Još nešto: uz rižine pahuljice, pripremaj joj i prosene. Imaš ih i u dm-u.
Dakle, žitarice koja tvoja curka može jesti su: riža, proso, kukuruzna krupica, quinoa, amaranth, rižine i prosene pahuljice, te brašna od ovih žitarica, uz dodatak slanutkovog brašna.
K tomu dodaj voće, povrće, mahunarke, meso... i eto ti sjajnog jelovnika.
hvala bimba iaia, ovaj kolacic odmah sutra idem raditi - samo ćemo izbaciti ovo voće i staviti drugo, ali čini se vrlo fino, mljac
Kupila sam rižine i prosene poppies, ali iskreno ne znam što bih s njima - kako da ih priremim. Rižino mlijeko ne koristim jer nam je rekla nutricionistica da sadrži tragove teških metala pa nije za djecu, a i kalorijski da je preslabo za njihove potrebe. Pa ako imate još kakvu ideju...
Ovo jelovnika stvarno više ne brinem, puna sam novih informacija samo da još uvedemo neke nove namirnice pa da se bacim na kuhanje i isprobavanje.
Rižine i prosene poppies možeš jednostavno posuti po voću - primjerice, po svježe naribanoj ili kuhanoj jabuci/kruški, na taj način će omekšati i učiniti obrok zasitnijim. Možeš i uz kuhano povrće, u juhama i slično.
Moram priznati da sam malo zabrinuta zbog ove informacije o rižinom mlijeku, iako ga i ne koristimo previše... Nisam baš shvatila da li sva u sebi sadrže tragove teških metala, ili samo ona koja nisu označena s "bio" ili "eko"... pa ako mi netko može objasniti, bila bih jako zahvalna...
da pridonesem temi jednim receptom koji sam našla i probala:
KROKETI OD PROSA
(ili oblikovati kao polpete, po želji)
SASTOJCI: 200 grama prosa 1 mrkva 1 mali krompir
(ili neko drugo povrće po izboru-celer, tikvica, karfiol...) list peršuna papar, sol ulje za prženje
PRIPREMA:
Proso oprati i preliti duplom količinom vode. Kuhati 5-1o minuta, ocijediti vodu ako je ostalo i poklopiti da nabubri.
Narendati sitno mrkvu i krompir, sitno nasjeckati listiće peršina i pomiješati sa svim ostalim sastojcima.
Ako je tijesto gnjecavo, dodati malo integralnog brašna (ja dodala Schar).
Oblikovati loptice i pržiti u dubokom ulju dok ne porumene.
Ocijediti na salveti i po želji preliti paradajz sosom ili nekim drugim umakom.
Uglavnom, recept nije loš.
Posljednje uređivanje od Maya_78 : 09.08.2010. at 16:50
dodajem da sam ja dodala još tikvicu unutra, što više tikvice, to mekši kroketi
probala sam i onaj recept za kolač od prosa, isto nije loš (par postova iznad)
Možda nije misto za pitat ali me zanima.
Moja K ima atopijski dermatitis negdi od Uskrsa, a kad je imala neka 2 miseca imala je reakciju po licu i to smo uspjeli riješit adermom. Ovaj put je to najvjerovatnije bila reakcija na stres jer je u misec dana prominila 3 bolnice ( a i genetska sklonost- ja imam alergije i atop. derm.). Ovaj put se dugo mučila i bila je čitava crvena ali smo doveli u red i još ima jako malo po nogama. Već je misec ipo dana na dijeti, bez kravljeg mlika i ostalih životinjskih mlika, jaja, pšenice, soje, orašastih plodova a od prije smo izbjegavali i neke druge alergene. Stanje joj je sad jako dobro. Rađen joj je CAst ELISA test koji je uredan, a to valjda znači da nije alergična na kravlje mliko, jaja, pelude nekih biljaka... Nekako smo izdržali ovo lito, ona se bzo prilagodila i ajko je disciplinirana. Sutra ide na kontrolu kod dr na Šalatu i nadam se da će joj ukinit dijetu i vratit je uobičajenoj prehrani. Šta vi Mislite? Ima li neko iskustva?
bilježim se na ovu temu, vidim da ima mama kojima je puno gore nego nama. Mi smo alergični na jaja, mlijeko i sve mliječne proizvode i proizvode koji sadrže i najmanju količinu mlijeka (uključujući i kozje i ovčje mlijeko), soju i citruse. Našli smo neki hipoalergeni pripravak adaptiranog mlijeka na koji nije alergična, ali ga neće ni probati čak ni kad ga pokušam "zakamuflirati". Da stvar bude "bolja" nije ljubitelj hrane i po cijele dane se mučimo s jelom (imamo 11 mjeseci). Evo danas za ručak kuham juhu, komad teletine, amarant s brokulom i nadam se da će barem nešto pojesti.
drage moje,
evo kao mama djecaka koji sada ima 6 ipo godina,i alergije na mlijeko,jaja,orasaste plodove i grahorice,mogu da vam kazem jako je tesko, ali nije neizvodivo.ima dobrih recepata i zamjena,samo se ne predajite.mom sinu je prvi nalaz krvi pokazao i da je alergican na psenicu i soju, ali nam je doktor rekao da se cesto u krvi pokaze da je dijete alergicno na psenicu i soju,ali ne mora dijete da reaguje,i stvarno je tako bilo i s nama.za one koji podnose psenicu imam veoma lagan recept za kolac od jabuka, koji sada svi volimo ide ovako:
3 dl brasna
1,5 dl secera
1,5 cajna kasika praska za pecivo
malo vanilinog secera
75 g margarina bez mlijeka (mislim da moze i obicno ulje)
1,5 dl soka od jabuka
2 jabuke i malo cimeta
Pomijesati sve suhe sastojke, dodati margarin i sve pomijesati rucno.onda polako dodavati sok dok se sve lijepo ne izmjesa.izliti u pleh za tortu,poslagati prethodno ociscene i isjecene jabuke i posuti cimetom.sve peci na 225-250 stepeni oko 25-30 minuta.
Sladoled od bilo kojeg voca se moze napraviti,tako sto se ispasira voce i malo soka koje dijete podnosi i po zelji secera.
inace jaja se mogu zamjeniti praskom za pecivo ili sodom bikarbonom.
Od slanih jela,preporucujem krem supice.sve pravim na isti nacin:
1 glavica luka
1 krompir
pola tikvice
1 brokula
1 cesna bijelog luka
so, biber, persun i majcina dusica.
Za tikvicu kazu da je odlicna za kozu, pa vrijedi oprobati.Nama je godila,a ekcem je bio katastrofalan.Umjesto brokule se moze koristiti npr.bundeva (takodje odlicna za kozu) ili prasa. Ja prvo prokuham luk i krompir i bijeli luk,pa pred kraj dodam tikvicu i brokulu jer njima ne treba toliko dugo da se skuhaju.
Od slanih jela pravim jos kuglice od pileceg mesa u paradajz sosu sa spagetima. Super su. Ako neko zeli mogu postavit i taj recept.