jednostavno ne mogu na svako kme davat mu ciku kao što sam mogla prvom djetetu
nije mi jasno zašto mi jednu dojku lipo uhvati a drugu ne?
možda je problem i u meni jer sam ljevakinja i lakše mi je dojiti na lijevu nego na desnu stranu, a i on ima neku čudnu bradu, uvučenu prema nazad, probat ću poraditi na njegovom hvatanju bradavice, moram to ispraviti jer će mi ovako biti do kraja a to ne želim.
-
nisam se stigla javiti...
u međuvremenu mi je ista dojka odnosno alveola i bradavica jako pocrvenila a na sredini bradavice su se pojavile i male ljuskice, definitivno je bio i soor u pitanju (mada ga on nije imao niti druga dojka)
crvenilo je odma nestalo, ljuskica još ima, mažemo se nekih 5-6 dana, ide na bolje ali polako, malo sam ljuta na sebe što sam eliminirala soor iz početka, možda da sam se počela mazati na vrijeme ne bi došlo do ovog stadija.
svejedno sam se naručila i za utz zbog boli prema leđima u visine te dojke, čisto da budem sigurna...
-
trenta,
za terapiju soora, znaš da trebaš imati strpljenja i mazati još 2 tjedna nakon nestanka simptoma (obje bradavice i bebina usta, bez obzira što soor nije svugdje vidljiv).
Kakvo je stanje s ragadom?
Kako je s položajem na problematičnoj dojci?
-
mažem sve po propisu
ragada nema, a položaj... probala sve i svašta, jednostavno zaboli dok je uzima u usta i kasnije bol nestaje, bez obzira na položaj.
koliko često da njemu mažem usta?
bradavice mažem nakon svakog podoja a njemu usta 2-3x na dan, jel to dovoljno?
-
ovo ovisi o lijeku koji koristis, procitaj upute
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma