Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: novorođenče i uspostava dojenja

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno novorođenče i uspostava dojenja

Curke, imam pitanje.

Frendica mi je rodila prije 3 dana na Sv. Duhu. Beba je sa njom cijeli dan (izuzev razdoblja od ponoći do 5 ujutro). Noćas joj je krenulo mlijeko.

Medicinska sestra joj je rekla neka bebu doji na jednoj dojki 20 minuta i onda neka promjeni dojku i na drugoj je doji još 5 minuta. Kod sljedećeg podoja (kad beba traži) počinje sa ovom drugom.

Da li je to dobro? Ili i tu važi ono pravilo o izmjenjivanju dojki svaka 2-3 sata?

kako mi je frendica rekla, beba dobro uhvati cicu, vuče ko luda i ne da se sa cice...(normalno da bradavice bole).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Podižem i molim žustri odgovor....

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ja ti draga nisam baš stručnjak za ovo područje..nadam se da će se javiti netko kompetentniji..čini mi se da baš to i nije dobro..meni su savjetovali da je na cici dok god u njoj ima mlijeka, pogotovo jer najhranjivije mlijeko dolazi zadnje, tj. kasnije..slijedeći podoj (na zahtjev) druga cicka..

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi smo krenuli s jednom cikom u dva podoja čim je krenulo mlijeko. u rodilištu je još nacicavao kolostrum pa bi dobio svaki put drugu (koliko se sjećam... to je bilo više vježbanje nego jelo).

ma meni je sumnjivo čim se počne dojenje određivati nekim minutama. kako sestra zna da beba isprazni dojku baš za 20 min??

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

čuj...nisam ni ja baš neka stručnjakinja, ali mislim da je o.k. da je duže na jednoj cici, ali malkice i na drugoj na početku dojenja.
    da i tu drugu malo "olakša".mislim da sam negdje čitala da je potrebno češće mijenjati cice na početku dojenja, a kad se uspostavi ponuda-potražnja, onda je jedna cica=jedan podoj.
    kod mene je tak bilo, i nikad nikakvih problema, dijete bilo i ostalo bumbar.
    a zašto ne nazove SOS telefon, cure će joj sve super objasniti.
    javi joj broj

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U osnovi i ja to mislim. Međutim, ono što me buni da li to uvijek važi i za situacije kad beba uspostavlja dojenje. Na kraju ima li ona sada baš mlijeko ili još uvijek kolostrum? Da li je potrebno da beba "nabildava" cicu (tipa kao kasnije kod skoka u razvoju)?

I na kraju ako je i točno ovo što je med. sestra rekla mojoj frendici, kada se uspostavlja dojenje po principu izmjene dojke svaka 2 do 3 sata?

PS
    Ne kažem da je bilo dobra informacija koju sam ja dobila u bolnici, ali nama (u petrovoj) bebe su dolazile na podoj svaka 3 sata i bile su sa nama od 45 minuta do 1,5. Mi smo dobile "nalog" da ih kod svakog podoja stavljamo na drugu cicu. Doma me je podučila patronažna sestra o izmjenama svaka 2-3 sata i dojenje je bilo ok.

No, iskreno ne znam da li je ova uspostava dojenja bila točna?

PPS

Bilo bi zgodno negdje napraviti nekakvu malu "uputu" za ganc friške mame i upravo za tu uspostavu dojenja...mislim ovo što sad meni za frendicu treba....

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jesmo se upetljale u filozofiju... :kolut i iscer:

a stvarno bi bilo najbolje da nazove sos!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    čuj...nisam ni ja baš neka stručnjakinja, ali mislim da je o.k. da je duže na jednoj cici, ali malkice i na drugoj na početku dojenja.
    da i tu drugu malo "olakša".mislim da sam negdje čitala da je potrebno češće mijenjati cice na početku dojenja, a kad se uspostavi ponuda-potražnja, onda je jedna cica=jedan podoj.
    kod mene je tak bilo, i nikad nikakvih problema, dijete bilo i ostalo bumbar.
    a zašto ne nazove SOS telefon, cure će joj sve super objasniti.
    javi joj broj
    Ma dala sam joj broj. Ali je u bolnici, mob na karticu, nema baš impulsa, nemre niti na telefon (fiksni) beba je skroz sa njom, a beštija od sestara niti traga.... I sama ko avet...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I sos telefon ne dela ujutro, već od poslije podne...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nazovi ti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma već zovem....ali tek od poslije podne...zato forumiram....

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A da pošalješ PP nekoj od savjetnica, možda nisu skužile topic!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelice, ma vidjet će one topic, samo mene brine da mi sve nisu otišle na more.....

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nadam se da nisu!

Početno

ne vjerujem da su baš sve savjetnice kolektivno na moru:isceeeer
    osim toga, bolje je (po mom skromnom mišljenju) da se drži savjeta koje si joj ti dala(jedna dojka unutar dva sata) jer u protivnom beba posisa samo vodeno mlijeko i za 15 minuta je ponovo gladna i tako u nedogled. sestre u rodilištu kažu bilo što samo da te skinu s repertoara i onda zbogom dojenje, ode sve kvragu...
    možda zvučim zločesto, ali nažalost, ja to iz vlastitog iskustva....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala daphne. ma i ja vjerujem da je to ispravno, u svakom slučaju ne vjerujem minutažama. No ono što me muči, da li je baš tako i na samom samcatom početku??

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako ne moze nazvat SOS telefon (iako bi bilo najbolje) neka pita neku drugu sestru za savjet.
    Pouzdano znam da na SD-u (a sigurna sam i u drugim bolnicama) svako prica svoje. Njoj je to rekla jedna sestra, od druge ce dobiti drukciju informaciju. Nek se pravi blesava pa nek ispituje svaku Jedino ce tako iz niza odgovora moci cak i sama donijeti neki zakljucak.
    Ja bih na njenom mjestu dojila na jednoj siki dok beba ne zaspi. Kad bi se probudila i trazila opet (ako je to na nekih sat i pol) dala bih drugu. Sa mnom bebica nije bila stalno, a ja sam to nekako tako izvodila - na svakom donosenju mijenjala siku, ali je ne bih mijenjala na istom podoju.
    Ali, ipak bolje da od ucenih zena SOS-a trazi umni odgovor

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Po meni je pravilo: ne gledati na sat tijekom jednog podoja. Ako beba pusta dojku i place, znaci da joj treba jos. Ako i dalje drzi dojku, onda ili nije sve posisala ili joj treba sisa kao duda.

Ako je sljedeci podoj unutar 2 sata, dati istu dojku. Ako je beba pusta i place, vrijedi ono gore.

Mene u svemu ovome jedino malo zabrinjava ta bol. Moze biti normalno, dok se bradavice ne priviknu, ali mozda treba i malo poboljsati polozaj. Kakva je bol, kad se dogadja (na pocetku podoja, na kraju, tijekom trajanja podoja, izmedju podoja)?

Ima li problema s prepunjenoscu? Opcenito, kako se osjeca?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala Nataša.

idem ispitati i javim.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa, SKORO sve savjetnice su nam na moru. Sto niste citali da je na jadranu milijun turista
    Nego, dobro je Natasa rekla. Ono sto tebe muci, je li tako i sada, u samoj uspostavi dojenja, je. Ako joj je mlijeko krenulo, ne treba se brinuti vise za prijelaz s kolostruma i slicno. Neka bebi da da vuce jednu dojku koliko zeli, unutar 2-3 sata moze davati istu ukoliko beba ne pokazuje drukcije. S vremenom ce frendica i sama steci osjecaj je li vrijeme za drugu dojku, bez da razmislja o vremenu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo htjedoh zahvaliti curkama. ja sam svojoj frendici smsala doslovce sve bitno iz Natašinog posta, i čekam da se javi sa odgovorima. Iskreno se nadam da će se uspjeti javiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •