Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Koliko boli u bradavicima na početku dojenja je normalno?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Koliko boli u bradavicima na početku dojenja je normalno?

Moram zahvaliti osoblju riječke bolnice i mom predivnom mužiću koji su mi nakon carskog reza i nezgodne glavobolje od spinalne anestezije pomogli da prebrodim prvih par dana u kojima mi je dojenje bilo teško jer nisam mogla dignuti glavu, sve me boljelo, bradavice su me rasturale, pa onda navala mlijeka i tako. Bez rooming-in-a i mog muža (koji mi je stavljao bebu na dojku kako je vidio da sestre rade i tako me ohrabrio da i sama pokušam...) teško da bismo uspjeli.

Za sada imamo puno mlijeka, mali jede no-nonsens - navali i fino odmjereno ali i snažno vuče dok se ne zasiti i zatim spava ili gleda oko sebe narednih tri i pol ili četiri sata. Probala sam ga buditi da češće doji - ali je bljuckao, povraćao, ljutio se i bio jako nezadovoljan. Ili se nije dao uopće probuditi pa puštam da on diktira ritam. Usput, još treći dan u bolnici je vratio porođajnu težinu i od onda dobija na težini, a pelene su mu tak pokakane i popišane da svaka ima bar dvadeset do četrdeset deka kad mu je skinemo

E sad jedino nas muči jedno pitanje - jel malo bola (kao peckanje ili grebuljenje pod grudnjakom) normalno ili još moramo poraditi na položajima i hvatanju dojke? Mali baš ne zijeva kako bih ja htjela... ali rekla bih da je gotovo cijela areola u njegovim ustima...

I još nešto - dojke proizvode više mlijeka nego što on može pojesti, pogotovo lijeva. Jel to okej i što da radim? Da se izdajam - čini mi se kontraproduktivno. Da stavim ledene obloge? Ili da pustim - ne smeta mi zasad, a mali ponekad uspije dotući barem jednu tijekom podoja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dojenje ne boli pa zato najvaznije je da znas pravilno dati bradavicu malome. ima negdi na portalu slike sta je renata slikala ali ne mogu naci. obrati paznju da su mu donja i gornja usna obavezno izbacene put vani i ne turaj mu ti bradavicu vec mu je stavi izmedju gornje usne i nosa pa ce on cim osjeti miris ziniti i uzesti je kako treba.
    isto tako drzi ga tako da mu je stomak uz tvoj stomak. sve ostalo si vec savladala sefice 8)

p/s: ne izdajaj se. nemas previse vec on pravi prema svojim potrebama. bubi juru

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene je prva tri tjedna peckalo i......nije me bolilo ali tako nesto, a pravilno je sikio (tako je bar patronazna rekla).
    na pocetku sam mislila da ne prima dovoljno sike u usta, ali mi je sestra Marija u Petrovoj rekla da je sve ok, i da ce malac poceti primati vise dojke nakon dva do tri tjedna.kao sto je fortuna rekla bilo je bitno da su mu usnice prema vani. to smo uspjeli tako, kao sto je takodjer fortuna rekla, da sam mu stavila bradavicu izmedju usnice i nosa, a on ju je sam uvukao bas kako treba.
    patronazna mi je dolazila svaki dan (10 dana) i svaki dan sam trazila da skicne da li fran prima cicku kako treba.
    ljubi malca

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kod nas na početku, iako je malena stavljala ciku u usta po svim pravilima i propisima pa opet me bolilo. Čak je bilo i krvi . Mala usta, koja se brzo umore, valjda ne mogu cijelo vrijeme pravilno papati. No brzo su bradavice očvrsle, tako da ih sad može natezati satima. Ako bebač ne otvara usta dovoljno, malo mu lagano potegni bradu prema dole taman prije nego zgrabi cicu.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bitno je postaviti bebu pravilno na dojku. Ne treba dojku prinositi bebi nego bebu dojci. Beba mora biti prema tebi okrenuta cijelim tijelom, a ne samo glavicom. Treba zahvatiti bradavicu i što veći dio areole. A kada primi pravilno donja usnica je malo izvijena prema van. Ako ju malo rastvoriš, vidjet ćeš jezik koji je ubohvatio bradavicu.
    bol se može pojaviti na početku podoja, pogotovo u prvim danima (tjednima) kada su grudi još osjetljive, ali ako je bebač pravilno postavljen, bol treba prestati kroz 10-15 sekundi. Ako te boli tokom cijelog podoja, najvjerojatnije je krivo postavljen.
    Ako krivo uhvati skini ga s dojke i stavi ponovo. Skidaj ga tako da mali prst staviš u ugao njegovih usta i odvajaš ga od prsa tek kada popusti vakuum koji se napravi kada sisa. Sretno!

Početno

Znam da te necu utjesiti, ali mene bradavice bole jos uvijek, i to dosta, a maleni ima dva i pol mjeseca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li te boli baš bradavica ili negdje drugdje. Ja sam osjećala bol na potezu između bradavice, pa prema pazušnoj šupljini, a kasnije sam skužila da je to od jakog let-downa. I to je bilo samo na početku podoja.
    Iako su mi bradavice dugo bile osjetljive, dok se nisu naviknule na dojenje. (bile su osjetljive oduvijek)..

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je prvi put trebalo mjesec dana da podoji postanu bezbolni, treci put 3 tjedna.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mene su bradavice boljele i peckale oko dva tjedna, onda se nekak sve smirilo, a bubica je od početka , uvjerena sam, dobro prihvatio dojku, mislim da su bile osjetljivije na početku...
    ( prvih par dana je grozno bolilo jer su mi jos u bolnici popucale do krvi, mlijeko mi je nadoslo tek drugi dan i to maalo a bubica je bio prava pumpica od prvog sata i uopce se nije skidao sa cice )

I ja sam imala visak mlijeka al se nikad nisam izdajala, prestalo nakon mjesec dana..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene je isto jako boljelo na pocetku (u rodilistu) tj. kad bi mala povukla vidla bih sve zvijezde. kazem ti ovo jer sam ja isto svugdje citala da ako pravilno dojis da ne bi smjelo boljeti, a cini mi se da bi mi pomoglo da mi je netko rekao da je mozda normalno da na pocetku ipak malo boli, ali da to stvarno prodje za par dana, valjda dok se bradavice priviknu. eto nas jos uvijek se dojimo bez jednog problema tijekom svih 10 mjeseci dojenja...i nadam se da cemo barem jos toliko :D

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo, samo da te pozdravim i ohrabrim (ja definitivno nisam autoritet a bezbolno dojenje ). Ipak, znam da bol u bradavicama treba prestati 10-ak sekundi nakon što bebač uzme ciku. Ako traje duže od toga, vjerojatno je krivi položaj. Sretno i uživajte u dojenju i ti i Jazo!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ifigenija, bole li te bradavice iznutra ili samo osjećaš tu iziritiranost pri dodiru (grudnjak, majica, čak i voda pri tuširanju).
    Ja sam shvatila da je to upravo ta bol od velikog "korištenja". Ta nježna koža nije navikla na toliko "raubanje" i još je često izložena vlazi. Proći će još neko vrijeme dok se ne naviknu.
    Znaš kako bole jagodice na prstima kad počneš svirati gitaru?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Joj, da sam bar imala net ovih prvih tjedana... ali snašli smo se jer sam ko pravi štreber visila ovdje cijelu trudnoću

Evo, mali ima 24 dana i više ne boli :D :D :D

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

:D
    Juupiii za štrebere!!!
    Off topic, jeste se prikopčali na net ili si opet kod nekog ukrala koji impuls?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

JOs uvijek kradem impulse. Jel ima netko vezu u t comu jer ovo vise nema smisla

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifi saljem vam puno pusica i drago mi je sto cike vise ne bole.

Mene je uzasno bolilo sve do Lukinih 1.5mj. i bilo je strasno.
    To sto ti u jednoj ima vise mlijeka i to je normalno i tako ce ti i ostati do kraja jer evo ja nakon 6mj. imam desnu dojku vecu za 2 broja od lijeve jer je aktivnija.
    Eto moja ti .

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    Znam da te necu utjesiti, ali mene bradavice bole jos uvijek, i to dosta, a maleni ima dva i pol mjeseca.
    Potpisujem ovo u potpunosti........
    rijetki su dani kada me ništa ne boli (npr.prošli tjedan kada sam stvarno uživala u dojenju) a inače je jako bolno. Sve sam pročitala i istražila i nisam pametna zašto me nekad bole bradavice a nekad ne, položaj je uvijek isti.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Beba mi je stara 5 dana, a dojenje se lagano pretvara u mučenje zbog bolnih bradavica. Na vršcima su čak malo raskrvavljene. Počela sam ih mazati s onom kremom za bradavice koju ne treba ispirati. Imam jako velike alveole pa mislim da je i nemoguće ugurati cijele u usta, a svaki početak nam je težak jer malena ne otvara dovoljno usta, a čim je bradavica blizu zatvori ih brzo i snažno tako da je stvarno teško... Ne uspijevam bradavice namazati mlijekom jer ga ne mogu ručno istisnuti (iako sam čitala neke upute). I da, ne znam kada je dojka potpuno ispražnjena. Za sada ih mijenjam po osjećaju - nakon što mi se čini jedna relativno ispražnjena (1-2 dojenja), dajem drugu, već otežalu. Treba li dojke masirati kako ne bi zaostajalo mlijeko po nekim udaljenijim kutovima? Eto hrpa pitanja jedne neiskusne majke vrlo bolnih bradavica. Upomoć!!!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dok se savjetnice ne vrate s godisnjeg, ja cu probati s par savjeta:
    1 Beba ti ne mora zahvatiti cijelu alveolu, ali se svakako trebas potruditi da uzme sto veci dio, kako ne bi grizla rub bradavice
    2 Sto se praznjenja tice, bitno je da su obje dojke podjednako zastupljene tokom dana (mijenjaj dojku svaka 2 ili 3 sata, tako ces biti sigurna da se obje prazne, a i da beba dolazi do masnijeg mlijeka
    ), ja sam zbog bola stedila jednu dojku cijeli dan i dobila mastitis
    3 Ako ti rucno izdajanje ne ide, svakako bih ti savjetovala izdajalicu....u pocetku je tesko, ali brzo se naviknes, a i ojacas bradavice
    4 Luftiraj cice sto vise mozes
    5 Znam da boli, ali istrpi, poslije ces da uzivas

Pusa!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Misliiiiiiiiiiiiimm....alveola (?!!!) je areola...(gora sam od tebe...)

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala puno Ninet! Nekakav početni mastitis sam na žalost već dobila. Ali jučer mi se javila jedna draga roda na sos telefonu, pa pokušavamo slijediti njezine upute. Uf, stvarno nisam znala da je dojenje tako teško! A potrudila sam se oko rooming in-a i sl.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Znam da nema veze s temom, ali ne radi tražilica, a ja ne mogu dugo sjediti za kompaćem. Ima li netko iskustva s bebinim spavanjem na dojci. Moja čim je na dojci zaspe i siše polako, pa su podoji dugi i ispadne ih i manje od 8 dnevno. Jel to problem?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Koliko ima popiskenih i pokakanih pelena dnevno?
    Jesi li probala kompresije? Pomazu kod pospanih beba (iako mislim da nije problem sve dok beba lijepo napreduje, a tebi ne smeta). http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •