Gabi prvotno napisa
Nakon pogledanog priloga osjećala sam potrebu obratiti se gospodinu Golemu....i nećete vjerovati... odmah dobila odgovor na pitanje o zamrzavanju ZIGOTE.
Kopiram odgovor:
Poštovana,
vjerujem da postoje mnoge zablude i nejasnoće ma koliko se mi trudili sve pokušati javno prikazati
te mi je zbog toga iskreno žao. Naime, prijedlog zakona prokomentiran je s stručnjacima koji se bave
upravo postupcima začeća medicinskom oplodnjom od kojih imamo uvjeravanja, a što su i rezultati u
svijetu, da danas zamrzavanje zametaka uopće nije uvijet za uspješnost postupka jer se suvremenim
metodama isto pa negdje i bolji rezultati postupaka dobivaju na razini zigota. Zigote su oplođene
jajne stanice - dakle stanice - koje nisu zametak već oplođene stanice, a koje zakon omogućava u toj
fazi pohranjivati i tijekom postupka i za budući moguću upotrebu. Bitno je pri tome da nije došlo do
diobe stanične jezgre jer tada stanica postaje zametak. U tim postupcima dakle nije potrebno ponovno
izlaganje majki hormonskim terapijama i sl. Dakle, prema uputama stručnjaka izrađen je ovaj
prijedlog za koji vjerujemo da će i Vama i mnogima omogućiti uz najmanje traume doći do željenog
cilja. Isto tako prema prijeldogu zakona izraditi će se i pravilnik HZZO-a koji će omogućiti veći
broj pokušaja na račun HZZO-a od postojećeg. Kako bi smanjili mogućnosti nesporazuma, na web
stranicama ministarstva nalazi se prijedlog zakona da svima bude dostupan.
Želim i Vama Vašoj obitelji zdravlja i sreću u Vašim nastojanjima.
dr.Golem
:?