-
mm i kćer na poreznoj kartici
trebam savjet, mm je nezaposlen i kćer je prijavljena na njegovoj poreznoj (tad kad smo ju prijavljivali je bio zaposlen).Ja sam htjela sad njih oboje staviti na svoju karticu kako bi imala veću olakšicu ali u firmi su mi rekli da obzirom da sam dogovarala neto plaću kad sam potpisivala ugovor to ništa ne mijenja meni na plaći ako bi i njih stavila na svoju karticu..Zanima me mogu li ja onda njih prijaviti na kraju godine kad budem pravila povrat poreza kao "retroaktivno" za vrijeme dok mm nije radio(uz potvrdu od hzz o nezaposlenosti do ** datuma)ili kako to mogu napraviti?
-
Osoblje foruma
možeš, da, samo na prijavu poreza staviš njih medju odbitke i dobiješ to odjednom
-
dakle, sad ništa ne radim do kraja god kad se predaje za povrat i onda njih oboje na odbitke(mm-a za vrijeme dok je bio nezaposlen)a mala cijelo vrijeme i to je to.jel treba neka posebna paprologija ili samo potvrda o nezaposlenosti njegova?
-
Osoblje foruma
neznam, jer mi to radimo samo za dijete, ALi ja mislim da moraš nju maknut s njegove kartice i ne stavljat na ničiju. Sada odmah. I nju će ti sigurno priznat kad ju prijaviš na povratu.
A za tm-a, netko sigurno zna bolje od mene...
-
i ja mislim da je bolje da kćer makneš s muževe kartice.
-
da nju prebacim sad odmah na sebe bez obzira što moji u račuovodstvu kažu da s tim neću ništa dobiti?a mm ima u naznakama neki poslić, no vjerujem da ću na kraju god moći dobiti bar za ovih prvih pola god što nije radio povrat uz neko predočenje potvrde od hzz :/
Ima li netko tko zna točno što bi trebala napraviti?
-
kad ćeš predavati poreznu prijavu za mjesece u kojima je tm bio nezaposlen uvećaš svoj osobni odbitak.
i to:
0,5 za uzdržavanog člana uže obitelji (muž)
0,5 za uzdržavano maloljetno dijete
za dijete prilažeš samo rodni list, a za muža vjenčani list i potvrdu o dohotku iz koje je vidljivo da mu oporezivi primici nisu prešli 10.200 kn - ne uzimaju se u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, opremu novorođenog djeteta i obiteljskih mirovina koje primaju djeca nakon smrti roditelja (napomena - to je bila cifra za prošlu godinu)
kod podnošenja godišnje porezne prijave ne postoji obveza da su članovi za koje se koristi olakšica (odnosno uvećava osobni odbitak) upisani na poreznu karticu. navođenjem njihovoj jmbg-a (odnosno, sad valjda bude oib) provjerava se da odbitak za iste osobe nije već iskorišten kod nekog drugog. kako ti muž nije imao oporezivih isplata, neće biti problema sa korištenjem odbitka za dijete iako je na njegovoj pk..
u slučaju prebacivanja djeteta na svoju pk, od prvog sljedećeg mjeseca nakon izvršene promjene koristiti ćeš odbitak mjesečno, prilikom obračuna plaće.
ukoliko tvoj poslodavac ostaje kod toga da ti je dogovorena plaća u netto iznosu, takvo prebacivanje nećeš ni osjetiti (nećeš dobiti ništa), budući da će ti smanjiti brutto da ostaneš na istom.
also, ne isplati se. bolje ti je onda iskoristiti retroaktivno. malo pričekaš, ali dobiješ.
i još jedna napomena - prema važećem zor-u plaće se dogovaraju u brutto iznosu, a ne u nettu. ali sumnjam da ti se da kačiti s poslodavcem. dogovaranjem plaća u nettu gubi se smisao uvećavanja osobnog odbitka, bilo za uzdržavane članove, bilo za područja pds-a ili nešto peto...
-
vesna hvala na konkretnom odgovoru, ostaje dakle ovako kako je stanje do predavanja zahtjeva za povrat..A vezano uz dogovaranje plaće u brutto iznosu to bi eventualno mogla pokušati u 8. mj kad mi budu novi ugovor o radu pravili, ali opet s tim bi mogla sebe ukopati jer ja radim za plaću + provizije (kojih nikad ne znam koliko će biti u mjesecu..), pa bi mi teško bilo ispaliti brutto plaću..
-
Slazem se s Vesnom
U potpunosti se slažem s Vesnom koja je detaljno objasnila sve.
Sto se tice koristenja olaksice za djecu - ne treba mjenjati poreznu karticu. Dovoljno je samo na poreznoj prijavi upisati tražene podatke .
Pogotovo ako imaš ugovorenu netto plaću (što naravno nije po zakona li je u praksi tako) onda se može dogoditi da poslodavac tu olakšicu iskoristi za sebe tako da ti smanji brutto plaću .
A svakako imaš pravo na povrat za uzdržavanog člana obitelji, u ovom slučaju muža koji nema nikakava primanja.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma