Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: strašan utjecaj loših vijesti

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno strašan utjecaj loših vijesti

eto, ovo me dugo muči, kao i vjerojatno puno vas

prilikom korištenja bilo kojeg medija nailazim na bombastične crnokronične vijesti koje bih, znam, mogla i zaobići, biti čvrstog karaktera i preskočiti, ali mi to ne uspijeva svaki put

osobito me potresu, a to najčešće kao privučena pročitam, stravične vijesti o djecoubojicama i silovateljima

kažu, to prodaje novine, ali dzizs, ne vjerujem

voljela bih ponekad upaliti tv u vrijeme dnevnika i čuti više pozitivnog, makar i protokolarne stvari, školske priredbe, malomjesna događanja i akcije, kulturna događanja uz malo stranih vijesti.
    koliko se sjećam, kada sam bila mala, vijesti su bile manje bombastične i manje traumatizirajuće, kao da je danas fora usrat se s oproštenjem nad manijaštvom i bojat se ili sam biti agresivac

mislim, čini mi se da je to plod takvih smeće-vijesti

zašto ovo pišem? zbog frustracije da moram za dijete i sebe svijećom tražit kvalitetne sadržaje, ili bar ne-štetne sadržaje, koji ne pune um agresijom , krvlju, besmislom života, reality-poniženim-bez-dostojanstva-i-pravih-vrijednosti-ljudi

što reć kad i meni omiljena emisija postaje pepa pig i dora istražuje, uz dobro jutro hrvatska, koje ne mogu gledati zbog tajminga
    mi ne palimo tv za dnevnik dok je niki ( i roko) u sobi jer me frka što će biti, a niti ja ne gledam, al zato na netu i u novinama svašta pročitam

povod ovom ljutom postu je j..... vijest pročitana na jednom portalu o nekom dečku u americi koji je silovao i ubio 8 - mjesečnog dječačića- da ti se krv sledi! užas! koga briga za maloljetnog američkog delikventa, meni se čini da se od takvih vijesti samo sve jače sije atmosfera straha, otuđenosti, i što je najgore, normalizacija takvog ponašanja ( kao i to se događa, i to je, iako bolesno, normalna pojava u "današnjem" svijetu)

osjećam se kao individua, preslaba da išta promijenim, i ne znam što bi se točno moglo učiniti......nekakva peticija, ne samo za realitiye, već i za krvave serije

pa svi se stručnjaci, a i normalan laik, slažu da je takav proigram, vijesti itd. nezdrav, nepozitivan, lošeg, traumatizirajućeg utjecaja po osobu

da li itko od roda novinarki zna postoji li ikakav zakon o etičnosti medija (sigurno postoji, ali da li su u njemu za područje relevantni stručnjaci), nekakvo vijeće psihologa, pedagoga, il što ja znam kakvih sve stručnjaka koji bi selektirali program i davali smjernice kako da mediji poboljšavaju kvalitetu ljudskog života, promičući pozitivne vrijednosti i poruke i pružajući zanimljive sadržaje, tople priče i znanja

mislim da takvo što ne bi smjela biti tek utopija (i moja idealaistička promišljanja), već ljudsko pravo na informacijama ukrašen, a ne zatrovan i opterećen život

uglavnom ja bih pristupila bilo kakvoj inicijativi vezano uz ovo

npr. mogu li rode pokrenuti inicijativu "mediji za naše izdravlje i zdravlje naše djece" ili "mediji za zdraviju budućnost" ili "stop nasilju u medijima"

jer što gledamo, slušamo i čitamo, to i doživljavamo, a ono što doživljavamo nepobitno postaje dio nas

:shock: :?

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

bila je već slična tema, prokopaj malo

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

nisam našla, valjda nisam dosta tražila,

imaš link, je li se išta poduzelo ili poduzima, jer ako nije, rado bi da bar još par novih ljudi pročita i razmisli o tome, jer što više ljudi bude željelo nešto promijeniti, prije će doći do nekog pomaka

uglavnom, sorry na ponavljanju

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nevjerojatno, kao da sam ja digla ovu temu..
    upravo o tome sam neki dan razgovarala sa mužem i baš kao i ti imam osjećaj da me te crne vjesti doslovno napadaju sa svih strana..guše, bacaju u mračna, bezizlazna raspoloženja (nisam u depri..za sad )..
    imam dojam, baš kao i ti, da toga i nije baš bilo prije. mislim na takvo "obavještavanje" nas europljana o čedomorstvu na n. zelandu (npr. :? )
    svašta..
    zašto je došlo do toga da je vijest, jedino crnjak-vijest?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam davno pregorjela medije; prežalila ih. Čak i oni kao blagi su isprazno smeće, neetično, nepromišljeno i plitko.
    Ne palim televiziju. Nemam naviku, jednostavno nije dio moje rutine. Novine ne čitam, osim određenih autora i rubrika (Tomić, kulturni prilozi, Magazin Jutarnjeg i tako dalje). Šarene časopise osobito ne čitam; ili čitam u frizeraju kad mi se da.
    Čitam blogove pametnih ljudi; čitam vjerski tisak, čitam knjige, slušam probrane emisije na radiju, i isto učim svoju djecu.
    Mislim da ništa ne propuštam.
    I bila bih sretna da se pokrene neki TV program koji ima za cilj prenositi dobro, informirati ljude o dobru, o pametnim stvarima i tako to... ali dok ga nema - TV mi apsolutno ne treba.
    Šećemo, igramo se, čitamo, slikamo... i vrijeme ionako prebrzo leti.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: strašan utjecaj loših vijesti

I ja sam također kao i nely baš nedavno razgovarala sa mm o ovoj temi.
    Bacila sam se u totalni informativni mrak. Jer nema šanse da saznam neke "normalne" novosti bez da su popraćene stravičnim događajima od kojih ne mogu zaspati navečer.
    Ali iako se trudim blokirati te crne informacije uvik poneka nađe put do mene jer neko uvik uskoči sa "...ajme, jesi li čula..." .
    Evo i u ovom tvom topicu tandina sam saznala užasnu vijest .

Jednostavno je nemoguće pobjeći.
    A mislim također da nešto treba promjeniti jer nas te informacije doslovno truju.
    Želim znati samo za ono u čemu mogu barem malo pomoći.

Citiraj tandina prvotno napisa
    voljela bih ponekad upaliti tv u vrijeme dnevnika i čuti više pozitivnog, makar i protokolarne stvari, školske priredbe, malomjesna događanja i akcije, kulturna događanja uz malo stranih vijesti.
    koliko se sjećam, kada sam bila mala, vijesti su bile manje bombastične i manje traumatizirajuće, kao da je danas fora usrat se s oproštenjem nad manijaštvom i bojat se ili sam biti agresivac
    I o ovome sam baš na ovakav način razmišljala. Pa ima na ovom svijetu toliko lijepih novosti, novih talenata, rođenja, ljubavi, izuma...ma svega, pa zašto time ne pune informativne emisije?

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sumnjam da se po tom pitanju može puno napraviti.
    Komercijalni mediji se vode profitom i ljudima serviraju onakve vijesti kakve znaju da će se dobro prodati. Meni je isto potpuno nejasan profil ljudi koji takve vijesti gutaju s guštom, ali takvi su, čini se, u većini. I dokle god bude tako, mediji nemaju nikakva razloga mijenjati svoju "ponudu".
    A ima tu i još jedan moment. Takve "loše vijesti" bude u ljudima strah, a strah je savršen način da se nekog kontrolira. Tko je gledao Mooreove dokumentarce, znat će o čemu pričam.
    Ja sam malo previše osjetljiva i vijesti o kakvima pričaš me grozno pogađaju. Prošli put kad sam čitala o nekom slučaju zlostavljanja djeteta plakala sam poslije danima, nisam mogla spavati, užas. Znajući da ću na takve vijesti naletjeti u svakoj informativnoj emisiji, novinama, ili news portalu, jednostavno sve navedeno zaobilazim u širokom luku. Nekad se osjećam pomalo zaglupljeno jer nemam pojma o tome što se događa u svijetu... Komotno može izbiti treći svjetski rat, a ja ću za to saznati za tri dana od kumice na placu... Ali generalno gledano, mislim da dobivam više nego što gubim.

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

E o ovome MM stalno govori, vijesti, dnevnik, novine, sve je puno crne kronike i raznoraznih grozota. Kad je on doma nema šanse da se gledaju vijesti i čita žuta štampa. Istina, izloženi smo bombardiranju tog crnila.... A svi mediji bi mogli prikazivati onu ljepšu stranu života, puno više putopise, znanstvene i obrazovne emisije edukativnog karaktera ali izgleda da to nema dobru prođu kod ljudi, crne kronike nažalost prodaju novine :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

prilikom korištenja bilo kojeg medija nailazim na bombastične crnokronične vijesti koje bih, znam, mogla i zaobići, biti čvrstog karaktera i preskočiti, ali mi to ne uspijeva svaki put

kažu, to prodaje novine, ali dzizs, ne vjerujem:
    pa vidiš da pali i kod tebe

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja izbjegavam vijesti, crne kronike i slično. Zadnje sam baš bezveze upalila TV, a ono svinjska gripa :shock: , naravno da sam se ukakila od straha, a da nisam podgledala prilog nikome ništa.
    Na mene jako loše djeluju svi ti crnjaci, i stvarno ih izbjegavam u širokom luku, ali me zato moja sveki uvijek prosvijetli novostima. Ona je osoba koju zanima samo crna kronika, lijepe stvari ju ne zanimaju, meni je to nekako morbidna karakterna crta i zrači mi previše negativno.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Citiraj MGrubi prvotno napisa

kažu, to prodaje novine, ali dzizs, ne vjerujem:
    pa vidiš da pali i kod tebe
    razumijem sto si htjela reći, ali ne kupujem novine radi "negativnih" vijesti(tj. mm), već zanimljivih članaka, al dok listam pročitam, ako se ne kontroliram, i strašne stvari

sa tv om je lakše raditi selekciju, jednostavno ne palim

ali moje je pitanje kako to utječe na djecu, i na njihova ponašanja, ako ovako utječe na mene, a za sebe vjerujem da sam stabilna osoba

ili otvoriš net a prvi, najveći naslov najgori, pa ti nemoj kliknut
    nije da se želim braniti, ali zaista ne mislim da treba puno ili čak umjereno koristiti medije, jer naši sustavi nisu stvoreni za toliko bilo kakvih informacija, koje u načelu supstituiraju stvaran život, ali bih htjela kad mi dođe ćeif da bez frke upalim tv

a bome i da skupine koje daleko više gledaju tv izlaze na ulice, gdje je i moja obitelj, malo manje nabrijane, a više opuštene nakon uzastopnih tv tretmana

sigurna sam da će s vremenom doći do promjene sadržaja u medijima, vjerojatno kad svima dođe voda do grla, ili kad ove generacije koje odrastaju, i uz pomoć medija, ali naravno ne samo radi n jih, ne budu zadovoljne, stabilne i normalne osobe

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Cookie prvotno napisa
    Sumnjam da se po tom pitanju može puno napraviti.
    Komercijalni mediji se vode profitom i ljudima serviraju onakve vijesti kakve znaju da će se dobro prodati. Meni je isto potpuno nejasan profil ljudi koji takve vijesti gutaju s guštom, ali takvi su, čini se, u većini. I dokle god bude tako, mediji nemaju nikakva razloga mijenjati svoju "ponudu". A ima tu i još jedan moment. Takve "loše vijesti" bude u ljudima strah, a strah je savršen način da se nekog kontrolira. Tko je gledao Mooreove dokumentarce, znat će o čemu pričam.
    Ja sam malo previše osjetljiva i vijesti o kakvima pričaš me grozno pogađaju. Prošli put kad sam čitala o nekom slučaju zlostavljanja djeteta plakala sam poslije danima, nisam mogla spavati, užas. Znajući da ću na takve vijesti naletjeti u svakoj informativnoj emisiji, novinama, ili news portalu, jednostavno sve navedeno zaobilazim u širokom luku. Nekad se osjećam pomalo zaglupljeno jer nemam pojma o tome što se događa u svijetu... Komotno može izbiti treći svjetski rat, a ja ću za to saznati za tri dana od kumice na placu... Ali generalno gledano, mislim da dobivam više nego što gubim.
    Sa svim se slažem, osim s boldanim, ne zbog Cookie, nego jer su to šuplja profiterska zavaravanja.
    Nebitni su gutači vijesti, to je puk, ovakav ili onakav, ali mediji s vremenom formiraju i apetite tog puka, dajući im "probranu hranu za gutanje".
    Nisam toliko dugo na forumu da bih znala kako ste to ranije obradili, no apsolutno se slažem s pokretačicom topica u njezinim stavovima i zapravo ne znam na što bih se prije osvrnula, pa ću samo nešto komentirati. Prvo, postoje etičke i profesionalne norme za izvještavanje, u prvom redu za autore i urednike u medijima. No, slabe, gotovo nikakve sankcije, kao što su ukori strukovne udruge, tim autorima slabo znače. Vlasnici medija su pak motivirani isključivo profitom, što na struku, koja zaista formira mišljenje ljudi, djeluje katastrofalno.

U našim je medijima nastala jedna vrlo nezdrava konkurencija žutila gdje se mediji međusobno natječu u plasiranju što crnjih informacija jer onaj koji trenutno ne raspolaže pikanterijom je gubitnik.
    Da je svijet postao globalno selo tu je vidljivo u najgorem mogućem obliku. Jedna je stvar kad se zbog sakupljanja humanitarne pomoći ili upozorenja o mogućoj vremenskoj nepogodi izvještava o stanju u nekoj dalekoj zemlji, ali to da ja, ili vi, svaki put moramo znati da se survao autobus pun djece u Čileu ili da je neka poludjela majka ubila svoju djecu, to me uvijek i iznova beskrajno ljuti , odmah gasim, prestajem čitati jer sam inače dugo u bedu.

Ne bi to bila nikakva informativna blokada ako za te vijesti nikad u životu ne bismo znali. Uvijek i oduvijek, svugdje su se događale katastrofe, ali mi zaista ne možemo pomoći onom pojedincu u centralnoj Kini, samo će nama biti puno gore, a o našoj djeci da i ne govorimo.
    Medijski vlasnici se opravdavaju time da oni objavljuju nešto jer za to nešto postoji interes.
    To nije točno i tvrdnja je vrlo isprazna, opravdana samo profitom. Zašto? Zato što su mediji javni, imaju i javnu odgovornost, imaju moć formirati ukuse, želje, htijenja ljudi. Oni su formirali sliku anoreksičnih ljepotica i natjerali milijune djevojaka na gladovanje, nisu same cure tražile da se u medijima pojavljuju takvi uzori ljepote. Krug se mora odnekud početi vrtjeti i zatvarati, a mora početi od onih, u ovom slučaju, moćnijih, od medija, ne može se prebacivati krivnja na publiku.
    Mediji su jednako sposobni proizvesti paranoju, javni linč, kao i educirati ljude o zdravlju, humanosti, očuvanju prirode....
    Nije neki blesavi um gladan trača sposoban natjerati medije da mu baš te tračeve serviraju niti mediji mogu naći ikakvo opravdanje za svoje, svaki dan sve crnje i sve odvratnije vijesti kroz tvrdnju da se to od njih traži. Vidjeli bismo kako bi se, nakon dva mjeseca forsiranja dobrih vijesti (uz samo nužno loše) polako mijenjala klima u društvu.
    Imam o ovome jako puno napisati, ali nemam vremena, i ovo je bilo dosta nespretno, ali da ste vi, da smo svi mi, koji vidimo i osjećamo da je ovo degutantno i suvišno, u pravu, jesmo.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa
    Zato što su mediji javni, imaju i javnu odgovornost, imaju moć formirati ukuse, želje, htijenja ljudi. Oni su formirali sliku anoreksičnih ljepotica i natjerali milijune djevojaka na gladovanje, nisu same cure tražile da se u medijima pojavljuju takvi uzori ljepote. Krug se mora odnekud početi vrtjeti i zatvarati, a mora početi od onih, u ovom slučaju, moćnijih, od medija, ne može se prebacivati krivnja na publiku.
    potpuno se slažem, kakvu god sliku, odn. vrstu informacija mediji najčešće prezentiraju, takva će vrsta informacija uskoro postati i puku zanimljiva

kao što se npr. zadnjih godina popularizirala moć pozitivnog mišljenja, ili zdrava prehrana, ili recikliranje itd... tako se može i bilo što drugo predstaviti narodu kao ono što mu treba i što mu je zanimljivo

ako je i sve radi profita, profit se na bilo čemu što se popularizira može ostvariti

baš bi bilo lijepo gledati kako djeca koriste medije i sredstva komunikacije u ovo informatičko doba i pritom uče pozitivne vrijednosti, socijalne i druge vještine, npr. nenasilno rješavanje sukoba, te stječu znanja iz svih područja

tada bi djeca, koja su, htjeli mi i ili ne, od određenog doba svog života izloženi medijskim i komunikacijskim utjecajima, te socijalnim utjecajima koje mi ne možemo u potpunosti kontrolirati, niti poništiti štetne utjecaje, bila zaštićena i obogaćena znanjima ili interesantnim pričama, filmovima, akcijama itd

pitam se bi li i tada snimali mobitelima mlaćenje kolega pod normalno

znam da je trenutno rješenje selekcija i apstinencija, ali to nije pravo tj potpuno rješenje

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nena je sve što sam i ja mislila reći čitajući topic od početka, rekla puno bolje no što bih to ja izvela

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Loše vijesti donose nam lošu energiju, izlaganje nasilju kroz medije podiže
    razinu tolerancije na nasilje, što je posebno opasno za djecu koja to upijaju, uče i kopiraju, psihički nestabilne osobe naročito tomu podliježu, a mi svi smo kontaminirani, svaki dan naš se duševni svijet sve više zagađuje...

Da je ranije, u onom ne-kapitalističkom sistemu bilo drugačije, to je točno. Na drugom topicu sam nešto o tome napisala, pa kopiram:

Crna kronika je u ondašnjim medijima bila jedna mala marginalizirana rubrika, profesionalni kodeks je nalagao da se o tome piše vrlo, vrlo kratko, samo informativno, inicijali, bez detaljnog opisa zločina, a kamoli davanja naslovnica jer psihologija odavno poznaje "kopirante" kaznenih djela, labilne ljude koji su inspirirani ubojstvima, samoubojstvima...
    Uzmimo u obzir da to nije "normalna ekipa" i da njih sve to što se piše potiče na djelovanje u tom smjeru.
    U novinarstvu se odavno zna da detaljno izvještavanje o jednoj vrsti zločina (tipa masovno ubijanje strojnicom) ili načinu izvršenja nekog samoubojstva, u kratkom vremenu dovede do još niza sličnih slučajeva koji su inspirirani onim što se moglo pročitati u novinama ili, još gore, vidjeti na televiziji. Pod ovim, još gore, mislim na opsjednutost ljudi s onih pet minuta slave na ekranu, makar i slave stečene na tragediji.
    Nisu mediji izmislili zločine, no naše se društvo zadnjih godina "amerikaniziralo" i nije nam uzor humani kapitalizam skandinavskog tipa već američki.
    U medijima radi dosta onih koji samo teže prodaji napisanog, kakvo god bilo, samo da se proda, rade i oni drugi koji pokušavaju oprati obraz profesiji, ali teško dolaze do izražaja.
    Ostaje začarani krug - kriminal, agresija, njihova prevelika eksploatacija u medijima, pa opet kriminal...

Poduprijet ću bilo gdje, bilo kada i na bilo koji način svaku inicijativu koju si ti, tandina, spominjala jer svi normalni građani, a roditelji osobito, imaju pravo tražiti da njihova djeca ne budu svakodnevno izložena svim mogućim strahotama.

Možemo mi štititi djecu unutar naša četiri zida, i moja djeca agresivne filmove nazivaju "ubijački" i odmah u startu odustaju od gledanja, no oni skoro da ni ne gledaju TV. MM i ja moramo gledati vijesti i neke informativne emisije zbog posla, no puno je djece izloženo tih strahotnim sadržajima i zbilja se nešto po tom pitanju mora poduzeti jer svi živimo zajedno.
    Možemo se mi nekako pokušati izolirati, ali opet ostajemo mali postotak, a djeca nam odlaze u školu, u društvo, na ulicu i vrlo brzo osjete rezultate "medijskog odgoja" u postupanju svojih vršnjaka prema njima, učiteljima, drugoj djeci.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam već stoooo puta sama sebi rekla da neću čitati ništa ružno i slušati ružne vijesti, ali nekada ih se jednostavno ne može izbjeći...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Ja sam već stoooo puta sama sebi rekla da neću čitati ništa ružno i slušati ružne vijesti, ali nekada ih se jednostavno ne može izbjeći...
    baš tako.

jedina je šansa oglušit pa ih ne čut.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

http://bigblog.tportal.hr/mile

btw meni je posebno diglo tlak kad sam jednog ponedjeljka ujutro u cekaonici kod pedijatrice listala jutarnji i namjerno preskakala sve političke, crnokronikaške etc vijesti, jer ih i inače bojkotiram u svakom obliku, te došla do priloga kućni ljubimci. Miljenko Jergović je imao neki svoj tekst u tom prilogu i ja krenula da ga pročitam. uglavnom, tekst je bio priča o zg obitelji na rubu egzistencije čiji dvogodišnjak umre od teške bolesti. poveznica sa kućnim ljubimcima je bila ta da je taj isti dvogodišnjak htio psa. ja sam podivljala. inače mi je jergović solidan, ali taj dan da sam ga srela ne bi se dobro proveo. takve podvale me najviše iziritiraju. tko bi takvo što očekivao u prilogu kućni ljubimci? dodatno me nervra što imam osjećaj da ljudi uvijek imaju potrebu pričati o poznanicima svojih poznanika kojima se desila il im se dešava grozna tragedija, bolest, smrt... užas...ne želim znati!!

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bravo, Mile!

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Dan!

sve ovo što ste tu pisali stoji i istina je, i mene samu uzmeiravaju sve te loše vijesti , i ponekad kad ih previše čujem po tjedan, dva ne otvaram ni teletekst nit novine ne čitam previše. Normalno da se bolje osjećam kad ne znam za svu tu katastrofu.

ali pitanje je , pošto ja uvijek gledam dvije strane:
    Unatoč tome što previše loših vijesti utječe loše na nas (i ja sam napisala da mi je bolje kad ne znam za katastrofu, ali ovu koja se trenutno možda negdje dogodila i u današnjim novinama je, ali znam za onu prije i saznat ću za neku kasnije). Uglavnom što želim reć, kada se loše vijesti ne bi uopće prenosile ni bilo kojim medijima, ne bi li živjeli u neznanju kakvo je naše društvo. Nisu li ponekad takve strašne vijesti primjer djeci npr. ne udaljavaj se vidiš kakvih sve ljudi ima i sl.?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

ali moje je pitanje kako to utječe na djecu, i na njihova ponašanja, ako ovako utječe na mene, a za sebe vjerujem da sam stabilna osoba

sigurna sam da će s vremenom doći do promjene sadržaja u medijima, vjerojatno kad svima dođe voda do grla, ili kad ove generacije koje odrastaju, i uz pomoć medija, ali naravno ne samo radi n jih, ne budu zadovoljne, stabilne i normalne osobe
    destruktivno utječe

ja nisam toliki optimist
    volim dokumentarce, ali ovi novi mi idu na jetra
    da li mogu napraviti dokumentarac o hijeni-životinji a da ne bude naglasak na hijeni-ubojici?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedno vrijeme je na radiju 101 svake nedjelje u 18:30 isla GOODIES! - jedina emisija u hrvatskom eteru koja je sustavno nudila pozitivne vijesti... al vise je nemaju u programu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    jedno vrijeme je na radiju 101 svake nedjelje u 18:30 isla GOODIES! - jedina emisija u hrvatskom eteru koja je sustavno nudila pozitivne vijesti... al vise je nemaju u programu
    - ciničan smajli se davi od smjeha

bio je normalan dokumentarac o utjecaju takvog pristupa medija na ljude: teroriziranje sa strahom
    najstrašnije, najcrnje, najgore, najstravičnije....
    čisti generator problema
    izaziva stalnu dozu straha u čovjeku (duga izloženost iskonskom strahu od smrti izaziva PTSP) , a u SAD ljudi kupuju više oruže = više sradavanja od oružja= više crnih vijeti = više kupovanja oružja =....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I to bi trebao biti odgovor na to zašto postoji crna kronika i loše vijesti - jer se to prodaje.
    Mene više kopka zašto to ljude toliko intrigira, bude li im lakše u životu kad vide kako je drugima teško, ili što?

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mislim da da,ljudi se osjecaju "normalnije" kada procitaju sta su sve neki drugi u stanju napraviti, ili se osjecaju "sretnije" kad vide sto se drugim jednako "obicnim" ljudima desava.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj upornamama prvotno napisa
    Mene više kopka zašto to ljude toliko intrigira, bude li im lakše u životu kad vide kako je drugima teško, ili što?
    to su ti ugrađeni instikti koji su nam omogućili da preživimo kao vrsta
    oni nas tjeraju da učimo od tuđih nesreča

npr. ide ekipa uz planinu i jedan se posklizne i padne u provaliju
    rezultat: ostatak čopora isti tren postane opreznije jer su naučili: opasno je , ako posklizneš , mrtav si
    i onda se vrate u pleme i obavijeste ostale

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

MGrubi, nije mi baš uvjerljiva ta teorija, kako ćeš to primijeniti u našim životima gdje ti iz fotelje gledaš kako je netko izvršio čedomorstvo ili kako je netko ubijen?
    Isto tako ljudi padaju i na tračeve, tko je koga, s kim je ovaj ili onaj, što gnjusnije, to bolje.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj upornamama prvotno napisa
    MGrubi, nije mi baš uvjerljiva ta teorija, kako ćeš to primijeniti u našim životima gdje ti iz fotelje gledaš kako je netko izvršio čedomorstvo ili kako je netko ubijen?
    Isto tako ljudi padaju i na tračeve, tko je koga, s kim je ovaj ili onaj, što gnjusnije, to bolje.
    pa to ti pokušavam reči, ali nisam 'pisac'

nema veze što ti je to beskorisno (osim možda poduzanje opreza pa mi više ne pada napamet stopirati) , ti to moraš pogledati, jer ti je taj nagon ugrađen u podsvijest
    moraš se baš skontrolirati i sebi reči: ne gledaj! ne čitaj!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Aha, kužima šta si htjela reći.
    Samo što se ja više ne moram prisiljavati da ne što ne gledam, čim samo pomislim da bi na TV-u mogla biti loša vijest-mijenjam program.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vježba čini čuda
    i daljinski

ne kupujem novine, preskačem vijesti .. nastojim pratiti samo bitno za moju struku i stanje gospodarstva tj. 'briljatni' potezi naše vlade

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

dobila inf da zaista postoji etičko povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka i da imamo jedan od najboljih europskih zakona glede etike medija, ali da se, gle čuda, odluke tog povjerenstva, tj smjernice koje daju marginaliziraju tj zanemaruju

baš me zanima postoji li mogućnost za izglasavanje striktnijeg zakona, po kojem bi se odluke povjerenstva morale poštovati

mogućnost uvijek postoji, neka kaktusi i ne-kaktusi našeg sabora donesu takav zakon, sigurna sam da bi se uz prethodne pritiske stručnjaka, udruga (među njima i roda, kojih nisam član, ja spadam u građane i stručnjake ) i građana htjeli prikazati propozitivnima i dušebrižničkima

pa mogli bi ionako pol korisnika medija tužiti medije za duševne boli :smjalić sa grčem u želucu:

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da...ali to isto jos danas imas na Narodnom radiju... a zovu se Dobre vijesti

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne gledam televiziju, i vise niti novine ne citam, na news portale ne idem. ali ni to nije rjesenje. Pitam se postoji li nacin da djelujemo, jer djeca se ne mogu obraniti od toga, i duzni smo im stvoriti bolji svijet.

Ne znam bi li mozda imala ucinka neka peticija i javna akcija da se postuju eticka nacela u informiranju ,jer ona postoje. Sigurna sam da bi puno ljudi potpisalu nekakvu peticiju i podrzalo inicijativu, jer svi bas nekako zadnje vrijeme spominju da im je puna kapa crne kronike.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •