Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: porod u vinogradskoj - tata priča o ženi i traži savjet

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno porod u vinogradskoj - tata priča o ženi i traži savjet

porod u vinogradskoj - tata iznosi iskustvo i traži savjet
    Pozdrav svima!
    Moja žena je zadržana u Vinogradskoj u 37. tjednu trudnoće jer je dijete bilo, kako su mi kasnije rekli, po ultrazvučnoj procjeni u 5% najmanjih za svoju dob. Proboravila je tamo 17 dana do poroda, jednom ili dvaput dnevno su pratili CTG, oko triput tjedno ultrazvukom mjerili protoke krvi kroz pupkovinu i žilicu u djetetovu mozgu. Svi nalazi bili su uredni. Nadali smo se da će je pustiti kući, ali uzalud. Na kraju je doktor rekao da često "pušu na hladno". Dosta sam vremena proveo na internetu informirajući se o dijagnozi i saznao da manja veličina djeteta može biti normalna ili patološka. U slučaju patologije dijete ima smanjen dotok kisika i hrane što se može mjeriti kao protok krvi dopler ultrazvukom ili CTG krivulja pokazuje manjak aktivnosti djeteta ili pad srčane aktivnosti kod nastupanja truova. Kako rekoh, nalazi su bili uredni - ništa od toga nije bio slučaj s našim djetetom. Bojao sam se da će doktori iskoristiti tu dijagnozu da induciraju porod u slučaju prvog neurednog nalaza, na sreću do kraja je sve ostalo uredno. Budući da bi ženin odlazak iz bolnice bio uz potpisanu vlastitu odgovornost mogu reći da nam je nedostajalo hrabrosti. Bojali bismo se i da bi se u slučaju svojevoljnog odlaska zamjerili liječnicima, pa ako nešto pođe po zlu i trebamo se vratiti na isto mjesto ne bi dobili najbolju moguću uslugu.
    Trudovi jedne noći nagovjestili su porod. Vidjeli su se još na jutarnjem CTG zapisu, ali brzo su prestali. Sljedeće noći ponovo su došli su zaozbiljno. Žena mi je rano ujutro javila da donesem loptu i neke potrepštine. Čekao sam ispred ulaza u rodilište skoro sat vremena dok je ona isčekivala jutarnju liječničku vizitu. Bilo je to one prve lokalnoizborne nedjelje, činilo mi se da ta vizita neće još neko vrijeme i dosadilo mi je dobivati čudne poglede liječnika i ljudi u prolazu - muž sjedi i čeka, a pokraj njega na klupi velika crvena lopta za sjedenje. Nazvao sam ženu, otišao na misu u 8 sati u kapelicu unutar bolnice i na izbore. Takoreći pred glasalištem zove žena da dođem, da je prošla vizita, poslali su je na pregled, otvorena je dosta. Rekla je doktorici da bi željela prirodan porod, na što je doktorica rekla da će joj prokinuti vodenjak, a da će za početak pokušati bez dripa. Uglavnom, u telefonskom razgovoru rekao sam ženi da mi se ne sviđa što prokidaju vodenjak. Nisam joj detaljno elaborirao jer nisam želio da ona postane nesigurna u dobronamjernost liječnika, ali meni se činilo mi da sve ide svojim tokom, a to što joj je doktorica rekla da će pokušati bez dripa da je rečeno čisto psihološki (zašto bi bio indiciran drip kad je dijete maleno, žena na početku poroda, a već dosta dobro otvorena i svi ostali nalazi uredni) - kao evo od te 2 stvari jednu ću vam "oprostiti", ali ovu drugu (prokidanje) to zbilja treba. Mojoj ženi nije ponuđena opcija glede prokidanja vodenjaka, niti su joj rečene moguće posljedice, niti je ona bilošto prije samog poroda potpisivala. Jedino što je potpisala bilo je kad je 2 tjedna ranije došla u bolnicu da svojevoljno ostaje u bolnici.
    Ušla je u odjeljak rađaone točno u 10 sati ujutro i bila je 7cm otvorena. Imala je prepariranu venu na ruci, prokinut vodenjak i primila je klizmu. Na trbuhu je bio montiran CTG, postavljena je u bočni ležeći položaj s malo podignutim uzglavljem. Mene su pustili k njoj u 10:15. Prvu sestru koja je došla pitala je i dobila odgovor da ne smije ustajati i da treba cijelo vrijeme nositi CTG priključke. Trudovi su brzo napredovali i bili su sve jači. Ja sam mogao vidjeti očitanje CTGa na jednom pokazivaču, što mi je kazivalo kada dolaze trudovi i kada popuštaju, a također sam se opetovano uvjeravao dijete, barem što se srčanog ritma tiče dobro podnosi trudove (pad pulsa u vrijeme trude može naznačiti fetalnu patnju). Dodiri moje hladne ruke odgovarale su mojoj ženi. S vremenom, kako su trudovi pojačavali sami smo otkrili da njoj pomaže kada ja u vrijeme truda pritisnem straga vrh zdjelice odnosno dno njenih leđa. U pauzi između trudova vlažio sam svoje ruke na slavini kako bi ih zadržao hladnima i na dodir ugodnima ženi. U nekom trenutku sestra je donijela dvije šprice (za koje sam se ja do kraja bojao čemu će poslužiti).
    U 12:00 pojavila se doktorica sa sestrom, naredila meni da izdađem van iz odjeljka i povukla zavjesu kako ne bih vidio što se zbiva. Bojao sam se da će iskoristiti ženinu nemoć kako bi napravili nešto protiv njene volje. Dok sam ja stajao iza zastora, liječnica je napravila vaginalni pregled i ustanovila otvorenost ušća maternice 9 cm. Odmah zatim dok sam ja još bio vani rekla je mojoj ženi: "Sad ćemo vam dati xxxxxx da vam bude lakše." Dok je ona to govorila sestra je razmicala zastor i ja sam kroz nastali otvor očima signalizirao ženi da ne uzima. Ne znam da li je ona to primjetila ili nije, ali je nakon kratke stanke iskazala svoje nezadovoljstvo, koliko je to mogla u takvom stanju. Sada se ne mogu sjetiti točnih riječi, možda je pitala što je taj xxxxxx. Uglavnom, doktorica je rekla da je to lijek koji će joj smanjiti bolove, a moja žena odgovorila da radije ne bi. Doktorica je viknula nešto tipa: "Anđooo! Ne treba!" i otišla. Malo kasnije nam je došla jedna druga sestra i donijela malo vode i pamučne pufere da se s time hladi između trudova.
    Trudovi su jačali, žena je osjećala dijete kako putuje kroz porođajni kanal, a i ja sam osjećao pokrete iznutra dok sam joj pritiskao dno leđa. Porod je brzo napredovao, makar mi još nismo znali koliko će trajati. Želio sam da je mogu ohrabriti i reći da je skoro gotova, ali to nisam mogao znati, a nisam joj želio davati lažnu nadu. Pokušavao sam je hrabriti kako god sam mogao, makar ne znam koliko me razumjela jer je njeno tijelo preuzelo kontrolu. Bila je totalno iscrpljena, uspjela je procjediti da joj se čini da će se onesvjestiti. Sva sreća što je CTG bio tamo pa sam znao kada joj trebam poduprijeti leđa jer ona više nije imala snage da mi progovori bilošto. Uskoro su se s CTG-a počeo gubiti puls djeteta, brzo zatim došla je sestra, rašilila ženi noge i rekla da je glava vrlo blizu. Prošlo je možda 10 minuta dok ona nije došla ponovo i usanovila da se glavica vidi. Vidio sam je i ja: uh koje sreće!!! U sebi sam bio radostan i zahvaljivao Bogu - znao sam da je samo pitanje trenutaka i da će sve proći u redu. Prenosio sam tu poruku svojoj ženi koliko je ona mogla to čuti. Eto uskoro ista sestra ponovo, preuzima kontrolu, govori mojoj ženi da legne na leđa, do tog trenutka je ležala bočno. Ja molim sestru da ne radi epiziotomiju na što ona kaže da će pokušati bez toga. Dolazi nova doktorica i tjera me kod uzglavlja. Ona sestra govori mojoj ženi da tiska ili da popusti, sve dovoljno glasno da je moja žena može u toj situaciji čuti. U trenutku je dijete vani: glava, ramena, cijelo tijelo. Oni ga primaju kod nogu moje žene, režu pupkovinu, koriste one dvije šprice da izvade dio krvi iz pupkovine. Sve to pričam svojoj ženi jer ona iz ležećeg položaja ne može vidjeti. Odmah zatim stavljaju dijete na majčina prsa, ali nekako visoko iznad dojki. Ja bih se najradije tada maknuo i otišao. Sada je sve gotovo, bio sam tu dok me trebala, trudio se osigurati najbolji tretman za nju, pomagati kako god mogu i poštovati njenu volju. Dijete je vani, s njom, i imam osjećaj, odnosno želju da je pustim da uživa. Kratko je dijete bilo s njom, brzo ga odnose na mjerenje, mene pitaju da li želim ići gledati: ja ne znam gdje bih radije - za djetetom ili ženom. Brzo ga vraćaju zamotanog mami na kratko, pa opet uzimaju i meni govore da moram otići. Gledam na sat, sada je 13:20. Shvaćam kako je brzo moja žena rodila. Tražim još 2 minuta s njom i zatim odlazim.
    Drugi dan nakon što su mi mojih dvoje najmilijih došli kući čitam nalaz pedijatra: rez na tjemenu posljedica prokidanja vodenjaka. Dijete na zatiljku ima mali rez koji polako zarasta. Želim tužiti bolnicu: moja žena nije informirana o posljedicama prokidanja vodenjaka. Da je bila obavještana o toj mogućoj posljedici ne bi pristala na intervenciju. Do te posljedice je došlo i zbog nedovoljne pažnje osoblja. Radostan sam što je rezultat očaravajući: moja voljena žena je sa mnom pomalo iscrpljena i sa 3 površinska šava na međici, a naše malo dijete je među nama. Ipak, ja želim ispriku i simboličan novčani iznos kako bi na taj način bolnica i liječnik priznali nesavjesno postupanje i nepoštovanje prema mojoj ženi. Također, želim da liječnici i ta bolnica nadalje ne nastave istu praksu na budućim rodiljama koje će im doći. Molim za savjet na javno ili na PM onoga tko je ranije u sličnom slučaju pokušao s tužbom ili tko ima kakvu drugu preporuku.
    Želio sam napisati sve svoje osjećaje na ovoj temi, da bi se i drugi muževi ohrabrili progovoriti o sebi i svojim osjećajima vezano uz porod. Žena je glavna, naravno, ali osjećaji i iskustva muškaraca su također vrijedna. Mi možemo pomoći našim ženama i koliko god to bilo neznatno naše žene nas trebaju, našu ljubav i poštovanje.
    Moja žena će napisati svoje iskustvo na ovoj istoj temi, ako to bude željela, vjerojatno nakon što malo popuste zahtjevi našeg mališana koji iako mali često traži majčino mlijeko i ljubav.

Potpis
    Muž jedne dobre žene.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

čestitam tebi i tvojoj ženi na prinovi
    kako je krenila priča i kako je napeto bilo na početku prosto me malo bilo strah doći do kraja......koji je predivan

p.s. da mm napiše ovakvo iskustvo (koje btw nikad neće doživit) i ovakvim rječnikom mislila bi da je priko noći postao žena i umisto mene rodio.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

čestitam vam i ja :D
    moram i ja priznati da sam sa strahom čitala priču jer sam imala vrlo slične probleme i sve razumijem, samo što su meni radili carski upravo zbog fetalne patnje u trudu.
    što se tiče tužbi, mogu vam samo savjetovati da se pazite da vam se ne zagube papiri i nalazi kako su se meni zagubili na kiretaži dva tjedna poslije poroda

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ima još jedna caka, gore je jedna pedijatrica koja je loš dijagnostičar. uvijek tražite drugo mišljenje

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nemam savjet, ali vam želim čestitati na prinovi :D

I zahvaljujem na jako lijepoj priči, mislim da bi se i tvoja žena mogla potpisati kao "Supruga jednog dobrog muškarca"

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne mogu ti reci nista osim da ja imam rez na tjemenu, posljedicu epiziotomije koju su radili mojoj mami kad me radjala. No to joj nitko nije rekao ni napisao, rekli su joj tek nesluzbeno par dana kasnije (kad je prvi put vidjela dosta krvi na jastuku rekli su joj da su mi vadili krv). Jos danas nemam kose na tom dijelu glave i podrzavam te u namjeri da tuzis bolnicu, samo nazalost ne znam nista o tome kako...

A prica je divna

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cestitam od srca i ponosnom tati i sretnoj mami na djetescetu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

rez na tjemenu! :shock: ok, i ja sam bila sva napeta dok sam došla do kraja priče, kad se muškarci ovako javljaju obično je zabrinjavajuće. Tako da sam odahnula.
    Na tvom mjestu bih tužila, kako se ne bi ponavljali takvi postupci. Meni su isto bušili vodenjak usprkos usmenom protivljenju - drugi put sve na pismeno...
    Čestitam na sinčiću

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    kako je krenila priča i kako je napeto bilo na početku prosto me malo bilo strah doći do kraja......koji je predivan

p.s. da mm napiše ovakvo iskustvo (koje btw nikad neće doživit) i ovakvim rječnikom mislila bi da je priko noći postao žena i umisto mene rodio.
    Tvoj muž je hercegovac, ne možeš očekivati čuda

Predivna priča!
    I ja bi tužila.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa

nije ni međugorje očekivalo čudesa pa su se dogodila. moglo bi se i kod mm-a svašta dogodit.......u nekom drugom životu

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa

nije ni međugorje očekivalo čudesa pa su se dogodila. moglo bi se i kod mm-a svašta dogodit.......u nekom drugom životu
    Oduvijek je bila veća vjerojatnost da se dogodi međugorsko čudo, nego da hercegovac izrazi osjećaje

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i moj did je hercegovac.....eh negdje sa 60 god omeksaju i pocinju pokazivat osjecaje....kad se unuka rodi )))))))

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cure, ovdje jedan tata priča svoju priču, mislim da je u najmanju ruku neumjesno razglabati o karakternim i inim osobinama pripadnika nekog naroda :/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Čestitam na bebaču, čestitam tebi i tvojoj ženi!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

samo sam cekala kad ce se jedna od vas moderatorica javiti i odmah 'naostriti kandze'
    malo sale mislim da nikad ne skodi dok se ne javi netko tko zna nesto o toj temi!

ja bih pod svaku cijenu tuzila rodiliste i mislim da je to odgovornost lijecnika...taman smo na nekoj temi pisali o odgovornosti i riziku, tko je odgovoran za sta...i mislim da je tu odgovoran lijecnik i da itekako treba platiti za to sta je ucinio...mi se cini da postoji neka odruga pacijenata..ili udruga bolesnika...ne sjecam se tocno..koja ima svoje odvjetnike koji se time besplatno bave...mi se cini da na kraju uzmu neki mali postotak odstete...u svakom slucaju trebate izabrati odvjetnika kojega vi ne placate nego uzima neki postotak...jer onda se prije izbore jer im je u interesu

a tebi tata svaka cast na prici, na porodu si svojoj zeni bio pravi andeo cuvar i veliki i za to....sad nemoj nositi gorcinu u sebi za to sta je bilo...vec uzivaj u svojim ljubavima i ako mozes i imas zivce itekako tuzi bolnicu

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    .....ako mozes i imas zivce itekako tuzi bolnicu
    ali sudeći po dosadašnjoj praksi s našim pravosudnim sustavom i tužbama protiv bolnica prije ćeš izgubit živce nego bilo što postić. nažalost. jer je popriličan broj dice rođen i "oštećen" za cili život a isključivo i samo krivnjom liječnika pri porodu. i roditelji tužbama nisu ama baš ništa postigli. opet nažalost. ja to imam u najužoj obitelji. curici će uskoro biti 4 godine, roditelji su tužili bolnicu i doktora koji je bio (trebao biti na porodu) i do sada se ništa nije pomaklo s mrtve točke. trebam li spomenit da je to curica koja zbog liječničkog nemara i propusta još uvijek nije prohodala, progovorila, a mentalno je na razini niti desetomjesečne bebe

zato čuvaj živce i uživaj sa svoje dvi ljubavi.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ja bih najradije da su moji tuzili bolnicu jer radi doktora koji je bio lijen napraviti carski u ono vrijeme ja danas slabije cujem sta je posljedica vakooma...ali naravno ni jedna dokumentacija o tome

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I ja podržavam tužbu protiv bolnice. Dok se ne stvori kritična masa kod ljudi (a povećanje broja tužbi je dokaz da se stvara), ništa se neće promijeniti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Čestitam na bebi!

Čestitam i tebi na tvom ponašanju na porodu , što si bio uz svoju ženu i što si ostao priseban, meni je puuuno značilo što je mm bio uz mene...

S tužbama je tako, kod nas , možda sve zapne ,negdje, ali ako želiš, imaš puno pravo tužiti, i možda ćeš biti mirniji što si ih tužio, jer si ipak nešto pokušao napraviti, i ako bude veći broj tužbi, mislim da će to ipak imati nekog utjecaja...

Ja bih ih tužila iz principa, pogotovo što vam nisu objasnili postupak, i njegove koristi ali i moguće loše posljedice .

Ali, na kraju, odluka je ipak na tebi ...

Sretno i uživajte u svojoj bebi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se samo javljam da pohvalim tvoju pricu s poroda!
    Super je kako si sve to lijepo srocio,a jos ljepse sto si svojoj zeni bio podrska u tako vaznim trenucima!

A za tuzbu potpisujem Angie- trebamo se svi redom koji imamo razloga,pobuniti.
    Tek onda mozemo ocekivati promjene.
    Ovako kad prica zavrsi izlaskom iz bolnice,vide da mogu raditi svasta i nitko ih ne pita za to, jer ipak su oni "bogovi u bijelom"

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja bih itekako tuzila..jer jednoga dana ce se i vase dijete naci u mojoj kozi (ja sam ostecena pritiskom vakuma) i misliti se da su roditelji trebali tuziti i da imaju pravo na to da lijecnik plati..ako nista drugo barem se je pokusalo , i u neku ruku se zapravo nesto i napravilo samo time da je ime lijecnika doslo do suda...bez obzira na pobjedu ili ne.....tko ne riskira ne profitira....

vi imate ipak puno drukciju situaciju od mojih i sve na papiru.....ja jako dobro znam da moji nisu nis mogli napraviti..a vi itekako mozete....bilo bi dobro da uslikas dobro ranu...iako vjerujem da si to vec i napravio..i ako kamo moras nositi sadasnje nalaze da obavezno nosite kopiju..ili ako bas zele original imajte uvijek za sebe kopiju rezerve

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U istom rodilištu sam dvaput doživjela gotovo identične priče - dugo otvaranje i na kraju drip. Ne mogu reći da nešto nisam dobila na svoj zahtjev, ali nije mi jasno zašto žena u tom stanju mora stalno nešto zahtijevati .............
    Doduše, moram priznati - drugi put je bilo bolje. Ne znam jel zato jer sam ja bila informiranija i bolje sam znala što hoću ili je u međuvremenu nešto napredovalo u pravom smjeru, ali drugi put su dali drip tek nakon 2 pokušaja gelom koja, nakon cijele noći u boksu, nisu urodila plodom.
    Je li moglo biti drugačije - nikad neću saznati, sad sam zato sklona mišljenju da je tako moralo biti.
    Sretna sam samo da sam nakon oba dosta traumatična poroda s duuuuuugim otvaranjima i dripom kao epilogom, rodila dvoje zdrave i zadovoljne djece.
    Žalosno je to da rodilja mora sama znati sve o tijeku poroda, mogućim komplikacijama i eventualnim zahvatima.........a struka će se nažalost uvijek izvući na svoje nalaze, svoju dokumentaciju i svoja stručna mišljenja. Iskreno, ne znam kako to promijeniti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tužba će biti sigurno dugotrajna, iscrpljujuća i s pitanje kakvim ishodom...
    trebaš dobro razmisliti da i želite na to trošiti vrijeme i energiju.

Da li si razmišljao o novinama?

(Iako.. koliko se sjećam.. jer i meni su bušili vodenjak.. prvi put bez moje volje.. to se radi plastičnom iglom.. sličnoj onoj za štrikanje.. ne znam baš kako se time može ogrebati tjeme)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovaj detalj s plastičnom iglom, tako je bilo i kod mene. Čime su to radili tvojoj ženi? Ako nije bilo prikladno oružje, spomenite to u tužbi svakako.

O priči s trošenjem živaca: pokušajte tužiti bez da gubite živce. Bitno je da ste to učinili, čak i ako ne dobijete tužbu. Udavite ih maksimalno i neka vam bude satisfakcija da niste ostali skrštenih ruku. Jednom će se valjda i takve stvari pomaknuti s mrtve točke, ali neće ako se svi bojimo prevelikog napora.

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Želim ti čestitati na rođenju djeteta. Moram priznati da sam i ja u startu mislila da se nešto strašno dogodilo. Mislim strašno je to što je dijete ogrebano pri prokidanju vodenjaka ali obično su neke crnje solucije bile mi na pameti.
    Stvarno si bio prekrasna podrška i potpora TŽ. Nadam se da će i MM imati toliko snage i hrabrosti.

Što se tiče tužbe ako si baš za to samo daj ali bojim se da se moraš pripremiti na dugačku pravnu trakavicu. Svakako tražite još jedno mišljenje pedijatra.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mamina priča

U 37. tjednu trudnoće bila sam naručena na UZV u Vinogradskoj jer sam tamo mislila rodit. Razmišljali smo i o Varaždinu, ali ostavili smo odluku za kraj. Moja ginekologica mi je govorila da je beba manja. Rekla mi je da ponesem sve papire na pregled u bolnicu.
    Na ultrazvučnom pregledu, dr. je potvrdio da je beba manja, da su protoci uredni, i da odmah trebam biti hospitalizirana. Bila sam šokirana. Hospitalizacija zato što nosim manju bebu! Pa što oni misle, koliku bih ja bebu trebala rodit?! Na početku trudnoće sam imala 51 kg.
    Naravno, bez stvari za bolnicu, ostala sam u bolnici. Uzeli su podatke, stavili me na CTG, trebala sam radit čučnjeve. Tad nisam znala zašto, kasnije sam naučila da beba spava pa je treba probudit, onda joj srce jače kuca. Na pregledu mlada dr. mi kaže da sam uloživa, da bi možda mogla i proć al da neće silit.
    Tako su mi svako jutro mjerili CTG, seljakali me iz sobe u sobu, bila sam na odjelu patologije, s babinjačama, u predrađaoni, povremeno bi mjerili protoke. Rekli su da će bebu ponovo premjeriti za 2 tjedna, jer prije toga nema smisla. Kad su prošla ta 2 tjedna, nisu htjeli premjerit s istim riječima a bila sam na UZV.
    Jedno jutro je dr. u viziti rekao da treba napravit amnioskopiju. Nisam znala zašto. Došla sam na stol za preglede i pitala doktora dal to boli. Rekao je da ništa više nego običan pregled. Hm, nije baš bilo tako, jer me ovo prilično boljelo. Pitala sam dal je nalaz u redu, rekao je da je u redu i nastavio tipkati bez da me pogledao, u smislu „ gotovi smo, odite“. Dan-dva kasnije sam imala te svoje papire u rukama i vidjela da je napisao da sam otvorena za jagodicu (valjda je zato tako boljelo, a on pak ima debele prste) i da je plodna voda mliječna. Satralo bi ga da mi je to i rekao.... Il ja nisam bila dovoljno izričita u pitanjima. Nakon toga sam imala smeđi iscjedak koji je trajao 6 dana, do poroda. Zato nisam sigurna jel to na kraju bio sluzni čep.
    Kad bih pitala doktore u viziti što čekamo i kad ću kući, dobivala sam odgovore „vi imate malu bebu, ne možemo vas putit kući“, „čekamo porod ili da se nešto pogorša“. Više puta mi je došlo da se pokupim kući, na vlastitu odgovornost. Al nisam imala toliko hrabrosti. Nedostajao mi je moj krevet (slomila sam se na onim bolničkim), nedostajale su mi šetnje na svježem zraku, tatine puse u trbuh, upaljen radio. Naslušala sam se svakakvih priča. Činilo mi se da je atmosfera totalno neprikladna za dočekivanje bebe. Nisam uživala. Strepila sam. Nisam znala kakve me pretrage još mogu snaći, nije mi bilo drago da me čačkaju previše. Jednom su mi najavili stres test, al se moje tijelo nekako samo pobrinulo za nekakve lažne trudove koji su na ctg-u pokazali da beba dobro podnosi stres (trudove) pa test nisu radili. Inače to je test kojim izazovu trudove (dripom) i prate ctg, ako beba dobro podnosi super, ako ne podnosi – pod nož.
    Kontrakcije maternice sam imala od 6. mj. trudnoće. Znala sam da to nisu trudovi. Očekivala sam bol u leđima. Tako jednu večer, počne mene bolit s leđa prema trbuhu. Pratim vrijeme, sve su rjeđi. Ujutro ctg kaže ima nešto, sestra iz noćne kaže „sljedeći put kad se vidimo bit ćete mama“. Preko dana su trudovi prestali tj. bilo ih je samo par. Preživjeli smo dan bez intervencija. Super! Navečer oko 23h kad smo legli, počeli su. Pravi. Svakih 8 min. Krevet je užasno šuškao i ja sam ustala u šetnju. Sve mirno, svi spavaju. U neko doba prolazi sestra i pita me dal ne mogu spavati. Ja kažem da imam trudove svakih 6 min. Rekla je da zovem kad budu na 4-5. Nastavila sam šetnju, došla sam i do predrađaone, tamo isto mir, vidjela sam da je dr. iz dežurstva otišao na spavanje. Bilo je trudnica koje su svako malo išle na wc , pa su svaki put malo popričale.
    Sad bih ja loptu. Pošaljem mužu poruku, al on spava. Nisam ga zvala. Odgovaralo mi je stojećki, naslonjena na stol ili sl. prodisavati trudove. Činilo mi se nevjerovatno spavati između trudova. Oko 4.30 sam već bila umorna i legla sam na krevet. Zaspala sam! Budim se nakon 1.30h i ne vjerujem. Šta je s trudovima? Vratili su se brzo, 12, 8,6,4 min. Stigao ctg uređaj, a mene šarafaju trudovi, kaže sestra da su svakih 3-4 min. Zovem muža da donese loptu i da bi to sad moglo bit blizu al čekat ću vizitu. Vizitu nikako dočekat. Napokon dolaze i kažu da sam za pregled. Onda opet čekam da vizita završi da me zovu na pregled. Tad je bila doktorica o kojoj sam čula samo hvalospjeve i bila sam sretna što je ona u smjeni. To mi je ulijevalo povjerenje. Ona me pregledala i čestitala na 7 cm i pitala kad sam to uspjela . To je naravno bilo za rađaonu. Rekla sam joj da bih željela prirodan porod, a ona je odgovorila, da s obzirom na dijagnozu, prokinut ćemo vodenjak i probat ćemo bez dripa. Bila sam malo razočarana, al mislim, valjda žena zna. Sestra me požurivala da spremim stvari jer se ne vraćam u sobu na patologiju i da trebam na klizmu.
    Skupila sam poprilično stvari tijekom 17 dana, najviše hrane. Eh da, kako misle da beba naraste s onom prehranom? Redovito sam imala 2 doručka – jedan njihov, a jedan od svoje hrane..
    Primila sam klizmu, obrijali su me. Nisam imala ništa protiv. Obukla sam njihovu spavaćicu. Vidjela sam muža kroz staklo na ulaznim vratima, pitala sestru dal mu mogu otvorit. Rekla je da će ga oni pozvat. Smjestili su me u box, prikopčali ctg, spustili rolete, digli uzglavlje na moj zahtjev, vidjeli položaj bebe na UZV i rekli da legnem na lijevi bok (to su govorili i cijelo vrijeme boravka u bolnici), preparirali venu. Ostavili otvoren zastor s pogledom na sat i vrata.
    Čekala sam čitavu vječnost da MM dođe. Došle su dr. i babica, pogledali stanje, bila sam 7-8cm otvorena. Nisam vidjela čime, rekli su mi da će mi sad prokinut vodenjak i da će to sad curit. Moja mama mi je pričala da su njoj 6 puta prokidali vodenjak i da je to strašna bol. Očekivala sam nešto tako, al nisam ništa osjetila. Pitala sam dal smijem ustat, rekli su mi da ne smijem. Ctg uređaj mi je bio iza glave pa nisam ništa vidjela. Bilo mi je vruće pa mi je muž hladnim rukama hladio noge. Prodisavala sam trudove. Većinu vremena smo bili sami u boxu. Donijeli su mi tufere s vodom da mogu cuclat. Usta mi se nisu sušila al mi je bilo vruće pa sam se umivala njima. Nakon nekog vremena su mi počeli trnuti dlanovi. MM je rekao da ih malo stišćem. Braunila mi je išla na živce. Trudovi su bili sve jači. MM me počeo pritiskati u donjem dijelu leđa kad dođe trud. Nemam osjećaj koliki je bio razmak među trudovima, znam da je on gledao na ctg-u pa nisam morala govorit kad da me stisne. Samo su nekad bili s manjim razmakom, pa sam govorila „drž me!!“ dok bi on išao hladit ruke. Inače, tijekom tih trudova sam žmirila a ako bi otvorila oči imala sam dojam da ću se onesvijestiti. Tako sam jednom pogledala MM-a i na njegovom čelu ugledala kapljice znoja. Nije ni njemu bilo lako. U nekom trenutku su došle dr. i babica, izbacili mi muža vani i pregledali kakvo je stanje. 9 cm. Nakon toga su došle s injekcijom. Rekli su mi da će mi to sad dati. Vidim MM-a koji mi negativno kima glavom. Pitam što je to, dr. kaže Spasmex protiv bolova. Kažem da mi ne treba. Poraste mi samopouzdanje. Ako za te bolove daju nešto protiv njih, onda imam visok prag boli. Mogu ja to!
    Osjećala sam da se beba spušta kroz porođajni kanal. Trudove sam i dalje prodisavala, nisam tiskala iako mi se čini da bi lakše bilo tiskati. Već sam imala osjećaj da će glavica izać među moje skupljene noge. Dolazi ekipa ponovo, traže da dignem nogu, ja ne mogu. Podignu mi oni. Kažu da je glava blizu. MM govori da mu se vidi glava i da imamo još malo. Ja pitam: „Ima li kosu?“  Kaže MM da ima .
    Namjestili su me na leđa i rekli da uhvatim koljena. Bila su mi tako daleko. Tiskaj, prodiši, tiskaj. Beba je vani! Nakon toga sam bila izvan sebe.
    Stavili su mi sina visoko na prsa. Bio je sav sluzav, izboran. Bila sam zbunjena. Naše upoznavanje! Napokon ga vidim. Koje ručice! Koja izdužena glava!
    Babica mi je rekla da tiskam kad dođe trud, da izbacim posteljicu. Trudova nije bilo pa je rekla da probam tiskat i bez truda. Tako je posteljica izašla. Vratila se dr., pregledali su moju malu posteljicu. Zatim su uzeli bebu na vaganje i mjerenje. Umotali su ga u neku rozu dekicu, dali da da još dodirnem obrazom i poljubim, te su ga odnijeli.
    MM je otišao. Babica me pošpricala sprejem i rekla da će me sad šivati. Popucala sam samo površinski i napravili su tri šava. Zadnji šav sam prilično osjetila, možda tu nisam bila dovoljno pošpricana...
    Prebacili su me na krevet i ostavili samu 2 sata u predrađaoni. Čistačica se muvala tu negdje, al bila sam sama i bez mobitela. Prebacili su me u sobu i rekli da se ne dižem bez sestre, a da pričekam da prođu posjete pa ću se ići tuširati. Bila je nedjelja i posjete su trajale 2 sata. Sestre su brojale koliko stvari imam jer su mi ih one donosile iz stare sobe.
    Bebač je bio težak 2620g i dugačak 47cm. Tako nije trebao u inkubator. APGAR 10/10.
    Hvala Bogu, sve je dobro prošlo, rodila sam zdravo, donešeno dijete!

Žena jednog dobrog muža

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja ne bih tužila liječnika a na pp logici sam napisala i zašto. ovdje ne želim pisati jer vidim da bi većina tužila a nije dobro upućena pa ne želim negativnu raspravu.
    suosjećam s novim tatom i mamom,ali nadam se da sam makar malo pomogla razlučiti neke situacije.. :/

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

logica, super priča.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

još jednom, čestitam, i drago mi je da je ipak sve završilo dobro.
    Šteta da ste imali toliko problema i navlačenja po bolnicama, bilo bi ljepše da se osigura malo bolja i humanija atmosfera i na tom i na drugim odjelima, ali to je stara priča kod nas.

mimi3, pa napiši svoje viđenje ako si bolje upućena, nećemo te pojesti.
    Jedino ne znam ima li tužba smisla ako se nije izričito tražilo da se vodenjak ne buši. Ali mislim da bi bilo bolje da to nije tako rutinski postupak pri porodu u bolnici.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo jedan link na novi topic gdje se spominje moguća posljedica rutinskog prokidanja vodenjaka, ne znam hoće li pomoći...
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...475&highlight=

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

valjda pod utjecajem hormona, a i vlastitog iskustva poroda od neki dan, suze su mi krenule na oci

nemam neki savjet, tuziti ili ne, ja bi im sve oprostila dok god su dijete i mama zivi i zdravi, sve ruzno bih pokusala sto prije zaboraviti i uzivati u novorodjenom zivotu.

meni je u ovom porodu vodenjak sam puknuo, i sva sreca da je bilo tako (pomikaki je stavila link na pricu gdje je sve objasnjeno).

zelim vam svu srecu sa vasom malom mrvicom, mislim da je bitnije da uzivate s njom, nego da vodite pravne bitke s bolnicom.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Svaki pacijent tijekom primitka u bolnicu potpisuje suglasnost za med. intervencije. Ispod ima dio u koji se napiše i potpiše ako neku intervenciju želiš odbiti na vlastitu odgovornost. u to se ubraja i prokidanje vodenjaka.
    primanje krvi i sl...tako da ako izričito pismeno ne odbiješ intervenciju smatra se da se slažeš s rurinskim postupcima.

slažem se s L&L0809. mislim da je od svega najvažnije da su mama i bebe dobro. bebica je ocjenjena super apgarom,a pitanje je bi li tako bilo da se nije prokinuo vodenjak,pojačali trudovi i ubrzao porod, odnosno smanjila se mogućnost fetalne patnje. . mislim da je prokidanje vodenjako u ovom slučaju samo pomoglo.
    Naravno,ni meni ne bi bilo drago da mi se bebica rodi s ranicom na glavi. ali svjesna sam da su pri porodu moguće puno teže i doživotne komplikacije. Suosjećam s logicom i njezinim mužem ali mislim da ne trebaju misliti više na to,jer bit će još površinskih ranica u životu a bebač će i dalje biti živ i zdrav. mislim da je ta sreća vrijednija od bilo kakve tužbe i eventualne isprike i odštete.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mimi3 prvotno napisa
    Svaki pacijent tijekom primitka u bolnicu potpisuje suglasnost za med. intervencije. Ispod ima dio u koji se napiše i potpiše ako neku intervenciju želiš odbiti na vlastitu odgovornost. u to se ubraja i prokidanje vodenjaka.
    primanje krvi i sl...tako da ako izričito pismeno ne odbiješ intervenciju smatra se da se slažeš s rurinskim postupcima.

slažem se s L&L0809. mislim da je od svega najvažnije da su mama i bebe dobro. bebica je ocjenjena super apgarom,a pitanje je bi li tako bilo da se nije prokinuo vodenjak,pojačali trudovi i ubrzao porod, odnosno smanjila se mogućnost fetalne patnje. . mislim da je prokidanje vodenjako u ovom slučaju samo pomoglo. (...)
    eh tu je ona kvaka da se po nekom prirodnom pristupu porodu prokidanje vodenjaka najčešće smatra ubrzanjem koje ne donosi smanjenje fetalne patnje nego moguće probleme - ok ovo kod L&L0809 je bio izniman slučaj, češći su problemi vezani uz požurivanje poroda koje ne ostavlja vremena otvaranju ušća rodnice, pa dolazi do puacanja međice a možda i ozljede djeteta...

Slažem se s tobom da se to smatra rutinskom intervencijom i vjerojatno se neće uvažiti žalba logice ako nije izričito odbijeno bušenje vodenjaka. No moje nestručno mišljenje, bazirano jedino na nešto literature, iskustvu jednog poroda i čistom instinktu je da to ne bi trebalo biti rutinski postupak...

Samo da dodam, ne moraš se plašitit sukoba mišljenja, svatko ima pravo na svoje. Odmah priznajem da mi ovo nije struka - a čini mi se da tebi jest?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jasna prvotno napisa
    jer i meni su bušili vodenjak.. prvi put bez moje volje.. to se radi plastičnom iglom.. sličnoj onoj za štrikanje.. ne znam baš kako se time može ogrebati tjeme
    moze, nije to nimalo rijetka pojava, samo se o njoj ne prica i mame cesto misle da "tako mora biti"

primanje krvi i sl...tako da ako izričito pismeno ne odbiješ intervenciju smatra se da se slažeš s rutinskim postupcima.
    taj papir je pred zakonom potpuno nistavan. zakon o pravima pacijenata je iznad tog potpisanog papira - koliko god suglasnosti potpisala, rodilja i dalje ima pravo i mogucnost odbiti svaki ponudjeni postupak na svom tijelu i na tijelu svog djeteta.

slažem se s L&L0809. mislim da je od svega najvažnije da su mama i bebe dobro. bebica je ocjenjena super apgarom,a pitanje je bi li tako bilo da se nije prokinuo vodenjak,pojačali trudovi i ubrzao porod, odnosno smanjila se mogućnost fetalne patnje. . mislim da je prokidanje vodenjako u ovom slučaju samo pomoglo.
    rutinsko prokidanje vodenjaka, kao i vecina ostalih intervencija u porodu, nema znanstvenog temelja. za dijete je znatno manji stres neuplitanje u porod koji normalno tece nego ubrzavanje istog. prilikom prokidanja vodenjaka postoje odredjeni rizici (prolaps pupkovine, ispadanje rucice ili sl.) koje takodjer treba uzeti u obzir kad se razmatra opravdanost tog postupka. ubrzavanje poroda samo zato da bi se ubrzao nije znanstveno opravdano.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

samo da kazem da ja u ovom porodu cak nisam niti potpisala tu suglasnost (valjda mi je nisu stigli dati, ili su mozda ipak nasli plan poroda ). i slazem se da je busenje vodenjaka nesto sto se definitivno ne smije raditi rutinski (cak bih mozda rekla da se ne smije uopce raditi, osim ako zivot majke ili djeteta nije ugrozen - gdje opet dovodimo u pitanje doktorovu procjenu te ugrozenosti), samo bih htjela da i logica i njen muz nadju mir i srecu uz svoj mali zamotuljak.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mala beba nosi sa sobom veliki rizik. zato su i intervenirali na sve te načine. mislim govorim ono kako su to meni objasnili

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja mala isto ima ožiljak na glavi uzrokovan bušenjem vodenjaka. a meni nitko nije ništa objasnio. ima tome 10 god. sad me neće tako preveslati.
    vama želim sve najbolje, a što se tiče bilo kakve tužbe to je ipak samo vaša odluka

Mingola avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

čestitam tebi mužu i bebi

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

cestitam sto je sve dobro zavrsilo.... i ja imam slicnu pricu, moj maleni je imao 3 ogrebotine na glavi ( fontaneli ) kad se rodio, nisu napisali cega je to posljedica ( busili mi vodenjak, al to je neka savitljiva - ko gumena debela " igla " ), uglavnom, ja ogrebotine nisam pripisala tome, nego amnioskopiji, jer mi djeluje agresivnije i dr. koja ju je radila komentirala je da beba ima smeđe-crnu kosicu... jos uvijek mislim da je ona to napravila, iskreno nebi nikog tuzila, glavno da je moja bebica savrseno dobro, al necu ni mislit kaj je moglo bit posto ogrebotine nisu bile tamo gdje je kost.... uh, al u svakom slucaju sljedeci put nedam da mi prokidaju vodenjak i iskreno se nadam da ce beba prije 40 i sitno da mi ne rade amnioskopiju....

Lanuškina Majčica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

2011god, Vinogradska, uz rijeci: "Vidi joj drobine kao želatina" doktorica frčkave kose probuśila mi je vodenjak zbog mekonijske plodne vode, anesteziologica (koja je, kasnije smo ustanovili, moja pacijentica), je komentirala: " uh, vidi koja govna" a ta "govna" u plodnoj vodi je bio prvi drekec moga sina koji sam htjela vidjeti u peleni.. Babice su komentirale da nista od njega, "on je dvojka, nis od toga" . Nakon 10 sati rođen je moj heroj Ivano kojem je tjeme toliko ozljeđeno da sa svoje dvije godinice ima prilicno dubok i velik rez na glavici. Rođen je tocno godinu dana nakon spontanog s blizancima, zato me dan danas te riječi: " ništa od njega, dvojka" u smislu apgar dvojka i pad otkucaja na 80, jako bole, a na taj uzasan porod podsjeca me oziljak na njegovoj divnoj glavici.
    Nisam govorila tko sam i sta radim jer mislim da svi zasluzuju jednak tretman, i sad bi ih najradje tuzila. Morala sam se negdje ispucati.

evey avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Uh, ovo me sad sjetilo na moj porod, isto Vinogradska, godina 2010. Strašno neljubazna doktorica koja mi je probušila vodenjak, grozna babica koja mi je tom prilikom nalegla na trbuh da bi doktorica mogla probušiti i još se izderala na mene kad sam zajaukala jer me zabolilo - da šta sad ja sad javljam i glumim
    I moja je mala imala zarezotinu na tjemenu kao posljedicu bušenja vodenjaka.

Tako da me Vinogradska nije više vidjela, drugi put sam išla na Sv. Duh.

Da ipak kažem nešto pozitivno, porod je završio jedan predivan mladi doktor. Bilo bi super da ih ima više takvih i žao mi je što nije bio cijelo vrijeme on. Nažalost, zaboravila sam mu ime.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •