Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Spontano puknuće vodenjaka i prirodan porod

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Spontano puknuće vodenjaka i prirodan porod

Kad se to dogodi, liječnici preporučuju da se odmah ide u rodilište. Neki čekaju do 12 sati, a neki žele odmah ubrzati porođaj dripom.

Koliko se dugo smije čekati na prirodne trudove nakon odlaska plodove vode i kolika je prava opasnost od infekcija?
    Može li se radije primijeniti nekakav antibiotik ako se čeka te, šteti li antibiotik djetetu više od potencijalne infekcije i/ili dripa i prostaglandinskog gela...

Kako tome pristupaju kućne primalje?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Meni se čini da je daleko veća mogućnost infekcije zbog njihovog provjeravanja "otvorenosti" nego samo zbog toga što je pukao vodenjak. Ja mislim da u bolnicu ne treba žuriti ni kad pukne vodenjak (jedna moja poznanica se jako žurila jer se bojala da joj dijete ne ostane "na suhom" (!?), a kad je došla u bolnicu naravno slijedio je drip i cijeli paket uz to...)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni je pukao vodenjak u 18 sati, a spojili su me na drip sutra dan u 8.30. znači nakon 14 sati. u tih 14 sati nije se ništa dogodilo. svoje trudove nisam uopće dobila niti sam se otvorila za milimetar. zacimentirana skroz. s dripom su me nakon 2 sata uveli u rađaonicu i nakon sat i 15 minuta sam rodila.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A tko su to "kućne primallje"?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Napisala je Fidji na jedan topik o porodu, da normalno (u Hrvatskim rodilistima) cekaju 12 sati od puknuca vodenjaka, a u inozemstvo 48. Koliko ja znam plodna voda se obnavlja i ako je sve ok (nije crna, mekonijska) onda je bolje kod kuce cekati trudove, nego u bolnici. Kako kazu sami ljecnici bolnica je izvor bakterija.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj amaranth prvotno napisa
    A tko su to "kućne primallje"?
    mislis na primalje koje asistiraju porodu kod kuce ili na doule?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    Baš mislim na primalje. Educirane stručne osobe za asistenciju u porodu (u ovom pitanju - kod kuće).

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj aro32 prvotno napisa
    Baš mislim na primalje. Educirane stručne osobe za asistenciju u porodu (u ovom pitanju - kod kuće).
    Koliko je meni poznato, u Hrvatskoj je educiranim stručnim osobama za asistenciju u porodu zakonom zabranjeno asisitirati porodu kod kuće.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj amaranth prvotno napisa
    Citiraj aro32 prvotno napisa
    Koliko je meni poznato, u Hrvatskoj je educiranim stručnim osobama za asistenciju u porodu zakonom zabranjeno asisitirati porodu kod kuće.
    Da,to svi znamo...
    aro32 je mislila na primalje u zemljama gdje je moguć porod kod kuće.

Za to ne znam točno,ali
    Moja oba poroda počela su puknućem vodenjaka bez trudova prije toga.
    Kod prvog poroda samm bila hospitalizirana ,ali sam bila u 36 tj. i puštena iz bolnice na ručak. Tada sam odmah pojurla natrag.

U mom drugom porodu ovoji su počeli pucati oko podne u subotu.Voda je lagano curila.Imala sam kao lagane bolove u leđima.Nakon sat -dva sve je stalo(bila sam kod kuće).
    Oko 03 ujutro je vodenjak pukao skroz,ja sam čekala jake trudove.
    U bolnicu sam ušla u 8 i 30 u nedjelju,rodila u 12.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mislm da je najbolje slusati svoje tijelo - ako se osjecas kao da bi odmah trebala u bolnicu nakon puknuca vodenjaka, kreni. meni je u ovom porodu puknuo vodenjak, ja sam se otisla otusirati, popiti kavu, skakutala sam po lopti i setala, pa su mi ubrzo dosli i trudovi i tek sam onda krenula (3 sata nakon puknuca vodenjaka). iako mislim da bi krenula u bolnicu i da mi nisu dosli trudovi jer me bilo malo strah da ne rodim doma

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Plodna voda počela lagano curkati doma u 17 h,lagani trudovi počeli u ponoć,u bolnicu otišla u 2 ujutro .Rodila u 8 h.Dobila svoje trudove,bez dripa.Doma šetala,odmarala...Nisam dobila nikakve antibiotike i sve 5.Prirodan porod. :D

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    iako mislim da bi krenula u bolnicu i da mi nisu dosli trudovi jer me bilo malo strah da ne rodim doma
    ne kuzim, kako bi rodila ako ti nisu dosli trudovi?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    iako mislim da bi krenula u bolnicu i da mi nisu dosli trudovi jer me bilo malo strah da ne rodim doma
    He he 8)

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja se skoro skroz otvorila bez trudova, nešto me malo grčilo kao da trebam dobiti M.
    Do idućeg poroda ću dobro proučiti sve u detalje da ne bi kod mene malo pomalo pa hop pri izgonu mm porađa.

Ne, ne, šalu na stranu

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

jer sam u 1. porodu dosla u bolnicu 6cm otvorena, a da su mi trudovi bili skoro pa bezbolni. kako me u ovoj trudnoci cijelo vrijeme nesto bolilo, mislila sam da takve trudove (kao iz 1. poroda) necu ni osjetiti. a kada su postali bas onako jaki, rodila sam za 15min - tako da bas ne bi stigla do bolnice, mislim stigla bi do bolnice, al bi se najvjerojatnije porodila na parkiralistu

i, zaboravila sam napisati - i ja sam imala prirodan porod, bez ikakvih lijekova, epi...

kako im je bila guzva u radjaoni, doktorica je bila zauzeta i nije me stigla odmah pregledati, i tih pola sata dok doktorica nije dosla, primalja je samo mrmljala sebi u bradu: Samo nemoj jos roditi, samo nemoj jos roditi!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, kuzim onda na sto si mislila.

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Puknuo mi je doma vodenjak u 10:30 te su bili totalno blagi trudovi.Došla u bolnicu , brzo se otvarala , ali bez jakih trudova.Dali mi drip , te rodila u 15:15 :D

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni vodenjak pukao u 1.30 u noći. Otišla se otuširati, poslala muža na bankomat (naravno da smo imali samo 20 kn u kući) i put Varaždina. Prirodno mi počeli trudovi oko 5.30, taman kad smo ušli u rađaonu. Oko 13.30 mi ipak dali drip koji nisam bila hrabra odbiti. Rodila u 17.15. Mislim da bih da nije bio 12. mj , noć i kiša ostala malo duže doma. Nadam se da ću tako ovaj put.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovisi od slučaja do slučaja, kojim intenzitetom teče plodna voda nakon pucanja vodenjaka kako mi je objasnio moj ginekolog.
    Meni je vodenjak puknuo ujutro u 9:30, imala sam dojam da mi plodna voda prebrzo curi i za svaki slučaj sam kontaktirala mobitelom svog ginekologa iz bolnice u Varaždinu da provjerim što da radim. Obzirom da nisam osjećala pokrete bebe neposredno prije i poslije pucanja vodenjaka, rekao je da mi ne bi sugerirao da predugo čekam doma, jer se može dogoditi da se nešto zakomplicira s pupčanom vrpcom usljed tog puknuća. I tako sam u roku 2 sata bila u bolnici. Odmah sam rekla da želim čekati vlastite trudove i da ne želim indukciju. Upozorili su me da bi se porod trebao obaviti u roku 12 sati, rekla sam, ok, svejedno želim pričekati maksimalno koliko je moguće do mojih trudova i nisam pogriješila što sam slušala samu sebe. Rodila sam prirodno bez dripa, 4,5h nakon prvog truda, točnije u 17:25h. Na kraju je od pucanja vodenjaka do rođenja bebe prošlo svega 8 sati!
    Ali kažem, meni je plodna voda dosta intenzivno curila već kod kuće i nastavilo se u bolnici, pa je to vjerojatno ubrzalo prirodan porod i trudove.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Ali kažem, meni je plodna voda dosta intenzivno curila već kod kuće i nastavilo se u bolnici, pa je to vjerojatno ubrzalo prirodan porod i trudove.

Moguće, no ne mora biti, tj. u mom slučaju nije tako bilo.

U 2.10 pukao vodenjak nakon bebinog intenzivnog skakanja po stomku. Odmah mi je iscurilo dec, dva, a onda kap po kap, skoro ništa. Pratila izgled da sl,nije mekonijska, no bila bistra. Od trudnova ni T...lagano krenuli oko 4, ali jedva. Tek od 6-6.30 počeli jaki trudovi koji su do 7sati stigli na 2minute, mada sad znam da drugi put još uvijek neću žuriti, a tad sam skoro bila uvjerena da idem u skoro pa zadnji tren.
    U 8 sam bila u bolnici. Odbila nekoliko želja osoblja da me prikače na drip, unatoč tome što su mi trudovi od stresa i pritiska skoro prestali, okrenula se samoincijativno na lijevi bok, ispraznila glavu, jaki trudovi krenuli oko 10ipo, sat iza prvi nagon za tiskanjem, a bebicu rodila prirodno, bez dripa u 12.15 i tad je izletio i ostatak plodne vode.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Meni su u bolnici probušili vodenjak (neće drugi put ) kao krenut će mi jači trudovi i brže ću se otvarati.
    Moram priznati da je tako i bilo, plodna voda je u mlazu potekla, a nedugo nakon toga počeli su jači trudovi koje sam lagano prodisavala.
    Ubrzo smo došli i do samog izgona :D

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pukao mi je vodenjak u 5.30, nisam imala trudove. U 6.30 sam već bila na dripu. Dakle, nitko mi nije dao šansu da dobijem prirodne trudove.

Kada sam ušla u 12-i sat od puknuća vodenjaka, doktor me je upozorio da se porod ubrzo mora dovršiti. Imam li snage ili carski? Ma kakav carski nakon 12 sati muke??? Ne dolazi u obzir. Valjda su mi svi anđeli došli u pomoć i ubrzo sam rodila. Uh....

Da, tijekom poroda, a i dan kasnije dobivala sam antibiotik. I V ga je dobio preventivno.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je pukao vodenjak u 23:00 (bas se izlio u dva mlaza), a rodila sam iduci dan u 23:20.
    Prvih 8 sati trudova uopce nije bilo, ujutro su mi dali antibiotik ... onda je krenulo nagovaranje na na drip i sve sto ide uz njega ... u takvoj atmosferi bilo je zaista nemoguce dobiti bilo kakve trudove.

Hocu reci da mi nitko nije spominjao da mora proci samo 12 sati od puknuca ...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je pukao vodenjak ujutro kad sam došla u bolnicu i bila sam dovoljno otvorena da nakon sat i nešto odem u rađaonu...trebala sam brzo roditi, ali kad su vidjeli da glavica ne ide nikako, dali su mi drip. prestrašno mučenje...na kraju su moju curicu vadili na vakuum...

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sva sreća da tu priču da ako pukne vodenjak moraš ležati i što prije u bolnicu nisam znala prvi put. Vjerojatno bih umirala od straha na putu u Varaždin da će mi, ili da mi je, nagli izljev povukao pupčanu vrpcu. To sad sve češće slušam i zanima me što o tome imaju reći neki autori skloni prirodnom porodu, ako netko slučajno zna. Od toga da se nigdje toliko kao u HR ne žure da te porode ako se izlije voda naglo do toga da nas sad još plaše da ćemo si ugušiti dijete ako odmah nakon puknuća vodenjaka ne dojurimo u bolnicu u hitnoj , u ležećem stavu. Za poluditi!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni vodenjak pukao 22.05. u 06:00 sati, i meni se bar cinilo da je poprilicno vode otjecalo. Otisla u bolnicu vrlo brzo bez i jednog truda (valjda od nekog straha ). Tamo nisu nista forsirali osim sto su provjeravali i govorili da vode ima dovoljno.
    Prvi trud sam dobila 23.05. oko 10:00 sati nakon pregleda. Dakle 28 sati kasnije. Rodila nakon 14 sati svojih trudova, 24.05. u 00:05.
    Dakle sveukupno 42 sata nakon pucanja vodenjaka.
    I da, primala sam antibiotike za to vrijeme u bolnici.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne znam, meni je bilo rečeno da se može nešto zakomplicirati s pupčanom vrpcom od naglog puknuća vodenjaka, te me moj doktor na telefon pitao da li osjećam pokrete bebe, ako ne da što prije dođem u bolnicu. I baš za inat nisam osjećala uopće nikakve pokrete zadnjih pol sata. Sve je bilo ok, ali eto, nisam htjela riskirati da se bebi bilo što dogodi.
    Inače to je doktor koji se zalaže za prirodni porod i svi ga hvale i ja bila prezadovoljna s njim, pa je to bio razlog više da mu vjerujem.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

prolaps pupkovine je puno vjerojatniji kod prokidanja nego kod spontanog pucanja vodenjaka
    kod prokidanja beba je vjerojatno još nespremna i tad se to lako može dogoditi, dok kod prirodnog prsnuća beba je vjerojatno već dovoljno nisko da pupkovina ni ne može pored nje

meni je oba puta najprije otišao vodenjak, tek onda trudovi

prvi put sam odmah dojurila, provela tamo cijeli dan, rodila oko 20 h, uz drip, epiduralnu i antibiotike jer sam zahvaljujući njima zaradila infekciju
    i ja i beba

drugi put sam rodila 14 h nakon pucanja i cijelo sam vrijme šetala, što oko bolnice, što u rađaoni, preventivni antibiotik sam odbila i sve je prošlo savršeno

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja ne razumijem ovo dobivanje antibiotika, meni je puknuo vodenjak i nisu mi ga dali. zasto? jel se daje samo ako prodje puno vremena od pucanja vodenjaka i trudova ili? meni je vodenjak puknuo u 5 ujutro, trudove dobila oko 7, oko 9 bila u bolnici, rodila sam u 11:35. i zasto se antibiotik daje kad pukne vodenjak?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne razumijem ovo dobivanje antibiotika, meni je puknuo vodenjak i nisu mi ga dali. zasto? jel se daje samo ako prodje puno vremena od pucanja vodenjaka i trudova ili? meni je vodenjak puknuo u 5 ujutro, trudove dobila oko 7, oko 9 bila u bolnici, rodila sam u 11:35. i zasto se antibiotik daje kad pukne vodenjak?
    Kod nas se obično preventivno daje ako je od puknuća do poroda prošlo više od 12 sati. No, nije pravilo.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Niti ja nisam dobila antibiotik, niti ga je itko spominjao.
    Vodenjak mi je puknuo doma u 9:30 ujutro, bila sam u bolnici oko 11:30, prvi prirodni trudovi počeli oko 13:30 h i rodila u 17:30.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je 2. put bilo prošlo 8 h od pucanja vodenjaka, al njoj je valjda problem bio što sam šetala oko bolnice tako "otvorena" bakterijama
    trebala sam ući ranije i počastiti se manje opasnim bolničkim
    ko prvi put

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ni meni nitko nije pokušao dati antibiotik, a od pucanja vodenjaka do prvih trudova je prošlo 4,5 h, a od pucanja vodenjaka do poroda 17 h. To vjerojatno isto ovisi o doktoru i bolnici.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma, i ja pretpostavljam da ovisi o dr i bolnici, ali ja rodila na SD :? dakle, najobicnija bolnica gdje te pocaste svim "blagodatima" (barem tako citam ovdje na forumu, mene su sto se tice svih tih "blagodati" izbjegavali i u 1. i u 2. porodu, ocito :D ).

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hm.. čitam pa se čudim...
    Hocu reci da mi nitko nije spominjao da mora proci samo 12 sati od puknuca ...
    Vodenjak mi je "procurio" doma oko 10 sati... Nazvala sam rađaonu na SD i rekli mi da pothitno dođem da n bi došlo do infekcije (iako se i meni čini da je lakše infekciju pobrat u bolnici nego doma)... Došli smo oko 11 u bolnicu bez trudova i čekala do jutra bez ikakvih "intervencija", a onda su me stavili na drip oko podneva - znači, već je prošlo 12 sati - dok je plodna voda cijelo vrijeme polako curila... no, otvaranje nije išlo dalje od 7 cm, a i trudovi su bili neki slabi i rijetki unatoč dripu... na kraju, rodila sam carskim oko ponoći... i rekli su da ne smiju više čekati jer je bilo prošlo 24 sata???
    Tako da mi je baš zanimljivo čitati kako svakoj kažu nešto drugo
    Baš sam si bila željela prirodni porod, ali su mi utuvili neki strah kako to već sve dugo traje... bla bla... nije dobro za bebu itd. da sam bila hrabrija i da me mm nije tjerao, ostala bi doma bar do jutra da se naspavam pa otišla ujutro u bolnicu... možda bi onda sve išlo drugačije... :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •