Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Liker od višanja?

  1. #1
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    839

    Početno Liker od višanja?

    Nabrali smo dosta višanja pa bih rado napravila liker. No, nikako se ne mogu sjetiti kako to ide. Otprilike se sećam ovoga: Višnje se izmiješaju s kristalnim šećero i stave na sunce u velikoj staklenci. Kad se šećer otopi doda se rakija. Ne znam omjere niti jesam li što propustila. Ima li netko točan recept?
    I još nešto: u nedostatku odgovarajuće staklenke, mogu li iskoristiti trolitrenu plastičnu bocu od destilirane vode? :?

  2. #2
    Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    napokon sam se vratila doma
    Postovi
    2,930

    Početno Re: Liker od višanja?

    Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Nabrali smo dosta višanja pa bih rado napravila liker. No, nikako se ne mogu sjetiti kako to ide. Otprilike se sećam ovoga: Višnje se izmiješaju s kristalnim šećero i stave na sunce u velikoj staklenci. Kad se šećer otopi doda se rakija. Ne znam omjere niti jesam li što propustila. Ima li netko točan recept?
    I još nešto: u nedostatku odgovarajuće staklenke, mogu li iskoristiti trolitrenu plastičnu bocu od destilirane vode? :?
    ja ti ne znam točno po omjeru, ali sam radila ovako: na kilo višanja sam stavljala pola kila šećera (za goste ), a u svoju teglu sam stavljala na kilo višanja i više od pola kila šećera jer volim slađe.
    višnje bi samo proprala kroz vodu, stavila u staklenu teglu, dodala šećer i stavila na sunce 40 dana. nakon toga bi sadržaj procijedila i dodala rakije. isto odokativno. gostima bi liker ipak bio malo rjeđi nego onaj za mene.

    p.s. nisam nikad stavljala u plastične boce. staklo je za te stvari zakon.

  3. #3
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,460

    Početno

    Mi smo i taj i onaj od oraha uvijek radili u staklu. 8)

  4. #4
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    i mi radimo u staklu.

    uzmeno staklenku, do vrha napunimo višnjama (ostane možda prst prostora do vrha), dodamo šećera (odokativno, ne baš previše...pokušala sam i bez njega ali nije bilo dobro ), ulijemo rakije. ostavimo na suncu mjesec dana. procijedimo. i to je to, dobar tek

    isto tako radimo i s borovnicama, kupinama... (svake godine nešto)

  5. #5
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    zumbulmama, mislim da se ne može u plastičnoj boci.
    Ja stavljam u staklenke od kiselih krastavaca, bude im puno, ali veće nemam. Stavim red višanja, red šećera, red višanja, red šećera, ... Na koncu ulijem rakije i ostavim na suncu.

  6. #6
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    839

    Početno

    Zasad sam napunila jednu staklenku od 2.5l red višanja, red šećera odokativno. Rakija ide odmah ili tek kad se šećer otopi? I, koja rakija? Nisam ljubitelj žestice pa je to za mene sve špirit.

  7. #7
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    ja sam svoj prefin liker pojednostavila da maximuma!
    uzmem jednu staklenu flašu, od sirupa ili neku ukrasnu, naguram višnje malo više od pola, nasipam šećer i protresem!
    na vrh stavim olfo poklopac od folije (netko mi rekao da zbog fermentacije nije dobro skroz začepiti?!?!)
    i stavim na treasu na sunce.
    kad se šećer otopi samo ulijem rakiju unutra do vrha koliko stane!
    i to je to!
    prefin liker a kad točiš ispadne i koja višnjica pa ju pojedeš s kockicom tamne čokolade...kao home made grehotica!

  8. #8
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,981

    Početno

    Citiraj ninik prvotno napisa
    ja sam svoj prefin liker pojednostavila da maximuma!
    uzmem jednu staklenu flašu, od sirupa ili neku ukrasnu, naguram višnje malo više od pola, nasipam šećer i protresem!
    na vrh stavim olfo poklopac od folije (netko mi rekao da zbog fermentacije nije dobro skroz začepiti?!?!)
    i stavim na treasu na sunce.
    kad se šećer otopi samo ulijem rakiju unutra do vrha koliko stane!
    i to je to!
    prefin liker a kad točiš ispadne i koja višnjica pa ju pojedeš s kockicom tamne čokolade...kao home made grehotica!
    I ja ovako... Ne zavrnem čep do kraja. Staklo je zakon... tko zna što žestica može otopiti u plastičnoj boci... nikad se ne zna.

    Eh, dopuna receptu - ja koji put stučem 5-6 koštica, to daje fiiiini gorkasti okus kao amaretto. Kad odstoji mjesec-mjesec i pol na balkonskom prozoru, procijedim i pretočim u drugu staklenu bocu, da eliminiram mrvice koštica.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Mkd
    Postovi
    1,667

    Početno

    moja mama umjesto secera stavlja meda. kaze da je tako bolje. ja ne znam, ne pijem alkohola.

  10. #10
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    839

    Početno

    Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Rakija ide odmah ili tek kad se šećer otopi? I, koja rakija?
    :? :? :?

  11. #11
    adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    288

    Početno

    U veliku staklenku stavim višnje, pa šećer (na kilu voća stavim nešto više od pola kg šećera - odokativno, ovisi o slatkoći voća), i rakiju ulijem odmah, poklopim tanjurićem, i ostavim u kuhinji, ne stavljam na sunce. Rakiju koristim domaću komovicu.

  12. #12
    adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    288

    Početno

    i promješam jednom dnevno

  13. #13
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Rakija ide odmah ili tek kad se šećer otopi? I, koja rakija?
    :? :? :?
    kada se šećer otopi. bolje lozovača

  14. #14
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Rakija ide odmah ili tek kad se šećer otopi? I, koja rakija?
    :? :? :?
    kada se šećer otopi. bolje lozovača

  15. #15
    adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    288

    Početno

    da, domaću lozovaču, zabunila sam se

  16. #16
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    839

    Početno

    Ne ishlapi alkohol iz rakije? Budući da nije hermetički zatvoreno.

  17. #17
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    ja kada stavim rakiju, bocu normalno zatvorim

  18. #18
    sanda:)la avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    ŠIBENIK
    Postovi
    39

    Početno

    mi radimo svake godine liker od višanja,predobar je...
    omjer ti je 1.5kg višanja, 1kg šećera i 1.5l rakije, dodamo još jedan vanilin šećer. prejednostavno je, kad to sve izmiješaš, sve se stavlja istodobno, staviš na terasu, balkon glavno da je na suncu i čekaš 40 dana... i onda uživaš 8)

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •