Citiraj Jasna prvotno napisa
jer i meni su bušili vodenjak.. prvi put bez moje volje.. to se radi plastičnom iglom.. sličnoj onoj za štrikanje.. ne znam baš kako se time može ogrebati tjeme
moze, nije to nimalo rijetka pojava, samo se o njoj ne prica i mame cesto misle da "tako mora biti"

Citiraj mimi3 prvotno napisa
Svaki pacijent tijekom primitka u bolnicu potpisuje suglasnost za med. intervencije. Ispod ima dio u koji se napiše i potpiše ako neku intervenciju želiš odbiti na vlastitu odgovornost. u to se ubraja i prokidanje vodenjaka.
primanje krvi i sl...tako da ako izričito pismeno ne odbiješ intervenciju smatra se da se slažeš s rutinskim postupcima.
taj papir je pred zakonom potpuno nistavan. zakon o pravima pacijenata je iznad tog potpisanog papira - koliko god suglasnosti potpisala, rodilja i dalje ima pravo i mogucnost odbiti svaki ponudjeni postupak na svom tijelu i na tijelu svog djeteta.

Citiraj mimi3 prvotno napisa
slažem se s L&L0809. mislim da je od svega najvažnije da su mama i bebe dobro. bebica je ocjenjena super apgarom,a pitanje je bi li tako bilo da se nije prokinuo vodenjak,pojačali trudovi i ubrzao porod, odnosno smanjila se mogućnost fetalne patnje. . mislim da je prokidanje vodenjako u ovom slučaju samo pomoglo.
rutinsko prokidanje vodenjaka, kao i vecina ostalih intervencija u porodu, nema znanstvenog temelja. za dijete je znatno manji stres neuplitanje u porod koji normalno tece nego ubrzavanje istog. prilikom prokidanja vodenjaka postoje odredjeni rizici (prolaps pupkovine, ispadanje rucice ili sl.) koje takodjer treba uzeti u obzir kad se razmatra opravdanost tog postupka. ubrzavanje poroda samo zato da bi se ubrzao nije znanstveno opravdano.