Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 83

Tema: DANAS HRVATSKA UŽIVO-HTV 1 U 16.15

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno DANAS HRVATSKA UŽIVO-HTV 1 U 16.15

Na HRT 1 Hrvatska uživo-danas gostuje naša Gost1

tema:
    Nakon 30 godina na pomolu je novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.
    Udruge tvrde: još je restriktivniji od sadašnjeg

ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

neću propustiti pogledati!

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

za nas koji nismo u mogućnosti gledati.....

je li može sažetak, samo kratki?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da ću to uspjeti pogledati :D

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Biti ce i nasa Tikica!!!!!! :D :D :D

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo ga .... daj boze da nesto uspijemo

200 000 parova ceka....

darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jel netko snima možda?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja od nervoze ne mogu ni gledati nemam na sto snimiti

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Gledala i ne mogu vjerovati;
    Golem ili kako li se već zove je par puta rekao da će se zamrzavati zigote, a ne embriji, pa tko je ovdje lud, zigota je oplođena jajna stanica :? :?

Biene avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Došla na kraj razgovora.
    Gost1
    Sve je na saborskim zastupnicima :/

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

mislim da nije baš dobro prošlo ...
    prilog je bio ok međutim g. Golem je sve preokrenuo
    ja sam čitala nacrt zakona, nigdje se ne spomnje 6 postupaka ...
    da li sam ja to nešto krivo pročitala ili su išle neke izmjene ? :?

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Karmen

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj runi prvotno napisa
    Golem ili kako li se već zove je par puta rekao da će se zamrzavati zigote, a ne embriji, pa tko je ovdje lud, zigota je oplođena jajna stanica :? :?
    je ... rekao je zigote ... nije rekao oocite

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pa ako je sad sve na saborskim zastupnicima možda zakon i ne prođe. Koliko sam ja danas shvatila iz novina HSLS je protiv zakona i SDP. Znaći da HDZ nikako ne može imati većinu. Nadam se samo da će zastupnici biti dosljedni sebi i glasati kako su najavili

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja nisam uspjela sve uhvatiti došla sam tamam pred kraj čula kako je gospodin iz ministarstva rekao kako se neće zamrzavati zameci naravno zbog manipulacija nego samo spermiji i j. stanice i kako se te uspješno obavlja svugdje u Zapadnom Svijetu, ne znam od kud mu taj podatak, naravno voditelj pojma nije imao kako to nije točno pa je njemu to izgledalo kao sasvim prihvatljivo riješenje

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Golem je bio jaaaakoooo uvjerljiv

Karmen i Tihana

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj nina1 prvotno napisa
    da,da ne znam tko je tu lud

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj Zeljka33 prvotno napisa
    Golem je bio jaaaakoooo uvjerljiv
    Karmen i Tihana ...hvala

TinkiVinki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I mene su zbunile ove zigote... Ako je oplođena jajna stanica-onda je i to embrij, zar ne?
    Uvijek pričamo kome je kakav embrij vraćen - dvostanični, četverostanični,..., morula, blastica... Ali to je sve embrij?!?! :?
    Ili je embrij tek nakon nekog broja stanica?! Ne kužim...
    I šteta što se nije dotaklo onog ograničavanja na 3 stanice...

Tikica, Gost1

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

prema gospodinu tajniku ispada da će biti plaćeno 6 pokušaja i kao komisija će odrediti da li je žena pogodna za trudnoću (nema ograničenja za 38 g.)...samo me zanima na osnovu čega će komisija zaključiti da li je netko spreman ili ne :?
    a neznam gdje u hr postoji oprema za zamrzavanje js (ili možda ipak zigote !? :? )

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je nakon odgledane emisije ostala "knedla u grlu" - čini mi se da su gosti ionako izgovorili sve ovo o čemu mi danima pišemo i raspravljamo, a i voditelj je poprilično brzo upriličio kraj bez nekog zaključka, uz ono znano "saborski zastupnici će o svemu odlučiti".
    Državni tajnik govori čak da je ovo bolji zakon od starijeg?! I to prezentirajući 6 postupaka koje će "netko po procjeni povjerenstava od liječnika i psihologa odrediti možda do 42 godine za neku ženu, a za neku će to ženu biti puno manje" (dok ih je u starom zakonu bilo 3). A 6 ih je jer je dokazano da je svaka daljnja stimulacija štetna?! Pa naravno da govori o stimulacijama kad se zabranjuje zamrzavanje embrija?! Meni se čini da je sve ovo vrtnja u krug koja nekome itekako odgovara, i to vrtnja na liniji: 6 stimulacija-jer neće biti zamrzavanja-donacije stanica i spermija-jer će donacije biti neanonimne (pa će ih samim time biti znatno manje).
    Ja sam na žalost uvjerena da će ovaj zakon itekako proći u Saboru upravo jer se gore navedeni elementi itekako oslanjaju jedan na drugog i ukidanjem bilo kojeg od njega cjelokupna ova teorija bi se trebala mijenjati... uz eventualnu ogradu za parove koji nisu u braku. Ali to je ionako manji problem cijele ove priče iz kojeg ćemo se mi, kako netko reče, u našem duhu ionako znati snaći...

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj nina1 prvotno napisa
    Jel' da je, već sam mislila da ludim (ipak je kraj nastave),
    ipak mi se čini da on nema pojma o čemu priča, što je zigota, a što embrij, gameta...

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Zigota =

Jajašce oplođeno spermijem prije nego se počelo dijeliti i rasti.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I da, slažem se da je Golem bio jaaako uvjerljiv.... na žalost pomislila sam da nismo u MPO priči, povjerovala bih sve što govori i da je potpuno u pravu... To i jest zamka jer ljudi ne znaju cjelokupan proces, a mnogo njih niti osnovne pojmove u biologiji

TinkiVinki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Zigota =

I u čem je onda fora?!?! Opet mogu odmrznuti (samo s manje uspjeha) i staviti zigotu u inkubator do stadija embrija i opet su na istom?! Hoću reći ako je do manipulacije, opet se može manipulirati,samo se zeznu parovi da im se smanji uspjeh FET-a!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj andream prvotno napisa
    I da, slažem se da je Golem bio jaaako uvjerljiv.... na žalost pomislila sam da nismo u MPO priči, povjerovala bih sve što govori i da je potpuno u pravu... To i jest zamka jer ljudi ne znaju cjelokupan proces, a mnogo njih niti osnovne pojmove u biologiji
    x

Tužna sam

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Izgleda da ce biti kao u Njemackoj (Jelena to sigurno bolje zna) gdje se zamrzavaju tzv.impregnirane js tj. 16-20h nakon oplodnje dok su jos vidljive "muska" i "zenska" jezgra.Tako je i u Svicarskoj.
    Kako god, sada sam optimisticnija da zakon nece proci bas samo tako, ipak ce biti gusto u Saboru i oni sada izlaze s novim rjesenjima.
    Tikica i Karmen, puuuno hvala.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Jedno je zamrznuti gamete ( jajne stanice i spermije),
    a drugo je zamrzavanje oplođenih jajnih stanica tj. zigota ( koje se još ne dijele, jer navodno prvo dijeljenje je nakon 30 sati i tada zigota postaje embrij). Po meni ili on ne zna što priča ili mi je nešto promaklo. Zamrznuti zigotu ili embrij je razlika, ali puno manja od zamrzavanja samih gameta.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

x

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj pirica prvotno napisa
    x
    baš tako!

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

x

gost1, tikica hvala vam

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa
    x

gost1, tikica hvala vam
    x

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj TinkiVinki prvotno napisa
    Zigota =

I u čem je onda fora?!?! Opet mogu odmrznuti (samo s manje uspjeha) i staviti zigotu u inkubator do stadija embrija i opet su na istom?! Hoću reći ako je do manipulacije, opet se može manipulirati,samo se zeznu parovi da im se smanji uspjeh FET-a!
    pretpostavljam da je fora da će se onda ipak zarmzavati ta početna faza, kao i njemačkoj, za razliku od italije, di je to zabranjeno skroz ?

TinkiVinki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Citiraj TinkiVinki prvotno napisa
    Zigota =

pretpostavljam da je fora da će se onda ipak zarmzavati ta početna faza, kao i njemačkoj, za razliku od italije, di je to zabranjeno skroz ?
    Pa izgleda... Ali ne vidim onda poantu - time mogu samo malo zakomplicirati manipulacije, a puno zakomplicirati parovima jer zigote se puno neuspješnije odmrzavaju od embrija...
    Zapravo onda time ne dobivaju ništa od ovog što tvrde da je razlog toj stavci, a jedini razlog onda ostaje "vjetar s Kaptola"

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nakon pogledanog priloga osjećala sam potrebu obratiti se gospodinu Golemu....i nećete vjerovati... odmah dobila odgovor na pitanje o zamrzavanju ZIGOTE.
    Kopiram odgovor:

Poštovana,

vjerujem da postoje mnoge zablude i nejasnoće ma koliko se mi trudili sve pokušati javno prikazati
    te mi je zbog toga iskreno žao. Naime, prijedlog zakona prokomentiran je s stručnjacima koji se bave
    upravo postupcima začeća medicinskom oplodnjom od kojih imamo uvjeravanja, a što su i rezultati u
    svijetu, da danas zamrzavanje zametaka uopće nije uvijet za uspješnost postupka jer se suvremenim
    metodama isto pa negdje i bolji rezultati postupaka dobivaju na razini zigota. Zigote su oplođene
    jajne stanice - dakle stanice - koje nisu zametak već oplođene stanice, a koje zakon omogućava u toj
    fazi pohranjivati i tijekom postupka i za budući moguću upotrebu. Bitno je pri tome da nije došlo do
    diobe stanične jezgre jer tada stanica postaje zametak. U tim postupcima dakle nije potrebno ponovno
    izlaganje majki hormonskim terapijama i sl. Dakle, prema uputama stručnjaka izrađen je ovaj
    prijedlog za koji vjerujemo da će i Vama i mnogima omogućiti uz najmanje traume doći do željenog
    cilja. Isto tako prema prijeldogu zakona izraditi će se i pravilnik HZZO-a koji će omogućiti veći
    broj pokušaja na račun HZZO-a od postojećeg. Kako bi smanjili mogućnosti nesporazuma, na web
    stranicama ministarstva nalazi se prijedlog zakona da svima bude dostupan.

Želim i Vama Vašoj obitelji zdravlja i sreću u Vašim nastojanjima.

dr.Golem

:?

nina1 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008
    1,010

Početno

Citiraj Gabi prvotno napisa
    Nakon pogledanog priloga osjećala sam potrebu obratiti se gospodinu Golemu....i nećete vjerovati... odmah dobila odgovor na pitanje o zamrzavanju ZIGOTE.
    Kopiram odgovor:

Poštovana,

vjerujem da postoje mnoge zablude i nejasnoće ma koliko se mi trudili sve pokušati javno prikazati
    te mi je zbog toga iskreno žao. Naime, prijedlog zakona prokomentiran je s stručnjacima koji se bave
    upravo postupcima začeća medicinskom oplodnjom od kojih imamo uvjeravanja, a što su i rezultati u
    svijetu, da danas zamrzavanje zametaka uopće nije uvijet za uspješnost postupka jer se suvremenim
    metodama isto pa negdje i bolji rezultati postupaka dobivaju na razini zigota. Zigote su oplođene
    jajne stanice - dakle stanice - koje nisu zametak već oplođene stanice, a koje zakon omogućava u toj
    fazi pohranjivati i tijekom postupka i za budući moguću upotrebu. Bitno je pri tome da nije došlo do
    diobe stanične jezgre jer tada stanica postaje zametak. U tim postupcima dakle nije potrebno ponovno
    izlaganje majki hormonskim terapijama i sl. Dakle, prema uputama stručnjaka izrađen je ovaj
    prijedlog za koji vjerujemo da će i Vama i mnogima omogućiti uz najmanje traume doći do željenog
    cilja. Isto tako prema prijeldogu zakona izraditi će se i pravilnik HZZO-a koji će omogućiti veći
    broj pokušaja na račun HZZO-a od postojećeg. Kako bi smanjili mogućnosti nesporazuma, na web

dr.Golem

:? ja sad više ne kužim ništa.... kaj postoji novi prijedlog zakona ???
    kaj sam ja čorava ??? :? :? :?

ZAUZETA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pa, meni se to čini sasvim ok. Izgleda joj jedna tipična doktorska fora - ma što ja vama imam suviše objašnjavati, vi samo mene slušajte!! Kao da nas se to ne tiče, nego neznam koga

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Super da je odgovorio ali imam tisucu :? nad glavom jer u prijedlogu ne vidim da se igdje spominje zamrzavanje zigota.I bas nigdje nisam vidjela da je FET s njima uspjesniji, pa u masu klinika zamrzavaju samo blastice.I oni se nama kao toliko trude nesto pojasniti.........Ako je istina ovo da su doktori pristali na to onda mi je konacno jasno zasto se ne javljaju.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nista vise ne kuzim, totalni kupus od zakona. :?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kaj on brije? I kaj onda s tom zigotom??? Kud se to onda metne? Objasnite meni neukoj, bila sam na samo preko nekoliko IVF-ova i FET-ova, ali kad je to bilo na biologiji očito nisam bila u školi.
    I da, drugo pitanje, netko iz Ministarstva se udostojio odgovoriti na mail? Pa to je veliki napredak za čovječanstvo. Nisam ironična. Mrtva ozbiljna.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Gabi prvotno napisa
    Kopiram odgovor:

Poštovana,

dr.Golem

ali u zakonu u čl. 15. st. 1. stoji "u postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najvise tri jajne stanice dobivene u jednom postupku"
    ako se mogu oploditi samo tri, i vratiti tri embrija, onda se ostatak ne moze oploditi i u fazi zigote zamrznuti jer zakon izricito propisuje da se mogu oploditi samo 3 stanice. dakle, do tih zigota ne moze ni doci jer se preostale stanice ne smiju oploditi. čl. 15. st. 4. kaze da se visak preostalih spolnih stanica moze pohraniti.
    pa onda njegov odgovor bas nema uporista u prijedlogu zakona.

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Joj, koji kupus! :shock:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Očito su napravili onu nedorečenost članka 15. da omoguće zamrzavanje toga - zigota tj. predembrija što je mogjuće prema njem. zakonu, jednom od tri najkontroverznija - talijanski, njem. i naš, di bi onda naš bio sličan njemačkom, ali ipak za neki promil liberalniji od talijanskog.

Jelena - help, jesam dobro shvatila kako to ide u Njemačkoj?

Ovo da su dobili uvjeravanja od stručnjaka da su smrzlići nebitni - apsolutno ne vjerujem. Nisam gledala prilog, ali po svemu što pišete i po brzini komunikacije ispada da je dr.? Golem dobar komunikator...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vjerojatno žele omogućiti trostruki tulup - da vuk bude sit (konzervativne struje) i koza (pacijenti) cijela... Ali, teško to tako ide... Na razini percepcije izgleda da im uspijeva .

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni se čini da se ovdje netko "igra" i sa zakonom i sa strukom.

Iz Sabora će izlaziti "umotane" rečenice koje će značiti jedno, a zakonom će biti tumačene kao nešto sasvim drugom.
    Svaki zakon ima "rupu" i u svakom zakonu postoje alternative da ga se pobije ili drugačije tumači odnosno shvati, točnije svaki čl. zakona.
    Npr. nekim člankom je nešto propisano i dorečeno od A do Ž, ali onda ispod njega stoji članak koji se može okrenuti tako da pobija potonji članak.
    U pravosuđu sam ja, jasne su meni mnoge stvari

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lorien prvotno napisa
    ali u zakonu u čl. 15. st. 1. stoji "u postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najvise tri jajne stanice dobivene u jednom postupku"
    ako se mogu oploditi samo tri, i vratiti tri embrija, onda se ostatak ne moze oploditi i u fazi zigote zamrznuti jer zakon izricito propisuje da se mogu oploditi samo 3 stanice. dakle, do tih zigota ne moze ni doci jer se preostale stanice ne smiju oploditi. čl. 15. st. 4. kaze da se visak preostalih spolnih stanica moze pohraniti.
    pa onda njegov odgovor bas nema uporista u prijedlogu zakona.
    Možda misli, pretpostavljam, da se izbjegne vraćanje tri oplođene js pa se onda u fazi zigote jedna zamrzne, druge dvije vrate. Ili misli ako žena ima HS pa se onda zigote zamrznu i vrate. Sad bi trebalo nekog stručnaka MPO konzultirati kolika je pak uspješnost toga i di se to (osim u Njemačkoj) radi tj. je li to preporučena praksa IVF postupaka diljem Evrope (pretpostavljam da nije). Moram reći da im se taktika ne čini loša -prvo paf za zakonom, skretanje percepcije laičke javnosti na donaciju i na kloniranje, pa onda iskoči svaku malo nešto - em šest postupaka, em zamrzavanje zigota, ono komunikacijska zapreka za preskakati svaku malo par ekselans - pa malo zakon, pa malo podzakonski akt di će bit sve super, rosy picture, i sl, baš idu za zavarat protivnika pa hop na jedno polje pa hop na drugo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Užasno mi se teško to čini za izmenadžirat komunikacijski iz ove manjinske pozicije, to hoću reći...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

mislim da nazalost ovdje nema rupe. osim ako neki dr kaze da je stanica i zigota isto. nisam medicinske struke, no sjecam se ipak neceg iz biologije. prema ovome "samo tri stanice se smiju oploditi" nema velike dvojbe. ako je zigota oplodjena stanica, a smiju se oploditi samo tri, onda nema oplodjivanja vise od 3 stanice i zamrzavanja zigota. jer bi onda u zakonu moralo pisati tipa "mogu se oploditi sve stanice, ali se samo tri mogu ostaviti da se dijele, dok se preostale moraju zamrznuti prije nego sto se pocnu dijeliti". mozda malo strucnijim medicinskim rjecnikom.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Užasno mi se teško to čini za izmenadžirat komunikacijski iz ove manjinske pozicije, to hoću reći...
    slazem se

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Možda misli, pretpostavljam, da se izbjegne vraćanje tri oplođene js pa se onda u fazi zigote jedna zamrzne, druge dvije vrate. Ili misli ako žena ima HS pa se onda zigote zamrznu i vrate.

Mozda je mislio i na to. Ali pretpostavljam da bi biolozi ipak ako mogu vratiti 3 embrija pokusali sve tri stanice oploditi i vidjeti kako ce se razvijati.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •