Citiraj Svimbalo prvotno napisa
Dobro, dobro, lakše malo
Nisam još pročitala knjigu do kraja, ali kako idem dalje, to je bolja, odnosno popravljam neke dojmove. Ali-smeta me njegov stav prema ženama, onako je ostao u nekim pedesetim godinama prošlog stoljeća, cijeni ženu kao majku i domaćicu, ali brate, nemoj ići graditi karijeru, ostani kod kuće, jer u protivnom...
Doduše, i u tom se dijelu vidi da je pisao prvenstveno za Amerikance, jer piše o radnom vremenu od 9-beskonačno, što je ipak, još uvijek, kod nas iznimka (iz mog iskustva).
Da, da... ovo o radnom vremenu objašnjava i stav o ostajanju kod kuće. Nemaju oni ni pravo na porodiljni kao mi, nemaju ni tako dobar sustav predškolske skrbi (zapravo, teško je generalizirati), jednostavno nije isto kao kod nas. Ni kod nas nije svuda isto - velike su razlike između nekih gradova, još veće između gradskih i manjih sredina. Velike su razlike između radnih mjesta i zahtjeva na karijeru...

Nije loše prolistati poneku takvu knjigu i uvjeriti se da nije ni nama tako loše kako nas prečesto uvjeravaju. Količina problema je ista (ili manja), raspoređeni su drugačije...

A slažem se s Nenom o tome da je roditeljska riječ zadnja u NEKIM situacijiama. I slažem se s MGrubi da djetetu treba puštati na volju u NEKIM situacijama (pita me neki dan susjeda zašto moj sin ide u školu u trenirki, a ne u trapericama - a ja kažem da si je tako ODABRAO! Offt. koji crni dress code u prvom osnovne??? To je nešto za otvoriti novu temu.)

Natrag na popustljivi odgoj - sve što u mudrim knjigama piše treba fakat pripasati našim lokalnim uvjetima. Ne mislim tu na Hrvatsku, nego na konkretnu situaciju svake obitelji. Ono što je bitno - djeca trebaju OKVIR i granice, a unutar toga trebaju slobodu. Tak ja to doživljavam. Najteže je naći mjeru - da ne bude ni previše ni premalo. A odgoj djeteta uvijek se vrti oko PREISPITIVANJA tih granica.