Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 64

Thread: Recepti za alergičare/atopičare

Default Recepti za alergičare/atopičare

Molim mame malenih alergičara na određene namirnice da ovdje stavljaju recepte kako preživjeti i pri tom uživati normalno u hrani.
    Mi moramo izbjegavat kravlje mlijeko, bijelo brašno, jaje.. pa se ne snalazim još u takvom režimu prehrane :/
    Što jedete za doručak, ručak, večeru.. kako napraviti neku poslasticu, keksić bez gore spomenutih namirnica, kruh.. ?

Shireen's Avatar

Evo, ja ću probiti led.
    Iako sam još amaterka prema nekim mamama, moram priznati da sam se iznenađujuće brzo snašla s novim režimom prehrane.

Za sada ću staviti par recepata za kolač i biskvit (nekako mi je to najdraže).
    Glavna jela prepuštam drugima!

biskvit

10 dkg oštrog brašna (ja stavljam od dinkela)
    10 dkg integralnog brašna
    10 dkg pšeničnog griza (krupice)
    15 dkg šećera
    1 prašak za pecivo
    1 žličica sode bikarbone
    4 žlice kakaa
    1 dl ulja
    2 banane
    1 jabuka
    cimet

izmješati suhe sastojke. banane i jabuke narezati i izmiksati u kašu i pomiješati s uljem i suhim sastojcima. po potrebi se može dodati vode, ali dok god se tijesto može miješati kuhačom - ne treba. kod ovakovih kolača što su gušći - to je bolje.

Kolač s jabukama

20 dag brasna
    20 dag secera
    20 dag griza
    1 margarin (vrlo hladan, ali ne smrznut)
    jabuke, po zelji 0,5 - 1kg

Pomjesati brasno, griz i secer u suhu smjesu. Jabuke oguliti i narezati
    na listice (moguce ih je i naribati, ali onda ispuste dosta soka, pa ih
    treba cjedit).

Polovinu margarina izrezat na tanke listice, da pokriju dno tepsije. Na
    to staviti polovinu suhe smjese. Preko toga poslozit jabuke (po zelji
    posut cimetom), i na to opet stavit drugu polovinu suhe smjese. Sve
    prekrit drugom polovinom margarina (opet na tanke listice). Valja paziti
    da margarin pokrije svaki komad kolaca, jer kad se rastopi u pecenju,
    povezuje suhu smjesu, inace se rasipa.

Peci na umjerenoj temperaturi dok se povrsina ne stvrne i lijepo porumeni.

Superbrzi i superfini veganski kolač (moj favorit)

1 i pol šalice brašna
    pola šalice kakaa u prahu
    1 žličica praška za pecivo
    pola žličice soli
    1 šalica šećera (ili javorovog sirupa)
    pola šalice biljnog ulja
    1 šalica hladne vode
    2 žličice ekstrakta vanilije/banane
    2 žlice octa (npr. jabučnog, no možete koristiti i druge)
    Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sirup. Umiješajte ulje, vodu i ekstrakt. Smjesu miješati pjenjačom da se sastojci bolje povežu. Veoma je bitno da ocat umiješate tik prije no što ulijete smjesu u okrugli kalup (možete naravno i u četvrtastu posudu za pečenje ako nemate kalup za torte) i stavite u pećnicu. Iako u tijestu ima ulja, svejedno možete kalup obložiti masnim papirom radi lakšeg vađenja. Pecite 25-30 min. Izvadite i pustite da se kolač posve ohladi. Možete ga premazati čokoladnom glazurom, šlagom (biljnim, ako želite da kolač ostane veganski) ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

Super tema!!! Sad nemam vremena, pa samo na kratko prijedlog:
    za dorucak - razno razne zitarice s mlijekom od zitarice koje moze - npr. rize ili zobi (soja isto nije preporucljiva kod alergicara na KM)
    Inace jos postoji mljieko od pira i prosa i jecma - mi ga nabavljamo iz vana, jer kod nas nema (firma SOAYANA - Swiss cereal drinks). Mi sto vise mijenjamo razne zitarice (svaki dan druga vrsta), pa onda uz rizno mlijeko ide riza na mlijeko, uz zobene pahuljice ide zobeno mlijeko, uz dinkel pahuljice ide dinkel mlijeko.
    Zapravo moj sin najvise voli pahuljice od jecma, one ne budu tako gnjecaste, valjda zato.
    Imas i griz od dinkela (pir ili krupnik po nasem), od razi - ne znam kakvo bijelo brasno ne smijete, da li samo psenica ili je radi glutena? Nama npr. razeni griz sam nije bas fin, ali u kombinaciji sa zobenim mlijekom i zobenim pahuljicama ide.
    Moras naci omjer pahuljica, tj. griza i mlijeka koji se tebi najvise svida - i nije potrebno uopce puno kuhati, samo treba pustiti da jos malo nabubri.
    Sve skupa mozes zasladiti rizinim sladom, javorim sirupom, jecmenim ili kukuruznim sladom, dodati neko voce...
    Vise od mene neki drugi put.

Shireen's Avatar

Nije recept, ali su zanimljivi savjeti:

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=16685

A evo jedan recept kako napraviti čokoladu:

Čokolada
    Sastojci:

250 g margarina
    250 g žutog šećera ili javorovog sirupa
    100 g kakaa
    1 vanilin šećer
    1 žličica skroba

Priprema:

Na pari polako otopiti margarin, dodati ostale sastojke i zagrijati još malo uz stalno mešanje. Sipati u posudu namočenu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru.

A miša mu malog, ali i u margarinu mi ima tragova mlijeka :/

Shireen's Avatar

Quote Originally Posted by bubica27
    A miša mu malog, ali i u margarinu mi ima tragova mlijeka :/
    Koristi od Zvijezde margarin za kreme (srebrno pakiranje), on je od biljnih masti napravljen.

Mi koristimo margarin ALSAN S - njemacka je firma, vidi na www.alsan.de
    U njemu sigurno nema mlijeka!!! A da, inace ugl u margarin stave cesto malo mlijeka (radi boljeg okusa). Mozes ga kupiti u Austriji i Njemackoj...

Evo ideja za mali slatkis od amaranta:

2 jusne zlice sladila (npr. javorov sirup, rizin slad...)
    1 salica amaranta (ali onog, ne znam tocno izraz, ekspandiranog???, kao kad napravis kokice od kukuruza, ugl na njem. je izraz gepoppt)
    1 jusna zlica margarina

Sve dobro pomijesati i izmijesati, i razmazati na necem ravnom (pleh, dascica za rezanje) - pustiti da malo odstoji, onda izrezati u male kockice i pustiti da se stisne u frizideru.

Toj smjesi mozes dodati jos kokosovog brasna (meni osobno puno bolje) ili mljevenog rogaca.

...i ovo je fino, i nema cak ni margarina, iako bas nije sezona kestena, ali neke slasitcarne jos imaju zamrznutog kesten pirea, pa vidi...

KUGLICE OD KESTEN PIREA
    125 gr kesten pirea
    100 gr kokosovog brasna
    2 jusne zlice sladila (med, javorov sirup...)
    2 jusne zlice mljevenog rogaca

-sve dobro izmijesati, po potrebi dodati malo vode - i praviti male kuglice (koje mozes jos dodatno uvaljati u kokosovo brasno)
    -ako se kuglice tesko rade, probaj malo staviti u frizider

- da li ti je problem psenica ili gluten???

zaboravila sam dodati - ovaj amarant ima u bio&bio, od proizvodaca Allos, pise Amaranth Popcorn

ja sam za viken radila kolač i bio je ok...može se napraviti nekoliko verzija od njega.recept je "otprilike":

100g dinkel brašna
    70g sojino brašno(ili neko integralno)
    malo praška za pecivo
    kako
    mrvica soli

pomješa se i napravi rupa:

u rupu:
    pol dcl ulja
    oko 2dcl mlijeka
    4 žlice agava sirupa
    sok od voča(ja osobno stavljam dinju,jagode,lubenica itd,slatko voče).

smijesa treba biti rijeđa,ulije se protvanj ili kalup i peče se 15tak min na 190.

skuha se puding od 3 dcl mlijeka i na kraju premaže biskvit.može se i premazati s čokoladom(recept od shireen)i u nju popikati jagode(tko smije).

ps:nisu točne mjere,a i ne ponaša se svako brašno isto pa po osječaju se dodaje brašno ili mlijeko(može i voda)

Evo jos par prijedloga, za rucak ili veceru...

Proso u raznim varijantama - mi koristimo slijedecu mjeru, iako ima i drugih, ali meni ovo najbolje - omjer 1:3 proso:voda - znaci 1 salica prosa (dobro oprati) staviti u kipucu (malo zasoljenu vodu) - pustiti kratko (1-2 min) da kuha i ostaviti da nabubri (mozda jos koji put staviti opet tako kratko na vatru). Ovisno kako ti se svida, ovisno o omjeru vode i duzini kuhanja, bude zrnatiji ili vise kasast. MOze se posluziti sam za sebe uz povrce ili meso, a moze se proso i pomijesati s drugim skuhanim, ili dinstanim povrcem (pa se dobije nesto poput rizota, samo od prosa).
    Mi volimo pomijesati sa sampinjonima i graskom, mrkvom...

Jako fino je i s bundevom:
    -2 luka,
    - 800 gr bundeve
    - 300 gr prosa
    - 600ml povrtnog temeljca
    - sol, papar, limunov sok
    Luk narezati na kockice, isto i bundevu - dinstati oko 3 min na ulju. U to umijesati proso, tome dodati povrtni temeljac i poklopljeno kuhati na laganoj vatri 25 min. Na kraju zaciniti. Po zelji dodati malo nasjeckanog, preprzenog speka.
    Ja nisam radila radi alergije sa spekom, ali po receptu ide, a djeluje mi fino. Nisam sigurna koliko sam se ja drzala tocno ovih mjera, ali kako se ne sjecam bas kako sam ja radila, tako sam prepisala recept koji je meni posluzio kao inspiracija.

Inace koristimo puno razlicitih zitarica, tako da osim od psenice, jedemo tjesteninu od pira ili rize (i naravno obicnu rizu u zrnu), cesto i palentu...

Jos jedno fino otkrice:

Popecci od krumpira i poriluka
    - mjere su okvirne, ovisno za koliko osoba i koji omjer ti se svida, ali npr. za manju mjeru 1 poriluk i 2 krumpira
    - poriluk isjeckati i dinstati, kad se ohladi iscjediti da ne bude previse tekuce
    -narendati oguljeni krumpir
    - pomijesati krumpir i poriluk - tome dodati obicno jaje ili samo zumanjak ili tko ne moze uopce jaje - kuzu (ima za kupiti u bio&bio) - sluzi za vezivanje (1-2 zlicice)
    - mi imamo "brasno od krumpira - Kartoffelmehl" - kupljeno Njemackoj, koje tkd. sluzi za vezivanje, tako da mi dodamo toga (ako imate prilike doci do toga, a ne mozete jesti npr. jaje, preporucam, jer je kuzu puno skuplji)
    - oblikovati popecke i prziti na ulju do zlatnozute boje

Danas smo napravili i prvi puta sladoled od jagode -
    sa stapnim mikserom zgnjecili jagode, skuhali to zasladeno sa secerom secerne trske i zamrznuli u one male casice sa stapicima (ima ih za kupiti - bas za praviti ovakve sladoledice). Isto se moze raditi od drugog bobicastog voca, breskve, narance... po zelji. Kome se da, moze uliti prvo smjesu jednog voca do pola casice, pa zamrznuti, onda uliti smjesu voca druge boje - pa se dobije sladoled u vise boja.

Toliko od mene, nadam se da ce nekome koristiti!!!

super za sladoled!!di ima za kupiti tih čašica?

Ne mogu se sjetiti gdje smo mi prosle godine kupili - mislim da je bio Konzum ili nesto tako veliko. Vjerojatno toga sada ima na raznim mjestima, s obzirom da je ljeto. Vrlo je jeftino bilo, nekih 15-20 kn, taj stalak s 4 casice (iako nije neka kvaliteta...).
    Mozda bi mogla i sama probati pa improvizirati nesto slicno - neke male jogurt case i unutra nesto za stapic...

niš mi ne pada na pamet za štapiće :? ..budem rekla svima da malo potraže,a kvaliteta ni nije najbitnija...glavno da se papa slatkač :D

Riža na mlijeku s vočem(tako je M.zavolio voče)

Smeđa riža-kuha se oko 20tak min.
    u međuvremenu se štapić vanilije oguli i skuha,te se voče(dinje,ananas,marellice)isto tako oguli i kratko prokuha(može i sveže voče).Na kraju se svi sastojci stave u 2-3dcl mlijeka(ovisi o količini riže)kratko se prokuha tak da se sve to fino zgusne.Stavi se hladiti.Pri serviranju zalije se javorovim sirupom i lagani,osvježavajuči i zdravi obrok je gotov!

Pohanje mesa bez jaja...

brašno i 1 prašak za pecivo pomješaju se sa žačinjenim mesom ili sojom.U drugoj se posudici pomješaju 3 žlice senfa sa vodom ali tako da ostane gusta smjesa(može i više senfa,ovo je sve od oka,ovisi o količini mesa).Zatim se šnicla umoči u smjsu od senfa,zatim se uvalja u brašno i prži.To je to!

Ne znam kako staviti link na post, pa sam iskopirala recept koji sam probala neki dan i jako mi je fin

recept je od MRKVICE05, a glasi:

[b] [/b]KOLAČ OD ROGAČA
    Zapravo se zove "Kolač bez mlijeka i jaja", ali eto (malo umjetničke slobode )

7 žlica ulja
    2 žlice rogača (ako ga ne volite može kakao)
    1 šalica šećera
    1 -šalica ribanih jabuka
    1 -šalica- kokosa (mogu i orasi, ali je meni tako malo pretežak kolač)
    1 -šalica griza
    1 -šalica vode (može i sojino ili obično mlijeko; ja sam stavljala pola voda-pola m.)
    1 prašak za pecivo

pomiješati ulje i šećer, dodati jabuke, kokos, griz, vodu/mljeko, rogač i prašak za pecivo

staviti u zagrijanu pećnicu, peći na 180, oko 20 min. (stavim u lagano namašćenu tepsiju masni papir)

kad se ohladi, prelijem ga s pudingom od vanilije

Mi smo ga vec par puta pravili i jako mi je fin, jedino sto mi ne stavimo puding od vanilije preko, nego samo ovako. Probajte i s grizom od pira!!! Super je sto nema jaja i mlijeka!!!
    Inace, mi umjesto obicnog praska za pecivo koristimo Weinsteinbackpulver (ima u dm-u)

Inace - pohanje bez jaja -
    dobra mi je ideja od DianeMaximus, ali ako je nekome nezgodno radi senfa - mi to radimo s PFEILWURZELSTARKE - prah od jedne biljke (ne znam kako se kaze na hrvatskom) - 1-2 zlice toga se pomijesa s vodom, mi to kupujemo vani, ali umjesto toga se moze staviti KUZU (ima kod nas) - uglavnom uvaljamo meso (ili tikvice) u brasno, pa u tu smjesu, pa u mrvice i super!!!

s tim radimo i obicne keksice

nasa mjera je
    250 gr brasna (od pira ili psenice-bijelo)
    125 gr margarina
    1-2 zlicice Pfeilwurzelstarke ili Kuzu-a (ja to uvijek nekako od oka)
    0,5 zlicice soli
    60 ml vode

sve izmijesati i pustiti tijesto najmanje pola sata u frizider
    onda valjati tijesto i s onim modlicima za keksice rezati razne oblike
    peci na 180 oko 20 minuta (ovisi o debljini keksica)

ako zelite slatku varijantu - neku vrstu sladila, ali meni to nije tako fino...

DianaMaximus - koje namjernice vi tocno izbjegavate???

Shireen's Avatar

Upute za pečenje muffina od dinkela (gotova mješavina kupljena u DM-u)

Vrijeme pripreme: ca. 10 min, trajanje pecenja 25 min.
    Sastojci. 300 g te gotove mjesavine, 100 g margarina, 100 ml vode
    Priprema:
    1. Pecnicu ugrijati na 175°C (i gornje i donje grijanje)
    2. Mjesavinu istresti u zdjelu
    3. Dodati mekani(otopljeni) margarin i hladnu vodu. Mjesati mikserom 2 min dok ne nastane glatko tijesto.
    4. Na pleh staviti 10 košarica napuniti ih do pola tijestom i peci na 175°C otprilike 25 min.

Bitno:
    - vodu mozete zamjeniti napitkom od soje ili neke druge zitarice

Izbjegavamo brašno(koristimo integralno),mrkvu,špinat,šečer,med,meso(osim piletine i puretine),orašasto voče,banane,grožđe,sve mliječno i jaja.mislim da je to sve!Ponekad koristim bijelo brašno ali ga u pravilu izbjegavam.Samo šišajte recepte,pogovtovo ak ima bez ovih namirnica,tj.ovih koje ne mogu zamjeniti.

Dunavski valovi:

Oko 200g integralnog brašna,kakao,1pp i fruktozu pomiješamo i napravimo udubinu.U nju ulijemo oko 1 dcl ulja i 4 dcl mlijeka pa se sve to promješa.Lagano se zapeče(samo koju minutu)i stave se očiščene i pošečerene višnje.Peče se otprilike 20tak min(nisam sigurna,ali proba se malo s vilicom dal je biskvit pečen).

U 3dcl mlijeka skuha se puding i premaže se kolač.To je to!

Mislim da ču za vikend isprobati kolač od rogača buba!

bimba iaia's Avatar

Nije recept već pitanje...jesu li Grancereale keksi bez km,sojinog m,bjelig brašna i jaja?

Shireen's Avatar

U pravilu jesu, ali na deklaraciji piše da se proizvode u tvornici koja također koristi mlijeko, orašaste plodove i soju.

Pa sad budi pametan... :/

buba 10,kolač sa rogačem je zakon!!!!!

Bebinja's Avatar

Gdje kupujete fruktozu?
    Evo moja cura će uskoro godinu dana,već me dosta dugo vremena muči kakvu joj tortu napravit bez jaja,mlijeka,kakaa,čokolade,orašastih proizdova...
    Evo tu sam vidjela recept za taj kolač od rogača,izgleda ok...
    Bi li se taj recept mogao upotrijebiti za tortu?

Mozda bi mogla upotrijebiti kao podlogu za tortu, pa gore stavljati nesto sto moze jesti. Ja sam na moru u nedostatku kalupa upravo pravila u onom okruglom kalupu za tortu, i bas nam je to bila dobra mjera.

Evo ti prijedlog za cokolodanu glazuru (ali bez cokolade):
    25 gr kokosove masti (Kokosfett na njemackom)
    1 velika zlica vode
    1 velika zlica slatkog vrhnja (ja umjesto toga mlijeko od neke zitarice)
    30 gr sladila (sto vec mozete, med, rizin slad, rapadura...)
    1 velika zlica rogaca u prahu
    - rastopiti kokosovu mast, onda dodati ostalo i premazati kolac, ili umakati keksice (ili sto vec radis...)
    Ja sam do sada samo jednom radila, ove mjere su mi bile samo orijentir, pa ti probaj...
    nije isto kao cokolada, ali izgleda tako, a s obzirom da moj mali tako i tako ne zna kakvog je okusa cokolada, njemu je bilo fino!!!

Sto se tice onoga kada pise na proizvodu da se pravi u okruzenju gdje i soja, jaja i sl -
    citala sam u jednoj kuharici (za kuhanje bez mlijeka) da kada pise na proizvodu da nesto moze sadrzavati nesto u tragovima, to zapravo znaci da se npr. prvo na tom stroju pravi cokolada s ljesnjacima, onda nakon toga npr samo cista cokolada - onda pise da moze sadrzavati ljesnjake u tragovima, jer se nakon serije cokolada s ljesnjacima, stroj ocisti, ali moze se dogoditi da prvih nekoliko cokolada nakon toga koje su kao bez icega, ipak pokupe u stroju ljesnjake (u tragovima) - e, sad, kolika je vjerojatnost da ce bas onaj koji je alergican na ljesnake bas kupiti onu prvu cokoladu iz serije nakon izrade ljesnjaka... Ali ipak mora pisati, jer postoji mogucnost...

Ivana B-G's Avatar

probala sam ovaj kolac s rogacem - super je po okusu, ali...
    1) meni se on jaaako mrvi, dosta je suh. u cemu sam pogrijesila?...ili je on takav? i ako jest takav, dali ga mogu nekako povezati?
    2) nije mi bas nesto narastao, a kod vas?

hvala!

I meni se kolac na pocetku dosta mrvio...
    Zato sad stavim jos 2 velike zlice kukuruznog skroba unutra (valjda bi to bilo kukuruzni skrob - na njemackom je to MAISSTAERKE - sto kupimo vani). Mislim da sam jednom i probala umjesto toga staviti 2 zlice KUZUa - ali nisam vise sigurna... Kuzu imas i kod nas za kupiti, a sluzi upravo povezivanju, dobiva se iz korijena Kuzu-biljke i nema glutena, ako ti je to vazno.
    I cini mi se da stavim malo vise jabuka unutra, mozda i to malo pomogne.
    Ni meni se bas ne digne, znam mi ostati i za moj ukus malo prevlazan unutra, ali jako zavisi o temperaturi na kojoj peces i koliko dugo (ja obicno malo duze nego sto gore pise) - ali svejedno se uvijek brzo pojede.

Nama je to zakon kolac, radimo ga svaki tjedan bar 1x!
    A kad treba biti "finija" varijanta, onda stavim ovu glazuru od cokolade gore koju sam prije opisala i pospem s kokosovim brasnom.

Inace, ako ce netko praviti tu glazuru, meni se bas sve ne poveze, tj. mast ostane odvojena od rogaca, ali kad izlijem preko kolaca, ne smeta. To mi je bilo i kad sam prvi put radila, ali ne tako kao zadnja 2 puta... nesto vjerojatno krivo radim, moram otkriti sto...

i jos nesto novo od nas:

POPEČCI OD PROSA I CRVENE LECE

mjera - od oka, kako vam se svida (ja stavim okvirno pola proso, pola lece),
    skuhati proso, skuhati crvenu lecu, pomijesati, oblikovati popecke, uvaljati ih u brasno i prziti na ulju s obje strane dok ne budu zltanozute boje...
    lecu kuham u omjeru 1:1 s vodom, a proso 1proso:3vode
    uglavnom, smjesa mora biti fino gnjecava, jer se inave raspadaju pri pecenju

Ivana B-G's Avatar

hvala buba, probat cu s malo skroba. (da, maisstärke je kukuruzni skrob) mislim ne smeta meni za mene sto se malo mrvi, nego zbog sina, koji uzme jedan komad i trci po kuci. a i za tatu ne bi bilo lose da je malo cvrsci.
    mozda valja stavit malo manje kokosa - imam osjecaj da on stalno ispada.
    i jos jedna ideja: mozda se to sve zakuha u loncu i onda pri kraju izlije u lim i samo malo zapece. tako imas bolji uvid u to, da li je smjesa jos previse vlazna.

ja ne stavljam kokos ni orahe zbog alergija,ne mrvi se ni malo!!

postoji li neki recept za keksiće, a da je BEZ jaja, pšen. (i sl.) brašna i mlijeka i da nije prekompliciran?
    možda i ima za kupiti?

Shireen, isprobala sam tvoju čokoladu i super je!!!!!!!!!! Trebala je biti premaz za tortu, ali već je dio nestao... mislim da ću morati još napraviti!

podižem malo...
    ajmo i mi atopičari, što jedete na dnevnoj bazi? neki fini receptić za one koji su alergični na brašno, mlijeko, jaja i još štošta...?

bimba iaia's Avatar

mi živimo bez jaja,bj.brašna,km,sojinog i kakaa...sasvim normalno.
    Za doručak: pahuljice,marmalada,jogurt(kozji ili ovčji)...-km zamjenili kozjim,a bjeli kruh kukuruznim ili integr. iako znam da ima u kupovnom i bjelog., margarin bez km, ...
    Za ručak jedemo kod none ...al smo je naučili kuhat bez zapške,pohat meso i ribicu samo u kukuruznom brašnu,paštu integralnu,za juhu pašticu bez jaja i glutena,pire sa maslinovim uljem,...ma sve isto kuha za svih...
    Slatko : pečemo odokativnom metodom bez jaja i s drugim brašnima, ali nama je sve fino,najčešće kolač s jabukama ili trešnjama,palačinke,a gotovo voli voće,ili kupovne grancereale,rižin "stiropor",puding,krekere bez glutena,corny "ženske čokoladice"(al nisam sigurna u sastav),suho voće,...

e, bimba iaia, nije to baš "bez"
    mi nit ne smijemo u malim količinama (tipa kuk.kruh, grancereale i sl.)
    izbjegavamo sav gluten ne samo iz pšen.brašna (tako mi savjetovali), dakle otpadaju bilo kakve (osim kukuruznih provjerenih) pahuljice (zob, raž, ječam - ništa)
    nema ribe, nema mesa osim kunića i piletine (a Bog zna da ne dođe nekakav "umak" od piletine pogotovo bez rajčice i sl. dodataka i začina), nema marmeladi, margarina, nikakvih keksića i slatkog (čokolada/kakao - ne ne)
    luda sam od smišljanja recepata
    pomagajte ako znate

bimba iaia's Avatar

ok,ja sam ti rekla šta moja ne smije i šta onda jedemo.Hvala Bogu naša al.nije strašna,pa se može skuhat skoro sve normalno.
    Al postoji margarin bez km: http://www.vitaquell.de/produkte/pfl...n/extra-vital/
    (ima za kupit u Merkatoru u Kopru,a ima sigurno i drugdje),no ok,to nije recept.
    smijete soju? Možda kakve vegetarjanske recepte?

da, razlika je u onome "male količine" (tipa: izbjegavati, ali davati u malim kol.) ili "nikako" (potpuno izbaciti i "nedajbože" koristiti), znam, znam,.,,
    bili smo na soji, ali sam ju eksperimentalno izbacila i od tada je koža bolje pa i dalje izbjegavamo (kupujem rižino, za zobeno oklijevam zbog glutena)
    najviše me zapravo "brine" što je sada u fazi kada bi polako trebao iskusiti čari obiteljskog ručka (naravno, prilagođenog), a nikako ne mogu uskladiti naše i njegove prohtjeve
    brine me taj socijalni aspekt više nego da nešto "propušta" u mineralno-vitaminskom smislu...
    uvijek bulji u stvari koje ne smije ko da zna da ne smije
    (ma možda i ja malo umišljam, ali ipak bih htjela i našu prehranu postupno prilagoditi zbog njega, a bo'me i iz praktičnih razloga: 2 ručka raditi iziskuje više vremena nego 1 ...)

Pozdrav,

evo da se i mi javimo, za sada znamo za alergiju na mlijeko i jaja, ali uskoro idemo na testiranje pa očekujemo još toga.
    ja isto imam problem sa slatkim, ne znam mu što dati. molila bih vas za receptza palačinke bez jaja i km mlijeka (kozje isto ne). ali točne količine jer mi uvijek ispadnu unutra gnjecave i sirove

Za Vilo-
    palačinke pravimo od raznih brašni i "mlijeka", ovisi kako nam je koja žitarica koji dan. Naime, mi jedemo po tzv rotacijskoj prehrani, gdje rotiras namjerenice, da ne jedes prečesto isto...
    tako npr. zobeno brašno i zobeno mlijeko (meni osobno najmanje fine)
    pirovo (bijelo) brašno i pirovo mlijeko (nabavljamo iz Njemačke ili Austrije - firma Soyana Swiss cereal drink - Dinkel) - te su mi najbolje
    pšenično brašno i rižino mlijeko ili mlijeko od prosa (isto od Soyane - Hirse)
    - količinu ne mogu točnu dati, jer uvijek radim od oka, ali činjenica da nisu kao klasične palačinke - znači, i meni nekada ispadnu malo više gnjecave (pogotovo ove zobene), i znaju se malo raspadati, iako ove od pšenice ili pira budu dobre...

-ovdje već ima navedenih par zgodnih receptica za slatko, pa probajte

-ja moram reći da se nama promijenio cijeli jelovnik (cijele obitelji), i to više u smjeru "alergijskog", jer mi se ne da baš sve raditi u duplo, iako ostali koji ne moraju paziti, dobiju dodatke koje mi npr ne možemo... ali ako nam je dan za pšenicu, onda i oni dobiju tijesto od pšenice, iako znam da bi MM više volio krumpir, ali mi se jednostavno ne da kuhati toliko... nije baš uvijek fer, ali nekada je tako...
    - sin je alergičan, a ja jedem kao i on (jer ga još dojim). a MM i kćer jedu "normalno"

Quote Originally Posted by Maya_78 View Post
    brine me taj socijalni aspekt više nego da nešto "propušta" u mineralno-vitaminskom smislu...
    uvijek bulji u stvari koje ne smije ko da zna da ne smije
    (ma možda i ja malo umišljam, ali ipak bih htjela i našu prehranu postupno prilagoditi zbog njega, a bo'me i iz praktičnih razloga: 2 ručka raditi iziskuje više vremena nego 1 ...)
    - i meni je to koma - recimo dječji rođendan kod nekog u gostima, svi oko torte, pušu svječice, onda se torta dijeli, a ja njemu vadim njegov kolač iz torbe (uvijek mu ponesem nešto slatko što on može onda umjesto torte) - ali zapravo on to dobro podnosi... više je to meni problem...
    - nekada sam malo tužna, jer se nitko ne sjeti pitati da nešto posebno pripremi za njega... možda sam ja tome malo kriva, jer sam uvijek nosila i nisam očekivala, ali sada više i ne pazimo tako strogo, i ima i kupovnih stvari iz običnog dućana koje jede (tipa VIC štapići od Kraša) i stvarno ne bi bio problem, ali skoro nitko niti ne pita... ja se sjećam, moji roditelji su imali prijatelja koji je bio alergičan na putar, pa je moja mama uvijek pravila malu torticu posebno za njega, tako da je meni normalno, kada ti dolazi netko tko ne jede kao svi, da mu nešto posebno pripremiš... na žalost, od naših prijatelja se to skoro nitko ne sjeti...
    - N je sada krenuo i u vrtić (iako ne ruča) i sasvim mu je normalno da on nosi svoje za užinu (voće ili krekere)...još to ne doživljava kao nešto negativno...možda ni neće nikada, jer je naviknuo tako od malena...

bimba iaia's Avatar

ja sam za vikend pravila 1.put krempite...

"lisnato" umjesila i pustila da prenoći u frižideru(pekla sam 2 veće kore,al mi je još ostalo za 1 štrudlu-samo naribala jabuku i par trešnja )
    18 žlica brašna (polubjelo,...)
    1 margarin (zvjezda za kreme je valjda bez km)
    1 jogurt (ovčji)
    mrvicu soli

peće se jako kratko.

krema:
    1 l biljnog šlaga (neznam da li postoji baš bez tragova km?!)
    3 Galette od vanilije
    1 vanilijin šećer
    mlijeka po potrebi(rižino,možda čašu)

Brzo gotovo,i brzo pojedeno.Sigurno je bez jaja,i bez km koliko je moguće.Naravno više smo pojeli mi i gosti nego alergično djete,al je bila i ona kuntenta.
    Palačinke radim odokativno,i svaki put su drukčije...no i tad sve pojedemo.
    Sad smišljam rođ.tortu...možda kakvu kremu od pudinga,i premazat nekakvom kremom od ljšnjaka?Ili nekakvu voćnu,ali kakvu?Imam i neki recept za tortu s mrkvom,al nisam još isprobala...nesmijemo kakao...dajte ideje.(čak sam neki dan razmišljala da ako napravimo feštu po ljeti na moru,da nataknem svjećice u lubenicu )))

n.grace's Avatar

Rižine kuglice

1 šalica kuhane riže (koristim smeđu, kratkog zrna)
    1/2 šalice grožđica
    1/2 šalice lješnjaka (ako prolazi)
    sok i korica naranče
    rižin slad po ukusu

malo kokosovog brašna

Grožđice namočiti (oko pola sata). Popržiti i samljeti lješnjake. Grožđice izmiksati i pomiješati s ostalim sastojcima (osim kokosa). Vlažnim rukama oblikovati kuglice i uvaljati u kokosovo brašno (može i rogač u prahu).
    Last edited by n.grace; 31.03.2010 at 18:14.

bimba iaia's Avatar

može još koj receptić...rođ.nam je u subotu...

Baš sam se razveselila kad sam vidjela ovu temu, a onda razočaranje....
    Ima li tko ideju/recepte za svakodenvna jela (za kolače mogu samo sanjati) za onu djecu kojima je
    ZABRANJENO:
    - gluten (ne dolaze u obzir nikakva integralna brašna, brašno od pira ili tako nešto)
    - kravlje mlijeko (i kozje mlijeko, sojino mlijeko, zobeno)
    - jaja
    - orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, bademi...)
    - citrusi (limun, limunov sok, naranče, grejp, kivi,...)
    - riba
    - svinjsko meso
    - banana - ne preporučuju

Valjda nisam nešto zaboravila...
    Dobro bi nam došla i iskustva što dajete od kupovnih stvari - mi zasad znamo za *** rižine kekse i griz od **** (koji se samo zove griz,a unutra je rižino brašno i škrob tapioke - bez glutena naravno)

Hvala svima unaprijed

bimba iaia's Avatar

A ,katy,šta su to svakodnevna jela? misliš na konkretno-palenta sa šugom ili ?
    Od kupovnih stvari ćeš morat s povečalom čitat deklaracije
    ...a kolač biš mogla nešto kao pitu od jabuka,s bezgl.brašnom i rižinim mlijekom,nekakav biskvit...ili palačinke...ili rižu na rižinom mijeku (pa posipat kakaom?)...googlaj pa isprobaj na svoj način,pa napiši recept.

Evo izgooglanih keksići bez jaja ( i mlijeka)...
    375 gr. brasna
    250 gr. margarina
    75 gr. secera u prahu (ako želite slobodno dodajte još šećera jer sa ovom količinom nisu preslatki)
    2 velike žlice kokosa (po želji)
    na vrh noza soli

izgledaju fora,al nisam probala :
    http://www.trudnoca.net/forum/viewto...25421761fc2926

n.grace's Avatar

Quote Originally Posted by katy View Post
    Baš sam se razveselila kad sam vidjela ovu temu, a onda razočaranje....
    Ima li tko ideju/recepte za svakodenvna jela (za kolače mogu samo sanjati) za onu djecu kojima je
    ZABRANJENO:
    - gluten (ne dolaze u obzir nikakva integralna brašna, brašno od pira ili tako nešto)
    - kravlje mlijeko (i kozje mlijeko, sojino mlijeko, zobeno)
    - jaja
    - orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, bademi...)
    - citrusi (limun, limunov sok, naranče, grejp, kivi,...)
    - riba
    - svinjsko meso
    - banana - ne preporučuju

Valjda nisam nešto zaboravila...
    Dobro bi nam došla i iskustva što dajete od kupovnih stvari - mi zasad znamo za *** rižine kekse i griz od **** (koji se samo zove griz,a unutra je rižino brašno i škrob tapioke - bez glutena naravno)

Hvala svima unaprijed
    katy, vidjela sam da u dm-u imaju odjel s namirnicama bez glutena, jesi li pogledala tamo?
    Inače, što se svakodnevnih jela tiče, kombinirajte rižu, tjesteninu od riže (ne znam može li i proso?), krumpir i žgance kao prilog pilećem ili purećem mesu ili mahunarkama - uz obilje povrća, variva... Ne znam pripremaš li leću, jako je ukusna i lako se priprema, bilo kao varivo ili salata. Uz to puno voća, a i neki deserti bi mogli proći, a nadam se da prolazi i rižino mlijeko (primjerice, riža kuhana na rižinom mlijeku s grožđicama je stvarno ukusna).

Evo i receptića za kolače:
    2 šalice kukuruzne krupice
    6 šalica jabučnog soka
    2 šalice očišćenih trešanja
    malo ulja

Zakipiti jabučni sok i polako umiješati krupicu, kuhati na laganoj vatri. Potkraj kuhanja dodati trešnje, dobro izmiješati. Nauljiti lim za pečenje, istresti smjesu i poravnati. Peći oko pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kad se ohladi rezati na kocke.

n.grace's Avatar

Zaboravila sam ti napisati da za kolače možeš, uz bezglutensko brašno, koristiti i rižino brašno, malo prilagoditi sastojke...
    Moja djeca jako vole tjesteninu od riže, uz neki saft od mesa s povrćem bude baš ukusna. Znam da te obeshrabruje lista zabranjenih namirnica, ali može se dosta toga prilagoditi i iskombinirati, doduše uz puno truda, ali može se...

Hvala na svim idejama, savjetima. Nisam znala za rižino brašno - gdje se to može kupiti? U dm-u sam pregledala te bez glutenske proizvode, ali nije baš neki izbor kad se čitaju deklaracije pa vidiš mlijeko, jaja i ostalo.

Zasad nam je izbor naimirnica dosta mali i stalno vrtim neka ista jela, a i uvijek čekam da se koža malo smiri prije uvođenja neke nove namirnice kako bih vidjela eventualnu reakciju. Ali nikako na zelenu granu.
    npr. kad smo probali kupovnu kašicu od breskve, pojačao se dermatitis i cijelu noć se svrbila; od brokule joj je naotekla ruka...

Čekam sad svježe sezonsko voće pa da isprobavamo. Ako imate još koji receptić ili link, tu sam, čekam...

n.grace's Avatar

Rižino brašno možeš kupiti u trgovinama zdrave hrane poput bio&bio, gea ili sličnih. U bio&bio možeš kupiti i voće i povrće iz organskog uzgoja, kao i kod Severa na Dolcu (ako ne živiš u Zagrebu, sve ovo možeš naručiti da ti dostave), Repro eko imanja, imanja Zrno... Uz rižino brašno možeš koristiti i slanutkovo brašno, vrlo je ukusno, posebno za kolače, a možeš ga kupiti na istim mjestima.

Ovo s kupovnim kašicama me uopće ne čudi, jednostavno ih izbaci i kuhaj joj sve domaće. Sreća da može jesti voće i povrće, to je vrlo važno. Ako se sjetim još kojeg receptića ili još koje ideje, naravno da ću ti napisati.

n.grace's Avatar

Amaranth i quinoa su bezglutenske žitarice iznimne hranjive kvalitete. Ne znam koliko ti je kćerkica stara, u kojoj se fazi što se dohrane tiče, ali ove žitarice možeš kombinirati s rižom (i smeđom rižom) i prosom. Proguglaj malo, vidjet ćeš kakvo bogatstvo nutrijenata se krije u ovim namirnicama. Vrlo su ukusne, i kao prilog jelu, i kao desert (primjerice, kuhane na rižinom mlijeku sa suhim voćem).

Kupiti ih možeš u gore spomenutim dućanima zdrave hrane.
    Last edited by n.grace; 22.05.2010 at 11:56.

Super, hvala n.grace - otvaraš mi nove vidike. Nismo u Zg - ali nismo ni daleko; znam za Severe i kupujemo kod njih. Uglavnom ja nakuhavam jela, a rijetko koristim kupovne kašice, ali kad nekud idemo ne znam što bih drugo. Inače curka mi ima 13 mjeseci.

Ima li tko savjet kako sačuvati voće, a da odmah ne pocrni - a da nije limunov sok?

Ili barem napišite što koristite izvan kuće?
    Evo primjer: naručeni ste kod doktora u 8.00(znači buđenje u 6h), dodete na red u 11.00 (dok se dovučete doma je 13h). Mi smo još uvijek na cici, ali ja joj u tom periodu ponudim neka 2 obroka - npr. bananu i unaprijed skuhanu rižicu s mrkvom, ili ako ne stigem skuhat onda joj dajem neku kupovnu voćnu kašicu (koju obično slabo pojede). Pa me zanima što bih još mogla?

n.grace's Avatar

Ovo je sve odlično što joj daješ jesti, uvijek u takvim situacijama koje si opisala (kod liječnika i sl.) ponesi voće koje smije jesti, skuhanu kašicu (pokušaj polako uvesti i nove bezglutenske žitarice), možeš večer prije ispeći jednostavan kolač od istih žitarica s voćem...
    Ne znam jesi li pokušala peći peciva od bezglutenskog/rižinog/slanutkovog brašna. Naša teta svom unuku ispeče veću količinu peciva, pa ih zamrzne - tako ne mora često peći.
    Zaboravila sam ti napisati da u bio&bio također imaš organske kupovne kašice u slučaju velike hitnosti, kad ne stigneš ništa skuhati - okusom se razlikuju od ostalih kupovnih, isprobaj, možda bi se svidjele tvojoj curici.

Page 1 of 2 12 LastLast