Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: odgoda umirovljenja po sili zakona (o.skola) - jel moguca?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno odgoda umirovljenja po sili zakona (o.skola) - jel moguca?

postoji li neki nacin da se odgodi umirovljenje uciteljice koja je ove skolske godine napunila 65 godina kako djeca ne bi u 4. razredu mijenjala uciteljicu?

svi roditelji su za to, u najboljem je interesu djece

znate li neki primjer iz zivota?

mzos zvala, bez rezultata

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorry, ne znam za školu, ali u državnoj službi je moguće (u jednom od meni susjednih odjela kolega je dobio odgodu za dvije godine radi potreba posla, uz preporuku rukovoditelja), tako ako idem nekom laičkom logikom možda bi moglo i u školi ako učiteljicu podrži ravnatelj.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: odgoda umirovljenja po sili zakona (o.skola) - jel moguc

Citiraj ivarica prvotno napisa
    postoji li neki nacin da se odgodi umirovljenje uciteljice koja je ove skolske godine napunila 65 godina kako djeca ne bi u 4. razredu mijenjala uciteljicu?
    bojim se da ne, ako žena ima dovoljno godina staža. umirovljenje se jedino može prolongirati do 31. 12. o. g. u slučaju da 65 rođendan slavi nakon 7. rujna (tj početka sl. šk godine)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Sorry, ne znam za školu, ali u državnoj službi je moguće (u jednom od meni susjednih odjela kolega je dobio odgodu za dvije godine radi potreba posla, uz preporuku rukovoditelja), tako ako idem nekom laičkom logikom možda bi moglo i u školi ako učiteljicu podrži ravnatelj.
    u školi bi to išlo samo u slučaju da nema drugih učiteljica koje bi se mogle zaposliti na tom radnom mjestu i koje zadovoljavaju formalne uvjete.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bojim se da ne. Imam primjer u obitelji, a bila je riječ o matematici što je definitivno deficitarno.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Naravno da postoji. U školi u kojoj radim prošle školske godine to je napravljeno u dogovoru s ministarstvom. Evo ovako: profesorica matematike je umirovljena na kraju 1. polugodišta, a cijelo drugo polugodište je nastavila raditi (dakle, do kraja te školske godine) honorarno.
    U slučaju koji navodiš, postoje itekako opravdani razlozi da se učini to isto, ali, naravno, ako učiteljica to želi.
    Dakle, samo naprijed!

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Lovorka, ovo što ti navodiš nije isto. I moja svekrva je ostala raditi do konca školske godine iako je 65. navršila u prosincu.
    Ovdje se radi o novoj školskoj godini. Bojim se da to ne ide.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajde netko sunce na prozorcicu, pliiz

peticija svih roditelja prema mzos? zar se u ovakvim slucajevima ne bi trebalo moci napraviti iznimku zbog interesa djece?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

peticija svih roditelja prema mzos? zar se u ovakvim slucajevima ne bi trebalo moci napraviti iznimku zbog interesa djece?
    zašto misliš da nova učiteljica ne bi bila u interesu vaše djece?!

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Koliko sam shvatila moguće je ostati raditi iza zakonskog roka za
    mirovinu , al ima neka kvaka da vam "smanjuju" mirovinu za neki iznos
    trajno ..(da vas kazne) što se u konačnici nikom ne isplati..

( barem je kod nas u školi bila tako neka priča sa fizičarima..)

znam da je nezgodno mjenjati učiteljicu u četvrtom razredu , al nemojte to gledati negativno .. Možda dođe neka mlada poletna i dobra zamjena i na kraju sve prođe ok..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    zašto misliš da nova učiteljica ne bi bila u interesu vaše djece?!
    ne mislim da neka druga ne bi bila, nego da 1) jest najbolja opcija da imaju istu uciteljicu cetiri godine, a 2) svi roditelji se slazu da je uciteljica bila super, uvazavala posebnosti svakog djeteta i da steta da "samo" zbog sile zakona mora tu zadnju godinu, koja je uz prvu mozda i najvaznija, ici od njih.

gdje bi trebalo provjeriti to s kaznjavanjem mirovinama, u mirovinskom?

sve ovo ispitujem prije razgovora s "ukljucenima", uciteljicom i ravnateljem, kako bi tamo mogli doci skroz pripremljeni.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lovorka prvotno napisa
    Naravno da postoji. U školi u kojoj radim prošle školske godine to je napravljeno u dogovoru s ministarstvom. Evo ovako: profesorica matematike je umirovljena na kraju 1. polugodišta, a cijelo drugo polugodište je nastavila raditi (dakle, do kraja te školske godine) honorarno.
    U slučaju koji navodiš, postoje itekako opravdani razlozi da se učini to isto, ali, naravno, ako učiteljica to želi.
    Dakle, samo naprijed!
    mislimd a bi ovo tesko proslo u Zg, zato sto honorarno moze raditi samo onda ako ne postoji strucna zamjena

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj anjica prvotno napisa
    Citiraj Lovorka prvotno napisa
    Dakle, samo naprijed!
    mislimd a bi ovo tesko proslo u Zg, zato sto honorarno moze raditi samo onda ako ne postoji strucna zamjena
    učitelji/profesori matematike su izazito deficitarno zanimanje (što nije slučaj s učiteljima RN) tako da se gotovo podrazumijeva da je žena ostala raditi honararno - silom prilika.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Probajte direktno do ministra (privatni e-mail ili mob). Kažu da jaaaako drži do mišljenja roditelja i djece (sjeti se samo državne mature prije godinu, dvije - nije ga diralo kad mu je struka tvrdila da ju je nemoguće kvalitetno pripremiti u tak kratkom roku, reagirao je tek kad su srednjoškolci izašli na ulice)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj enela prvotno napisa

Probajte direktno do ministra (privatni e-mail ili mob). Kažu da jaaaako drži do mišljenja roditelja i djece (sjeti se samo državne mature prije godinu, dvije - nije ga diralo kad mu je struka tvrdila da ju je nemoguće kvalitetno pripremiti u tak kratkom roku, reagirao je tek kad su srednjoškolci izašli na ulice)
    ajme :shock: nije ni čudo što nam je školstvo takvo kako je!
    najbolje neka ministar dođe odraditi posao svih nas zaposlenih u sustavu školstva - vjerujem da je on osobno najosjetljiviji na potrebe roditelja i djece i da to umije najbolje.

ivarice, razumijem vaše motive, no mislim da pokušajem da zadržite učiteljicu ozbiljno ulazite u područje tuđih kompetencija (kadroviranje nije posao roditelja!). mislim da bi ustupak koji priželjkujete bio vrlo ozbiljan (i mzosu nepoželjan) presedan.
    poslodavac tj mzos vam je već izišao u susret omogućivši da učiteljica zavši školsku godinu sa svojim učenicima neovisno što je već ranije napunila kronološku uvjet za mirovinu (65 godina)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je ministarstvo zadnja opcija i da je ovo stvar skole, pa bi prvo tamo probali rjesavati stvari

noa, kako mislis da je netko napravio ustupak ako u zakonu pise da se u mirovinu ide (clanak 92 izmjena i dopuna zakona o os) na kraju skolske godine u kojoj je ucitelj navrsio 65 godina. ja ne vidim da je onda dosad bilo ustupka od strane ikog prema nama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

noa, kako mislis da je netko napravio ustupak ako u zakonu pise da se u mirovinu ide (clanak 92 izmjena i dopuna zakona o os) na kraju skolske godine u kojoj je ucitelj navrsio 65 godina. ja ne vidim da je onda dosad bilo ustupka od strane ikog prema nama.
    sorry, nespretno sam napisala - mislila sam na to da je već zakonodavac napravio taj (logičan) ustupak kao što i navodiš tu gore

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi roditelji tek ispitujemo mogucnosti

a koliko sam uspjela dosad doznati, mogucnost postoji ali treba postojati dobra volja i ravnatelja i uciteljice
    ako ce njih dvoje to imati, ne vidim zasto je roditeljski poticaj na takvo nesto po tebi apriori negativan. stvari cesto znaju ici po inerciji, pa zasto ne i kadroviranja?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a koliko sam uspjela dosad doznati, mogucnost postoji ali treba postojati dobra volja i ravnatelja i uciteljice
    ako ce njih dvoje to imati, ne vidim zasto je roditeljski poticaj na takvo nesto po tebi apriori negativan. stvari cesto znaju ici po inerciji, pa zasto ne i kadroviranja?
    zar zaista misliš da postoji dobra volja ravnatelja i učiteljice i da je zaista zakonski moguće prolongirati umirovljenje dotične učiteljice da bi oni sjedili skrštenih ruku i čekali poticaj od strane roditelja?!

sve ovisi na koji način se iskomunicira taj roditeljski poticaj; OK mi je da roditelji kažu svoje želje, ali s druge strane ne mogu si pomoći inzistiranje (pisanje peticija i sl) da učiteljica ostane i u 4. razredu doživljavam podcjenjivačkim zadiranjem roditelja u rad škole

......i dozvoljavam da ima više i manje inertnih škola

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zakon je propisao kada učitelj ide u mirovinu pa čisto sumnjam da će jedna ozbiljna škola ići mimo njega i još to blagosloviti MZOŠ.

Tim više što na burzama ima na desetke mladih učitelja koji traže svoje mjesto pod suncem.
    Kada bi se u svakoj drugoj školi u RH tražilo isto (jer čisto sumnjam da se svima poklopi mirovina na kraju 4. ili 8. razreda) nastao bi potpuni kaos.

Zato zakoni i postoje, u konačnici

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zar zaista misliš da postoji dobra volja ravnatelja i učiteljice i da je zaista zakonski moguće prolongirati umirovljenje dotične učiteljice da bi oni sjedili skrštenih ruku i čekali poticaj od strane roditelja?!
    da, bas to mislim
    kako inace objasniti da sam danas dobila info i to iz mzos da je ovo moguce
    a vidis, na ovom topiku svi su rekli da nije
    znaci da je netko bio skrstenih ruku, sto drugo?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da, bas to mislim
    kako inace objasniti da sam danas dobila info i to iz mzos da je ovo moguce
    a vidis, na ovom topiku svi su rekli da nije
    znaci da je netko bio skrstenih ruku, sto drugo?
    nadam se da si taj info dobila pismeno dokumentiran odnosno potkrepljen
    u protivnom mislim da ipak nisu u pitanju skrštene ruke djelatnika škole nego slušanje na 1/2 uha tvog izvora iz mzosa

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

složit ću se sa no@ i JaMajkom. Ima na burzi divnih mladih učiteljica, entuzijastičnih i željnih posla.

Uostalom, ja ovaj slučaj vidim više kao propust škole, učiteljice, ali i roditelja. Pobogu, nije se prije 3 mjeseca znalo da će ona sada u mirovinu, nego prije 3 godine!!!

U školi u kojoj radim se to izvede na način da učiteljica za koju se zna da zbog mirovine neće moći iznijeti generaciju do kraja niti ne dobiva razredništvo, nego se prebacuje na rad u boravku. Vuk sit, ovce na broju. Ne znam jeste li znali prije kada će ona u mirovinu, ali ako jeste, onda mi je čudno što ste u akciju krenuli SADA, a ne prije 3 godine kada su djeca kretala u 1. razred.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sve možeš skinuti sa stranica Zajednica osnovnih škola.
    Naime, učiteljica piše zamolbu školi radi produljenja radnog odnosa. Ravnatelj temeljem članka 110. stavak 1 točka 3 zajedno sa učiteljicom sklapa Sporazum o nastavku radnog odnosa, dakle za još jednu školsku godinu. Nakon toga, ravnatelj traži suglasnost školskog odbora i to ti je to. Tako smo mi u našoj školi sa učiteljicom napravili i to zbog njezinih osobnih razloga.
    Dakle, moguće je.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Naime, učiteljica piše zamolbu školi radi produljenja radnog odnosa. Ravnatelj temeljem članka 110. stavak 1 točka 3 zajedno sa učiteljicom sklapa Sporazum o nastavku radnog odnosa, dakle za još jednu školsku godinu. Nakon toga, ravnatelj traži suglasnost školskog odbora i to ti je to. Tako smo mi u našoj školi sa učiteljicom napravili i to zbog njezinih osobnih razloga.
    Dakle, moguće je.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dakle, moguće je.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala puno, sani,

razgovarala sam i s njima (ako je i na pola uha, ista je info kao u min obrazovanja, to je onda valjda sad jedno cijelo uho?) i potvrdili su mi da se to moze napraviti i da je vjerojatno problem da ne znaju oni koji tvrde suprotno za novi zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj skoli koji je stupio na snagu prosle godine (NN 87/08) a koji ovakvu mogusnost dopusta

na stranicama drustva nasla sam i ogledni primjerak sporazuma, tu se spominje i na osnovu kojih zakona se sporazum sklapa....

SPORAZUM O NASTAVKU
    UGOVORA O RADU

Članak 1.
    ________________zaposlen/a u Osnovnoj školi ______________ navršila je 65 godina života dana_______________.
    __________________obratio/la se ravnatelju Osnovne škole____________sa zamolbom za nastavkom obavljanja poslova _________________i nakon navršenih 65 godina života do dana _____________.

Članak 2.
    Na temelju članaka 112. i . 114. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN br. 87/2008.) i članka 103. stavak 1. točka 3. Zakona o radu (“NN”,br. 38/95., 54/95.,17/01.,82/01., 114/03. i 30/04.) na sjednici školskog odbora održanoj_______________godine školski odbor Osnovne škole ___________dao je suglasnost za nastavak ugovora o radu __________________do dana _______________.

itd
    Ima na burzi divnih mladih učiteljica, entuzijastičnih i željnih posla.
    znam
    u boravku smo ih upoznali pet u tri godine, svaka je stvarno predivna i entuzijasticna i zeljna posla. ali ne znam zasto je tesko prihvatiti, ako vec ne mozete prihvatiti da roditelji imaju pravo da ih netko nesto pita (ali zato im ti joseph dajes odgovornost za ono sto ih se ne bi trebalo ni pitati?) da ima 22 roditelja koji su isto tako zadovoljni radom uciteljice od 65 godina, usto i aktivnei vitalne izvidjacice, koji su zadovoljni njenim radom, njenim odnosom prema svakom djetetu i da misle da je za djecu najbolje da ih ona vodi i u cetvrtom razredu, ako je i njoj to ok.
    valjda je tesko danas, kad smo skloni sve kritizirati i kad je sve lako zamjenjivo, povjerovati u dobru i pozitivnu prosudbu roditelja?

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije uopće teško povjerovati, ali dolazimo u situaciju da se nekome drugome praktički krade posao. Postavi se u kožu mlade učiteljice koja nema posao i životari radeći u bircu (znam ih takvih nekoliko). Bi li ti bilo ugodno da znaš da posla ustvari ima, ali ga ne možeš dobiti jer ima tamo neka koja još uvijek radi, iako bi po sili zakona trebala u mirovinu. :/

Ponovno napominjem da nije u redu od školi i od učiteljice postupiti na takav način. Ako se znalo da neće moći iznijeti generaciju do kraja (a znalo se!), onda se trebalo to odmah tada reći i reagirati na pravilan način - prije 3 godine, a ne sada prije 3 mjeseca. I onda slagati neku drugu kombinaciju, kao što je (što sam već napomenuo) dotičnu učiteljicu prebaciti na dnevni boravak. Pa nije to izmišljanje tople vode, to je stara stvar koja se već odavno radi! :/

I molit ću te da mi objasniš za što sam rekao da se roditelje ne bi trebalo pitati? Ja sam uvijek stajao iza svog stava da bi roditelji trebali biti puno više uključeni u obrazovanje svoje djece. Ali nikako na način da se zaobilazi zakon i treće strane u cijeloj priči (treće strane su u ovom slučaju nezaposlene učiteljice kojih na burzi ima puno!).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja vam želim da uspijete i da učiteljica ostane još tu jednu godinu, jer čiji god propust bio na kraju najviše ispaštaju djeca. I mislim da je baš lijepo da ste se vi roditelji složili i radite ono što mislite da je najbolje za vašu djecu. A ovo što Yoseph govori da se trebalo misliti ranije, da, ali to su trebali misliti nadležni u školi.
    Ovo što, ivarica kaže da im se promijenilo nekoliko učiteljica iz boravka, kod nas se tako mijenjaju iz engleskog. U tri godine mi je dijete imalo 5 profesorica engleskog, pa neka onda nauči jezik. Svaka po par mjeseci, naslijedi nešto od prošle, zna da neće ostati iduću godinu, podijeli ocjene, a znanje...diskutabilno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

znam
    u boravku smo ih upoznali pet u tri godine, svaka je stvarno predivna i entuzijasticna i zeljna posla. ali ne znam zasto je tesko prihvatiti, ako vec ne mozete prihvatiti da roditelji imaju pravo da ih netko nesto pita (ali zato im ti joseph dajes odgovornost za ono sto ih se ne bi trebalo ni pitati?) da ima 22 roditelja koji su isto tako zadovoljni radom uciteljice od 65 godina, usto i aktivnei vitalne izvidjacice, koji su zadovoljni njenim radom, njenim odnosom prema svakom djetetu i da misle da je za djecu najbolje da ih ona vodi i u cetvrtom razredu, ako je i njoj to ok.
    valjda je tesko danas, kad smo skloni sve kritizirati i kad je sve lako zamjenjivo, povjerovati u dobru i pozitivnu prosudbu roditelja?
    ovih dana mi je - gledajući iz vl cipela - stvarno teško vjerovati u dobru i pozitivnu prosudbu roditelja tj bolje rečeno vjerujem u nju ali vidim i da je ona ograničena samo na vl potrebe - usko i egocentrično.
    (radi se o tome da moram objašnjavati kako na xy postojećih mjesta nikako ne stane 2xy djece. na što je odgovor onih prekobrojnih koji ne ispunjavaju uvjete, da tko sam ja?
    da oni znaju bolje i da imaju pravo jer su roditelji, i da ih boli briga za druge i da će oni ovo ili ono................. dopuni sama )

roditelji u većini slučajeva nemaju cjelovitu sliku škole ii ne vide dugoročnije od svojih i potreba vlastite djece.
    pitam se je li za školu tvog djeteta optimalno rješenje prolongiranje umirovljenja učiteljice za godinu dana?!
    slažem se s tobom da roditelji imaju pravo da ih se pita.
    no, ne slažem se s tobom da riječ roditelja treba biti presudna.
    roditelji ne odgovaraju za vođenje škole i postoje odluke koje se ne bi smjele temeljiti na karatkoročnim željama/potrebama.

slično kao kod yosephak, ni u mojoj školi se ne događaju ovakve situacije kakvu opisuješ, jer se odlazak u mirovinu unaprijed planira (iznimka su iznenadni akutni osobni, zdravstveni ili obiteljski razlozi)
    s druge strane divne mlade, entuzijastične učiteljice željne posla drito s burze nemaju šansu dobiti stalni posao jer uglavnom na njega čekaju 3 - 9 godina (statistika u mojoj školi) , nakon puno dokazivanja i
    zamjena i ako imaju sreće da netko ode u penziju.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

znam
    ovih dana mi je - gledajući iz vl cipela - stvarno teško vjerovati u dobru i pozitivnu prosudbu roditelja tj bolje rečeno vjerujem u nju ali vidim i da je ona ograničena samo na vl potrebe - usko i egocentrično.
    (radi se o tome da moram objašnjavati kako na xy postojećih mjesta nikako ne stane 2xy djece. na što je odgovor onih prekobrojnih koji ne ispunjavaju uvjete, da tko sam ja?
    da oni znaju bolje i da imaju pravo jer su roditelji, i da ih boli briga za druge i da će oni ovo ili ono................. dopuni sama )

roditelji u većini slučajeva nemaju cjelovitu sliku škole ii ne vide dugoročnije od svojih i potreba vlastite djece.
    pitam se je li za školu tvog djeteta optimalno rješenje prolongiranje umirovljenja učiteljice za godinu dana?!
    slažem se s tobom da roditelji imaju pravo da ih se pita.
    no, ne slažem se s tobom da riječ roditelja treba biti presudna.
    roditelji ne odgovaraju za vođenje škole i postoje odluke koje se ne bi smjele temeljiti na karatkoročnim željama/potrebama.

slično kao kod yosephak, ni u mojoj školi se ne događaju ovakve situacije kakvu opisuješ, jer se odlazak u mirovinu unaprijed planira (iznimka su iznenadni akutni osobni, zdravstveni ili obiteljski razlozi)
    s druge strane divne mlade, entuzijastične učiteljice željne posla drito s burze nemaju šansu dobiti stalni posao jer uglavnom na njega čekaju 3 - 9 godina (statistika u mojoj školi) , nakon puno dokazivanja i
    zamjena i ako imaju sreće da netko ode u penziju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •