Mozemo li otvoriti novu temu s diskusijom novog prijedloga zakona?
Prema mojem iskustvu i saznanjima stimulacija bi trebala teziti nekom broju od 12-tak jajnih stanica. Ali problem je taj da u 1. postupku lijecnik slabije moze odrediti kako pacijentica reagira na stimulaciju. Steta bi bilo stediti u prvom postupku s procjenom broja ampula samo da se ne bi prekoracio ciljani optimalni broj jajnih stanica (12.). Zato bi valjalo napraviti stimulaciju po najboljoj mogucoj procjeni za pacijenta i ukoliko ih se oplodi vise od 12 i taj visak zamrznuti.
MPO za žene bez partnera je po meni diskutabilan. Nazovite me konzervom ako hocete ali tu se po meni otvaraju sljedeca pitanja:
- kako se za zene bez partnera generalno moze utvrditi bolest koja se zove neplodnost. Osim nekoliko iznimnih slucajeva, zena bi se morala podvrci folikulometriji. Za one kod kojih je problem u implantaciji, imunologiji i sl. nije uopce moguce tim klasicnim metodama pregleda utvrditi postojanje bolesti.
- zasto bi zena bez partnera u tom pravu bila privilegirana od muskarca bez partnera. I oni mogu bolovati od neplodnosti (to je barem lako putem spermiograma utvrditi, tj. puno lakse nego utvrditi tu istu bolest kod zena bez partnera)
- zasto bi zene bez partnera bile privilegirane u odnosu na vanbracnu zajednicu dviju zena ili dvaju muskaraca ili zene s partnerom ali bez maternice.

Za muskarce bez partnera/partnerice ili zene bez maternice MPO nije izbor ali surogat majka moze biti.