Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 256

Tema: tekst Nacrta prijedloga zakona o mpo

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

karmen je jucer bila ispred rode na dva odbora (zdravstvo, zakonodavstvo), ja na dva (ravnopravnost spolova, ljudska prava)
    na ova druga dva su glasali za nase amandmane i nisu prosli, na sva cetiri je zakon prosao ovakav kakav je

takav ishod je bio ocekivan, ako znamo kako su odbori slozeni (vecina - vladajuca stranka)

ali bilo je ipak i neocekivanih stvari
    naprimjer, na odboru za zdravstvo mi karmen kaze da su glasali o amandmanu da bracni drug osobe koja donira spolne stanice - mora dati suglasnost?
    treba li nas to cuditi ako je neki dan u medijima izaslo da je hrvatsko katolicko drustvo nezadovoljno donacijama ss bez suglasnosti bracnog druga jer je u tom slucaju rijec o - prevari?
    ako je tome tako, ako doniranje vlastitih spolnih stanica po nasim zakonodavcima jest prevara i ako spomenuti amandman izglasaju, ovo ce valjda biti prvi zakon u nas koji zabranjuje prevaru? sto je sljedeci korak, kaznjavanje prevare?

nego da se vratim na nama bitno, nase amandmane je HNS uvrstio medju svoje, takoder ce ih predloziti i gordana sobol, a medju zastupnicama i zastupnicima vjerujte ima puno njih koji skroz kuze sto hocemo

isto tako ima i onih kojima su postupci mpo bliski ko NASA-ina misija na mars, pa su se culi i podaci kako mpo djeca u americi imaju po 4-5 oceva. kako sam ja osobno jedna od onih kojima nije trebala mpo, i o samim postupcima ucim i znam onoliko koliko mi treba posla radi, mogu reci da me takva razmisljanja ne cude. gdje ce ti ljudi procitati nesto o mpo? jedine brosure u hrvatskoj na ovu temu tiskala je roda. jedine informacije mogu se naci na par internetskih stranica, dvije udruge i par privatnika. a u javnosti prica gotovo da nema. a ljudi uce iz prica. ne uce iz brosura.
    pa vidite na nasem forumu medju tisucama korisnica nasli smo svega jednu hrabru za dokumentarac o mpo
    nitko ne siri dezinformacije
    radi se o tome da nitko ne siri INFORMACIJE

a to je, cure drage, i vasa obaveza

da se vratim na jucerasnje odbore
    iz rijeci predstavnika predlagatelja, drzavnog tajnika golema, dalo se naslutiti da su primili dosta nasih i vasih primjedbi
    nazalost, nismo saznali ko su strucnjaci koji su bili ukljuceni u pisanje zakona
    saznali smo da imaju misljenje katedre za obiteljsko pravo pravnog faksa da odredbe o obaveznom bracnom statusu nisu u koliziji s obiteljskim zakonom. kao i to da se ne trazi npr crkveni brak pa da ne mozemo pricati o priotiscima crkve
    nazalost, na pravnom faksu mi ne mogu do sljedeceg tjedna dati kontakt s ikim s katedre, htjela bi na uvid to misljenje, jer smo na sjednici dobili samo fragmente.
    culo se medju navodima iz tog dopisa i da je samim tim sto je vanbracna, ovakva zajednica i neobaveznija i nestabilnija od bracne. ne znam jesu li navedeni dokazi da je tome tako, ali ako i jesu, zanima me jesu li u ijednom drugom pravu zbog tog djeca iz vanbracne zajednice zakinuta osim u onom da se rode.

ne znam sto ce biti sa smrzavanjem zametaka i tri jajne stanice u ovom zakonu. nisam optimisticna. ali ono sto me tjesi je da, ako je ustavni sud italije ukinuo odredbe koje apsolutno zabranjuju smrzavane embrija i ogranicavaju oplodnju na 3js, da ce i nas ustavni sud imati podlogu za napraviti isto - podloga je to da zakon ne nudi pacijentima realnu sansu za zacece.
    jer, ocito je, u namjeri da naprave svjetonazorni zakon, zaboravljeno da je prvenstvena namjena ovakvog zakona valjda pruzanje medicinske pomoci ljudima koji boluju od neplodnosti.

posla jos ima zene
    ali kako sam rekla, nije sve na nama
    trgnite se, preuzmite svoj dio odgovornosti

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Maloprije sam dobila odgovor iz HNS-a i kopiram ga ovdje zajedno sa attachmentom:

Poštovana gospođo M.,

zahvaljujemo Vam na Vašim primjedbama koje ste nam uputili povodom Prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji. Ovim putem želimo Vas izvijestiti da će danas Klub HNS-a u proceduru uputiti šest amandmana, koje Vam šaljemo u prilogu, a koji uvažavaju i primjedbe koje ste nam Vi uputili. Nadamo se da saborska većina neće ostati gluha na sve opravdane prigovore koji dolaze iz stručne i zainteresirane javnosti.

Uz srdačne pozdrave,

Stanko Kordić, tajnik Kluba HNS-a

attachment:

PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

Predmet: Amandmani na Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji , s Konačnim prijedlogom zakona

Temeljem članka 163. Poslovnika Hrvatskoga sabora, Klub zastupnika HNS-a na Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji, s Konačnim prijedlogom zakona, podnosi sljedeće

A M A N D M A N E :

AMANDMAN 1.

U Članku 6. stavak 1. mijenja se i glasi:

Pravo na medicinsku oplodnju uz uvjete iz članka 3. ovoga Zakona imaju punoljetne i poslovno sposobne osobe koje su s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobne za roditeljsku skrb o djetetu.

Stavak 3. istog članka se briše.

U skladu s navedenim rješenjem, sadržajno i nomotehnički se usklađuju i ostali članci Prijedloga zakona koji se odnose na ovu problematiku.

Obrazloženje:
    Pravo na liječenje i zaštitu zdravlja, pravo na jednakost pred zakonom, pravo na roditeljstvo su temeljna ljudskih prava. Vezivanjem ostvarivanja bilo kojeg od ovih prava uz sklopljeni brak narušava se jednakost svih građana i diskriminira ih se po osnovi bračnog statusa. Ne postoje nikakvi objektivni znanstveni ili medicinski razlozi koji bi liječenje neplodnosti povezivali s činjenicom da je netko u braku.

AMANDMAN 2.

U Članku 10., stavci 1. i 2. brišu se. Stavci 3., 4. i 5. istog članka postaju stavci 1., 2. i 3.

Obrazloženje:
    Navedenim člankom Prijedloga zakona omogućuje se osobi začetoj medicinskom oplodnjom, nakon punoljetnosti, uvid u podatke iz Državnog registra i saznavanje osobnih podataka darivatelja sjemene ili jajne stanice. Time se sasvim nepotrebno traumatizira djecu, ali i njihove roditelje, a posebno destimulira potencijalne darivatelje spolnih stanica. Stoga ne čudi da od svih zemalja koje zakonski reguliraju ovu materiju samo u dvije (Austriji i Švedskoj) postoji rješenje slično Prijedlogu zakona.

AMANDMAN 3.

U Članku 15. stavku 1. riječi „najviše tri“ zamjenjuju se riječju „sve“.

U istom članku, stavku 4., riječ „spolnih“ briše se i zamjenjuje riječima „oplođenih jajnih“.

Obrazloženje:
    U najboljem fertilnom razdoblju žene, dakle između 20. i 30. godine života, blizu 60% jajnih stanica je aneuploidno (s manjkom ili viškom kromosoma, kod starijih pacijentica taj je postotak još i veći), jednostavno rečeno nepodobne su za oplodnju. Kod takvih jajnih stanica ili uopće ne dolazi do oplodnje ili nastaju embriji koji ne mogu dovesti do uspješnog poroda zdravog djeteta. Kad se tome pribroje pogreške koje mogu nastati u ranom razvoju embrija zbog doprinosa spermija (i spermiji nose dio aneuploidija) dolazimo do brojke od maksimalno 30-ak posto mogućih „kvalitetnih“ embrija od broja dobivenih jajnih stanica. Kvalitetu jajne stanice danas dostupnim metodama nemoguće je prepoznati, a sudimo li ih isključivo prema izgledu moći će se isključiti svega 10-ak posto loših jajnih stanica. Stoga je nemoguće znati koje će tri jajne stanice biti oplođene. Da se ne bi dogodilo da nakon, za ženu vrlo mukotrpnog, postupka stimulacije, sav trud bude uzaludan, nužno je omogućiti oplodnju svih jajnih stanica.
    Što se tiče zamrzavanja jajnih stanica, nisu u pitanju samo oprema i znanje, već i činjenica da je to još uvijek, dakle i nakon 10 godina primjene, eksperimentalna metoda. Jajne stanice su najveće stanice u tijelu i imaju za zamrzavanje izrazito nepovoljan omjer površine membrane i volumena te sadržaja vode (kod spermija npr. je ovaj omjer idealan). Radi toga, nakon odmrzavanja preživljava samo 40% jajnih stanica, od kojih se tek oko 30% oplodi. Ovo su rezultati najuspješnijih laboratorija; kod nas iskustva sa zamrzavanjem jajnih stanica ne postoje. Zato je svrhovitije pohranjivati oplođene jajne stanice.
    Predložena zakonska rješenja dovela bi, u najmanju ruku, do onoga što se dogodilo u Italiji; smanjio bi se broj trudnoća, a zbog nemogućnosti zamrzavanja povećao se broj višeplodnih trudnoća, posebice broj trojki. Prema zadnjem izvješću, oko 5% trudnoća u izvantjelesnoj oplodnji u Italiji (iz čijeg zakona je prepisan ovaj Prijedlog zakona) odnosi se na trojke. Nakon takvih iskustava, a odlukom Ustavnog suda Italije iz travnja ove godine, navedena zakonska rješenja su ukinuta.
    Stoga je nužno zakonskim rješenjem omogućiti oplodnju svih jajnih stanica dobivenih u jednom postupku. Isto tako, mora se propisati mogućnost pohranjivanja preostalih oplođenih jajnih stanica.

AMANDMAN 4.

U Članku 3. stavku 2. iza izraza „postupak liječenja neplodnosti“ stavlja se točka. Tekst iza navedenog izraza se briše.

Obrazloženje:
    Obzirom na (ne)razvijenost mreže liječenja neplodnosti u Hrvatskoj, prihvaćanje navedenog stavka Prijedloga zakona u cijelosti, pacijenti iz cijele zemlje bi po drugo mišljenje morali dolaziti u Zagreb. Tu bi morali ponoviti cijelu proceduru potvrđivanja dijagnoze, nepotrebno trošeći svoje vrijeme i novac. Ako već liječenje neplodnosti mogu obavljati samo one zdravstvene ustanove koje su svojim stručnim kadrom, sustavom kvalitete te prostornom i tehničkom opremljenošću stekli odobrenje ministra, ne postoji niti jedan razlog izlagati pacijente obaveznom potvrđivanju dijagnoze..

AMANDMAN 5.

Članak 21. Prijedloga zakona se briše.

Obrazloženje:
    Predloženim čl.21. onemogućuje se parovima u kojima i jedan i drugi partner ispunjavaju uvjete na medicinski potpomognutu oplodnju da zajedno ostvare prava na potomstvo. Obzirom da ne postoje medicinski opravdani razlozi za ovakvu zabranu, eliminiranje parova koji se nalaze u opisanoj situaciji je neopravdano, diskriminirajuće i krajnje nepravedno.

AMANDMAN 6.

Članak 38. Prijedloga zakona se briše.

Obrazloženje:
    Imajući u vidu da je Svjetska zdravstvena organizacija definirala neplodnost kao bolest, liječenje neplodnosti bi trebala biti obaveza svih zdravstvenih radnika koji su se odlučili za taj poziv. Naravno da svatko ima pravo, u skladu sa svojim vjerskim, etičkim i moralnim nazorima izabrati poziv kojim će se baviti, ali onaj tko se odlučio za liječenje drugih, ne smije svojim pacijentima uskratiti ni jednu legalnu i zakonom dopuštenu metodu liječenja.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa

potpisujem u potpunosti

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa

potpisujem u potpunosti
    X
    Ne možemo očekivati od drugih da riješe naše probleme i izbore se za nas..moramo i sami djelovati.
    Iako sam tip koji otvoreno priča o problemu MPO, iznenadila sam se koliko slabo su (čak i prijatelji koji su skupa s nama čekali nalaz svakog UZV, svake punkcije, oplodnje, bete..) zaista upoznati sa problematikom. Shvatila sam po reakcijama na proslijeđen im e-mail koji sam uputila na MZSS i ostalima..

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i ja sam shvatila nedavno u razgovoru sa svojim šogorom. on kaže ne pita jer ne želi ulazit u intimu, a ne zna i zanima ga... kao i brojne druge ljude...

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ivarica, aenea

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

danas u 12 sati na dnevniku HTV-a su ponovno spomenuli umjetna oplodnja, umjesto mpo
    nazvala sam HTV-a i ponovno sam ih opomenula...
    mislim da bi trebale i na taj način reagirati.
    tel.01-6342-634

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Iskreno rečeno ja sam i očekivala da na jedan civilizirani način nećemo ništa rješiti.
    Zašto sam znala da neće ići tako sa njima, zato jer sam unutar zdrastvenog sustava i znam da nas vode primitivni ljudi koji se jedino boje javnog okupljanja i masa na ulicama, ostalo šipak ( dalje npr. ljudi iz HSS idu na MPO, a drugima želi isto što su si oni omogućili onemogućiti, neki sjede i smješkaju se kraj svoje kako se ono zove Petirka ili kako, a u isto vrijeme idu na MPO). Kako se boriti protiv takvih nažalost primitivaca?
    Možda kao naši seljaci kada zagrme blokadama granica npr., tako nažalost će ostati i nama da sa svojim obiteljima i prijateljima pokažemo što mislimo ev. javnim okupljanjem i da im dođemo pred Kamenita vrata, također ćemo se morati boriti ustavnim tužbama.

Tako Vam je to cure moje kada vlada primitivizam!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Još sam zaboravila curama iz RODE i BETE

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Slažem se da bi svi mi trebali širiti više informacija ali nemojte misliti da to ne radimo jer se nismo oglasili u medijima, ja pokušavam svima oko sebe objasniti sve vezano uz MPO bilo da je to rodbina, prijatelji ili parovi koji se tek suočavaju sa problemima neplodnosti pa su čuli da imamo i mi tih problema i onda mi se obrate.
    Nemojte me krivo shvatiti svaka čast onim koji su bili na TV-u ali ja to jednostavno ne bih mogla trema bi me pojela i jednostavno nisam za to, ali zato širim INFORMACIJE koliko god mogu iz prve ruke

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mala2 prvotno napisa
    danas u 12 sati na dnevniku HTV-a su ponovno spomenuli umjetna oplodnja, umjesto mpo
    nazvala sam HTV-a i ponovno sam ih opomenula...
    mislim da bi trebale i na taj način reagirati.
    tel.01-6342-634
    sorry, al ja ovo fakat moram komentirati pa ko se ljutio ljutio...

NIJE PROBLEM KAKO ZOVU ZAKON JEL UMJETNA ILI MPO ILI IZVANTJELESNA ILI NEZNAMNIJAŠTA! problem je što nam to nešto brane... previše energije trošimo na krive stvari. ako želimo nekoga educirati, krenimo od sebe, skinimo tu stignu koju nosimo, pomognimo bližnjima da shvate što prolazimo, a što će nam se dogoditi nakon primjene zakona uz sve naše tegobe... ispravljanjem osoba koje "to" krivo nazovu ispadamo samo frustrirane, a nismo, zakinute smo!!!!!!!!!!!!!!!!!

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se da trenutno nije situacija kada bi trebali prvenstveno brinuti o tome da li se ova vrsta oplodnje naziva medicinski potpomognutom ili umjetnom. Ali, nažalost, sasvim drugačije odjekuje u uhu i svijesti (ionako slabo informirane javnosti) naziv medicinska i umjetna..

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Želim reći da je, nažalost, vrlo moguće da velik broj ljudi stvori mišljenje o nečemu čak i samo temeljem naziva..

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Zeljka33 prvotno napisa
    http://www.monitor.hr/clanci/vlada-ce-odobriti-umjetnu-oplodnju-za-nevjencane-parove/22450/

prema ovome ostaje zabrana zamrzavanja i ograničenje na 3js

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ste culi ministra na Dnevniku, na prvom programu?

...... boli njega...... sto mi mislimo: Pa mi smo povecali broj postupaka, pa mi nemamo godisnju granicu....

..a ove tri jajne stanice, zameci, nezamrzavanje....

Boze, Boze...

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

jedine brosure u hrvatskoj na ovu temu tiskala je roda. jedine informacije mogu se naci na par internetskih stranica, dvije udruge i par privatnika. a u javnosti prica gotovo da nema. a ljudi uce iz prica. ne uce iz brosura.
    pa vidite na nasem forumu medju tisucama korisnica nasli smo svega jednu hrabru za dokumentarac o mpo

I BETA je tiskala brosuricu o neplodnosti (i dijelila ih).

Sa svime ostalim se slazem, apsolutno.
    Postoji nekakav strah od javnog priznavanja i "obiljezavanja" te "neprihvacanja" javnosti ili jos gore "sazaljenja" okolice...

I ljudi sve svoje price ostavljaju iza kucnih vrata...

Tesko je kada te susjeda nazove jalovom kao sto je mene moja, ali takoder znam koliko se borim za osobe s problemom neplodnosti (vec godinama)...
    Dobro to se zna...
    Meni se takoder desilo da sam bila poslovno (dakle ne privatno) u jednom od MPO centara i kada me jedna doc vidjela, usred sastanka te ispred svih doktora i partnera, ona je rekla kako sam ja bila kod nje i kako se jedna drugoj izgleda bas nismo svidale pa na kraju nisam otisla na Inseminaciju.
    :shock: :shock: :shock:
    Pa ovo je poslovan sastanak a ona odaje moju povijest bolesti pred mojim poslovnim partnerima! :shock:
    Za to bi u EU dobila oko 70 000 eura, ili tako nesto..
    Tu...
    Nista, osim par pogleda uperenih cas u nju, cas u mene..

... Kazem ti, nije sve uvijek jako jednostavno, niti se moze gledati jednostrano.
    Prva sam koja je davno zagovarala prosvjed, tada mi se nitko nije htio (osim par Roda i BETA cura) pridruziti...

I kada sam stala na pozornicu Okruglog stola od SDP-a niej mi bio problem, ali javnog obiljezavanja jednostavno ne zasluzujem, jer osjecam da bi se izlozila i bila medu rijetkima koji bi to napravila..

Ono cega nam fali jest timski playing, glas nas 5000 koji us potpisali peticiju, 100tine parova koji ce posvjedociti svoju "istinu", dakle

fali nam organizacije, snage da izademo u javnost zajedno, bas svi..

eto, samo moje misljenje.....

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zelite li da poradimo zajedno na jednom listicu koji bi specificno objasnio javnosti lose strane talijanskog i njemackog zakona, te kroz sto prolaze parovi kad idu na IVF? Nesto kao zablude i istine...

Npr, ovo je informativan clanak http://www.ivf.net/ivf/germany_s_emb...hem-o2806.html

Instead of preserving life, Germany’s embryo protection law has had the unintended consequence of increasing the number of foetuses killed after fertility treatment according to new figures presented at the European Society of Human Reproduction and Embryology....

For the first time, figures for 2004 from the ESHRE European IVF monitoring consortium show that out of 8,500 deliveries in Germany in 2004 there were 222 foetal reductions performed (representing 2.6%).
    Masa selektivnih redukcija je zbog trojki, koje su nusprodukt ogranicenja oplodnje jajnih stanica.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I gle ovo: http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,24,,167461.jl

Vlada će odobriti umjetnu oplodnju za nevjenčane parove....

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj martina123 prvotno napisa
    I gle ovo: http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,24,,167461.jl

Vlada će odobriti umjetnu oplodnju za nevjenčane parove....
    iz teksta:

- Utvrđeno je da zametak ima genetski kod, što znači da je čovjek. Uništavati one zametke koje smo zamrznuli, a ne trebaju nam značilo bi da ubijamo čovjeka - kaže nam zastupnik HDZ-a.

:shock:

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo mog prijedloga za informativni listic (za brojke s ? nisam nimalo sigurna; ostale brojke provjeriti s embriologom):

Informacije:

- prosjecni IVF kosta ?15,000? kn, a lijekovi za njega ?2,000?kn
    - u prosjecnom IVFu zena mora ici 5 puta na ultrazvuk; prosjecno cekanje na ultrazvuk je ?3? sati; prosjecni broj izostanaka s posla je ?14? dana.
    - u prosjecnom IVFu zena primi 15 Lupron+10 GonalF+1 stoperica+10 Progesteron=36 injekcija
    - uspjeh prosjecnog IVFa u Hrvatskoj je 25%, ali ovisi o dobi i dijagnozi zene i muskarca
    - u prosjecnom IVFu dobije se 8 jajnih stanica, od cega se prosjecno uspije oploditi 6, 3 prezivi do 5. dana, a 2 su zdrava i mogu proizvesti bebu ako se uspiju primiti za maternicu
    - za izvaditi jajne stanice iz tijela zene, dugackom iglom se probusi zid vagine i jajnik i folikul, u prosjeku 10 puta, na zivo i bez anestezije
    - neprosjecnih zena - s PCOSom, starijih, s losom kvalitetom embrija - ima u prosjeku ?20%?
    - prosjecni broj prolivenih suza, neispunjenih snova i srkhanih nada - nemjerljiv

Dezinformacije:

- Dovoljno je oploditi 3 jajne stanice za uspjesnost postupka MPO. Ne, to ovisi o zeni i dijagnozi. Samo kod mladih, zdravih zena s najboljom prognozom, npr. muskom neplodnosti, je dovoljan mali broj jajnih stanica da se ne kompromitira uspjesnost postupka. Zene koje imaju PCOS ce cesto proizvesti golemu kolicinu jajnih stanica, 15tak i vise, ali kvaliteta je cesto losa, a ne moze se znati koja je jajna stanica dobra, a koja nije. Starije zene imaju manji broj stanica, ali su takodjer cesto losije kvalitete jer su dugo vremena u tijelu. Jedan broj slucajeva jednostavno ima lose embrije. U mom slucaju npr. u 4 IVFa, bilo je potrebna 31 oplodjena jajna stanica, da bi dosli do 11 embrija vracenih u maternicu koji su proizveli jednu bebu. Svi ostali su se prestali razvijati sami od sebe jer nisu bili zdravi. Jos dva su bila smrznuta i cekaju 8 mjesec 2009. Da se oplodjuje samo 3 jajne stanice po postupku, meni bi trebalo 10 IVF postupaka.

- Svaka oplodjena jajna stanica je beba. Ne, oplodjene jajne stanice, preko 50% njih (a kod zena preko 40 godina i do 90% njih), cesto su nezdrave, jer imaju pogresan broj kromosoma i zavrse kao rani spontani pobacaji jer se prestaju razvijati, bilo u laboratoriju, bilo u tijelu zene. Cak i zdravi embriji imaju samo 60-70% sanse za implantaciju u maternici.

- Zamrzavanje embrija je ubojstvo. Ne, zamrzavanjem embrija se omogucava zeni da izbjegne opasni hormonalni tretman i bolno vadjenje jajnih stanica. Embriju se omogucava zivot jer se ne trebaju svi vratiti u maternicu u isto vrijeme i tako se izbjegavaju viseplodne trudnoce koje su opasne za zenu i za dijete. U Hrvatskoj se godisnje rodi oko stotinjak djece iz smrznutih embrija, dakle smrznuti embriji nisu mrtvi.

- IVF postupak unistava zivote jer neki embriji budu odbaceni. Ne, embriji koji se prestaju razvijati u laboratoriju prvih 5 dana nakon oplodnje, tj. prije nego sto se vrate u maternicu, su u 99% slucajeva nezdravi, i nisu odbaceni nego je to najraniji stupanj spontanog pobacaja koji se dogadja i prirodno, samo to ne znamo jer ne mozemo zaviriti u zensko tijelo. Znanstveno istrazivanje je utvrdilo bas to da zdravi embriji prezive prvih 5 dana u inkubatoru.

- Ovaj zakon koji ogranicava broj oplodjenih jajnih stanica zasticuje zivot embrija. Ne! U jedinim evropskih zemljama koje su imale slican zakon, Njemackoj i Italiji, kao direktna posljedica zakona povecan je broj trojki na 3% sveukupno, a kod mladih zena na 6%. U Njemackoj je 2004. izvrseno 222 selektivnih redukcija, gdje se jedan fetus abortira da druga dva imaju bolju sansu za zivot. U 50% slucajeva trojki, bar jedno dijete ima posebne potrebe. U zemljama koje nemaju takav zakon, broj trojki je iznimno malen jer je moguce ostale embrije zamrznuti i vratiti ih zeni jedan po jedan.

- Ovaj zakon zasticuje prava i zdravlje zene. NE!!! Ovaj zakon se nimalo ne obazire na zdravlje i dobrobit zene jer zenu tjera na dodatne postupke, koji su bolni, skupi i nadasve psiholoski teski za podnijeti; toliko teski da se psiholoski ucinak neplodnosti usporedjuje s psiholoskim ucinkom dijagnoze i tretmana raka. Za jedan broj zena ovaj zakon drasticno smanjuje sanse za uspjeh postupka, a za drugi broj zena povecava rizik od trojki.

- Hrvatska bi trebala slijediti primjer slicnih drzava kao sto su Njemacka i Italija. Zasto? Katolicke zemlje kao Austrija, Poljska, Portugal, Spanjolska, Ceska, Madzarska, Slovenija nemaju takva ogranicenja u zakonu, a od ove godine nema ni Italija jer ga je Ustavni sud ukinuo. U Njemackoj je dozvoljeno oploditi vise od 3 stanice i zamrzavati ih, ali samo na vrlo ranom stupnju. Neke zemlje kao Austrija i Italija trenutno, propisuju zakonom da treba oploditi onoliko jajnih stanica koliko je potrebno za uspjesan postupak. Na taj nacin zasticuju zdravlje zene i ne izlazu ih riziku trojki, kao i ne diskriminiraju pacijentice s losijom kvalitetom jajnih stanica.

- Ovaj zakon je dobar. Ne, praksa u Italiji i djelomicno Njemackoj je pokazala da je smanjena uspjesnost postupka za trecinu, vrlo je povecan broj trojki, ucetverostrucen je broj parova koji idu na lijecenje u inozemstvo, parovi se raslojavaju po imucnosti. Te statistike su najporaznije u Evropi. Talijanski Ustavni sud je modificirao zakon i ukinuo ogranicenje oplodjenih jajnih stanica i omogucio rasprostranjenije zamrzavanje jer zakon nije uzeo u obzir da su zene razlicite i da razlicitim zenama treba razlicito lijecenje, te je time diskriminirao uspjesnost lijecenja za slucajeve koji ne spadaju u neki prosjek. Da bi se smanjio broj preostalih smrznutih embrija po koji se parovi nece vratiti, moze se zakonom odrediti da se oplodi onoliko stanica koliko je potrebno za JEDAN uspjesni postupak, umjesto da se propisuje jedan broj, 3 oplodjene jajne stanice, koji bi trebao biti dobar za sve - ali to nije. Njemacka i Italija s tim zakonom imaju najlosije prosjeke uspjeha po postupku od razvijenih zemalja.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

iz teksta:

- Utvrđeno je da zametak ima genetski kod, što znači da je čovjek. Uništavati one zametke koje smo zamrznuli, a ne trebaju nam značilo bi da ubijamo čovjeka - kaže nam zastupnik HDZ-a.

:shock: [/quote]

Da ta je rečenica i meni odzvonila i zato sam komentirala tko to širi dezinformacije, što je kasnije potaklo cijelu raspravu,misleći na njihove krugove, ipak ako je netko zastupnik i u poziciji je da donosi zakone trebao bi malo bolje proučiti tu tematiku a ne slijepo vjerovati Milinoviću ili od kog god da je ovo čuo.
    Jasno mi je da nisu svi upoznati sa problemima s kojima se susrećemo ali zastupnici bi se trebali malo više potruditi za svoju plaću

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Sve mi se čini da to sve više lagano nema smisla. Bez obzira na sve naše mailove,pisma i peticije oni će napraviti po svom a mi fino KAD SRCE KAŽE DIJETE, KAŽE MARIBOR i to je to. Lako im je kad mogu a nama tako i treba kad glasamo za koga glasamo. Eto žao mi je ali jako sam i

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja vise ne dam kunu ni za jedan lijek ovdje u HR....od sutra sve kupujem vani.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pino, super ideja
    moramo nesto napraviti s tim

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

pino, super ideja
    moramo nesto napraviti s tim
    x slazem se.
    Napravit do kraja tekst, isprintat ga pa da ga dijelimo po gradovima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pino, super si ovo napravila!

Iako, sve mi se nekako više čini da je sve to presofisticirano i da loki ima pravo - jedino nešto a la nekakav spektakl s prosvjedom a la seljaci može polučiti učinka, doduše, jedino ako je odaziv masovan :/. Iako, nekako mi se čini da je to sve (barem u ovoj rundi) izbugljena bitka, ali ne smijemo se predati, moramo se brusiti za iduću rundu koja će uslijediti kad-tad.

Doduše, najvjerojatnije sad operativno parovima i liječnicima slijedi pregrupiranje snaga i organzacija u uvjetima nove logistike (čitaj: odlasci u inozemstvo u ""laičkije" zemlje u kojima upliv Crkve nije tako jak).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I puno hvala ivarici na informacijama i aenei na infaću za primjedbe HNS-a. Ovo od pino svakako treba sačuvati i iskoristiti jer je stvarno dragocjeno i sažeti je sukus onoga što je problematično u prijedlogu zakona.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa
    NIJE PROBLEM KAKO ZOVU ZAKON JEL UMJETNA ILI MPO ILI IZVANTJELESNA ILI NEZNAMNIJAŠTA! problem je što nam to nešto brane... previše energije trošimo na krive stvari. ako želimo nekoga educirati, krenimo od sebe,
    Ja bih krenula od imena (strasno mi ide na zivce ono "umjetna" jer ima uzasno negativne konotacije koje nemaju veze s realnim stanjem stvari). Iako se slazem da su trenutno najveci problem 3 zametka i zabrana zamrzavanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

problem je i ime zakona
    to nije zakon o medicinski POTPOMOGNUTOJ oplodnji
    to je zakon o MEDICINSKOJ oplodnji

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

problem je i ime zakona
    to nije zakon o medicinski POTPOMOGNUTOJ oplodnji
    to je zakon o MEDICINSKOJ oplodnji
    Da, i to nešto govori o percepciji MPO-a kod sadašnjih zakonodavaca i to nam je jedna nova kovanica.

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Sada je stvarno sve problem.Nadala sam se da ce glas razuma ipak prevladati ali ovo je vec gotova stvar.Ja imam potrebu da izadem iz ovog virtualnog svijeta u stvarnost.Ne znam kako se vi osjecate ali cini mi se da neke cure ovdje osjecaju isto.Ako je srijeda danD kada ce ova sramota od zakona biti u Saboru, mislim da bi im trebale pokazati da smo zive iako necemo sprijeciti izglasavanje.Od borbe ne smijemo odustati.Ovo sto je pino napravila svakako treba iskoristiti.
    P.S. E pa sada si zvucim kao neki skojevac. Razmislite.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

razgovaramo o jednoj ideji u rodi, javit cemo vam uskoro vise

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pino super!

znam da sluzi svrsi teksta i da je tako "jace", ali moram ipak reci.

austrija je jedna civilna, sekularna demokracija (na srecu 9, (a ne katolicka zemlja) u kojoj je pripadnost ili ne pripadnost bilo kojoj religijskoj zajednici osobni stav pojedinca.
    i ne mogu se sjetiti da se je i jedan jedini zakon ovdje, bilo donosio, bilo rusio argumentacijom religijkih zajednica.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pino, odličan tekst! Sama to ne bih tako dobro sažela a sad će mi biti predložak za edukaciju okoline

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pino super si to sročila, možda ne bi bilo loše kad bi to poslali svim zastupnicima na adrese jer izgleda da im treba dodatne edukacije

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa
    Pino super si to sročila, možda ne bi bilo loše kad bi to poslali svim zastupnicima na adrese jer izgleda da im treba dodatne edukacije
    x
    To bi mogao biti prvi korak.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pino, svaka cast ! Sve bitno,jasno i sazeto na jednom mjestu. Ovo svakako treba iskoristiti.[/b]

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Aenea , izvrsno je što imaš feedback na svoje mail-ove, a HNS se potrudio sa svojim amandmanima.

Pino, izvrstan, izvrstan tekst!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja ću samo opet do poda za Pino. Baš si mi falila, tako inteligentna i elokventna
    Hvala svim curama na trudu, Betama, Rodama...
    Nudim i svoju pomoć, biolog sam po struci i mogu provjeriti neke podatke ako treba, naći citate u znanstvenim časopisima...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Nudim i svoju pomoć, biolog sam po struci i mogu provjeriti neke podatke ako treba, naći citate u znanstvenim časopisima...
    Itekako bi dobro doslo kad bi se potrudila oko toga.Svaka cinjenica od strane strucnjaka ce nam dobro doci.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    pino super!

znam da sluzi svrsi teksta i da je tako "jace", ali moram ipak reci.

austrija je jedna civilna, sekularna demokracija (na srecu 9, (a ne katolicka zemlja) u kojoj je pripadnost ili ne pripadnost bilo kojoj religijskoj zajednici osobni stav pojedinca.
    i ne mogu se sjetiti da se je i jedan jedini zakon ovdje, bilo donosio, bilo rusio argumentacijom religijkih zajednica.
    Iskreno sam tužna što se Hrvatska u evropskm MPO krugovima naziva "zemljom katoličkog fundamentalizma" i moj ideal bi bio sekularna zemlja, u kojoj je religioznost osobni i intimni stav pojedinca, a mislim da bi tako i vjernici imali i najviše od Crkve. A propos izlasku u javnost - ja sam za grupno pojavljivanje, a ne da se, recimo, moja faca pojavljuje u TV medijima solo, za to nisam, iz sebičnih i kukavičnih razloga - na takvom sam r. mjestu di se cijeni diskrecija, a u uvjetima krize ne želim si još razmišljati o tome bi li nekakvim javnim angažmanom eventualno riskirala r. mjesto.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

E pa to i pricam...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa
    Itekako bi dobro doslo kad bi se potrudila oko toga.Svaka cinjenica od strane strucnjaka ce nam dobro doci.
    Nije baš da sam stručnjak, ali su mi neke stvari malo bliže i imam pristup bazama podataka jer radim u znanosti. Javite što treba, potrudit ću se u okviru svojih mogućnosti, tj. koliko mi malo dijete, posao i intelektualna ograničenja u trudnoći dopuštaju

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nije baš da sam stručnjak, ali su mi neke stvari malo bliže i imam pristup bazama podataka jer radim u znanosti. Javite što treba, potrudit ću se u okviru svojih mogućnosti, tj. koliko mi malo dijete, posao i intelektualna ograničenja u trudnoći dopuštaju
    Pa za pocetak sto vise informacija i usporedbi o uspjesnosti zamrzavanja embrija i jajnih stanica, te opcenito o jajnim stanicama u zena fertilne dobi pogotovo kod stimuliranih postupaka (zbog ovog da se smiju oploditi samo 3 js).Je li uopce moguce odrediti koje 3 js ce se moci razviti a koje ne?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa za pocetak sto vise informacija i usporedbi o uspjesnosti zamrzavanja embrija i jajnih stanica, te opcenito o jajnim stanicama u zena fertilne dobi pogotovo kod stimuliranih postupaka (zbog ovog da se smiju oploditi samo 3 js).Je li uopce moguce odrediti koje 3 js ce se moci razviti a koje ne?
    OK.
    I ne, nije moguće odrediti koje će se jajne stanice uopće oploditi niti koje će se bolje razviti nakon oplodnje. Ili možda Milinović zna kako

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo brojeva iz jednog clanka koji ilustrira cinjenice nesavrsene ljudske biologije i zorno opisuje koliko je jajnih stanica potrebno da bi se dobila zdrava blastocista (da ne govorimo o zdravom djetetu):

http://linkinghub.elsevier.com/retri...282(06)04447-5
    Oocyte karyotyping by comparative genomic hybrydization provides a highly reliable method for selecting “competent” embryos, markedly improving in vitro fertilization outcome: a multiphase study
    Fertility and Sterility, Volume 87, Issue 5, Pages 1033-1040
    G. Sher, L. Keskintepe, M. Keskintepe, M. Ginsburg, G. Maassarani, T. Yakut, V. Baltaci, D. Kotze, E. Unsal
    92 jajne stanice su uspjesno kariotipirane (prebrojen broj kromosoma)
    32 su zdrave (euploidne, tj. normalan broj kromosoma)
    28 od njih su postale zdrave zigote (oplodjene i euploidne)
    27 ih je dozivjelo 3. dan
    25 ih je dozivjelo 5. dan

od 60 nezdravih jajnih stanica
    57 ih se oplodilo i postalo zigote (sve nezdrave)
    52 ih je dozivjelo 3. dan (znaci cak 90%)
    11 ih je dozivjelo 5. dan

Zakljucak: zdravi embriji prezive u laboratoriju, ali nezdravi isto tako vecinom prezive do 3. dana, pa je nemoguce znati koji su dobri i zdravi, a koji nisu. Ako embrio jest ziv 3. dana, ne znaci da je zdrav. Omjer zdravih i nezdravih embrija 3. dana je 27 naprema 52, znaci otprilike 1:2.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala Pino .U ovome sto si nam napisala se najvjerojatnije krije odgovor zasto kod mene ne dolazi do implatacije no sad sam vec OT.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala Pino .U ovome sto si nam napisala se najvjerojatnije krije odgovor zasto kod mene ne dolazi do implatacije no sad sam vec OT.
    Da tko zna možda i kod mene ni moje nikad nisu pustili do 5. dana jer ih je malo sad sam zabrinuta, a što ako se radi o tome jeli tu pomaže heparin ili nešto slično?
    Sad sam malo off topic, sorry ali zanima me pa ako tko zna može i na pp

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo samo na brzinu…
    Dakle, crioprezervacija je korisna, da ne kažem nužna kod žena koje u stimuliranom postupku imaju hiperstimulaciju.

Ovarian hyperstimulation syndrome: steps to maximize success and minimize effect for assisted reproductive outcome
    Gera, P.S., Tatpati, L.L., Allemand, M.C., Wentworth, M.A., Coddington, C.C.

Abstract

Objective: To investigate the strategies used to decrease the risk of ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS) and their impact on pregnancy and live birth rates. Design: Retrospective cohort analysis. Setting: University hospital. Patient(s): One hundred eighty-eight patients undergoing fresh in vitro fertilization (IVF) cycles between 2000 and 2004, with peak serum estradiol levels >2500 pg/mL and presumed to be at risk for OHSS. Intervention(s): Coasting and elective embryo cryopreservation were evaluated for their effect on OHSS and live birth rates. Main Outcome Measure(s): Pregnancy, live birth rates, and OHSS incidence. Result(s): Out of 188 patients at risk for OHSS, 21 patients had their cycles coasted (group 1), and elective embryo cryopreservation was performed in 32 patients (group 2). In 135 patients with no other risk factors, ovulation was triggered with human chorionic gonadotropin and embryo transfer was performed (group 3). The incidence in our IVF population was 38 out of 1002 (3.8%). The overall incidence of OHSS for those who had an estradiol level >2500 pg/mL was 20.2% (38 out of 188), and none of the patients in group 1 developed OHSS; 13 out of 32 patients in group 2 (40.6%) and 25 out of 135 (18.5%) patients in group 3 developed OHSS. The live birth rate was 38%, 40%, and 45% in groups 1, 2, and 3, respectively, and the cumulative live birth rate was 52%, 75%, and 59%, respectively. Conclusion(s): Elective cryopreservation of embryos with subsequent frozen embryo transfer and coasting are effective ways of maximizing pregnancy and limiting severe OHSS. © 2009 American Society for Reproductive Medicine.

(This article has not been published yet (Fertility and Sterility))

Krioprezervacija je potrebna kako bi se izbjegle rizične višestruke trudnoće, ali i kako bi se općenito povećao uspjeh IVF-a. Obratite pažnju i na zadnju rečenicu u oba sažetka (cost-effective) ili isplativost nije bitna lijepoj našoj bogatoj…

Elective single embryo transfer: The value of cryopreservation

Tiitinen, A., Halttunen, M., Härkki, P., Vuoristo, P., Hyden-Granskog, C.

Abstract

In-vitro fertilization is associated with a high rate of multiple pregnancies, a consequence of the number of embryos transferred. There is a challenge in avoiding even twin pregnancies in assisted reproduction, and this can be accomplished with elective single embryo transfer and a good cryopreservation programme. In our follow-up study, we analysed all our elective single embryo transfers during 1998-1999. In all these cycles at least one embryo was frozen. A total of 127 elective single embryo transfers were performed with a clinical pregnancy rate of 38.6%. The highest implantation rate was obtained with four-cell embryos with <10% fragmentation (39.8%). Thirty-four patients have delivered (26.8%), one of these being a monozygotic pregnancy. In total 129 frozen-thawed cycles have been achieved in 83 patients. One frozen-thawed embryo has been transferred in 46 cycles with a clinical pregnancy rate of 17.4%, and two embryos have been transferred in 83 cycles, with a clinical pregnancy rate of 37.3%. Up until now, 66 of 125 patients in our single embryo transfer programme have delivered or have on-going pregnancies, and 77 still have embryos frozen. The cumulative delivery rate per oocyte retrieval is 52.8% and the twin rate 7.6%. We conclude that elective single embryo transfer with a good cryopreservation programme results in very acceptable pregnancy rates with a low risk of twins. This is a cost-effective practice that substantially reduces all risks associated with multiple pregnancies and lower the cost per delivery.

Human Reproduction, Volume 16, Issue 6, 2001, Pages 1140-1144

Cumulative pregnancy rates after transfer of fresh and thawed embryos

Ubaldi, F., Rienzi, L., Baroni, E., Ferrero, S., Iacobelli, M., Minasi, M.G., Sapienza, F., Martinez, F., Anniballo, R., Cobellis, L., Tesarik, J., Greco, E.

Abstract

Frozen-thawed embryo transfer is an effective procedure that allows further possibilities of pregnancy in addition to those obtained after the fresh in vitro fertilization (IVF). In our follow-up study we analysed all fresh embryo transfer procedures and every frozen-thawed embryo transfer performed from January 2000 to December 2001 evaluating the cumulative pregnancy rates. The study population was divided into two groups according to the female age: <38 years (group I) and >38 years (group II). All the best embryos were chosen for transfer and all the supernumerary good quality embryos were cryopreserved on the day of transfer. The embryos were then thawed and manipulated using a new technique. In group I, 527 patients (619 cycles) underwent fresh embryo transfer and in 232 of them (238 cycles) the embryos were frozen (44% per patients and 38.4% per cycle). In group II, 156 patients (193 cycles) underwent fresh embryo transfer and in 14 of them (15 cycles) the embryos were frozen (9% per patient and 7.8% per cycle). The pregnancy rate of group I patients that had their supernumerary embryos frozen (232 patients and 238 cycles) was 47.4% per cycle and 48.7% per patient whereas in the same population of group II patients (14 patients and 15 cycles) the clinical pregnancy rate was 35.7% per cycle and 38.5% per patients. The cumulative clinical pregnancy rate after transfer of fresh and thawed embryos was: group I, 74% per cycle and 76% per patients; group II, 42.8% per cycle and 46.1% per patient. Frozen-thawed embryo transfer is a cost-effective practice. © 2004 Elsevier Ireland Ltd. All rights reserved

European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology, Volume 115, Issue SUPPL., 1 July 2004, Pages S106-S109

Toliko za sad brzinski o krioprezervaciji (ili popularnim frižiderima), ima tih radova jako puno i ustvari je vrlo lako znanstveno dokazati da je predloženi zakon čista glupost...

Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •