Citiraj MGrubi prvotno napisa
Citiraj Svimbalo prvotno napisa
da je pogrešno pokušavati dječji život učiniti ugodnim 100% vremena, pogotovo na način da mu se ispunjava svaka želja, nebitno iz kojih motiva ("pravih"-zbog straha od toga da će se djetetu naštetiti ili "krivih"-zbog vlastite komocije). Na taj se način stvaraju narcisoidni tipovi (Anna Freud je o tome govorila) koji uvijek gledaju samo na ispunjenje svojih potreba ili alternativno, preosjetljivi ili čak klinički depresivni ljudi koji se ne znaju nositi sa grubom realnošću. A ona je takva (ovo su sad moje misli), prije ili kasnije, ma koliko se mi trudili to spriječiti tako što organiziramo ugodnu atmosferu i pogodno okruženje kod kuće, ili u školama (o čemu se priča na danskoj temi), to će se naše dijete susresti s nekom životnom neprilikom, pa ako je do tada živjelo pod staklenim zvonom, naravno da se s time neće znati nositi.
Sad idem, zanima me što slijedi na preostalih stotinjak + stranica.
odbaciti ću njegov stav o dojenju jer je totalno neinformiran po pitanju važnosti majčinog mljeka, i očito samo još jedna žrtva marketinga adaptiranog mljeka 8)

slažem se da posao roditelja nije ugađanje, nego osposbljavanje djeteta na stvarni život
a to znači i nošenje sa negativnim situacijama
a ja se moram sloziti. donekle
mislim da je bitan trenutak.
stoga ne mogu bas ni stav contra dojenja na zahtjev nakon x mjeseci gledati sa nekog nutritivnog aspekta vec zadovoljavanja djetetovih potreba (opcenito).
djetetov zivot moze biti ugodan i bez da mu se ispunjavaju sve zelje.
a na frustracije ce naici i pod "staklenim zvonom".
jos kao beba nece uspijeti dohvatiti svaku igracku pa ce se ili malo vise potruditi ili shvatiti da to ne moze.
uopce mi se ne svidja prerano oduzimanje djetetovog osjecaja sigurnosti.

imam (tek) trogodisnjakinju ali iskustva mi govore drugacije.
zadovoljavajuci njene potrebe (ne sve zelje) a pod njih i spada sigurno okruzenje, dosle smo do toga da je ona SAMA skinula pelene, dosta prije njenih vrsnjaka, sama na svoju inicijativu, prestala dojiti, imale smo priliku pa ju nisam odmah u nepoznatom okruzenju i situaciji ostavila u vrticu na spavanju vec smo dosle do toga da ga je sama trazila, nisam ju nikad ostavljala bakama i didama na moru ili preko vikenda pa me, eto, iznenadila kad je sama inzistirala da ide sa bakom i didom preko vikenda na more.
moj stav je da ako djetetu osiguramo sigurnost u samom startu ono ce prije biti odvaznije na nove pustolovine koje zivot pruza znajuci da bez obzira na bure i nevere ima uvijek sigurnu luku.
a sigurna okolina sigurno podrazumijeva i "ne".