Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: VAŠE DIJETE JE...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno VAŠE DIJETE JE...

Molim savjet, drage moje
    ..Naime, moj sin ima gotovo četiri godine, a prije koji mjesec upisala sam ga na njemački. Očekivala sam da će se tamo igrati, a kroz igru usvojiti riječ dvije...pa da će mu za koju godinu biti lakše početi učiti njemački. Sin mi je bistro dijete, ako ga nešto zaintertesira, proučava to po sat vremena (npr. sad voli knjige građe tijela), pomalo je razmažen (moja krivnja), živahan i senzibilan. Kada se nađe u novoj sredini, s novim ljudima, zna se mrgoditi i ponašati inatljivo. Prije njemačkog je u vrtiću gdje su mu tete malo prestroge, pa se, čini mi se, ne izdivlja, već se igra mirne igre. Tete kažu da je izuzetno poslušan. Na njemački kreće iza vrtića, vozimo ga autom oko 45 minuta, a vozimo i još dvoje njegovih vršnjaka. E sad problematična situacija....nakon njemačkog izlazi mladi profesor koji nikad nikog ne gleda u oči i obraća se mami drugog djeteta govoreći jo da je moje dijete "jako hiperaktivno, ometa mu rad, a kad uvede neku aktivnost odbija sudjelovati(vjerovatno i odbija jer je tp djeteta koje je promatrač, a ne glumac-žao mi je,ali takav je), te da ga istrčimo prije njemačkog jer nije dobar"...dakle, govori to pred svim roditeljima i djecom. Sin mi je mokar od znoja, vjerovatno je stvarno divljao......odgovara da ga xx klinac udario, pa je zato skakao, xx klinac kaže da je udario mojega SINA, A PROFESOR GOVORI ZA MOJEGA MALOGA "mA LAŽE, NIJE GA XX UDARIO"Nakon toga moj sin istrči van, sjedne van na klupu i sjedi tako dok se druga djeca igraju, a istu večer mi govori da voli ići na njemački, ali ga profesor ne voli jer ne zna sve reći..sve to govori jako tužno. U tramvaju četvero djece (vraćamo se s njemačkg), a mama jednoga ispituje riječi...sva djeca šute, moj odgovara točno 90 posto.Dakle, sve me ovo boli kao da mi je nož u srcu, pa vas molim mišljenje....

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kao prvo moraš nekako biti sigurna dal tvoj sin na satu njemačkog surađuje ili ne, tj. dal stvarno radi nered dok druga djeca pokušavaju učiti.
    molim te nemoj me krivo shvatiti ali ja stvarno nisam mama koja samo misli na svoje dijete, nego u ovakvim situacijama želim da je svima ugodno (cijeloj grupi)
    znači, ako on remeti rad cijele grupe ispiši ga iz nje i za koju godinu ponovo upiši,možda bude spremniji, jer kao što rekoh moraš misliti i na drugu djecu kojoj ometa učenje
    i ja imam dijete koje je dosta svojeglavo i vrlo često provodi svoju volju (pokušava) u društvu, ali ja to rješavam da ju udaljim na kratko, dok ne bude spremna na suradnju

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ne kažem da postoji mogućnost da moj sin ne surađuje..možda trči, skače i ometa. ali čini mi se da je ovakav nastup profesora neprihvatljiv. Ako dijete ne surađuje mogao je i reći " npr.dijete još nije spremno, malo je ili nezrelo, pa bi bilo dobro upisati ga za godinu ili dvije",a ne pred svima roditeljima, kuditi prisutno dijete...Ne znam.,..

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj vremeplova prvotno napisa
    Ako dijete ne surađuje mogao je i reći " npr.dijete još nije spremno, malo je ili nezrelo, pa bi bilo dobro upisati ga za godinu ili dvije",a ne pred svima roditeljima, kuditi prisutno dijete...Ne znam.,..
    da, da u pravu si definitivno za ovo..a i to ti je još jedan razlog da zvrkića malo odgodiš za njemački

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Taj profesor očito nema previše iskustva sa malom djecom, ne zna se postaviti kako treba i vjerojatno ne zna da nije u redu razgovarati s drugom mamom o tvom djetetu a ne tebi reći u čemu je poanta. Pa bi možda bilo najbolje razgovarati s njim u četiri oka i čuti što je u pitanju.

I ja se slažem s nely, ne treba forsirati nešto takvo. Nije to vrtić ni škola, to je slobodna aktivnost koja može i ne mora postojati u njegovom malom svijetu. Njemu se nešto ne sviđa, jel to profesor koji mi ne paše ili nešto drugo..razgovaraj s njim. A iako se radi o tvom sinu i subjektivna si, zamisli da je tvoj sin mirno dijete koje želi slušati i sudjelovati u svemu a neko drugo dijete ga ometa, skače, trči i ne surađuje na mjestu koje zaista nije primjereno za to., kakav bi onda stav imala

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bi razgovarala s profesorom, nasamo. Valjda ima neko vrijeme predviđeno za individualne razgovore.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni se čini da je taj profesor mlad i neiskusan u odnosu s djecom. s druge strane moguće da ti mali radi nered, ali je pitanje zašto. možda on jednostano prebrzo savlada gradivo i onda mu je dosadno. ako zna odgovoriti na 90% pitanja znači da je inteligentan, da usvaja i da ga vjerovatno treba bolje motivirati da mu se održi pažnja

ja bih ga, da sam na tvom mjestu, ispisala, zbog postojanja loše vibre

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne kažem da postoji mogućnost da moj sin ne surađuje..možda trči, skače i ometa. ali čini mi se da je ovakav nastup profesora neprihvatljiv.
    Ja bih potpisala ovo i Ivy o ispisivanju. Nezamislivo mi je ovo obraćanje drugoj mami o tvom djetetu. Najbolje da si se i ti njoj obratila u istom naletu i objasnila kako ovaj profesor očito ne zna osnove ni rada s ljudima ni ponašanja. Dakle, ispisala bih dijete i razmislila hoću li potražiti novo, drugačije mjesto za učenje ili se strpiti, a profesora bih oprala jer sam sad ja, ovako izvana, baš ljuta na njega.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nastup profesora je definitivno neprofesionalan.

zatraži individualan razgovor s njim. pitaj u čemu je problem s ponašanjem tvog sina na satu.
    iznesi svoje zamjerke što se tiče toga da on pred ostalima komentira loše ponašanje tvog djeteta. pokušajte pronaći kompromis. ako ne, ispiši dijete s njemačkog. lako se može desiti da mu od svega ostane gorak okus, što ti zbilja nije potrebno na dulje staze.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vremeplova, meni je ova tvoja priča jako nepovezana. :/

koliko puta je tvoj mali bio na tom njemačkom?
    koliko puta je profesor reagirao, i kad je reagirao prvi put?

koliko je udaljen taj njemački - kad ga treba autom voziti 45 minuta (ja dođem u karlovac za to vrijeme :? )? zašto se ne vraćate autom,nego tramvajem kad je tako dugi put? smeta li ga tolika vožnja? koliko dugo traje sat njemačkog?

samo jedan primjer:
    na ritmici s kikicom je bila curica koja nije htjela ništa raditi, osim onog što se njoj sviđalo. ometala je sat, uznemiravala drugu djecu. teta je sve probala - no nije išlo. probala je reći mami, no mama je smatrala da teta izmišlja. a onda se uključila malena, i s tužnom facom joj pričala kako je teta prema njoj zločesta...

igrom slučaja, bila sam svjedokom SVIH navedenih događaja i razgovora (kikica je imala samo 2,5 godina, i dozvolili su mi da nekoliko sati sjedim u dvorani da se navikne).

mama djevojčice je otišla ravnateljici tužiti tetu, ravnateljica ju je pozvala i svašta joj rekla - pa sam ja (nepozvana) ušla u ured i tražila da ispričam što sam vidjela i čula.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ispravite me ako griješim, ali nije li djeci koja još nemaju četiri godine ljepše i prirodnije nakon vrtića (u kojem su tete stroge i nema istrčavanja) baš to, neobuzdano trčkaranje po parku, vožnja bicikla, nabijanje lopte, igranje s vršnjacima u raku, sve ono što se "ne mora". ne planiram nikog kritizirati, samo mi je nevjerojatno da se od tako malog djetete očekuje da ide na njemački na koji se vozi 45 minuta, i da tamo bude mirno i poslušno!? ima razne djece, znam, moje dijete daleko je od prašumskog divljaka, voli mirne igre...ali dan koji prođe bez bezveznog bivanja i spontane igre i istraživanja nama je nezamisliv. nije li u tome fora cijele ove priče? idu li djeca na svoje "slobodne" aktivnosti zato što u njima uživaju ili zato što žele zadovoljiti svoje roditelje? nemojte me krovo shvatiti, zbilja ne želim biti zločesta prema nikom.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj morska prvotno napisa
    ispravite me ako griješim, ali nije li djeci koja još nemaju četiri godine ljepše i prirodnije nakon vrtića (u kojem su tete stroge i nema istrčavanja) baš to, neobuzdano trčkaranje po parku, vožnja bicikla, nabijanje lopte, igranje s vršnjacima u raku, sve ono što se "ne mora". ne planiram nikog kritizirati, samo mi je nevjerojatno da se od tako malog djetete očekuje da ide na njemački na koji se vozi 45 minuta, i da tamo bude mirno i poslušno!? ima razne djece, znam, moje dijete daleko je od prašumskog divljaka, voli mirne igre...ali dan koji prođe bez bezveznog bivanja i spontane igre i istraživanja nama je nezamisliv. nije li u tome fora cijele ove priče? idu li djeca na svoje "slobodne" aktivnosti zato što u njima uživaju ili zato što žele zadovoljiti svoje roditelje? nemojte me krovo shvatiti, zbilja ne želim biti zločesta prema nikom.
    Uze mi riječ iz usta! Koji crni njemački s 4 godine?!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam mislila da je to kod vas to normalno pa sam šutila

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

doduše, moje dijete ide u njemačku grupu u vrtiću. ali to je sasvim druga priča, za preporučiti. imam jednu malu prijateljicu od 9 godina koja upravo završava drugu godinu baletne škole i razmišljaju još o flauti za iduću godinu. ali ta mala u tome uživa, pleše gdje stigne, u filmovima joj je najvažnija muzika

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja mislim da je dijete normalno, a da su satovi poducavanja od strane profesora nenormalne za takav uzrast, osim ako 'poducavanje' nije izricito uz puno igre i pjesme, sto i prilici takvom uzrastu...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Citiraj morska prvotno napisa
    Uze mi riječ iz usta! Koji crni njemački s 4 godine?!
    potpis.
    ja bi prvo razgovarala s djetetom, doma ,naravno kada je dovoljno dobre volje i skoncentriran, pa onda s profesorom na samo, ne bi molila nego inzistirala i ond, ovisno o ishodu, ispisala dijete i odvela ga u park.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa da će mu za koju godinu biti lakše početi učiti njemački.

Sin mi je bistro dijete, ako ga nešto zaintertesira, proučava to po sat vremena
    učiti njemački u školi? ne trebaju ti pripreme za to. moj T uči njemački i to nije ništa dubokoumno u prvom razredu. osim ako nisi u njemačkoj.

i moje je dijete bistro i zna se zainteresirati, a u ovoj situaciji ko tvoja bi ga ispisala jer mu je dosadno.[/quote]

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ovo je pravi izazov roditeljstva svatko svom djetetu kako zna i želi, naravno. ja nekako sve više nastojim živjeti sa što manje komplikacija i rasprava, što mi ne odgovara mijenjam. teško da će bilo kakav razgovor ili inzistiranje promijeniti dotičnog profesora, mislim da je on samo proizvod sustava koji sigurno nije dobro postavljen. a djeci, imam suviše dokaza za to, treba dati da budu djeca, samo na taj način mogu odrasti u sigurne odrasle. kritika djetetu koje nije bilo dobro na njemačkom sa četiri godine zvuči mi potpuno kontraproduktivno, tko god ga kritizirao. kako posaditi iščupane grančice u zemlju koju smo prije dobro natopili u začaranoj šumi, pa naganjanje biciklom i vrtoglavo padanja uz propisnu vrisku, to su nenadoknadive "vještine"

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uopce ne vidim razloga zasto dijete od cetiri godine ne bi ucilo njemacki, bavilo se sportom, islo u glazbenu skolu... sve dok aktivnost odgovara djetetu (prema djetetovom izboru, a i program treba biti prilagodjen dobi), a profesor/odgajatelj/tkogod zna sto radi.

U ovom slucaju, porazgovarala bih s profesorom. Pretpostavljam da majka sama moze, ili bi trebala znati, zeli li dijete ici na njemacki ili ne.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Uopce ne vidim razloga zasto dijete od cetiri godine ne bi ucilo njemacki, bavilo se sportom, islo u glazbenu skolu... sve dok aktivnost odgovara djetetu (prema djetetovom izboru, a i program treba biti prilagodjen dobi), a profesor/odgajatelj/tkogod zna sto radi.
    iz profesorske perspektive, s klincima je najteže raditi.
    pet puta više sam se pripremala za sat koji sam držala devetogodišnjacima nego advanced business levelu.

zato sam rekla, pažljivo istraži sve, pogotovo način rada profesora.
    razgovaraj s drugim roditeljima.

i nema nikakve prepreke da četverogodišnjak uči njemački. štoviše.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj melange prvotno napisa

kako koji četverogodišnjak
    kad dijete nije spremno,nije

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mrč prvotno napisa
    Citiraj melange prvotno napisa

kako koji četverogodišnjak
    kad dijete nije spremno,nije
    To stoji. Ali nije ni svaki cetrdesetogodisnjak spreman. Dakle, ovaj je dio ostavljen roditeljima na prosudbu. A i profesoru. I djetetu, jelte.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Ja sam mislila da je to kod vas to normalno pa sam šutila

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je malo koji četverogodišnjak spreman, nakon cijelog dana u vrtiću i strukturiranih aktivnosti, na putovanje od 45 minuta i onda još malo strukturiranih aktivnosti.

Djeca su kao spužvice, lako uče, ali sigurno trebaju i vrijeme za potpuno slobodnu igru. Neće svijet propasti ako dijete prije nego što uopće krene u školu ne isproba sve aktivnosti i edukacije koje se danas nude.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa
    Mislim da je malo koji četverogodišnjak spreman, nakon cijelog dana u vrtiću i strukturiranih aktivnosti, na putovanje od 45 minuta i onda još malo strukturiranih aktivnosti.

Djeca su kao spužvice, lako uče, ali sigurno trebaju i vrijeme za potpuno slobodnu igru. Neće svijet propasti ako dijete prije nego što uopće krene u školu ne isproba sve aktivnosti i edukacije koje se danas nude.
    Apsolutno! Dijete treba učenje, al mislim da mu je stoput bolje uz roditelje učit svakodnevni život, ili neki hobi, znanje, vještinu svojih roditelja nego da ide na neku tako "ozbiljnu" stvar.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa

U ovom slucaju, porazgovarala bih s profesorom. Pretpostavljam da majka sama moze, ili bi trebala znati, zeli li dijete ici na njemacki ili ne.
    mislim da u tome i jest stvar
    njeno dijete možda i nije za njemački, nego za neku sportsku aktivnost
    a njemačke riječi vježbaj s njim doma uz neku slikovnicu

draga vremeplova, još jednom razmisli (ipak ti najbolje znaš što on voli, traži i preferira) što je potrebnije tvom djetetu - njemački stigne učiti i kasnije, a sad bi se možda radije više igrao

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Razmišljam ...ali žao mi je u potpunosti prekinuti .naime, malac je krenuo u rujnu, a do prije pol mjeseca predavala im je jedna gđa. koja je , također, prvih tri sata rekla da muški ne slušaju, ali nakon toga je bila izuzetno zadovoljnja i govorila da su dečki nadmašili cure. Moj malac jako voli ići na njemački, sam sprema torbu, papuče, bojice...
    Veseli se, i bar pet puta dnevno pita kako se nešto kaže na njemački...
    Da li je spreman? Mislim da bi bio, uz pravi pristup (pravi u smislu pedagoški prilagođen tako maloj djeci)....Što mislite, što bih trebalaq reći mladom profesoru?

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Veseli se, i bar pet puta dnevno pita kako se nešto kaže na njemački...
    a pilić mali

profesora pitaj kad biste mogli individualno razgovarati.
    nemoj krenuti s onim što te zasmetalo.
    prvo pitaj kako se tvoj sin ponaša na satu, što ga smeta, što pričinja problem.
    nakon toga mu objasni da postoji i bolji način da se to da roditelju na znanje (jer se na kraju krajeva, samo roditelja to i tiče, ne i ostatka grupe)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vremeplova, moja kcer uz znanje hrvatskog i engleskog (mamin i tatin jezik) ide i na francuski. ima tri godine i 7 mjeseci, a na francuski je krenula s tek navrsene tri godine. francuskom se izuzetno veseli i ide dva puta tjedno, sat vremena nakon vrtica, traje sat vremena i nakon toga se ide u sobu gdje u opustenoj atmosferi piju caj, vodu ili sok, pojedu kolacice ili voce, jos se malo druze i idu kuci. vikendom nekad ide na francuske djecje predstave u istoj skoli. u regularnom vrticu u koji ide (koje je internacionalan i sluzbeni jezik je engleski) ima dvoje djece kojima je francuski materinji a inace su sva djeca u tom vrticu bilingvalna ili multilingvalna (sad da ti kazem da tu ide curica koja govori cetiri jezika a ima jedva nesto preko tri godine.........mama je njemica, tata talijan, ide u vrtic gdje se govori engleski a dadilja koja je cuva poslje vrtica govori srpski). teta mi je nedavno rekla da je L pocela s francuskom djecom u vrticu komunicirat na francuskom sto me izuzetno veseli jer koristi svoje novo steceno znanje u pravoj prilici. ovo ti sve govorim zato sto ja osobno ne shvacam ucenje jezika kao nikakvu "ozbiljnu" stvar vec znanje koje se s nevjerojatnom lakocom savladava u ovoj dobi ako se stice metodama koje su primjerene dobi.

kada je L krenula na francuski, ja sam sjedila prva dva sata u sobi, ne da bi se ona navikla jer nije takav tip djeteta i mislim da joj je drazi kad joj se "ne mijesam u posao" vec da vidim kako teta radi i da li je to mozda za L previse. teta je divna, sve se radi uz igru, nema tu nikakvog predavanja ili driblanja vec se sve radi kroz pjesmu, ples, interaktivnu igru i glumu. u tom uzrastu drugi tip ucenja jezika (a i drugih znanja i vjestina) ne prolazi. kad kazes da im je "predavala" teta, ja ne znam na sto mislis ali ako se radi o predavanju, mislim da to nije primjereno za cetverogodisnjaka. pitanje je i koliko je taj novi mladi profesor iskusan, te spreman i voljan raditi s tako malom djecom. ja te potpuno podrzavam u zelji da kikic uci novi jezik jer oni u ovoj dobi to rade s nevjerojatnom lakocom ali moras biti sigurna da su metode kojima stice nova znanja za njega primjerene inace ce od svega biti vise stete nego koristi.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

učenje jezika, svakako, prije će ga naučiti 4-godišnjak nego onaj od 40, još ako ima prirodnog dara i veselje za to, super. karlo ide u hrvatski vrtić ali njemačku grupu, sve pjesmice, predstave, igre uče se na njemačkom. neki dan nam je ispričao i odglumio djeda i repu na njemačkom da smo pali na d. prijeglasi, članovi, sve na svom mjestu, s takvom lakoćom. ali stvar je u ovom što ti kažu cure, jezik se može učiti na stotinu načina. ja bih na tvom mjestu probala s profesorom "popiti kavu", bez "hard feelings", suradljivu. tako bi ga osjetila i mislim da bi nakon toga znala odgovor što dalje. sad je ionako kraj školske godine i mislim da trebate odgovor na pitanje što u idućoj, ili?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

pokušala sam i prije ovih primjedbi, razgovarati s njim, ali on ne gleda u oči....nikada, a na moja pitanja cnokne, odmahne rukom ili slično. Za jedno drugo dijete je rekao da je nezainteresirano, a za jedno da je premirno....Dakle, to su komentari za troje od petero djece.
    Čini mi se da on nema čvrstih pravila, jedan dan klincima dopusti nešto što slijedeći put zabranjuje...jedan dan ih baca u zrak, drugi moraju sjediti cijelo vrijeme. Kako sam platila do kraja 6 mjeseca malo mi je bezveze klinca ne poslati na satove koje slijede, a opet imam groznu nelagodu kada ide. Slijedeće godine naći ću drugo rješenje, ali ovih 6-7 sati koje mu preostaju mi je živa muka. Preispitujem i sebe i dijete....čak sam i ljuta na klinca jer ne može sjediti tih 45 minuta mirno i papagajski odgovarati...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma daj, kakva ljutnja na dijete zbog toga. sedmogodisnjaci u prvom razredu jedva odsjede 45 minuta u miru a kamoli cetverogodisnjak. ne prenosi svoju nervozu na dijete kada idete na njemacki i izdrzite ako mozete jos tih mjesec danai. u krajnjoj liniji ako vidis da bas ne ide i da se dijete nervira, vadi ga van.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nema tih šest plaćenih sati koji mogu kupiti moj mir i mir mog djeteta. s guštom bi mladom nesposobnom gospodinu rekla da moje dijete više neće dolaziti, rekla bih mu i zašto, pa ako je pametan poradit će na sebi, ako nije, to je njegov problem. djetetu bi objasnila da malo umjesto njemačkog idemo na sladoled :D

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je uvijek vaznaija osobnost ucitelja, pogotovo sto je dijete mladje (stariji su vec iskusniji i znaju se nositi sa svacime). ma koliko da smatram da je znanje jezika bitno bitnije bi mi bilo da sam sigurna da moje dijete ostaje s osobom koja ga cijeni, zeli necemu nauciti, postuje i sl.
    ja bi dijete ispisala. i pronasla negdje drugdje igraonicu po nasoj mjeri.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Profesor je neozbiljan i to je itekako pokazao svojim ponašanjem. Nije uopće bitno jel mlad ili star ali način na koji se ponio pokazuje da nema iskustva i da se još podosta mora usavršavati kako bi mogao kvalitetno raditi sa djecom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •