Results 1 to 33 of 33

Thread: ZABRANJENI IZLET

Default ZABRANJENI IZLET

Drage moje,
    već se dugo ne javljam(ali vjerno čitam) i sad je iskrsnuo sičuejšon koju moram podijeliti s vama.
    Petar sad ima 2 god i 3 mj, prije mjesec i po dana smo ga upisali u jaslice (sveki se teško razboljela ). Kako smo ga mislili upisati u 9. mjesec nismo još krenuli u odvikavanje od pelena, sad smo opet to malo odgodili zbog puno promjena u njegovom životu.
    Adaptacija je prošla tak-tak,evo se naviknuo, tete kažu da super jede, spava, igra se s ekipicom, plače sekund i po nakon što ja ili mm otiđemo iz jaslica, navodno je nakon toga super.
    E, sad zašto ovoliki uvod????

Zato jer 05.06 njegova jaslička grupa ide na jednodnevni izlet u prirodu, nedaleko Splita. Tete su prije dva dana obavijestile mm o izletu i rekle da moj mališa ne može ići jer NIJE adaptrian. Još troje dječice ne može otić na taj izlet (za dvoje+Petar znam da su još u pelenama). Naravno, mi bi taj dan trebale ostati s njim doma, jer njega NEMA tko čuvati.

Bijesna sam , tužna sam, kad ga gledam baš me nekako štreca pri srcu- moje dijete nije poželjno. Da ne pričam kako smatram da bi jaslice trebale iznać način kako njih četvero mališana "zbrinuti" pa zato ih plaćamo, ne???
    Ja taj dan neću moć uzeti dan GO jer su mi dvi kolegice na godišnjem i jednostavno nema tko radit. Pretpostavljamo da će mm ipak uspit ostat doma s malim.

E sad,ja ovako subjektivna, tužna i sluđena pitam vas objektivne mame imam li pravo se ovako osjećati? Jer činjenica jest da tete paze na cijelu grupu i da im ovih četvero malih može otežavat situaciju... ali opet.. pa i naša djeca su djeca-moj priča ko vejiki, dobro je, poslušno dijete, sve kuži, možeš s njim pričati, dogovoriti se...
    Jel bi vi nešto poduzele?
    Radi se o privatnim jaslicama ( ne znam je li to bitno za ovu priču...)

Osoblje foruma sirius's Avatar

Imaš se pravo tako osjećati.
    Tete su netatične jer separiraju i uvjetuju koga će voditi a koga ne,ali radi se o malom privatnom vrtiću pa me to ne iznenađuje.
    Ali po meni najvažnije:Kakav crni izlet za dijete koje je staro 2,5 godine bez roditelja.Ja uopće ne bih niti razmišljala da li da pustim svoje u toj dobi .

Sirius, kad je mm počeo priču: idu na izlet.. moja prva misao je bila on neće ići. Jer me strah ga pustiti tamo, tim više što idu kraj rijeke. mene boli postupak teta, nebtno bi li ga mi pustili.

moji u jaslicama nisu mogli ni pomisliti na izlete, tek s navrsenih 5 godina.

tak da mislim da ti je bolje cuvati zivce i snagu za neke konkretnije bitke. nije lijep nacin, ali ako zaista nije adaptiran to bi mu bilo ruzno iskustvo. a pogotovo sto kazes da ga ni ne bi pustila.

Kod nas u vrticu postoje izleti za decu od 3 ili od 4 godine. S. tako do sada nije bila jos ni na jednom velikom izletu i silno se raduje sto ce uskoro krenuti(napunila 3 godine pre par dana ali ne smem jos ni da joj kazem da je bas naredni izlet tek od 4 godine ). Prilicno pati kada ne moze ici sa "velikom" decom pa se ja svaki put osecam kao i ti. Medjutim, bitna razlika je ta sto kod nas deca koja ne idu na izlet, ostaju u vrticu sa nekom drugom tetom.

Moj sin ima sedam godina .Trebao je ići u Grad Mladih 5 dana sa vrtićem.
    Teta iz njegove grupe uvjetovala je odlazak njega i još jednog dečka iz njegove grupe tako da ne idu zajedno(išlo se u dvije ture).Inaće su prijatelji i susjed.
    Jer teta sa njima ne može izači na kraj kad su zajedno.
    I sve to je saopćila drugoj mami,vjerojatno zato jer ja tu i tamo prigovorim na postupke .Naravno ,druga mama je sve ispričala meni.
    Ja sam se žalila pedagogici ,ali više sa svrhom da izbacim svoju frustraciju,nego zato jer sam očekivala konkretne rezultate.
    I,da,sin nije otišao na izlet.Zato jer i nije bio jako zagrijan da provede 5 dana izvan kuće.A ja ga nisam pustiila zato jer nisam imala više povjerenja u tetu.
    Uglavnom,požali se ravnateljici ,izbaci frustraciju.Ne vjerujem da će to promjeniti stvar ,ali će tebi biti lakše.Ne shvaćaj to osobno i nipošto ne traži greške u svom sinu za takav postupak.
    Čuvaj snagu za važnije bitke...

hvala, cure na odgovorima, malo se bolje osjećam. ni meni nije baš jasna praksa da se tako malena djeca vode blizu rijeke. a još manje mi je jasno da se moramo snalaziti taj dan, jer je netko drugi odlučio da moje dijete ne ide. ustavri, mene muči to što imam feeling da nije problem u adaptaciji, nego se njima ne da zaj.. s djecom u pelenama..I muči me strašno što on uvijek SVE pojede (a mi doma mučimo muku s papanjem oduvijek-ima jedva 14 kg skupa s vagom), on tamo odlično spava, ma mali je krasan, adaptiran,blabla truć truć, a sad odjednom nije adaptiran..(nažalost, ja osjećam da se on još nije priviknuo na jaslice, iako ide nabolje, sad mi već i priča što su radili i pjeva pjesmice iz vrtića)
    Ustvari, čini mi se da ja i mm nismo stekli povjerenje u tete (odn. jednu tetu) i to je glvni problemu ovoj priči, pola stvari joj nekako ne vjerujem (posebno za jelo), tako da sad ne vjerujem da je problem u mališi.. jer što je onda sa ostalih troje koji su od 9.mj. u jaslicama?!
    i msatram da je bezobrano što se mi roditelji tih četvero djece moramo taj dan snalaziti, kako znamo i umijemo. Svi mi radimo, nitko ne ostavlja tako malu djeucu u jaslicama jer im se prohtije. Mislim da us trebali rješit da ih primi teta s velišima ili tak nešto.

Mima's Avatar

Apsolutno nije u redu da se morate snalaziti taj dan, i na to bih se ja žalila i ustrajala na tome da vrtić omogući djeci koja ne idu na izlet da se o njima taj dan u vrtiću brine jedna teta. Nek je sto puta privatni vrtić, na ovako nešto nemaju pravo. Kad je moje dijete bezuspješno krenulo u vrtić pripremali su izlet za koji su bila predviđena samo 'stara' djeca, ali normalno da su oni koji nisu planirani za izlet taj dan imali osigurano čuvanje u vrtiću.

Loryblue's Avatar

Quote Originally Posted by bublić
    i msatram da je bezobrano što se mi roditelji tih četvero djece moramo taj dan snalaziti, kako znamo i umijemo. Svi mi radimo, nitko ne ostavlja tako malu djeucu u jaslicama jer im se prohtije.
    prvo: meni jasličari nisu za izlete, pogotovo negdi u neko susidno misto. svaka čast tetama koje paze i bdiju nad njima, ali to su ipak premala dica za vodit na izlete.
    moja je bila s vrtićem na izlet, prošli tjedan, ali njoj će za 3 miseca bit 5 godina. i to mi je ok. je da sam na neke stvari s tog izleta doslovno pop..zdila, ali ajde-dite je bilo sritno i zadovoljno. npr. vodili ih na hipodrom, mi roditelji platili da dica jašu konje (a ne vječito naše živce i možđane vijuge) a kad su se vratili s izleta - ništa od jahanja. samo su gledali konje jer su konji bili umorni a mi platili za gledanje konja mogla ih je mukte gledat na televiziji.

drugo: taktika tvoje tete je predivna. za poludit.

treće: očito ih nije ni najmanje briga di ćeš ti sa ditetom taj dan. snađi se druže. pa me ovo podsjetilo na blagdan sv. duje. dovela ja malu u vrtić-vrtić zatvoren. nigdi nikakva obavijet da vrtić ne radi. niti je bila obavijest dan ranije. vraćaj malu doma (srića pa je imam kome ostavit). kasnim na posao. a šta da je nisam imala kome ostavit!!?? koga briga. opet snađi se druže ja sam očito vidovito tribala skužit kako vrtići već godinama ne rade na sv. duju. a kako kad mi L. tek od ove godine ide u splitu u vrtić. i nije mi palo na pamet da vrtić ne radi taj dan kad ja sasvim normalno radim.

Peterlin's Avatar

Potpisujem Loryblue.

Kakav crni izlet za jasličare ??? Može samo ako RODITELJI idu s njima, inače je preopasno. (Nas su jednom pitali da li bi bili zainteresirani na takav način organizirati završnu priredbu: djeca + roditelji, Maksimir, subota... ali nije bilo dovoljno zainteresiranih).

Naši nisu ni smjeli na izlet prije pete godine (i to mi je bio problem jer je mlađem uvijek falilo 3 mjeseca da napuni dob u kojoj može na izlet/klizanje/ljetovanje sa svojom grupom, ali smo preživjeli. Tek kad je bio star gotovo 6 godina išao je na ljetovanje prvi put s vrtićem.

I na kraju, moje dijete kad nije moglo na izlete uredno je ostajalo u dežurstvu (koje je uvijek postojalo) tako da se nismo morali snalaziti na taj način. Btw. radi li se o privatnom vrtiću? Nekako mi je čudno da bi se državna ustanova mogla ponašati na takav način, iako sam se davno uvjerila da je sve moguće (pogotovo otkad imam djecu u školi).

Evo cure su već sve pametno rekle, pa ću se ja samo malo čudit vrtiću i tetama i jasličarskom izletu...
    U mom rodnom kraju bi rekli "A svega u Božjoj bašči!"
    Naravno insistiraj da ti osiguraju adekvatno čuvanje i napravi frku oko odlaska na sigurnosno neadekvatno mjesto.
    Slijedeći put kad tvoje dijete, onak samilosno budu htjeli povesti ćeš biti sigurna da su dobro promislili o sigurnosti djece na izletu...Kod nas se niko ne buni dok se nešto nedajbože dogodi, a poslije bude kasno!!!

Mjesec i pol definitivno nije adaptirano dijete.
    Moj je krenuo u 9. mj, prestao plakati nakon 3 tjedna, al tek negdje od proslog mjeseca mogu reci da je potpuno prihvatio tete kao privremenu zamjenu za roditelje.
    To "fino" prilagodjavanje nije toliko vidljivo u ponasanju tipa plakanje ili otpor vrticu, nego... kad je poceo teti pokazivat igracke, pricat s njom i sa mnom istovremeno - e, to je to.
    Ne mora se desit nis veliko, recimo dijete padne i razbije koljeno, i hoce samo mamu i mamu, neutjesno je dok ne dodje. U vrticu je oni pozovu, a sto ces na izletu?
    Tako da se slazem s curama koje su rekle da biras svoje bitke i da ne procjenjujes dijete (a ni tete) po tome.
    BTW, i moj je jos u pelanama. Tetama nije bas drago. A sto cu im ja

A sto se tice "snadjite se", e to ne bi smjelo proc.
    Nije valjda da bas sve grupe i tete idu na izlet, sigurno ima netko tko moze ostat radit u vrticu? Ja bih procackala tu situaciju, pricala s ravnateljicom ak treba.

Kod nas, kad je bilo djece koja nisu išla na izlete (ali nikako jasličari, oni ne idu uopće!), ostajala su u dežurstvu.

Osoblje foruma apricot's Avatar

uopće nije važno je li dijete adaptirano ili nije te ova čudna politika vrtića da tako malu djecu uopće vode na izlete :shock:

važno je da diskriminiraju dijete (bez obzira na "razlog") i da nisu u stanju osigurati čuvanje za dijete čiji roditelji to plaćaju i na taj smještaj računaju.
    danas im je razlog odlazak na izlet, sutra može biti pokvarena klima ili prejaki vjetar.
    ja bih svakako porazgovarala s ravnateljicom.

anin's Avatar

Bez obzira što ću potvrditi gornje postove...moram komentirat...
    Imaš se pravo tako osjećati...to je užasno..U svemu tome vidim ne jednu, nego najmanje 3 greške:
    1. kakav izlet za jasličare, a bez roditelja???nebulozno...
    2. očita je diskriminacija djeteta...kakve podjele djece po bilo kakvim kriterijima, grozota...
    3.ne zbrinjavanje djece koja ne idu je katastrofa..mislim da čak i u ugovoru piše da je vrtić dužan zbrinut djecu...

Da, ovo gore stvarno mislim, ali što ti je činiti nisam sigurna...jer...i meni se slično dogodilo...Naime, skupina moje kćeri je išla u posjet HRT-u, vidjet Bembu i sl...o tome se je danima govorilo, djecu se je pripremalo i tako...Da bi dan prije tete rekle da moja kćer ne može ići jer nema 5 godina (mlađi od 5 ne smiju, ima takav neki zakon, neznam)..Bila je adaptirana, u toj grupi je bila od 2,5 godina i tada ona sa 4 godine i 10 mjeseci nije mogla ići o ostali sa 5 jesu...Neću pisati kako sam bijesna bila...Prvo djeci obećaju posjet a onda ih diskriminiraju..Taj dan (posjeta) sam kćer odvela u grupu od druge kćeri koja je isto tada bila u vrtiću i prezentirala joj to kao super privilegij "oni idu u posjet, ali ti ideš u grupu kog velike seke a to nitko drugi ne može i sl"..Kćer mi se odlično zabavila, svi "veliki" su se s njom igrali...ali...Bilo je još nekoliko djece mlađe od 5 koji taj dan nisu mogli ići u posjet i to jutro su izgubljeno s roditeljima/dedama/bakama hodali po hodnicima tražeći "tko će im uzet djecu u sobu"..Koma... U svakom slučaju...prašinu sam digla...Nikad im više nije palo na pamet takvo što..Ako bi slučajno trebali neki dan ići u neki posjet (npr zubaru), a ja rekla da ću doći po kćer ranije, zvali bi me i obavještavali, te pitali što učiniti..
    Ali neznam koliko je to bilo dobro za moju kćer...Nisam nikad poslije imala osjećaj da ju tete prihvaćaju...Bilo je to sve formalno ok, ali nije bilo one fine niti osjećaja između djeteta i teta...Tako da ti neznam reći je li bolje da "dižeš prašinu" ili ne...
    Ali reći ću da me uvijek i nanovo čude takvi postupci onih koji bi o odgoju trebali znat najviše...

eto, apricot, je puno manje riječi rekla ono što ja mislim i osjećam...
    slažem se sa svima koji misle da izlet nije za jasličare..

a ravnateljicu ću pitati i za autosjedalice...

Lory, idu na radmanove mlinice..

Blazena, da i ja tako islim, mališa se samo prestao boriti- to je ono što ja i muž vidimo i što nas muči, bolje rečeno boli..
    zato nas i nerviraju te spike kako je malac superička

samo da dodm, mm je pitao da li može ići ako netkood nas dvoje ide (može i našim autom) i rečeno je da ne može..mm je bio :? da išta pita, samo se pokupio.. Ja ću svakako razgovarati s ravnateljicom, ako je uspijem uhvatiti.

lory, i nas je sv.Duje zeznija

ana.m's Avatar

I meni je apsurdno da tako malena djeca idu na izlet! :shock: .
    Moj Janko ima skoro 5. pa još nisu išči ni u kazalište, a kamoli na izlet. Mislim da ih to čeka tek iduće vrtičke godine.
    Odnosno od 5. godine na dalje.

Loryblue's Avatar

Quote Originally Posted by bublić
    Lory, idu na radmanove mlinice..
    moja je išla u grab kod sinja gledat neku mlinicu, pa na hipodrom.

aj pitaj za AS, baš me zanima šta će ti kazat.
    ovi su imali autobus sa pojasevima, koje božje sidalice. a takav bus su imali i kad su išli na "izlet" u grad vidit peristil i u kazalište.

loy, dobro ih nisu potrpali u staru devetku
    već vidim da ću u pon ispast frikuša....

evo malo podižem,

Moja M ide u utorak na izlet u zoološki vrt!

Živimo 60 km od Zagreba, što za dijete od 3 godine nije kratak put.
    U autobus još nikad nije ušla, a kamoli se vozila u njemu. U grupi je sa još 30-tak djece različite dobi, od 2 do 5 godina.

U tete imam povjerenja, ali, ne znam, "malo" me strah svega.

Pustiti je ili ne!?!?!!!!!! :?

Suzizana's Avatar

Quote Originally Posted by VIPmama
    Kod nas, kad je bilo djece koja nisu išla na izlete (ali nikako jasličari, oni ne idu uopće!), ostajala su u dežurstvu.
    x
    i ne samo na izlete, na rolanje, klizanje, tenis, bilo šta što klinci ne mogu iz nekih razloga ili ne žeće ići.
    uvijek ostaju drugoj grupi sa tetom.

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by ruzica
    Pustiti je ili ne!?!?!!!!!! :?
    ja ne bih

em je mala, em je autobus, em prvi put sama...

pričekala bih još

Default hm..

..a ja ne kuzim kako vi nemate povjerenja u te osobe koju su s vasom djecom toliko sati dnevno, toliko dana u godini...nisu te tete sasvim blesave, valjda znaju koga mogu voditi na izlet..ako je vecina djece u toj jaslickoj skupini trogidisnjaka, ako su relativno zreli (za tu dob)...ne vjerujem bas da bi one sebi natovarile na vrat odgovornost za djecu , ako ne misle da ce bit ok. Ne mislite tako?
    A ako je od 15 djece njih tek par koji nisu iz ovog ili onog razloga spremni za izlet, onda...dezurstvo treba organizirat, ali ovoliku frku dizat oko toga...suvisno je!

Ne mislim da je tu stvar isključivo o povjerenju.
    Stvar je u tome da su to jako mala djeca koja se uopće ne znaju pobrinuti za sebe,u nedaekvatnim prometalima ,blizu ceste,u nepoznatom okruženju...a tete imaju samo po dvije ruke i jedan par očiju.
    Potpuno je druga priča briga o 15 djece u adekvatnom i sigurnom prostoru vrtića,a izleti u grad ,na rijeku ,more i sl. u tako maloj dobi nešto sasvim deseto...

za potpunu informaciju na temu ZABRANJENOG IZLETA :shock:
    1.praksa vrtića je odlazak na izlet sa velišima
    2.pri organizaciji izleta razgovaralo se sa roditeljima druge troje djece,oni su složili se da taj dan za njih nije problematičan
    3.rijetko koji vrtić prima djecu na upis sredinom 4.mj.kao što je primljen Petar,a učinjen je ustupak na račun krasne žene koju bublić zove sveki. daklen,sad se grupa morala prilaagoditi novoj adaptaciji gdje djete koje je po karakteru nježno i senzibilno krenulo na puni boravak nakon 10 dana adaptacije
    4.gospođa bublić dva tjedna glledala je djecu u grupi i mogla je proccijenit dob djece i isključivo ne navoditi jasličnu dob jer riječ je o DEVET djece od toga sedam djece imaju preko 3 god. a 2 djece imaju 2.5 god. i u grupi su već drugu godinu.među ovom djecom troje je pelenaša i to nije prepreka za izlet
    5.ostala djeca zbog nove adaptacije bila su zakinuta u odlasku na dvrište, šetnju kroz park...zbog toga drugi roditeli imali su pravo negodovati jer je to navedeno u godišnjem planu,a NISU
    6.kako bublić kaže...tetama se neda zaj...e baš suprotno,da im se ne da zajb....sjedile bi u sobi sa djecom
    7.na ovo izletište idu i drugi vrtići jer ima primjerene sadržaje,autobus ima pojaseve,ide se preko agencije a ne devetkom kako posprdno kaže bublić
    druge stvari neću spominjati jer bi bilo neetično.

Osoblje foruma Bubica's Avatar

po meni, neeticno je i ovakvo osobno raspravljanje preko foruma, s time da je bublic vas korisnik, ona pise na roditeljskom forumu. Ako ste se vec i prepoznali u njenoj prici trebate to s njom rjesavati u vrticu, nadam se, sasvim drugacijeg tona nego sto to ovdje radite.

No, kada ste vec pisali moram primjetiti ovo:
    5.ostala djeca zbog nove adaptacije bila su zakinuta u odlasku na dvrište, šetnju kroz park...zbog toga drugi roditeli imali su pravo negodovati jer je to navedeno u godišnjem planu,a NISU
    ne razumijem, zasto su djeca bila zakinuta? Moje starije dijete je krenulo u adaptaciju nakon svih (u prosincu) pa nisam primjetila da je bilo tko bio zakinut zbog toga, svaki dan su isli van...

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Pčelica_Mara, meni je post ovakvog sadržaja i intonacije upravo nevjerojatan! Sve da ste i najbolji vrtić u mom gradu ne bih vam povjerila dijete prvenstveno zbog vaše arogancije i nepismenosti.

Ajoj ovo je baš nezgodno. Ja sam vrlo iznanađena reakcijom pčelice tj. vrtića. I kako sada dijete ostavljati u tom vrtiću??? Adaptacija je trajala vrlo kratko, ma zamislite molim vas. Dijete je upisano u "nedoba". I još nešto?

Ništa. Samo ovo- pčelice, ovo vam je super reklama za vaš privatni vrtić.

Pada mi na pamet pjesma.... tuku name vjetrovi razni, al ne dam se zbog tebe... sine moj....

Bublić drž se!

flower's Avatar

pcelica mara - i ovo je dovoljno neeticno.

ja sam post napisala u svoje ime i poslužila sam se nick_om da me onaj tko poznaje može prepoznati. Ja sam isto roditelj i svoje probleme riješavam otvorenom komunikacijm a na forum sam se javila upravo zbog razloga što sam prozvana,žao mi je što se moja otvorenost tumači arogancijom, ali zbog toga nisam rekla ni jednu neistinu.Pod neetičnost smatram nešto drugo, a to je "iza leđa"komentirati.Smatram da dijete koje je "prestravljeno"novom sredinom ne treba dodatno traumatizirati,pa zbog toga nismo izlazili na dvorište...Osim toga,na forum sam se javila nakon poziva mami na otvoreni sastanak.

Cubana's Avatar

Quote Originally Posted by pcelica_mara
    Ovo ne kužim, zbog adaptacije jednog djeteta niste ostale vodili na dvorište :shock:

Frida's Avatar

Ova tema je otišla predaleko, Bublić i pcelica_mara molim vas da sve probleme rješavate na za to predviđenom mjestu, a to nije ovaj topic.

Topic zaključavam.