Anemona prvotno napisa
Nažalost, tu si u pravu.
Anemona prvotno napisa
Nažalost, tu si u pravu.
I ja mislim da nije to baš tako jednostavno, kafići će se sigurno zatvarati a ljudi ostajati bez posla. U ovo krizno doba - to sigurno nije dobrodošlo.
Kaže mi MM da šank u njegovoj firmi više uopće ne radi, ne isplati im se jer svi uzimaju kavu 'to go' ili u automatu i puše na cesti.
(btw. u Mexico City-ju su zatvorili restorane na par dana radi gripe i nakon toga je 2.000 restorana propalo, zatvorilo se -- ljudi moraju plaćati najamninu, i jednostavno nisu to izdržali)
tak je smajlić, a dobro tima što ti pod nos zapale mož reći - smeta, ugasi to, mislim da pobornici i donosioc zakona - gledaju samo svoje i tupe samo svoje a problem nije baš crn/bijel i mnogo je tu segmenata koje je trebalo uzeti u obzir i mnogo je većih problema s kojim se trebalo uhvatiti u koštac (ti što pijani i brzo voze, proizvodnja hrane, postavljanje mrtvih tvornica u pogon, ..... no najlakše je riješiti mali problem i ubiti malo malih ljudi - lakše nego podići mnoge i oživiti mrtvu proizvodnju i tako to.... znate o čem mislim).
Ali takvi smo i mi - bar ja, evo doma imam jedan velik posao za napraviti (razvrstavati neku robu i napraviti inventuru... nije bitno) ali ja nemam vremena pa se izvlačim svjesno/ nesvjesno na druge stvari - perem, kuham, radim, glačam........
pa jel netko rekao da je?!Ivana2 prvotno napisa
Pa kad veliš neka svatko izabere. Pa do sad su mogli izabrati pa nije bilo kafića za nepušače.
i zatvorili bi ga za 10 dana. Sad sam se sjetila da već godinama postoji valjda jedan jedini kafić u Zg specijaliziran za kavu u kojem se ne smije pušiti - ali to je baš specijalan kafić, poslužuju neku specijalnu kavu i kuha je čovjek/vlasnik koji je išao vani u Italiju i kojekuda na tečajeve u kuhanju kave - ono baš ima poseban sistem kako on to radi/kuha i poslužuje samo kavu.
nemoj mi samo reći da su pušači krivi za to.
neka se izregulira zakonom koje uvjete kafić mora imati da bi bio pušački, neka porezi, nameti, štaveć budu veći pa neće biti 500 pušačkih kafića nego pet.
da se razumijemo, u kafiću sam možda pet puta godišnje pa me to sve skupa i ne zanima, ali mi je bez veze.
Ja bih uvela zakonsku obvezu podjela kafića na pušačke i nepušačke, 1:1. I to je to. Hoćeš dozvolu za kafić u kojem se puši?, može stari, prvo se skompaj s nekim tko će kraj tvojeg otvoriti kafić u kojem se ne puši. Ako idu u kompletu, poreze opraštamo.![]()
Meni je jako inteligentna izjava Hebranga na čini mi se Latinici ili nekoj sličnoj emisiji - "meni je bolje da zatvorim xx ugostiteljskih objekata i neka xx radnika ostane bez posla a da pritom spasim 1 ljudski život!"
ubio tim potezom nije nikoga - istina, upropastio - je, ljudski život spasio - sumnjam, pa ne sjedi se ne znam kolko po kafićima da bi te otrovo dim, njegova je izjava dokaz koliko gleda uskogrudno, koliko je zatupljen i slijep i koliko mu zaista znači ljudski život.
E da su takvi političari kad je korupcija u pitanju, kad je droga u pitanju..... gdje bi nam kraj bio, na riječ recesija pitali bi:Kaj je to????
Nisu krivi pušači nego zakon koji nije zaštitio nepušače. Mislim da je bolje ovako nego što je bilo za nepušače, iako se slažem da su se mogla naći i druga rješenje. Npr. da se zabrani ulazak maloljetnicima u kafić (bilo unutra bilo vani) u kojem se smije pušiti. Ja bih i s time bila zadovoljna. Ovako vlast daje do znanja da im zapravo nije stalo do zdravlja nego zadovoljavanja tuđih uvjeta zakonom koji se poslije može lako srušiti ako je potrebno.
Na radnom mjestu, u javnim ustanovama, u restoranu i sl - definitivno sam za zabranu pušenja. Restorani mogu imati jedan odvojeni dio gdje ljudi nakon jela mogu zapaliti cigaretu.
Ali zabrana pušenja u kafićima mi je bez veze. Pogotovo što je sada koncentracija pušača na otvorenim terasama jako porasla i užasno mi je sjesti vani jer ne mogu živjeti od dima.
Kada sam sa djetetom u šetnji rado sjednem vani na kavicu ali sada mi je to teško izvedivo jer sa svakog stola suklja dim.
Bivši sam pušač i isto ovakvo mišljenje sam imala dok sam pušila.
Svoje kolegice sam nagovorila,kada smo prelazili u nove kancelarije, da same sebi zabranimo pušenje u kancelariji. A tada sam dimila kao lokomotiva.
I uvijek sam izuzetno poštovala nepušače kao što sada poštujem pušače.
ne bi htjela kvariti zabavu, ali mislim da će se pravi gubitci vidjeti tek na jesen kad bude ružnije vrijeme. I mislim da će biti poprilični. Zaboravlja se, stalno, da 40% populacije puši, a budući djeca ne puše, i ne idu u kafiće bez pratnje roditelja, zapravo je odnos u odrasloj populaciji daleko veći.icyoh prvotno napisa
Ne slažem se sa ovim Zakonom, iako me sada previše ne dotiče, jer mislim da će puno ljudi ostati bez posla. I slažem se sa Svimbalo - trebali smo usvojiti Austrijski model.
da, al gospodin Hebrang je spasio (valjda) 1 ljudski život, svaka mu čast.
moglo se je bolje izvesti zakon, ali eto..... nije
očito je u raspravi između Ivane i DiLale, DiLala u pravu. Ja nemam pojma da takav kafić u Zg. postoji.DiLala prvotno napisa
s ovim bold se slažem, a kafić postoji - čitala u nekom časopisu, probat ću pronaći....Ivana2 prvotno napisa
tema me podsjeća na onu o zabrani rada nedjeljom. No uz bitnu razliku - kad ja kupujem u nedjelju u Konzumu, inkomodiram prodavačicu, no nikoga ne trujem.
Pričala sam sa slovenskim kolegom koji je rekao da se kod njih isto digla graja oko zabrane - no da je nakraju ispalo da im je promet ostao isti.
Šteta što su društva najčešće miješana - pušači i nepušači. Zamisli grupu ljudi, recimo njih 6, idu van. EH, 4 puše, 2 ne puše.Anemona prvotno napisa
Potpuno podražavam zabranu.
I još bi je pooštrila, zabranila i pušenje na terasama restorana. Jer ja jedem, a za stolom kraj mene dimi li ga dimi....
Zabrana je došla u vrijeme recesije, ali opet, da je i došla u vrijeme najvećeg gospodarskog rasta, opet se našao neki razlog zašto ne baš tada...
mislim da postoji bitna razlika u mentalitetu između nas i Slovenaca, ali iskreno se nadam da sam u krivu i da ovim zakonom nećemo dokrajčiti jedinu privrednu granu koja nam je ostala.icyoh prvotno napisa
Što se tiče rada/nerada trgovina nedjeljom: naravno da mi smeta jer ne radim petkom do 14 kao Njemci, pa mogu poslije u nabavku. Znači: petkom radim do 17, dođem doma u 18, dijete još nepune dvije godine, u postupku razvoda, UBM vikednom viđa malu subotom od 18 do nedjelje do 18. Mislim da kužite veličinu mog problema. Kupujem najernice i do 50% skuplje, jer sam prisiljena ići u male kvartovske dućane, a nije da mi sad novci padaju s neba pa me baš briga.
[quote="elin"]ne bi htjela kvariti zabavu, ali mislim da će se pravi gubitci vidjeti tek na jesen kad bude ružnije vrijeme. I mislim da će biti poprilični. Zaboravlja se, stalno, da 40% populacije puši, a budući djeca ne puše, i ne idu u kafiće bez pratnje roditelja, zapravo je odnos u odrasloj populaciji daleko veći.icyoh prvotno napisa
Ne slažem se sa ovim Zakonom, iako me sada previše ne dotiče, jer mislim da će puno ljudi ostati bez posla. I slažem se sa Svimbalo - trebali smo usvojiti Austrijski model.[/quote]
ja sam za zabranu pušenja u lokalima koja poslužuju hranu,
a u kafićima/raznim klubovima nisam....
ja jesam pušać (ako se može tako nazvati pušenje 1kutije mjesečno, i to ako.....) ne pušimo u kući,
dakle nemogu nit uz kavu u kafiću zapalit a to mi guuušt....
a austrijski model,
baš sam prošli tjedan bila u jednom shoping centru u kafiću na kavi i ovako je to izgledalo; na vratima velikim slovima piše rauch lounge bar, strogo staklom ograđeno (skoro pa hermetički.... 8) )
unutra se puši, ok ventilacija....
a nepušaći su vani,
i svi zadovoljni.....
u seiersbergu (shopping centar) možeš normalno pušiti u kafićima sa staklom i bez stakla.daisy may prvotno napisa
teško je prognozirati, no sumnjam da će se pozatvarati sve što se najavljuje. Mi smo skloni prenapuhavanju.
Nisam ugostitelj i svjesna sam da je ovako sa strane lako bacati komentare, no vjerujem da bi ugostiteljima bilo bolje da malo modificiraju ponudu, eventualno pokušaju privuči i drugu ciljnu skupinu potrošača nego da kukaju.
Ne znam kako glasovati jer nisam dosad neišla na neka mjesta zbog toga što se u njima puši (mama sam tek 14 mjeseci), ali mi je to pušenje bilo KOMA i to, barem meni, kao nepušaču, fakat fizički smeta - gušim se, suze mi oči, ali kad više ipak volim od te muke druženje pa je tip uvijek prevagnuo za to prisilno dimljenje. Moram samo reći da sam oduševljena novim zakonom i da se nadam da će se broj pušača smanjiti. Zakon nije pravedan, pušenje nije pravedno jer nema teorije da nekome ne smeta - smeta pušačima ako ne mogu pušiti, nepušačima ako se dime. Meni je uvijek bilo koma vidjet ono - čovjek na balkonu, ne puši kod sebe doma, ali zato kad je vani može pušenje... Znam da bi se moji frendovi pušači naljutili da sam im ikad to rekla, još mi je nedavno jedna super prija obrazlagala, pušeći me dimom dok sam se ja pravila da se ne davim, kako je njoj super i ona uopće ne puši, nego samo to kad izađe vani i zašto ne bi kafići bili za pušače, a u mojoj glavi ide oblačić da bi meni bilo super da puši u svo drugo vrijeme, ali ne sad kad nas dvije fino ćakulamo i da ne puše taj dim u mene. Nema tu sreće za sve, ali nadam se da je barem zakratko sad malo i nepušačima granulo sunce. Doduše, ja se nadam da će to bit dugotrajnije...
I da, preporodila sam se, ali doslovno, kad smo se s poslom preselili u zgradu koja ima anti-smoke alarme i di više nema nekontroliranog pušenja. Prije sam se s kolegama chain-smokerima davila u sobi i istovremeno kiptila jer iako sam upozoravala svakih sat vremena da ne opet i otvarala prozor, opet je išla jedna za drugom, mogli smo se samo potuć' valjda, ko Krisl i Alexis, pa da nečije prevagne. Tako da mi je drago da je tu neka vanjska institucija (zakon) koja će bit medijator između pušača i nepušača.
a čuj, njihov posao, pa će se valjda nečeg dosjetiti (iako se ja baš ne mogu sjetiti čega se u kafićima mogu dosjetiti: imaš kavu, imaš sok, imaš čaj, imaš čokoladu, imaš cugu, a u nekima i sendviče - što bi još mogli izmisliti - klauna da zabavlja škvadru dok piju kavu - ne znam, bubam napamet).icyoh prvotno napisa
Ja samo znam jedno: ne dopuštam doma da mi se puši - rodbina mog UBM iz Njemačke je to najnormalnije prihvatila, naši frendovi isto, samo što više nisu dolazili kod nas, već smo se nalazili vani. Kad sam pitala frendicu rekla mi je: sorry, ali ja ti ne volim ići tamo gdje mi nije ugodno. Ovo sam čula još od masu drugih. Posjeti ti se stvarno prorijede kad zabraniš pušenje.
E, a propos ovog pušači unutra, nepušači vani i svi zadovoljni i mog primjera čovjeka na balkonu, ja sam se uvijek pitala kako to pušačima nije bed izlazit doma na balkon, ali je bed kad izađu vani u kafić da naprave to isto što i doma - da izađu vani zapalit... Ali, nema šanse da ja mogu razumit jednog pušača, mi smo tu suprostavljene strane, koje se vole, bar ja svoje frendove, ali svak je na svom kraju priče.
Tashunica prvotno napisa
ja bila u petak, prije 6 dana, i nemože se pušiti van stakla, :/
Ja sam nepušač, ali je MM teški đanki (3 kutije) i on ovu izjavu smatra vrhuncem licemjerja jer da je njih briga za živote, zabranili bi prodaju cigareta, a ilegalnu strogo kažnjavali.DiLala prvotno napisa
MM kaže da bi njega jedino to natjeralo da prestane. Ovako, kazniti ugostitelje, a bez prave alternative (na stranu to što ja volim biti bez dima), to je kao i sve kod nas, oduzeti ovdje, a ne dodati tamo, da se postigne balans, smisao dobrog sustava i jest u balansu i nuđenju više pozitivnih opcija.
Glasala sam da! I u potpunosti podržavam zabranu pušenja na javnim mjestima. Baš sam uživala neki dan u shopping centru - inače odvratan ustajali zrak koji smrdi na dim - sad je puno bolji i nisam se žurila s dvoje male djece da što prije kupim što trebam i izađem van nego smo baš guštali i sjeli se na kraju u kafić bez traženja nekog zabačeng stola do kojeg ne dolazi dim pušača. Sjećam se ove zime na porodiljskom - puno sam šetala s malim u kolicima i na najnižim temperaturama i kad bi se baš htjela malo uvući u neki kafić pročitati novine i popiti kavu - nema šanse - svi su bili prestrašno smrdljivi i to zaista nisam htjela priuštiti svom djetetu. Radije smo još malo hodali i smrzavali se, nego se zgrijali. Ali, sada - super mi je da ću se moći dogovoriti i s drugim mamama cijelu godinu (a ne samo ljeti) i u kafićima, restoranima, shopping centrima s djecom a bez bojazni da ih trujemo.
Meni je samo jedna velika bojazan - prateći dosljednost naših vladajućih i njihovih političkih odluka - velika je vjerojatnost kad dođe zima i kad se tek skuži koliko je mali prihod od PDV-a ove godine+loša turistička sezona+dug države+povika birtaša, bojim se da će taj zakon ukinuti i opet sve na staro...![]()
a evo i odgovora: zato što u kafiću cugu plaćaš, a doma ne.ina33 prvotno napisa
Evo npr. da li bi išla u restoran u kojem je zabranjeno uvoditi djecu? (ima i takvih, hvala bogu, još ne u Hrvatskoj, ali u Z. Europi na pretek, tak da možda i to dočekamo).
Ja ti ovu logiku ne kužim - što ima veze jel' piće plaćaš ili ne - platiš i ovo u trgovini koje doneseš doma? Kakve veze to ima s restoranima u kojima je zabranjeno uvodit djecu, ne kužim - tu ima vjerojatno neka emotivna pozadina behind, ali ja je sad ne mogu slijediti bez da mi je otvoreno kažeš.elin prvotno napisa
Evo sad i moje "zločesta" emotivne kontralogike - ako pušenje pušačima ne smeta tj. ne smeta im bit u zadimljenome neka puše kod sebe doma. Ili je logika - tu plaćam da mogu zagađivat prostor jer nije moje i enivej ću se vratit doma kod sebe, u "čisto"? Mislim - i nepušači u kafiću plaćaju piće pa onda bi kao imali pravo da ga neometano uživaju... Pls nemoj se ti osobno naljutit, ali to je sad neuvijeni razgovor bez rukavica i moj je u stvari stav da tu nema kompromisa, kačit će i samim time druge tlačit ona interesna skupina koja je u datom trenu jača, a ja ću puhat vjetar u jedra te nepušačke, zato jer sam alergičar i jer mi fakat duhanski dim smeta i jer bi moj idealni svijet bio svijet bez dima, a valjda je dovoljeno sanjati...
A odgovor bil' išla u restorane u kojima su djeca zabranjena, pojma nemam, možda ako bi se radilo o nekoj poslovnoj prigodi, ali vjerojatno bi ih iz emotivnih razloga bojkotirala... Ali, tu se pak u argumentima dovodimo u opasnost da izjednačavamo važnost cigareta i djece, tj. da su oni u istoj vrijednosnoj ravni, a meni su, evo, u suprotnoj.
ina, naravno da ima, pa nemoj sad i ti drviti. Restorani i klinci: pa nećeš ići u restoran ako ti kažu da klinci ne mogu ući, pa nećeš valjda, zbog toga ponazivati frendice u nadi da će netko pričuvati klince - naći ćeš restoran u koji klinci mogu.
Što se tiče namjernica - njih moram kupovati (nešto moram i skuhati, pa jesti), u kafić, s druge strane ne moram - idem jer mi je gušt popiti kavicu uz cigaretu i opustiti se. Kakvog smisla ima doći u kafić, naručiti kavu, srknuti je i trčati vani popušiti pljugu - pa daj, kod nas se kafeniše, a ne srče. Rađe, odem u dućan kupim što mi treba, idem doma, skuham si kavicu i u miru božjem popijem ju, i uz nju, gle čuda, zapalim pljugicu i uživam. MMMMM - puši mi se.![]()
ma ne bi bojkotirala iz emotivnih razloga, lakše ti je ići tamo gdje ne moraš pretumbati čitav dan i moljakati se, pa ćeš tako i napraviti. Djeca i cigarete nisu u nikakvoj jednakosti.ina33 prvotno napisa
Ot, ali bih. Štoviše da idem na poslovni sastanak definitivno bih išla tamo.elin prvotno napisa
Kažem kao netko tko je bio u situaciji da je ozbiljnog klijenta odveo na posl. sastanak, masno platio ručak iz budgeta svog odjela i onda se duboko ispričavao čovjeku jer ga je dijete za susjednim stolom pogodilo komadom mesa (i idućih godinu dana slušao komentare "she took Mr xy to Mc Donalds hehe").
ma dobro, cure, sad odošmo fakat u cjepidlačenje. Ono što ja tvrdim je da škvadra neće ići u kafiće da bi srknuli kavu, pa vani išli pušiti. Sjediti će doma i skuhati si kavu i uz to dimiti. To je bila poanta.
Kužim to. Nema frke, kava i cigarete su ipak luksuz. Kuži i ti drugu stranu priče - nije ni meni gušt platit kavu ili ručak i dimit se kao added bonus za svoje pare (većina mojih frendica ne puši tj. ovi s kojima idemo po restoranima). Neko će uvijek patit, a dugo su nepušači bili ti, ali normalno da pušači nisu kužili tu patnju, ko što se sad čini da nepušači ne kuže patnju pušača. Nije to pravedno, ne kažem ja da je, ali sam na strani nepušača jer sam jedan od njih i jer ne bih htjela da mi dijete puši i jer tako zdravije.elin prvotno napisa
A propos odlazaka u te neke non-child restorane, valjda bi išla navečer ili s partnerima, ali to mi nije neko goruće pitanje tj. nije mi to nešto bitno. Ne toliko koliko duhanski dim koji je, na moju veliku radost, barem istjeran iz radne sfere u zadnjih 10-tak godina.
ne postoji borba pušači-nepušači, nego će tek postojati borba kafića kako ostati otvoren. Ti si kao nepušač mogla izabrati da ne odeš u kafić (to je luksuz, slažemo se), izabrala si da ideš i gutaš dim (tvoj izbor), pušač sad može izabrati da ode u kafić, srkne kavicu, plati ju i ode vani popušiti cigaretu (dobro, ne sad kad su otvorene terase, to govorim ubuduće) - ono što ja kažem je da većina njih to neće izabrati, kužiši da će kafići imati problem da ostanu otvoreni.
Vidiš, ja to vidim suprotno, tj. da postoji borba pušači-nepušači u kojoj su se unakrsnoj vatri našli vlasnici kafićaa, a ja tvrdim da će većina ljudi protekom vremena postat nepušači (izabrat će nepušit) jer će im logistika pušenja bit otežana i to će bit gnjavaža (barem je to neka moja nada u stilu world piecea). Inače, BTW, što mislite od kud kreće taj cijeli lobi nepušenja, kome je to od interesa, ko je to inicirao. Kafić-vlasnici? Duhanska industrija? Ili nepušački lobiji tj. zdravstvo? Ja optiram na ovo treće.elin prvotno napisa
Da, i da mu vjera braniMGrubi prvotno napisa
, stvarno ne znam tko bi uopće otvorio takav kafić.
Meni je zakon ok, pušenje je štetno za zdravlje i dobro bi bilo da ga je čim manje u našem društvu. Ne mislim da su pušaći građani drugog reda, i sama sam bila pušač, ali mislim da bi bilo dobro da se rodi svijest u društvu da je to ovisnost i da je loša. Isto kao i alkohol, ali to sad nije tema.
Sa djetetom ne idem u kafić, samo iznimno, jednom u par mjeseci. Draže mi je sjesti u park ili na igralište.
Čini mi se da je situacija jako prenapuhana. Moja teta, okorjeli pušač, živi u Mariboru, kaže da se skroz ok navikla. Kafići i po zimi vani imaju terase, plinske grijače, na svakom stolcu dekica. Ona sjedne van, pije kavu, pokri se i puši. Navodno da ni ugostitelji tamo nisu na gubitku.
Zgodan mi se čini model koji je spomenula, čini mi se, Tashunica. Da postoje kafići za pušače i oni za nepušače, s time da pušački plaćaju puuuuno veće poreze.
Ivana2, ti si fakat zabrijala![]()
Tj. mislim da će pušači prvo odabrat odlazit ipak u kafiće uz gunđanje i izlaženje vani, pa će birat te kafiće koji će dozvoljavat pušenje (čiji će se broj smanjivat), a na kraju nove generacije neće pušit jer će to bit logistički zafrkano i socijalno negativno obojeno, uz to što je skupo i nezdravo.
Da, ovako sam i ja čula za Maribor.lucij@ prvotno napisa
Ja mislim da je krenulo od države koja je gladna novih kazni pa će ovako skucati novce za plaće i penzije i još malo odgoditi bankrotina33 prvotno napisa
![]()
ina33, slažem se s tobom, nadam se da će kod novih generacija dozrijeti svijest o pušenju kao "socijalno negativno obojenom, uz to što je skupo i nezdravo".
mislim da je zakon o radu nedeljom puno brutalniji od ovoga.
sto se mentaliteta tice, sumnjam da ce jedna ovako "banalna" zabrana izvuci birtije iz nasih srdaca. pogotovo kad zahladi, pa tko ce radije ostati doma? mislim da je birtijasenje dublje ukorijenjeno u nas bitak nego duhan
trece, mislim da u italiji postoji fantastican zakon koji kaze da placas nemalu kaznu ako zapalis u blizini trudnica ili male djece. odlicno. jer je u vrhu stvari koje me smetaju situacija u kojoj ja sjedim/stojim negdje s djecom, a netko dode i ladno zapali pljugu kraj nas
![]()
![]()
ja sam pušač. i ne kanim plaćati kavu i trčati van zapaliti. jerbo mi nije gušt piti kavu bez duvana...
a u trgovačkim centrima se zadržavam minimalno. i nastojim ići pred kraj radnog vremena, tako da mi je vrijeme za kupovinu ograničeno. i kupim minimalno.
eto, imam već dvije stvari na kojima mogu štedjeti.![]()
Mislila sam globalno - tko je bio taj ko je inicirao anti-pušenje trend - države?lucij@ prvotno napisa
potpis (može i na ostatak posta ali ovo mi je bilo primarno)sorciere prvotno napisa
ja sam društveni pušač, pušim uz kavicu i društvance, a sada SIGURNO neću odlaziti u kafiće jer mi nije gušt piti kavu bez te 2-3 cigarete
isto tako, pušim cca 5 cigareta dnevno, vikendom kada sam sa Leonom doma, a MM radi, uopće niti ne zapalim - jednostavno se ne sjetim....
i..... potpisat ću još redom:
Nena-Jabuka prvotno napisa
elin prvotno napisa
Imate puno pravo zamoliti na terasama da ugase cigarete jer vam-smetaju.
Tako to rade u npr. Italiji.
I terasa je mjesto gdje se okuplja veći broj ljudi.
Nepušaćki kafić je Illy u Ilici.
Pušim.
Pušit ću.
Neću ići u npr. kafiće jer me to više jednostavno ne veseli. Nema veze sa pušenjem.
I definitivno me iritiraju te pušač-nepušač relacije.
a evo opet ministra Milinovića......
nešto izjavljuje u stilu da između čini mi se 6 konobara koji propadnu bira 40 spašenih ljudskih života.
Pa mogo je reći i da umjesto 6 propalih konobara (ne ugostitelja koji zapošljavaju po nekoliko konobara -nego baš 6 konobara) bira spašen genocid od strane duhanskog dima, mislim da je to ipak pretjerivanje - na kraju ja znam za puno slučaja (očito to zdravstvo ne zna a koliko skrbe o pacijentu i ne čudi me) gdje mnogi umiru od raka il grla il pluća a da nisu bili ni blizu cigareta, i ko je tu kriv???? Možda 6 konobara.
Trebali su zakon malo razraditi a ne ovako slijepo ubijat jednu granu privrede.
A daju poticaj za uzgoj duhana![]()
a kad tak skrbe o ljudskim životima što ne uvedu i porode na nivou dostojne ljudskog života ko što su vani a ne tu se Hrvati rađaju ko da su u zatvoru?
što je s pesticidima, GMO, zagađenjima u Sisku - tamo masovno oboljevaju od raka zbog naftne industrije jer je nepropisno riješena to vađenje nafte što li već...... (možda misle da umiru tamo zbog cigarete i 6 konobara),
ja sam zapravo tužna i nemoćna jer mi se čini da nas svi ti političari upropaštavju iz dana u dan i mažu oči s manje važnim stvarima da bi prikrile puno veće protiv kojih ni oni očito niš ne mogu jer nemaju m...
ne pušim al sad bi baš jednu od muke zapalila, nisam protiv ni pušaća ni nepušaća al sam protiv ovog sljepila, a čini mi se da ne mogu ni ja niš u vezi toga..... jedan tužan smajlić koji dimi cigaretu!