Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 57

Thread: "nešpricane jagode"

  1. #1
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default "nešpricane jagode"

    kupili smo dvije kile "domaćih, nešpricanih"(bar tako piše) jagoda na trešnjevačkom placu od različitih proizvođača
    nakon što ih je probao MM je rekao "to treba baciti"
    ja sam si mislila da pretjeruje iako su bile nekako neobično kiselkaste. ono kao dobre dok ih ne progutaš, ostane ti neki smard u ustima...

    i onda - su mi dvije ostale na drvenoj dasci za rezanje preko noći. kad sam idući dan išla oprati dasku, na mjestu jagoda daska je izblijedila!! :shock: :shock:
    sad si kontam s kojim grozotama su bile te jagode pošpricane kad su uspjele izgristi dasku koju imam već par godina i sve i svašta sam rezala na njoj!
    užas

  2. #2
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    ja kupujem jagode kod cibone . otkad dolaze tamo. skoro pa sam s gazdom na "ti" ... i jako su mi fine.

    čovjek je iz okolice zagreba, ima adresu na vrećici (prošle godine me zvao da idem sama brati ).

    ne ostavljam jagode po daskama, pa ne znam kako na njih djeluju.

  3. #3
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    prošle godine me zvao da idem sama brati ).
    šutit ću..
    di kod cibone?

  4. #4
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    u biti se užasno uzrujam na takve stvari. dojim maloga i tko zna koji će mi sad vrag preći u mlijeko. a kao pokušavam jesti zdravo
    :/

  5. #5
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    ispred one neke banke na ćošku... ima štand.

  6. #6
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default Re: "nešpricane jagode"

    Quote Originally Posted by ivy
    ja sam si mislila da pretjeruje iako su bile nekako neobično kiselkaste. ono kao dobre dok ih ne progutaš, ostane ti neki smard u ustima...
    takve su iste bile jedne koje sam nekidan probala ponuđene mi na poslu, a bile su iz konzuma. svi smo kolektivno pljunuli i zaključili da su definitivno špricane.
    ostatak je završio u smeću.

    ne vjerujem baš niti svim proizvođačima na tržnici i često znam pitat da mi daju probat prije nego kupim. možda i te budu špricane, ali bar budu ukusne.

  7. #7
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    baš ću probati kad nam niknu naše jagode da li ostavljaju rupe na dasci

  8. #8
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Možda je c vitamin iz jagoda izblijedio dasku? Imam jagode iz maminog vrta koje sigurno nisu špricane. Baš ću jednu ostaviti na dasci prek noći.

  9. #9
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    mislim, ostavljale domaće jagode rupe na dasci ili ne, valjda vam mora biti jasno kad kupujete domaće nešpricane jagode na placu da su to možda domaće ali svakako špricane jagode. Naivno je vjerovati da je točno ono što se napiše na komad papira i zatakne na štand. Jagode iz uzgoja su sve redom prskane i to jako. I gnojene umjetnim gnojivima. Da posadite jagode u vrtu vidjeli bi kojom brzinom ih požderu puževi. Nemoguće je uzgojiti količine potrebne za prodaju bez kemikalija (sad će se možda javiti MGrubi i reći da ih je ona uzgojila, ali dotad... )

    Pa čak i da sorci ode kod tipa koji uzgaja jagode i svojom rukom ih nabere, i dalje su špricane.

    To što su kiselkaste vjerojatno znači da su prerano ubrane, a jesu li špricane - i opet jesu.

  10. #10
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki
    mislim, ostavljale domaće jagode rupe na dasci ili ne, valjda vam mora biti jasno kad kupujete domaće nešpricane jagode na placu da su to možda domaće ali svakako špricane jagode. Naivno je vjerovati da je točno ono što se napiše na komad papira i zatakne na štand. Jagode iz uzgoja su sve redom prskane i to jako. I gnojene umjetnim gnojivima. Da posadite jagode u vrtu vidjeli bi kojom brzinom ih požderu puževi. Nemoguće je uzgojiti količine potrebne za prodaju bez kemikalija (sad će se možda javiti MGrubi i reći da ih je ona uzgojila, ali dotad... )

    Pa čak i da sorci ode kod tipa koji uzgaja jagode i svojom rukom ih nabere, i dalje su špricane.

    To što su kiselkaste vjerojatno znači da su prerano ubrane, a jesu li špricane - i opet jesu.
    Baš tak. Ove naše domaće, za par sati promijene boju. Nema šanse da stoje na suncu pol dana ubrane dan ranije i izgledaju kao da su još pred pol sata bile na grmu. Susjedi uzgajaju jagode (domaće) i svaki dan, kad ih poberu, preostale pošpricaju i idući dan opet sve ispočetka.

  11. #11
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    ja ne znam da li su špricane. crve nisam našla, ali sam našla rupe koje su napravili

    a ak su njima jagode fine - onda se ni ja nemam kaj žaliti

  12. #12
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    ok, a s čim ih špricaju? da bar znam koju kemiju jedemo? (majkemi prelazim na šumske)

  13. #13

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Ne mora biti da se sve domaće jagode špricaju.
    Npr. moja sveki ih uzgaja u većim količinama i ne šprica ih (doduše, ona ništa ne šprica osim eko varijantama, ali se zato naradiiiiii).

  14. #14
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Ne radi se tu samo o jagodama. Bila sam prisutna u polj. apoteci kad je bakica kupovala sredstvo protiv puževa.
    I veli joj čovjek da to ne smije staviti na salatu, ako je salata za jesti.
    A bakica kaže, ma to ja na tržnici prodam.

    Eto, neuki ljudi nisu ni svjesni koliko mogu naškoditi.

    Zato kupujem samo kod provjerenih prodavača na tržnici (OPG).
    Ja srećom imam svoje jagode.

  15. #15
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    Quote Originally Posted by Rene2
    I veli joj čovjek da to ne smije staviti na salatu, ako je salata za jesti.
    A bakica kaže, ma to ja na tržnici prodam.

    .
    koma!
    pa ispada da uopće nismo zaštićeni od tih stvari na placu, netko može otrova nabaciti na voće i mirno pobiti pol kupaca i što mu se može dogoditi, nitko ga ne kontrolira
    mislim, da se razumijemo, ja još uvijek preferiram plac i imam nekakvo (uzdrmano)povjerenje više nego recimo prema voću u Konzumu (u mome je apsolutno sve uvenulo)

  16. #16
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    sad sam se sjetila kako je ona bakica s Trešnjevačkog placa u "Koleđicom po svijetu", kad ju je Knjaz doveo u crkvu u Španjolskoj i pitao jel ima ona uopće kakvih grijeha - rekla - ajoj, pa malo varam svoje kupce na placu
    a bila mi je baš od povjerenja

  17. #17
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    I ja imam dosta jagoda u vrtu i nema šanse da ostanu lijepe ni 24 sata a kamoli par dana kao one kupljene/špricane.
    Zato ako vam se en pokvare u rekordnom roku siguno su špicane

  18. #18
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by ivy
    u biti se užasno uzrujam na takve stvari. dojim maloga i tko zna koji će mi sad vrag preći u mlijeko. a kao pokušavam jesti zdravo
    :/
    kupi šumske- je da su skupe, ali nema kemije

  19. #19
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Rene2
    Ne radi se tu samo o jagodama. Bila sam prisutna u polj. apoteci kad je bakica kupovala sredstvo protiv puževa.
    I veli joj čovjek da to ne smije staviti na salatu, ako je salata za jesti.
    A bakica kaže, ma to ja na tržnici prodam.

    Eto, neuki ljudi nisu ni svjesni koliko mogu naškoditi.
    ovo je vrlo česta logika naših uzgajivača povrća i voća. Nisu svi ni neuki - čula sam za ljude koji na posebnoj gredici uzgajaju za sebe a na ostatku zemlje za naivce na tržnici. Uostalom i ovoj bakici je više-manje jasno što radi, samo se izlanula . Ne bih širila paniku, ali to su jednostavno činjenice.

    A jagode su poseban problem - blizu su zemlje, lako trule i pljesnjive, proždiru ih s velikim tekom sva živa bića, pa tko ih ne bi prskao 3x većom dozom?

    tko hoće nešpricane jagode, neka pogleda link koji je MGrubi postavila na vrtu i voćnjaku za neznalice (kopiram)

    http://www.edasplast.com/index.php?o...-voca&Itemid=7


    Nadam se da imate bar mali balkon... (zemlju ne kupujte u vrećicama nego iskopajte u šumi...)

  20. #20
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Jagode mogu izdržati jedan dan u dobrom stanju, zavisi koja je vrsta. Ja imam jedne koje se dobro drže i jedne koje moramo pojesti u roku od 2 sata.
    Jučer sam kupila jagode na tržnici jer mi je trebalo više za kolač. Kako su neukusne! Jesu li špricane, nisam ni pitala .

  21. #21
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Što se tiče rupe na dasci - može biti i od soka iz jagode.
    Što se tiče nešpricanih jagoda na placu - mislim da nema šanse.
    Što se tiče uzgoja jagoda doma - e tu imam iskustva. Brat je posadio malu plantažu jagoda za naše domaće potrebe. Znači točno po protokolu. Kupljene sadnice, posađene preko folije, napajanje kap po kap i uspjevaju luđački, uopče ih ne špricamo i da, mogu stajati minimalno jedan dan. Kvaka je u tome da se sadnice svake tri godine moraju mijenjati.
    Znači, mogu se doma uzgojiti lijepe, ogromne, nešpricane.

  22. #22

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    Znači, mogu se doma uzgojiti lijepe, ogromne, nešpricane.
    Da, mogu. Moja susjeda ima plantažu s jagodama koje isto ne šprica, jagode su prefine, ono, baš imaju okus po - jagodama 8)

  23. #23
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona
    Što se tiče rupe na dasci - može biti i od soka iz jagode.
    .
    ma nije rupa, samo je izblijedilo

  24. #24

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    moja kcer ima alergiju na to sa cim spricaju jagode pa vam mogu reci da ih spricaju gotovo sve. razgovarala sam s dvoje ljudi koji su zaposleni na trznicama i potvrdili su mi najgore strahove u vezi "domaceg" voca i povrca opcenito. mi smo probali sve moguce i sva obecanja, cak smo ih kupovali na farmi (bili je jos gore), jedine jagode koje moze jesti su one koje smo same posadili na vikendici.
    jagode koje dolaze na plac spricaju se 6 puta, a onda ih jos za kraj zaliju s onim uzasom da se ne pokvare.

  25. #25
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    Quote Originally Posted by tridesetri
    moja kcer ima alergiju na to sa cim spricaju jagode pa vam mogu reci da ih spricaju gotovo sve. razgovarala sam s dvoje ljudi koji su zaposleni na trznicama i potvrdili su mi najgore strahove u vezi "domaceg" voca i povrca opcenito. mi smo probali sve moguce i sva obecanja, cak smo ih kupovali na farmi (bili je jos gore), jedine jagode koje moze jesti su one koje smo same posadili na vikendici.
    jagode koje dolaze na plac spricaju se 6 puta, a onda ih jos za kraj zaliju s onim uzasom da se ne pokvare.
    joj, daj, sve mi je muka :/
    a sjećam se kada su se prije puno godina pojavile one jagode "umjetnjače" da su ih zabranili u vrtićima jer su pune pesticida....a ništa, jagode uzgajati za sebe i to je to

  26. #26

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    ha cuj...meni recimo sin uopce ne reagira na nikakvu hranu i mogu mu dati i umjetnjace i kaj god hoces nis mu nece bit. ali zato kcer
    a onda kad vidis kakve ona reakcije ima (a i mm naginje takvoj preosjetljivosti) onda se pitas kakva je to hrana pa i meni muka i onda ni ja to ne jedem.

  27. #27
    mamaduda's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    919

    Default

    malo sam u žurbi pa sam samo preletila što ste pisale

    netko je pitao sa čime špricaju jagode, evo što sam neki dan čitala

    http://www.index.hr/vijesti/clanak/v...om/428667.aspx

    ja sam osobno prije dosta godina završila na hitnoj sa urtikarijom na pesticide sa čime se špricaju jagode, a kada probam šumske ili iz vrta nešpricane nije mi ništa

  28. #28

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    mislim da je osnovni problem s jagodama sto su tako "njezne" pa ih vjerovatno spricaju jos puno vise nego drugo voce da bi prezivjele u trasportu i na placu te vrucine.
    i drugo voce je spricano ali ga mozes ili temeljito oprati (ja recimo jabuke, narance i sl. doslovce ribam), a osim toga i ne jedes koru tj. gulis ih.
    moja m. je recimo prvu i najjacu ikada urtikariju dobila od sumskih jagoda s placa. one su vjerovatno bile spricane samo s onim protiv truljenja ali mislim da je taj vrag i najopasniji.

  29. #29

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    mamaduda, hvala za ovaj link, evo upravo pise ovo sto sam ja malo prije rekla:

    Naime, upravo su jagode kao i ostalo bobičasto voće najnatopljenije opasnim kemikalijama. Razlog tome su dvije činjenice - hrapava površina koja dobro upija i na koju se pesticidi doslovno "lijepe" te brza kvarljivost zbog koje ih se jače i češće tretira opasnim otrovima kako bi što duže izgledale "zdravo i svježe". S naglaskom na "izgledale".

  30. #30

  31. #31
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Moj tata je za nas isto zasadio jagode i super mu radjaju, a kupujemo i organske. Trule kao lude, samo u vaksiju mi ostanu dan-dva.

  32. #32

    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Bjelovar
    Posts
    320

    Default

    u Bio&bio trgovine svaki drugi dan dolaze jagode iz eko uzgoja, nešpricane.

    Mi na svu sreću jedemo mamine jagode iz vrta koje su nešpricane.

  33. #33
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    moderatorice, zažmirite.

    hebala vas informiranost i mene skupa s vama. i jagode mi zgadila.

  34. #34
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    http://www.edasplast.com/index.php?option=com_content&view=article&id=18:st ubni-vertikalni-uzgoj-jagoda&catid=6:uzgoj-voca&Itemid=7

    kasniš, već sam te kopirala gore

  35. #35
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    fali ovaj , ovako preprosto zvuči, a nije mi bila namjera.

  36. #36
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by enela
    Možda je c vitamin iz jagoda izblijedio dasku? Imam jagode iz maminog vrta koje sigurno nisu špricane. Baš ću jednu ostaviti na dasci prek noći.
    Rezultat pokusa: daska nije izblijedila već je pocrvenila. Jagoda je pofarbala dasku.

  37. #37
    anita_m's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    moj dom
    Posts
    395

    Default

    ovaj kiseli okus koji opisuješ mi je poznat od kad sam kupila salatu u jednom našem prodajnom centru - to se nije moglo jesti i sve je završilo u kanti

    i slažem se da ima proizvođača koji uzgajaju za sebe na posebnoj gredici, a za prodaju špricaju i ne paze na karencu, a koga smatrati odgovornim?

  38. #38
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73
    moderatorice, zažmirite.

    hebala vas informiranost i mene skupa s vama. i jagode mi zgadila.

  39. #39
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    malo mi je čudno da "prave" jagode ne mogu stajati npr. dan...

    mi smo imali u vrtu svoje jagode, nisu bile špricane, a mogla sam ih komotno jesti i drugi dan. ništa im nije bilo. nisu se pokvarile.

  40. #40

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Quote Originally Posted by anita_m
    , a za prodaju špricaju i ne paze na karencu, a koga smatrati odgovornim?
    mafiju koja kontrolira cijelo zeleno trziste

  41. #41
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    malo mi je čudno da "prave" jagode ne mogu stajati npr. dan...

    mi smo imali u vrtu svoje jagode, nisu bile špricane, a mogla sam ih komotno jesti i drugi dan. ništa im nije bilo. nisu se pokvarile.
    Ma ima "jagoda" i "jagoda"

    Ja trenutno imam dvije vrste posađene, jedne se moraju odmah pojesti, a druge mogu stajati do sutradan, ali nekako dehidriraju i budu mi gumenaste, pa i njih odmah pojedemo.

    Ali sad imam sve mjesečarke, pa ih jedemo do listopada.

  42. #42

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    nase jagode mogu stajati sve do se ne operu. a kad ih operes onda jedino pod med pa u hladnjak. inace su pokojne. ali rijetko kad ih ima viska, tako da uglavnom kako dozore zavrse u zelucima

  43. #43
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    malo mi je čudno da "prave" jagode ne mogu stajati npr. dan...

    mi smo imali u vrtu svoje jagode, nisu bile špricane, a mogla sam ih komotno jesti i drugi dan. ništa im nije bilo. nisu se pokvarile.
    Ma mogu one stajati, ali im se dosta promijeni i okus i izgled. Jagoda je meni najbolja čim ju uberem, pa makar bila i blatnjava

  44. #44
    ZAUZETA's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    sisak
    Posts
    588

    Default

    blatnjava , da da, i ja ih tako konzumiram ravno iz bašte.
    Vezano uz natpise "organsko", "nešpricano" na placu, ma priče... to napišu jer kupci to traže, to je u modi, kao kad su na skrivenoj kameri u jednoj pekari vidjeli da stavljaju boju u kruh (nadam se jestivu), a na pitanje pa pobogu, zašto, rekli: Pa kad ljudi traže crni kruh!!


  45. #45
    anita_m's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    moj dom
    Posts
    395

    Default

    kad si spomenula boju, odmah se sjetim jednog lokalnog poduzetnika - radio je blokove za dimnjak i umjesto mrvljene cigle u beton je stavljao boju, isto ljudi traže narančasto :shock: - kako izgledaju ti dimnjaci i koliko vode curi niz njih tko bi ga znao :?

  46. #46
    smedja's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    863

    Default

    srecom pa nisam procitala cijeli topic ali fakat... mogli ste barem pricekati da sezona jagoda prodje, pa da do slijedece godine zaboravim


  47. #47

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    280

    Default

    što se tiče povrća ja se već neko vrijeme spremam naručiti od severa, da li je koja od vas cure naručivala i da li se pouzdano zna da njegovo povrće nije špricano?

  48. #48
    bubimira's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    u miru
    Posts
    1,244

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73
    moderatorice, zažmirite.

    hebala vas informiranost i mene skupa s vama. i jagode mi zgadila.
    ajme cvijeta umrla sam od smijeha al samo zato što ovu rečenicu svako malo izgovorim u sebi dok čitam forum.

    što se tiće jagoda i bilo kakvog voća i povrća na placu. sve je špricano i ne može me nitko uvjerit da nije. čak sam načula i za severa da se baš ne može pohvaliti.
    bojim se da je to hrana današnjice. i da bi bio siguran u porijeklo i tretiranost namirnice ne preostaje ništa drugo doli zasadit vlastiti vrt.

    i btw. šumske jagode se navodno mogu zasaditi ako samo bacite trule jagode na zemlju. tak mi veli frendica da je njen brat vrećicu trulih jagoda koje su mu starci dali za školu a on na njih zaboravio u torbi, bacio kroz prozor da starci ne bi vidjeli da ih nije pojeo. i sad im pod prozorom ispred zgrade rastu buseni šumskih jagoda.

  49. #49
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    što se tiče šumskih jagoda, nekima uspijevaju (i ja mislim pokušati...jednom) ali gledajući ih u prirodi čini mi se da su osjetljive na uvjete u kojima rastu, otkad je klima toplija jedva po koju nađem, samo u polusjeni, a kad sam bila mala nabrali bi punu staklenku...

  50. #50
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Mi šumske "uzgajamo" na vikendici već godinama, šire se ko šašave, skroz su nezahtjevne!

    I bez problema ih mogu špricati i prodavati ako to želim, tako da cure koje se nadaju da kupujući šumske jagode dobivaju jagode koje je netko netom ubrao u šumi, a-a! ili zapravo

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •