e ta zatvorenost i ta sokiranost zatvorenoscu i mene je izludjivala.
so what!
puce vodenjak, pregled, ali vi ste zatvoreni, totalno, zabetonirani, ne bude nista od toga.
jap, eto male 10h kasnije.![]()
e ta zatvorenost i ta sokiranost zatvorenoscu i mene je izludjivala.
so what!
puce vodenjak, pregled, ali vi ste zatvoreni, totalno, zabetonirani, ne bude nista od toga.
jap, eto male 10h kasnije.![]()
Blažena zatvorenost mi je omogućila carski, malo je falilo da neka nadobudna doktorica odluči da pokušam prirodno. I hvala Bogu što mi je u smjenu doveo mog normalnog doktora! Pukao vodenjak, trudovi sve jači i to 4 dana prije dogovorenog carskog, 2 tjedna prije termina, a ja skroz zatvorena!
Što mi možemo birati bismo li išle ili ne svaka dva dana u TA na pregled? Ja bih svakako onda odabrala da ne idem ako nemam trudove. Hm, ali opet, kako znam da je sve ok? Mogu i oni samo napraviti uzv? Ili živim u oblacima.
Jel to bila neka posebna borba? Ja ni sad ne radim vaginalne preglede jer nema ni potrebe, a rado ne bih da čačkaju dolje jer se eto to tako radi.
Tako se i ja mučim sa tom TA, prvo sam išla jednom tjedno a sad svaka dva dana, čekanje u TA i po 3-4 sata, sutra idem opet.. ali nisu me svaki puta gledali dolje, najbitnije mi je otići radi CTG-a da vidim kako je bebica..
ne.
0d 39+6 do 40+2 sam isla samo na ctg, svaki dan, ali i to samo radi GD.
pregled u trudnicku sam isla svaka 2 tjedna (ne sjecam se da li sam zadnji tjedan isla na 7 dana)
Tak mi to i ima smisla - vidjeti kako je beba, a ne jesam li ja otvorena ili nisam!
leonisa, GD?![]()
Ja sam iz druge dimenzije (), ali na pregled sam isla svaka 2-3 dana od 40+0 do 42+0. Nisam stigla na indukciju na 42+2 jer se rodio dan prije toga. Na CTG-u sam bila ukupno tri puta, a na ovim pregledima smo provjeravali samo kolicinu plodne vode ultrazvukom.
Na sd-u sam da, upravo sjedim u čekaoni al nekak nije gužva, izgleda da su svi osim mene rodili :D
Jutro Apsu draga kako si nam ?
Evo mene i da se javim i tu malo. Jutros me u 6 probudila jaka menstrualna bol i tren vruce pa hladno i tako dignem se ja pa krenem mjeriti hmm nisu pravilni. Onda me potjera na wc i odo se ja otuširati i obrijati za svaki slučaj ako krene. Evo sad ležim na kauču i sad je drukčija bol nije vise menstrualna nego pocinje iza od leđa pa se širi prema naprijed prema maternici i kad stisne onda boli uff ufff. Pokušavam smireno disati i popustiti se koliko mogu. Opet mjerim vrijeme i tren su u pravilnim razmacims od 10min pa onda malo nepravilni hmmmmm
super, stize nam jos jedna bebica
sarasvati, mozemo birati, samo ne dodes na pregled, ko da je njih briga, ionako narucuju zbog protokola. meni je protokol s vremenom postao nebitan (u odnosu na moje potrebe i preferencije)
bebu sam pratila tako da sam brojala pokrete. isla sam kod jedne super privatnice na preglede, bila sam s 37t, tad mi je rekla da je sve spremno i da cu uskoro roditi, pa sam dosla s 40+5 provjeriti protoke, i onda sam na kraju rodila s 42+1![]()
ma ok, moze biti i da im je fakat to bitno
ali ne bi rekla da je vaginalni pregled svaka 2 dana, od strane raznih osoba, nesto bas tako pozeljno i dobro za mamu i bebu (osim tog sto je neugodan). ctg ajde. amnioskopija je diskutabilna pretraga koja se, kolko sam citala, ne radi bas vise. ali vaginalci dolaze u paketu. ja sam u drugoj t na dan termina bila u rodilistu na pregledu (ne znam sta mi je bilo) i napravila ctg (nakon naravno 2 sata cekanja) i kad sam rekla da necu vaginalni dr i sestra su me gledale ko da sam s marsa pala. a to nije bilo tako davno, 2008.
evo, recimo, amnioskopija...nakon zadnje trudnoce zakljucila sam kako je ona nepotrebna. sve se vidjelo na UZV. na UZV je vido da je mlijecna (cak je is tudentima pokazivao) i sam je rekao kako se na UZV lijepo vidi kad je plodna voda mlijecna, cak sam i ja naucila kako
i meni nije uopce bio bitan taj podatak.
kao ni da li sam zatvorena/otvorena. UZV i/ili CTG su mi bili sasvim dovoljni.
bit ce da je to zbog toga sto sam u prvoj trudnoci imala minimalan broj vaginalnih pregleda zbog rizika, pa sam shvatila kako su oni, zapravo, nepotrebni.
Posljednje uređivanje od leonisa : 02.01.2014. at 14:43
Kod mojeg ginekologa je standardna praksa da je sve nepotrebno dok, jel, ne postane potrebno. Radi jedino UZV redovito jer niti boli, niti je stetan, plus sto putem UZV-a vidi sve sto treba. Da netko spomene rutinsku amnioskopiju, valjda bi se covjek tri puta prevrnuo.
Nakon iskustva s obje strane bare (ok, u HR nisam bila trudna, ali nije ni bitno), mogu skoro pa sa sigurnoscu reci da se u HR opcenito u zdravstvu rade gluparije, prvenstveno zato sto to nitko nista ne placa direktno iz dzepa. Pa je onda sve free for all.
I meni je moja dr radila samo ultrazvuk. Dve puta me pregledala vaginalno, jednom na moje inzistiranje jer je MM isao na sluzbeni put od par dana, a kako sam se u prve 2 trudnoce otvorila dosta rano bilo me malo strah. I drugi put kad sam dosla na porod.
Tako da mislim da to ipak ovisi od dr.
Meni je amnioskopija oba puta pokrenula porod
Jednom na okruglo 38tt, drugi put na 39 tt
Oba puta pl.voda totalno bistra
Nakon drugog poroda, kad je mala izasla totalno prekrivena verniksom, babica je komentirala: joj malena, mogla si ti jos biti unutra
Zao mi je sto se u tom trenutku nisam sjetila reci: i bila bi, da me niste nadripali...
Ne kazem da je sve nepotrebno, al neke stvari jesu
Ja cu u trudnicku ambulantu slijedeci tjedan, s punih 38 tt, iako mi moja ginicka rekla da mogu i kasnije - i ako budu htjeli raditi amnioskopiju, zamolit cu da odgode, ako nije nuzno - ctg i uzv bi trebali biti dosta
Meni ju jos nisu radili a 40+ 5.. Nadam se sa necu to ni docekat, osim ako u rađaoni nece provjeravat..
Mislim da na SD ne rade amnioskopiju...barem meni nisu niti jednom, a drugu curku sam rodila u 42tjednu...
Mislim da je njima neki standard ctg
A prije 2 dana su mi htjeli radit al nisam bila otvorena![]()
I to mi je isto sad mutavo, kad god dođem na pregled putaju me ko mi je doktor, sve nesto citam svi imaju svog doktora , mole se da ce on bit u dezurstvu kad ce radat itd.. Mene je svaki puta u TA pogledao netko drugi, nemam nikakvog svog doktora![]()
ustvari sam htjela napisati da te taj pristup navodi da pomislis (tj da mislis) da s tvojim tijelom nesto ne valja, a ustvari nije tako. svaka zena ima svoj tempo. to sto nisi otvorena sa 37, ili 39, ili cak 42 ne znaci da se neces otvoriti kad treba i roditi![]()
Ništa, jedini komentar je bio da ide polako ali sigurno, u stilu omekšalo je..
Ginekolog, kod kojeg vodim trudnoću, mi je rekao da nije potrebno raditi amnioskopiju i vaginalne ako je sve u redu, a kod mene je sve u redu. Baš mi je dobro bilo sve ovo pročitati.![]()
s obzirom kako sam ja rodila nasilno ali opravdano mislim da bih ipak dala sve na svijetu da sam makar malo osjetila što su to prirodni trudovi i prirodan izgon.eto,meni je žao što je to sve tako prošlo,al mi nije važno više uopće![]()
amnioskopija,zastarjela ili ne, nekad zna dobro doći...meni je pomogla...ctg mi rađen u 8h,kaže sve je u redu,beba ok,ja ok, a 41+0...spremaju mi papire za optust jer su me 4 dana držali u bolnici pod dg. sad će porod...u 9 h,prije otpusta,još jednom me pregledaju i to amnioskopom i utvrde zelenu plodovu vodu...naravno do 13 h sam već hitnim CR -om rodila N...tako da bi ću i u drugoj trudnoći pristati na amnioskopiju,ne bih tog straha opet preživljavala...
Posljednje uređivanje od j-la : 03.01.2014. at 14:15
Apsu, nemoj se sad plasiti i toga
Je, moguce je, dogadja se, al ne brigaj sad i zbog toga
Nije da nam vecini to ne prodje kroz glavu, al najverojatnije se nece dogoditi
Prati bebine pokrete i osluskuj...ma ni ti neces ostati vjecno trudna
Ajde ti radije zaskoci tog svog muza![]()
a razumijem i to tvoje čekanje...mene su od termina do poroda svaki dan, većina poznanika (ne samo bliži), zvala i pitala ima li šta
pobježe mi...
nemoj puno razmišljati sada o tome, govori ti ona koja je proživjela čekanje kao i ti...samo ti mogu savjetovati da se opustiš i uživaš u nečemu što voliš...
Ma neda miA već mi je rekao da nije ok od mene što toliko navaljujem, da se tu ne radi o meni i njemu nego on jednostavno ne može blizu maloga, tako da stvarno ništa od toga
![]()
a joooj apsu nije mi bila namjera plašiti te...
bebu sam osjećala do prokidanja vodenjaka...N. se smirila od tada do CR...za utjehu sam imala jednu super staru sestru koja je onim zastarjelim aparatićem (ono što ide na trbuh i uho) slušala njene otkucaje cijelo vrijeme...
zanemari moju priču i zaskoči tm...
Sve to, i obavezno prati pokrete bebe. Bar tri puta dnevno treba leći i brojati pokrete. Treba ih biti najmanje 10 u sat vremena. Ako je manje, odi na pregled.
Ma miš se super miče, stalno je aktivan.. A bojim se svega ovoga i bez da čitam tuđa iskustva.. mislim, nije to strah i očekivanje najgoreg, nikako se ne smatram pesimistom, ali ovakve misli su vjerojatno normalne svakoj mami koja voli svoje dijete, isto kao što su normalne misli da će sve biti u redu i da će biti najljepše i najzdravije dijete na svijetu![]()
Čitam o tim trudovima ,svakojaka iskustva i sad budi pametan?!meni je to prva t. cjelu noc su me parali bokovi,a sad opet cjelo vrjeme menst.bol i kriza ,kontrakcije iman ali sve je tako izmjesano da vise ne znam sto boli! Na zadnjem pregledu sam bila otvorena 1.5 ..
Kako mi je do bolnice 2h (a i vrjeme je nikakvo,snjezno) ne bih htjela prerano doc u bolnicu,a bogami nebi htjela i da me ulovi na putu![]()
Neznam sto da radim,idem se otusirat,pa cu vidjet dal ce mi se bolovi jos vise pojacavat kroz dan..
Ahaha kak je super citat sebe prije poroda
Dakle - kad stvarno pocnu trudovi, znat cete da je to tonema vise jel je il nije - je ! :D
Posljednje uređivanje od Apsu : 28.01.2014. at 14:18
A dal mogu ti trudovi biti isti kao menst.bolovi? Jer moji bolovi za vrjeme menge bili su boze sacuvaj!a i ta kriza ,tocnije doljni dio,kao da mi se ukljesti.. Joj apsu,ti si se rjesila,a kako boli sam porod? Manje ili vise od trudova?![]()
A bogme ja nisam bila sigurna je li to to. Dva, tri tjedna prije poroda imala sam lažne trudove pa sam mislila i kad je to bilo to da su opet lažni, a prenijela sam pet dana. Na putu za bolnicu sam mislila kako će me vratiti doma jer umišljam, ali pet sati i 30 minuta poslije sam rodila
![]()
A kako su vas boljeli ti pripremni trudovi? Konstantno ili par sati,pa onda nista,pa opet ili? Jao sad si me i uplasila ,kazes da si rodila nakon pol sata od puknuca vodenjaka,a meni ako doma pukne do rodilista imam 2h![]()
ocu reci, primpremni trudovi koji su me prali barem 2 tjedna, a zadnjih 10 dana bas tocno na 20 min jedno 3 h navecer, prestali bi.
kad su krenuli pravi, oni nisu prestajali![]()
Mislis sam izgon? Tiskanje van- to ne boli.. Bole trudovi, to je bol koju nemam s cime usporedit, najblize sto znam je da sam kad je tek pocelo dragom rekla da imam filing ko da mi netko bubrege žmiče ko mokru krpu kad hoce ocijediti.. Al prezivjela sam, svi prezive, a kad ti stave bebu na prsa stvarno sve zaboravis![]()