na temu MPO, upravo![]()
Čula sam samo zadnjih 10 min. Prekasno sam skužila post.
Shanti, napisi nam kako je prosla emisija.Ima li nade za nas?
Nažalost, ispalo je da je ova moja najava i moja molba da netko prepriča što se točno događalo. Čula sam samo da je bio prof. Šimunić, čini mi se da je bio biolog iz Škvorca, Kniewald, i da je on iznosio doista relevantne činjenice i osporavao smislenost nekih odredbi prijedloga zakona, čula sam i Karmen iz Rodetaca70 prvotno napisa
, mislim da je bio iz SDP-a netko, možda zastupnik koji je predstavljao njihov prijedlog zakona prije par mjeseci, i of kors, "legendarna" zastupnica Petir ispred HSS-a (i famozne konzervativne većine, kako joj tepa ministar).
E sad, ako je netko slušao, najviše me zanima jesam li dobro uhvatila da se Petir zalaže da se ne ide u hitnu proceduru, nego da se o prijedlogu saslušaju sve strane?
Što će reći, hvatala sam tu i tamo koju riječ, ali nisam slušala skoncentrirano tako da od mog slušanja nema velike koristi![]()
Ja nisam slusala ali znam da je Daria ispred BETE snimala izjavu za 101-icu pa me zanima da li su je pustili.
Hvala Shanti![]()
molim one koje su također slušale da nadopune ono što je Shanti već napisala.....
Muchas gracias![]()
ja sam slusala, ali sam isto imala ometace sa stranepa i ne mogu puno pomoci.
ugl, koliko sam pohvatala, Simunic je bio dosta suzdrzan i neutralan, u smislu nije jos ni vidio prijedlog nacrta zakona pa ne moze komentirati, ali vjeruje da su uzeti u obzir stavovi struke, jer vec godinama postoje radna tijela i konzultirani su u vezi sastavljanja novog zakona, bla, bla... ali je ujedno i zauzeo stav "bolje ikakav zakon nego nikakav (tj. ovaj sada)" :/
Kniewald je nesto povlacio paralele s njem, austr i svicarskim zakonom, koji su doneseni kao takvi, a naknadno su donosene izmjene (mislim da je tu isla prica o 3js).
dosta je naglasavao koje sve strucnjake bi trebalo ukljuciti u donosenje zakona, od lijecnika ginekologa, biologa, eticara, bioeticara, udruge i predstavnike zainteresirane strane tj. pacijente.
nisam sigurna tko je govorio o situacijama kada zakon ide u hitnu proceduru (obrana, situacije od posebnog znacaja i sl.), dal Petirka ili... ?
Hm da, Petirka je dosta govorila o donacijama i ne-anonimnosti u cilju sprecavanja incesta. Na to je isao odgovor i protuargumenti iz Rode.
bilo je i rijeci o protuustavnoj odredbi da samo bracni parovi mogu u postupke mpo.
po meni, i dalje je ostala nedovoljno naglasena stvarna problematika oplodnje samo 3 js i nedorecenost/zabrana krioprezervacije embrija.
toliko od mene :/