Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Bolje prženo nego roštilj!?!

  1. #1
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno Bolje prženo nego roštilj!?!

    Prvo, ne znam kamo bih sa ovim, ne spada baš niti pod dohranu niti pod recepte, pa neka moderatorice presele ako treba.

    Neki su dan na TV-u razgovarali o zdravoj prehrani sa naglaskom na prehrani djece, pa su razgovarali sa jednim liječnikom specijalistom koji je roditeljima prenio glavno pravilo zdrave prehrane, a ono glasi:

    Bolje sirovo nego kuhano

    Bolje kuhano nego pirjano

    Bolje pirjano nego pečeno

    Bolje pečeno nego prženo i

    Bolje prženo nego roštilj!

    Ova prva četiri su mi jasna kao sunce, ali ovo peto pravilo me baš iznenadilo, nisam znala da je roštilj tako nezdrav!!! :shock:
    Obično kada jedem nešto sa grilla, pa još sa salatom, imam osjećaj da sam pojela nešto zdravo i nemasno, a zapravo se jako varam...

    Pretpostavljam da je to zbog dima kojemu je meso na roštilju izloženo, kažu da je sve dimljeno kancerogeno... :/

    Jeste li vi to znali?

  2. #2
    Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Srcem na jugu!
    Postovi
    669

    Početno

    Da, znala sam.
    Kad se vratim elaborirat ću.

  3. #3
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Upravu si....



    "Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorijevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim spojevima"

  4. #4
    paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    južno južnije
    Postovi
    795

    Početno

    da znala sam ovo. Roštilj je najnezdraviji.ali i najukusniji

  5. #5
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ali da je nezdravije nego prženje?

    ili se to odnosi na prženje u životinjskoj masnoći koja trpi velike temperature , a ne na biljni uljima

    meni se i dalje čini da je najgore prženje na biljnim masnoćama (u dubokom ulji)

  6. #6
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ne slažem se, ali se neću ni prepirati. Smatram da je površina pržene hrane jedina stvarno ugrožena bilo čime eventualno nezdravim, što se većinom sanira upijanjem viška masnoće neposredno po vađenju. Iznutra je pržena hrana zapravo brzo skuhana, a za to se brine fazni prijelaz voda/vodena para - ne možeš ga natjerati na temperaturu veću od 100°C osim pod tlakom. Brzo kuhanje za razliku od sporog zadržava boje, okuse i mirise. Povrh svega navedenoga prženi krumpir ima manje udjele solanina od drugih načina pripreme.

    Kao alternativu roštilju nudim "rostiglio" - super po ljetu.

  7. #7
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Upravu si....



    "Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorijevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim spojevima"
    Zato treba imat rostilj s resetkom koja skuplja masnocu, barem vecinu masnoce. One obicne resetke su problem.

  8. #8
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    Sakupljanje masnoće je moguće samo za grill tave, plinske ili električne roštilje, ali za pravi roštilj na drva/ugljen mislim da nije izvedivo.

  9. #9
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    Nije izvedivo sto posto, ali ipak je bolje od obicne resetke. Mislim na ovo:
    http://limarija-sebastijan.hr/SLIKE/...sa_ruckama.jpg

  10. #10
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,882

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Kao alternativu roštilju nudim "rostiglio" - super po ljetu.
    Super si me podsjetio da ovo imam doma :D
    Jedno vrijeme, dok se nismo izguštali smo ga dosta koristili, a od tada stoji u špajzi. Morat ću otpuhnuti prašinu

  11. #11
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Pa može se folija staviti na roštilj i onda peći. Isto je jakkooo ukusno i to je zdravo...

  12. #12
    elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Postovi
    2,282

    Početno

    kod roštilja vam nije stvar u masnoći nego u dimu koji je kancerogen.

    Što se tiče sirovog - uz to što nema šanse da pojedem nešto ako vidim da se krv preljeva po tanjuru - meso, jel', kod povrća nema krvi 8), možeš zaraditi i x bakterijica koje se vesele po organizmu. Najbolje, meni, je kuhano. Vjerojatno je stvar i u navici, porijeklom sam Dalmošica, a mi volimo lešo meso, navikli smo. Uz zelenu salatu, meni je lešo meso iz juhe najfinija stvar na svijetu. Ali zato čim pojedem čevape, amilaze skaču u nebo

  13. #13
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    dim nije kancerogen sam po sebi, koliko sam skuzila. Nije to dim cigarete.
    kancerogeni su spojevi koji nastaju s masnocom i kancerogeni su oni izgoreni dijelovi mesa.

  14. #14
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Ne slažem se, ali se neću ni prepirati. Smatram da je površina pržene hrane jedina stvarno ugrožena bilo čime eventualno nezdravim, što se većinom sanira upijanjem viška masnoće neposredno po vađenju. Iznutra je pržena hrana zapravo brzo skuhana, a za to se brine fazni prijelaz voda/vodena para - ne možeš ga natjerati na temperaturu veću od 100°C osim pod tlakom. Brzo kuhanje za razliku od sporog zadržava boje, okuse i mirise. Povrh svega navedenoga prženi krumpir ima manje udjele solanina od drugih načina pripreme.

    Kao alternativu roštilju nudim "rostiglio" - super po ljetu.
    slažem se, ali samo ukoliko znaš tko i kako prži
    moje doma da, ali u nekom restoranu ili igdje u nepoznatom

  15. #15
    elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Postovi
    2,282

    Početno

    Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    dim nije kancerogen sam po sebi, koliko sam skuzila. Nije to dim cigarete.
    kancerogeni su spojevi koji nastaju s masnocom i kancerogeni su oni izgoreni dijelovi mesa.
    ne sjećam se baš sad točno (nemoj me uzeti za riječ) ali je fora u kombinaciji dima i masti, a i vrste roštilja - objašnjavali su mi prijatelji iz Njemačke, oni to već dugo znaju, imaju posebne roštilje itd., ali je bilo fakat davno, pa se sad više ne sjećam točno što je išlo u kombinaciji sa čim.

  16. #16
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    Pa to sam i ja rekla.
    Masnoca koja kapa po zaru stvara topli dim koji pak oblaze meso stetnim spojevima. Zato je bolje imati resetku s koje masnoca minimalno kapa, tj. resetku koja na neki nacin odvodi masnocu u posebnu posudicu.
    Bas sutra idem kupiti jedan takav rostilj, mi imamo onaj s obicnom resetkom i vec duze vrijeme si mastam o ovome.
    A vrijeme rostiljada je pocelo...

  17. #17
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    mi sad imamo poveci plinski rostilj i na njemu ploce (od gize) i resetke (isto od gize). na plocama pripremamo meso, na resetkama povrce.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •