Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Jesu li vam smetale primaljine ruke?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Jesu li vam smetale primaljine ruke?

kad se sjetim oba poroda, najteže mi je bilo podnijeti primaljine ruke. znam da mi je masiranje međice pomoglo da ne popucam, ali meni je to bilo pregrozno i skroz me ometalo. ako bude trećeg puta, moram odabrati porod u vodi, sa stolčićem mi nije uspjelo to izbjeći.
    je li i vama to smetalo?

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Na prvom porodjaju mi je jako smetalo njeno neiskusno i bolno pokušavanje da mi masira medjicu u toku izgona. Srećom, na drugom porodjaju mi je bila jedna sjajna babica (samo ona, bez doktora :D :D :D :D ), koja je samo uspela da drži toplu kompresu na medjici, jer sam ja bukvalno došla u minut do ponoći ,pa ni za šta drugo nije imala vremena

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bogami, ja se uopce ne sjecam "dodira primaljinih ruku" ni s jednog poroda :shock:

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ni ja. jel ona uopće bila tamo??

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako pretpostavimo da ona jest morala biti tamo zbog opisa radnog mjesta i radnih obveza i zadataka - namece mi se pitanje: jesam li ja uopce bila tamo??

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni su više smetale škare (i posljedice). Nikakvog masiranja se ne sjećam. Trebala bih pitati mm-a je li primjetio sličnu radnju.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Čuj, obzirom da mi se navalila na trbuh, ne bih rekla da su mi smetale samo ruke.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja nisam imala cackanje oko medice ni na jednom porodu. na prvom me na kraju dokacila epiziotomija, a na drugom nista. ajde, sivana sam na oba, ali to je bilo poslije finala

mislim da bi mi cackanje dole samo smetalo. nisam pobornik masaze, smatram da je medica tkivo "izumljeno" da se rasteze i da nikakve masaze nisu potrebne, samo vrijeme i kontrolirani izgon.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

meni primalja nije masirala medjicu ni stavljala obloge nego grubo s obje ruke primila medjicu, natezala ju i govorila kako divna rastezljiva medjica nece trebati rezati...
    ali nakon 3 min takve torture uzela je skare i ipak napravila epiziotomiju

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mene je prvi put masirala, i to mi je bilo ok jer ne bih ni primetila kad me pregleda. Divna babica. Na izlasku bebe je isto super sve odradila.

Drugi put je jedno vreme bila jedna super, a onda dosla horror babica!
    Smotana, gruba, neosetljiva. Uzas jedan.
    Izi je imao prukicu kod glave, pa je morala da je skloni, a kako nije koristila apsoluno nista osim groznog joda, sva mi je medjica bila suva, pa mi je uzasno smetao svaki dodir, narocito njen!
    Sreca, bar nisam imala epiziotomiju

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    bogami, ja se uopce ne sjecam "dodira primaljinih ruku" ni s jednog poroda :shock:
    x. Sjećam se da su me prilikom izgona mazale da ne popucam, ali njihovih dodira kao takvih se - ne sjećam.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja sam jako zahvalna primalji na masiranju medjice ovaj put - u 1. porodu me nitko nije masirao, sto je mozda dovelo do epi ovaj put je primalja bila savrsena, masirala medjicu...nije bilo ugodno, ali sam pretpostavljala da to radi da me ne mora rezati i bilo mi je manje bolno to masiranje medjice nego rezanje i sivanje bez anestetika u 1. porodu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    ovaj put je primalja bila savrsena, masirala medjicu...nije bilo ugodno, ali sam pretpostavljala da to radi da me ne mora rezati i bilo mi je manje bolno to masiranje medjice nego rezanje i sivanje bez anestetika u 1. porodu.
    masiranje medjice u toku poroda je kontroverzna aktivnost za koju UOPCE nije dokazano da smanjuje mogucnost pucanja.

ako ne zelite masiranje medjice, odbijte. to je vase tijelo i vas izbor. nema znanstvenog dokaza da masiranje u toku izgona imalo koristi. za nepucanje je puno vaznije polagan, neforsiran izgon, prema osjecaju, opusteni misici (koliko je to moguce) i naravno nenalijeganje na trbuh.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

felix, ja imam filing da je meni njena pomoć bila nužna, imala sam neforsiran, lagan izgon, ali imala sam i grozan šav od prve epizotomije koji je stvrdnuo taj dio međice skroz. :/
    Trebalo je njega "obuzdat" :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kuzim te i vjerujem da ti je dobro doslo to sto ti je pomagala u izgonu, prije svega psihicki, a manje fizicki.

referirala sam se vise na tulip koja je rekla da joj je smetalo - a sigurna sam da bi jednako 'uspjesno' rodila i bez ikakve masaze medjice.

opet se vracamo na to da je rodilja glavna u porodu, ona diktira kako ide porod, i vazno je ono sto je njoj intuitivno dobro i pozitivno.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    felix, ja imam filing da je meni njena pomoć bila nužna, imala sam neforsiran, lagan izgon, ali imala sam i grozan šav od prve epizotomije koji je stvrdnuo taj dio međice skroz. :/
    ja imam tri masaze i tri epiziotomije
    kakav li je negdje moj sav :/

felix, jel pise sto u knjigama o pucanju takvih oziljaka kod buducih normalnih poroda
    (samo razmisljam )

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

bogami, ja se uopce ne sjecam "dodira primaljinih ruku"
    ako pretpostavimo da ona jest morala biti tamo zbog opisa radnog mjesta i radnih obveza i zadataka - namece mi se pitanje: jesam li ja uopce bila tamo??
    X

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    ja imam tri masaze i tri epiziotomije
    kakav li je negdje moj sav :/

felix, jel pise sto u knjigama o pucanju takvih oziljaka kod buducih normalnih poroda
    (samo razmisljam )
    moj je taj prvi šav zbilja VELIK, do prepone doslovno...i skidan je, pa ponovo šivan, pa...ugl, tvrd ko kamen

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam imala ogroman sav od prvog poroda. na drugom sam pukla samo malo, jer nisam mogla prodisati jos jedan trud, nego sam stisla i pukla.

bez masaze, naravno.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na prvom mi je jako smetalo sto mi je natezala medjicu kako bi "glava lakse prosla"
    Na drugom mi je pasalo kad mi je stavljala nekakve obloge (to rade kod poroda na stolcicu), jaaaaaako mi je pasalo. Medjutim, sad s odmakom, nije mi bas bilo ugodno sto je "pomagala" glavi da izadje, ali ni priblizno neugodno kao prvi put.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

smijala bi se do prekosutra kada se sjetim svoje pimalje. Na moj upit hoće li mi pokazati kako se diše da ne padam u nesvijest, kaže ona- niste ovdje jedina koja rađa, ali jedino sa vama je suprug, neka vam on pomogne . A tko kaže da on to zna???

Ma kakve njene ruke, nije me ni dotakla, valjda je cijelu smjenu .
    Kada razmislim, bolje da i nije!

Ona vjerojatno ima drugačiji opis poslova

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tako je meni na prvom porodu u Petrovoj, samo uletila, uzela škare, razrezala, zaderala se 2 puta tiskaj i to je to...

neznam, eto, meni nisu smetale primaljine ruke na ovom porodu, odgovarale su mi, imala sam osjećaj da su mi potrebne. Radilo se o toplim oblozima i masaži, nije dirala bebici glavu ni ništa.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

topli oblozi mi se cine ok, iako ni za njih nema znanstvenih dokaza. ali opet, za porod je bitna toplina, a radjaone nisu opremljene da olaksaju porod (jako su daleko od toga, stovise ), pa dodatna toplina ne moze skoditi.

a i o 'pomaganju' glave da izadje bi se dalo razgovarati.

renata, naravno da je lakse ako na tkivu nema oziljaka. ali uz dovoljno privatnosti i intime, neforsiran i spontan izgon, opustene misice, sve je moguce. a i ako dodje do puknuca, vrlo vjerojatno ce biti znatno manje od epiziotomije.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

renata, tkivo ozilja je tvrdo i nelasticno. Zato najcesce dolazi do pucanja medjice negdje OKO oziljka, jer meko tkivo naokolo ne moze kompenzirati neelasticnost oziljka. Ja sam imala 2 epiziotomije (jednu od porodjaja Lovre na zadak - tzv. dokoljenku) i u trecem porodu stvarno velikog Vida s poprilicnom glavinom puknuce je bilo minimalno, pokraj oziljka od prethodnih epiziotomije. Smatram da u normalnom porodjaju s neforsiranim izgonom i uz visestruke prethodne epiziotomije mozes proci "lišo".

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa eto, ja sam prošla lišo, jel zbog babice ili babici unatoč, neznam, ja sam sklona misliti da je i zbog nje. Imam jednu epizotomiju i nasuprot nje šivano napuknuće, taj šav je, kako sam rekla, jaaaaako velik i tvrd (ovaj od epi), ovaj drugi je mekan (ko i inače šavovi od puknuća),...i ovaj put ništa (ogrebotinu)

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Rodila sam u vodi i smetalo mi je rastezanje medice kako bi bebina glava mogla proci. Iako sam uvjerena da je primalja radila ono sto je bilo najbolje za mene, jednostavno mi je smetao taj osjecaj rastezanja i peckanja. Na kraju je dosao doktor i ipak napravio episiotomiju (Tko zna, da su mi dali vise vremena ili da nisam dobivala hormone za trudove, mozda se ne bi dogodila episiotomija :/ .)

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni nije smetalo toliko masiranje međice (iako je i to peklo, ali bar je bilo korisno - nisam popucala) koliko me smetalo pipanje di je glavica. To me izluđivalo. Kad bi gurnula prste unutra da popipa di je glavica mene bi zabolilo više nego trud.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

x

(na oba posta)

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

eto kako su ljudi razliciti - mene je bas to pipanje di je glavica "spasilo". bila sam otvorena samo 2 prsta, a glavica je vec bila na izlazu, i primalja je, kad je isla pipati di je glavica to skuzila, u 3 truda me otvorila na 8 prstiju (usput je pridrzavala glavicu da me ne pritisce toliko) i to rucno otvaranje mi je bilo manje bolno nego trudovi prije (jer je beba htjela izaci a nije imala mjesta). jos sam joj se i zahvalila na tome, a njoj sve neugodno, kaze: "bs sam vam se htjela ispricati jer znam koliko je to rucno otvaranje bolno".

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

u principu sam ja dobro prošla, rodila u 5 i pol, u podne ručala i sjedila na drvenom stolcu, i još sad filozofiram bila sam im do neba zahvalna što sam tako dobro prošla, sa samo par šavova. i super sam se osjećala, za razliku od prvog poroda s epiziotomijom.
    i meni su stavljale tople obloge i obilno zalijevale uljem, to me nije nešto smetalo, ali ovo pipanje gdje je beba, rastezanje i pomaganje, mislim da mi je više smetalo nego koristilo, čak su mi i trudovi oslabili od te gužve, tako da nisam imala problema s "ne tiskati" (to mi se desilo i na prvom porodu, uza sav drip). nisu me previše požurivali pa sam ih pokušavala ignorirati. al kad bi me takla, kao da bi me vratila natrag u realnost.

je li netko kod nas uopće doživio da primalja samo primi bebu? je li tako na kućnim porodima?

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    eto kako su ljudi razliciti - mene je bas to pipanje di je glavica "spasilo". bila sam otvorena samo 2 prsta, a glavica je vec bila na izlazu, i primalja je, kad je isla pipati di je glavica to skuzila, u 3 truda me otvorila na 8 prstiju (usput je pridrzavala glavicu da me ne pritisce toliko) i to rucno otvaranje mi je bilo manje bolno nego trudovi prije (jer je beba htjela izaci a nije imala mjesta). jos sam joj se i zahvalila na tome, a njoj sve neugodno, kaze: "bs sam vam se htjela ispricati jer znam koliko je to rucno otvaranje bolno".
    Ja sam bila skroz otvorena i nije mi bilo jasno to pipanje. Kakve veze ima di je, izaći će kad bude trebalo.

I ja sam sjedila par sati nakon poroda jer mi je bilo nespretno dojiti ležećki. Sestra me čudno gledala kad sam joj rekla da bi ja sjela. Rekla je da ako mogu slobodno sjednem.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    ali ovo pipanje gdje je beba, rastezanje i pomaganje, mislim da mi je više smetalo nego koristilo, čak su mi i trudovi oslabili od te gužve, tako da nisam imala problema s "ne tiskati" (to mi se desilo i na prvom porodu, uza sav drip). nisu me previše požurivali pa sam ih pokušavala ignorirati. al kad bi me takla, kao da bi me vratila natrag u realnost.

je li netko kod nas uopće doživio da primalja samo primi bebu? je li tako na kućnim porodima?
    o tome i pricam. ako ti pipkanje smeta toliko da utjece na jacinu i efikasnost trudova, to je onda ozbiljna smetnja i mijesanje u normalni proces poroda koje bi svakako trebalo izbjeci jer ocito donosi vise stete nego koristi.

mene primalja nije uopce dirala tokom izgona, samo je sjedila i gledala(rodila sam u kadi).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nije mi smetalo. primalja je bila divna i imala sam osjecaj da sam u sigurnim rukama

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Isto ovako. Dosta me masirala jer je bilo puno problema s međicom, ali uopće mi nije smetalo, ni bilo neugodno. Ne znam jel to imalo kakve veze s tim što sam bila u vodi.

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nije mi smetalo , jer ju nisam previše ni doživljavala....jedino se našao jedan dr koji je htio odraditi posao primalje te je to bilo jaaaako bolno.Jače od truda!

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja ne znam šta mi je primalja radila dole,ja sam imala osjećaj kao da po gumi s gumenim rukavicama nešto radi. Mislim,ne mogu to bolje opisat.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

do mene bi primalja došla svakih pola sata, pitala da li mi je hladno i to je to. ok, i dobila sam čašu vode

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: Jesu li vam smetale primaljine ruke?

Citiraj tulip prvotno napisa
    ako bude trećeg puta, moram odabrati porod u vodi, sa stolčićem mi nije uspjelo to izbjeći.
    Čačkaju one i u kadi. :/ Ja se slabo sjećam tog dijela; znam da nije bio neki super doživljaj ali nije ni dugo trajalo.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Rodila sam na stolčiću, osjetila sam tople obloge i masažu uljem, ali srećom nije bilo niti neugodno niti bolno, bez epi.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa
    meni primalja nije masirala medjicu ni stavljala obloge nego grubo s obje ruke primila medjicu, natezala ju i govorila kako divna rastezljiva medjica nece trebati rezati...
    ali nakon 3 min takve torture uzela je skare i ipak napravila epiziotomiju

:shock:

Dakleeee, ja ovo s masiranjem međice što sam sad pročitala u par postova prvi put čujem! Pa, to ste vi morale naletjeti na neku dajkovicu koja je iskoristila brže-bolje svoju priliku! Dobro da vas i po klitiću nije prošarala!

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nije ni meni smetalo...više me smetao doktorov pregled u trudu

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na mom drugom porodu VBAC-u primalja je radila epizotomiju, ali u trudu i nisam osjetila kad je rezala, a pri izgonu su bili staloženi, mirni i nitko nije vikao, sad drugi put, babica je rezala bez truda, trud je trajao kratko, a ona se nakon njega počela derati i vikati da dalje tiskam bez truda. Ja sam vikala da nema truda, a ona se derala da tiskam i radila neke čudne zahvate, tiskala me oko bebine glave, istisnula sam na kraju bebu bez truda, tri tiskaja, a ona je na kraju rekla da je morala rezati jer nisam dobro tiskala. Na mom VBAC-u me babica također otvorila ručno dva prsta-nisam niti osjetila jer je bilo u trudu. Sad su mi i drip dali na samom izgonu, pogledala sam bocu kad je beba već bila vani-bila je skoro puna, a ipak su ostavili da iscuri do kraja. Neke stvari sa svog zadnjeg poroda ne kužim i valjda nikad ni neću shvatiti, ali bio je to brzinsji izgon-forsiran.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

uzasno su mi smetale :shock:
    prije poroda sam je zamolila da mi pokusa spasiti medjicu,a ona se nasla u cudu. kaze u svojih 30 godina radnog staza nisam nikad prvorotku porodila bez epiziotomje,a ne da sam probala spasiti medjicu. vidim ja, vrag odnio salu, pa joj kazem:"ako ne znas, donesi meni ogledalo i vrucu vodu i komprese i ja cu to odraditi." kaze ona: "znam, znam" kad sam pocela tiskati, ona me pocela, doslovno, razvlaciti. uzasno me zaboljelo. mislila sam popucah od "masaze". zamolim je da prestane odmah i to je to. bebica izasla bez problema, a ja nisam pukla, vjerovatno zahvaljujuci, redovnim masazama perineuma i vjezbicama, ne znam.... :D

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

uzasno su mi smetale.. tacno 6 komada ruku (dr. i dve babice, a kasnije i jos 2 komada od pridosle doktorke)
    sve vreme su mi bucale po meni i pipkale bebu i toliko sam iziritirana da sada samu sebe tesko da mogu pipnuti.. a evo 2 meseca prolazi..

a naravno, ni jedna se nije setila da mi izmasira medjicu, nego su me isekli kao da sam krpa neka

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

moja primalja je bila super, masirala me je kako je porod krenuo, i to mi je jako odgovaralo, i žena se stvarno trudila da prođe bez rezanja, ali ja nisam htjela slušati. A da sam je poslušala ne bi me morala recnuti.Šav je bio mali, manje od 2 cm, ali moglo je i bez toga Samo da sam prodisala par trudova, samo što je meni u tom trenu bilo svega dosta.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa
    moja primalja je bila super, masirala me je kako je porod krenuo, i to mi je jako odgovaralo, i žena se stvarno trudila da prođe bez rezanja, ali ja nisam htjela slušati. A da sam je poslušala ne bi me morala recnuti.Šav je bio mali, manje od 2 cm, ali moglo je i bez toga Samo da sam prodisala par trudova, samo što je meni u tom trenu bilo svega dosta.
    Ne bih rekla da si ti kriva, vjerovatno si bila u polulezecem ili lezecem polozaju ... da si bila u uspravnom/cucecem vjerovatno ne bi ni pukla.
    Vjerovatno nisi htjela slusati jer si slusala signale svog tijela ... tesko je nagadati, ali mozda ne bi ni pukla ni da te nije rezala.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

svaka čast vama koje pamtite! ja sam bila u transu, nemam pojma šta se sve zbivalo. MM kaže da je dr kad me babica zarezala rekao kako je to premalo al žena zna posao, stala je na tome... premalo?!? srest ću ja njega.....

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Meni je smetalo i to jako kad me je svako malo pogladila po nozi. Imala sam osjećaj kao da me dodiruje četka za ribanje. Bilo mi je neugodno reći da mi smeta njena ljubazna gesta, a znala sam da me to ometa i usporava porod.
    Isto tako mi je bilo jako bolno ono stalno guranje prstiju da se napipa glavica.
    Pred sam izgon došla je u smjenu druga primalja, ušla u boks, pozdravila me i rekla: " Hajde dušo, sada ćemo vi i ja surađivati!" Prije toga su mi se dva puta nalegli na trbuh da sam mislila da će me prečka od kreveta prepoloviti na pola, ali ona ih je sve odmaknula od mene zajedno sa doktorom i rekla im :
    " Ostavite ju, ona to može sama."
    Sjela je na svoje mjesto, stavljala mi tople obloge (kao da me netko polijeva toplom vodom) i to mi je bilo
    j a a a a a a a a k o ugodno.
    Nakon par tiskanja moja cura je bila vani.
    Inače mislim da su porodi popračeni sa previše prčkanja, ometanja, sprešetavanja ljudi.... Meni je to samo produžavalo muke.
    Kad nisam imala pametnijeg posla, išla sam izbrojati koliko me je različitih ljudi pregledalo u samo jednoj trudnoći. Ni manje ni više nego 16 !!!
    Svi su ti pregledi služili za (tako se smatra) moju i djetetovu dobrobit , ali se nakon toga ipak osjećam kao da sam dio svog dostojanstva i intime ostavila u toj bolnici i na tim brojnim sttolovima
    Posljednje uređivanje od marijanada : 07.02.2010. at 10:45

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ne sjećam se niti jednog pregleda za vrijeme poroda, nikakvih ruku, reza....a ma baš ničega!!! Ko što reče litala, možda ja i nisam bila tamo?

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Prvi put me šokiralo to masiranje međice (NITKO mi o tome nije pričao!!!), a drugi put me masirala samo za vrijeme trudova, i to je bilo puno ugodnije iskustvo!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •