Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: molim lingviste za pomoc

Datum pristupanja
    May 2007

Početno molim lingviste za pomoc

Molim vas, prilicno mi je hitno da imam odogovor na dva pitanja iz hrvatskog.
    1. da li je u hrvatskom jeziku pravilno reci i sudski ili samo sudbeni? Npr. sudsko vijece, da li je nepravilno?
    2. umjesto rijeci 'ovrha' - koji se jos sinonim moze upotrijebiti u hrvatskom a da to ne bude pogresno?

Iskreno se zahvaljujem!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

1. sudsko vijeće i općenito pridjev sudski, sudsko, sudska... je potpuno ispravan termin

2. zapljena dužnikove imovine
    pljenidba
    može i egzekucija iako se baš ne rabi u ovom kontekstu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

apricot, hvala, puno si mi pomogla!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kad već upotrebljavaš pravne pojmove, onda trebaš znati ih točno i upotrijebiti (nije stvar lingvistike). Ovrha je postupak, pljenidba je ovršna radnja, prema tome ovrha i pljenidba u pravu nisu jednoznačni pojmovi. Egzekucija da ne govorim.

Ovrha i izvršenje bi ti bili najveći znak jednakosti u pravu, ali je ovrha ovrha, izvršenje može biti i dobrovoljno, ovrha sama po sebi je prislno izvršenje.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

prisln = prisilno

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pljenidba bi se možda odnosila na privremeno ili potpuno oduzimanje pokretnina (auto, TV, namještaj i sl.) i nekretnina (stan, kuća), dok je ovrha možda više vezana uz bankovni račun, novac. Čudno bi mi zvučalo da su mi "zaplijenili" račun u banci.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Pljenidba bi se možda odnosila na privremeno ili potpuno oduzimanje pokretnina (auto, TV, namještaj i sl.) i nekretnina (stan, kuća), dok je ovrha možda više vezana uz bankovni račun, novac. Čudno bi mi zvučalo da su mi "zaplijenili" račun u banci.
    Matilda, sve je ovrha. Ovrha na računu u banci se sastoji od pljenidbe i prijenosa. Možda ti čudno zvuči, ali je tako.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •