Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Jedno pitanje u vezi alimentacije, viđanja..

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Jedno pitanje u vezi alimentacije, viđanja..

Situacija je sljedeća:
    Mama i tata nisu nikad bili vjenčani. Prije par godina su se rastali nakon dugogodišnjeg života skupa i jednog djeteta. Tata je odmah odlučio mami plaćati određenu svotu novaca za sina, s tim da je maleni neko kratko vrijeme živjelo s mamom a s tatom se viđalo samo vikendom. Vrlo brzo (možda nakon par mjeseci) se ustalio neki drugi raspored di dijete provodi pola tjedna s mamom, pola s tatom. Tata uskače kad god treba i van tog rasporeda, znači skroz je na raspolaganju svom djetetu i njegovoj majci, sudjeluje u odgoju, brizi i svemu. Alimentaciju i dalje plaća. E sad, došlo je do nekakvih problema di novci par mjeseci nisu sjeli na vrijeme nego nekoliko dana kasnije i majka je na to reagirala dosta burno. Da li je u ovakvim slučajevima otac uopće dužan plaćati majci alimentaciju za sina o kojem se brine jednako (i vremenski i što se kvalitete odgoja tiče) kao i ona? Kako bi to bilo regulirano zakonom da su bili vjenčani?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa trina - sve je to jako relativno. pitanje je kakav je dogovor između njih dvoje, kolika je ta svota alimentacije, koliko kasni... na čijoj skrbi je dijete pretežno (jer ne vjerujem da je baš točno pola-pola :/ )...

teoretski može izgledati i ovako:

npr. on plaća mjesečno 700kn
    pa jedan mjesec malo zakasni...
    pa drugi mjesec malo zakasni...
    pa treći mjesec malo zakasni
    i hop - jednog mjesečnog iznosa nema...

malo mi je čudna ta "burna" reakcija ako je u pitanju samo par dana kašnjenja.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Je, baš je pola-pola. S tim da je mali kod oca svaki vikend i još jedan dan tijekom tjedna. (znači mama ima svoje slobodne vikende uvijek, tata ih nema nikad)Kod mame je 4 dana a kod tate 3 ali kažem, tata uskače kad god treba, što znači da jedan tjedan ne uskoči nikako jer ne treba, drugi ga uzme dva dana ekstra i te stvari. U ovom slučaju nema smisla tražiti nekakve mane kod oca jer je čovjek zaista ok i svoju ulogu tate obavlja kako treba. Alimentacija je par mjeseci kasnila doslovno nekoliko dana, svaki put je došla i cifra je uvijek bila puna.

Mama ima svojih problema nevezanih za tu situaciju, žena je super osoba i super mama ali reakcija je baš bila burna i ružna.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

malo mi je čudna ta "burna" reakcija ako je u pitanju samo par dana kašnjenja.

ne treba ti biti cudna. zna i tuzba uletit jer je kasnila isplata. i to jednom. bez "preskocenih" mjeseci...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma kažem, oni su oboje dobri roditelji posvećeni djetetu. Ali zbog tih nekoliko dana kašnjenja mama je išla toliko daleko da je rekla da bez alimentacije tata ne smije vidjeti sina što je meni bilo iživljavanje i ono, baš zloća na djelu. Pa me zanima jel ona ima pravo na takve stvari? Što bi bilo kad bi taj razvod postojao na papiru i kad bi viđanje djeteta bilo isto tako sudski određeno, kao i iznos alimentacije? Bi li onda majka mogla dobiti i ovce i novce, tj sin joj provodi kvalitetno vrijeme s tatom jednako kao s njom a ona još i dobiva alimentaciju?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko se ja kuzim - moze i on tuzbu podnijet. trazit od suda da se odredi vidjanje i tko kome i koliko placa... moze traziti da dijete bude tri-cetiri dana kod njega, na osnovu toga da se iznos koji bi bio za alimentaciju ukine/smanji/podijeli/stogod...

dijete nema veze s brakom, hocu reci - ako je on djetetov otac (i kao takav zaveden u maticnoj knjizi rodjenih) - on ima jednaka prava i obveze prema djetetu kao da su bili u braku.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ali on uopće ne želi nikakve tužbe, komplikacije..

Ja sam htjela njoj objasniti i dokazati da nema pravo raditi takve stvari, ni moralno a ni zakonski. Ali eto, ne mogu nešto naći o tome.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Već nekoliko puta si se javljala sa tim slučajem, a zanimljivo je da, iako znaš oboje, ljestve nedvojbeno držiš ipak samo muškarcu!

Dakle o moralu mislim da nema potrebe ni pričati obzirom da otac uredno plaća, a ni zakonski majka apsolutno nema pravo uskraćivati dijete ocu, zbog propuštene alimentacije. S druge strane - pravne, s obzirom da nisu niti podnijeli službeni zahtjev za reguliranje alimentacije, njihova zakonska alimentacija je 0kn do trenutka kad netko ne podnese tužbu! Dakle slobodno joj možeš poručiti da on sa sadašnje pozicije službeno uopće ne mora plaćati alimentaciju, do trenutka dok ona ne podnese prijavu! A nakon podnesene tužbe u obzir se uzimaju eventualna zakašnjenja u plaćanju alimentacije samo ona ostvarena od dana podnošenja tužbe!

pojednostavljeno rečeno - da on sad sljedećih 6mj ne plaća alimentaciju, i ona se tek nakon 6mj sjeti podnijeti tužbu za reguliranje iznosa uzdržavanja djeteta, zakonski se njega neće teretit za tih 6 mj!

S one moralne strane on samoinicijativno svaki mjesec plaća alimentaciju, radi svog djeteta naravno, što je visokovrijedna iskazana moralnost, pa smatram da mjesec zakašnjenja doista ne smije biti povod takvoj majčinoj halabuci, a krajnje podlo je osvećivati se onda na djetetu, uskraćivanjem viđanja tate. Majke koje inače pribjegavaju takvim metodama i koriste djecu kao instumente ucjena i manipulacija očeva, uopće pri tom ne zauzimaju pokroviteljsko roditeljsku poziciju prema svojoj djeci, već misle isključivo na svoju sebičnu osvetoljubivost, ne birajući sredstva i ne mareći za interese vlastite djece, što maksimalno osuđujem!

Još jednu stvar koju si spomenula to je da je dijete pola kod majke pola kod oca. Dakle kod mene je sličan slučaj, vjerujem i kod velike većine roditelja koji imaju viđanje djece svaki drugi cijeli vikend i 2 dana u tjednu - što znači da od 14 dana, kod drugog roditelja uredno provede 6-7 dana! Nije li to pola-pola, uzevši u obzir da je glavninu radnog dana ipak dijete u vrtiću????

Misliš li da itko pita da li za taj boravak kod oca djetetu isto trebaju financije? da isto treba dijete jesti, prati mu veš, imati odjeću i igračke, ići na izlete, plaćati preglede, kupovati lijekove, odlazit na bazene, uplaćivati more...??? Misliš da kod tate dijete ne troši vodu, struju, plin i ostale režije? Jel se itko ovdje ikada uistinu zapitao o tome ili za to kako se "snalazi" druga strana, uopće nije ni bitno?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ona je moja prijateljica, on mi je samo poznanik. Ali budući da je ona po mom mišljenju u krivu i da ima skroz nekakav iskrivljeni stav o tome samo na račun toga što je ona mama, žao mi je njega. I htjela sam njoj pokzatai i dokazati da bi ustvari trebala biti sretna što je sad situacija takva kakva je-dijete je pola tu, pola tamo, dobiva alimentaciju koja ako kasni, kasni max tjedan dana( tu se ne radi o preskočenom mjesecu, mislim da bi mu oči iskopala), tata ima lijep odnos sa sinom i sve dobro funkcionira. Ali eto, ovaj put si ti u pravu, neke žene misle da imaju više prava od muškaraca samo zato što su eto, žene.

Je, spominjala sam taj i još jedan slučaj, u oba se radi o mojim prijateljima koji su se malo izgubili u razvodima, pravima, pravilima isl.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Tata! prvotno napisa
    Majke koje inače pribjegavaju takvim metodama i koriste djecu kao instumente ucjena i manipulacija očeva, uopće pri tom ne zauzimaju pokroviteljsko roditeljsku poziciju prema svojoj djeci, već misle isključivo na svoju sebičnu osvetoljubivost, ne birajući sredstva i ne mareći za interese vlastite djece, što maksimalno osuđujem!
    x.

Osim toga, Trina, a da to pustiš ti na miru, u većini slučajeva ljudi reagiraju burno, pa se kasnije ohlade. U svakom slučaju, viđanje djeteta sa ocem jest pravo djeteta. Smatram da onaj tko manipulira time ne radi dobro svome djetetu.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma znam, nije se pametno petljati u takve stvari. Ali ona mi je stvarno dobra prijateljica i imam osjećaj da imam i nekakvu odgovornost reći joj da nije u pravu. Radi malog i radi njegovog oca. Rekla sam joj, naljutila se i ohladila. Kako to uvijek nekako visi u zraku, to bi trebalo rasčistiti (jer ona od mene očekuje podršku a ja joj je nisam u ovom slučaju pružila) i te svoje riječi, odnosno pretpostavke sam htjela s nečim potkrijepiti. Ovo što ste napisali je dobar početak.

Je, to je baš manipulacija djetetom a uz to frcaju njene frustracije na sve strane. A taj čovjek se po mom mišlejnju postavio kako treba u čitavoj toj situaciji i čini mi se iznimno glupo s njene strane tako reagirati. Ko da uopće nije svjesna kako je ta priča mogla ružno završiti za njihovo dijete.

pa eto, kad sam se već upetljala i rekla joj što mislim, to nekako moram i dovršiti. Ne volim nerasčišćene odnose

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svojoj frendici u slicnoj situaciji rekla da je pukla i da radi djeci stetu

nije se ni naljutia ni nista ispalo je ko da joj je neko pomogao da sagleda situaciju i iz druge perspektive

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pojednostavljeno rečeno - da on sad sljedećih 6mj ne plaća alimentaciju, i ona se tek nakon 6mj sjeti podnijeti tužbu za reguliranje iznosa uzdržavanja djeteta, zakonski se njega neće teretit za tih 6 mj!
    pogrešno!

iz iskustva MM-a i njegove bivše:
    njih dvoje ne žive zajedno 6 godina, djeca su s njim otkako je ona prije 6 godina otišla, ne plaća niti kune za niti jednu od njih, ne sudjeluje u njihovom odgoju, ne brine za njih i viđa ih kad joj i kako paše (čak ne zna ni u koju školu starija ide ni kako joj se zove razrednica).... da ne duljim, uglavnom prošle godine su napokon pozvani u CZSS gdje je soc. radnica rekla MM-u da podnese tužbu protiv bivše i traži retroaktivno alimentaciju za svih ovih 6 godina jer je ona dužna skrbiti o svojoj djeci i pa makar i čistila stubišta.

mislim da soc radnica nije pričala nešto što zakonski nije opravdano ni potkrijepljeno.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nisam odvjetnik, ali sam na svom slučaju prošao neke životnije primjere od uputa teta iz CZSS. Dakle, i dalje stojim iza svoje formulacije, jer mi je tako rečeno na sudu iz usta sutkinje, a ne soc.radnice, što ipak smatram kompetentnijom uputom. Uglavnom se plaćanje alimentacije temelji na tužbi i odnosi na vrijeme od podnošenja tužbe!

Postoji iznimka po nekakvom "versailskom" (il tako nekako) principu, ukoliko baš ni kuna alimentacije nije plaćana, ali ako se svako malo nešto uplati pa čak i 100kn mjesečno, šanse su gotovo nikakve. Uostalom u našem su zakonu prisutne i kojekakve zastare najčešće u roku od 3 god. pa je vrlo upitno dal je i tih 6 god neplaćanja alimentacije uistinu naplativo kako soc.radnica savjetuje.

Ima ovdje forumašica Titutlus, pravno jako dobro potkovana, pa možda i ona kaže nešto pametno po tom pitanju!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a Tata, jel' smijem ja ili čekamo Titulus

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa naravno da može ko hoće - preporučljivo jedino da jako dobro ZNA materiju! Ne bi bilo lijepo opet pisati alarmantno "Pogrešno" na bazi neke neprovjerene izreke i stvarat krivo mnijenje ovdje i zbunjenost! Treba ipak čvršćim argumentima stat iza onog što se izjavljuje, a odvjetnička praksa je u raščišćavanju ovog slučaja svakako prva dobrodošla!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pa naravno da može ko hoće - preporučljivo jedino da jako dobro ZNA materiju! Ne bi bilo lijepo opet pisati alarmantno "Pogrešno" na bazi neke neprovjerene izreke i stvarat krivo mnijenje ovdje i zbunjenost! Treba ipak čvršćim argumentima stat iza onog što se izjavljuje, a odvjetnička praksa je u raščišćavanju ovog slučaja svakako prva dobrodošla!
    upravo ovo krivo mijenje stvaraš kad napišeš da nema pravo retroaktivno tražiti alimentaciju.
    a ni u onom pogrešno! nije bilo ništa alarmantno nego sam jednostavno skrenula pozornost na nešto što si neprovjereno i paušalno napisao iako ni sam ne poznaješ materiju unatoč životnom iskustvu na koje se pozivaš.

doduše, netko je već jednom rekao da je dovoljno pročitati par tvojih postova i steći dojam o tvom načinu komunikacije, prihvaćanju tuđih i dijeljenju svojih savjeta.

no, evo konkretan slučaj, završen mukotrpnim sudskim porcesima:

on XY i ona ZW imaju dijete začeto u vezi, nisu zajdno živjeli, nisu bili u braku. dijete se rodilo, oni se dogovore da će on davati 1000 kn mjsečno, dogovre se oko viđanja djeteta i svega ostalog.

nakon 7 godina on se oženi i dobiva dijete, gđa ZW podiže tužbu i traži alimentaciju za dijete.
    on se snebiva jer nije ni mislio prestat plaćat, ali dobro nek ima crno na bijelom.
    no, gospođa traži alimentaciju unazad 7 godina i on nakon 4 godine natezanja po sudu gubi i završi dizanjem kredita da bi joj isplatio novac za zadnjih 7 godina jer ono što je davao nije uplaćivao njoj na račun nego joj je svakog 5 u mjesecu donio soma kuna na prag.

je li to dovoljno? ili da linkam kopiju presude?

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Prvo, rekao sam da imam životniji primjer iz prve ruke (sutkinja na vlastitoj brakorazvodnoj parnici - tema alimentacija), a ne životno iskustvo!

Drugo, lijepo sam prizvao nekog sa egzaktnim znanjem i iskustvom iz stručne prakse da raščisti nedoumicu, jer i mene zanimaju detalji, a svakako ne bi bilo lijepo da se iznose netočni podaci, tko god da je u krivu. Ja sam samo prenio riječi sutkinje iz prve ruke, pa ako ona nije u pravu, eto nisam ni ja! Neznam nikog meritornijeg iz okoline po tom pitanju da bih čuo i "second opinion", pa će mi bit drago ako to netko ovdje razjasni kako treba, vis-a-vis Trine i njene nabrušene prijateljice.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

bleeda, tata ovo nije rekao niti pod razno, daj ne drvi Čovjek je samo prenio ono što mu je rekla teta iz CZSS i sutkinja (barem sam ja tako shvatila).
    Što se tiče mog zadnjeg posta, to je bila jel' zeka , pa ne mogu se samo tako rješavati ovako ozbiljne stvari preko foruma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •