Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Prirodnjaci između stimulacija

LO avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Prirodnjaci između stimulacija

... negdje sam već to i napisala... teško mi je pomiriti se sa činjenicom da u stvaranju svoje bebe ovisim o dva puta godišnje stimuliranih IVF. Pošto je preporuka da između dva stimulirana IVF mora proći 6 mjeseci, šta vi radite u međuvremenu ??? Zašto pitam ! Ja sam bila sad u 6, na stimuliranom i dr. me opet zakazao za 10 mjesec ( malo prebrzo po mom mišljenju ali...) pitala sam da bi između radila prirodne IVF i on meni kaže da ne bi uspjelo.
    Razlog je :" u ovom stimuliranom IVF dobila ste 31 js, od toga 25 oplođenih, a 4 do stadija blastociste. Po broju trebalo je biti barem 8-9 blastocista. Prirodni IVF ne bi uspio."
    Zar stvarno nema nikakve šanse ? Kakva su vaša iskustva ?
    Ili on sudi po broju blastocista ?

PS: Razmišljam se prebaciti dr Smiljan u Rijeci ili je barem zatražiti njeno mišljenje ( ona ipak radije radi prirodnjake )
    Kako bi mogla stupiti u kontakt s njom, kako ona radi ?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:? Ovakvo objašnjenje prvi put čujem.
    Nisam znala da se broj blastocista u stimuliranom ciklusu može povezati s uspjehom ivf-a u prirodnom ciklusu.
    Možda ne bi bilo loše pitati doktora na osnovu čega je iznio takvu tvrdnju. Baš zanimljivo.
    Ja bih pokušala otići u prirodni ciklus i praktično dokazati ove njegove tvrdnje.

Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Hmmmmm... možda hoće reći da jajne stanice same po sebi nisu dovoljno kvalitetne?

Baš sam sad čitala na netu neki članak o zalihi js (kako se kod nas kaže "ovarian reserve"? Blago sam se zabrinula!)

Naime, ja sam imala dva prirodna pokušaja, u jednom je stanica bila nedostatne kvalitete, u drugom je uopće nije bilo, na stimulaciji klomifenima i gonalima u 3 folikula dobili su 1 stanicu, oplodila se, ali nije se primila Još na transferu pitala sam doktora što ako se ne primi (sama sam se zacoprala, znam!), a on je rekao da se moram odmoriti do jeseni. Ali na jesen ću imati četiri banke! Panika! Zato ga idem sutra pitati možemo li ugurati još jedan pokušaj prodnjaka prije godišnjeg da mi duša bude na mjestu.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lo i ovaj broj js (31!) je strašan koji ste dobili u stimuliranom ciklusu, to je previše-jesi imala hiperstimulaciju?
    Kad je toliko puno stanica može se dogoditi da budu slabije kvalitete pa zato i tako mali broj blastica.

LO avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Joj rvukovi2, na dan punkcije probudili su me bolovi u 5 ujutro, ja nisam mogla stajati na nogama kamoli hodati. Nisam ni znala da ih je toliko veliki broj. Hiperstimulacije nije bilo već je dr, rekao da su mi jajnici jednostavno natrpani i puni folikula.
    Moguće je da je razlog koji si navela o kvaliteti jajnih stanica točan, ali ...
    možda mi i u nekom ciklusu nebi stanica bila kvalitetna ali jednom bi valjda pogodili.
    Pa kako milijuni žena zanesu ? Nama je IVF samo mala pripomoć u svemu tome. Također me plaše malo i svi ti hormoni i stimulacije. To je sve "dvosjekli mač" kako bi se reklo.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ništa nećeš izgubiti ako probaš u prirodnjaku, ide-ide,ne ide-ne ide, a iskoristit ćeš vrijeme između stimulacija plus izbjeći ćeš ovakve reakcije jajnika koje baš i nisu neka sreća u životu.

Nikad ne znaš - možda ti se baš posreći u prirodnjaku!!

Angelina Bell avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    Nikad ne znaš - možda ti se baš posreći u prirodnjaku!!
    I ja se s tim slažem. Pokušaj, možda baš sad ostvariš rezultate!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I ja se slažem da bi trebala pokušati u prirodnom ciklusu i obavezno čuti mišljenje drugog doktora o ovoj teoriji.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ako sam dobro shvatila, ti si u Rijeci kod dr. Vlastelića. Ja sam isto bila u prvom mjesecu, imala sam 13 stanica, jedna oplođena. Nisam baš bila prezadovoljna što me je u novi postupak htio naručiti već u 4. mjesecu, jer tek sad mi se je sve pomalo vratilo u normalu.

Mislim da bi ti bilo dobro pokušati iz prirodnog ciklusa. Ja sam se odlučila da u stimulirani definitivno idem u Ljubljanu, ali probala bih ga ovaj tjedan pitati ako mogu kod njega probati još jedanput u prirodnom ciklusu. Nekako imam dojam da je tim doktorima lakše odraditi stimulirani ciklus, bez obzira što je nama to koma.

Ali kod tebe je stvarno bio ogroman broj stanica :shock:

Svakako probaj kod Smiljanice ili potraži neko treće mišljenje. Kako u Rijeci nemaju mogućnost zamrzavanja embrija, ne znam koliko ima smisla dobivati toliko jajnih stanica i toliki broj oplođenih embrija.

U svakom slučaju želim ti puno, puno sreće.

Eowyn avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene je dr odbio za prirodnjake zbog slabog spermiograma jer se ne isplati "iksati" samo 1 ili eventualno 2 j.s.. budući da bi stanica trebala biti dovoljno zrela u trenutku ICSI-ja a za to su u prirodnjacima male šanse.
    što raditi između postupaka? navaliti na muža jer si još uvijek puna hormona, pogledaj u potpisu što je meni donijela jedna neuspjela stimulacija , a šanse za to su bile manje od nule!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da vidiš Eowyn, ja sam potpuno smetnula s uma muški faktor- , dobro da si to spomenula.
    Možda i to doprinosi situaciji.

LO avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovo o muškom faktoru kao razlog mogu slobodno odbaciti. MM ima savšenu normozoospermiu. Moj PCT je negativan, dakle ja sam mala ubojica plivača. Mogu ja hopsati koliko hoću u međuvremenu, ma ustvari desiti se može kao nekakvo čudo ali ne polažem baš nade.
    Bbarbara, slažem se s tobom. To je dosta oplođenih js da bi se bacale u koš. Zato i naginjem na prirodnjake ili stimulaciju u Ljubljani gdje imaju zamrzivač.
    A ti onda, jesi išla na onu stimulaciju u 4. mjesecu ili ne ? Šta si odlučila ?
    Ja sam s MM razgovarala i odlučili smo doći do Smiljanice po drugo mišljenje, ako i kod nje ne upali s prirodnjacima, otići u stimulaciju u 10. mjesecu ( još jednu onakvu punkciju ću preživjeti za dobrobit moje bebe )
    i nakon toga via Ljubljana.
    Dakle cure, dali neka zna kako doći u kontakt sa dr. Smiljan ????

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Draga LO, mene isto jako iznenadjuje i cudi izjava tvojeg doktora vezano uz prirodnjake. Imala si 31 JS :? Koliko sam ja shvatila optimalno je imati negdje do 10 JS zbog njihove kvalitete a ukoliko se naprave jako puno JS to ide na stetu njihove kvalitete. Ja sam u svojem zadnjem postupku imala 21 JS i moj ljecnik mi je odmah rekao da se boji da ce zbog broja biti losije kvalitete (na svu srecu bile su odlicne).

Bolove koje si osjecala su klasicni za HS i mogu misliti kako ti je bilo strasno. Opet me cudi sto ti je ljecnik rekao da je to zbog velikog broja JS (sigurna si ih osjecala ali ne vjerujem da si mogla proci bez HS).

Ja bi ti toplo savjetovala pauzu od najmanje 6 mjeseci da ti se organizam ocisti i jajnici smire a u medjuvremenu bi mogla pokusati sa smrzlicima i u medjuvremenu potrazi drugo misljenje.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Probaj u prirodnom ciklusu, nemaš šta izgubit a možeš dobit puno. I obavezno zatraži mišljenje drugog dr.
    I viruju u čuda jer se događaju!
    Sretno!

LO avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da uvjerena sam da moram probati prirodnjak, jer opet ponavljam ne mogu se pomiriti sa situacijom da ću svoje dijete raditi samo dva puta godišnje i ne mogu se pomiriti sa njegovim riječima da ne bi uspjelo.
    Moram probati jer to dugujem samoj sebi da mi savjest i srce bude na miru.

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kvaliteta jajnih stanica varira, kao i kvaliteta dobivenih embrija. U moja prva 2 IVF-a sam imala loše jajne stanice, loš rezultat oplodnje i loše embrije. U naredna 3 IVF-a sam imala odlične (3-dnevne) embrije, i to kad je dr odlučio ranije mi dati štopericu (na folikule od 15 i 16 mm, nasuprot prijašnjih 18 i 19 mm). Ja sam imala u tih 5 IVF-ova 2 stimulacije, a Luka je beba iz prirodnog IVF ciklusa, odmah poslije stimulacije. Ne znam zašto im se ne bi isplatilo "iksati" i po jednu-dvije stanice, 1-2 stanice su sve što mnogi parovi mogu dobiti, stimulirali se ili ne (ja napr.). Ja ti od srca preporučam prirodnjake, koji se lako podnose, nisu zahtjevni fizički ni financijski, jedino ti je emotivni dio uvijek isti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Draga LO probaj prirodni ciklus obavezno.
    Ja evo krećem u ponedjeljak na VV također sa prirodnim pa šta bude. Nemam šta izgubit (osim nešto novaca).
    U Rijeci sam i ja imala problema sa hiperstimulacijom, velikim brojem JS i jednom blastocistom. Zato ih nisam ni pitala za prirodni postupak jer su mi njihovi odgovori bili neprihvatljivi.
    Želim probat na ovaj način i znam kakve su mi šanse, ali nema veze šansa je šansa.
    Ja samo mislim da bi ti postupci trebali biti naš izbor. Na njima je da ih odrade kao dio svog posla, i to što je moguće bolje.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj LO prvotno napisa
    Hiperstimulacije nije bilo već je dr, rekao da su mi jajnici jednostavno natrpani i puni folikula.
    .
    ... ovo nikako ne kužim :?

a prirodnjak , kako cure kažu , možeš samo dobiti

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da... očito su razne kombinacije.... baš nema pravila. Ja, izgleda stvaram maaaaalo više folikula (reko bi dr.Vlaisavljević: "O, ovo je jaaaaako dobro") svaki ciklus pa se ne bojim prirodnjaka.
    A jajna stanica ko jajna stanica, živi svoj život, a ti se frigaj. Na zadnjoj stimulaciji imala sam ih 7 vani. Zovem da provjerim kako stvari stoje, a sestra kaže da nije dobro. Ostala sam bez teksta :shock:. I tko zna kako bi se dalje ponašala da se nije ispravila i rekla da nalaz MM nije dobar.... :shock: :shock: Više jajne stanice nisu ni bile bitne.
    A ishod cijele priče... dvije 8stanične koje su se počele dijelit tek sutradan, MM još diše, moja odluka da ipak idem još jednom za ZG prije Maribora na prirodnjak ..... i višak smilića na ovom postu.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

LO, toplo ti preporučujem pokušaj iz prirodnog ciklusa dok čekaš stimulaciju.
    Ja sam bila na stimulaciji u 4.mjesecu, trenutno sam u prirodnom, a ako ne uspije...opet ću na stimulaciju na jesen.
    Meni je velika stavka to što ne čekam, tj. radim nešto po pitanju bebe. Jednostavno ne bi mogla podnjeti da cijelo ljeto čekam jesen. Nikako! Zato sam se i odlučila na prirodnjak.
    Ako ništa drugo, bit ću mirne duše i imati više pokušaja (ako idem po zakonu velikih brojeva )

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I meni je jednom doktor rekao da mi se ne isplati pokušavati u prirodnom ciklusu. To mi je se činilo sasvim logičnim, jer sam uvijek imala 18-20 stanica (bez hiperstimulacije i s relativno malo hormona), od toga 2-3 oplođene mikroinjekcijom. Do blastica nikad nismo stigli.
    Slažem se da s prirodnjakom ne možeš ništa izgubiti. No iako nema stimulacije, tu je čekanje, ultrazvuci, utrogestani, i ona luđačka 2 tjedna nakon transfera. A ponekad i odmor od postupaka pomaže (Meni je pomogao)
    Moram probati jer to dugujem samoj sebi da mi savjest i srce bude na miru.
    Mislim da je to kako se ti osjećaš važnije od vih lječničkih savijeta i naših iskustava.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

bila sam u 5. mjesecu na dugom protokolu. suma sumarum 32 gonala i 8 menopura + 25 decapeptyla. samo 5 folikula (low responder), punktirao 2, 2 js, obe oplodjene, vracene 3 dan, biokemijska.

zbog ovog jada od zakona na pomolu strah me je iti pomisliti kako ce izgledati moj put do bebice. sad trebam cekati 6 mjeseci do slijedeceg stimuliranog, vjerojatno ce to biti cetrotide.

zanima me mogu li npr. u 9. mjesecu na prirodnjak? da li to mora biti cisti prirodnjak ili moze biti klomifenski/femarski?

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja mislim da možeš, a u "čisti" prirodni možeš odmah nakon stimulacije, eto moje skromno mišljenje.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nakon neuspjelog stimuliranog išli smo odmah u prirodnjak
    preduvjeti gotovo nikakvi, tanak endo, folikul 16mm... i eno je, ima 7 mjeseci i koluta se po podu

Pinky, možda ipak skroz prirodni, da se tijelo malo očisti od hormona...

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

ja imam mikrocistične jajnike (možda pcos) i hipotireozu
    i trebala bi biti na dabrostonima od 15-27 dc
    da li se meni isplati ići na prirodni icsi ? (zbom mm spermiograma mora biti icsi)
    ima možda netko tko je išao na prirodne s tim dijagnozama ?

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mozes....ja tako radim. Iza stimuliranog odmah u prirodnjak.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Evo ja za sada imam iskustvo samo IVF u prirodnom ciklusu, prošli mjesec sam imala 1 nije uspjelo al idem dalje sa prirodnim. U pravilu za prirodni IVF najvažnije je stvar da imaš ovulaciju redovito i naravno strpljenje doktora jer ja npr. imam ovulaciju 19 dan. Stvarno kad vidim šta cure prolaze u stimuliranom ovo je ništa nema lijekova, nema boli jer je punkcija većinom jednog folikula.U pravilu bitno je da doktor zna otprilike kakvi su tvoji ciklusi zbog štoperice koja se ipak mora dati na vrijeme zbog zrelosti stanice ( ja sam je dobila na 16 mm i bilo je ok rekao biolog odlična stanica). Evo ja sam jučer trebala dobit štopericu pa u četvrtak na punkciju ali nema mi tko raditi punkciju u četvrtak ne rade tak da ću idući njesec opet na novi prirodni. Ja idem u privatnu kliniku i to mi je financijski izdržljivo naspram cijena drugih postupaka.
    Mislim da bi svatko trebao pokušati jer ne može ništa previše izgubiti!!

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj ines31 prvotno napisa
    Evo ja za sada imam iskustvo samo IVF u prirodnom ciklusu, prošli mjesec sam imala 1 nije uspjelo al idem dalje sa prirodnim. U pravilu za prirodni IVF najvažnije je stvar da imaš ovulaciju redovito i naravno strpljenje doktora jer ja npr. imam ovulaciju 19 dan. Stvarno kad vidim šta cure prolaze u stimuliranom ovo je ništa nema lijekova, nema boli jer je punkcija većinom jednog folikula.U pravilu bitno je da doktor zna otprilike kakvi su tvoji ciklusi zbog štoperice koja se ipak mora dati na vrijeme zbog zrelosti stanice ( ja sam je dobila na 16 mm i bilo je ok rekao biolog odlična stanica). Evo ja sam jučer trebala dobit štopericu pa u četvrtak na punkciju ali nema mi tko raditi punkciju u četvrtak ne rade tak da ću idući njesec opet na novi prirodni. Ja idem u privatnu kliniku i to mi je financijski izdržljivo naspram cijena drugih postupaka.
    Mislim da bi svatko trebao pokušati jer ne može ništa previše izgubiti!!
    ines hvala
    htjela sam da mi se jave možda neke cure koje nemaju baš uredne cikluse ... ili to je samo rezervirano za uredne cikluse ?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nina nisam uopće vidjela tvoj post sory, mislim da sve znaš što se tiče mene sa foruma MPO!
    Ali moje mišljenje je da to nije rezervirano samo za one koje imaju školsku ovulaciju!!!!!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

konzultirala sam mog dr. i savjetovao je da odmorim bar 2 ciklusa. znaci mogla bih u 8. ali necu jer bas hocu gustat 8. mjesec, kupat se, druziti sa frendovima,pa cu u 9. ali to ce biti ili klomifenski ili femarski ciklus.

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj nina1 prvotno napisa
    ja imam mikrocistične jajnike (možda pcos) i hipotireozu
    i trebala bi biti na dabrostonima od 15-27 dc
    da li se meni isplati ići na prirodni icsi ? (zbom mm spermiograma mora biti icsi)
    ima možda netko tko je išao na prirodne s tim dijagnozama ?
    nema nitko tko bi mi mogao dati savjet iz iskustva ?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •