Citiraj Mima prvotno napisa
Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
ja sam taj dio njene (JBP) knjige citala par puta jer mi nije bilo posve jasno sta i kako misli. ona pise da ne dojena djeca trebaju piti AD, ali da se s pocetkom dohrane moze uvesti rizino. samo nigdje nisam nasla kako ona to misli, kao zamjenu ili dodatak? :/ ....ali osim toga mi se njena knjiga i savjeti o zdravoj prehrani jako svidaju
Ona piše da je mlijeko od žitarica po sastavu i hranjivosti najsličnije majčinom, te da je bolje hraniti dijete mlijekom od riže ili soje ako majka ne može dojiti.
Ne biste vjerovali, ali zene su imale problema s dojenjem i prije 50-60 g. i dogadjalo se da nisu mogle dojiti, a nije bilo DM-a da skoknu po AD. Kaze mi baka da su u tom slucaju mljeli rizu i raskuhavali je, a cak su znali i brasno kuhati u vodi, da ne spominjem razrijedjeno kravlje mlijeko... Rana dohrana je u tim slucajevima isto bila 'must have'. Uglavnom, svakako su se snalazili, a ocito je stvar funkcionirala buduci da RH ima jako velik postotak stanovnistva iznad 65 g., a mnogi su sigurno konzumirali ovakve davne inacice AD-a...
Mozda je to JBP imala na umu kad je pricala o rizinom mlijeku? Sojino bih uzela s rezervom...
Inace mi je ta knjiga JBP bullshit. Opasno balansira na granici pausalnog i nadriznanstvenonutricionistickog i ne bih je uzimala kao smjernicu u prehrani svog djeteta.