Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 256

Tema: tekst Nacrta prijedloga zakona o mpo

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj taca70 prvotno napisa
    Slazem se s pino ali ne smrdi samo talijanski zakon.Iznenadila sam se kada sam vidjela njemacki i svicarski i cini mi se da su nasi bas te slijedili.Za talijanski mogu shvatiti da je takav zbog velikog utjecaja kat.crkve ali za ove stvarno ne znam.Da li mozemo racunati na Opacickinu pomoc?I zar bas nitko iz javnog zivota nema MPO bebu?
    neki frajer u Saboru ima, ali ne znam tko :?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa
    dobro, što onda činiti? ja sam bez ideja više... da se uhvatimo petirke i da ju nagovaramo da rasprave (ako je već to ona izjavila :/ )
    ne mogu skužiti tko je uopće taj kome je toliko stalo do tog zakona. u biti bi se liječnici morali obratiti svoj državnom tajniku, odnosno ministru. to mi je logična procedura.

vidjeli smo po studentima filozofskog kako se filtriraju informacije u medijima i ljudi ne kuže u čemu je problem. mi nemamo ni blizu ni vremena ni mogućnosti tako što organizirati, niti naši postupci mogu nekoga boliti. ako ne radi fakultet, i slično to nekoga boli, mi smo prebenigni.

svjedokom sam da država čini sve da hrvatska ne postane zemlja znanja, jer bi im to samo probleme donijelo.

razmišljala sam da fizički zasmetamo pristup ministarstvu na ksaveru, ali ne možemo u radno vrijeme pa nema smisla.

čini se da prosvijed nema smisla, ali kako doći do te naše narodne vlasti, ako nas naprosto ignoriraju?

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Aleksandra Mindoljević.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Slazem se s pino ali ne smrdi samo talijanski zakon.Iznenadila sam se kada sam vidjela njemacki i svicarski i cini mi se da su nasi bas te slijedili.
    pa njemački je mila majka prema našem. može se oploditi koliko hoćeš stanica, imaju krio, infrastruktura je super. problemi su što ne smiju pustiti do blastice, što moraju biti u braku, što nema donacija, što sam pokrivaš 50% postupka i što ideš 3 puta. znači 3 stanice i krio ograničenja kod njih nema, a svi smo se složili da su donacije kod nas čisto licemjerje. ostaje samo izvanbračna zajednica. iskreno, mislim da svatko ima pravo na izbor hoće li se ili neće vjenčati, ali s druge strane smo spremni na 1000 kompromisa u postupcima koji su puno veće opterećenje nego potpisati neki državni papir.

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

tajnik SDP-a Igor Dragovan ima dijete iz IVF-a, on je bio dosta aktivan na raspravi prošlog prijedloga kada je SDP bio predlagatelj. Nije mi jasno gdje je sada SDP, zašto šuti, zašto nema stava..

Jelena, sve što si napisala stoji. U svojoj frustraciji ma sada da mi daju i pušku na rame išla bi, ali me zapravo najviše boli spoznaja da u ovoj jadnoj državi ama baš ništa ne možeš promijeniti ma koliko god se trudio.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čini mi se da ćemo vrlo skoro moć u novinama objavit osmrtnicu za MPO i našu nerođenu dječicu..

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj thaia28 prvotno napisa
    tajnik SDP-a Igor Dragovan ima dijete iz IVF-a, on je bio dosta aktivan na raspravi prošlog prijedloga kada je SDP bio predlagatelj. Nije mi jasno gdje je sada SDP, zašto šuti, zašto nema stava..
    Nije da nema stava i da suti, vec ceka da (zakonski) dobiju novi nacrt (tako to ide u Saboru) zakona i da onda reagiraju.
    (i to regairaju amadmanom na protustavnu radnju..)..

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jelena, meni je sve to sto si nabrojala kao probleme u Njemackoj prestrasno jer sam od njih ocekivala puno napredniji pristup.Koliko vidim tamo je dozvoljeno zamrzavanje tzv.impregniranih js starih 16-20h od oplodnje a embrija samo u iznimnim slucajevima.
    Ne znam sto na ovaj prijedlog zakona kazu MPO lijecnici ali mislim da bi i njih trebali potaknuti da podrze raspravu u Saboru.Tako ce se i mediji vise ukljuciti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa
    Citiraj ksena28 prvotno napisa
    dobro, što onda činiti? ja sam bez ideja više... da se uhvatimo petirke i da ju nagovaramo da rasprave (ako je već to ona izjavila :/ )
    ne mogu skužiti tko je uopće taj kome je toliko stalo do tog zakona. u biti bi se liječnici morali obratiti svoj državnom tajniku, odnosno ministru. to mi je logična procedura.
    Stalo je ministru da se nekako menadžiraju troškovi u zdravstvu i da otpadne ovo što im ionako nije milo (potpomognuta).

Zašto se liječnici više ne obraćaju - po meni, lakše je nama otić u inozemstvo na IVF, nego liječnicima dijelom rezat granu na kojoj sjede, a svi su diverzificirani i ne rade samo IVF (osim jednih), jer je prevelik rizik s tim se baviti gdje ti država jednim potezom može urušit tim i znanje i napravit izlišnim investiciju u opremu koju si nabavio.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo "lakše je" odnosi se, na žalost, samo na one koji to mogu financirati. Po meni, višak pacijenata iz Hrvatske i BIH neće moći hendlati samo Maribor, puno toga će se preliti na Prag, Češku i dalje, znači još veći troškovi (troškovi puta + smještaja).

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jelena, meni je sve to sto si nabrojala kao probleme u Njemackoj prestrasno jer sam od njih ocekivala puno napredniji pristup.Koliko vidim tamo je dozvoljeno zamrzavanje tzv.impregniranih js starih 16-20h od oplodnje a embrija samo u iznimnim slucajevima.
    Ja sam bila u Njemačkoj u postupku. Istina je da je to što moraju rano zamrznuti oplođene jajne stanice ozbiljan problem, ali zahvaljujući fenomenalnoj infrasturkturi, prvenstveno opremi, ne zaostaju oni bitno u uspješnosti od ostatka europe. Da sad mogu birati bilo koja klinika u Zagrebu ili neka Njemačka, bez razmišljanja u Njemačku, čak i s SDP-ovim zakonom.

Ono sve ostalo što sam nabrojala ih ne razlikuje od nas trenutno ili slovenaca, osim bračnog statusa, što mi je preglupo, ali mi je svejedno, jer bih se izjasnila i kao kinez, ako bih preko toga mogla doći do bebe, a naravno da se nikad neću osjećati kinezom. čini mi se glup onaj tko od mene traži da budem kinez ili u braku.

što se tiče pokrivanja troškova, recimo da sam to bez šparanja tamo mogla platiti. bračni parovi bez djece će vjerojatno zaraditi barem 20 000 kuna mjesečno.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Malo sam istrazila talijanski zakon.
    tekst zakona donesenog 11.12.2003. (na talijanskom)
    proglas za stampu odluke ustavnog suda br. 151/2009 od prije par mjeseci (na talijanskom)
    cijela odlukaustavnog suda, s komentarom (na talijanskom)
    clanak u La Repubblica koji komentira odluku ustavnog suda (na talijanskom)

Ukratko:
    - zakonom se predvidjala oplodnja ne vise od 3 stanice, i transfer svih oplodjenih embrija u tom ciklusu (osim kad to dokumentirano zbog zdravlja zene nije bilo moguce napraviti, u kom slucaju bi se moralo napraviti cim je to moguce)

odluka ustavnog suda je ukinula limit oplodnje 3 j. stanice (citat: "unico e contemporaneo impianto, comunque non superiore a tre (embrioni)") jer:

- nekonstitucionalno je ugrozavati zivot zene tako da ih se tjera na dodatne potencijalno fizicki i psihicki opasne hormonske stimulacije smanjivanjem uspjesnosti postupka. Umjesto toga "la donna ha diritto ad un numero di embrioni congruo per effettuare un serio tentativo".

- nekonstitucionalno je da zena nakon sto se pocne postupak MPO ne moze povuci svoj pristanak na postupak

- nekonstitucionalno je da se zene u razlicitim fizickim situacijama tretiraju isto bez obzira na njihove razlicitosti kao i to da doktor nema pravo individualizirati postupak

Tko god ce nas zastupati mora istaknuti cinjenicu da u Italiji vise nije zabranjeno oploditi vise od 3 stanice, vec onoliko koliko je potrebno za uspjesan postupak (a sto uzima u obzir da su zene fizicki razlicite).

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Jos jedan podatak o ludosti nezamrzavanja: u Italiji je u kategoriji do 30 godina postotak trojceka bio cak 6% u 2007. godini. Trojceki su vrlo vrlo rizicna trudnoca za majku ali prvenstveno za djecu! U civiliziranim zemljama kao recimo Svedskoj se zapravo ide na single embryo transfer.

Treba inzistirati na invidividualnom pristupu lijecenju, a ne isti recept za sve!

Dakle: ako nema zamrzavanja, imat cemo epidemiju trojki kod mladih zena - ili cemo lijepe embrijice bacat? Tek to bi bio grijeh!

bony avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

kako uopce može taj zakon stupiti na snagu kada se zahtjeva da se ostale stanice spreme, takvi uvjeti kod nas ne postoje, što znači da se ne može donjeti pola zakona :?

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bony prvotno napisa
    kako uopce može taj zakon stupiti na snagu kada se zahtjeva da se ostale stanice spreme, takvi uvjeti kod nas ne postoje, što znači da se ne može donjeti pola zakona :?
    i još da taj zakon donosi ministar građevine, rekla bi ajd' nije mu struka, fulao je, no ovako..... :/ :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj marči prvotno napisa
    Citiraj bony prvotno napisa
    i još da taj zakon donosi ministar građevine, rekla bi ajd' nije mu struka, fulao je, no ovako..... :/ :shock:
    Ej ali ministar je ginekolog

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

upravo tako! no mene je to

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Stavit ću ovdje kopiju e-maila koji sam poslala na adresu primjedbe-na-zakon@mzss.hr . Ovo što sam napisala je definitivno predugačko, ali možda nekog inspirira na kraći mejl nisam si mogla pomoći, morala sam sve napisati..sa istom verzijom idem prema medijima, a nešto izmjenjenim prema političkim strankama i pojedincima tamo..

Poštovani,

pišem Vam pitajući se ima li to uopće smisla, ima li išta smisla za malog čovjeka u ovoj državi. Imam 32 godine, suprug 34 i 9 godina smo u braku. Toliko traje i naša borba za obitelj. Ipak, pokušat ću biti kratka, iako se bojim da bez obzira na dužinu, moj tekst možda neće biti ni pročitan. Bar ne od onih koji mogu utjecati na tijek događanja ili koji bi bar pokazali da im je stalo razumjeti, da ih je briga. Međutim, ako ništa drugo, bit će mi lakše jer znam da sam bar pokušala dići svoj glas.
    Prije desetak godina mi je dijagnosticirana hematološka bolest i svojedobno sam bila sretna samim time što sam živa i što, eto, iako ni ova bolest nije laka, to nije dijagnoza koja me po hitnoj proceduri šalje 2 metra ispod zemlje. Do sada sam imala 5 neuspjelih trudnoća (1 medicinski indiciranu kiretažu, 2 spontana pobačaja i 2 izvanmaternične trudnoće). Zbog primarne dijagnoze, bilo je poželjno da se trudnoća ostvari iz IVF-a pa da na vrijeme mogu početi uzimat lijekove koji bi pomogli da naše dijete ostane uz nas - da i mi dobijemo pravu obitelj, a koja je toliko cijenjena u ovoj državi. Spomenute trudnoće ostvarene su bez pomoći medicine. No u međuvremenu sam ostala bez oba jajovoda pa smo osuđeni na samo i isključivo medicinski potpomognutu oplodnju. Ovo osuđeni možda grubo zvuči, budući da su liječnici i medicinsko osoblje koje nam pomaže doći do našeg djeteta, ne ljudi nego LJUDI. Shvaćaju tu silnu želju, shvaćaju taj vrtlog i izmjene nadanja i razočarenja, shvaćaju koliko je snage, volje, truda i hrabrosti potrebno za ovu borbu i pokušavaju nam pomoći koliko god je u njihovoj moći. Oni su nam kroz postupke i liječnici, i psiholozi, i prijatelji, i majke, i sestre, i očevi. Ali zašto nam je država zla maćeha?! Imajući u vidu našu situaciju, koju sam Vam objasnila u najkraćim crtama (a koja niti je najgora niti je, nažalost, rijetka u današnjoj populaciji, čak sasvim suprotno), molim Vas da odgovorite na sljedeća pitanja:

- ZAŠTO je novi prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji stavljen u hitnu proceduru?

- ZAŠTO se u dijelu teksta prijedloga govori o umjetnoj, a ne medicinski potpomognutoj oplodnji? Mislite li da će moje dijete biti android?

- Ako Vam je pri donošenju prijedloga uzor bio talijanski model zakona, ZNATE LI da je on ondje promijenjen?

- GDJE je smisao toga da ću uzeti hormonsku stimulaciju? Ta smjet će mi oploditi samo 3 stanice od ukupnog broja stvorenih, a biolog ne može znati hoće li se ijedna od te 3 uopće oploditi!! Znate li da u praksi to izgleda tako da se od primjerice 8 stanica oplode samo dvije? Što ako biolog ne odabere baš te dvije? Ništa? Prošla baba s kolačima? Koga briga?

- Ili možda zaista ozbiljno MISLITE da je rješenje u zamrzavanju jajnih stanica - za što kod nas ne postoje uvjeti, a o postotku uspješnosti da ne govorimo (nema ga?) ?!?! Pa onda slobodno možete staviti u zakon i da se bace.. ionako nema svrhe od njih, osim mazanja očiju neinformiranima.. Da nije toliko beskrajno tužno bilo bi urnebesno smiješno..

- ŠTO se događa ako žena dobije hiperstimulaciju i nemoguće je vraćanje embrija u istom ciklusu zbog rizika po ženino zdravlje ili je garantiran neuspjeh radi npr. stanjenog endometrija uslijed stimulacije?
    Ili ŠTO ako se od te 3 stanice, uz neizmjerno mnogo sreće, dobiju 3 embrija odlične kvalitete, svi s realnim šansama za implantaciju, uz znanje da su višeplodne trudnoće rizičnije, a sama ženina npr. konstitucija ne bi podnijela takvu trudnoću? JE LI u tom slučaju dopuštena krioprezervacija ili se embriji bacaju??? JE LI u tim slučajevima život ne počinje spajanjem jajne stanice i spermija? VARAM LI SE ili je ovo licemjerno?

- ZNAČI LI članak 38. (cit. "Zdravstveni radnici i nezdravstveni radnici koji bi trebali provesti ili sudjelovati u provođenju postupaka medicinske oplodnje imaju pravo pozvati se na priziv savjesti radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja te odbiti provođenje postupka medicinske oplodnje ili sudjelovanje u tom postupku.") da, usprkos tome što NEPLODNOST JEST BOLEST i definirana je kao takva, liječnici mogu odbiti propisati nam lijekove i, isto tako, i uputnice za IVF? Ne mislite li da će se ovo događati u iznimno malom broju slučajeva radi "etičkih, vjerskih i moralnih" uvjerenja, a u ostalima radi toga što primarni ginekolozi moraju sami, iz vlastitog džepa, financirati lijekove, što im se refundira u bogapitaj kojim rokovima. U biti, ako mi odbije dati lijekove, mora mi odbit dati i uputnicu za IVF, ne? Inače ne bi bio dosljedan. Uostalom, ako zabranite krioprezervaciju i ako se sve oplođene jajne stanice odmah vraćaju u tijelo buduće majke, kakvo je onda uopće opravdanje za priziv savjesti radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora? Kladim se da se Hipokrat prevrće u grobu! Urnebesna farsa je ta zakletva, nije li?

- HOĆEMO LI svaki put kad idemo u postupak morat vaditi vjenčani list i pokazivati ga kao dokaz da smo još uvijek u braku? Jer ako nismo, ne smijemo koristiti ovu vrstu medicinske pomoć. Očito, jedino čemu se možemo nadati, ako se prijedlog ovog zakona prihvati, jest da se isti neće poštovati kao što ovaj prijedlog ne poštuje Obiteljski zakon, prema kome je izvanbračna zajednica izjednačena s bračnom, te Zakon o ravnopravnosti spolova, prema kome je svaka diskriminacija temeljem bračnog ili obiteljskog statusa zabranjena.

- HOĆE LI idući korak biti konzultiranje crkve i u liječenju ostalih bolesti? Očito ju se smatra kompetentnom za određivanje liječenja, bez obzira što neki od crkvenih ljudi nemaju završenu ni osnovnu školu. Dakle, uvažava ih se više nego liječnika koji se usko bavi strukom? Uostalom, što ako sam ja židovka, muslimanka ili pripadnica crkve zvijezde sjevernjače, a suprug pripadnik reda Khanove braće? Nije li diskriminirajuće da se nije pitalo i poglavare moje vjerske zajednice što misle o tom zakonu, ako već nije konzultirano neko etičko povjerenstvo?

- PREDLAŽETE izradu evidencije o osobnim i zdravstvenim podacima bračnih drugova kojima se pomaže u postupcima medicinske oplodnje i o porodu, zdravlju i razvoju djeteta, a podatke je ovlaštena ustanova obvezna čuvati trajno. Dakle, moj suprug, moje dijete (ako uopće i dođe do njegova rođenja s obzirom na spomenute restrikcija) i ja ćemo biti evidentirani. Trajno. U svrhu čega? Dugogodišnje statistike i istraživanja? Čemu onda osobni podaci? Morat ćemo javljati je li nam dijete dobilo vodene kozice ili izvadilo krajnike? Apsurdna je država u kojoj se predviđa registar nas koji trebamo medicinsku pomoć, a pri tome ne postoje registri npr. pedofila, ubojica, zločinaca. Možda i da oko ruke nosimo npr. žutu traku?!

- JESTE LI uzeli u obzir i to da će velikoj skupini ljudi postati potpuno neinteresantno ono što se zove „zdravstveni turizam“? Jeste li svjesni da izuzetno velik broj parova koji se bore s neplodnošću, a državljani su Bosne i Hercegovine, dolaze u Hrvatsku po medicinsku pomoć i apsolutno sve plaćaju? Jeste li svjesni da će svi oni, zajedno s parovima iz Hrvatske koji si to mogu priuštiti, odlaziti u inozemstvo i ostavljati novac ondje?

Ističem i kako nije mali broj ljudi svjesnih da dozvola doniranja spolnih stanica, kao dio koji bi trebao umiriti „nekonzervativan dio populacije“, također izgleda kao mazanje očiju, budući pod tim uvjetima, a kako iskustva pokazuju, donacije jednostavno neće postojati.

Suma summarum, poštovana gospodo, sve skupa djeluje kao da Vas, koji ste plaćeni od naših doprinosa, nije briga za ovaj naš, sve veći, dio populacije. Uostalom, ako ćete i Vi ili Vaša djeca doživjeti dijagnozu neplodnosti, predmnijevam da Vam s obzirom na visinu Vaših primanja, neće biti problem otići u inozemstvo, biti jedan od „zdravstvenih turista“ i na taj način u Hrvatskoj ostati neobilježeni.

ime i prezime, (32), neplodna

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

aenea
    ja sam napisala nešto kraće....

a evo još par adresa na koje možete poslati
    http://www.vlada.hr/hr/adresar_i_lin...ocijalne_skrbi
    zaspite ih!

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

aenea svaka čast

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

aenea, svaka čast.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odlično, aenea!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aenea moj naklon

hvala ti što si poslala takav mail

nadam se da će doprijeti do onih kojima je namijenjeno

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

aenea odlično si to sastavila.

Ja sam već prije poslala i na ministra i ostale pojedinačno i na ovu adresu ministarstva ali i jučer na sve klubove zastupnika.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nemojte zaboraviti i ovu adresu:
    predsjednik@vlada.hr

mislim, znam ja da on to ne čita, al da ne usfali

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aenea odlično!

cure, dođite sutra na cvjetni, podržite nas!

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

aenea,svaka čast!Nadam se da će to netko pročitat ko ima dva zrna soli u glavi.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Potpisala peticiju, slala okolo ljudima, poslala pismo na mail za primjedbe zakona, MM piše još svoj pa će poslati, u subotu nažalost nisam u Zagrebu. A joj sve me strah da to sve ne bude dovoljno.
    Roda i Beta hvala na trudu!

Ameli avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

evo i ja poslala mailove s potpisom:
    Poštovani!
    Čitajući Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji pitam se dali su se u sastavljanju Zakona uključili i doktori specijalisti koji se bave tim područjem medicine. Mišljenja sam da su upravo oni najkompetentniji da sudjeluju u stvaranju takvog Zakona koji je od velikog značaja za nas obične ljude. Tužno je da nam Zakon pišu pravnici a da se za glavno mišljenje pita Crkva a mišljenje doktora koje su u to područje utrošili dio svog života se ne uvažava. Svi znamo kakav je stav Crkve prema potpomognutoj oplodnji. Nemam osobno ništa protiv tog stava ali imam protiv uplitanja crkve u stvaranje Zakona. Svaki čovjek ima pravo izbora. Ako je veliki katolik i smatra da je zamrzavanje i uništavanje embrija grijeh nitko ga ne može prisiliti da to učini. Živimo u demokratskoj državi i dano nam je pravo izbora a Vi nam ovim Zakonom to pravo ukidate.
    Zakonom je određeno da se mogu oploditi samo tri jajne stanice. Nakon hormonalne terapije ( svakodnevnog dobivanja injekcija) i torture koju proživljavamo vađenjem jajnih stanica vi dozvoljavate oplodnju samo tri jajnih stanica, a što s ostatkom, kako odabrati koje su to stanice. Poznato je da što se više dobije jajnih stanica veća je mogućnost oplodnje i time veća mogućnost odabira kvalitetnijeg embrija koji će se vratiti u maternicu žene. Zamrzavanje jajnih stanica je mazanje oči jer znamo dobro da je to u Hrvatskoj neizvedivo, zato tu svoju nepromišljenu ideju bacite u koš za smeće.
    Imam 34 godine, suprug 38, u braku smo 9 godina i oduvijek smo željeli imati djecu kojoj ćemo pružiti svoju ljubav. Nakon par godina pokušavanja obratili smo se specijalistu za pomoć i napravili sve moguće pretrage koje su pokazale da je s nama sve uredu. Krenuli smo u postupke potpomognute oplodnje i iza nas je 6 godina borbe i čitav niz neuspjelih vrsta pokušaja. Svoja tri besplatna pokušaja sam ispucala tako da sam spremna sama financirati iduće postupke. Ukoliko se ovaj Zakon usvoji nemam potrebe razmišljati gdje ću ići u postupak potpomognute oplodnje, to definitivno neće biti moja država koja nema sluha za nas ljude koji smo osuđeni prolaziti takve muke da bi došli do svog djeteta.

S štovanjem, buduća majka xx!

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj elena prvotno napisa
    Potpisala peticiju, slala okolo ljudima, poslala pismo na mail za primjedbe zakona, MM piše još svoj pa će poslati, u subotu nažalost nisam u Zagrebu. A joj sve me strah da to sve ne bude dovoljno.
    Roda i Beta hvala na trudu!
    I mene ponekad obuzme malodušnost, ali ne smijemo boriti sa rukama u znaku predaje.. Svaki kolektiv je sačinjen od pojedinaca i moramo biti što glasniji. Moramo dati sve od sebe..ne možemo se predati bez borbe i to borbe čitavim svojim bićem. SVAKI glas je važan.
    Prvo sam poslala e-mail ljudima iz adresara sa kratkim objašnjenjem situacije i naglašenom zamolbom da proslijede peticiju dalje. Nakon toga sam tražila e-mailove ljudi s kojima dugo vremena nisam u kontaktu i učinila isto. I idući e-mail koji su dobili je bila zahvala što su stali uz mene, potpisali peticiju, proslijedili je dalje i zamolila ih da mi dozvole da im objasnim čemu panika i hitnost i u nastavku iskopirala mejl koji sam stavila i ovdje.. Jako mi se sviđaju reakcije :D

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mejl koji sam uputila je rezultat je forumskog brainstorminga i zato mi je jako drago da vam se sviđa

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa
    Mejl koji sam uputila je rezultat je forumskog brainstorminga i zato mi je jako drago da vam se sviđa
    super je da si i pomenula i nas mimo RH, ako ih ne bocne ekonomska racunica - a cini se da je ovom ministru jako bitna - ne znam sta bi drugo moglo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I MM poslao svoj mail ministarstvu. Hoće li biti dovoljno ili ne - i ja se to pitam, ali na nama je da reagiramo maksimalno što možemo jer jedino to možemo napraviti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, ja osobno apeliram na M-ove da se i oni uključe, znam da je koji put malo teže staviti riječi na papir, ja sam svoga morala dobro poticati, ali, drugačije je kad se stvar percipira kao problem para.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mm stavio link na peticiju na auto forumu. Mislim da je dobro ukratko objasniti situaciju i staviti link tamo gdje ste članovi.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pametna ideja, reći ću ja svom m da stavi link na eRepubliku i Travianu, ako već dobivam glavobolje od tih igrica, može nešto pametno i učinit!

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Poštovani,
    Javljam se sa apelom da se Zakon o MPO koji je predan u hitnu proceduru jednako tako hitno povuče.
    Takvim prijedlogom Zakona, diskriminirali ste gotovo sve građane Republike Hrvatske koji su suočeni sa borbom protiv neplodnosti.

Ukratko:
    - zabranom zamrzavanja zametaka i ograničavanjem oplodnje na 1 do 3 jajne stanice, sveli ste mogućnost uspjeha na minimum.
    Ljekovi koji se uzimaju tijekom stimulacije nisu bezazleni i na ovaj način tjerate da i žene koje bi uspjele sa zamrznutim embrijima ( a ima ih jako puno i sama sam jedna od njih) moraju više od potrebnog izlagati svoje tijelo rizicima i nuspojavama učestalog korištenja lijekova za stimulaciju ovulacije.
    Također prisiljavate da se pod svaku cijenu ti zametci vrate čak i ako ženino tijelo nije spremno (npr. zbog ciste, hiperstimulacije, tankog endometrija i sl.).
    Jer po prijedlogu Zakona nije dozvoljeno zamrzavanje zametaka a nema te osobe koja bi u ovoj bespoštednoj borbi za svoje dijete bacila oplođene zametke jer nema šta napraviti sa njima.

- člankom 38 kojim dozvoljavate priziv savjesti svih sudionika postupka medicinski podpomognute oplodnje de facto se dozvolili da liječnik odbije dati lijekove, uputnice, pa i da pred sam postupak odustane te na takav način ugrozi ne sam postupak nego i ženino zdravlje.
    - ograničavanjem da samo parovi u bračnoj zajednici smiju u MPO postupak - diskriminirali ste izvanbračnu zajednicu koja je u našoj državi pravno priznata. Odakle vam to pravo?

Molim vas da prilikom izrade novog zakona uključite u radnu skupinu medicinsko osoblje koje se bavi ovom problematikom i koje radi sa parovima kojima je potrebna pomoć te također osobe koje su prošle kroz dugotrajnu proceduru medicinski podpomognute oplodnje, a ne samo knjiške moljce koji u praksi nemaju apsolutno nikakvog iskustva.

I ne znam da li vam je palo na pamet poboljšati uvjete u našim bolnicama i pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna da bi postali roditelji, a ne vječito im zapinjati nogu.

Srdačan pozdrav
    x x, majka jednog predivnog "zamrznutog" dječaka
    Evo i mog maila. Teško se dotaknuti svake točke zakona koju su uprskali, ali makar ono glavno treba dotaknuti.
    Naravno, u mailu sam se potpisala imenom i prezimenom

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Samo se nadam uspjehu!!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo citam pazljivo novi prijedlog zakona i na samom pocetku spoticem se na sljedece:
    Razvoj medicinske znanosti i tehnologije omogućava primjenu novih, znatno
    savršenijih i zahtjevnijih oblika medicinske pomoći u liječenju neplodnosti, koje u ovom
    trenutku ne prati odgovarajuća zakonodavna regulativa

Pa eto motiva za hitnost procedure. Nasa vlada poznata je po tome sto visoko cijeni znanost i znastvena dostignuca pa kao takva raspolaze i najnovijom tehnologijom po pitanju MPO-e. Nigdje u svijetu se ne zamrzavaju jajne stanice, ali hoce u Hrvatskoj, i to tako brzo da se vise ne moze cekati, hitno je.

Pa sto oni misle, da smo mi ovce?
    Kakav je to odnos i stav prema ljudima na koje se ti zakoni odnose?
    Moze li predlagatelj ovog zakona odgovarati zbog neistinitih navoda?

Slijepo kopiraju talijanski zakon, a nisu se potrudili apdejtati ga prije no sto su iskreirali ovaj budalasti nacrt, jer cak su i Talijani na celu s Vatikanom moderniji od nas. Jad, tuga i cemer.

Pa naravno da necemo u Evropu dok god je postojeca vlast na snazi. S njima mozemo jedino u Srednji vijek.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Treba im dopise slati osim mejlovima i faxom.
    E-mailove mogu samo obrisati, a većina takvih ustanova mora sve što stigne na fax protokolirat i arhivirat
    ( prijateljici koja nije u ovome, a jako se trudi pomoći nam)

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

fritulice
    mene je čitanje prijedloga zakona pred spavanje držalo budnom do zore

sbonetic avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ovo u novom listu sam ja dala intervju samo su mi promjenili ime kao da se ne kuži ali piše cijeli moj slučaj, urednica je jako dobr žena koja nam silno želi pomoći !!!!!

Još su dvije žene dale uz mene intervju.....

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

sbonetic hvala ti sto si bila spremna i dovoljno hrabra da svoju pricu ispricas za novine.

Jednako hvala i ostalima koji su to isto ucinili.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Podižem!

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sbonetic prvotno napisa
    ovo u novom listu sam ja dala intervju samo su mi promjenili ime kao da se ne kuži ali piše cijeli moj slučaj, urednica je jako dobr žena koja nam silno želi pomoći !!!!!

Još su dvije žene dale uz mene intervju.....
    hvala!

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sbonetic

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

buduci je ministar jucer izjavio u medijima kako na ovaj prijedloga zakona u ministarstvo nisu primili primjedbe!!, sad mislim da bi bio pravi trenutak da ga se zaspama

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    buduci je ministar jucer izjavio u medijima kako na ovaj prijedloga zakona u ministarstvo nisu primili primjedbe!!, sad mislim da bi bio pravi trenutak da ga se zaspama
    Koji je "službeni" prijedlog Rode - da sad svi koji smo slali na gornji mail pošaljemo i CC mail na ministra, s tekstom "budući da ste tad i tad (vrijeme, novina) izjavili da niste primili u ministarstvu primjedbe na tekst zakona, dostavljam Vam svoje primjedbe dostavljene na adresu ministarstva tu i tu dana tad i tad"?

Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •