bauba prvotno napisa
to pak mi je malo :/
meni kad neš smeta ja se maknem,
ja pušim a kad sam s djetetom negde i netko zapali kraj nas ja ne zanovijetam već odem dalje, za drugi stol npr....
bauba prvotno napisa
to pak mi je malo :/
meni kad neš smeta ja se maknem,
ja pušim a kad sam s djetetom negde i netko zapali kraj nas ja ne zanovijetam već odem dalje, za drugi stol npr....
interesantno kako samo kod nas svi propadaju.
u italiji , sloveniji i drugim zemljama to i nije neki problem. naučili ljudi da pijuckaju kavu vani (iako je oni popiju za sekundu, ne sjede satima kao mi)
s druge strane uvijek me čudilo kako su ujutro svi kafići krcati i pitala se gdje rade ti ljudi. (valjda će sada više biti na svojim radnim mjestima nego po kafićima)
kad je bio zakon od 0 promila svi su rekli da će ugostitelji propasti jer nitko neće piti alkohol. pa eto nisu propali zbog tog zakona.
mislim da u državi ima puno većih problema od zatvaranja par kafića.
i da, sad ću i ja konačno svratiti u neki kafić jer se neću osjećati kao dimljena šunka
Ja sam oduvijek nepušač pa možda i nisam realna ali mi nije jasno kakvo je to društvo u kojem je cigareta standard i u kojem su sada pušači dikriminirani.
Što je sa nepušačima sve ove godine?
Meni nije čudo da se kafići zatvaraju jer se cijelo vrijeme čudim kako toliki kafići opstaju... :/
XXX velik kao kućaJanoccka prvotno napisa
A o O promila - eto, ipak su vratili na staro, tako će vjerojatno biti i s tim zakonom o nepušenju - već na jesen - sve na staro![]()
![]()
Bilo bi dobro da organiziraju Otvoreno i druge emisije s nepušačima i kako su sretni što je zabrana nastupila a ne s vlasnicima kafića i restorana - naravno da oni negoduju.![]()
znaš štoDiLala prvotno napisa
sad ću biti stroga prema tebi: DA SE NISI USUDILA TAKVO ŠTO NAPRAVITI. Ovu sam glupost i ja napravila nakon 8 godina nepušenja i sad muku mučim da bacim cigaretu (by the way, opet propušila).
Inače, potpisujem post od Soci od A-Ž. Ina, ti očito ne razumiješ koncept ovisnosti, to bolje za tebe. Ja i dalje tvrdim da kod nas neće biti kao u Sloveniji i Italiji - Hrvati su daleko više dišpetan narod nego ova dva spomenuta i mislim da im neće pasti niti na kraj pameti plaćati negdje gdje se neće osjećati ugodno i još se kao navikavati na to - ma daj![]()
![]()
![]()
Moš' mislit da ne razumijem koncept ovisnosti - a gle mi broja postova. Sve ti je to subjektivno jer iz moje perspektive su meni moje ovisnosti OK, kao što se drugi rukama i nogama bore za svoje ovisnosti.elin prvotno napisa
A propos dišpetnog naroda - neki su tvrdili ma nema šanse da ćemo se vezivat pojasevima u autu i sto drugih stvari. Tu je jedino politika naplate kazni ono što je bitno - tj. implementacija zakona - i eto ti zaokreta unutar par godina, nije to neki sad baš specifikum specifikuma, sve to na isti način fukncionira. Ko što se nepušači navikoše da im je najnormalnije plaćat di je neugodno pa se sad emancipiraše i dignuše glas. Sve su to neki povijesni valovi i mode, ništa nije upisano u kamenu, u to sam čvrsto uvjerena (dobro, ne tako da bi i to upisala u kamen).
ina33 prvotno napisa
![]()
znači ja imam 2 ovisnosti za rješiti. No dobro, trebam samo biti sigurna u sebe, biti će već.
Usporedba pojasa i pušenja u kafiću ti nije baš neka - masa ih krši propis (vezano za pojas, naravno). A i za AS, kao i što su kršili propis o O promila (dok nije bio promijenjen). Ovo je malo drugačije. No, živi bili pa vidjeli, pokazati će se. Ja ću biti najsretnija da sam u krivu - nije baš da se zlurado veselim novim otpuštanjima ljudi.
dodatak ovom poviše: opet napominjem, kafić je luksuz kojeg se ljudi bez problema mogu odreći - skuhaš kavicu doma, pozoveš frendice na trač partiju i usput objesiš o strop pršute da se suše.8)
Ni ja se tome ne veselim, naravno, ali to će, ako do toga dođe, biti kolateralna žrtva.elin prvotno napisa
znaš kaj, ovisnice o forumuina33 prvotno napisa
, sad mi je u potpunosti jasno kako si natukla 9 tisuća i kusur postova - a da ostaviš nekaj neodgovoreno, a?
8) Kad smo već kod ovog zakona, ja sam za to da se donese zakon da na forumu u jedan dan možeš poslati samo jedan post - i to je pitanje zdravlja, drage moje, nije dobro toliko buljakati u komp zbog očiju, pa onda to i zrači - rak, a da ne kažem da ide na uštrb rada itd. To je za (molim pušačice da se sad iskažu
![]()
)
E, al' zaboravila si na multitasking i brzinu tipkanja na slijepo (dakle, ne moram gledat u ekran).elin prvotno napisa
ne 6 konobara, već 15.000 radnih mjesta :?DiLala prvotno napisa
naravno da nisu propali. pročitaj crnu kroniku, i broj otkrivenih alkoholiziranih vozača. a na to dodaj (sve veći) broj mrtvih u prometu.sir_oliver prvotno napisa
kako bi se ti osjećala kao "kolateralna" žrtva? :/ina33 prvotno napisa
btw - ne znam da li ministar u svoje famozne brojke o smrtnosti od duhana - ubraja i (nepoznat postotak) smrtnosti od azbesta u specijaliziranoj ustanovi za liječenje duhanskih ovisnika![]()
Pušači: kada se već brinete za radna mjesta nemojte prestati odlaziti u kafiće. Jer nepušači to zasigurno nisu prestali a odgovorni su za otpuštanja i zatvaranja :?
mi pušači nismo tražili ovaj zakon. prema tome - brinemo se zbog posljedica nepušačkih zahtjeva. jer su oni tražili i dobili "svoj" zakon, pa neka sada zaštite radna mjesta koja su u pitanju zbog diskriminacije pušača.Janoccka prvotno napisa
Apsolutno se slažem: nije nam trebao zakon nego zdrava pamet da duhanski dim nije zdrava i poželjna okolina.
A na diskriminaciju pušača mogu još samo![]()
eh, da zdrava pamet prevladava, različitosti bi se uvažavale. na globalnom, ne samo "zadimljenom" nivou.
do sada smo trpili teror pušačaJanoccka prvotno napisa
da ja nisam , niti moji frendovi nepušaći otići apsolutno nigdje vani (osim ljeti) a da ne bi prisilno popušili to veče koju kutiju cigara
moj izbor je nepušenje i kao večina ima veča prava nego manjina koja me do sada terorizirala svojim zagađivanjem zraka
automobili moraju imati katalizator da manje zagađuju okoliš, zašto bi bili blagi prema pušaćima
dokazano je da pušenje izaziva rak pluća
zašto bi nas 70% prisilno udisalo - 'pušilo' cigarete ako smo odabrali suprotno? di su naša prava bila do sada?
vaga je jednostavna:
zdravlje i odabir večine - gušt(ovisnost) i profit manjine
Mmmda... i opet da je bilo uvažavanja - ne bi nam trebao zakon!sorciere prvotno napisa
http://www.voanews.com/croatian/arch...11-16-voa7.cfm
zabrana pušenja na javnim mjestima i u kafičima ima dobre posljedice: smanjuje se potrošnja duhana, smanjuje se % ovisnika, smanjuje se % raka pluća, smanjuje se % novih ovisnika (pušenje predstavlja problem a ne cool stvar)Pušenje je nekad bilo dopušteno skoro svugdje u Americi. Međutim nakon što su brojne studije ustanovile štetnost dugotrajnije izloženosti duhanskom dimu i kod nepušača, stvari su se promijenile. Zabrane pušenja na javnim mjestima koje su uslijedile u nekim državama i gradovima dovele su do smanjenja pasivnog pušenja, ali i do smanjenja pušenja općenito, kaže dr. Stanton Glantz iz Istraživačkog centra za kontrolu duhana. "Kada zabranite pušenje na radnom mjestu, javnim prostorima, restoranima i barovima, ljudi manje puše i manje kupuju cigarete".
Dr. Glantz kaže da je samo zabrana pušenja na radnom mjestu dovela do smanjenja potrošnje cigareta za 30 posto. Više od dvije tisuće američkih gradova i okruga ima zakone protiv pušenja. U New Yorku pušenje je zabranjeno u svim svi restoranima, barovima i uredima, te je u tom gradu broj pušaća u za četiri godine pao za pola milijuna. U San Franciscu, studije su pokazale da je zabrana pušenja pomogla smanjenju učestalosti raka pluća za šest posto. David Spalding je bio pušač više od 20 godina, međutim prestao je kad je njegov poslodavac – tvrtka zdravstvenog osiguranja Blue Cross Blue Shield Minnesote zabranio pušenje u i u okolici svojih ureda. On tvrdi da bi još uvijek pušio da nije bilo te striktne mjere njegove tvrtke.
Dopredsjednik Blue Crossa Dr. Marc Manley kaže da slučaj gospodina Spaldinga nije usamljen. "Kad smo uvodili tu mjeru oko 18 posto naših uposlenika je pušilo. Godinu dana kasnije postotak pušača pao je na 15 posto".
ništa jasnije neće našoj djeci reči da je pušenje stvarno štetno do li zabrane pušenja na javnim mjestima
kad se moraš odvojiti od ekipe da bi zapalio .. e pa možda taj put ne zapališ
to je već 1 cigareta manje
1 po 1 ...
meni općenito nije jasan stav da ako ne smiješ pušiti u kafiću-odbijaš se družiti i bojkotiraš kafiće????
Ne kužim :/
dok sam bila pušač,nisam išla van s društvom da mogu popušit kutiju cigareta,nego da se družim.
Neku večer smo bili vani s kumovima i mm je išao van 3 put zapalit. Velli da mu ne smeta,da je vani ekipa baš kul,a meni je bilo super doć doma i ne smrditi kao pepeljara.
bauba (napisa):da,da...pa da mi jaran strese pepeljaru u glavu....Imate puno pravo zamoliti na terasama da ugase cigarete jer vam-smetaju.
Tako to rade u npr. Italiji.
I terasa je mjesto gdje se okuplja veći broj ljudi.
nismo mi francuzi
smanjuje se broj radnih mjesta, smanjuje se prihod države, smanjuju se izdvajanja za zdravstvo i školstvo, za socijalu kojoj će pripasti dobar dio onih koji su izgubili radna mjesta..zabrana pušenja na javnim mjestima i u kafičima ima dobre posljedice: smanjuje se potrošnja duhana, smanjuje se % ovisnika, smanjuje se % raka pluća, smanjuje se % novih ovisnika (pušenje predstavlja problem a ne cool stvar)
pušenje PREDSTAVLJA problem, i nije cool. no baš se pitam - zašto djeci ne zabranjujete npr. dude i bočice, već tražite humane zamjene u vidu razgovora i zamjene npr. šallicama??? pa i to je ovisnost... :/
pušačima nije ponuđena alternativa nekom kontroliranom terapijom (kao npr u truloj engleskoj), već ih se bezobrazno lupa po novčaniku, i tretira kao građane žnjtog reda.![]()
pa zagađujete!
veči problem je zabrana rada nedjeljom nego zabrana pušenja
ljudi će se prilagoditi
ide se na večeru ili vani radi društva , ne radi cigare
da se vratimo na temu....?! :/daisy may prvotno napisa
ja s djecom nisam išla u kafiće. a neću ni sada. al ja sam pušačica pa ne znam računa li se to što ja radim.
sladjanaf prvotno napisa
kako ne, pa i ja sam al isto nejdem s djecom na mjesta di se baš puši,
tu ubrajam ono tipa restoran s dijelom za nepušaće (tu idemo...)
Cijela ova strka sa novim zakonom ispada jadni diskriminirani pušači, sad su zakinuti itd.itd.
Po tome ispada da su nepušači sve ove godine bili diskriminirani.
Danas sam sjedila u centru u kafiću na kavici i bilo je gostiju i baš je bilo lijepo nezadimljeno.
Moje pitanje je: što ljudi idu u kafiće i restaće pušiti ili popiti kavu, sok, druženje, jelo ?
U neku ruku bolje bi bilo da se donesu odredbe da su vlasnici kafića dužni staviti adekvatnu ventilaciju (koja koša jako puno - onda bi cvilili da im je preskupo) ili natjerati ih da imaju fizički odvojen prostor za pušače od nepušača ( i to im je preskupo) a ne da biraju da li da kafić bude za pušače ili nepušače.
Slušam na radiu jednu slušateljicu - nezaposlena i sad još je jadna i diskriminirana ovim zakonom. Na pitanje voditelja od kud joj novci za cigarete ako ne radi, ona odgovara:" Za cigarete se mora imati!" :shock:
Inače ne znam kako vi ali uvijek ispada da se nepušač mora prilagoditi i pretrpiti dim za druženje sa pušačem, ali bože sačuvaj da pušač se odrekne na sat vremena nikotinskog dima da bi se družio sa nepušačem.![]()
Čitam i ne vjerujem...
Izjave poput onih da su važnija radna mjesta od ljudskih života (da, čak i jednog jedinog), da su pušači građani drugog reda (a dosad smo to valjda bili mi nepušači, u drugom redu već po rođenju, sve dok dana kad konačno ne propušimo), da možemo izdržati malo trovanja, ništa strašno (valjda iz neke solidarnosti prema tuđoj ovisnosti) i sl. Pa zar je ovisnost, tako ružna i tako smrdljiva, važnija od zdravlja, čak i ljudi koji su izabrali zdraviji život, djece koja imaju pravo na zdraviji život?
U ovoj priči o radnim mjestima, je li kome palo na pamet da nisu svi konobari pušači. Imaju li oni pravo zaraditi svoju plaću a bez da se pri tom moraju trovati? Što kad npr. konobarica nepušačica ostane trudna, tko će zaštititi njeno dijete?
Ma strašno![]()
di su sad oni koji stalno upozoravaju kad tema krene OT?!
:? :? :?
Jel se možemo vratiti na temu?!
A na koju to temu bi se ti vratila?![]()
Pa ljudi pišu na temu iz naslova, odnosno link iz uvodnog posta.
A o zakonu mislim samo jedno: KONAČNO!
Nazad na temu - evo, ja sad s T. mirne duše odem u Tower centar kupiti nešto jer se može disati.
Inače, u kafićima je dozvoljeno pušenje u posebnoj prostoriji koja zadovoljava određene uvjete. Prestroge ili ne, ne znam, ne razumijem se u to.
Osim toga, i do sad je u kafićima bio obavezan prostor za pušače i nepušače, znamo svi kako je to izgledalo. I do sad je u nekim objektima u kojima se poslužuje hrana, npr. slastičarnama bilo zabranjeno pušenje, ali su na stolovma redovito bile pepeljare. Ni u kancelarijama se zapravo nije smjelo pušiti osim ako nije određena kao prostorija za pušenje... pa se pušilo. Dakle, nije toliko novosti u zakonu koliko je odjednom šok što bi zakon stvarno trebalo poštivati.
Dalm@ prvotno napisa
pa na to da se negdje ili ide ili neide s djecom,![]()
sad i prije .........
mene zakon razveselio i nakon što sam prisustvovala jednoj uspješnoj intervenciji konobara da gđa ugasi cigaretu, bijah u ekstazi od sreće.
i da, ići ću više i češće po kafićima zimi s djecom.
a što se tiče zarade,
moja frendica koja puši naručuje kratku kavu,
a ja bijelu kavu, mineralnu, pago za maloga i sretna sam kad ispadne do 40 kn
a ona će sjediti dva sata, a ja po ure, pa vidite tko je isplativiji gost![]()
Moji su postovi na temu jer skoro da i ne idem nikuda bez djece.daisy may prvotno napisa
Možda sam samo na krivoj strani teme![]()
Ja sam buduća mama i veseli me da ću moći i u hladnijim mjesecima ući sa kolicima i djetetom na druženje sa drugom mamom u nezadimljeni prostor popiti sok.
A dobro je napisala cherry
moja frendica koja puši naručuje kratku kavu,
a ja bijelu kavu, mineralnu, pago za maloga i sretna sam kad ispadne do 40 kn Embarassed
a ona će sjediti dva sata, a ja po ure, pa vidite tko je isplativiji gost Wink
Cherry, izvrsno si to primijetila. I ja kad sjednem naručim sokiće pa poptrošim i više od 20 kuna a moje frendice pušačice sjede za jednom kavom po sat.
pa ko je tebi kriv kad ne znaš uživat u svom sokiću i lipo ga meračit. a može se to i uz sok, ne samo uz kavicu.Ivana2 prvotno napisa
![]()
ja potpisujem Sorci milijun puta.
Duhovita si kao i uvijek, ali ovdje je bila poanta na tome, koliko ja kužim, da mame nepušačice s djecom uopće nisu loša klijentela jer troše, a zbog djece moraju brzo gibat, ma koliko bi htjele meračit svoj pagoLoryblue prvotno napisa
.
Malo mi je smiješno kako ispada da su pušači žrtve i građani drugog reda. A zašto? Zato jer im nakon godina i godina trovanja svih oko sebe više nije dozvoljeno zapaliti u kafiću. Smiješno.
Nemojmo miješati pušenje s nekom drugom ovisnosti - jer pušač ugrožava i ljude oko sebe (za razliku od npr. ovisnika o čokoladi poput mene).
A uopće se ne radi o tome koliko tko potroši (iako i ja imam dojam da ostavim više love od nekog tko je sjeo na kafu i cigaretu) - naprosto se radi o tome da vaša cigareta smeta (i ugrožava) svakoga tko vam je u blizini - uključujući i konobara koji, bio pušač ili nepušač, se najviše nadimi u cijeloj priči.
icyoh je napisala:
XA uopće se ne radi o tome koliko tko potroši (iako i ja imam dojam da ostavim više love od nekog tko je sjeo na kafu i cigaretu) - naprosto se radi o tome da vaša cigareta smeta (i ugrožava) svakoga tko vam je u blizini - uključujući i konobara koji, bio pušač ili nepušač, se najviše nadimi u cijeloj priči.
Dajte ljudi postanite svjesni ovog podebljanog, možda se više ne budete smatrali ugroženom vrstom, kad razmislite da svojom cigaretom ne ugrožavate samo sebe, nego sve oko sebe, a bome i bebu u sebi (trudnice). Ostali nisu odabrali da budu trovani dimom, vi im to namećete.
I ne, nije pravedno da nevini "prolaznici" udišu dim.
i još da se uvede Zakon o nepijenju alkohola, bilo bi odlično!
Zagorski list br.293 od 29.05. - "Anketa među ugostiteljima", a citirani su neki od vodećih ugostitelja sa zagorskog područja (a mogli su biti sa bilo kojeg područja, priča je uvijek i svugdje ista):
- "Ima ljudi, ali svi su vani, i pušači i nepušači.... "
- "Osjeti se pad prometa od 15-20 % a pitanje je koliki će se pad osjetiti zimi..... zbog posljedica već sam morao otpustiti 1 radnika.... na terasi su većinom svi, i pušači i nepušači jer dođu u društvu.... nema više guštanja u kavicama kao prije..."
- "Čim padne kiša i ne može se sjediti na terasama odmah se zabilježi pad prometa, a kako li će tek biti na jesen?..... primjećujem i kako nema više onog noćnog movinga za šankom; jednostavno su se nepušači socijalizirali sa pušačima i svi su vani....."
Slažem se.icyoh prvotno napisa
Apleiram na pušače da prestanu jadikovati i svojim "problemima" opterećivati druge.
Ako je nekome toliko stalo do cigarete, neka ostane doma i puši.
ja sam bila na koncertu, dvorana je "pucala po savovima", klubovi su i dalje puni, kao sto i nocni zivot nije stao zbog novog zakona.
samo sto nema dima.
i bas je divno![]()
Jedva sam dočekala ovaj zakon. Mi smo kafićka generacija - i kad idemo dva sata šetat po Marjanu, začinimo to nekom kavom negdje. U zatvoreno nismo sjedali, sad definitivno hoćemo, kad prođe sezona terasa.
Mislim da je dvadesetak dana malo kratki period za ocijeniti posljedice zakona. Problem će imati oni kafići koji rade na rubu, pa će im već dva mjeseca manjeg prihoda značiti da ne mogu platiti najam i račune. Inače, znam više konobara koji su odahnuli, bili pušaći ili ne. Stravično je satima raditi u takvom ambijentu. Isticati gubitak posla kao jedinu alternativu tome, po meni je cinizam.
gle, znali smo tu i tamo s L. popiti sok u kaficu. unutra. birala sam sto prihvatljiviji. eksirali smo, i smrdili satima nakon.daisy may prvotno napisa
sada cu s gustom sjesti unutra a ne se smrzavati vani cim izbace stolove u ozujku.
pa ogovor na tvoje pitanje i pitanje u anketi je DA.
da, izlazit cu gdje nisam i da, vise cu gustati u tom izlasku.
s djetetom ili bez, po danu ili noci.