Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: KRIOPREZERVACIJA ZAMETAKA

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno KRIOPREZERVACIJA ZAMETAKA

otvaram kako bi ovdje mogli nastaviti raspravu.

molim vas pri tome imajte na umu pravila korištenja foruma!

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kopiram:

pčelica2009
    Postano: pet svi 29, 2009 5:44 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Znam da se pola vas neće složiti sa mnom ali ja sam sretna kad nemam smrzliće.Sretna sam i kad nemam previše oplođenih.Koliko sam ja shvatila dr.Š.-bitno je ne stimulirati previše lijekovima te dobiti manje jajnih stanica a kvalitetnijih.Nemojte zaboraviti da pola što se odmrzne ne preživi odmrzavanje i gubi na kvaliteti.Evo-što se tiče smrzlića-ja ni nisam za njih pa makar morala 100 puta ponovno na ivf.
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

Jelena
    Postano: sub svi 30, 2009 8:10 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Pčelice, ne smiješ zaboraviti ni slučajeve kad se zbog hiperstimulacije zbog ženinog zdravlja ne smije izvršiti transfer, nego se smrzavaju embriji dok se hiperstimulacija ne smiri.

Ova naša interesna skupna je možda problematična i zbog toga što se ljudi često kratko zadrže i onda ih se taj problem više ne tiče. Ostajemo samo mi koji smo godinama tu i par zlatnih mama koje nam redovito pružaju potporu.

[Vrh]

iva_luca

Postano: sub svi 30, 2009 8:17 am Naslov:

ZAUZETA (napisa):
    RužicaSB, ja koliko sam slušala jućer, biti će omogućeno zamrzavanje jajnih stanica ali neoplođenih (što nije loše), ali za to trenutno u RH nepostoje uvjeti grrr . Uvijek u nekakvom čekanju uvjeta...

Zamrzavanje jajnih stanica je postupak kojeg su isprobavali japanci, ali, koliko je meni poznato, nije bilo uspjeha.

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 8:29 am Naslov:

Ja se ispričavam svim curama koje misle da sam ih uvrijedila svojim postom.Ako pogledate u moj potpis vidjet ćete da sam i ja imala fet.Marči je pitala da li se na VV potpisuju papiri.Pa eto moja tri puta nisam ništa potpisala.Nakon izvađenih 15 folikula7 se oplodilo.Svi su bili krasni i divni.Na dan transfera dr.J. je vratio 2 a ovim riječima je rekao za 5:E je..i ga svi se posušili.Na slijedećem ivf dr.L mi vratio 3 i do dana bete govorio kako imam još zamrznutih.Na dan bete mi je tri puta u danu rekao da ga nazovem poslije.Nazvao suprug i napravio frku jer je dr. rekaoa eto nema ništa zamrznutih.Slijedeći puta smo potpisivali papire.Na IVF kod dr.Šimunića od samog početka i mm i ja potpisujemo i zametke i biolog obavi razgovor s nama.Ako ste primjetili ni u Mariboru baš ne prakticiraju sa zamrznutim.Možda je prestrog zakon što se toga tiče ali svakako treba uvesti bolju kontrolu zametaka i općenito cijelog postupka ivf u državnim klinikama.Pa što mislite da ja imam novaca na bacanje.Najradije bih plakala dok ovo pišem.Ubijam se po cijele dane radeći više poslova da zaradim da jednom godišnje odem na mpo.A u državnoj bolnici kao na traci-idemo samo šišaj injekcije i nas 100 čeka gole iza paravana na uzv.Eto kad već protestirate onda imam dodajte i loše prilike u bolnicama.Što vam vrijede super zametci kad vam biolog otvori frižider 1000 puta u danu.Možda zato vlada i ograničava neke stvari jer je ovo otišlo u neviđeno.Ali apsolutno se ne slažem sa načinom kako to rade.Treba poboljšati uvjete za mpo onda se koje kakve stvari ne bi događale.
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

iva_luca

Postano: sub svi 30, 2009 8:33 am Naslov:

pčelica2009 (napisa):
    Znam da se pola vas neće složiti sa mnom ali ja sam sretna kad nemam smrzliće.Sretna sam i kad nemam previše oplođenih.Koliko sam ja shvatila dr.Š.-bitno je ne stimulirati previše lijekovima te dobiti manje jajnih stanica a kvalitetnijih.Nemojte zaboraviti da pola što se odmrzne ne preživi odmrzavanje i gubi na kvaliteti.Evo-što se tiče smrzlića-ja ni nisam za njih pa makar morala 100 puta ponovno na ivf.
    ž
    Pčelice, to je tvoj stav i ja ga poštujem do kraja.
    Ali, ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da svaki postupak košta, što novca, što vremena, što živaca - govoreći smo o pacijentima. Lako je nama koje živimo u Zagrebu svako drgo jutro otići na folikulometriju (nije nam lako al idemo iz svog stana) - što je sa parovima koji moraju za svaki postupak unajmit sobu? Jer, nemaju baš svi rođake ili prijatelje u Zagrebu (ili već gdje se postupak obavlja). A što kad se zaredaju neuspjesi? Što sa učestalim bolovanjima u takvim slučajevima - jer, ne može žena sa Lastova istovremeno raditi i učestalo ići na postupke. Gotovo je sigurno da će dobiti otkaz prvom prilikom.
    Razumijem je i prof. Š. - on je privatnik kojem svaki slijedeći postupak donosi novce. Znam da on daje popust parovima koji kod njega dolaze više puta, ali, ipak to košta svaki put.....

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 8:33 am Naslov:

Da Jelena ne smije se izvršiti transfer pod hiperstimulacijom.A meni je izvršen.I nakon transfera sam 5 dana svaki dan na VV sjedila sa 2 boce infuzije.Od 6 ujutro do 4 popodne sam sjedila u toj bolnici 5 dana.Nakon 5 dana sestra Marija je skoro plačući rekla:Hvala dragom Bogu što ideš kući.Eto baš krasno ...
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

iva_luca

Postano: sub svi 30, 2009 8:36 am Naslov:

pčelice , nisi ti nikoga uvrijedila. Mi ovdje argumentiramo. Ne svađamo se.

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 8:51 am Naslov:

Pa draga moja iva luca što se tiče dr.Šimunića i novaca meni je isto a kod njega bolji tretman.edit sukladno pravilima foruma Dok platim sobu jer sam svaki dan na uzv i moram jesti pa bolovanje,putni troškovi jer imam i ja do Zg i nazad 400km.Izađe me vjeruj mi i skuplje.Ovako sam na IVF samo 4 puta.Čovjek me ljudski pregleda-odvoji svoje vrijeme za mene-nisam brojka već ljudsko biće.Niti su moje jajne stanice samo brojke a bogami ni zametci jer se tamo itekako zorno sve promatra.
    Ali skrećemo s teme a to nikako ne želim.Da su uvjeti bolji opet kažem ne bi ni zakoni bili strava.Država maže oči sa moralom umjesto da izdvoji novac za mpo pa da ko normalne žene idemo,da doktori ne doživljavaju moždane od premorenosti i sl.A oni se vade na moral.Za čega izdvajamo za zdravstvo i plaćam dopunsko a nemam ništa od njega što mi pokrije mpo?Šta su učinili za nas?Šta nam vrijedi 6 puta besplatno kad su uvijeti strava?Ja prva ne bi išla.Tražimo da nam poboljšaju uvjete pa će svaki doktor napraviti takav plan stimulacije da nećemo padati u hiperstimulacije,neće se događati da nam vade po 20 folikula.I pustite te priče da svatko reagira ovako ili onako.Dr. treba pogoditi pravu stimulaciju a ne šišati pa kako bude.Opet nije on kriv kad vas u danu primi 500.
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 8:54 am Naslov:

Iva luca ne svađam se stvarno ni ja .Pa svi smo u istom "loncu".Ali sam totalno ogorčena na sve ovo.Osjećam se kao da živim u Zimbabveu (možda je i tamo bolje) nego u Europi.
    svim curama no hard feelings ako sam nekoga uvrijedila
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

fritulica1

Postano: sub svi 30, 2009 9:03 am Naslov:

Ajme pčelice, srce mi se steze dok citam tvoje rijeci. Dugo sam u IVF-ovima, dugo sam na Rodi i mogu svjedociti da velika vecina pacijentica koje dobro odreagiraju na stimulaciju (citaj: imaju dosta kvalitetnih stanica) u relativno kratkom vremenu uspije, one postaju mame. One koje dobivaju malo stanica i kojima je iz tog razloga onemoguceno zamrzavanje (i ja sam na zalost u toj skupini) - tesko uspjevaju tj. njihov uspjeh ravan je dobitku na lotu - tj. puno manje vjerovatan. Zato se smrzavam dok citam tvoju zadnju recenicu ("Evo-što se tiče smrzlića-ja ni nisam za njih pa makar morala 100 puta ponovno na ivf" i jednostavno ne mogu vjerovati da to tvrdi netko tko se odlucio na IVF postupke i tko je imalo informiran po tom pitanju.
    Stoga, ako prode ideja o ukidanju krioprezervacije, IVF u HR ce biti raritetna pojava - pocnimo odmah skupljati lovu i fokusirati se na klinike vani.

Po pitanju donacije - potpisujem rikikiki.

Marci, Rodin tekst je super, promakla mi peticija, pa ako moze link...

Lorien, hvala.

[Vrh]

ia30

Postano: sub svi 30, 2009 9:09 am Naslov:

Lorien, hvala.

a ja potpisujem fritulicu u potpunosti,strašno .... a o Šimuniću ću se suzdržat svakog komentara,mada mi je teško....
    2 s femarom-ništa,Cito
    2 prirodna-ništa-W
    beta 26.05.-opet ništa

[Vrh]

marči
    Osoblje foruma

Postano: sub svi 30, 2009 9:10 am Naslov:

svakim zakonom treba ići korak naprijed a ne nazad, zašto ukinuti krioprezervaciju? ona nije obavezna, ona je jedna od mogućnosti i što više mogućnosti ima, to se šanse za roditeljstvom povećavaju. ne treba gledati na idividualnoj bazi, već šire i što otvorenije. netko tko je prošao i privatne i državne klinike i te kako osjeti razliku u pristupu, neki nemaju mogućnost ni zamisliti pristup privatnoj klinici. stvari nisu crno/bijele, vezano za dr.š. i hiperstimulacije eto kod njega sam ju imala 2 puta, i oba puta sam išla na transfer (pod hiperstimulacijom). kada zbrojim izvađeno mi je u 4 postupka 49 js. po svakom ciklusu
    žena ima 1 js, koliko sam ja ciklusa bliže menopauzi???? jel moglo manje? je! jel se moglo zamrznuti? je! uspjela sam postati mama, ali samo zato što sam otišla tamo gdje vraćaju i zamrzavaju kvalitetne zametke koje su odabrali od 8-10 oplođenih js. OVAJ NOVI PRIJEDLOG OVU MOGUĆNOST KOJA SE KOD MNOGIH OD NAS POKAZALA DOBITNOM KOMBINACIJOM, UKIDA!!!!!

pčelice, koliko žena i postupaka toliko priča, no zakon mora biti donešen na korist i dobrobit svih.
    1 kiretaža u 10. tj
    1 porod
    2 srećice

Zadnja promjena: marči; sub svi 30, 2009 9:17 am; ukupno mijenjano 2 put/a.

[Vrh]

Gabi
    Postano: sub svi 30, 2009 9:13 am Naslov:

Pčelica2009, odkud ti informacija da u Mariboru ne prakticiraju sa smrzlićima? Oprosti, ali nisi u pravu. A najmanje 50% parova koje poznajem uspjelo je doći do djeteta upravo FET-om. I zato je mene posebno pogodio ovaj dio o oplodnji samo 3 js i nemogućnosti smrzavanja embrija.
    Već se tri dana osjećam tako jadno i bespomoćno.
    Iskreno se nadam da ovaj Zakon ipak neće zaživjeti.
    Bolje da nam ostane ovaj stari ako već nisu u stanju poboljšati uvjete za nas kojima je to jedini način da dođemo do djeteta.

2. nestim. IVF - nema js
    čekamo 9. mjesec
    VV

[Vrh]

Gabi

Postano: sub svi 30, 2009 9:34 am Naslov:

fritulica1 (napisa):

Ajme pčelice, srce mi se steze dok citam tvoje rijeci. Dugo sam u IVF-ovima, dugo sam na Rodi i mogu svjedociti da velika vecina pacijentica koje dobro odreagiraju na stimulaciju (citaj: imaju dosta kvalitetnih stanica) u relativno kratkom vremenu uspije, one postaju mame. One koje dobivaju malo stanica i kojima je iz tog razloga onemoguceno zamrzavanje (i ja sam na zalost u toj skupini) - tesko uspjevaju tj. njihov uspjeh ravan je dobitku na lotu - tj. puno manje vjerovatan. Zato se smrzavam dok citam tvoju zadnju recenicu ("Evo-što se tiče smrzlića-ja ni nisam za njih pa makar morala 100 puta ponovno na ivf" i jednostavno ne mogu vjerovati da to tvrdi netko tko se odlucio na IVF postupke i tko je imalo informiran po tom pitanju.
    Stoga, ako prode ideja o ukidanju krioprezervacije, IVF u HR ce biti raritetna pojava - pocnimo odmah skupljati lovu i fokusirati se na klinike vani.

Potpisujem od riječi do riječi.
    Vidim da se od danas može potpisati peticija pa me zanima kako i gdje, može link?

Pitanje za Pčelicu2009: "Da li si svjesna štetnog utjecaja svih tih lijekova (koje bi primila u tih 100 postupaka) na svoje zdravlje?"
    2. nestim. IVF - nema js
    čekamo 9. mjesec
    VV

[Vrh]

rikikiki

Postano: sub svi 30, 2009 9:35 am Naslov:

pčelica2009 (napisa):

Draga pčelice .... pa tebe nitko ne tjera da smrzavaš svoje zametke, ako zakon omogućava smrzavanje, a ti nemoj i nikom ništa, to je tvoja osobna stvar ... ali je zaista nefer od tebe da nisi solidarna sa drugim suborkama i ne podržiš tu mogućnost .... zbog njih i zbog sve djece koje su rođene iz FET-a i zbog sve djece koje će se roditi (daj Bože) iz FET-a.

Moram priznati, da čitajući sve komentare naših forumašica imam loš predosjećaj u vezi konačnog ishoda ovog zakona, jer mi koje smo duboko u postupcima, koje imamo veliko iskustvo nismo solidarne jedna s drugom, podijeljena su mišljenja .... a da ne govorim o ljudima koji se nikad nisu susreli s tematikom, kojima je sve to skupa SF ....

Eto, moram priznati da sam razočarana
    - 9 prirodnih -2 ET-1.beta=20
    - 2 femarska -1 ET-beta=0

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 10:20 am Naslov:

Ja sutra potpisujem ako treba.Naravno da sam solidarna ali vi ste samo uočile jednu rečenicu koju vadite iz konteksta.Pa tko kaže da mi se slijedeći mjesec neće dogoditi da imam zamrznute iako se dr. bude trudio da mi pogodi stimulaciju??Hoću reći da nisam sretna što sam ih imala jer uvjeti rada ne dozvoljavaju kvalitetno spremanje.Pa gdje mi je nestalo 5 zametaka prvi puta i Bože znaj što se dogodilo drugi puta kad nitko nema pojma ni gdje su ni koliko.Mojoj prijateljici je zadnji puta biolog rekao na VV-ma mi vam to nemamo više gdje spremati.Ona me nazvala i rekla.Kažem Vam da nam na taj način vlada maže oči.Ja sam molila Boga treći puta da nemam šta za zamrznuti jer sam imala osjećaj da će završiti tko zna gdje??Pa halooo cure,za prva dva puta nisam dobila nikakav papir.
    Vratimo vladi udarac na taj način što ćemo reći da su nam uništili dr. i bolnice za mpo jer ne daju ni jedne jedine kune za bolju kvalitetu rada.Pa ljudi ni ne znaju kakvim tempom dr. rade i kako nas 15 u maloj čekaonici gole čekamo za punkciju.SRAMOTNO
    Da Gabi ja se baš obožavam bockati-to mi je jedini razlog zašto sam napisala svoje mišljenje.
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

Gabi

Postano: sub svi 30, 2009 10:21 am Naslov:

Uspjela sam naći info o potpisivanju peticije:

Gost 1 (napisa):
    Za početak, peticija, to ide odmah.

Na portalu će biti sutra, čim dopuste tehničke mogućnosti, a moći će se potpisati i sutra (tj. danas, subota 30. 5. 09.) na Rodinoj rasprodaji na Zagrebačkom velesajmu, paviljon 7a od 9-13 sati.

Hvala.
    2. nestim. IVF - nema js
    čekamo 9. mjesec
    VV

[Vrh]

pirica

Postano: sub svi 30, 2009 10:25 am Naslov:

potpisujem rikikiki, i ja sam razočarana
    1.IVF beta 309,90
    mrva

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 10:39 am Naslov:

evo Gabi još nešto za tebe što se tiče moje rečenice :...baš ne prakticiraju....(prevedeno trude se da ne dođe do toga)-direktno iz Mariborske brošure;
    -15 godišnje iskustvo je pokazalo da postupak zamrzavanja embrija ne povećava rizik anomalije ploda,ali se one ipak ne mogu potpuno isključiti
    -svi dobiveni embriji nisu odgovarajuće kakvoće da bi bili primjereni za kontrolirano zamrzavanje i odmrzavanje.U skladu s tim,ne možemo svim pacijenticama ponuditi opciju zamrzavanja embrija
    -neki ili svi embriji ne moraju preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja(30-50%)
    -postotak uspješnih trudnoća poslije zamrzavanja embrija nešto je niži od klasičnog postupka.
    Ovo sam ja samo citirala...
    A sada molim cure koje su iz državne bolnice prešle u privatnu da napišu zašto su to učinile i molim Inu da se ponovi u onom postu(njezine najradije čitam jer su doista edukativni) gdje je napisala da je za kvalitetu jajnih stanica bitan način stimulacije koju mora odrediti dr.kako
    treba(i to je istina jer sam jučer razgovarala sa jednom ginekologinjom.Bitan je kvalitet a ne kvantitet.
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

fritulica1

Postano: sub svi 30, 2009 11:57 am Naslov:

pcelice2009, ne znam s kojim se pravom postavljas tako s visoka i dijelis lekcije o MPO-u??? I k tome jos nisi naucila osonove o istom?

Jako me zalosti tvoj nastup na ovom topicu.

[Vrh]

rikikiki

Postano: sub svi 30, 2009 11:57 am Naslov:

pčelica2009 (napisa):
    ... i molim Inu da se ponovi u onom postu(njezine najradije čitam jer su doista edukativni) gdje je napisala da je za kvalitetu jajnih stanica bitan način stimulacije koju mora odrediti dr.kako
    treba(i to je istina jer sam jučer razgovarala sa jednom ginekologinjom.Bitan je kvalitet a ne kvantitet.

ja molim pčelicu da nam otkrije identitet dotične ginekologinje jer možda je žena prodrla u tajnu idealne stimulacije od koje bi mi mogle dobiti sve kvalitetne jajne stanice pa ne bi bilo više raznih protokola nego jedan jedinstveni i dobitni .... meni sedam različitih nije pomoglo

Hm ... ne znam jesli li upoznata da je kćerka Ine33, prekrasna Ančica dijete iz Mariborskog FET-a???

[Vrh]

Gabi

Postano: sub svi 30, 2009 12:17 pm Naslov:

Pčelica imaš pp, jer neke stvari nemaju veze s ovom temom...npr. podmićivanje dr.

Rikikiki . Ančici .
    2. nestim. IVF - nema js
    čekamo 9. mjesec
    VV

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 12:29 pm Naslov:

Onda promijeni bolnicu.A za fritulicu-uopće ne dijelim mišljenje s visoka i imam itekako pojma o mpo-pogledaj malo potpis.I ne slušam samo svog dr. i ne gledam u njega slijepo nego se pokušavam informirati sa svih strana i pronaći okvirno jedinstveno mišljenje.Pročitajte postove ine-svaki njezin je informativan.Na osnovu njezinih postova sam dr.Š. postavila 5 pitanja jer me zaintigrirala i dugo me muči pitanje kvalitete jajnih stanica.
    Uopće se ne želim svađati ali me slobodno i dalje napadajte jer mislim da bi vladu trebalo natjerati jer su krivi za loše uvjete za mpo te time dolazi i do većeg broja aspiriranih folikula a vezano s tim i smrzlića.Ja bi bila sretna da mi biolog kaže:imate tri odlična zametka.Ali ja to već dugo nisam čula jer mi jajnici već polako slabe.S tim slabljenjem dolazi do lošije proizvodnje jajnih stanica a opet iste te j.s. daju slabiju fragmentaciju zametaka koji u konačnici ne daju implataciju.Eto,nadam se da niste shvatile ovo kao lekciju.Pravilnom stimulacijom bi se trebala pojačati kvaliteta j.s. a to u uvjetima u kojoj dr. rade nije toliko moguće.
    Eto neću vas više gnjaviti sa svojim mišljenjem jer me ne možete smisliti pa stoga samo i nadalje čitam inine postove i dr. cura kojima želim sve naj.I naravno uz svoje mišljenje podržavam ovaj prijedlog.
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

nikka

Postano: sub svi 30, 2009 12:37 pm Naslov:

iva_luca (napisa):
    ZAUZETA (napisa):
    RužicaSB, ja koliko sam slušala jućer, biti će omogućeno zamrzavanje jajnih stanica ali neoplođenih (što nije loše), ali za to trenutno u RH nepostoje uvjeti grrr . Uvijek u nekakvom čekanju uvjeta...

Zamrzavanje jajnih stanica je postupak kojeg su isprobavali japanci, ali, koliko je meni poznato, nije bilo uspjeha.

U Njemačkoj tako rade. zamrzavaju JS i prije samog postupka ih odmrzavaju i oplođuju sa friškim plivačima. mislim da po 2 ili 3 js zamrzavaju. vračaju ih oplođene 2 ili 3 dan, nikako ne blatociste.
    ovo je provjerena informacija jer je moja frendica išla na potpomognutu oplodnju u neku kliniku blizu Dortmunda. za sada nije uspjela, bila je 2 puta. Inaće ona veli da je postotak uspješnosti u toj klinici jako dobar. Eto toliko mogu reći o zamrzavanju JS.

Isto mogu reći da je meni sama stimulacija bila jako naporna i bolna. Prokrvarila sam 10 dc i krvarila sam do 13 dc. L. je rekao da samo nastavljamo sa stimulacijom (potrošila sam 36 menopura i 15 decapeptyla) i ako moje tijelo bude iscrpljeno i ako krvarenje neće stati da ćemo napraviti punkciju, oploditi JS i zamrznuti ih.
    Pošto je krvarenje stalo ja sam imala ET 5 dan i vračene su mi 2 blastociste. Na žalost nisam ostala T, što je L. jako iznenadilo jer je Lana dala 70 % šansi. Moje tijelo je bilo previše iscrpljeno. To je bilo u 10 mj.
    U 12 idem na VV da napravimo FET, no na kraju je L. rekao da išta od toga ovaj mj. jer mi sporo raste folikul, tanak endo. i imam neku cisticu, a i nismo imali vremena jer su se bližili blagdani.
    Bila sam jako tužna, ali sam se istovremeno veselila mogućem FET-u u prvom mj. U međuvremenu se desilo čudo ja sam prirodno u 12 mj. ostala trudna.

Hoću reći da itekako trebamo podržati zamrzavanje embrija jer po meni je to puno jednostavniji i bezbolniji postupak, a i jako puno žena zbog
    različitih razloga ne može imati odmah ET. Mnogi ljudi vade kredite da bi si kupili lijekove i plaćali postupke, zadužuju se na sve strane.

[Vrh]

rikikiki

Postano: sub svi 30, 2009 12:42 pm Naslov:

pčelica2009 (napisa):
    Pročitajte postove ine-svaki njezin je informativan.Na osnovu njezinih postova sam dr.Š. postavila 5 pitanja jer me zaintigrirala i dugo me muči pitanje kvalitete jajnih stanica.
    Uopće se ne želim svađati ali me slobodno i dalje napadajte jer mislim da bi vladu trebalo natjerati jer su krivi za loše uvjete za mpo te time dolazi i do većeg broja aspiriranih folikula a vezano s tim i smrzlića.Ja bi bila sretna da mi biolog kaže:imate tri odlična zametka.Ali ja to već dugo nisam čula jer mi jajnici već polako slabe.S tim slabljenjem dolazi do lošije proizvodnje jajnih stanica a opet iste te j.s. daju slabiju fragmentaciju zametaka koji u konačnici ne daju implataciju.Eto,nadam se da niste shvatile ovo kao lekciju.Pravilnom stimulacijom bi se trebala pojačati kvaliteta j.s. a to u uvjetima u kojoj dr. rade nije toliko moguće.

Samim time što zakon predlaže oplodnju samo tri jajne stanice u jednom postupku ne garantira da ćete dobiti najbolju moguću tj. "pravilnu" stimulaciju. Ne mješajmo kruške i jabuke. To je druga tema.
    Što se tiće fragmentacije embrija (zametaka) ... kvalitetniji su zametci bez fragmentacija ili sa vrlo malim postotkom...što zametak ima više fragmentacije embriji su nekvalitetniji i ne dolazi do daljnjeg razvoja. Znači potpuno obratno od onog što si napisala gore. I ne, nemoj misliti da smo ovo shvatile kao lekciju

[Vrh]

pčelica2009

Postano: sub svi 30, 2009 12:48 pm Naslov:

Da u pravu si što se tiče fragmentacije.Ljudski je griješiti.Oprosti na zabuni.
    -IVF-6ili7.mj
    -mb 3. mj 2010

[Vrh]

pirica

Postano: sub svi 30, 2009 1:15 pm Naslov:

baš sam tužna što se topik pretvorio u ovakvo prepucavanje. trebale bi se držat zajedno i boriti da zakon ne prođe, a ne gledat svaka sebe, ali izgleda da smo mi takav narod kad se troje ljudi ne može oko nečeg dogovorit kako će se tek već grupa ljudi dogovorit, svak gleda svoje d....a za druge baš me briga, ali se ipak na odbrojavanju stavljaju razno rane vibrice i hug-ovi pa to sad ovako iz moje perspektive izgleda malo licemjerno. a kad zakon prođe i kad se susretnemo sa njim kao velikim problemom onda ćemo se tuć u glavu šta nismo bile pametnije

i samo da se dotaknem oplodnje 3js, ja sam u svom postupku dobila svega 5js od kojih se samo 1js oplodila a sve su bile ok, šta da je tada predloženi zakon bio na snazi i da ta moja 1js nije bila odabrana među 3??? ali to je sad pitanje šta bi bilo kad bi bilo
    nadam se da se neće nitko uvrijediti na ovaj moj post, malo me i T hormoni peru
    1.IVF beta 309,90
    mrva

[Vrh]

Zeljka33

Postano: sub svi 30, 2009 1:39 pm Naslov:

vezano za uvjete u kojima se radi MPO i kvaliteti zametaka...moj slučaj je oprečan:
    1. put ICSi u IVF klinici privatno...dr. T zaradio na lijekovima (merional naplatio kao menopur ispod stola, a znamo svi po koliko se naplaćuje u Mađarskoj), stimulacija uspijela 'školski', bolna punkcija i neugodan transfer, 2 boce infuzije, zametci dobri, ali ništa za zamrznuti...beta nula

2. put Petrova ICSI kod dr R...neću ni pričati o uvjetima u Petrovoj , dugi protokol, ciljano samo kvalitetne js, bezbolna punkcija i transfer, loši zametci, ništa za zamrznuti....i BINGO mala princezica

Kod jednog uzv pregleda u jednoj privatnoj poliklinici, dr je komentirao da se eto vidi da je došao jedan novi u laboratorij u Petrovoj...pa su opet počeli s uspjesima.

Iz svega ovoga zaključujem da "sjedenje na kožnoj fotelji" (kako bi reko jedan moj kolega s istim problemima ) ne pospješuje postupak....ključni su ljudi i oprema u laboratoriju i na kraju sreća.

Ono što bi definitivno pridonijelu uspješnosti i većem broju začetih princeza/princezica u HR jest:
    - bolja oprema u bolnicama
    - veći broj besplatnih pokušaja
    - manji period čekanja (mi čekali u Petrovoj par mjeseci prvo za dogovor, pa ond ajoš godinu dana za pokušaj)
    - definitivno NE zabraniti zamrzavanje, jer ja poznam cure koje su upravo FET-om uspijele...a i žene se manje opterećuju lijekovima i u manjem vremenskom intervalu se može više puta pokušati
    - pomicanje starosne granice , jer uglavnom nas je najviše preko 30te, a dok onda prođu svi pregledi, čekanja... ( evo npr. da mi sad krenemo na drugo dijete, ja po ovim uvijetima ne bih stigla ispucati preostala 2 pokušaja preko HZZO)

[Vrh]

Zeljka33

Postano: sub svi 30, 2009 1:43 pm Naslov:

e i još dodatno, oni loši zametci od kojih je nastala naša princezica su bili dosta fragmentirani

i cure drage, trebali bi ovdje svi zajedno da se borimo za bolje sutra nama i novim generacijama ...pa bez prepucavanja

[Vrh]

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Re: KRIOPREZERVACIJA ZAMETAKA

Dodala bi još jedan važan razlog zašto bi zabrana krioprezervacije bila jako jako loša odluka. Za svoj prvi IVF u Zagrebu sam boravila točno 22 dana. Iz Dubrovnika sam, to mi je bio najbliži IVF centar i bilo mi je jednostavno nemoguće putovati ili naći bilo kakvo drugo rješenje. Imali smo smrzliće i poslije toga išla sam na FET, ostala sam u Zg nekih 7 dana (folikulometriju sam obavljala doma). Onemogućavanjem FET-a neće se samo povećati potencijalni broj stimulacija za žene u postupku, nekima će stimulirani IVF postati nemoguća misija ako imaju posao i nisu iz Zg, Rijeke, Splita... i okolice.
    Što je sa ženama koje imaju hiperstimulaciju, a dobile su kvalitetne jajne stanice, oplodile su se, dijele se, ali treba pričekati s vraćanjem?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zabrana je u svakom slučaju loša odluka.
    Ovdje bi vjerojatno najglasnije bile mi koje smo ostvarile trudnoću upravo iz FET-a (mi smo VV odabrali upravo zbog mogućnosti zamrzavanja zametaka), iako su mi cijelo vrijeme na pameti cure koje zbog hiperstimulacije neće moći odraditi tranfer u tom ciklusu ako prijedlog Zakona prođe. Znači, filanje hormonima, hiperstimulacija, pa na kraju veliko ništa jer država to "ne da"?!!! I onda za pola godine sve iz početka...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ljudi moji, pa koliko ja shvaćam u cijelom svijetu se radi zamrzavanje, to je normalan dio IVF-a jer IVF nije uspješan tipa da bi se svaki embrij implantirao, i tako, uz FET-ove, je uspješno tako da se s tim bavimo godinama za ostvarit trudnoću. A propos da u Mariboru ne prakticiraju FET ništa ne razumijem, pa normalno zamrzavaju, ali samo kvalitetne blastociste, moja Ana je mariborski smrzlić. Ne može se štelit sve tako da ne bude viškova embrija, to bi se moglo u idealnom svijetu kad bi se moglo računat na implantation rate od preko 50%, a on je jedva 30%.

A da ne govorimo koliko je za zdravlje pogubno svaku malo na stimulaciju pa bacat dobivene jajne stanice. Jajne stanice se ne mogu zamrznuti, za razliku od sperme!

A jedino što garantirano ne stvara viškove embrija su čisti prirodnjaci, koji uspijevaju oko 8-10%.

Zabrana FET-a je po meni KATASTROFA!

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa

I po meni, čista katastrofa!

Pcelica Mara, nisam pojma imala za tvoju trudnoću. Čestitam!

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ako se usvoji ovaj Zakon (koji nas vraća nekoliko koraka unatrag), a samim time i zamrzavanje embrija, onda su mogli slobodno zabraniti i stimulirani IVF. A nama bi preostalo samo to da vrtimo prirodnjake i još češće izostajemo s posla. I ovako nas ima dosta koje riskiramo svoje radno mjesto čestim izostancima.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Vali prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa

I po meni, čista katastrofa!

Pcelica Mara, nisam pojma imala za tvoju trudnoću. Čestitam!
    Slažem se sa curama, to je prava katastrofa. To znači da ako ti uoali 1,2,3........... x puta IVF, nema smrzlća, svaki put nanovo hormoni, svaki put lagano udar na vlastito zdravlje. Nemaju sve žene sreće da im IVF upali iz prvog puta.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mislila sam ako ne upali IVF 1,2,3....X puta. Lapsus.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo malo argumentacije zašto mislim da je to ČISTA KATASTROFA i da je bi default svake klinike trebala bit krioprezervacija:
    - višekratno izlaganje žene stimulacijama bez optimalnog rezultata postaje besmisleno - tj. ako se maksimalno tri stanice mogu oploditi
    - porast broja višeplodnih trudnoća koje su rizične, povećani gubici takvih trudnoća, povećani broj trojki - svugdje u svijetu ide se na jaču selekciju embrija koji se ocjenjuju takvima da bi se mogli implantirati, zato se i razvila kultura blastociste na koju UGLAVNOM NE MOGU IĆI sa samo 3 embrija. Kultura blastociste se razvila da se u idealnom slučaju vrati u maternicu i implantira samo jedan embrij, jer je to najmanje rizično za ishod trudnoće i za ženino zdravlje
    - višekratno punktiranje jajnika i njihovo brazdanje ako se ne bi uopće stimuliralo jer se jedino tako može osigurati da budu manje od 3 stanice
    - totalni kolaps fragilnog hrvatskog MPO sustava di će nastad doslovno stadionske gužve i čekanja ne od jedne godine, nego dulja jer tko može obraditi masu žena koje će iz ciklusa u ciklus htjeti ići u prirodnjake
    - parovi KOJIMA JE NEPRIHVATLJIVO STVARANJE VIŠKOVA EMBRIJA UVIJEK TO MOGU NAZNAČITI I REĆI DA ŽELE DA SE OPLODE SAMO 3 STANICE, S TIM NIKAD NEMA PROBLEMA, NITKO LJUDE NE SILI U STIMULIRANI IVF

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa jesu li oni uopće razgovarali s MPO liječnicima pri donošenju prijedloga Zakona, konkretno ovog njegovog dijela, ili je to opet rezultat političkih i ckrvenih odluka po kojem je tu početak i kraj priče ???

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj andream prvotno napisa
    Pa jesu li oni uopće razgovarali s MPO liječnicima pri donošenju prijedloga Zakona, konkretno ovog njegovog dijela, ili je to opet rezultat političkih i ckrvenih odluka po kojem je tu početak i kraj priče ???
    Mislim da nisu nego isključivo Crvka i laici. Mislim, u cijeloj ovoj priči najteže je doći, po meni, do dovoljnog broja kvalitetnih jajnih stanica , barem za većinu parova i sad da se ta dragocjenost baca, pa to je strava i užas ! Evo mog primjera: od mislim 19 embrija samo se implantirao jedan, i to smrzlić jer je bitno i kad se vraća, a meni su stimulacije uvijek bile na rubu hiper i loše sam se u njima osjećala! Mislim, onda je po istom ključu i korištenje spirala za zaštitu od trudnoće manipulacija embrija, radi se o embrijima slične starosti, od 2-3 do maksimalno 100 stanica - onima koji se implantiraju, ne razumijem :?. Jedino ovdje valjda loše zvuči frižideri, to je uvijek jedna te ista priča, a laici ne razumiju koliko je jako jako jako jako teeeško ostvariti trudnoću putem IVF-a, da je to više propalih nego uspješnih pokušaja i da su to godine potrebne za to. Da se ide na maks 3 valjda bi onda umjesto 2-5 kako se u Hrv. dolazi na red po državnim bolnicama, trebalo 5-10, onima koji ne bi prije ostarili ili odustali jer tko može preživjet ići u prirodnjake toliki niz godina u cugu, em logistički, em posao, em emotivno?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Gabi prvotno napisa
    Ako se usvoji ovaj Zakon (koji nas vraća nekoliko koraka unatrag), a samim time i zamrzavanje embrija, onda su mogli slobodno zabraniti i stimulirani IVF. A nama bi preostalo samo to da vrtimo prirodnjake i još češće izostajemo s posla. I ovako nas ima dosta koje riskiramo svoje radno mjesto čestim izostancima.
    Upravo ovo - ako se zabrani FET po meni se efektivno zabranjuje cijeli MPO jer postaje besmislen - toliko mala uspješnost, a toliko logistički teško sve to, em skupo - logistički, financijski, emotivno. Iskreno, da to zaživi mislim da bih svakome tko ne želi "visit" u priči IVF godinama, a ako se ne pouzda u puku sreću da će oni baš biti oni sretnici kojima će u 8-10% uspjeti taj blago-stimulirani ili čisti prirodnjak, savjetovala da se ne liječi u RH.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, ovo sa dozvoljavanjem kao donacija je čisto mazanje očiju jer tko će u Hrvatskoj na 4 mlijuna ljudi donirat neanonimno jajnu ili sjemenu stanicu, kad niti u većim zemljama ne funkcioniraju neanonimne donacije. Tako da je ovo što se predlaže čisto rezanje ionako fragilnoga, niti jedan bonus, sve samo smanjivanje i rezanje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Još nešto vam mora bit kristalno jasno - kako mislite da će se osigurat da se u stimulaciji ne dobiju više od tri stanice? To je naprosto nemoguće jer s menopurima ili gonalima mlada žena će dobit više, znači to bi značilo isključivo klomifeni s kojima liječnici (barem većina) ne preporučaju IVF jer stanjuje endometrij, stanice su manje kvalitetne tj. klomifen nije lijek izbora za IVF, to su gonali i menopuri. To vam de facto znači da biste plaćali svu onu silu lijekova, imali veliki hormonalni udar na tijelo, izreagirali s tipa 10 stanica i onda bi vam 7 bacili, nadajući se da su te tri baš one od kojih će bit OK embriji pa se može dogodit da od te tri se oplodi jedna ili nijedna jer su fulali ili se dobije jedan embrij i ćorak ništa. A vi tj. HZZO ste plaćale lijekove, iskoristi postupak, podvrgle se stimulaciji koja je u stvari besmislena jer ste mogle ići i u prirodni IVF, koji je samo u stvari jedna premosnica i u biti se ne preporuča osim ženama koje moraju na njega ići (visok FSH koji se ne može stimulirati). Cijela filozofija uspješnosti stimuliranog IVF-a se temelji na tome da se stvori više embrija jer se ne kuži zašto se svi ne implantiraju i da se onda nada da će se ti embriji implantirati. I to onda ima uspješnost 30%. Zato je ukidanje stimuliranja i oplodnja 3 jajne stanice katastrofa, jer nas, u biti, ostavlja na prirodnjacima i bolje je onda otić i platit negdje drugo di će taj hormonalni udar na ženino zdravlje imat barem nekog smisla jer će imat kakve-takve realnije šanse postić' trudnoću. Nije stimuliranje niti IVF samoposluga, da tako kažem, pa da se može reći - aha, stimulirat ćemo da nastanu samo 3 stanice i di se može garantirat da će se onda te tri oplodit.

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ako ovo zaživi, a potajno se ipak nadam da neće, ne preostaje nam ništa drugo nego da već sad počnemo štediti za postupak u inozemstvu. I šta je Crkva (po meni glavni krivac) time dobila? Ništa. Mi ćemo uvijek naći snage i toliko novca da ostvarimo toliko željenu trudnoću i rodimo, po njima, "čudnu" i "bolesnu" djecu, "stvari". I ja sam, kao i mnoge druge, izabrala VV upravo zbog mogućnosti zamrzavanja, a sad kad sam krenula s postupcima, hopa, novi Zakon. A Maribor sam već odgodila, tj otkazala. Ako dođe do usvajanja opet se naručujem.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I šta je Crkva (po meni glavni krivac) time dobila? Ništa.
    Dobila je to da se to ne može radit u RH, a to im je, pretpostavljam, jedino važno.

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ako im je u interesu samo to da se MPO ne radi RH onda su uspjeli, ali ako ne žele da takva djeca žive u RH onda nisu. Nadam se da ne očekuju da ću prisiljavati djecu da im dolaze na mise.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Izglasavanje ovakvog Zakona značilo bi višestruko povećavanje guvžvi u ionako pretrpanim čekaonicama; svojevrsno iscrpljivanje "protivnika" i definitivno poniženje za sve one koji se, eto ipak, odluče ići u avanturu MPO. A na red će moći dvostruko sporije..... pa će u očaju skucati nešto novčića i okrenuti se privatnom sektoru još učestalije i brojnije nego do sada... jer će privatni sektor biti fleksibilniji u smislu termina folikulometrije, punkcije i ostalog (ranije ujutro, poslije posla, vikendom...).
    Opća je ekonomska logika aktualnog resornog ministra i Vlade jačanje privatnog sektora (tko ima novca nek se liječi, tko nema nek crkne)! Po uzoru na američki sustav :/ Bez imalo socijalne osjetljivosti.....

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I da! Potpisala sam Rodinu peticiju za povlačenje ovog prijedloga Zakona iz procedure.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako im je u interesu samo to da se MPO ne radi RH onda su uspjeli, ali ako ne žele da takva djeca žive u RH onda nisu. Nadam se da ne očekuju da ću prisiljavati djecu da im dolaze na mise.
    Mislim da je cilj da se to ne radi u RH niti da se otome priča, a ovo incognito, to ih baš briga.

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj iva_luca prvotno napisa
    Opća je ekonomska logika aktualnog resornog ministra i Vlade jačanje privatnog sektora (tko ima novca nek se liječi, tko nema nek crkne)! Po uzoru na američki sustav :/ Bez imalo socijalne osjetljivosti.....
    Upravo se zbog toga moj bijes od jučer pretvorio u tugu i bespomoćnost. Mene slobodno odmah stavite među one koji moraju crknuti.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sa ovom našom državom sve gore i gore.

Ja sam isto otišla na VV zbog mogućnosi zamrzavanja i nije mi jasno tko piše te Zakone i da li stvarno među njima nitko nema nikakvih zdravstvenih problema .

Ja mislim da se tu sve radi samo o novcu - sprega privatnih ambulanti, HZZO u koji mi svi uplaćujemo, ali valjda novac negdje drugdje fali, pa opet od naših postupaka neka se puni državna blagajna, jer drugo si ne mogu zamisliti koji bi razlog bio. I država se koristi Crkvom u ovom slučaju, a ja mislim samo da je u pitanju štednja za državni proračun.

Naravno da podržavam mogućnost zamrzavanja zametaka, jer mislim da bi sve mogućnosti trebale ostati otvorene, kako bi svaka od nas imala više šansi doći do

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čekajte, samo malo, kako mislite da bi privatne klinike mogle profitirat od zaustavljanja krioprezervacije? One su jednako tako na gubitku, tj. na gubitku su direktnije, jer neće moći korstiti skupu opremu? Nikako ne bih voljela da se sad preseli bitka na državno-privatno, drago mi je da postoji privatna alternativa jer što je više mjesta za izbor to je konkurencija jača, a korisnicima usluga bolje, a najgore je ako postoji jedno preplavljeno mjesto - nije dobro niti za liječnike, niti za pacijente. Nema to veze, po meni, s državno-privatnim, nego jedna konzervativna struja ne želi vidjet IVF u Hrvata - nigdje!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Privantno bi, po meni, bilo još i više na udaru jer ako se već plaća, a ne ide na uputnicu, ići će se tamo di postoje optimalne šanse, a ne di se ne može napravit ovo ili ono, a to će biti inozemstvo. Državne će bit na udaru utoliko koliko će se zagušit s pacijentima pa kakvog će pak smisla imat čekat na nešto ne godinu, nego dvije.... Osim ako sad ne mislite da postoji sprega između konzervativnih krugova i slovenskog i češkog zdravstva, a to je ipak malo too far fecthed? Dakle, ne radi se tu o novcima - jer ako se može financirat razne druge stvari, a la podvezivanje želuca itd., može se i MPO, radi se o političkoj volji da se nešto odabire neproglasit bolešću i istjerat iz granica RH - u svakom segmentu isto, bilo privatnom, bilo državnom. A sve pod krinkom sada ne postoji zakon i mi to želimo ozakonit na boljitak svima.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ministar je neki dan rekao "za moju stranku je početak života već spajanje muške i ženske stanice" i mislim da je time sve rekao. Odmah se nakon toga prebacio na neprihvatljivost zamrzavanja. Dakle stvar je zapravo vrlo jednostavna, po meni, o volji stranke koja je trenutno na vlasti ovisit će i sam Zakon, nisam sigurna da će neki amandmani ovdje bitnije mijenjati stvar. I kako je netko rekao, ovo drugo je sve zamagljivanje (neka netko krivo ne shvati ali za mene je npr. donacija spermića ili jajnih stanica daleko "liberalniji" pristup koji prijedlog novog Zakona u potpunosti omogućuje, dok krio a priori odbacuje). Sad mi sve ovo djeluje kad čitam i možda previše uopćeno i nesmisleno komparirano, ali ustinu bih voljela da netko od dr MPO-vaca komentira prijedlog Zakona stavku po stavku i objektivno dadne svoje stručno mišljenje. A politiku neka ostavi po strani, što se uostalom u takvoj raspravi i podrazumijeva.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jedna konzervativna struja ne želi vidjet IVF u Hrvata - nigdje!
    da, ovo u potpunosti potpisujem, i to i pojednostavljuje ovaj cjelokupan problem.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ministar je neki dan rekao "za moju stranku je početak života već spajanje muške i ženske stanice" i mislim da je time sve rekao. Odmah se nakon toga prebacio na neprihvatljivost zamrzavanja. Dakle stvar je zapravo vrlo jednostavna, po meni, o volji stranke koja je trenutno na vlasti ovisit će i sam Zakon, nisam sigurna da će neki amandmani ovdje bitnije mijenjati stvar. I kako je netko rekao, ovo drugo je sve zamagljivanje (neka netko krivo ne shvati ali za mene je npr. donacija spermića ili jajnih stanica daleko "liberalniji" pristup koji prijedlog novog Zakona u potpunosti omogućuje, dok krio a priori odbacuje). Sad mi sve ovo djeluje kad čitam i možda previše uopćeno i nesmisleno komparirano, ali ustinu bih voljela da netko od dr MPO-vaca komentira prijedlog Zakona stavku po stavku i objektivno dadne svoje stručno mišljenje. A politiku neka ostavi po strani, što se uostalom u takvoj raspravi i podrazumijeva.
    I crkvu, neka se ona od svega distancira.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne znam da li da to napisem ili ne......
    Gore na starom topicu i opet sam dala linkove vas molim da ih malo proucite.
    Nadalje, ukoliko ste pratile redoslijed doktora koji se nizu po intervjuima za medije znali biste koliko si oni daju truda te porucuju Vladi ono najbitnije - rijec struke.
    Koliko smo pricali o osnivanju radne skupine da ne pricam...
    Gubimo se u nevaznim stvarima, i trenutna je onda Vlada opet na dobitku!

NAJVAZNIJA stvar oko koje se sada trebamo boriti jest da se osnuje posebna radna skupina sastavljena od struke te prestavnika osoba sa problemom neplodnosti (drugim rijecima receno udruga) bez koje se u Saboru jednostavno NE MOZE DONJETI NOVI ZAKON!

Vjerujete li (pouzdan info) da se ekipa iz trenutne Vlade (kada nisu ukljucene kamere) slaze sa ponudenim novim zakonom od strane SDP-a?!
    Ali - veliko ALI.
    To je politika i interes je na prvom mjestu, sta god rekla struka - ponavljam, govorim o trenutnoj Vladi.
    A znamo svi gdje je trenutnoj Vladi i sa kime interes (necu spominjati nikoga, nepotrebno je, svi vec znamo sve).

Dakle - zakljucak je, samo jedna najbitnija stvar - STRUKA koja je glavni sudac i pokretac novog zakona, pa tako drage moje i mogucnosti zamrzavanja!

Trenutnoj Vladi je uzor Italija, i gotovo! Ma cak smo i konzervativniji od njih...
    Pogledajte Irsku na primjer...

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pišemo na sve strane .... upravo to i mene muči .... STRUKA treba donositi prijedloge zakona ... kako je to kod nas regulirano? Jao, pravno sam potpuno neuka, ne znam se niti pošteno izraziti. Da li je na neki način regulirano zakonom ili ustavom tko može raditi na donošenju prijedloga zakona i da li je to ispoštovano u ovom slučaju?

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj rikikiki prvotno napisa
    Pišemo na sve strane .... upravo to i mene muči .... STRUKA treba donositi prijedloge zakona ... kako je to kod nas regulirano? Jao, pravno sam potpuno neuka, ne znam se niti pošteno izraziti. Da li je na neki način regulirano zakonom ili ustavom tko može raditi na donošenju prijedloga zakona i da li je to ispoštovano u ovom slučaju?
    Ajmo nastaviti tam gore na onom topicu. Odgvorila sam ti tamo.
    Tu sam samo htjela napisati sto bi nam trebalo biti prioritetom, pa cemo se svakako izboriti i za mogucnost zamrzavanja.

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ova tema je otovrena za raspravu o krioprezervaciji...o zakonu možete i na temi JUTARNJI LIST...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nikka, ne znam smrzavaju li uistinu u Njemačkoj stanice, ali budući da sam osobno odradila jedan postupak u Njemačkoj znam da sigurno zamrzavaju četverostanične embrije (to je propisano zakonom). U klinici gdje sam ja bila i gdje mi je moje zdravstveno pokrivalo troškove, odnosno 50% troškova (tako je po njemačkom zakonu), smrzavanje bi mene osobno koštalo 500 eura i svakih 6 mjeseci se trebalo platiti produljivanje daljih 500 eura (mi se iz neznanja tada nismo odlučili na smrzavanje). Budući da se tamo liječnici čuvaju tužbi neće ti ništa savjetovati, ali nam je dr. nakon neuspjelog ICSI-ja rekla "Pa zašto niste dali zamrznuti embrije?! Šteta!"

Ovo pišem zbog toga što Njemačka ima vrlo konzervativan zakon, a i da se ne ponavlja ono "svugdje u svijetu" i "nigdje u svijetu".

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Jučer je na teletextu HTV-a navedeno neslaganje udruge Roda s novim prijedlozima.

nikka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa
    nikka, ne znam smrzavaju li uistinu u Njemačkoj stanice, ali budući da sam osobno odradila jedan postupak u Njemačkoj znam da sigurno zamrzavaju četverostanične embrije (to je propisano zakonom). U klinici gdje sam ja bila i gdje mi je moje zdravstveno pokrivalo troškove, odnosno 50% troškova (tako je po njemačkom zakonu), smrzavanje bi mene osobno koštalo 500 eura i svakih 6 mjeseci se trebalo platiti produljivanje daljih 500 eura (mi se iz neznanja tada nismo odlučili na smrzavanje). Budući da se tamo liječnici čuvaju tužbi neće ti ništa savjetovati, ali nam je dr. nakon neuspjelog ICSI-ja rekla "Pa zašto niste dali zamrznuti embrije?! Šteta!"

Ovo pišem zbog toga što Njemačka ima vrlo konzervativan zakon, a i da se ne ponavlja ono "svugdje u svijetu" i "nigdje u svijetu".
    u toj privatnoj klinici smrzavaju...jedino ako moja frendica nije dobro upućena u sve to pa je nešto pobrkala, mada čisto sumnjam.
    oni su postupak plaćali 3000 eur-a.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mislim da će ako prođe ovaj zakon dalje pogotovo radi nemogućnosti smrzavanja embrija biti sve veća gužva u klinikama vani, kao što je rekla INA mogu slobodno zatvoriti MPO centre jer s tako malim postotkom uspješnosti koji će ostvarivati neće daleko dogurati

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj nikka prvotno napisa
    u toj privatnoj klinici smrzavaju...jedino ako moja frendica nije dobro upućena u sve to pa je nešto pobrkala, mada čisto sumnjam.
    oni su postupak plaćali 3000 eur-a.
    Moguće, ali me čudi da bi zamrzavali stanice, a smiju embrije. Jedino ako je nešto sa spermiogramom bilo kritično. Ja sam bila 2004. i tada je ICSI koštao oko 5000 eura, s tim da ti zdravstveno može odobriti do 50% sredstava, što znači da sam platiš oko 2500 + 500 za zamrzavanje embrija na 6 mjeseci bi bilo 3000 eura. Budući da se postepeno plaća, mi smo to laganini od jedne državne plaće i jedne stipendije platili. Sad mi je to totalni sci-fi, barem mi je hrvatska država zahvalna što sam se vratila, svaki dan sam sve sretnija

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo još jednom .... ja sam u potpunosti ZA krioprezervaciju iz gro razloga koje smo ranije u temi nabrojali.
    Navijam za što više malih smrzlića

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo još jednom .... ja sam u potpunosti ZA krioprezervaciju iz gro razloga koje smo ranije u temi nabrojali.

X

Da nema smrzlića meni bi propao kompletan stimulirani postupak jer nismo išli na ET zbog HS a ovako čekamo FET i nadamo se

ŽIVJELI SMRZLIĆI I KRIOPREZERVACIJA

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

amyx, tebe sam se odmah i sjetila kad sam pročitala prijedlog Zakona koji bi ukinuo krio... za takvu grupu pacijenata to bi bila totalna katastrofa, sjetila se odmah i naše forumašice s istim slučajem drage... znači to je ipak pojava koja se dešava u MPO priči, nije slučajnost i pitam se kako to misle onda regulirati???

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

andream
    Pa i ti ćeš imati bebicu eskimića. tko zna šta bi bilo da nije bilo mogućnosti zamrzavanja. Zato nikako ne smijemo dozvoliti da se zamrzavanje zabrani. i žalosno je što nam taj zakon želi donijeti mministar ginekolog(ko da je iz ličke šume jučer izašao pa nema pojima o čemu se radi)

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

amyx, tebe sam se odmah i sjetila kad sam pročitala prijedlog Zakona koji bi ukinuo krio... za takvu grupu pacijenata to bi bila totalna katastrofa, sjetila se odmah i naše forumašice s istim slučajem drage... znači to je ipak pojava koja se dešava u MPO priči, nije slučajnost i pitam se kako to misle onda regulirati???
    i ja sam se odmah vas sjetila, zakon bi zbilja bio katastrofa da se zabrani smrzavanje

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I da! Potpisala sam Rodinu peticiju za povlačenje ovog prijedloga Zakona iz procedure.
    Gdje se moze potpisati ta peticija?

pcelica2009 je napisala:
    "Pa draga moja iva luca što se tiče dr.Šimunića i novaca meni je isto a kod njega bolji tretman.edit-sukladno pravilima foruma

Ovom izjavom sam sokirana :shock: .Mene je dr.L uredno primio i to vrlo brzo u postupak obadva puta bez da sam mu kupila cokoladu a kamoli dala novce.I uvijek je dostupan za sva pitanja koliko god glupa bila.Jednostavno ga ne mogu zamisliti takvog i gotovo.Znam da sam sad mozda OT ali morala sam ovo napisati.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zbog ciste koja se stvorila tijekom stimulacije moj ET je bio neuspješan.
    Ali zato mi je FET promijenio život .

Nekako sve mislim: i da se komunizam zadržao u našoj državi da bi vlada imala više sluha i više obzira prema ljudima koji trebaju MPO.
    Ovaj zakon nema veze sa demokracijom.
    Crkva se toliko upliće gdje joj nije mjesto da sve čekam kada će i prodaju prezervativa zabraniti

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa

pcelica2009 je napisala:
    "Pa draga moja iva luca što se tiče dr.Šimunića i novaca meni je isto a kod njega bolji tretman.edit-sukladno pravilima foruma

Ovom izjavom sam sokirana :shock: .Mene je dr.L uredno primio i to vrlo brzo u postupak obadva puta bez da sam mu kupila cokoladu a kamoli dala novce.I uvijek je dostupan za sva pitanja koliko god glupa bila.Jednostavno ga ne mogu zamisliti takvog i gotovo.Znam da sam sad mozda OT ali morala sam ovo napisati.

X

Ne da ne mogu da ga zamislim takvog,vec.....bez ljutnje.....U TO UOPSTE NE VJERUJEM!!!

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj cv-vanja prvotno napisa
    Citiraj RuzicaSB prvotno napisa

pcelica2009 je napisala:

X

Ne da ne mogu da ga zamislim takvog,vec.....bez ljutnje.....U TO UOPSTE NE VJERUJEM!!!
    To ne mogu niti sanjati. Dovoljno je bilo da se pojavim gore i postupak bi već bio dogovoren. I ne samo ja nego moja šogorica, bratova kuma, dvije dobre prijateljice koje mi nikada ne bi lagale itd. Ponekad nakon neuspjeha je sve što sam željela bio samo odmor, a doktor je bio taj koji je priupitao usput hoćemo li nešto raditi idući mjesec? Samo riječi pohvale za njega. A s druge strane nikada nije odbio maleni znak pažnje poput čokolade, magnetića s prigodnim natpisom ili CD s glazbom iz filma "Maybe baby" kupljenog na rasprodaji što također govori o njegovoj veličini. Moji su pokloni bili izuzetno skromni, ništa drugo nisam mogla priuštiti osim velike ljubavi i osjećaja zahvalnosti koje njegujem prema njemu i ostatku ekipe.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Što se tiče krioprezervacije nemam sumnji iako ja nisam uspjela iz KRIA ali znam mnoge prekrasne bebe koje krase ovaj svijet i koje su uljepšale život svojim roditeljima, a nastale su upravo iz FET-ova.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Potpisujem

Eno moj mali smrzlić sada mirno spava u krevetiću

Nakon stimulacije sam imala blagu hiperstimulaciju (oko 30-tak jajnih stanica, više se ni sjećam), ostala sam trduna vanmaterično :/

Ali, moji smrzlići su me čekali.... Još ih imam 4.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj lucija05 prvotno napisa
    Eno moj mali smrzlić sada mirno spava u krevetiću

Kako volim ovakve recenice citati.

Nakon stimulacije sam imala blagu hiperstimulaciju (oko 30-tak jajnih stanica, više se ni sjećam), ostala sam trduna vanmaterično :/

Ali, moji smrzlići su me čekali.... Još ih imam 4.
    A ovo toliko toga govori ZA krioprezervaciju da je suvisan svaki daljnji komentar.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sretna35 prvotno napisa
    Što se tiče krioprezervacije nemam sumnji iako ja nisam uspjela iz KRIA ali znam mnoge prekrasne bebe koje krase ovaj svijet i koje su uljepšale život svojim roditeljima, a nastale su upravo iz FET-ova.
    Kad vidim avatare ine33 i suncem.m, rastopim se, smrzlici - ljepotani!
    Naravno da sam za krioprezervaciju, sve je vec receno!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •