Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: problem s bradavicom

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno problem s bradavicom

bok svima,
    nova sam na ovom forumu iako vas više od dva mjeseca redovito čitam.
    moje zlato se rodilo 16.3 i za sada dojim ( iako sam jedan dan kad je maleckoj bilo 6 tjedana u tri navrata dala AD jer sam mislila da nemam mlika, srećom, netko me je već sutradan razuvjerio ).
    imala sam mnogo poteškoća: prvo ravne bradavice, a onda zbog moje nespretnosti i nezainteresiranog bolničkog osoblja došla doma s bolnim bradavicama, ragadama, znala je krv teći, par zastoja od kojih su se 3 razvila u mastitis ( sva 3 puta na antibioticima) i još svakakvih čuda poput peckanja, žickanja u dojkama i bradavicama, blistera... prošla sam i terapiju za soor ( iako mi se sad čini da i nije bio). a beba je dobila žuticu koje je nakon dolaska kući bilo još nekoliko dana pa je bila uspavana i nije bila puno zainteresirana za sisanje. rezultat svega toga je bio mali prirast bebe u prvih misec dana ( rodila se sa 3000g, otpustnu težinu ne znam, a s misec dana je imala samo 3250). razumna pedijatrica nam dala dva tjedna da vidimo kako će ić i beba dobila 450 grama, i sljedeća 2 tjedna isto toliko. ja presretna, sad čekam za par dana vaganje kad joj bude 3 miseca da vidim koliko smo ovaj misec napredovali.
    i sad problem koji još postoji iako ga u prvih misec i po dana nije ni bilo. naime, nakon podoja mi se dogodi da se bradavica stvrdne i pobili i to peče, nekad više, nekad manje. kad je u takvom stanju, nema šanse da izdojim niti kap mlika. to mi se javlja na obe strane, iako je liva puno jače izražena. to se dogodi i kad osjetim da mi mliko navire, iz desne počne curiti, a liva pobili i ništa iz nje ne ide.
    da li je netko od vas ima ovakav problem? kako ste to rješili? hvala!

ps. nadam se da ne zamjerate na opširnom postu

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ja sam ti imala isti problem kao ti.ja sam ti uzela šeširiće iako ih ne preporučuju al sam ih koristila samo jedan put tek toliko da mi se sve oporavi.a bradavice sam znala mazati sa bioclin balm baš linija za dojilje ti je to i puno mi je pomoglo a a nemoraš micati prije dojenja dok sam znala i sa bepanthem mast isto koristit ali namažeš na gazu pa onda staviš na bradavicu i to tako držiš neko vrijeme to je isto super ali moraš isprat dobro prije dojenja to je jedini problem.nadam se da sam ti bar malčice pomogla moj M ima 4 mjeseca i još uvijek pije moje mljekeco :D

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

šeširiće sam koristila nekih 15ak dana dok su mi bile ragade, jer malecka nije tila prihvatit krastavu bradavicu . neki su mi preporučivali da mažem purelanom tada, ali je moja patronažna bila protiv toga, da mi mala neće tit uopće prihvatit siku ako je budem mazala. ali kako sam imala jednu gadnu ragadu koju bi mala svaki put kad bi dojila raskrvarila počela sam mazati i za dva dana sve lipo zaraslo, a mala se nije bunila. ne bih se tila opet vraćat na šeširiće, jedva sam ih prestala koristit. možda da opet koji put namažem purelanom? je li to isto ka i taj balzam za dojilje?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

pa vjerovatno je ja sam imala i neke masti baš za bradavice pa ništa pomoglo mi samo ovo šta sam ti napisala probaj vidjet češ kak če ti bit meni j e stvarno pomoglo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

@rwen,

primjetiš li možda na bradavici bijelu crtu nakon podoja?
    imaš li (ili si možda imala) kakvih problema s cirkulacijom?
    bole li te bradavice tijekom podoja?
    imaš li kakva oštećenja na bradavicama?

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

-liva bradavica nakon podoja bude spljoštena i na rubu kao da je bila crta, što kod desne nije slučaj
    -bradavice bole samo na početku podoja par trenutaka i posli bude ok
    -cirkulacija? muž mi veli da imam problema ( medicinar po struci)- da se ne radi možda o vazospazmu? ( zimi su mi noge ledene i nekad mi nokti na nogama budu ljubičasti, ruke su više-manje ok, nosim rukavice pa ni ne znam)
    -na livoj sam jednom prilikom imala par blistera, i nakon što su oni pukli, ostala je kožica koje se ne znam rješit jer me strah da ne napravim ranice

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moguće da se radi o vazospazmu. Pokušaj nakon podoja odmah staviti topli oblog (komad vune ili meku gazu) na bradavicu, kako bi se što prije uspostavila cirkulacija. Primjena topline trebala bi pomoći.

Vrlo je važno i da obratiš pažnju na pravilan položaj kod dojenja! Bradavica treba biti smještena duboko u bebinim ustima, usta trebaju biti puna dojke, usne trebaju biti izvrnute prema van i zahvaćati što veći dio areole, jezik se nalazi između donje usne i bradavice.

To što ne možeš izdojiti ništa iz bolne bijele bradavice/tj. dojke, nije ništa čudno, bol koči refleks otpuštanja mlijeka. Izdajaš li se, ili si to samo navela kao ilustraciju?

Što se tiče kožice koja je zaostala od blistera, pokušaj dojke na par minuta namočiti u toplu vodu i zatim napraviti lagani piling mekom frotirnom krpicom.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

izdajanje sam navela kao ilustraciju, meni izgleda kao da se kad bradavica pobili ujedno i začepi izlaz iz kanalića
    zanimljivo mi je da kad me pecka bradavica, isti osjet imam i na leđima, otprilike nasuprot bradavice ( muž veli da vjerojatno isti živac nervira i bradavicu i taj dio kože na leđima)

što se tiče postavljanja bebe, areola na livoj strani je veće površine nego na desnoj tako da nije cijela u ustima ( kao što je slučaj kod desne) i bradavicu beba puno više izvuče nego na desnoj strani, jezik vidim kad malko povučem donju usnu koja nije uvik izvrnuta van pa je ja povučem da bude, a gornju ne mogu nikako izvrnut prema van poput donje
    očito da još treba poraditi na pravilnijem položaju ( a sljedeći tjedan nam je 3 miseca )

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imaju li topli oblozi kakav učinak?

trenta avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

muku mučim s istim problemom, uz bijelu crtu nakon podoja, boli kod hvatanja dojke i boli iza u leđima u visini dojke imamo i soor.
    mislim da soor polako nestaje a ostalo je sve prisutno

probala sam mjenjati položaje i situacija još gora.
    uz sve navedeno pojavile su se i crne točkice na vrhu bradavice, a ragade nisu, ne znam više što bi, moguće je da je došlo do konfuzije bradavice zbog varalice al zašto onda sasvim uredno dojimo na drugu dojku :?

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ne stignem uvik odmah stavit oblog, ali kad stavim bilo što mekano ( pamučna blazinica) puno brže se vrati normalna boja bradavici
    voljela bi da do ovoga uopće ni ne dolazi, u početku ovoga nije ni bilo, ne znam zašto je u zadnjih misec i po prisutno
    moram priznat da povremeno koristim dudu varalicu , kad treba uspavat bebu, ona ju dudli koji minut i onda ju pusti i zaspi ( ne mogu drukčije, sama sam skoro cili dan s bebom, a treba štogod hrane spremit, oprat i sredit po kući....), je li zbog toga taj problem nastao? možda je prominila tehniku sisanja? :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

@rwen,

svakako bi trebala poraditi na poboljšanju položaja!
    Bijele crte na bradavici nakon podoja ne bi smjelo biti, ona je znak da s položajem nešto ne štima! NAjčešći uzrok bijele crte može biti plitak položaj bradavice u ustima. Uzrok tome mogla bi biti duda varalica...

Kako stojite s mokrim pelenama (koliko komada dnevno)?

Nije lako biti mama 24/7 i stići obaviti sve što treba , ali bilo bi bolje da pokušate bez dude varalice i svakako obrati pažnju na pravilan položaj!

Dati dudu varalicu dojenoj bebi ili ne?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

trenta,

kod tebe vrijedi isto

Nije neobično da beba ima problema sa zahvaćanjem jedne dojke, dok je s drugom sve u redu!

Vjerujem da je isprobavanje i popravljanje položaja mukotrpan posao, ali isplati se

Uz pravilan položaj bebinih ustiju, obrati pažnju i na tijelo, da bude okrenuta i privinuta uz tebe. Mi smo znali imat dobro namještena usta, ja provjeravam, sve na mjestu, ali V. je znala biti odmaknuta od mene kad smo ležali i to je znalo dovodit do bijele crte.

Kad su se javile te crne točkice?
    Bole li te?

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj zoza prvotno napisa

Kako stojite s mokrim pelenama (koliko komada dnevno)?

Dati dudu varalicu dojenoj bebi ili ne?
    obično u 24 sata imamo 7 podoja, preko dana svaka 2,5 do 3 sata, a noću je razmak veći ( zadnji podoj oko 8-9 sati navečer, sljedeći oko 1-2, nekad oko 3, pa ujtru oko 5-6 )
    pelena je mokra svako presvlačenje, ne preslačim je jedino za noćnog podoja, znači 6 komada
    stolicu ima jednom dnevno i to nakon podoja, ponekad preskoči jedan dan ili dva, a ponekad budu i dvi stolice u danu

i sad pitanje: koja količina tekućine se smatra za mokru pelenu? ( nama pelena zna težiti od 100 pa do 160 grama, rijetko bude ispod ili iznad te težine, a prazna pelena ima 30-40grama, nisam ju odbijala od prethodne težine)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

s mokrim pelenama onda štima!

Mokra pelena je težine kao kad u suhu pelenu uliješ 2 žlice vode.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

onda smo dobro s pelenama

nadam se i da cemo popravit tehniku...........

trenta avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ide na bolje
    položaj je definitivno u pitanju, nekad uspijem nekad ne, al bradavica puno bolje izgleda.
    rojazolom se još mažemo, crnih točkica više nema, zaključila sam da su to bile male krastice koje su otpale, bijele crte uglavnom nema, skoro pa me više i ne boli
    bol u leđima se isto smanjila.
    javim još kako napredujemo..

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

trenta :D
    super što ide na bolje

trenta avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

zoza tebi, hvala što imaš vremena uz dvoje djece za nas

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Joj @rven ovo kao da sam ja pisala. Još me trnci prolaze kad se sjetim te boli kad pobijeli i kad me zašarafi u leđima. Meni je jedna super doktorica u Trstu rekla da je to od soor-a. Kako se pomalo povlačio, povlačila se i bol.

Imaš moj topic malo niže pa ga prouči. Isto smo prošli svega i svačega

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

jučer bili na vaganju, 4800g, pedijatrica zadovoljna ja sretna
    još samo da ovo s bradavicom prođe...

zoza hvala

pliska, čini mi se da dilimo istu sudbinu

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

@rwen,
    odlično za prirast :D

Kakvo je sad stanje s bradavicom?
    Jesu li vidljiva kakva oštećenja na njoj?
    Vidi li se još uvijek bijela crta nakon podoja?

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

bila crta gotovo da se i ne vidi, ali još uvik pobili i imam isti osjećaj u bradavici i na leđima, ponekad jači, ponekad slabiji...
    ona kožica zaostala od blistera na livoj strani polako nestaje, ali mi se nakon podoja čini kao da mi je vrh bradavice rascvitan pa sam počela mazat čistim lanolinom da što prije prođe...
    ne znam zašto, ali izgleda da mi beba puno bolje hvata dojku kod dnevnih podoja nego kod noćnih :? često je moram popravljat...

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

pozdrav nakon dugo vrimena!

stanje je ovakvo:
    -nema nikakve crte na bradavici nakon podoja
    -posli podoja bol je neznatna, iako bradavica i dalje zna pobiliti
    -beba s 3,5 miseca ima 5100 g ( preselili smo, nova pedijatrica je zadovoljna i veli da je to taman, da beba tek sa 6 miseci triba udvostručit svoju porođajnu težinu i ako sve bude ok da s dohranom krećemo sa 6-6ipo miseci)
    -ja PRESRETNA.

hvala!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

@rwen, :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

super :D bravo i za pedi. Čini i se baš ok

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

zaboravila jednu važnu stvar napisat

naime, radila sam jednu grešku prije i zato je ovaj problem i bio- pijuckala sam vodu dok bih dojila, što mi je moja doktorica opće prakse rekla ''NE, pijuckanje pospješuje vazospazam''
    a to mogu zahvaliti svom mužu koji je s njom nedavno rješavajući moje papire s njom popričao i rekao što me muči i sve detaljno opisao što i kako radim- meni to nikad ne bi palo napamet ( a u početku nisam pila tekućinu dok bih dojila )

pa eto ako nekome može pomoći moje iskustvo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Svašta :shock: Ovo prvi puta čujem, a moram priznati da sam ja od prvog dana uvijek imala bocu vode kraj sebe jer kako bi se on prištekao tako bi ja bila žednaaaaaaa. Znali smo se i zezati da se ja natankavam i praznim u isto vrijeme

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

i ja ostala začuđena kad sam čula
    u početku nisam pila dok bih dojila, al kad je zatoplilo i temperature poprilično porasle bila bih žedna, i naravno, voda je morala biti hladna...
    kad malo bolje razmislim, ima logike. to je suženje krvnih žila, jel tako? a na njih sigurno djeluje unos tekućine i još k tome hladne.
    sjećam da kad sam bila mala, nakon trčanja i bilo kakve tjelesne aktivnosti nisu mi dozvoljavali da odma pijem hladnu vodu, nego je trebalo malo pričekati da se radna temperatura tijela malo spusti pa onda....valjda su znali zašto.
    i tako sad pijem prije podoja, i posli podoja, jednu čašu otputa, i sve ok. :D
    a moram dodati da se i meni činilo da to pijuckanje potiče otpuštanje mlika.... sad vidim da je sve stvar glave

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo meni se nakon 14 mj uspješnog dojenja pojavila bol u desnoj bradavici. Čini mi se kao da mi ju je malecka malo zagrizla (a ja se ne sjećam, možda tijekom noćnih podoja) i sad me boli kad sisa. Izvana se ne vidi nikakva ozljeda, sve izgleda kao i obično. No, na dodir boli. Bol je locirana samo na bradavicu. Kako si pomoći?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

je li bol nestaje tijekom podoja ili se povecava?

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma evo danas je bolje. Mislim da je bila mikroranica od ugriza. slatka bol.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •