Results 1 to 26 of 26

Thread: alkohol, virusi, rakija... zdravlje

Ifigenija's Avatar

Default alkohol, virusi, rakija... zdravlje

Prije nekog vremena mi je otorinolaringolog prepisao neku tekućinu za grgljanje koja ubija kojekakve baje u grlu. Ok, malo biljaka, malo ovog, malo onoga, pa povrh svega još i nešto alkohola.
    A gastroenterolog mi prepisao neki ubergast, nešto biljno, a opet s alkoholom. Ovo potonje ima aromu travarica u koje su se moji preci kleli u smislu ljekovitosti i očuvanja ljudskog zdravlja.
    I ja se našla na čudu. Čekaj malo. Ako su to medicine, ima li stvarno temelja vjerovati da je maznuti MALU rakijicu, travaricu, ujutro i navečer, dobro za zdravlje?
    Jer ako to ubija baje dok putuje od usta pa do želudca, zar to nije neka vrsta nutarnjeg domestosa?
    Prosvijetlite me?
    Ili je bolje kad se travarica malo razrijedi, ili ojača, ili već nešto, pa trećina deca košta ko cijela litra... i svi na tome nešto zarade
    Pa me uvatilo paranoično razmišljanje - danas ima tih viroza, ovog onog... možda prije, dok su ljudi svoja druženja začinjavali redovito jednom malom ljutom, baje nisu imale toliko šanse, kao danas - uz colu, juicove, i Janu iz staklene boce? Možda stari nisu bili tako ludi kad su se iščuđavali kako mi mladi pijemo tu "vodurinu"?

Važna napomena. Ja sam iz umjerene obitelji. Moji su djed i baka uvijek imali birane i fine rakije, pa neku ljekariju - obla boca s velikim crvenim križem (ljekovito), ali pilo se toga manje od standardne 2 cl; imali su neke male čašice tipa pluteni čep, tako neka zapremina, i to je bilo to. Nije se repetiralo. Dakle, ne govorim o lokanju, govorim o zamjeni ubergasta i te neke ljekarije za grlo - rakijicom u istoj količini i omjeru. Samo što se popije da se i želudac i jednjak saniraju

naziv teme je dobar, al nisam skužio bit tvog posta...

Nisam svakodnevni konzumator alkohola, povremeno popijem pivo, tu i tamo (kad odem u goste ili kad dođu gosti) znam popit čašicu domaće rakije... i ne mislim da ću zbog toga biti zdraviji...

Ako govorimo o svakodnevnoj preventivnoj konzumaciji jedne čaše rakije ili vina "za zdravlje", ja ne vjerujem u to... isto tako, ne vjerujem da se virusna infekcija može izliječiti rakijom (ili nekim drugim alkoholnim pićem).

Moguće je da travarica sadrži određene tvari koje mogu djelovati preventivno na imunitet (kao i npr. češnjak), ali čini mi se kako svakodnevna konzumacija travarice može imati više negativnih učinaka nego pozitivnih...

Što se tiče konzumacije alkoholnih pića umjesto lijekova, ja osobno ne bih to radio. Lijek u svom sastavu (osim alkohola u malom postotku) ima i ostale tvari koje utječu na oporavak organizma. Travarica je 30-50%-tni alkohol...

No, za sve one koji žele probati, nek prouče ovaj link:
    http://www.forum-opp.com/index.php?a...;topic=11661.0

Živjeli! Odoh popit jednu čašicu rakije od smokve! 8)

Osoblje foruma mikka's Avatar

cuj, ono kaj ti znam reci je da je moja baka s mamine strane pila tu rakijicu ujutro i navecer, rodila 8 zdrave djece i umrla sa 95 godina.

ono sto takoder znam je da kad se napijes rakije komarci ne pikaju

ja mislim da je rakija zdrava u umjerenim kolicinama.

Ifigenija's Avatar

Quote Originally Posted by mikka
    cuj, ono kaj ti znam reci je da je moja baka s mamine strane pila tu rakijicu ujutro i navecer, rodila 8 zdrave djece i umrla sa 95 godina.

Moj dida - 90 godina, vitalan, lucidan do zadnjeg treba. Baku je u 78-oj pokosio moždani udar, ali ne znam da je od ičega baš bolovala...

Pili rakiju

Ifigenija's Avatar

Quote Originally Posted by Moover
    naziv teme je dobar, al nisam skužio bit tvog posta...

Nisam svakodnevni konzumator alkohola, povremeno popijem pivo, tu i tamo (kad odem u goste ili kad dođu gosti) znam popit čašicu domaće rakije... i ne mislim da ću zbog toga biti zdraviji...

Ako govorimo o svakodnevnoj preventivnoj konzumaciji jedne čaše rakije ili vina "za zdravlje", ja ne vjerujem u to... isto tako, ne vjerujem da se virusna infekcija može izliječiti rakijom (ili nekim drugim alkoholnim pićem).

Moguće je da travarica sadrži određene tvari koje mogu djelovati preventivno na imunitet (kao i npr. češnjak), ali čini mi se kako svakodnevna konzumacija travarice može imati više negativnih učinaka nego pozitivnih...

Što se tiče konzumacije alkoholnih pića umjesto lijekova, ja osobno ne bih to radio. Lijek u svom sastavu (osim alkohola u malom postotku) ima i ostale tvari koje utječu na oporavak organizma. Travarica je 30-50%-tni alkohol...

No, za sve one koji žele probati, nek prouče ovaj link:
    http://www.forum-opp.com/index.php?a...;topic=11661.0

Živjeli! Odoh popit jednu čašicu rakije od smokve! 8)
    Ne kužiš? Dobra smokovača, a? Uzdravlje 8)

Moja baka ne pije rakiju (ajd dobro, popije za Božić čašicu medene rakije), ali popije svaki dan dvije velike šalice turske kave... rodila je dvoje zdrave djece i još je živa (74god.). Jel to znači da je i svakodnevna konzumacija 3-4dcl kave zdrava i garancija dugog života?

Ovo moram probati! Koliko vremena prije izlaska među gamad treba cugnuti i koliko čaša?

oprosti,ali za 74god.napisati :još je živa!
    baš sam zinula.
    a koliko ti imaš godina kada su ti ovo visoke godine?

cuj, i kava je zdrava u umjerenim kolicinama, oko 2 salice dnevno. (2 casice, 2 salice.. sve u paru ).

eee, treba cugnuti preko nekoliko casa (barem sam ja toliko, mozda moze i manje). povoljan faktor je da je ljeti vruce pa se alkohol brze isparava kroz kozu. ako ti je mrsko piti, mozes se probati namazati. ja sam bila supijana od rakije u autu sa hrpom komaraca, izasla bez uboda. ah, davno je to bilo. danas me, vidis, grizu

Joe's Avatar

bit će moover čeka nasljedstvo kad tako o baki priča

sori na crnjaku

pa nije moja baka tema.... htio sam samo reći da je živa u odnosu na mikkinu, i da će još poživjeti... a vi bolesni umovi odmah bacate crnjake... za sve to je kriva simona i nova tv...

Ifigenija, mogu samo reći da moj tata svako jutro popije čašicu rakije. Ima 66 godina i izgleda minimalno 10 godina mlađe. Vitalan i u biti zdrav ko dren (jest da ga tu i tam boli noga).
    Istina da nekad popije i popodne, volio bi i u kasno poslijepodne i navečer, ali tu uskačem ja (ako je kod mene) ili doma njegova žena

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by Ifigenija

Moj dida - 90 godina, vitalan, lucidan do zadnjeg treba. Baku je u 78-oj pokosio moždani udar, ali ne znam da je od ičega baš bolovala...

Pili rakiju
    hvala bogu da je jetra nevjerojatan organ, ona se naime regeneriria
    da nema tu mogućnosti, gore nabrojana ekipa ne bi doživjela te godine

mislim da je poanta kod njih što njihova jetra nije bila preopterečena drugim otrovima osim rakije (junk food, čipsi, smokiji, cola, fanta, antibiotici, razno razni ljekovi ....)

moja baba ima 87 g. energije ka u priči, njezina prehrana je bazirana na lešom povrču i jako malo mesa, tu i tamo (1x tjedan) popije malo crnog vina, rakiju ne pije
    kod nas se rakija koristila za : rane, skidanje temp. i brisanje prašine

pomikaki's Avatar

koji topic, zdrava rakija

Ja bih ipak rekla da vaši bake i djedovi svoju dugovječnost duguju drugim faktorima (fizička aktivnost, zdravija i umjerenija prehrana nego što je dnas običaj). Jedna rakijica na dan neće nikog ubiti, naravno, ali nisam baš sigurna da je garancija za dug život i zdravlje. Neke travice koje se namoče unutra možda mogu djelovati... šta ja znam :/ i ja volim natoćati kadulje i meda i rakijicu ali ne mislim da je to lijek, prije gušt... (sad dojim pa nisam već dugo... ali dočekat ću opet )

ot, jedno pitanje - mikka, koliko treba rakije popiti da te komarci zaobiđu? Za ću popiti koliko god treba

khaa's Avatar

Default Re: alkohol, virusi, rakija... zdravlje

Prije nekog vremena mi je otorinolaringolog prepisao neku tekućinu za grgljanje koja ubija kojekakve baje u grlu. Ok, malo biljaka, malo ovog, malo onoga, pa povrh svega još i nešto alkohola.
    A gastroenterolog mi prepisao neki ubergast, nešto biljno, a opet s alkoholom. Ovo potonje ima aromu travarica u koje su se moji preci kleli u smislu ljekovitosti i očuvanja ljudskog zdravlja.
    ja samo mogu reći da u tim ljekovima alkohol vjerojatno služi kao konzervans, kao npr.u bachovim kapima. to je ujedno i jedan od razloga zašto biljni ljekovi pripravljeni na taj način nisu predviđeni za djecu.
    što se tiče "jedne dnevno", uopće ne znam što bih mislila, ali definitivno mi nikad nije palo napamet (ali znam ljude kojima jest) popiti rakiju ujutro na tašte. mislim da se ne bih otrijeznila cijeli dan

Ifigenija's Avatar

Moje je pitanje ovo - ako u ljekarijama koje mi je prepisao liječnik ima alkohola i biljaka, a sve miriši i ima okus po didinoj travarici - tko je tu lud?

MGrubi's Avatar

Moje je pitanje ovo - ako u ljekarijama koje mi je prepisao liječnik ima alkohola i biljaka, a sve miriši i ima okus po didinoj travarici - tko je tu lud?
    znaš zašto je logo farmaceuta posuda sa zmijom?

jer je svaki lijek ujedno i otrov

khaa's Avatar

ček ček... tko je tu lud zato što konvencionalna medicina ne bi trebala prepisivati biljne ljekove? ili zato kaj sav alkohol sa biljkama miriši slično pa ti se možda čini da je sve to isto? ili?

Poslid's Avatar

Moj se tata kune u ljekovitost rakije.
    Istina je da mu je za piće draži gemišt, ali rakija je uvijek tu da se "ispere" bolesni zub, da se progrklja bolesno grlo, da se "dezinficira" rana :shock:, da se masiraju bolna križa itd.
    Kod doktora se uputi svake prijestupne.

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by Poslid
    Moj se tata kune u ljekovitost rakije.
    Istina je da mu je za piće draži gemišt, ali rakija je uvijek tu da se "ispere" bolesni zub, da se progrklja bolesno grlo, da se "dezinficira" rana :shock:, da se masiraju bolna križa itd.
    Kod doktora se uputi svake prijestupne.
    vanjska primjena je sasvim ok

pijenje je ?

Ogulinka's Avatar

Od davnina u mom kraju ljudi peku rakiju šljivovicu. Kad iz kotla izcuri ona dobra od dvadesetak gradi, počinje teći plaviš. I taj plaviš svi koriste za masaže, snižavanje temperature, obloge kojekakve, dodaje se zimi u čaj za zaštitu od prehlade i gripe.
    A prava travarica, sa svim onim ljekovitim biljem, koju prave redovnici je zbilja lijek za želudac.
    Isto tako rakija od borovice (ne borovnice). A tek ulje koje se dobije od nje!
    A to što neke boli želudac po cijeli dan, uhvati ih slabina, visok, nizak tlak...
    Ima takvih jako puno.
    Znate li onaj lijek za gripu i ostale bolesti?
    KORAK PRVI: POJESTI KOCKU ŠEĆERA (svi virusi i bakterije volke slatko)
    KORAK DRUGI: POPITI ŠALICU CRNE KAVE (stvoriš zamračenje)
    kORAK TREĆI: POPIJEŠ ČAŠICU-DVIJE RAKIJICE ( potamaniš gote spomenute)

Ogulinka's Avatar

Sorry zbog pravopisnih grešaka!

majoslava's Avatar

o pa ja mislim da meni whisky kad me boli grlo rjesava problem, he he

nije vazno da li postoji znanstvena potkrijepljenost toga slucaja, najvaznije je da ja u to vjerujem i da imam osjecaj da mi je bolje i da se grlo izlijeci, he he

Quote Originally Posted by pomikaki
    ot, jedno pitanje - mikka, koliko treba rakije popiti da te komarci zaobiđu? Za ću popiti koliko god treba
    cuj, probaj sa cetvrtinom boce, pa povecavaj po potrebi

(necu reci kolika je boca )

pomikaki's Avatar

Quote Originally Posted by pomikaki
    cuj, probaj sa cetvrtinom boce, pa povecavaj po potrebi

(necu reci kolika je boca )
    au
    pikali ne pikali popratni efekt bio bi i da bi mi bilo svejedno (već uz puno manje )

Mikka, a jel dosta da jedan u drustvu popije rakiju pa da se komarci ponapijaju i obeznane da ne mogu pikati ostale? Ja ne pijem, ali ako treba zastititi dete...

Svi se uvek hvale primerima dugovecnih pijaca rakije...ti bi ljudi verovatno i inace dugo i zdravo ziveli a upravo to sto su tako zdravi im omogucava da piju. Evo ja sa 30 nema sanse ni casicu da popijem, odmah me sve probada...i sad kao ja necu ziveti 100 godina zato sto ne pijem. Ne, nego zato sto vec sada imam cir i jos kojesta.
    A, evo za statistiku. Moja baka ima 87 godina, zdrava, vitalna i potpuni antialkoholicar.

je, tak je bilo nekad, kapaciteti su bili veci.

danas da popijem 3 casice bi me strugali, a vjerujem da bi to i komarcima bilo dovoljno (pogotovo u kombinaciji s cesnjakom, koji obozavam i krkam na veliko).

polfezna, dobro pitanje. javim prvom prilikom kad napijem nekog, a ne sebe .

salu nastranu, ne bi dala ruku u vatru da ljudi dugo i zdravo zive bas zbog rakije, ali mislim da ima unutra nesto sto pozitivno djeluje na covjeka, sto fizicki, sto psihicki (naravno, rijec je o umjerenim kolicinama, ne o egzodusu komaraca).