Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Nova teorija o stetnosti dojenja

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Nova teorija o stetnosti dojenja

Nedavno je danski kemicar Allan Astrup Jensen iznjeo teoriju kako dojenje doslovce moze biti otrovno za bebe, dovesti do raka i raznih oboljenja. On je na ovom istrazivanju radio 30 godina i dosao do toga zakljucka. Vijest je dospjela u apsolutno sve medije u Danskoj i izazvala paniku.
    Navodno majka dojenjem prenosi djetetu opasne kemikalije iz svog organizma koje je nakupila kroz cijeli zivot i koje se navodno ne izlucuju iz organizma nikako drugacije nego kroz mlijeko. On ipak zastupa da se dijete doji prva cetiri mjeseca radi dobrih stvari iz majcinog mlijeka, ali nakon 4 mj. bi dojenje trebalo prestati jer je tada koncentracija otrovnih kemikalija u bebe jednaka kao kod majke.

Jeste li cule za ovu teoriju i sta mislite o njoj? Ja sam Adrianu dojila 19 mj., a Robija dojim vec 11. Stalno si govorim ma nema sanse, covjek stvara paniku, a onda opet pomislim da njegove teorije stoje iza 30-godisnjeg istrazivanja.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ima na amazonu njegova knjiga, cca 400 $, koga zanima

http://www.amazon.com/Chemical-Conta.../dp/0849366070

već je bila ta tema, isto frka-panika, a mene zanima kako to da krave od čijeg mlijeka se radi adaptirano u sebi nemaju toksina pa ih tako ne izlučuju u mlijeko

ali eto, čovjek je našao materijala za knjigu, i to podebelu

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nemem pojma, zato sam i stavila temu na forum jer ovdje vlada panika medju mladim mamama i njihovim dusebriznicima. Navodno se ova teorija odnosi samo na zapadni svijet, jer kao u jednoj siromasnoj Africi (npr) ljudi nisu toliko kontaminirani kemikalijama kao sto smo mi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Svaki stručnjak ima neku teoriju: Odent, Wagner, Jensen...
    Na svakome od nas je da procijene kojem ce strucnjaku pokloniti svoje povjerenje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Svaki stručnjak ima neku teoriju: Odent, Wagner, Jensen...
    Na svakome od nas je da procijene kojem ce strucnjaku pokloniti svoje povjerenje.
    ili ih sve zajedno uzimaš s velikom rezervom

a naročito ove sa panika - senzacionalnim prizvukom. :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pronašla sam dijelove knjige na google books.

nažalost, iz njih nije vidljivo koja bi bila prihvatljivija alternativa dojenju niti odnos prednosti dojenja vs. rizik zbog zagađenosti.

neću prejudicirati...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Nova teorija o stetnosti dojenja

Citiraj barakuda prvotno napisa
    Nedavno je danski kemicar Allan Astrup Jensen iznjeo teoriju kako dojenje doslovce moze biti otrovno za bebe, dovesti do raka i raznih oboljenja. On je na ovom istrazivanju radio 30 godina i dosao do toga zakljucka. Vijest je dospjela u apsolutno sve medije u Danskoj i izazvala paniku.
    Navodno majka dojenjem prenosi djetetu opasne kemikalije iz svog organizma koje je nakupila kroz cijeli zivot i koje se navodno ne izlucuju iz organizma nikako drugacije nego kroz mlijeko. On ipak zastupa da se dijete doji prva cetiri mjeseca radi dobrih stvari iz majcinog mlijeka, ali nakon 4 mj. bi dojenje trebalo prestati jer je tada koncentracija otrovnih kemikalija u bebe jednaka kao kod majke.

Jeste li cule za ovu teoriju i sta mislite o njoj? Ja sam Adrianu dojila 19 mj., a Robija dojim vec 11. Stalno si govorim ma nema sanse, covjek stvara paniku, a onda opet pomislim da njegove teorije stoje iza 30-godisnjeg istrazivanja.
    glupost
    nema smisla zanemariti sve dobrobiti majčinog mljeka zbog male doze 'otrova'

jer nije majčino mljeko to što izaziva rak i štatijaznam
    nego moderna prehrana: visokoprerađene namirnice, homogenizirano kravlje mljeko, šečer, GMO, transmasne kiseline , pesticidi, hebricidi, umjetna gnjojiva ....

i na šta da beba prijeđe nakon 4mj? pa na visokoprerađenu formulu
    i odma ulazi u mlin moderne prehrane

a šta je sa cjepljenjem, sa svjesnim ubrizgavanjem žive i ostalih teških konzervansa u to malo tijelo?

u ovakvom zagađenom svijetu majčino mljeko je i dalje najbolji izbor osim kod narkomanki, alkoholičarki...

on je kemičar, nije antropolog, niti pedijatar, niti nutricionist
    gleda stvari samo iz svog uskog kuta
    mi možemo konzumirati malu količinu štetnih tvari (npr. slobodni radikali) ali štete neće biti ako unosimo dovoljno antioksidansa

tip je totalno u krivu, a možda je potplaćen od strane industrije formule
    neki stvarno igraju prljavo
    ne bi bilo prvi put da stručnjaci imaju svoju cijenu
    tako igra največi proizvođač GMO sjemena: kupi stručnjake, koji modificiraju znanstvena istraživanja o štetnosti GMO hrane

a tu je i bog Profit, naime takvim šokantim 'istraživanjem' će navući publicitet = prodaja knjige = Novac

sve se vrti oko Profita

majčino mljeko (osim u extremnim situacijama) je najbolja moguća hrana za bebu
    ako je štetna (zbog majčine prehrane) nakon 4mj, onda je i sve ostalo štetno
    a to znači da : živi do 4mj, nakon toga crkni od gladi
    jer je sve ostalo visokoprerađena industrijska hrana , koja je već 'zatrovala majku'

još će netko izbaciti knjigu kako se treba napraviti CR u 34 tjednu., jer je majčino tijelo zatrovano i da je najbolje bebu što prije izvaditi iz tog zatrovanog okoliša, direkt u vanjski zatrovan okoliš

uf , kako mi digne tlak

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nemem pojma, zato sam i stavila temu na forum jer ovdje vlada panika medju mladim mamama i njihovim dusebriznicima. Navodno se ova teorija odnosi samo na zapadni svijet, jer kao u jednoj siromasnoj Africi (npr) ljudi nisu toliko kontaminirani kemikalijama kao sto smo mi.
    čisto sumnjam
    naše industrije moraju zadovoljiti ekološke pravilnike o zaštiti okoliša
    u nerazvijenoj, nezaštičenoj Africi mogu graditi najgore moguće tvornice (po pitanju zagađenja okoliša) bez pročišćavanja otpadnih dimova i voda

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

npr Indija
    u Indiji se mogu kupiti pesticidi koji su toliko štetni da ih je u EU zabranjeno proizvoditi, a kamoli koristiti

mladi poljoprivrednici umiru do 30-te god. od raznih oblika raka
    svejedno vlada Indije ne zabranjuje proizvodnju tih kemikalija, niti industrije tih pesticida ne pročišćavaju otpadne vode svojih pogona otrova

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kažete da ne spominje koja bi bila alternetiva, naravno većini ljudi će na pamet pasti ad, koje se dobiva od kravljeg mlijeka iz uzgoja gdje krave često ne vide pašnjake nego jedu umjetnu hranu, svi znamo za priču o koštanom brašnu. Sad je to valjda zabranjeno ali su se uzgajivači sigurno dosjetili nekom alternativnom jeftinom izvoru toksina. Pa vi vidite imamo li više toksina u organizmu mi ili krave iz uzgoja.

Ako ni ad nije alternativa, a što onda jest?

Treba se hraniti i živjeti zdravo, i to je jedino što možemo učiniti, osim odlučiti da ne rađamo djecu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moš mislit, uopće nisam ni trepnula na to novo otkriće

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čovjek je kemičar rođen '43. Pustite ga neka laprda koliko hoće. Radi se o opširno elaboriranom mišljenju toksikologa u situaciji gdje ionako ne postoji stvarna dobra alternativa i mislim da to treba prihvatiti ovako: živimo u svijetu u kojem postoje zagađenja.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

odlično sažeto!

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    živimo u svijetu u kojem postoje zagađenja.
    i majčino mlijeko je gotovo sigurno najčistija namirnica koju će dijete u današnjim uslovima ikad jesti, i do i poslije 4. mjeseca!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene ovo otkriće baš i ne zabrinjava, ali se ne slažem s rečenicom da mi imamo manje toksina nego kravice.

ako one dobaju aditive koji štete, bome ih se i mi nagutamo (kroz hranu, lijekove), nanesemo kroz kozmetiku, radimo na opasnim poslovima (kemikalije) i sl.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ta istraživanja mi stvarno više idu na živce! Svako malo pa neko novo otkriče na koje svi reagiraju :shock: Ono što je danas super zdravo, sutra je otrovno. Stalno nešto samo da bi se prodavali neki proizvodi i knjige, a uz to i novine koje o tome pišu.

Nažalost, nemožemo pobijeći od otrova, aditiva i sl.sra..a. Ima ih u zraku, vodi, hrani, i svemu što nas okružuje. Vjerojatno i u majčinom mlijeku ali uvijek mi je to bolja opcija nego išta drugo

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Čovjek je kemičar rođen '43.
    Jel to dobro ili loše?

Hoću reći, ima 66g, dakle možemo reci da ima iskustva, da nije neki nadobudni mladac tek izasao s faksa.

Ili mislis da je prestar, pa da ima zastarjela misljenja.

Off topic, ali kad vec argumentiramo sa godinama: koje godiste su Odent ili Wagner? Mislim da nisu puno mladji. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zapravo je u nekakvoj argumentaciji apsolutno nevažno. Čovjek je kemičar s dugim stažom u kemijanju i pronašao je da štetne tvari iz okoliša završavaju u ljudima.
    Lik nema baš nikakvog doticaja s djecom. Ostala ekipa koju si nabrojala u svojoj praksi redovito viđa djecu i po tome su mi nekako jači autoriteti po pitanju podizanja djece. (za razliku od laboratorijskog stakla)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Dakle sto se alternative dojenju tice, on propagira adaptirano nakon 4-og mjeseca, sto je i mene odmah navelo da pomislim da te firme sponzoriraju njegovo istrazivanje. Takodjer sam pomislila kako je interesantno da je uopce dosao na ideju da istrazuje stetne strane dojenja i to bas otkad su se otprilike formule pocele nasiroko konzumirati...ali opet ne zelim ulaziti u teorije urote ; ).
    On prica o mladicima od 18 godina koji imaju losiju kvalitetu sperme nego ikadá, a i to bi se moglo po meni povezati prije sa jednokratnim pelenama i prezagrijavanjem testisa, ali eto....on je strucnjak, jel`?
    On prica o nekim kemikaliama koje su zabranjene prije 20-30 godina, ali se jos uvijek mogu naci u danasnjoj dojencadi.
    Da se razumijemo, ni ja ne misli radi ovoga prestati da dojim, i naravno da sam skepticna, ali zamislite koliko je majki sada preplaseno i koliko ih niti nece dojiti kada jednom dobiju bebe (osim ako se ova teorija ne opovrgne).

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je samo jedan detalj nekakve opće teorije koja se gura u zadnje vrijeme da smi mi roditelji za svoju djecu najopasnija bića na svijetu. Najprije smo zlostavljači, a sad smo evo i trovači.
    Eh, što bi lijepo bilo živjeti u svijetu koji bi moju djecu trovao u onolikoj mjeri koliko su to napravile moje sise

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

on propagira adaptirano nakon 4-og mjeseca.
    enough said.

je li netko iščeprkao podatak o sponzoru istraživanja?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t=75489

Već smo pričali malo o tome...pretpostavljam da se radi o istom čovjeku.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Čovjek istražuje 30 godina. Žene doje milijunima godina. Tko ima više iskustva?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Elinor prvotno napisa
    Čovjek istražuje 30 godina. Žene doje milijunima godina. Tko ima više iskustva?
    x

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A i možda je bio na krivom putu u svom istraživanju

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatno. Samo, dosta je teško samo tako promijeniti retoriku. Nekima je upalilo, recimo prof. Bruce Ames. Čovjek je razvio famozan Amesov test za procjenu kancerogenosti i ... shvatio da je test jako preosjetljiv. I nije mu zbog toga pala kruna s glave.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Istina je da mi u ovom stoljeću ne pijemo istu vodu, ne udišemo isti zrak i ne jedemo istu hranu kao naši preci koji su živjeli u zaista netaknutoj prirodi. No kao što je netko gore napisao, isto vrijedi i za krave. Ako su na Mt. Everestu pronađeni ostaci černobilske radijacije, što očekivati od krava koje pasu kraj autoceste ili recimo rafinerije? Slab argument za prelazak na adaptirano.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

malo ti je krava na vanjskoj ispaši
    večina je u 'tvornicama', poredane ko srdele u svojih 5m2 24h hranjene i mužene, tovljene antibioticima da se ne bi razboljevale u tim nehumanim uvjetima...

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    malo ti je krava na vanjskoj ispaši
    večina je u 'tvornicama', poredane ko srdele u svojih 5m2 24h hranjene i mužene, tovljene antibioticima da se ne bi razboljevale u tim nehumanim uvjetima...
    I to što kažeš. Još im onda daju malo onog koštanog brašna za desert. :/

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

pa jel tom čovjeku itko rekao da svako ljudsko biće čim oživi podležno je raznim bolestima i izloženo štetnim kemikalijama i toksinima...
    mislim koja priča... kako si on zamišlja savršenu realnost djeteta? pod staklenim zvonom? sačuvaj me bože takvih teorija i gluposti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •