Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 109

Tema: neljudski odnos

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno neljudski odnos

ja sam svog bemba rodila carskim rezom. uvečer su mi rekli da sutra idem roditi na carski i da ništa ne jedem ni pijem od ponoći. carski je trebao biti u 8 ujutro, ali se produžilo i bio je tek u 9. ono što me je zaista psihički uništilo jest postupak medicinke koja me je brijala tu večer. na prepad mi je došla u sobu i rekla da idemo na brijanje. jedva sam se popela na onaj stol, nije mi pomogla. uzela je britvu, ljudi moji pravu pravcatu britvu koju su koristili u brijačnici u malom mistu i tako me je iskasapila da mi je krv šikljala niz noge kad sam ušla u sobu. sjećam se da sam osjećala topli mlaz krvi kao curi niz noge, ali od velikog stomka nisam to mogla vidjeti. kad sam ušla u sobu 2 trudnice su mi rekle da su i one tako fasovale. ali mene nije boljela krv koja je tekla već je sa svakom onom dlakom koju mi je obrijala padala na pod moja snaga, snaga ljudskog bića koje traži poštovanje. a nisam ga dobila, dapače, dobila sam posjekotine po venerinom brežuljku i po bedrama i po duši. ništa mi u životu nije teže palo. način na koji me je ta žena brijala, kao da sam ja kriva što sam trudna i što nosim malo biće u sebi koje se treba sutra roditi. kao da sam ja kriva što ona mora brijati tuđe p...e i što joj je ta noćna smjena morala početi brijanjem dotične. i kao da sam ja kriva što joj je slaba plaća i što je nitko ne pita za zdravlje i što se upravo posvađala na pasja kola s mužem i ne znam ti već što. točno sam osjećala da svu krivnju za sve što joj se događa u životu ispašta moja milostiva. pokušala sma biti ljubazna, ali to je samo pogoršalo stvari. koliko mi je to samopouzdanja uzelo. sjećam se da sam se osjetila tako jadno, nemoćno, bijedno. dok sam se tuširala plakala sam kao kiša, a sbaga mi se slijevala niz tijelo. cijelu noć sam molila Boga dragoga da me utješi. toliko me je to neljudsko ponašanje pogodilo. zar je bilo teško ostati 1 minutu duže i polako obrijati ženu koaj ej preplašena i uputiti joj osmijeh ili toplu riječ da će sve biti u redu? i takva sam krenula u predrađaonu gdje sam na lsičan način klistirana i gdje mi je rađen ctg na način da su me ostavili da samam hvatam otkucaje i kad nisam uspjela dobro to odraditi jer se bembo stalno okretao skoro da nisam dobila po glavi zbog toga. a u rađaoni me je dočekao tehničar anesteziolog koji samo što me nije nabio na nogu kad sam pitala hoću li ja dobiti infuziju jer mi je tako objasnio dr.anesteziologije(vidjevši da mi nitko ništa ne dava, a sprema se dati mi nekakvu injekciju koja bi trebala biti spinalna blokada). kao što se vi pravite pametni kad to uopće ne trebate znati i tko vam je to napunio glavu. samo šutite i sve će biti u redu(stravično hladan i drzak ton)! uffff! opet udarac, ali sam rekla sebi: ne obaziri se, moraš samo donjeti na svijet ovu mrvicu koju nosiš. u tom trenutku stigao je moj prijatelj dr.koji je tako pogledao tehničara da se ovaj smrznuo i rekao mu da je on taj koji mi je napunio glavu jer da smo mi veliki prijatelji i da ne smije sa mnom tako razgovarati. dalje je bio sami med i mlijeko prema meni. ali pitam se kako bi mi porod tekao da ja nemam prijatelja dr-a i da sam ovisila o takvim ljudima. zaboga miloga, kao da nitko ne shvaća da to treba biti divan osjećaj za majku i da bi bilo normalno da ga oni pokušaju učiniti što boljim umjesto da trudnicama utjeravaju strah u kosti. i inače mrzim takav stav tipa: ja sam gazda i pametan, a ti šuti i slušaj što ti se kaže. zar ja kao osoba koja nosi 9 mejseci to dijete nemam pravo znati neke stvari? zar ja ne smijem pitati što me interesira? kao da svi zaboravljaju da se ovdje radi o mom djetetu?! kad kažem svi mislim na one ljude u postupku koji su me razočarali. uffffff!!!! baš osobljej uključeno u ovaj proces rađanja bi trebalo pokazati dobru volju i dati majci poruku da će sve biti u redu te biti na potpunoj usluzi, a ne začepiti majci usta kad god zine, utjeravati strah u kosti i ponašati se nadmoćno. ovo im ne bi trebao biti posao kao na traci. mi smo svi različite jedinke i sve što u biti tražimo u trenutku porođajnog procesa jest stručnost i lijepa riječ. sam porod mi ej bio super jer je dotični dr bio uz mene kao i druga dvojica dr-a koji su mi očevi prijatelji. slijedi daljnji horor u rodilištu. prva 2 dana je bilo sve ok, ali 3.dan je bila smjena koja je bila stravična. nisu mi došli presvući bemba 12 sati (ja sam ga presvukla kako sam znala nekoliko puta u tih 12 sati), derala se medicinka kad bi vidjela da plačem i nikome nije palo napamet u tih 8 dana koliko sam bila u rodilištu da ja možda plačem po cijele dane zbog postporođajne depresije. kako bi koja medicinka došla tako sam slušala predike da zašto plačem, da ima žena čija djeca nisu dobro kao moj mali i da bi trebalo da se smijem, a ne da tu cmizdrim. kako ti misliš biti majka kad tako stalno plačeš. ajde prestani jer mi je već dosadilo te gledati. i onda sam uzela stvar u svoje ruke i potužila se mm koji je otišao kod glavog (i njega smo znali) i rekao sve što mi se događa. nakon toga pjesma. sve su se strčale oko mene i nastojale da meni i bembu ugode. ali, zar su potrebne veze da bi se dobilo pristojno ponašanje? zar ja trebam po hodniku loviti dr da mi kaže kako mi je dijete koje je 1 dan bilo na neonatologiji zbog žutice? zar su mi potrebne veze da mi netko da otpusno pismo prije da ne moram s djetetom čekati 5 sati? samo sam htjela ovo podijeliti s vama.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pozdrav Puros
    Ajd ak ti nije teško reci mi gdje si rodila?
    Priča ti je stravična, i samo se nadovezuje na sve priče žena koje su tako isto prošle.... Nisi sama
    Sva sreća da si bar imala nekog od liječnika koji su ti htijeli pomoći.
    A osoblju koje te je tako tretiralo ... nema takvog smajlića kojim bi to mogla iskazati što osjećam (vjerovatno bi morali stavit tu jednog s rogovima)
    tebi i djetetu

lidac2004

Početno

puros,zao mi je sto si to morala proci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anćica prvotno napisa
    Pozdrav Puros
    Ajd ak ti nije teško reci mi gdje si rodila?
    Priča ti je stravična, i samo se nadovezuje na sve priče žena koje su tako isto prošle.... Nisi sama
    Sva sreća da si bar imala nekog od liječnika koji su ti htijeli pomoći.
    A osoblju koje te je tako tretiralo ... nema takvog smajlića kojim bi to mogla iskazati što osjećam (vjerovatno bi morali stavit tu jednog s rogovima)
    tebi i djetetu
    dubrovačka bolnica medarevo.

Početno

Katastrofa!!!!!!
    Uzas!!!
    Pa kako mogu tako bezobraznici jedni, bezobrazni, poludim kad takvo sto cujem....Puros, ja nemam rijeci, hvala ti sto si ovo podjelila sa nama,
    saljem ti ogromne puse jer si sve izdrazala i tvom djetetu i znaj da nas ima koji cemo se boriti dok god disemo da se takva praksa prekine...
    Koje licemjerje, koja primitivnost, s jedne strane povici protiv abortusa, protiv umjetne oplodnje, kao ima nas malo, zene ne zele radati zbog ovog ili onog razloga, a kad zena dode roditi onda udri po njoj, kao da je zivotinja, i udruge za zasitu zivotinja bi se postavile i borile protiv takvog odnosa prema zivotinjama....GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR...uzasno sam bjesna..............
    Puros, pokusaj sad malo to zaboraviti, gledaj svoju bebicu i uzivaj u njoj, a kasnije bi mi bilo drago kad bi mogla doci do imena tih cudovista koja su te tako tretirala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mette marit, ma znaš da razmišljam već duže vrijeme otići u glavog na ginekologiji i reći mu sve ovo. nešto već zna jer mu je rekao mm, ali reći mu baš sve. prethodno ću pokušati naći imena ljudi koji su me ponizili. i to neću uraditi zato da se osvetim, jer nisam osvetoljubiva i uopće sam protiv toga, već čisto zato da se nešto po tom pitanju pokrene i da ako ništa te osobe shvate da ima ljudi koji će reagirati. ne bih voljela da više itko prođe takvo nešto. ponos je strašna stvar i kad ti ga netko zgazi to je stvarno strašno. a još kad se tako nešto dogodi kad si u strahu i najranjiviji to je još gore.

Početno

To je dobra ideja,otici razgovarati sa ravnateljem o takvom odnosu.
    Ne radi se o osvetoljubivosti, radi se o tome da se mora znati tko je bio tako nehuman , jer taj mora znati sto je napravio i pokusati se korigirati drugi put.Ta zena koja je radila takvo brijanje bi trebala ZNATI da je tebi to uzasno smetalo, jer drugi put ce napraviti isto, i ne znajuci da je nekog to povrijedilo, jer je ocito toliko nehumana da ni ne primjecuje sto radi.

Ja sam rodila dva puta , cijela situacija je tako stresna, nikad nisam imala vise adrenalina u krvi i nikad mi nije toliko stalo da bude sve ok, da mi je netko radio sto su tebi radili, osjecala bi se isto.

To je nehuman odnos, ljudi koji nemaju ni radne etike, jer rade na osjetljivom mjestu, ni humanosti ni nicega.
    Ako ti nista ne kazes, ta ce zena opet istim nacinom brijati drugu zenu,
    koja ce opet patiti, nema kraja tome.
    A sto je najvaznije, to su imena, ne radi se o osveti, radi se o normalnoj prituzbi na nehumanost.
    Jos jednom kazem udruga za zastitu zivotinja bi reagirala da se zivotinje tako tretiraju.......pa nisu zene stvari, kao da smo neka niza bica, takav ruzan tretman.....
    Reci sve ravnatelju, trebalo bi dati imena u javnost, da se zna.
    Zbog drugih zena koje mogu proci kroz isto.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ja sam zato da im se imena daju u javnost, ovo mučenje žena mora prestati kao i odvratan odnos nekih medicinskih sestara.
    Ipak je to odjel gdje se rađaju budući građani RH, a ne klaonica.
    Isto sam za to da se osnuju privatna rodilišta.
    Šta mislite o tome?

Početno

Apsolutno sam za privatna rodilista.
    Ali to ce biti samo dio rjesenja, treba se boriti da SVE zene dobiju isti, NORMALAN tretman.
    Pa ja jos nikad nisam cula takvih odvratnih prica sa npr.kardiologije, sa ortopedije, sa ni jednog odjela bolnice ne dolaze takve price nego iz rodilista. To se mora mjenjati.
    Slusala sam te price od svoje mame, slusam ih sad, u 21 stoljecu, a ako ce mi moja kcer pricati isto onda NAS treba biti sram sto nista nismo poduzeli, jer nitko nece nista poduzeti ako mi ne poduzmemo.Nece se nitko boriti za prava, osnovna prava kao se zene nece boriti.
    Privatno rodiliste je izvrsno, u tom rodilistu nece biti ovakvih prica, ali ce biti puno zena, puno mladih parova koji nece to moci platiti, te ce cure, zene doci ponovo kod takvih nehumanih zombija ( da ne koristim kakav grozniji izraz kao rezultat mog totalnog gadenja prema takvim ljudima).

Početno

I jos nesto, ne odnosi se samo na tvoju pricu Puros, toliko sam ih cula i citala da mi se cini da je svaka druga zena dozivjela nesto takvo, a gdje su one koje sute?
    Kad bi isla kod frizera i kad bi me frizer toliko unakazio , ili me izranjavao po glavi, naravno da bi rekla ime tog frizera svima, tako da ne idu kod tog frizera da im se ne dogodi isto.
    Da sam kod zubara ista stvar, da mi unisti zub, da me izmuci do daske, opet bi rekla svima, i kako se zove zubar i sta je napravio.

Zasto onda ne bi rekla imena ljudi koji su me tretirali kao stvar u tako vaznom trenu kao sto je rodenje djeteta??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za sve sam privatno, ali ja to sebi mogu priuštiti, a dobro kaže mette merit:što je sa svima onima koji ne mogu platiti privatnike. neki dan sam ušla u čekaonicu kod bembove pedijatrice i zažalila sam što u dubrovniku nema privatna ambulanta za djecu. moje je dijete imalo stomačni virus, a ostala djeca su imala kako što: od upale uha, grla, strašne prehlade i sl. i sva ta djeca zajedno u isto vrijeme u malom prostoru........ne trebam ni reći d asma cijelo vrijeme stala vani s bembom strahujući da će mi dijete nešto pokupiti od drugih, a i u isto vrijeme bilo mi je žao da neko dijete pokupi od bemba virozu.uffff!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Žao mi je Puros zbog proživljenog, stvarno to ni jedno ljudsko biće nije zaslužilo! A još više me žalosti to što takva priča (a sve znamo da su one više pravilo nego iznimka u našim bolnicama) ne bi izazvale skoro nikakvu reakciju da se daju na televiziju novine i širu javnost, a kad pesekima treba pomoć cijela Hrvatska se digne na noge!
    Nemojte me krivo shvatiti- ne kažem da tim pesekima nije trebala pomoć tj. promjena tretmana i ne bih uopće htjela raspravljati o tome, nego samo naglasiti kako su se svi "navikli" na je stanje u našim bolnicama zapravo takvo kakvo jest i što mi tu možemo!

A ŠTO MI TU MOŽEMO??? BITI GLASNE, BUNITI SE, TRAŽITI SVOJA LJUDSKA PRAVA! A to je skoro ništa jer nas nitko ne podržava.

:jadni tužni trudni smajlek kojem se tak ne ide na neljudski porod:

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Žao mi je što si sve to morala proći i što su postali ljubazniji tek kad im je netko rekao da te pozna. Ne mogu reći da znam kako ti je jer sam ja imala posve drugačiji tretman i mislim da se stvari ipak mijenjaju na bolje... Ja sam došla ne poznavši nikoga i svi su bili super (osim jedne mlade doktorice, koju sam vidjela samo u prolazu kroz prijemnu sobu, pa nju ne računam) Od one sestre koja me brijala i pomogla tuširati, svih koji su prošli kroz rađaonu, sestara na odjelu, sestara za bebe i gđe koja je donosila obroke... svi ljubazni, nasmješeni, opustili me razgovorom, a od straha sam došla sa tlakom 160/110- inače imam niski tlak... Valjda je baš u to vrijeme bila neka dobra smjena jer u tih par dana mi se nitko nije nimalo zamjerio i imam samo lijepe riječi za njih, a napominjem, sve sam ih vidjela prvi i posljednji put u životu, ne poznajem nikoga i nisam ništa platila... Nadam se da će uskoro svima biti kao meni i da će to biti normalno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Strašno. Žalosno je da bez poznanstva doktora nemožeš dobiti ljudsko ponašanje. U Riječkom rodilištu ih je par koje su isto jako grube. Srećom pa ih je više dobrih. I glavna sestra mi je bila zakon. Nosila je meni i cimerici kavu u sobu.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: neljudski odnos

Puros, čitam tvoj prvi post i čitam i ne mogu se načudit :? Mislim, nemoj me krivo shvatit, nije da ti ne vjerujem, vjerujem ti nažalost, ali da ti se sve to tako poklopilo počevši od babe s britvom do medicinskih sestara mi je strašno.
    Ja sam rodila na Medarevu kao i moja sestra i sve moje prijateljice i bilo je tu i tamo prigovora na pojedince ali ništa ovako strašno.
    Činjenica je da na Medarevu rade isti posao ljudi koji su potpune suprotnosti - imaš ginekologa koji su divni i sposobni, a imaš i onih koje ne bi zaposlila ni u mesari, babice u jednoj smjeni koje su grozne, a u drugoj koje se ponašaju kao da su ti u najmanju ruku prijateljice, medicinske sestre kojima si teret i one koje će učinit sve za tebe kao da si im rod. Vjerovatno si ti nabasala na sve ove koje sam prve navela.
    Meni je na brijanju i klistiru bila jedna mlada cura koja je baš bila ljubazna i simpatična tako da me stvarno tuga uhvatila koji poso jadnica radi. Sva je bila oduševljena kad je vidila da sam se ja doma "isfrizirala", a koliko sam mogla primjetit tamo su bile pripremljene britvice za jednokratnu upotrebu. Grozila sam se od pomisli na klistir, ali i to mi je prošlo "bezbolno", čak smo dok sam trčala do WC-a i prduckala obadvije umirale od smijeha i zezale se na taj račun. Babice na porodu u prvoj smjeni nisu bile bogznašto, ali pošto sam dočekala i drugu smjenu stvarno su me te dvije iz druge smjene oduševile. Bile su tako ljubazne, drage, pune podrške, razumjevanja, imala sam osjećaj da ih poznam sto godina.
    Jedini prigovor koji imam je na onu medicinsku sestru, visoku, plavu naprlitanu, umišljenu.... . Pošto sam bebicu dojila i negdje drugu noć valjda nisam imala dovoljno mlijeka ili što već mala je plakala skoro cijelu noć i tek pred jutro zaspala. Ja nisam spavala cijelu noć, a ni cijeli slijedeći dan. Dojenje se konačno uspostavilo i ja sam zaspala malo prije kupanja bebica. E onda ti je dama ušetala u sobu, probudila me i počela prigovarat kako je jedino moja beba plakala, što joj nisam dala mlijeko iz bočice, znam li ja da je u 8 kupanje, a sad 8,30 bla bla bla. Bogami se na krivu namjerila i to me još probudila, onda sam joj u facu sve sasula: "Koji vam je bog, jeste li vi normalni, jeste li uopće pitali kako sam ja? Koliko dugo radite na ovom odjelu pa se ponašate kao da ste s kruške pali? Kako ste mogli slušat cijelu noć da moja beba plače, a nije vam palo na pamet doć i pitat treba li što pomoć? Nisam ja tu radi vas nego vi radi mene! Sram vas bilo!" Cijelo vrijeme sam urlala na nju tako da me cijeli odjel čuo. Žena je ostala , i odjednom mi počela tepat kao ja sam umorna, da ona to razumije bla, bla... Otad više nisam s njom imala nikakvih problema, dapače.

Dobro, da ne duljim ionako predug post, htjela sam reći da i nije u Dubrovniku sve tako crno, i da nažalost takvi ser...., kao što su tebi bili na porodu ruše ugled cijeloj bolnici. Također mislim da bi trebala iči sa svim imenima i prezimenima ravno u "glavu" i žalit se na sve što ti se dogodilo do u detalj. Ne samo glavnom na ginekologiji, nego i ravnatelju bolnice!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

arijana, e vidiš ta plava visoka je meni bila za pet,ali je njena smejna kratko trajala. mene je naljutila ona crvenih kosa kratkoošišana, kojoj iz očiju viri zloća. pa onda dr koji me je pitao da zašto ja to trebam znat i neka ne mislim puno. sjećam se da me je onda jedna plava medicinka u rodilištu s kosom vezanom u rep, divna osoba, pitala imam li fakultet jer da sam inače netrepeljivom doktoru kojeg nitko od njih ne voli skresala umjetnički. odgovorila sam joj da mi za to ne treba fakultet, ali da ga imam. ona koja je mene brijala je dugih crvenih kosa vezanih u rep, oko 1.75, ima oko 40ak godina. i nije koristila jednokratne britve već onu pravu, kao što sam već rekal iz malog mista britvu. ma tužit ću ih ja sigurno samo da mi bembu prođe osip i kad ugrabim malo vremena. drago mi je da je tebi prošlo sve za 5.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

puros, strašno je to što si preživjela. i moj jakov je bio na infuziji i fototerapiji, i ja sam plakala kao malo dijete, ali sestre i pedijatrica su me odvele da ga vidim i dopustile da budem s njim koliko god hoću i nisu me niti ten prestale tješiti. sve ovo grozno što se tebi dogodilo meni je bilo upravo suprotno, a svejedno sam bila preplavljena emocijama. ne znam kako bi se osjećala da mi se dogodilo nešto slično..mislim da bi ih kolektivno sve zadavila. iskreno.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E, da i to sam htjela reći za neonatologiju. Moja bebica je bila tamo dan i po i stvarno mi je bilo groooznooo što su mi je "uzeli" 4 dana iza poroda. Ali te žene tamo su bile više nego divne. Puštale su me svako malo da je dođem vidjet, iako je od suza nisam ni vidjela. Kad je bilo vrijeme za hranjenje rekle su mi da dođem je ja hranit, muža su mi pustile 2 puta da je vidi. S obzirom da je ona tamo bila radi žutice i to blage, a ja plakala kao da se svijet ruši bile su pune razumijevanja i utjehe iako se radilo o "glupom" razlogu za moje potoke suza. Čak mi je ova jedna došla u sobu (soba mi je bila odma do neonatologije) javiti da joj je pao bilirubin i da je doktorica pregledala. I još bi htjela naglasiti da nikoga tamo nisam poznavala i nisam imala veza ni davala kuverte, jedino kad sam išla doma, zadnji dan sam na neonatologiju odnjela sve one bombonjere, kave, sokove i sve gluposti što sam dobila u rodilištu.
    Baš to što je Josie rekla i kad ti je osoblje super pa ti je teško za poludit, a kamoli kad se nađu takvi ko tebi, stvarno neznam što bi onda...

Koliko vidim iz tvog potpisa ti si rodila prije 9 mjeseci, a ja ipak prije 3,5 godine, tako da je vjerovatno došlo i do nekih promjena kadra, što me mogu ti reć pomalo zabrinulo zbog toga što me u 11 mj. čeka porod.
    Ajde, puros udri, izbori se da meni bude bolje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    E, da i to sam htjela reći za neonatologiju. Moja bebica je bila tamo dan i po i stvarno mi je bilo groooznooo što su mi je "uzeli" 4 dana iza poroda. Ali te žene tamo su bile više nego divne. Puštale su me svako malo da je dođem vidjet, iako je od suza nisam ni vidjela. Kad je bilo vrijeme za hranjenje rekle su mi da dođem je ja hranit, muža su mi pustile 2 puta da je vidi. S obzirom da je ona tamo bila radi žutice i to blage, a ja plakala kao da se svijet ruši bile su pune razumijevanja i utjehe iako se radilo o "glupom" razlogu za moje potoke suza. Čak mi je ova jedna došla u sobu (soba mi je bila odma do neonatologije) javiti da joj je pao bilirubin i da je doktorica pregledala. I još bi htjela naglasiti da nikoga tamo nisam poznavala i nisam imala veza ni davala kuverte, jedino kad sam išla doma, zadnji dan sam na neonatologiju odnjela sve one bombonjere, kave, sokove i sve gluposti što sam dobila u rodilištu.
    Baš to što je Josie rekla i kad ti je osoblje super pa ti je teško za poludit, a kamoli kad se nađu takvi ko tebi, stvarno neznam što bi onda...

Koliko vidim iz tvog potpisa ti si rodila prije 9 mjeseci, a ja ipak prije 3,5 godine, tako da je vjerovatno došlo i do nekih promjena kadra, što me mogu ti reć pomalo zabrinulo zbog toga što me u 11 mj. čeka porod.
    Ajde, puros udri, izbori se da meni bude bolje
    draga, na neonatologiji se i nije ništa promijenilo i sestre su tamo divne. i mene su pustile kad mi je bembo bio 1 dan tamo radi žutice i tješile me. ali ono što je stvarno grozno je to što ti moraš trčati za dr da ti kaže kako ti je dijete. kad sam ih napokon našla i pitala što mi je s djetetom rekli su da je sve u redu. i ja bih kao trebala biti s tim zadovoljna. :? kad sam pitala detalje rekla mi je: kakvi detalji vas moja gospođo trebaju zanimati? rekla sam da me možda ne bi trebali zanimati, ali da mene kao majku koja nisam u ovoj bolnici trupac već ljudsko biće s nešto mozga interesira sve što su mi djetetu radili i to u detalje i kakvi su bili nalazi istih pretraga. kao začudila se je, malo stala i rekla da ovo nisu uobičajena pitanja i da zaista nema vremena. i otišla. ehehehe. umalo nisam iskočila iz kože od bijesa. plačući hitno odoh kod mog dr-a koji me je porodio i sve ispričam. on pobjesni i hitno ode na neonatologiju. za nepunih pola sata dođe druga dr (valjda je onoj bilo neugodno-bar se nadam da jest) i sve mi u potankosti objasni i donese nalaze svih pretraga da ih mogu pažljivo pogledati i pitati sve što me interesira. kako bih inače saznala da su mi djetetu vadili krv nekoliko puta, da mu je sedimentacija bila povišena ohohoho, da su mu dali infuziju, da su vadili crp i da je bio ok, da je urin u redu......mislim, zar je neobično da netko želi nešto znati više od onog da je sve ok? pošto sma ja tamo bila 8 dana zadnja 2 dana su dr dale termin u 11 sati ispred neonatologije da se može pitati nešto o djetetu i to je postao običaj. naravno ispred svih mama pitaš, ali bolje išta nego ništa. sve pohvale zato dr pehardi koja je bila divna svo vrijeme mog boravka tamo i koja me je dolazila obići videći da stalno plačem iako bembo nije bio njen pacijent ni koja je stalno išla od sobe do sobe kad je imala vremena i ženama pomagala oko dojenja savjetima i postupcima. a da kažem, da je jedna dr s neonatologije videći me da plačem na hodniku rekla mom mužu koji je bio sa mnom: gosparu, ona vam je skroz pala. potpuno je nekontrolirana. morate joj reći da se kontrolira jer nije baš uputno da cijele dane plače. uhhhhhhh! kad se toga sjetim. da sam imala snage bila bih joj sve po spisku, ali nisam mogla od jecaja, a mm se šokirao. kažem vam, tamo nitko nikad nije čuo za postporođajnu depresiju. i sad zamisli kako je onim mamama koje rađaju kao i ja prvi put, a koje nisu imale rodu i malo su nepismenije od mene.......

arijana, tebi će sve biti ok, a ja čim prije odoh do glavog i od ginekologije i od bolnice pa ću sve ispričati. nadam se da će me primiti. sorry ako sam et prepala, nije mi bila namjera.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ma đabe se mi tu ubijamo od pisanja, treba nešro poduzet.
    Možda bi pomoglo kad bi se dalo sve u medije obićno se onda sve pokrene. Ako ne zbog nas onda zbog naših kćeri koje će jednog dana tamo doći na stol.
    Recimo Sanja ili Latinica (jel ide više ta emisija)
    Jer problem nije samo u jednom rodilištu nego u skoro svim.
    Neki dan kad sam bila na pedijatriji čula sam od liječnica (dok su pregledavale sina) kako je oped jedna beba rođena s teškim izljevom krvi u mozak i da ne znaju hoće li bebica preživjeti.... navodno koliko sam čula nisu htijeli napravit sekciju ,nego su dijete na silu izvukli.
    Ne znam kako je mama prošla, jadnica.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Anćica prvotno napisa
    beba rođena s teškim izljevom krvi u mozak i da ne znaju hoće li bebica preživjeti.... navodno koliko sam čula nisu htijeli napravit sekciju ,nego su dijete na silu izvukli.
    Anćice, ako je bebi glava već duboko u porođajnom kanalu ili čak i viri van, a porod zapeo, ne može se raditi carski rez, pa se mora koristit vakum. Tako da se ne može sve gledat crno - bijelo. Inače, mislim da svi koji rade i griješe, pa tako i doktori. Nije lako donositi odluke u dijeliću sekunde pogotovo kad nekome život o tome ovisi, tako da se propusti događaju i uvijek će ih bit, nadam se manje. Na to se baš i ne može utjecat, ali na odnos liječnik - pacijent se može i mora.

Početno

I ja mislim da bi Latinica bila dobra, da ta tema konacno dode na tv ozbiljno, i to ne kao dio opce teme "Odnos prema pacijentu", nego iskljucivo odnos prema zenama u rodilistima.
    Citam ovo sto su napisale Puros i Arijana i vidim da je jednoj jedna sestra bila ok, a drugoj ta ista sestra uzas.
    To pokazuje da se one ponasaju ovisno o svojim raspolozenjima,
    a tako se ne smijes ponasati na bilo kojem poslu, a pogotovo takvom.
    (da se opet ne vracam na usporedbe sa frizerima i zubarima koje su zapravo smjesne i neumjesne, ali zato bas pokazuju kontrast, bunimo se za tretman frizera i zubara, a godinama sutimo o tretmanu u rodilistu)¨

Naravno da svaka mama mora znati sve o svom djetetu, sve. I ako joj nije jasno, treba joj se objasniti, pa ona je ta koja ce poslije sama s tim djetetom ostati i treba sve znati.

Jos je jedan fenomen prisutan: "Ako imas fakultet onda mozes odgovoriti doktoru", ako imas samo srednju skolu , onda suti !!!!!!
    A ako imas osnovnu onda se pokrij usima po glavi i daj da te sutaju jer imas osnovnu.
    Tu se vidi da doktori za sebe smatraju da su super pametna bica i da samo ona zena koja ima fakultet im moze odgovoriti.
    Sta ako zena ima zavrsenu likovnu akademiju (to je takoder fakultet) ili
    arhitekturu ili pravo, sta ona zna vise o medicini???
    Fakultet je garancija da je netko pametan i da razumije??
    Ma to je da covjek umre od smjeha.
    Velika vecina PROSJECNIH ljudi bi bez problema zavrsila medicinu.
    Imam ih puno u obitelji, medicinara, sve sto vam treba je da se pozdravite sa normalnim zivotom i da se izvjezbate ugurati u glavu milion podataka i tako godinama. Da li za to treba biti pametan? NE treba, vjerujte mi.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Jao cure,citajuci ove vase postove hvata me strah od moga poroda
    Moj prvi porod je prosao odlicno,ne znam da li je bilo bolje osoblje za vrijeme poroda ili poslije kad smo se ja i bebica preselili u sobu i nadam se da ce i ovoga puta biti tako.Ali vasa iskustva zadaju mi strah

Datum pristupanja
    Feb 2005

E onda ti je dama ušetala u sobu, probudila me i počela prigovarat kako je jedino moja beba plakala, što joj nisam dala mlijeko iz bočice, znam li ja da je u 8 kupanje, a sad 8,30 bla bla bla. Bogami se na krivu namjerila i to me još probudila, onda sam joj u facu sve sasula: "Koji vam je bog, jeste li vi normalni, jeste li uopće pitali kako sam ja? Koliko dugo radite na ovom odjelu pa se ponašate kao da ste s kruške pali? Kako ste mogli slušat cijelu noć da moja beba plače, a nije vam palo na pamet doć i pitat treba li što pomoć? Nisam ja tu radi vas nego vi radi mene! Sram vas bilo!" Cijelo vrijeme sam urlala na nju tako da me cijeli odjel čuo. Žena je ostala , i odjednom mi počela tepat kao ja sam umorna, da ona to razumije bla, bla... Otad više nisam s njom imala nikakvih problema, dapače.
    E to volim- kad im kažemo što ih ide! Pa nismo mi guske!!!!!

Početno

I ja kazem: Bravo Arijana; ne treba se bojati reagirati na neciju nepristojnost.
    Problem je da je puno zena, ukljucujuci i mene, jako osjetljivo u tom razdoblju prije i poslije poroda i zadnje sto bi zeljela je natezati se i nadmudrivati s nekim.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Mette Marit prvotno napisa
    Zasto onda ne bi rekla imena ljudi koji su me tretirali kao stvar u tako vaznom trenu kao sto je rodenje djeteta??
    Apsolutno se slazem! Puros, zao mi je zbog toga sto si prosla - pa, to je stravicno. I cinjenica da je jedna med. sestra bila ok a druga ne nema nikakve veze sa profesionalnim odnosem koji bi trebale obje imati prema pacijentu! Pa, sta smo se vratili u mracno doba!?

Jedna od vas je spomenula "Latinicu" - ja se sa ovakvim pricama ne bih zaustavila na forumu, vec bi pisala svima dok se to ne bi objavilo. Pa, covjece kada sam nosila moju macu veterinaru u Ilicu, strcavali su se oko nje! Kada se macila, pa kada smo ju sterilizirali - koji je tretman imala. Sta se sve mora platiti novcima i vezama, gdje nam je nestala humanost!!??

Puros, jos jednom, zao mi je zbog sve sto si prosla no mislim da se tako nesto ne bi trebalo ponoviti nikome!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Draga Puros,

ja sam prošla slično kao i ti (uključujući brijanje) - moja med.sestra je rekla: "jao, eto, malo sam te porezala" - a samo je popravljala što sam ja obrijala sama kod kuće jer nisam baš mogla vidjeti od stomaka. Moja priča je "Pobjeći iz vlastitog tijela..." i ja sam rodila u Osijeku.
    Najtužnija stvar je što sam ja bila student medicine i poznajem puno mladih doktora jer su studirali sa mnom. Jedna je baš stažistica u bolnici: niti ja, kao ni ti, pretpostavljam iz priče, NISAM HTJELA POVLAČITI VEZE JER SAM SE NADALA DA TO NIJE POTREBNO I NISAM HTJELA DA MI ZATO KAD "VEZE" ODU SESTRE BUDU "KIVNE" NA MENE!
    Nisam im niti rekla da idem rađati.
    Jedna frendica čija je mama doktorica na drugom odjelu je slučajno saznala da sam rodila i došle su me posjetiti u sobu (inače se ne smije) u vrijeme kad nisu posjete. Sestre su mi se poslije smješkale, ali žene iz sobe su me gledale čudno.
    Upravo to nisam željela, ali: KAKO MI JE SAD ŽAO ŠTO MI FRENDICA DOKTORICA NIJE BILA NA PORODU!!! MOŽDA ME BI LUĐAČKI REZALI I ŠUTALI AMO TAMO!
    Ja se nisam ni usudila pitati da li mogu birati kako ću roditi (iako znam da mogu) - ČEKALA SAM DA ONI MENE PITAJU iz nekog glupog strahopoštovanja!!

Kod nas ne možemo imati epiduralnu jer ne postoji anesteziolog na odjelu, pa mogu samo iznimno žene s velikim vezama i protekcijama - NISAM HTJELA POSEBAN TRETMAN (inače idem kod privatnog ginekologa i imam i o "javnima" isto priču!) - HTJELA SAM OBIČAN - ALI OBIČAN JE UŽASAN! Kad sam šutila i trpila radili su sa mnom što hoće.
    MISLILA SAM DA, AKO JA BUDEM PONIZNA I POSLUŠNA, I MOJ POROD ĆE PROĆI U NAJBOLJEM REDU... :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

puros, uzasno mi je zao zbog 'tretmana' koji si prosla
    i jos mi je gore kad znam da je to svakodnevnica u nasim rodilistima.
    nema rijeci isprike za takve nehumane stvorove.
    zalosno je sto vecina zena sve to prodje po principu 'suti i istrpi' - ali takodjer, porod je specificna emocionalna situacija i nije svatko u stanju izboriti se za svoja prava.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

E da, a mi KAO IMAMO PRAVO ZNATI SVE ŠTO NAM SE RADI I IMAMO PRAVO ODBITI ODREĐENE PROCEDURE!!!!
    Ti si samo pitala - a dobila si po nosu!
    Ja sam jednom pitala ginića, javnog, zašto imam česte upale, a on me pogledao neovljko i pitao šta studiram i kad sam mu rekla prehrambenu tehnologiju - nije znao sad gdje je to u njegovoj glavi na popisu hijerarhije znanja (nisam htjela spominjati da sam studirala i medicinu) i na kraju mi rekao da nema vremena objašnjavati jer ima još puno pacijenata. Sama sam saznala poslije da sam imala upale od čestih terapija antibioticima jer sam kroničnu upalu krajnika - kad me dr. htio odgovoriti od kontracepcijskih tableta jer: "TO JE KAO DA ŽENA NOSI ISTU HALJINU SVAKI DAN, A IONAKO NE BISMO TREBALU UPUŠTATI SE U ODNOSE PRIJE BRAKA I PRIJE NEGO ZAVRŠIMO FAKS" tada sam otišla kod privatnog...
    TO JE SVE IZNIMNO ŽALOSNO!
    "Javni" doktro me nije mogao primiti kad sam imala upalu već me naručio za 3 tjedna - kad sam rekla da me jako peče i da mislim da bih trebala ipak doći ranije - rekao je da idem kod drugog liječnika... OSJEĆALA SAM SE KAO K...A! Izabrala sam privatnog liječnika i idem tamo dokle imam novaca za kruh...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Denis Latin ima vrlo dobru web stranicu
    www.denis-latin.com
    gdje mu možete pisati, vjerujem da bi rado pročitao vaš e-mail ili link na ovu stranicu.

Početno

Super, pa cemo pisati Latinu i nadati se da ce htjeti napraviti emisiju.
    Trebalo bi i u novine i casopise takoder pisati, traziti da napisu o tom tretmanu u rodilistima.

Ne treba sutjeti ni pod koju cijenu.
    Takoder ne treba dati da ti doktori i sestre imaju stav da su oni Bogovi a pacijenti mali idioti koje samo treba "rijesiti" i kiknuti iz bolnice, pa ajmo sljedeci, kao meso na traci.

Zene nisu meso na kojem se oni mogu izivljavati, svaka zena koja nosi djete zasluzuje postovanje, pa imala samo osnovnu skolu ili nemala ni osnovnu .
    Na portalu "Knjiga zalbe" (mozete se potuziti na posupak u bilo kojoj bolnici) pise zena koja je rodila u Petrovoj da bi trebao "netko" reci tim doktorima da su trudne zene ljudi i da su nasmrt preplasene i da se ne
    izivljavaju na slabijima i nemocnijima jer su zene u tom trenu fakat
    nesposobne da reagiraju kako bi inace mozda reagirale.
    Kaze ona"ja imam samo srednju skolu, sto cu im ja reci"

To je misljenje koje su nam oni stavili u glavu i koje me jezivo ljuti.

Ako si doktor u bolnici, nisi Bog, i nisu ljudi koji nemaju tvoj fakultet
    idioti i maloumnici. Ima drugih fakulteta koji su takoder jako teski,
    elektrotehnika, strojarstvo, arhitektura,pravo i mnogi drugi...svaki je na svoj nacin tezak, odnosno zahtjeva rad i odricanje. I talent koji je potreban za mnoge fakultete. Za medicinu ne treba talent, vjerujte mi.
    Za medicinu treba upornost i izdrzljivost i sposobnost da se uci do beskraja , a opet ponavljam, gotovo svatko od nas bi to mogao, samo da odluci i zeli biti doktor. Tesko je raditi u bolnici, odgovorno, posao je specifican, ali ima i drugih zanimanja koja su takoder uzasno teska i zahtjevna i naporna ......po cemu se oni tako uzviseno drze?

Vidim po pricama da je najgore moguce pokazati da nesto ne znas ili da te nesto zanima.....ili da previse znas, kako god okrenes oni su najsretniji kad sutis i kad se bojis. (neki , ne svi,opet kazem)
    Kaze ta zena na na tom portalu ("knjiga zalbe") da je dr.postovani visokocijenjeni i superinteligentni strucnjak Kuvacic, nakon sto je na utrazvuku vidio da je beba u trbuhu te zene mrtva, kaze on sestri: "Uvijek mi mora nesto pokvariti dan."
    Ma zamislite da lezite na ultrazvuku i ustanovi se da je beba mrtva a doktor vam to kaze, tj. ne ni vama jer ste vi bezvrijedno meso nego sestri, da mu nesto mora pokvariti dan, a to "nesto" je mrtva beba u utrobi te zene.Pokusam sebe staviti u tu situaciju, vjerojatno ne bi imala snage nista reci nego bi plakala. Uzalud sve diplome, uzalud svo to znanje, uzalud sva ta strucnost, g. kuvacic je nemilosrdni covjek koji tu zenu smatra mesom koje ima u sebi mrtvo meso koje njemu kvari dan.
    Da se ta zene pri povratku iz bolnice i radanja mrtvog djeteta objesila u parku (sto se vec dogodilo) vjerojatno bi rekao :Evo jos necega da mi kvari dan. Zalosno.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za medicinu ne treba talent, vjerujte mi.
    Za medicinu treba upornost i izdrzljivost i sposobnost da se uci do beskraja , a opet ponavljam, gotovo svatko od nas bi to mogao, samo da odluci i zeli biti doktor.
    Mette Marit, inače se slažem sa svime što si rekla, li ovo što sam izdvojila moram prokomentirat.
    Nije točno da svatko može završiti medicinu i nije točno je upornost dovoljna. Potrebna je ipak poprilična inteligencija, a i psihička uravnoteženost. Mislim da doktore najviše izbaci iz takta taj stav da to svatko može i da ako je netko negdje nešto čuo ili pročitao može na temelju toga donosit zaključke i solit im pamet. Ono što laik doživljava kao nešto apsolutno, doktor zna da nije, upravo zahvaljujući tih 7 godina studiranja na najtežem fakultetu, zna da jedna pojava ovisi o milijun drugih i da se ne može promatrat izolirano ... itd da sad ne duljim.
    Što je pjesnik htio reći, mislim da se ne može omalovažavat medicinu i doktore generalno, ali se može ljude kao takve sa svojim manama.
    Osobe su te koje su dobre ili loše, pa bile one čistačice, frizerke, profesori ili doktori.

Početno

Upravo taj dio "soliti pamet" je ono sto oni misle kad im se nesto kaze, ili upita. (nekim, ne svim, opet ponavljam)
    Covjek koji je dosao doktoru, odnosno zena koja je dosla na porod, sto je zapravo tema, zeli znati ako se nesto dogada krivo, mnoge su puno citale, da znaju sto ih ceka, i kad pokazu znanja, docekaju ih kao da "sole pamet".

Doktor u bolnici je osoblje bolnice, on pruza uslugu, zene koje dolaze roditi su specificna kategorija i s njima treba posebno pazljivo.
    Ona mozda je citala i informirala se, mozda je to shvatila krivo, ali onda je taj doktor tu da joj kaze da je to krivo shvatila i da joj kratko objasni ili kaze da ce joj pokusati poslije objasniti.

I dalje stojim pri mojoj tezi da za medicinu ne treba talent, treba samo upornosti i zelje da se zavrsi.
    Imam milion primjera iz moje okolice, 3/4 razreda moje srednje skole je otislo na medicinu.Sjedila sam s njima 4 godine, znam koliko je tko inteligentan ili ne. Ljudi prosjecne inteligencije su je zavrsavali sa manje ili vise problema. Vidim i drugim zemljama tko sve studira medicinu.

To govorim zbog toga da se prestane gledati u doktora kao u Boga.
    Svatko ima pravo pitati , cak i reci pogresno, oni su tu da objasne.

Kad idete kod pravnika po pravni savjet, pa mu svojim "laickim" jezikom objasnite sto zelite i pri tome napravite ne znam ni ja koliko gresaka u jeziku u pravnom smislu, kako bi bilo da vam pravnik kaze da ne mudrujete i ne solite mu pamet ili vam pocne pricati npr.latinski jer je to jezik kojim on najbolje komunicira....

Kad dodete kod arhitekta da vam napravi nacrt za kucu pa mu objasnite kako vi zamisljate svoju kucu, pa je vasa ideja po arhitektonskom zakonu blago receno neizvediva i smjesna, hoce li vam arhitekt reci da "ne solite njemu pamet" ili ce pokusati u razgovoru doci do rijesenja, eventualno pokusati nametnuti svoje rjesenje.

Doktor pruza uslugu, ali je ta usluga puno suptilnija nego recimo pravna ili neka druga jer se radi i o strahu pacijenta jer mu se radi o osnovnom, zdravlju, zivotu......Oni puno toga nauce na fakultetu, ali zaista jako slabo psihologiju, pogotovo psihologiju straha.
    Bolje da se zaustavim, da ne pisem romane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono što sad mene čudi jest to da po ovim postovima i posjećenosti izgleda da je smao nas par imalo neugodna iskustva u rodilištu. ako je zaista tako onda je situacija bolja nego što sam ja mislila. možda sam ja iznimka....... :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam se svojom jezičinom izborila za ok status

a i pripomoglo je što sam kroz sobu imala promenadu liječnika sa skoro svih odjela

učenici su slali roditelje i rodbinu da me obiđu

Početno

Nisi ti Puros iznimka, takvi nemili dogadaji kao tvoji se dogadaju svakodnevno, samo sto mi za mnoge i ne znamo a ima i zena koje ne obracaju paznju na to nego nego samo da li je djete zdravo i da sve prode dobro ( sto je bolje za njih, sretnice)

Ja otkad za sebe znam slusam svakave price iz rodilista.
    Rijetko koja koju sam ja cula je puna lijepih uspomena, da nije traumaticna, da je optimisticna i pozitivna.
    Recimo da sam cula 5 groznih, 3 srednje (samo djelomiicno maltretirane zene) 1 dobru i jednu izvrsnu.

Jos da dodam nesto za doktore, da se ne misli da ja napadam sve doktore.
    Sve sto sam napisala, napisala sam samo zato jer zelim reci da doktori nisu bogovi, kojih se treba bojati. A mnogi (ne svi) od njih se tako postavljaju.
    To me, kao pojedinca, kao osobu, toliko ljuti.
    Slazem se da osoba moze biti dobra ili losa, bez obzira na zanimanje.
    Ali, nemojte dozvoliti da vam pune glavu s tim da ako nesto upitate ,"solite pamet", pa vas je strah, pa necete ni pitati.

Početno

Jezicina je, Maria, jako dobro dosla, na zalost.
    Jer se ne bi trebala uopce zamarati time u nekom drugom svijetu, gdje u bolnici-rodilistu rade ljudi koji vole taj posao i koji znaju da je sretna trudnica/mama zapravo ona s kojom ce imati najmanje problema.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mette marit, ma takav ti je stav manje više u svim zanimanjima. kad su osobe takve kakve jesu potpuno je nevažno što rade i koji su fakultet završili, oni će se uvijek postavljati kao Bogovi, a mi ostali ćemo za njih uvijek biti manje vrijedni i nedostojni objašnjenja. ja radim u prosvjeti i ima nekoliko mojih kolega koji se tako postavljaju:ja sam Bog i sve znam, a vi učenici ste glupani kojima ću se udostojiti dati malko od mog znanja, a vi mi morate biti do groba zahvalni i da se niste usudili što pitati jer ja sam tu da mislim, a vi da radite ono što vam se kaže. kad je čovjek previše pun sebe i kad mu titula udari u glavu i kad očito ima svojevrsne komplekse pa iste liječi na "slabijima" od sebe, sve to rezultira ponašanjem koje nitko od nas ne voli.

kad sam mislila da sam iznimka mislila sam na rodu jer očito da je svim ostalim mamama na rodi porod prošao ok. hvala Bogu da je tako.

Početno

Puros, istina je, na zalost.
    Moja mama isto radi u prosvjeti i svjedok je toga.

Samo, u ovom slucaju posljedice mogu biti katastrofalne pa je zbog toga potrebno pricati i pricati o tome i javno i svuda, jer se radi o dva bica,
    o zivotu i dostojnstvu mame i zivotu i dostojanstvu tog djeteta koje je rodila.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nisi me razumjela, nije bila poanta da žene koje pitaju i traže objašnjenje sole pamet. To se odnosilo na one koji misle da je lako biti doktor pa su svom djetetu upropastile zdravlje (ja poznam jednu takvu pametnjakovičku).
    Kad idete kod pravnika po pravni savjet, pa mu svojim "laickim" jezikom objasnite sto zelite i pri tome napravite ne znam ni ja koliko gresaka u jeziku u pravnom smislu, kako bi bilo da vam pravnik kaze da ne mudrujete i ne solite mu pamet ili vam pocne pricati npr.latinski jer je to jezik kojim on najbolje komunicira....
    Kao što si rekla, pravniku ideš po objašnjenje, pitaš, a ne govoriš mu što da radi i da to može bilo tko. Ne vidim smisla u daljnoj raspravi jer kao što rekoh, slažem se sa svim što si napisala o ponašanju doktora, a ne s tim da medicinu može završiti bilo tko, a niti da je onaj ko je završi Bog i da ga se ne smije ništa pitati. Nadam se da ti je sad moj stav jasniji, a ako nije žao mi je.

Puros, nedajbože da sam onim postom htjela nešto reći o tome što si ti pitala i tražila objašnjenja, dapače, to je tvoja obaveza jer neznanje vodi strahu, niti opravdavam ponašanje tvog doktora. Mislim da svi imaju pravi pitati i znati što im se događa i što će im se dogodit i da na svako otresito ponašanje treba reagirat na licu mjesta, a kasnji i uzbrdo po hijerarhiji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

arijana, znam što si mislila

Početno

Arijana, znam na sta mislis, na zene koje misle da jedino one znaju najbolje za svoje djete pa ga lijepo upropaste i jos uvjeravaju i doktore i okolinu da je to u redu.
    Ima nas i na drugoj strani (strani pacijenta) svakakvih.

Ja se samo jako ljutim kad se radi o zeni koja je dosla roditi i koju tretiraju kao meso. Pa makar ona u tim trenutcima prije, u toku i poslije poroda imala izjave i misljenja koja nisu nista drugo nego kriva i netocna, smatram da je nitko nema pravo zbog toga tretirati kao maloumnu i jos se izivljavati na njoj.
    Sta ta zena dalje radi i kako se odnosi prema zdravlju tog djeteta i slusa ili ne slusa sto treba raditi i sto joj doktor kaze, to je druga tema.

Početno

Moram ispricati dva dogadaja iz norveske bolnice gdje sam rodila.

Jedan je kad je zena koja je lezala najblize meni zvala sestru i rekla joj da se ne osjeca najbolje da je uzasno boli donji dio trbuha, a sestra ju pita detalje o toj boli, kako , gdje, koliko i onda joj kaze da je mogu pregledati, ako hoce, ali da je to normalno, da boli, jer je rodila prije 24 sata, pa beba, pa posteljica, a ta zena upita :"A sto je to posteljica?"
    Sestra joj objasnjava sto je posteljica, poslije joj objasnjava sto je to maternica...jer ova ni to ne zna....usima nisam mogla vjerovati. Sve joj je objasnjavala jednakim tonom glasa sa osmjehom na ustima.Poslije gledam malo bolje, da li je mozda ta zena jos tinejdzerica ili.....ne, zena oko 25-30 godina,
    stoji joj na stolu knjiga koju cita...poslije su sve sestre bile jos ljubaznije prema njoj i objasnjavale joj sve zivo, valjda im je ova koja je bila s njom rekla da nema pojma.....
    Drugi dogadaj, zena takoder do mene zove sestru i kaze da nece dojiti, tako je odlucila i trazi bocicu i mljeko za bebu.Sestra blagim glasom pita zasto nece dojiti, a ona odgovara:jer dojenje unistava grudi.
    Sestra je pokusava uvjeriti a ova nece ni cuti , dolazi i babica i uvjerava je da je dojenje najbolje za bebu , a ona vec pomalo iznervirano kaze da je to njena odluka. I donesu one njoj tu bocicu.
    A ja cijelo vrijeme bila napeta, dok su je uvjeravale, samo sam cekala da nekoj popusti ta ljubaznost i pocne se derati na nju, jer nece dojiti.
    To je moj nauceni strah da se ne smijes suprostaviti, a ovo sto je ona zahtjevala, da ne doji zbog izgleda grudi mi se cinilo kao da samo trazi nevolju. Ali do "nevolje" nije doslo.
    Nitko se na nju nije ljutio, svi su i dalje bili jako ljubazni prema njoj i meni i svima. A ja mislila da je sad gotova, da ce je dobro zapisati.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Puros, ne želim te obeshrabrit, ali eto i to pitanje mi se nameće, što kad dođeš do "glavnog" pa koji god bio po hijerarhiji i ispričaš sve to i daš ime i prezime, kako njihovo tako i svoje, pretpostavljam pa onda za godinu, dvije, tri opet ideš rodit i moraš razmišljat da li će ti taj doktor, babica, anesteziolog ili tko već, biti na porodu i kako će reagirati?. Meni je to nekako strašno, jer ja reagiram odmah, ali isto tako znam da večina žena ne i onda kad žele učiniti nešto nađu se u ovakoj dilemi.
    Bojim se da je upravo problem u tim "malim greškicama" doktora, jer oni kad nekoga svojom krivnjom oštete ili usmrte možda će i dobiti otkaz, a kad nekoga omalovažavaju, iživljavaju se, vrijeđaju dobiju "malo po prstima".

Početno

Arijana, ti mislis d bi se recimo ta sestra koja je bila tako odvratna prema Puros mogla izivljavati jos vise kad bi joj Puros dosla u ruke drugi put, ako bi joj nadredeni rekao da je dobio prituzbe na njen rad?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Za medicinu ne treba talent, vjerujte mi.
    Za medicinu treba upornost i izdrzljivost i sposobnost da se uci do beskraja , a opet ponavljam, gotovo svatko od nas bi to mogao, samo da odluci i zeli biti doktor.
    Nije točno da svatko može završiti medicinu i nije točno je upornost dovoljna. Potrebna je ipak poprilična inteligencija, a i psihička uravnoteženost. Mislim da doktore najviše izbaci iz takta taj stav da to svatko može i da ako je netko negdje nešto čuo ili pročitao može na temelju toga donosit zaključke i solit im pamet.
    Mette Marit - slažem se s tobom u potpunosti! JA SAM STUDIRALA MEDICINU GODINU DANA i znam o čemu se radi.
    ZAŠTO BI TAJ FAKS BIO NAJTEŽI??!!
    Ljudi znaju govoriti liječnicima što da rade, a zanju i službenicama na šalteru. Obično, LJUDI PITAJU ŠTO IM SE RADI? a tretira ih se kao "slučaj", ja već i ne primjećujem te sitne gluposti i nekulturu koliko mi je to uobičajeno. Ovjde je riječ o ljudskom zdravlju i životu i zbog toga ja stavljam sebe u ruke liječnika bez puno pitanja - razumijem i da imaju malu plaću i da nemaju vremena ni sredstava - ONI BI TREBALI RAZUMJETI DA NJIHOVA RIJEČ NIJE ZADNJA VEĆ NAŠA I DA RADE U USLUŽNOJ DJELATNOSTI!
    Uopće nije potrebna inteligencija za liječnika - to je ono što je mene najviše šokiralo - TREBAŠ SAMO BUBATI KNJIŽURDE NAPAMET. I MORAŠ BITI JAKO UPORAN I IMATI JAK CILJ DA DAŠ TOM STUDIJU CIJELO SVOJE VRIJEME. To je i logično jer moraš znati puno toga da bi mogao nekoga liječiti. Ja sam otišla s stog studija jer sam se prevarila i mislila da će biti "zanimljivo" i "znanstveno". Sad sam apsolventica ne kemiji i vanredno studiram informatički dizajn jer volim riješavati zadatke, volim koristiti svoj mozak na drugačiji način.
    Ne želim reći da su liječnici glupi, nisu. Ja ih poštujem. Puno puta su mi napravili krivu dijagnozu i jednom me rezali, da nisu morali, i zbog nepažnje nisu izbadili sve što je bilo potrebno (mladi kirurg je brbljao sa zgodnom sestrom) da sam ja na kraju (nisammogla hodati 2 tjedna i fulala ispite) problem na stopalu riješila kozmetičkim putem bez bolova.
    Ja u životu nikad nisam liječnicima rekla što da rade, niti ću - jer ih poštujem - ali zbog svojih iskustava već odavno sve manje idem na kontrole, sve više ostajem kod kuće kad sam bolesna ili to ne preležim zato što su tako nehumani prema tebi. Neću nabrajati sve primjere.
    Dakle, Arijana, ja poštujem tvoje mišljenje, ali u svakom polju u životu čovjek mora biti obrazovan i stručan da bi mogao obavljati posao dobro i svi fakulteti su različiti. JA OSOBNO MISLIM DA JE NUKLEARNA FIZIKA I SL. NAJTEŽI FAKULTET JER ZAHTIJEVA I PUNO APSTRAKTNOG MIŠLJENJA - TO NE MOŽE SVATKO.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Leia, SVATKO može završiti fakultet pa tako i za nuklearnog fizičara, ali ne može svatko imati doktorat ili magisterij. Mislim da na temelju ispita s prve godine ne možeš donosit apsolutne zaključke o studiju medicine.
    I stvarno više ne bi htjela pisat jedne te iste postove na ovu temu gdje moram po stoti put objašnjavat da sam se samo osvrnula na jednu rečenicu, a ne opravdavam postupke i ponašanje liječnika prema pacijentima

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Arijana, ti mislis d bi se recimo ta sestra koja je bila tako odvratna prema Puros mogla izivljavati jos vise kad bi joj Puros dosla u ruke drugi put, ako bi joj nadredeni rekao da je dobio prituzbe na njen rad?
    Ne da mislim, nego sam poprilično sigurna. Ali nekakva sestra je zadnja rupa na svirali, mene je više strah kako bi doktor reagirao.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Citiraj puros prvotno napisa
    ja sam svog bemba rodila carskim rezom. uvečer su mi rekli da sutra idem roditi na carski i da ništa ne jedem ni pijem od ponoći. carski je trebao biti u 8 ujutro, ali se produžilo i bio je tek u 9. ono što me je zaista psihički uništilo jest postupak medicinke koja me je brijala tu večer. na prepad mi je došla u sobu i rekla da idemo na brijanje. jedva sam se popela na onaj stol, nije mi pomogla. uzela je britvu, ljudi moji pravu pravcatu britvu koju su koristili u brijačnici u malom mistu i tako me je iskasapila da mi je krv šikljala niz noge kad sam ušla u sobu. sjećam se da sam osjećala topli mlaz krvi kao curi niz noge, ali od velikog stomka nisam to mogla vidjeti. kad sam ušla u sobu 2 trudnice su mi rekle da su i one tako fasovale. ali mene nije boljela krv koja je tekla već je sa svakom onom dlakom koju mi je obrijala padala na pod moja snaga, snaga ljudskog bića koje traži poštovanje. a nisam ga dobila, dapače, dobila sam posjekotine po venerinom brežuljku i po bedrama i po duši. ništa mi u životu nije teže palo. način na koji me je ta žena brijala, kao da sam ja kriva što sam trudna i što nosim malo biće u sebi koje se treba sutra roditi. kao da sam ja kriva što ona mora brijati tuđe p...e i što joj je ta noćna smjena morala početi brijanjem dotične. i kao da sam ja kriva što joj je slaba plaća i što je nitko ne pita za zdravlje i što se upravo posvađala na pasja kola s mužem i ne znam ti već što. točno sam osjećala da svu krivnju za sve što joj se događa u životu ispašta moja milostiva. pokušala sma biti ljubazna, ali to je samo pogoršalo stvari. koliko mi je to samopouzdanja uzelo. sjećam se da sam se osjetila tako jadno, nemoćno, bijedno. dok sam se tuširala plakala sam kao kiša, a sbaga mi se slijevala niz tijelo. cijelu noć sam molila Boga dragoga da me utješi. toliko me je to neljudsko ponašanje pogodilo. zar je bilo teško ostati 1 minutu duže i polako obrijati ženu koaj ej preplašena i uputiti joj osmijeh ili toplu riječ da će sve biti u redu? i takva sam krenula u predrađaonu gdje sam na lsičan način klistirana i gdje mi je rađen ctg na način da su me ostavili da samam hvatam otkucaje i kad nisam uspjela dobro to odraditi jer se bembo stalno okretao skoro da nisam dobila po glavi zbog toga. a u rađaoni me je dočekao tehničar anesteziolog koji samo što me nije nabio na nogu kad sam pitala hoću li ja dobiti infuziju jer mi je tako objasnio dr.anesteziologije(vidjevši da mi nitko ništa ne dava, a sprema se dati mi nekakvu injekciju koja bi trebala biti spinalna blokada). kao što se vi pravite pametni kad to uopće ne trebate znati i tko vam je to napunio glavu. samo šutite i sve će biti u redu(stravično hladan i drzak ton)! uffff! opet udarac, ali sam rekla sebi: ne obaziri se, moraš samo donjeti na svijet ovu mrvicu koju nosiš. u tom trenutku stigao je moj prijatelj dr.koji je tako pogledao tehničara da se ovaj smrznuo i rekao mu da je on taj koji mi je napunio glavu jer da smo mi veliki prijatelji i da ne smije sa mnom tako razgovarati. dalje je bio sami med i mlijeko prema meni. ali pitam se kako bi mi porod tekao da ja nemam prijatelja dr-a i da sam ovisila o takvim ljudima. zaboga miloga, kao da nitko ne shvaća da to treba biti divan osjećaj za majku i da bi bilo normalno da ga oni pokušaju učiniti što boljim umjesto da trudnicama utjeravaju strah u kosti. i inače mrzim takav stav tipa: ja sam gazda i pametan, a ti šuti i slušaj što ti se kaže. zar ja kao osoba koja nosi 9 mejseci to dijete nemam pravo znati neke stvari? zar ja ne smijem pitati što me interesira? kao da svi zaboravljaju da se ovdje radi o mom djetetu?! kad kažem svi mislim na one ljude u postupku koji su me razočarali. uffffff!!!! baš osobljej uključeno u ovaj proces rađanja bi trebalo pokazati dobru volju i dati majci poruku da će sve biti u redu te biti na potpunoj usluzi, a ne začepiti majci usta kad god zine, utjeravati strah u kosti i ponašati se nadmoćno. ovo im ne bi trebao biti posao kao na traci. mi smo svi različite jedinke i sve što u biti tražimo u trenutku porođajnog procesa jest stručnost i lijepa riječ. sam porod mi ej bio super jer je dotični dr bio uz mene kao i druga dvojica dr-a koji su mi očevi prijatelji. slijedi daljnji horor u rodilištu. prva 2 dana je bilo sve ok, ali 3.dan je bila smjena koja je bila stravična. nisu mi došli presvući bemba 12 sati (ja sam ga presvukla kako sam znala nekoliko puta u tih 12 sati), derala se medicinka kad bi vidjela da plačem i nikome nije palo napamet u tih 8 dana koliko sam bila u rodilištu da ja možda plačem po cijele dane zbog postporođajne depresije. kako bi koja medicinka došla tako sam slušala predike da zašto plačem, da ima žena čija djeca nisu dobro kao moj mali i da bi trebalo da se smijem, a ne da tu cmizdrim. kako ti misliš biti majka kad tako stalno plačeš. ajde prestani jer mi je već dosadilo te gledati. i onda sam uzela stvar u svoje ruke i potužila se mm koji je otišao kod glavog (i njega smo znali) i rekao sve što mi se događa. nakon toga pjesma. sve su se strčale oko mene i nastojale da meni i bembu ugode. ali, zar su potrebne veze da bi se dobilo pristojno ponašanje? zar ja trebam po hodniku loviti dr da mi kaže kako mi je dijete koje je 1 dan bilo na neonatologiji zbog žutice? zar su mi potrebne veze da mi netko da otpusno pismo prije da ne moram s djetetom čekati 5 sati? samo sam htjela ovo podijeliti s vama.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leia, SVATKO može završiti fakultet pa tako i za nuklearnog fizičara, ali ne može svatko imati doktorat ili magisterij.
    ali lijecnici nisu magistri ili doktori znanosti!
    oni naprosto nakon zavrsenog fakulteta automatski dobivaju titulu dr medicine. kao sto npr farmaceuti nakon fakulteta postaju magistri farmacije, iako su studirali jednako dugo kao i mi ostali.

da bi bio magistar ili doktor znanosti moras studirati puno vise, pisati radove i sl.

da bi postali obstreticari i radili u rodilistu, lijecnici moraju na specijalizaciju. to nije magisterij niti doktorat.
    samo sam htjela naglasiti razliku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •