Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: ljetovanje s bakom i djedom jel li prerano?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno ljetovanje s bakom i djedom jel li prerano?

Pozdrav,
    Zanima me da li je prerano da dijete od 17 mjeseci ide samo s bakom i djedom na more na 2 tjedna.
    Inaće ih obožava i nikada nije plakao za mnom kad bi ga ostavila s njima , Iako do sada nije bilo duže od jednog dana.Pa me zanima da li bi mu to eventualno bio šok biti razdvojen tako dugo ili ja samo preuveličavam?

Hvala!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja mislim da je to jako individualno i da nema univerzalnog odgovora. Meni je osobno 17 mjeseci bilo prerano (meni, možda mom djetetu ne), dala sam ga prošlog ljeta na tjedan dana, kad je imao 2,5 godine prvi put. Ali on je sa 17 mjeseci još cicao sto puta po noći i meni je još bio beba.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni se čini jako prerano, moje dijete ima 23 mjeseca, pa je još jako prerano, ali kao što i Sun kaže, to je jako individualno.
    Meni iskreno je to nezamislivo, jer moj maleni najviše što mene ne vidi je 4-5 sati u komadu.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

slazem se da je to individualno i da jako ovisi o djetetu (i roditeljima). moj ce uskoro 17mj i ni ne pomisljam da ga dam s bakom i dedom na more (a mogla bih jer ce oni biti cijeli 7 i 8 mj i vec su i sami predlozili). ne znam, meni je to nekako prerano, pogotovo zato sto jos uopce nije bio odvojen od nas (osim dok je u jaslicama).

mozda da ga probas dati baki i dedi na vikend prije mora, da vidis kako ce ga oni 2 dana behandlati, uspavljivati i sl. jer nije isto uspavati dijete preko dana i navecer (bar kod mog to nije isto ).

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moja sa 2 godine ponekad prespava kod bake, na početku je to bilo izpotrebe, sad je ponekad jer želi. Namjeravam je ovo ljeto pustiti s bakom na otok par dana, ako ne budem mogla izdržati ja ću ići kod njih u posjetu nakon posla

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni osobno je prerano, jer nije nikad bila bez nas dulje od 3 sata, a kamoli prespavala negdje...
    Ako tvoje dijete koji put spava kod bake i dede i ne cica vise mozda je onda moguce... definitivno znam vise ljudi koji takvu djecu salju s bakom i dedom tako da u teoriji nije nemoguce

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Meni osobno bi to bilo nezamislivo. Ovisi u kakvim su svi zajedno odnosima, ali i bez obzira na to, tako malo dijete ne bih pustila. Najprije zato jer ja bez njega ne bi izdržala, a mislim da ni on ne bi izdržao. Možda jedan dan.
    Svoju kćer bi npr. pustila već od njene 6. godine.

joya22 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

evo odgovoriti ću ti iz svog iskustva! Moj malac je ostajao katkad kod bake i djeda preko vikenda ,znači jednu noć i uvijek je sve bilo u redu!!! sretan kada je ostajao i uvijek bi nas dočekao zadovoljan ...
    Tako smo ga odlučili pustiti sa njima i na more na 4 dana. Nakon dva dana smo došli u posjetu,sve je bilo u redu....nakon još dva dana došli smo po njega,a on je tako jako mucao da nije mogao izgovoriti mama.... (pričao je strašno puno)
    Definitivno naša najveća greška!!!!
    Tada je imao 18 mjeseci,nije cicao,spavao je i uspavljivao se sam,pričao....nakon ta 4 dana-kaos :shock:
    Eto,sve sam ti rekla

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

joya22, tvoja priča mi je baš strašna, ali nikako mi nije jasno da baka i djed nisu u nekom trenutku primjetili da je mali nesretan, nezadovoljan ili nešto slično. Pa to se moralo vidjeti!?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

apsolutno prerano.

i ovih 8 sati svakodnevno je previše, vidim koliko se djeca "lijepe" po meni kad smo doma.

moj petogodišnjak prespava kod baka najdulje jednu noć. i to tek zadnjih godinu i pol, otkad je svjestan što znači ostati bez mame i tate, zna reći želi li ići i želi li se vratiti u 9 navečer jer se predomislio. a predomislio se samo jednom (jer se razbolio) i neizmjerno uživa u tim "izletima". da se ukaže prilika da ode s bakom i dedom na more, vjerujem da bi odlučio da ide, ali i da bismo mu nakon 2-3 dana počeli nedostajati (--> u tom slučaju u auto i doma, bez dileme).

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Prespavao je već par puta kod njih i nije bilo problema , ali ipak na duže vrijeme mislim da bi mu falila . On još ne priča međutim nezadovljstvo itekako jasno pokazuje .Ali me svi uvjeravaju da mu ne bi ništa falilo da ide s njima i da je djetetu bolje da bude na moru nego u Zagrebu ako ima mogučnosti .
    Ne znam , morat ću još dobro razmisliti ... :/

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

previse prerano.
    Rekla bih da je prerano dok god sami tako nesto ne zatraze.

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj joya22 prvotno napisa
    evo odgovoriti ću ti iz svog iskustva! Moj malac je ostajao katkad kod bake i djeda preko vikenda ,znači jednu noć i uvijek je sve bilo u redu!!! sretan kada je ostajao i uvijek bi nas dočekao zadovoljan ...
    Tako smo ga odlučili pustiti sa njima i na more na 4 dana. Nakon dva dana smo došli u posjetu,sve je bilo u redu....nakon još dva dana došli smo po njega,a on je tako jako mucao da nije mogao izgovoriti mama.... (pričao je strašno puno)
    Definitivno naša najveća greška!!!!
    Tada je imao 18 mjeseci,nije cicao,spavao je i uspavljivao se sam,pričao....nakon ta 4 dana-kaos :shock:
    Eto,sve sam ti rekla
    Ajme, mislim da je ipak neću pustiti ovo ljeto sa bakom na otok

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

K. je imao oko 18 mj kada smo ga poslali s bakom na more. Moram naglasiti da je on samnom kod bake do tada bio svaki dan barem nekoliko sati jer blizu stanujemo pa se može računati i kao da živimo skupa. Bilo nam je grozno tih 10 dana, nismo ga čuli ni vidjeli. Ja sam svaki dan plakala jer K. nije pričao u to vrijeme pa sam mogla eventualno čuti kako diše na tel. Baka (moja mama ) je cijelo vrijeme govorila kako im je lijepo i da na K. ne vidi nikakvu promjenu i da mu ništa ne nedostaje. A kad smo došli po njega, neću to nikada zaboraviti- djetetu su se napunile oči suzama ali nije plakao, sav u jednom grču, kad sam ga zagrlila srčeko mu je toliko lupalo da sam mislila da će se raspuknuti skupa samnom. Eto, mislili smo cijelo vrijeme kako je djetetu svejedno jer nije ni jednom spomenulo mene ni mm ( a nakraju kad se samo sjetim, Bog zna što se djetetu motalo po glavici tih 10 dana. Rekla sam da se neću razdvajati od njega do prvog školskog izleta. Naravno da baka (moja mama) već sad navaljuje da ga uzme na more jer prema njenoj strani priče mi smo tu njegovu reakciju umislili. Ali ja se nedam-mama zna najbolje!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Matanica čitam i tvoju priči i ne mogu vjerovati kako baka na neki način može diktirati odlazak djeteta na more. A meni to tako izgleda. I zašto pobogu, ako vam je 10 dana bilo grozno bez njega i ako si plakala, zašto ga niste išli vidjeti ili otišli po njega? Pa nije otišao u vojsku, pa se to "mora izdržati". Oprosti, ali meni je to bezveze, pa radilo se o djetetu od 18 mjeseci. Nisam ja tu da sipam sol na ranu, ali?????

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

D ima 2 godine i 3 mjeseca i mislim da bi sada mogla prespavati noć bez mene ali da ode na more bez mene i/ili muža još mi se čini prerano.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

J je sa 2 godine bila sa dedom i bakom mjesec dana na moru. Mi smo došli na polovici (nakon 2 tjedna), bili za vikend, nije bilo nikakve drame, veselo nas je ispratila (da idemo zaraditi kunice).
    U tih mjesec dana je prestala cicati i skinula pelene.
    Sve je individualno.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja ima dvije godine i jako je navikla biti s bakom. Bez problema jede, spava, igra se, ne plače kad ja odlazim ni kada dolazim. POnekad i prespava ako mm i ja idemo van. Mislim da bi bez beda mogla otići s mojima na more, ali mislim da bi ja umrla od tuge. I mm isto. Znam da kad ona spava kod bake a mi dođemo doma samo gledamo u kindač i mm uvijek komentira: Nema miša

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po meni je prerano.
    zara je prvi put ostala dva dana i jednu noc s bakom i dedom na moru kad je imala 4 godine, i to joj je bilo previse
    kad je imala 5, ostala je 10 dana i zeljela jos
    sad ima 6, i otici ce na mjesec dana

marge ima 2 godine, ni u ludilu nece jos s bakom i dedom na more

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Iva je isto jako puno vremena sa bakom, čuva je dok ja radim, pojede joj super, uspava je bez problema... iako kaže baka u zadnje vrijeme često pita kad ćemo mi doći s posla. Čini mi se da bi mogla s njom biti par dana, ali kad čitam Vaša negativna iskustva ne želim to priuštiti ni njoj ni sebi kad nije potrebno. Znam da bi ja ludila, ali me tješi da bi mogla svako popodne biti par sati s njom ako to hoću, ali putovati svaki dan trajektom po vručini. Mislim da će ostati s nama u gradu i da će do tada prihvatiti vrtić i da će baka moći otići na zasluženi odmor

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

moje dijete ima 8 godina i drugo skoro 3 i još mi je prerano

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

M će ići sa mnom 10.06. na dva tjedna, poslije će biti moja mama s njom dva tjedna, pa ja mjesec dana, pa opet mama dva tjedna. Kad pomislim da bi bila u Zg po ovim vrućinama kad ne može van nego dva sata ujutro i jedan popodne, mislim da joj je more bolja opcije. Inače je s bakom skoro svaki dan, idu na Jarun u šetnje, obožava je. Ako bude bilo kakvih problema, dolijećem. I ja sam išla od godine dana po dva mjeseca s bakom i dedom, bilo mi je prekrasno i želim i svojoj djeci da uživaju u blagodatima mora 3-4 mjeseca ako mogu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Anemona, K. ima kronični bronhitis od 8.mj života, koji sad prelazi u astmu pa su nam zapravo svi savjetovali promjenu klime jer nije uspjevao mjesec dana ostati zdrav, a budući da je izgledalo sve ok i da su nas svi uvjeravali kako činimo pravu stvar pretrpila sam radi njega. Što se može, mlada i naivna, na greškama se uči. Moji imaju vikendicu na moru pa se činilo šteta to ne koristiti. Bilo mu je dobro mjesec dana nakon mora i onda sve ispočetka. Zato ovo ljeto čekamo bracu da se rodi pa da svi troje lijepo uživamo.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jako individualno. meni je alen išao na more s bakom i didom kada je imao dvije godine i bio je zadovoljan. kada sam ja došla nakon tjedan dana, samo me nabrzinu zagrlio i onda cijeli dan pričao što mu se sve dogodilo. nisam osjetila lošu vibru.
    ALI, alen je oduvijek bio laufer. kad je imao godinu dana dizao je rukice da ga stavim susjedi u vrt. kod bake i dide bi bez problema prespavao.
    sada je situacija bitno drugačija. dobio je maloga brata, potpuno je vezan uz nas i mislim da bismo mu uzrokovali veliku traumu da on ode a mi ostanemo.baš sam neki dan pitala psihologicu da sam u nedoumici jer ga ne bih pustila na more s bakom. rekla mi je da to samo mama može znati osjetiti

za razliku od njega mali je takav privrženko od rođenja da mislim da nećemo jedno bez drugoga do starosti

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

B je prvi puta ostao s bakom na moru s 4,5 godina, četiri dana, sve ranije mislim da bi bilo prerano.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mislim da bi umrla da lauru pošaljem na more sa bakom i dedom - nema veze da li s mojima ili njegovima.
    Naravno da sam već ove godine imala nekih okolnih pitanja ali ne pada mi na pamet odvajati se od djeteta ni dva dana a kamoli duže. Uz to, deda i baka moraju biti ipak jako jako fit, naročito na moru, a ja iskreno mislim da to nisu.
    Ah, ionako sam aždaja za svoje djete (jadno prije samo vodu, ne jede smokiće, hrenovke, paštete) pa ću to ostati i dalje. Kada bude velika, oko 10 godina onda će možda Laura moći sama odlučiti o tome ali do tada nema šanse.....
    kad je ostavim preko noći mi je koma, možda sam i sebična ali to je moje dijete i baš me briga. Znam samo da kada prespava kod jedne ili kod druge bake, nema šanse da je poslije toga jedno tjedan dana izbacimo iz svog kreveta, doslovce je priljepljena s nama.....

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja mislim da je individualno. Ovisi o djetetu, ali i o djedu i baki i o tme koliko su bliski, kliko poznaju dijete, koliko vremena provode zajedno.

Moja sestrična je svoju djecu slala na more s bakom i djedom od navršene prve godine i savršeno je sve funkcioniralo. Baka je znala s njma jednako dobro kao mama, bili su navikli na nju.
    Ja ne bih Sunčicu mogla ostaviti ni na jednu noć, samo poludnevna čuvanja dolaze u obzir.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

joj,naša baka nije nikad ni čuvala malog i da je voljna,sigurno ne bi htjela da ide s njom. On ima 16 mj i jedino ko je s njim to smo mm i ja,dobro ja ne radim pa zato. Inače,jako smo privrženi za njega i ne bi ga ni na jedno popodne nekom ostavili.
    Ali opet sve ovisi o djetetu,neka djeca se brzo prilagođavaju nekom drugom i na drugu okolinu,ali mislim da su to rijetka djeca,pogotovi ovi manji

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: ljetovanje s bakom i djedom jel li prerano?

Citiraj rinče prvotno napisa
    Pozdrav,
    Zanima me da li je prerano da dijete od 17 mjeseci ide samo s bakom i djedom na more na 2 tjedna.
    Inaće ih obožava i nikada nije plakao za mnom kad bi ga ostavila s njima , Iako do sada nije bilo duže od jednog dana.Pa me zanima da li bi mu to eventualno bio šok biti razdvojen tako dugo ili ja samo preuveličavam?

Hvala!
    Rinče, meni se isto čini da je malo previše, ali sve zaista ovisi o djetetu.
    Možda da isplanirate preko vikenda posjetu njima na moru, pa da skratite taj period na dva manja, a uostalom i možete se sa njime vratiti kući ako primijetite da ne želi više ostati?

aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mislim da je ipak prerano.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj stariji je s godinu i nešto išao 2 tjedna s bakom na more, ali... Mi smo u to doba živjeli s bakom i ona je bila član domaćinstva kao i mama (ja). Nije bilo nikakvih problema.
    Mašu ne bi pustila s bakom na more ni u ludilu, a ima skoro 3 g. Mislim da bi ona svisnula od jada da ju ostavim samu.
    Zavisi od djeteta i od povezanosti s osobom s kojom bi trebalo ostati.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nema nikakve šanse da bi mi djeca išla s bakom i dedom na more..stariji ima 4 god, mlađi 2,5g. previše smo vezani jedno za drugo..niti da žele ići, kaj bi ja bez njih.vrijeme brzo leti, brzo rastu, ne želim propustiti niti jednu sekundu njihovog djetinjstva, a kamoli 2 tjedna, ma niti 2 dana..bit će vremena za to kad budu stariji, sami odlučivali..dobro, moja su djeca dosta osjetljiva, vjerojatno bi već istu večer htjeli doma..a, baka bi kao po običaju govorila "njima je super, bolje nego doma s vama"..uglavnom, ako se ide na more, idemo svi skupa..baš je baka i predložila da nek ide s njima sad, ali rekla sam ma, kakvi..baš sam joj rekla da ne bi mogli izdržati bez ijednoga od njih i da želim uživati u njima sad dok su još mali koliko god mogu..

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Čitam vas i mislim na susjedu koja je svoje dijete od 3 ipo-4 godine slala svekrvinoj sestri, dijete bi ostalo po 6 mjeseci sa bakom. Sad mali ima 6 godina i svake je godine tako, pola s roditeljima, pola sa bakinom sestrom i kaže da mu je bolje s starom tetom.
    Uh, ne znam kako bih ja svog pustila na jedan dan... Kad sam bila u bolnici prije 15 dana ostao je s tatom i jednom bakom (5 dana) bilo mi je grozno što nisam s njima, druga baka je htjela da ga dovedemo na selo da bude s njima cijelo vrijeme ali nismo htjeli ni čuti. Tata se odlično brinuo za njega, dovodio mi ga svaki dan u bolnicu a moja mama je kuhala.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

naravno da je individualno, ali neko "službeno" pravilo koje sam čula kao prepričano iz literature je da dijete može biti bez mame onoliko dana koliko ima godina.

Istina ja svoju dvogodišnjakinju ne bih dala na dva dana, kad se uspavljuje još na cici, to ovisi i o tome kako je dijete naviklo. A na 10 dana ili 2 tjedna, ne mogu ni zamisliti.

bebano avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hej zenice bas vam hvala na ovoj temi i vasim odgovorima, jer ste mi samo dokazale da sam i ja u pravu. Moj sincic je prije 7 dana napunio godinu dana. E sada posto imamo kucu na moru MM ima ideju da ga posaljemo sa bakama i dedom na more barem na 10ak dana, a da mi vikendom idemo da budemo sa njim. Meni je to nezamislivo jer kao sto ste rekla ne samo sto mi je premalen za takvo sto, nego sto se nisam ni dana odvajala od njega niti namjeravam do daljnjeg. E sada posto i MM i ja radimo po cijeli dan od 8:30 do 17:30 MM govori kao pa sta ce djete imati od tebe kada te nema po cjeli dan kuci. Kao zar mu nije ljepse na moru sa dedom i bakom nego u stanu po vrucini. Sve je to ok ali da je njemu recimo 5-6 godina, a sigurna sam da ga ni tada necu rado pustiti . E sada na to ne znam sta odgovoriti osim sto i dalje ostajem pri tom da je njemu najbolje sa nama pa makar i u stanu tokom ljeta. Na more cemo ici svi skupa i to mi je jedina prava odluka. Jel se slazete?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    naravno da je individualno, ali neko "službeno" pravilo koje sam čula kao prepričano iz literature je da dijete može biti bez mame onoliko dana koliko ima godina.
    To sam i ja pročitala i tako otpirilike kod nas i ide separacija, stariji je najviše bio pet dana bez nas, a najmlađi tri-četiri.
    Međutim, da zatreba, nekada bih možda i napravila malu iznimku.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

po svim vasim odgovorima i svom iskustvu vidim da je stvarno jako individualno to s odvajanjem od roditelja i odlaskom s bakama i dedama -ovisi o djetetovoj dobi, karakteru, briznosti i znanju baka i djedova s djetetom i, mozda najvaznije, bezgranicnom povjerenju koje moramo imati u njih.
    nasu princezu cuva baka (moja mama) od 11. mj zivota (sada ima skoro 2 god.) i nije bilo problema ni jedan jedini dan da ostane s njom. s tih 11. mj. su vec 2 tj. bile sam na moru, a kad smo MM i ja dosli na vikend bila je presretna da nas vidi, ali nam je isto tako presretno mahala kad smo opet odlazili . I ove godine se spremaju na more 10 dana bez nas i vjerujem da ce opet uzivati. zapravo, jako je veselog karaktera, stalno nasmijana, sa svakime se brzo skompa, a bitno joj je samo da se nekuda ide (ne pita s kime).

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ockica prvotno napisa
    ... zapravo, jako je veselog karaktera, stalno nasmijana, sa svakime se brzo skompa, a bitno joj je samo da se nekuda ide (ne pita s kime).
    takvu i mi imamo
    U svemu tome je i važno "ja ne bih mogla..." Možda je dijete i spremno, ali se majke ne mogu odvojiti.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

individualno je dakako,
    evo našeg iskustva

prošle godine smo svi zajedno bili tjedan dana na moru, ja sam se morala vratiti na posao a ona je ostala još tjedan,
    sa bakom, djedom i mojom sestrom i sa bratove dvije kčerke.
    Cure su imale 6 i 3 godine, a moja Greta godinu i tri mjeseca.
    Bila je presretna, uživala je, igrala se sa sestričnama,
    kad su došli doma bila je sretna što nas vidi, a navečer kad smo trebali krenuti svoj kući htjela je i baku povesti.
    I sad obožava ići kod bake koja iako živi u drugom gradu joj je jako bliska.

I ja NI U LUDILU ne bi svom djetetu uskratila te prekrasne dane sa bakom i djedom na moru ni ove godine.

Osim toga ima bronhitis i za nju je bitno da je tamo.
    Tako da koristimo svaku priliku,
    eto...

ako mislite da ja svoje dijete manje volim jer ju ne držim "pod kontrolom" u svakom trenutku, varate se.. jer za njeno je zdravlje bitno da je na moru,
    mislim da bi bilo sebično od mene da sam ju nakon tjedan dana u pola ljeta vratila u Os a imala je priliku ostati još...

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e da, htjedoh reći da moje dijete ima bezgranično povjerenje u moju mamu i iako je vesele naravi i hoće svakome, za spavanje, klopu i ostalo je baka ipak bila baka.
    Tako da sam i ja (iako mi je bilo teško gledati u prazan kindač do kje bila na moru) ipak bila mirna jer je Greta u sigurnim rukama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •