Nisam sigurna ima li lijeka njupanju bez kriterija koju moja desetomjesečna curica prakticira već mjesecima; ali možda mogu vidjeti da ima i drugih tako teških slučajeva... i zanima me kad je to prestalo.
Ona je na svojim nogama od 6 mjeseci, sad već hoda, puže isto od 6 mjeseci pa ima dosta slobode... može se sama poslužit... tj. ona je svoju slobodu samo imala. SAd je u zatočeništvu jer ne mogu s njom na kraj...
Ima te oštre zubiće, ma sve otvori, oguli, razguli. Jednom je dobila čokoladu od nekog genijalnog rođaka, onu MIlku u foliji. I dok sam se ja snašla da joj uzmem i pozdravim se s rođakom, zubima ju je razgulila i cuclala čokoladu... ma u sekundi! Jednom se bacila na kabel od struje... koma, baš sam se prepala. SAd je ili u ogradici, stolici, u slingu, a hoda po kući samo ako sto posto pazim na nju... Inače, dobije i jest, dobro jede, jede sve što smije, zna sama jesto komade hrane, pojede kruh, keks, bananu, jabuku, mrkvu (sirovu) bez problema... SAmo što joj je svejedno - mlijeko ili krema za ruke, papir ili krumpir... kabel ili keks...
I sin je imao, naravno, oralnu fazu, i trpao je i jeo svašta, ali ova malena!
Najviše voli jesti karton i papir. Npr. imamo neke fisher i price kocke koje su preživjele godine i godine sinove igre netaknute; ali ona je zubima zgulila sve papirne dijelove (veoma jako zalijepljene, kocke su se i u suđerici prale bez posljedica po taj papir)... i pokušala pojesti.
Ogulila je i drvene kocke koje imaju nalijepljene slike.
Jednom smo je ulovili da sa kinderbeta odljepljuje naljepnice i, naravno, jede. Sin je spavao u istom kindaču - ni na kraj pameti mu nije bilo da naljepnice pojede.
Jučer sam ih počastila kupkom s mjehurićima (to je rijedak petak kod nas). Ona ih je, naravno, grabila rukom... i kusala, gutala i jela... tad mi je stvarno došlo ne znam da liili
ili :shock: Bila sam sama s njih dvoje u kadicama i dok sam dograbila tuš da je isperem, i dok sam je isprala, ona se fest najela... I sin je par puta kao beba dobio kupku s mjehurićima, i svašta je radio, ali nije ih lovio rukom i lizao i jeo i gutao...
Jednom je s prematalice dovatila veliku tubu bepanthena, probila metalnu tubu zubima... i jela bepanten dok nisam skužila. Ono, ispada ko da je dijete zapušteno i da se o njoj nitko ne brine... a stvarno radi takve stvari ma u sekundi, dok ja izvadim pelenu, ona već ima puna usta kreme.
Iz usta sam joj izvadila cijelu plastičnu kutijicu od kinderjajeta...
Jela je svo smeće s poda dok nisam uvela čišćenje pet puta dnevno. I sad pozorno traži mikromrvice pa ih jede.
Jednom je, dok je muž izvadio smeće iz ormarića da pobaca nešto iz frižidera, i zadubio se iz frižidera, došla do smeća, nalaktila se i jela talog od kave... :/ Usta su joj bila sva crna... fuj!
Uglavnom, da ne duljim....
I zna da ne smije, pa kao neće - a čim se okrenem - trpa u usta štogod nađe.
Jednom je muž vidio da je našla na podu nešto zeleno (ne znamo što je... imamo 4 godišnje dijete koje svašta donese i ostavi na podu), i čim je vidjela da se tata bliži ubrzano je to progutala...
Zanimljivo je da baš ima tu ideju da će jest. Jednom je sin nalijepio naljepnicu na medu. Ona čim je vidjela medu, hop, odlijepila naljepnicu, pa u usta. Planirana akcija...
Malo mi jest smiješno, ali se povremeno i brinem što će sve naić... i sad kad hoda pa moram je u kavezu držat sirotu!!!
Načne svaki paket hrane koji joj dođe zuba.... odgrize komad plastične vrećice, celofana...
Ljubav moja mala... Jel ima još takvih slučajeva? Jeste li nešto poduzeli? Kad je prestalo?