Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 194

Tema: tko je moj rod?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno tko je moj rod?

u sjeni novog zakona o MPO, počelo mi se vrzmati po glavi , nešto mi je nejasno...
    neki ljudi se protive da djete sa 18.g. sazna tko su mu biološki roditelji

nekako mi je to... nije mi sjelo

smatram da bi svatko trebao imati pravo znati svoje biološko porjeklo
    razloga je više, a među njima je i izbjegavanje mogućnosti da uletiš u vezu sa bliskim rođakom ili čak polusestrom/polubratom

ne bi li to saznanje bilo fer prema djetetu?

ne razumijem protivljenje tome. zašto?

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: tko je moj rod?

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    u sjeni novog zakona o MPO, počelo mi se vrzmati po glavi , nešto mi je nejasno...

razloga je više, a među njima je i izbjegavanje mogućnosti da uletiš u vezu sa bliskim rođakom ili čak polusestrom/polubratom

zato što nijedan student (oni su bili najčešći donatori sperme kod nas) više neće htjeti donirati spermu jer bu mu za 18-20 godina na vrata mogla doći vec odrasla osoba i reci "bok tata"
    taj student ne zeli to dijete, ni sada ni za 20 godina

zato što će mnogi parovi odustati od donacijske MPO iz istog razloga, i nikada neće biti roditelji
    ili će postupak obaviti u Pragu, kao i do sada

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Slažem se da dijete ima pravo znati.

Mislim da mu je veći šok ako takvo što sazna sa 18 godina ili mu se polako objašnjava odmalena.

Ne znam... mislim da bi na ovo mogli najbolje odgovoriti roditelji posvojene djece i naravno oni koji su posvojeni jer su oni puno kompetentniji za takve rasprave radi vlastitog iskustva.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

protive li se neki ljudi sa strane ili se protive ljudi koji su posvojili?
    i za jednu i drugu stranu mi je razlog čisto sebičnost. možda se posvojitelji boje da bi mogli izgubiti ljubav djeteta koje su cili život odgajali ko svoje vlastito (što im ono i je činom posvojenja).

ja smatram da bi trebali znat iz istog razloga kojeg si i ti navela, ali i čitajući priče ljudi koji su igrom slučaja saznali da su posvojeni i onda skužili kako im cili život fali "ono nešto" šta nisu mogli definirat. a samim time nisu mogli definirat ni sebe kao osobu jer im je falio dio slagalice za popunit cjelinu života.

ali ne bi samo posvojena dica trebala znati za svoje biološke roditelje i obitelj s te strane već i sva druga dica. jer je bezbroj slučajeva di se rođaci i rodice uopće ne poznaju, a svit je tako malen.....da je sve moguće.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne radi se o posvojenju nego o doniranju sperme ili jajne stanice.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    može i posvojenje

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kao posvojena mama, moram reći da mislim da svaka osoba ima pravo znati sve o svom porijeklu i da to pravo nikako ne dokidaju neugodnosti koje bi zbog toga mogli imati darivatelji spolnih stanica ili roditelji djeteta. I jedni i drugi su odrasle osobe koje moraju biti svjesne mogućih posljedica svojih postupaka i snositi odgovornost za njih. Zakonodavci su se u tom segmentu vodili zakonom o posvojenju koji posvojenom djetetu kad navrši 18 godina daje pravo uvida u njegov dossier u CZSS. Inače, posvojena djeca mnogo prije saznaju od svojih roditelja o svom porijeklu i biološkim roditeljima. Do polaska u školu roditelji su im dužni reći da su posvojeni, a uz ide i priča o porijeklu. Većina roditelja djeci to kaže i mnogo ranije, to jest kad pitaju o svom rođenju. Moja djeca (8 i 9 godina) znaju kako im se biološki roditelji zovu, odakle su i kako je došlo do toga da su im prestali biti roditelji. Poznam inače vrlo drage ljude čije je dijete začeto doniranom stanicom i koji to djetetu nikad nisu rekli - misli da su mu oba roditelja biološki. Po mom mišljenju, u samom temelju njihova odnosa s djetetom je laž, a to mi nije prihvatljivo. Također mi nije prihvatljivo uskraćivanje djetetu tako bitnih informacija o njemu samom.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može i posvojenje
    To dvoje je potpuno različito.

Dijete začeto donacijskom MPO raste uz jednog biološkog roditelja što kod klasičnog posvojenja nije slučaj.

Ako roditelji djece začete donacijom moraju djetetu otkriti porijeklo mora li to napraviti i Barica koja je ostala trudna sa poštarom Mirkom dok je muž Slavko bio na poslu???
    I Barino dijete ima pravo znati istinu o svom porijeklu.

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa

To dvoje je potpuno različito.

Dijete začeto donacijskom MPO raste uz jednog biološkog roditelja što kod klasičnog posvojenja nije slučaj.

Ako roditelji djece začete donacijom moraju djetetu otkriti porijeklo mora li to napraviti i Barica koja je ostala trudna sa poštarom Mirkom dok je muž Slavko bio na poslu???
    X

Ogulinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Svejedno, bilo začeto MPO ili posvojeno, dijete treba znati svoje porijeklo.

Čak i Barino djete treba znati da je poštarovo jer će ionako doznat kad se zaljubi u njegovu kćer ili sina (zavisi što je Bara rodila).
    A to se događa!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

vrlo jednostavno zato, jer po iskustvima drugih zemalja onda donacija jednostavno nece biti.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mislim da se posvojenje i MPO ne mogu izjednačavati.

MGrubi, da tebi mama sad dođe i kaže ti da nije mogla zatrudniti i da si nastala od donirane js neke xy žene. Bi li ti se išta u životu promijenilo?

Meni osobno, apsolutno ništa. nit bih imala potrebu istraživati koja je to žena bila u pitanju. A još kad znaš da iskustva drugih zemalja i stručnjaci govore da neanonimih donacija js/ss niti nema, onda niti ne znam za čija bismo se to prava zalagali :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Citiraj seni prvotno napisa

vrlo jednostavno zato, jer po iskustvima drugih zemalja onda donacija jednostavno nece biti.
    x

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    MGrubi, da tebi mama sad dođe i kaže ti da nije mogla zatrudniti i da si nastala od donirane js neke xy žene. Bi li ti se išta u životu promijenilo?

bi
    počela bih kopati o svojim biološkim precima
    ne zaboravimo da neke bolesti i neke vrline dolaze nasljeđem
    zar ne bi bilo dobro znati obiteljske genetske skloosti?

sa druge strane, da meni trebaju donori sperme ili jajašaca, ja bih htjela znati tu istu stvar,, tj. boju očiju, kose, slučajeve dijabetesa ili raka ili astme ili bilo koje nasljedne bolesti ...

mislim da bi bilo fer da se uvede red među donore, dakako za protutežu stoji novac
    tj. dobar genetski materijal će se dobro i platiti
    a novac može sve

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

donore se provjerava, mislim da ni u varijanti gdje mu se garantira anonimnost ne može biti donor netko bolestan.

a što se tiče boje očiju, kose - tu stvarno nemam komentara. mogu samo reći da vjerujem da netko tko silno želi bebu ne razmišlja o tim bojama

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mene zanima je li žena koja je začela s doniranom gametom (npr. jajnom stanicom), nosila dijete i rodila ga - biološka majka?
    Jasan mi je pojam "majka", ali sad mi postaje nejasan pojam "biološka majka".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

donore se provjerava, mislim da ni u varijanti gdje mu se garantira anonimnost ne može biti donor netko bolestan.
    x

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

:/
    Ne izjednačava se posvojenje i rođenje dijeteta putem MPO, jer su to dvije potpuno različite stvari, dva potpuno različita odnosa prema roditeljstvu i prema djeci. Ono što je jednako i treba biti jednako je pravo svake osobe da zna važne podatke o sebi, u koje porijeklo svakako spada.

Što to znači da dijete začeto uz pomoć donirane stanice živi uz jednog biološkog roditelja? To dokida njegovo pravo da zna i drugu stranu svog porijekla? Ili možda mislite da biološki roditelj ima pravo ograničavati djetetu spoznaju o samome sebi, za razliku od posvojenog?

Zakon ovom odredbom štiti prava djeteta, a oni koji se protiv toga bune dokidaju ta prava zbog učinkovitosti postupaka i zaštite vlastitih interesa.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

dijeteta = djeteta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    :/
    Ne izjednačava se posvojenje i rođenje dijeteta putem MPO, jer su to dvije potpuno različite stvari, dva potpuno različita odnosa prema roditeljstvu i prema djeci. Ono što je jednako i treba biti jednako je pravo svake osobe da zna važne podatke o sebi, u koje porijeklo svakako spada.

Što to znači da dijete začeto uz pomoć donirane stanice živi uz jednog biološkog roditelja? To dokida njegovo pravo da zna i drugu stranu svog porijekla? Ili možda mislite da biološki roditelj ima pravo ograničavati djetetu spoznaju o samome sebi, za razliku od posvojenog?

Zakon ovom odredbom štiti prava djeteta, a oni koji se protiv toga bune dokidaju ta prava zbog učinkovitosti postupaka i zaštite vlastitih interesa.
    Evo jednog rješenja iz vani - di se djetetu kaže istina o biološkom porijeklu (nastalo donacijom jajne ili sjemene stanice). Znači - može se ići u full disclosure, a poštujući anonimnost donatora:

http://kutak.forumotion.com/povisen-...utati-t582.htm

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Gore mislim na ovu slikovnicu koja je vidljiva iz linka. Mislim da bi se dijete sasvim OK znalo nositi s informacijom da je nastalo doniranom jajnom ili sjemenom stanicom, objašnjeno na ovaj način. Genetika nije sve, a istina se može na više načina kazati.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Gore mislim na ovu slikovnicu koja je vidljiva iz linka. Mislim da bi se dijete sasvim OK znalo nositi s informacijom da je nastalo doniranom jajnom ili sjemenom stanicom, objašnjeno na ovaj način. Genetika nije sve, a istina se može na više načina kazati.
    ina mislim da uopce nije problem to da dijete zna da je nastalo uz pomoc mpo-a, pretpostavljam (nadam se da vecina roditelja ima iskren odnos sa svojom djecom.
    radi se o anonimnosti donatora.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nikako nije isto govoriti o posvojenom djetetu i djetetu zacetom doniranim genetskim materijalom.

posvojeno dijete imalo je zivot prije posvajanja, postoji razlog zasto je posvojeno, samim cinom posvojenja rjesava se problem njegove buducnosti u najboljem mogucem smislu a to dijete uvijek u zivotu ima prilike saznati da je posvojeno, ako ne od roditelja onda od susjeda ili vec od nekog nekad kroz zivot...

donacija, neneplatna kakva je zamisljena u zakonu, je iskljucivo humani cilj donora prema nepoznatoj osobi koja ne moze imati dijete. u slucaju neanonimnosti taj donor riskira da mu za 18 godina pozvoni "dijete" na vrata... pa tko ce tada htjeti biti donor?

a dijete koje je 9 mjeseci raslo u majci (taman i da nije od njenog genetskog materijala), za koje se dvoje ljudi borilo da bi ga dobilo, koji su ga rodili, odgojili, brinuli o njemu... zar oni nisu jedini roditelji? sta to "nesto" moze osjecati to dijete da mu fali?

u slucaju neanoonimnosti donacije prakticki nece ni biti, to je pokazala i praksa zemalja koje su je uvele.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

malo sam čitala link koji je stavila ina33 i to me ponukalo da razmislim o ovoj temi.

budući da mi se teško staviti u kožu onih koji ne mogu imati biološko dijete, ja sam se pokušala staviti u kožu donatora.
    da me netko sada pita bih li bila donator u uvjetima u kojima bi mi za 18 godina neko dijete pokucalo na vrata mislim da bi u dogovoru s MM-om pristala na to.
    ali da me je netko to pitao prije 18 godina, kad sam bila mlada i neudana (i imala neusporedivo bolje jajne stanice) mislim da vjerojatno ne bih pristala na to.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    ina mislim da uopce nije problem to da dijete zna da je nastalo uz pomoc mpo-a, pretpostavljam (nadam se da vecina roditelja ima iskren odnos sa svojom djecom.
    radi se o anonimnosti donatora.
    Anonimnost donatora je meni u redu, a prema osobama koje se odlučuju donirati js ili ss, iz kojeg god razloga, osjećam samo zahvalnost.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i meni.
    no to sam navela kao tocku oko koje se lome koplja.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

prava djece ispred prava odraslih, uvijek
    Dijete mora imati pravo na informaciju o svojim biološkim roditeljima.
    Ako zbog toga neće biti dovoljno donacija možda treba razmisliti o razlozima, a ne uklanjati posljedice uredbom.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj egemama prvotno napisa
    nikako nije isto govoriti o posvojenom djetetu i djetetu zacetom doniranim genetskim materijalom.

posvojeno dijete imalo je zivot prije posvajanja, postoji razlog zasto je posvojeno, samim cinom posvojenja rjesava se problem njegove buducnosti u najboljem mogucem smislu a to dijete uvijek u zivotu ima prilike saznati da je posvojeno, ako ne od roditelja onda od susjeda ili vec od nekog nekad kroz zivot...

donacija, neneplatna kakva je zamisljena u zakonu, je iskljucivo humani cilj donora prema nepoznatoj osobi koja ne moze imati dijete. u slucaju neanonimnosti taj donor riskira da mu za 18 godina pozvoni "dijete" na vrata... pa tko ce tada htjeti biti donor?

a dijete koje je 9 mjeseci raslo u majci (taman i da nije od njenog genetskog materijala), za koje se dvoje ljudi borilo da bi ga dobilo, koji su ga rodili, odgojili, brinuli o njemu... zar oni nisu jedini roditelji? sta to "nesto" moze osjecati to dijete da mu fali?

u slucaju neanoonimnosti donacije prakticki nece ni biti, to je pokazala i praksa zemalja koje su je uvele.
    Ako netko nije jedini roditelj, onda nije, uzalud zatvara oči pred istinom. Čak i kad ne bi bilo te odredbe u zakonu, netko bi to pitanje postavio na dnevni red - dijete.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

Ako netko nije jedini roditelj, onda nije, uzalud zatvara oči pred istinom. Čak i kad ne bi bilo te odredbe u zakonu, netko bi to pitanje postavio na dnevni red - dijete.
    da slaem se, samo je pitanje sto znaci biti roditelj.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i što znači "što znači" zna se što znači biološki roditelj

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može i posvojenje
    velika je razlika izmedju posvojenog djeteta i djeteta zacetog doniranom stanicom.. bar meni osobno
    usporedjivanje prava na upoznavanje bioloskih roditelja posvojenog djeteta i prava na upoznavanje donatora jajne stanice ili spermija mi je totalno nelogicno

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    pikula, vadis mi rijeci iz konteksta. ja nisam napisala bioloski roditelj.

a roditelji su majka i otac, zar ne?

a obiteljski zakon ih definira ovako:

Članak 53.

Djetetovom majkom smatra se žena koja ga je rodila.

Članak 54.

Djetetovim ocem smatra se majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka.

dakle, tko je po zakonu roditelj djeteta rodenog iz doniranog reproduktivnog materijala?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mene zanima što o temi misle ljudi koji su u procesu MPO, te ljudi koji ćebiti/jesu donatori.
    Jer, u princiou, njihovo bi mišljenje trabalo biti najbitnije. Ovako naslijepo možemo diskutirati do sutra.

Ja sam izričito protiv zakona - ako radi njega jedna jedina osoba odustane od doniranja pa makar i jedan par ostane bez djeteta - onda je zakon promašen :/

Inače, čisto me zanima - da li dijete začeto od Baričine donirane jajne stanice može tražiti njeno naslijedstvo?

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Mene zanima što o temi misle ljudi koji su u procesu MPO, te ljudi koji ćebiti/jesu donatori.
    Mišljenja imaš na pdf-u Potpomognuta oplodnja .

Jer, u princiou, njihovo bi mišljenje trabalo biti najbitnije. Ovako naslijepo možemo diskutirati do sutra.

Ovim si rekla sve samo što na žalost nitko nije pitao one kojima je MPO jedini način dolaska do djeteta.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene zanima da li bi itko od vas donirao svoje stanice i pod kojim uvjetima bi to napravili? Ja osobno ne bih nikad.

Jako mi je teško staviti se u poziciju i donatora i ljudi koji žele tuđe stanice, jer mi ni jedno ni drugo nije prihvatljivo i ne bih to mogla napraviti. MM i ja smo razgovarali o tome jer smo trebali ići na MPO i oboje smo se složili da ukoliko bi imali takvih problema, radije bi posvojili dijete, ali tuđi genetski materijal ne bi nikako.

Pokušavam se zamisliti u ulozi djeteta u takvom slučaju i mislim da bi mi bilo jako bitno da znam tko mi je biološki roditelj i tko mi je uopće u rodu, da se ne bi jednog dana udala za bliskog rođaka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Mene zanima da li bi itko od vas donirao svoje stanice i pod kojim uvjetima bi to napravili? Ja osobno ne bih nikad.
    Da sam normalno plodna mislim da bi mi to bilo zamislivo, nakon konzultacije sa stručnjacima kolike su statističke šanse da se sretnu moj potomak i "donirani" potomak, tj. lakše bi mi to bilo napraviti u zemlji tipa Rusije ili Amerike (da tamo živim). Zašto - zato jer su meni brojni pomagali u mojoj priči i imam poriv vratit dio tog primljenog dobra, a patnja mi je bliska i poznata.

Čak i mislim da će bit manji problem reći djetetu u nekoj zemlji tipa Amerike, tj. manje konzervativnoj od naše. Naime, vidim kako recentne MPO rasprave djeluju na mene, a sebe procjenjujem izuzetno otvorenom, tako da dobijam poriv štititi dijete i ne davati te podatke, a kontekst je Petir-rasprave u Saboru, ideje da se MPO djeca prate zdravstveno da se "dokaže" da su zdrava i raznorazne slične predrasude, a teško je prelomiti i biti aktivist i "misionar" preko leđa svog djeteta, barem meni je, što mi je osobno iznenađenje, ali sudar s okolinom koja teško prihvaća drugačije na bilo kojem polju je takav da je skrovitost lakši put.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    pikula, vadis mi rijeci iz konteksta. ja nisam napisala bioloski roditelj.

a roditelji su majka i otac, zar ne?

a obiteljski zakon ih definira ovako:

Članak 53.

Djetetovom majkom smatra se žena koja ga je rodila.

Članak 54.

Djetetovim ocem smatra se majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka.

dakle, tko je po zakonu roditelj djeteta rodenog iz doniranog reproduktivnog materijala?
    To što ti nisi napisala "biološki roditelj" i što zakon definira majku kao ženu koja je rodila dijete ne dokida činjenicu da je osoba koju ti zoveš darivateljem biološki roditelj dotičnog djeteta.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ne kužim te Zdenka, što želiš reći?
    jasno, zna se tko su roditelji, tko su biolopški roditelji.
    Dijete postavi pitanje, majka/otac mu objasni.
    Zašto donator ne može biti anoniman?

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[quote="Snjeska"][quote="MGrubi"]
    Mora. Baričino dijete će ima pravo na potpunu istinu (a posjeduje polovičnu).

I?

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Razumijem i donatore i prave roditelje djeteta, ali nekako ne mogu prijeći preko prava djeteta na saznanje o svom porijeklu, žao mi je što je to tako....(iako, mora se i kazati da neće sva djeca tražiti te donore -ja prva ne bih, bar mi se čini....)

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa
    iako, mora se i kazati da neće sva djeca tražiti te donore -ja prva ne bih, bar mi se čini....)
    ne da neće sva, nego neće niti jedno, jer ih neće biti. jer neanonimne donacije su po iskustvima zemalja gdje je takav zakon i stručnjaka na tom polju utopija

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam za to da donor bude anoniman ali samo donekle.
    dopustila bih mogućnost da dijete s 18 godina sazna tko je njegovim roditeljima pomogao da to i postanu. to bi se moglo riješiti tako da se napiše zahtjev za upoznavanjem donora js, a ta osoba bi trebala pristati na upoznavanje. znači, ne bi se moglo dogoditi da vam netko pokuca na vrata i kaže: bok mama.

slažem se s inom da naše društvo nije amerika. mi smo, htjeli ne-htjeli, malo selo o svega 4 milijuna stanovnika. statistički postoji velika mogućnost da se dijete začeto doniranom jajnom stanicom upozna sa svojim roditeljima, polubraćom, užom i širom rodbinom :/ Mislim da ne bi bilo dobro da se donor ne može provjeriti, pa makar na način: dobar dan, ja začeta doniranom js, mama moga dečka je donirala js. jl bi mogli provjeriti da nismo u rodu, molim vas? (ne bi se morali otkrivati podaci o identitetu donora, samo odgovoriti sa da ili ne). alternativa ovome je da dnk testiranje :/

ne znam, baš je koma, kako god da se okrene, nema u potpunosti zadovoljavajućeg rješenja :?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Svima su puna usta "prava djeteta" - ponavljam, a jesu li se predlagatelji zakona uopće savjetovali s nekim začetim postupkom MPO? I koliko bi ih izričito izjavilo da želi znati imenom i prezimenom osobu koja je njegovim roditeljima (namjerno koristim tu riječ) pomogla da ga dobiju?
    A koliko bi ih i dalje inzistiralo na tome da znaju da time prijeti opasnost da će se broj donatora smanjti? Pa da drugi parovima (poput njegovih roditelja) da neće dobiti doniranu stanicu?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja se u potpunosti slažem s time da svatko ima pravo na informaciju o biološkom podrijetlu, ali i donori imaju neka prava, pogotovo oni koji su tu odluku donijeli prije takvog zakona.
    Meni se čini potpuno nepošteno da pravo na takvu informaciju vodi prema pravu na npr. nasljeđivanje.
    Čini mi se da je pravu na informaciju o biološkom podrijetlu suprotstavleno više prava drugih strana koja nisu ništa manje vrijedna prava pa stoga ne mogu podržati ideju o zakonski osiguranoj takvoj informaciji.
    Kod nas još postoji mišljenje o upitnoj moralnosti doniranja spolnih stanica, tako da mi je s tog stajališta to pravo na informaciju ravno pravu da liječnik može objaviti da netko ima neku zaraznu bolest i sl. tj. može biti kompromitirajuće i za više ljudi.
    I bez nasljeđivanja, pojavljivanje takvog "potomka" sigurno bi uzburkalo a možda i poremetilo živote više ljudi, a što bi zauzvrat dobilo to "dijete" a što bi bilo vrijedno takve zbrke?

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svima su puna usta "prava djeteta" - ponavljam, a jesu li se predlagatelji zakona uopće savjetovali s nekim začetim postupkom MPO? I ?
    Nažalost, argument ti uopće ne stoji (nažalost-jer se bojim da je anonimnost jedini način za ovaj postupak) , nitko tu djecu, ljude neće tjerati da traže porijeklo, ali ovako bi im se to uskraćivalo-s kojim pravom? Nema ga.

Bojim se da je tu riječ o istoj nepravdi koja se svakodnevno tiče roditelja koji usvajaju-prolaze puste provjere, od imovinskog do zdravstvenog stanja, a svakodnevno nastaju djeca od ljudi koji nikad ne bi ni ušli u sustav posvajanja, pa čak i nakon zanemarivanja i zlostavljanja ti ljudi u praksi ne gube svoja prava na djecu.....
    Ali, opet, svi se slažemo da provjere nekakve moraju postojati, da se neće dijete dati prvima koji naiđu....iako nitko ne može znati, pa ni 1000 psihologa, kakav će netko biti roditelj u potpunosti....ipak, ne vidim boljeg načina...

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    J
    Meni se čini potpuno nepošteno da pravo na takvu informaciju vodi prema pravu na npr. nasljeđivanje.
    ?
    Zar vodi? S tim se ne slažem- to dijete ima roditelje i svoje pravo na nasljeđivanje imovine

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa ne znam.
    Ne znam kako je zakonski to kod nas regulirano.
    To bi mogli znati posvajatelji - imaju li njihova djeca pravo na nasljedstvo svojih bioloških roditelja?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne kužim te Zdenka, što želiš reći?
    jasno, zna se tko su roditelji, tko su biolopški roditelji.
    Dijete postavi pitanje, majka/otac mu objasni.
    Zašto donator ne može biti anoniman?
    Ni meni to nije jasno - zašto je ključno znati da je to osoba xy? Zar nije često i kod posvojenja jedan biološki roditelj nepoznat? Mislim - zašto nije dovoljno da dijete zna istinu na razini da nije biološko dijete svojih roditelja, zašto je nužno da zna da je dijete toga i toga tko je donirao svoju stanicu?

Ali, vezano za naš prijedlog zakona, uistinu ne vjerujem da će, ako se zakon i donese, to upoće zaživjeti u praksi u Hrvatskoj, to je nekakav kvazi trade-off za predloženu zabranu zamrzavanja embrija koja će desetkovati uspješnost (ionako slabu) MPO-a i uzrokovati de facto prestanak MPO-a u Hrvatskoj, što je opet odvojena rasprava od ove teme.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma, kako bi imali, oni nisu više roditelji te djece. Bar tako mislim.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa
    Svima su puna usta "prava djeteta" - ponavljam, a jesu li se predlagatelji zakona uopće savjetovali s nekim začetim postupkom MPO? I ?
    Nažalost, argument ti uopće ne stoji (nažalost-jer se bojim da je anonimnost jedini način za ovaj postupak) , nitko tu djecu, ljude neće tjerati da traže porijeklo, ali ovako bi im se to uskraćivalo-s kojim pravom? Nema ga.
    Nisi me shvatila. Da li se o zakonu očitovao netko s postupka MPO? Donator? Dijete začeto u postupku MPO?
    To su tri najbitnija čimbenika cijele priče - ovako se nama lako u subotu navečer loptati sa "prava ova, prava ona". Jer, bez da zadirem u nečiju privatnost - jesi ti jedan od ta tri čimbenika? Ako jesi, sve 5. Ako ne, onda ni ti ni ja, ne možemo u cjelosti shvatiti i spoznati kako se osjećaju roditelji, djeca i donori na koje se ovaj zakon odnosi.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •