karmen je jucer bila ispred rode na dva odbora (zdravstvo, zakonodavstvo), ja na dva (ravnopravnost spolova, ljudska prava)
na ova druga dva su glasali za nase amandmane i nisu prosli, na sva cetiri je zakon prosao ovakav kakav je
takav ishod je bio ocekivan, ako znamo kako su odbori slozeni (vecina - vladajuca stranka)
ali bilo je ipak i neocekivanih stvari
naprimjer, na odboru za zdravstvo mi karmen kaze da su glasali o amandmanu da bracni drug osobe koja donira spolne stanice - mora dati suglasnost?
treba li nas to cuditi ako je neki dan u medijima izaslo da je hrvatsko katolicko drustvo nezadovoljno donacijama ss bez suglasnosti bracnog druga jer je u tom slucaju rijec o - prevari?
ako je tome tako, ako doniranje vlastitih spolnih stanica po nasim zakonodavcima jest prevara i ako spomenuti amandman izglasaju, ovo ce valjda biti prvi zakon u nas koji zabranjuje prevaru? sto je sljedeci korak, kaznjavanje prevare?
nego da se vratim na nama bitno, nase amandmane je HNS uvrstio medju svoje, takoder ce ih predloziti i gordana sobol, a medju zastupnicama i zastupnicima vjerujte ima puno njih koji skroz kuze sto hocemo
isto tako ima i onih kojima su postupci mpo bliski ko NASA-ina misija na mars, pa su se culi i podaci kako mpo djeca u americi imaju po 4-5 oceva. kako sam ja osobno jedna od onih kojima nije trebala mpo, i o samim postupcima ucim i znam onoliko koliko mi treba posla radi, mogu reci da me takva razmisljanja ne cude. gdje ce ti ljudi procitati nesto o mpo? jedine brosure u hrvatskoj na ovu temu tiskala je roda. jedine informacije mogu se naci na par internetskih stranica, dvije udruge i par privatnika. a u javnosti prica gotovo da nema. a ljudi uce iz prica. ne uce iz brosura.
pa vidite na nasem forumu medju tisucama korisnica nasli smo svega jednu hrabru za dokumentarac o mpo
nitko ne siri dezinformacije
radi se o tome da nitko ne siri INFORMACIJE
a to je, cure drage, i vasa obaveza
da se vratim na jucerasnje odbore
iz rijeci predstavnika predlagatelja, drzavnog tajnika golema, dalo se naslutiti da su primili dosta nasih i vasih primjedbi![]()
nazalost, nismo saznali ko su strucnjaci koji su bili ukljuceni u pisanje zakona
saznali smo da imaju misljenje katedre za obiteljsko pravo pravnog faksa da odredbe o obaveznom bracnom statusu nisu u koliziji s obiteljskim zakonom. kao i to da se ne trazi npr crkveni brak pa da ne mozemo pricati o priotiscima crkve
nazalost, na pravnom faksu mi ne mogu do sljedeceg tjedna dati kontakt s ikim s katedre, htjela bi na uvid to misljenje, jer smo na sjednici dobili samo fragmente.
culo se medju navodima iz tog dopisa i da je samim tim sto je vanbracna, ovakva zajednica i neobaveznija i nestabilnija od bracne. ne znam jesu li navedeni dokazi da je tome tako, ali ako i jesu, zanima me jesu li u ijednom drugom pravu zbog tog djeca iz vanbracne zajednice zakinuta osim u onom da se rode.
ne znam sto ce biti sa smrzavanjem zametaka i tri jajne stanice u ovom zakonu. nisam optimisticna. ali ono sto me tjesi je da, ako je ustavni sud italije ukinuo odredbe koje apsolutno zabranjuju smrzavane embrija i ogranicavaju oplodnju na 3js, da ce i nas ustavni sud imati podlogu za napraviti isto - podloga je to da zakon ne nudi pacijentima realnu sansu za zacece.
jer, ocito je, u namjeri da naprave svjetonazorni zakon, zaboravljeno da je prvenstvena namjena ovakvog zakona valjda pruzanje medicinske pomoci ljudima koji boluju od neplodnosti.
posla jos ima zene
ali kako sam rekla, nije sve na nama
trgnite se, preuzmite svoj dio odgovornosti