Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 83

Tema: Osobna odgovornost u propariganju PP-a

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Osobna odgovornost u propariganju PP-a

Drage moje,
    nedavno mi je rodila frendica koju sam uvela u razmišljanje o prirodnom pristupu. Naravno da je nakon knjiga i informacija o tome koliko se kod nas bolnički porodi razlikuju od prirodnih, i sama poželjela iskusiti nešto čim bliže idejama o kojima smo pričale.

A sad slijedi ali... dogodilo se da je upala u bolnički "žrvanj" i nakon niza stvarno nepotrebnih intervencija završila na cr-u. Dakako, sad je ljuta i povrijeđena, jer joj se dogodilo upravo ono što nije željela (ovo nije još jedan topic protiv cr-a pa vas molim da to ne potežete).

Ne ulazeći u ne/opravdanost postupaka, meni je sad jako teško što sam joj uopće išta išla govoriti o mogućnostima pp-a, jer mislim da bi danas bila puno zadovoljnija i sretnija, ne znajući što je "propustila".

Koliko smo odgovorni za propagiranje prirodnih prostupa u okolnostima koje to ne omogućavaju?

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kako MM kaze : pazi sta govoris da te ne bi poslije netko krivio.

cuj ja uvijek kako se kaze ubacim bubu u uho. ako se osoba dalje interesira pruzim joj informacije koje imam, a najvise ustvari pricam o svom iskustvu ako ga imam u necemu, BEZ nagovaranja ili neceg slicnog, jer da tako napravim moglo bi me se prozvati na odgovornost, a mogla bih i ja sebe. uvijek mi je zao ako nesto ispadne lose i to je normalno, ali ne treba se kriviti ako je onako kako sam gore napisala. uvijek zelimo najbolje drugima ali krajnji ishod nije u nasim rukama. samo bez ikakve prisile.

moja frendica kad je cula da sam rodila u varazdinu pitala me o tome, ja sam joj rekla sta je bilo i zena je odlucila isto tako napraviti tj za pocetak imati jos djece i onda roditi tamo. da je sta bilo drugacije bilo bi mi jako zao ali ne bih se krivila.

to je moje misljenje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije bila dovoljno pripremljena
    trebala je 'obranu' od bolničkog žrvnja
    taj dio je falio

ti si joj rekla istinu koju bi saznala prije ili kasnije: kako bi porod trebao izgledati
    u tome nema ništa loše
    i ona se sa punim pravom ljuti na bolnički tretman
    sad zna da su njihove intervencije bile okidač prblema koji su doveli do CR-a
    onako bi možda krivila sebe

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Shvaćam tvoj tok svijesti i razloge koji su te doveli do razmišljanja o osobnoj odgovornosti vezanoj za propagiranje prirodnog poroda, no meni tu nema dvojbe.

Govorenje istine i realnog činjenjičnog stanja, pogotovo u dobroj vjeri, ne čini nas odgovornim jer mi nismo i ne možemo biti odgovorne za postupke drugih ljudi, kao niti za njihove akcije (mislim na bolničko osoblje)

No, sad zna i za drugu trudnoću će sigurno uspjeti obraniti od bolničkog "žvrnja".

Dobra stvar u svemu može biti da smo dobile još jednu osobu koja će širiti svijest o prirodnoj prednosti prirodnog poroda

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Što više pričam ženama/curama oko sebe o prirodnom načinu vođenja trudnoče i porodu, to me više gledaju ko luđakinju :?
    Zgrozila sam se kad sam nekidan pričala sa par cura od 22-23 godine, i one uopče ne poznaju koncept PP-a...priča je počela od zahvata cerklaže i mojeg apsolutnog protivljenja istom, a one blenule ko telad, govore da zar sam ja poludila i ne slušam doktore??? Kao, dijete je najvažnije, i tim što želim što manje interventnu trudnoču možda škodim djetetu, a da ne govorim koliko je zgrožena moja svekrva...ona bi me najradije spakirala u Petrovu i donosila mi juhu svaki dan i još mi govori da moram naglasiti doktorici da sam apsolutno za CR :shock: al što joj više imam govorit, samo klimam glavom a-ha...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj stanam prvotno napisa
    kako MM kaze : pazi sta govoris da te ne bi poslije netko krivio.

cuj ja uvijek kako se kaze ubacim bubu u uho. ako se osoba dalje interesira pruzim joj informacije koje imam, a najvise ustvari pricam o svom iskustvu ako ga imam u necemu, BEZ nagovaranja ili neceg slicnog, jer da tako napravim moglo bi me se prozvati na odgovornost, a mogla bih i ja sebe. uvijek mi je zao ako nesto ispadne lose i to je normalno, ali ne treba se kriviti ako je onako kako sam gore napisala. uvijek zelimo najbolje drugima ali krajnji ishod nije u nasim rukama. samo bez ikakve prisile.
    Pa znaš da ja nisam od onih koji nagovaraju druge na bilo što
    Većina mojih savjeta išla je u smjeru da se sama informira i odluči. Jedan od razloga je bio što meni nitko nikad nije pristupio i natuknuo da postoje razne mogućnosti. Uvijek mi bude žao što sam većinu toga po pitanju trudnoće i poroda morala isprobati sama na svojoj koži. Bez ikakvih prethodnih informacija.

A onda se dogodi ovako nešto i pomislim da mi je jasno zašto se nitko ne želi miješati... kad je tako teško ići kontra neke struje. Zato razmišljam je li bolje šutjeti i ne pokušavati "pomoći". Mislim da bi ona bila puno zadovoljnija svojim porodom kad ne bi znala da je moglo drugačije. A opet, ako bi saznala iz drugog izvora, onda bih ja bila među onima koji su šutili (što pak zamjeram svojoj okolini).

Ovo mi se čini kao no win situacija.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Aha, još jedna interesantna stvar. Kad je njm nazvao moga i rekao mu okolnosti primitka u bolnicu, ja sam uzdahnula i rekla mu što očekujem da će se dogoditi. Kasnije je mm došao u nevjerici, nakon što mu je prijatelj opisao kako je došlo do cr-a, i rekao da sam od riječi do riječi pogodila kako se dogodilo. Mislim da je tada napokon stvarno shvatio zašto više nikad ne bih mogla roditi u (hrvatskoj) bolnici.

Nevjerojatno mi je kako se unatoč tolikoj predvidljivosti može vrlo malo napraviti da rodilja izbjegne klasične scenarije

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Selim na porode.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    A onda se dogodi ovako nešto i pomislim da mi je jasno zašto se nitko ne želi miješati... kad je tako teško ići kontra neke struje. Zato razmišljam je li bolje šutjeti i ne pokušavati "pomoći". Mislim da bi ona bila puno zadovoljnija svojim porodom kad ne bi znala da je moglo drugačije. A opet, ako bi saznala iz drugog izvora, onda bih ja bila među onima koji su šutili (što pak zamjeram svojoj okolini).

Ovo mi se čini kao no win situacija.
    Za tvoju je prijateljicu sigurno istina da bi bila zadovoljnija da nije znala da može i drugačije. Ali, mislim da te to ne mora spriječiti da nekom drugom u najboljoj namjeri preneseš neke informacije, jer možda to i neće biti toliko bitno. Hoću reći, ja sam rodila na anti-roda način (inducirani porod, epi, the whole package), pa sam tek mnogo nakon poroda, ovdje na ovom forumu, shvatila da stvari mogu biti drugačije, ali me to nije naknadno deprimiralo, uopće.
    Ali vjerojatno je to moja spsecifičnost, budući nisam od poroda očekivala ništa osim žive i zdrave bebe i sebe. Valjda zato. Sad mi je drago znati da se sve to može i drugačije, možda ću se na eventualnom drugom porodu zauzeti više za neke stvari kojima sebi mogu olakšati (npr. ne ležeći položaj pri izgonu), možda i ne, jer, ponavljam, nije mi to toliko bitno.
    Ali svijet je pun žena kojima je baš sam porod važan, možda nisu ni svjesne opcija koje imaju (čak i u HR rodilištima ima nekih pomaka, zar ne), tako da mislim da ne možeš ništa loše učiniti ako nekoga "poguraš" u tom smjeru, ne namećući ništa, samo nudeći informaciju

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Zar ne bi trebalo biti u ljudskoj prirodi želja da se pomogne, obrazloži, uputi, savjetuje dugo ljudsko biće o situaciji koju je čovjek prošao i što je iz nje naučio?
    Mislim da na taj način treba shvatiti bilo kakva obrazlaganja u vezi poroda.
    Barem ih ja tako shvaćam. Ozbiljne, educirane i argumentirane savjete rado prihvaćam, ali pritom moram biti svjesna da stvari nekad zaista krenu putem koji nitko nije mogao predvidjeti niti planirati. Neke su situacije izvan ljudskog dosega.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Nao Noa prvotno napisa
    Zar ne bi trebalo biti u ljudskoj prirodi želja da se pomogne, obrazloži, uputi, savjetuje dugo ljudsko biće o situaciji koju je čovjek prošao i što je iz nje naučio?
    Mislim da na taj način treba shvatiti bilo kakva obrazlaganja u vezi poroda.
    Barem ih ja tako shvaćam. Ozbiljne, educirane i argumentirane savjete rado prihvaćam, ali pritom moram biti svjesna da stvari nekad zaista krenu putem koji nitko nije mogao predvidjeti niti planirati. Neke su situacije izvan ljudskog dosega.
    x

Nadodala bih da nismo doktori i nemožemo znati kakvo je zdravstveno stanje pojedine rodilje i koji su rizici. MM-ova poznanica je umrla na porodu zbog visokog tlaka. Zamisli da si prije poroda osobu koja ima visoki tlak ili šećer savjetovao da odbije sve intervencije i da se bori za prirodni porod i onda se takvo što dogodi Zato uistinu lijepo je savjetovati, pogotovo ako si educiran i imaš iskustva, ali isto treba dati do znanja toj osobi da se sama treba educirati i upoznati sa mogućim problemima kako bi mogla sama odlučiti što je najbolje za nju.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja se uvijek držim one stare da se u stvari koje mi nisu struka ne pačam.

Znači, mogu prenijeti svoje iskustvo u smislu - ja sam napravila tako i tako, no uvijek izričito napomenem da mi to nije struka (naročito kada komentiram nešto na forumu).

Propagirati i zagovarati nešto u što se zaista ne razumijem ne odobravam i ja bih osobno imala veliku grižnju savijesti da utječem na nečije mišljenje u smislu
    Zamisli da si prije poroda osobu koja ima visoki tlak ili šećer savjetovao da odbije sve intervencije i da se bori za prirodni porod
    pa da nešto krene po zlu.

Ima jako puno, nazovimo ih, nepromišljenih osoba koje informacije traže na nedovoljno stručnim mjestima i odluke onda baziraju na tim nepotpunim info.

Odlična stvar je razmjenjivati iskustva i dojmove - no, ja sam barem na forumu dosta oprezna i uvijek stavim disclaimer kada nešto savjetujem (da mi nije profesija).

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Meni je generalno nejasno to prepucavanje između onih koji veličaju carski od onih koje veličaju prirodni. Čak štoviše, puno su mi agresivnije one koje se zalažu za prirodni porod.

Da se razumijemo, osobno, voljela bih prirodni, iako se njega više bojim. Ako ne bude išlo ili bude indikacija, idemo na carski. Pripremam se i na jedan i na drugi. Ne isključujem ni jedno ni drugo, da ne bi bilo iznenađenja.

Meni nije jasna ta užasna potreba da se drugog uvjeri kako je njegovo razmišljanje krivo. Šta vas boli briga tko će ići kako... Kaži svoje mišljenje, iznesi svoje argumente, ali čemu ta napadanja i predbacivanja, suvišna uvjeravanja... Imam osjećaj da je tim ženama koje nameću drugima prirodni porod zapravo krivo što su ove druge, kao, prošle s manje muke, što li... ne želim znati... Pa ja svojim najbližim ne bi nametala izbor vrste poroda, a kamoli nepoznatim ženama na netu... svašta...

Što se tiče početnog posta, sori, ali ne kužim šta ona tebi ima predbacivati. Malo mi je navučena priča... ne kužim šta si ti, zapravo, predbacuješ? Kakve ti veze imaš s tijekom njenog poroda... i sama si napisala da je "čitala puno knjiga i da se informirala", prema tome... Očito da nije samo tebe uzela kao izvor informacija. Pa i da je, odluka je njena, ne tvoja. Koliko sam shvatila ona je izabrala varijantu da proba roditi doma ili...? Kako god, i dalje ne kužim kakve veze tvoji razgovori s njom imaju s njenim carskim rezom... Koliko čitam ovdje, ima divnih priča s poroda, ima groznih, ima onih koje su prvi put grozna iskustva imale, kasnije super, nitko ti ne može ništa garantirati niti se sve može predvidjeti, prema tome...

Pozdrav tvojoj prijateljici, neka se oporavi od šoka čim prije i uživa sa svojom bebicom...

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj karmazonka prvotno napisa

Da se razumijemo, osobno, voljela bih prirodni, iako se njega više bojim. Ako ne bude išlo ili bude indikacija, idemo na carski. Pripremam se i na jedan i na drugi. Ne isključujem ni jedno ni drugo, da ne bi bilo iznenađenja.
    to je pametno razmišljanje koje je meni pofalilo

ja sam bila zaluđena što prirodnijim porodom i uopće nisam sagledala mogućnost cr-a....a opet nisam se dovoljno pripremala za prirodni porod...samo sam znala da ga želim i malo istraživala po net-u ali kad sam stigla u bolnicu kao da su sve moje želje nestale... bolnički žrvanj me pojeo...ina kraju završila na cr-u i bila jako nesretna zbog toga...

a većina je komentirala ovako: da nisi bila zaluđena idejom prirodnog poroda, lijepo bi na dan termina išla na inducirani porod i rodila vaginalno, a ovako si prenjela čekajući prirodni porod, voda je pozelenila i završila si na cr-u jer se nisi mogla otvoriti...

e pa sad...ko je pametan??

u svakom slučaju, treba bit spreman na svaku varijantu!!!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

inducirani porod uduplava šansu za CR

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    zbog čega?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

NOT ANOTHER C-SECTION THREAD

Mislim da sam bila jasna: ovo nije topic za i protiv cr-a!!! Inače ću zamoliti moderatoricu da ga zatvori.

Topic je o osobnoj odgovornosti. Slijedom toga, zanima me što mislite kad počinje nagovaranje a prestaje informiranje? Treba li svako informiranje izbjegavati ako nije nešto što ste proživjele? Ako nam nešto i je struka, znači li to da znamo sve o dotičnom predmetu? Ako nam nešto nije struka, znači li to da nemamo pravo razgovarati o stvarima? Što je s literaturom (npr. Odentom) koja zagovara pojedine stvari neostvarive u našim okolnostima? Treba li je zanemariti? Treba li je drugima preporučiti kao korisnu ili im savjetovati da se njome ne zanose? I tome slično...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

A što skačeš? :?
    mene zanimaju argumenti te izjave
    zar to nije informiranje?
    kada nešto napišeš onda moraš obrazložiti odakle te informacije
    tako bar ja učinim kad su ozbiljne stvari u pitanju
    ili je sve ovo jedna velika zafrkancija?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nagovaranje počinje istom kad me i sugovornik počinje živcirati
    Što se tiče mene, ne smeta mi i ne vidim ničiju odgovornost osim prvenstveno svoju jer sa svojih xy godina ipak znam procijeniti koji ću savjet prihvatiti a koji odbiti i odlučiti je li pravi trenutak za provođenje nečeg ili nije. Tako da ne ja ne bih nikoga smatraka odgovornim za svoje postupke.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja kad pričam o o nekim svojim stavovima ili pokupljenim znanjima o prirodnom porodu, nikad to ne radim s ciljem da sugovornika uvjerim u nešto ili navedem na nekakvu akciju u tom smjeru. Razgovaram o tome kad mi se ukaže prilika na nivou iznošenja svog mišljenja i iskustva, razmišljanja, nedoumica. Pritom uvijek imam na umu da je moje znanje ipak vrlo manjkavo, i da je moje iskustvo meni vrlo vrijedno, a drugima vrijedno upravo kao - nečije iskustvo. Ne istina u kamenu zapisana. Mogu iznijeti informaciju o nečemu što se kod nas ne prakticira kao o ideji za razmišljanje ili razgovor. Recimo, potrudim se da se proširi informacija o drugačijim pristupima od ovdje uobičajenih. Ako se radi o pobijanju potrebe za rutinskim dripom, na primjer, reći ću što sam čitala, kakva razmišljanja postoje i kakva su moja odnosno što je ono što se meni čini logično. Ne želim propagirati i nadam se da nikad ne odem u takav pristup. Mislim da je to u našim okolnostima zaista osjetljivo i ne želim direktno nikoga navoditi ni na kakve odluke, nego mislim da treba pomalo širiti tu neku opću klimu u kojem će ideja prirodnog poroda postajati sve uobičajenija i u kojoj će ljudi nailaziti na nju kao dio opće kulture, recimo to tako. Ja sebe vidim kao jedno zrnce pijeska u stvaranju takve klime.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    zbog čega?
    nisi se otvarala kad je porod sam počeo
    a da si išla na indukciju bilo bi ti isto
    tijelo ti se zgrčilo i nije se htjelo otvoriti niti kad je bilo spremno a indukcija bi išla na nepsremno tijelo

čista logika

na net.hr bilo je o povećanju rizika za završetak poroda carskim rezom kod induciranih poroda, uduplo
    e sad ne mogu naći članak, ali sam naišla na ovo:
    naletjela sam i na ovo:
    http://www.plivamed.net/?section=sal...d_section=home

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

. Slijedom toga, zanima me što mislite kad počinje nagovaranje a prestaje informiranje? ...
    kad vidiš da te usogovrnik 'ne čuje' i da odbija dalje o tome pričati a ti nastavljaš

informiranje podrazumijeva da druga strana čuje , da prima informaciju
    propagadna je kad se informacije sipaju okolo bez potvrde da ih itko prima

sory na OT (post gore)

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

evo da i ja malo preispitam svoju savjest.
    fyi, radi se o istoj osobi iz argentinog post-a. željela bih napomenuti da je porod lijepo započeo, da je s mamom i bebom bilo sve u najboljem redu. a onda su ih totalno izdripirali i dalje je išla kaskada kako već i ide.

meni nije žao što smo joj pričale o fiziologiji poroda.

smatram da bi svaka žena trebala biti upoznata s fiziologijom normalnog porođaja, ali i mogućim intervencijama i njihovim posljedicama i prema tome raditi vlastite izbore koristeći zdrav razum.

ono gdje mi i nismo mogle napraviti puno je da ju osnažimo da ostvari porod kakav želi jer to je s jedne strane pitanje njene osobnosti, a s druge strane druženja s osobama koje su osnažene i koje su uspjele u bolničkim uvietima u hr ostvariti fiziološki normalan porod.

u jenoj stvari smatram da sam pogriješila, bacivši joj bubu u uho, bez da sam joj dovoljno dobro objasnila situaciju u našim rodilištima i naglasila koliko će se morati boriti s osobljem i koje će emotivne ucjene iskusiti.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

nije bila dovoljno pripremljena
    trebala je 'obranu' od bolničkog žrvnja
    taj dio je falio

ti si joj rekla istinu koju bi saznala prije ili kasnije: kako bi porod trebao izgledati
    u tome nema ništa loše
    i ona se sa punim pravom ljuti na bolnički tretman
    sad zna da su njihove intervencije bile okidač prblema koji su doveli do CR-a
    onako bi možda krivila sebe
    i još debeli x na ovo, pogotovo posljenju misao.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a kako ste vi, argenta i ench, baš toliko sigurne da je drip krivac za carski rez?
    i da bi sve išlo super da nije bilo dripa?
    samo zato što je porod lijepo počeo?

ne znam, buni me malo ta vaša stopostotna sigurnost s kojom komentirate porod.
    slažem se sa vertex, i ne vidim ništa sporno u tome da se priča o prirodnom porodu za koji mnogi/većina niti ne zna da postoji kao nekakva opcija, i da većina još uvijek vaginalni porod naziva prirodnim porodom.
    i sve je to u redu.
    ali, ta sigurnost bez imalo dvojbi mi nije nikako jasna :?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nisi se otvarala kad je porod sam počeo
    a da si išla na indukciju bilo bi ti isto
    tijelo ti se zgrčilo i nije se htjelo otvoriti niti kad je bilo spremno a indukcija bi išla na nepsremno tijelo

čista logika

na net.hr bilo je o povećanju rizika za završetak poroda carskim rezom kod induciranih poroda, uduplo
    e sad ne mogu naći članak, ali sam naišla na ovo:
    naletjela sam i na ovo:
    http://www.plivamed.net/?section=sal...d_section=home
    puno si ti to sve pojednostavila
    nije to baš čista logika
    u stvarnosti fiziologija je vrlo kompleksna

argument na tvoju tvrdnju nisam dobila
    a embolija nije isto što i SC

moje skromno mišljenje je da se ovdje mnogi drže kao da su u najmanju ruku prošli subspecijalizaciju iz opstetricije
    pa se shodno tome daju dg i navješčuju ishodi poroda na osnovu pisane riječi
    u rađaoni sve je to puno drugačije

a kad bi svatko od vas snosio odgovornost za to što se ovdje napiše
    drugačije bi savjete davali i ne bi se dirali u ono u što niste educirani
    a dok to nije tako svatko može pisati što ga je volja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa možemo pisati što nas volja tj. što mi mislimo kak je
    jer je ovo građanski forum

a ne forum ginekologa ili neurokirurga

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj the enchantress prvotno napisa
    u jenoj stvari smatram da sam pogriješila, bacivši joj bubu u uho, bez da sam joj dovoljno dobro objasnila situaciju u našim rodilištima i naglasila koliko će se morati boriti s osobljem i koje će emotivne ucjene iskusiti.
    nedovoljno informacija

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Slijedom toga, zanima me što mislite kad počinje nagovaranje a prestaje informiranje? Treba li svako informiranje izbjegavati ako nije nešto što ste proživjele? Ako nam nešto i je struka, znači li to da znamo sve o dotičnom predmetu? Ako nam nešto nije struka, znači li to da nemamo pravo razgovarati o stvarima?
    Meni osobno postoje dvije vrste informiranja:
    1. kada govorim iz svog iskustva (i tu uvijek napomenem da se radi o mom osobnom iskustvu)
    2. kada dajem informaciju iz područja koje zaista poznajem pa sam sigurna da je info točna.

Informiranje u vidu razmjene iskustava je nešto što je dosta korisno - iako naravno da uvijek treba voditi računa o izvoru info. Neću podjednako vrednovati iskustvo kume koju poznajem od rođenja i xy forumašice s neta koju nikad nisam vidjela.

Roda je po meni forum koji bi se trebao temeljiti na razmjeni info temeljenim na iskustvima. Svako davanje stručnih savjeta je (meni osobno) suvišno (i ponekad iritantno). Medicinski savijet tražim isključivo od doktora kojemu vjerujem, a ne od osobe koja se predstavlja kao doktor ili osobe koja je pročitala tri med. knjige pa misli da je stručnjak.
    A bome niti od frendice - bez obzira koliko literature pročitala.

Uzevši u obzir da ima osoba koje su nesklone informirati se potpuno i prihvatiti sve djelomične info s Neta / knjiga / prijatelja definitivno izbjegavam izričito savjetovati nekome da, npr. odbije sve intervencije. Ili da prihvati sve intervencije.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa možemo pisati što nas volja tj. što mi mislimo kak je
    jer je ovo građanski forum

a ne forum ginekologa ili neurokirurga
    pa to sam i napisala da se piše što je koga volja

ali kad pišeš izjave kao da si ginekolog ili neurokirurg
    onda se potrudi to argumentirati,a ne pravdati izjavu čistom logikom

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Davati medicinske savjete kao laik je uvijek tricky, osim ako se radi čisto o iznošenju iskustva, zato ja o tom dijelu foruma još uvijek ne znam šta da mislim.
    Mišljenja sam da je Ok primijeniti na sebi i svom tijelu, pa čak i kod poroda, ako se radi o nama samima, ali priče drugima bi trebale biti uz veliku dozu ograde. Ili više dati naputak gdje da se traže informacije, pa koga zanima neka sam traži.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    [
    ali kad pišeš izjave kao da si ginekolog ili neurokirurg
    onda se potrudi to argumentirati,a ne pravdati izjavu čistom logikom
    gle, pokušala sam argumentirati člankom koji potvrđuje moju izjavu, tj. moje mišljenje je bazirano na tom članku

čista logika uvijek vrijedi
    jedino sam zbrkala tko je imao CR zbog neotvaranja a nije se išlo na 'preventivnu' indukciju

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Davati medicinske savjete kao laik je uvijek tricky, osim ako se radi čisto o iznošenju iskustva, .
    čak i onda druga strana može reagirati: ali tako je napravila XY i bilo sve ok

ja sam se naslušala izjava: a moj susjed je sagradio takvui takvu kuću pa sam i ja

bespravna gradnja
    nitko ih nije nagovarao , sami su ponovili što su vidjeli
    vidiš, ljudksa glupost je beskonačna
    trebam li ja šutiti zbog takvih pojedinaca?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

gle, pokušala sam argumentirati člankom koji potvrđuje moju izjavu, tj. moje mišljenje je bazirano na tom članku

u tom članku ne piše to što si ti izjavila
    ili ja ne znam čitati

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Davati medicinske savjete kao laik je uvijek tricky, osim ako se radi čisto o iznošenju iskustva, .
    čak i onda druga strana može reagirati: ali tako je napravila XY i bilo sve ok

ja sam se naslušala izjava: a moj susjed je sagradio takvui takvu kuću pa sam i ja

bespravna gradnja
    nitko ih nije nagovarao , sami su ponovili što su vidjeli
    vidiš, ljudksa glupost je beskonačna
    trebam li ja šutiti zbog takvih pojedinaca?

pa ako se ne dozvoljava usporedba doktora kad su živčani
    sa ostalim živčenjacima u drugim profesijama

onda je i bespredmetno usporedba savjeta oko gradnje kuće
    i vođenja poroda

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

znaš što je problem
    jer istina je baš opozitna nego tvoja izjava

jer ne radi se indukcija da bi na kraju žena završila na SC,
    nego baš obrnuto

a to je meni odmah bila čista logika

1: J Matern Fetal Neonatal Med. 2009 May;22(5):445-51.Click here to read Links
    Reduction in caesarean delivery with fetal heart rate monitoring and intermittent pulse oximetry after induction of labour with misoprostol.
    Caliskan E, Cakiroglu Y, Corakci A, Ozeren S.

Department of Obstetrics & Gynecology, Kocaeli University School of Medicine, Umuttepe Kampusu, Kocaeli, Turkey.

OBJECTIVE: To integrate intermittent fetal pulse oximetry (FPO) to intrapartum fetal assessment and reduce the rate of caesarean sections. METHODS: A randomised controlled trial using 37 weeks as a restriction point was conducted in 230 women induced with misoprostol. One hundred-fourteen were assessed with intermittent FPO plus fetal heart rate (FHR) monitoring (study group) and 116 were assessed with FHR monitoring alone (control group). The primary outcome measure was caesarean delivery rates. Secondary outcome measures included induction to delivery interval, number of emergency caesarean deliveries performed for fetal non-reassuring FHR patterns and neonatal outcomes. RESULTS: There was a reduction both in the overall caesarean deliveries (study n = 18, (15.7%); vs. control n = 31 (26.7%); p = 0.04), and the rate of caesarean deliveries performed for non-reassuring fetal status in the study group (study n = 11, (9.6%); vs. control n = 23 (19.8%); p = 0.03). Induction to delivery interval was similar in between the groups (759 +/- 481 min in group 1; vs. 735 +/- 453 min in group 2 respectively; p = 0.69). CONCLUSION: Intermittent FPO in misoprostol induced deliveries decreases both total caesarean rate and the caesarean rate due to non-reassuring FHR patterns.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    a kako ste vi, argenta i ench, baš toliko sigurne da je drip krivac za carski rez?
    Ma naravno da nismo sto posto sigurne... Stvar je u tome što je ona, nakon naših razgovora (ne nagovora) i Odenta i još par informacija, prilično sigurna da je to bio razlog. Zato i je pitanje bilo o osobnoj odgovornosti, a ne o dripu i cr-u. Nitko od nas ne može znati sa sigurnošću šbb da (ni)je bilo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Za mene informiranje preraste u nagovaranje kad osoba s kojom pričam prestane slušati, ponekad se točno vidi trenutak kad sugovornik više nije zainteresiran za temu.
    Meni je bezeveze da se nekog može na PP ili CR "nagovoriti", svako se mora sam za sebe informirati i donjeti odluku, a ne može biti jedini izvor informacija npr. jedna žena koja mi je ispričala svoje iskustvo, nikako.
    Dakle, svatko snosi odgovornost za sebe, barem bi tako trebalo biti.
    Moj osobni dojam je da je previše informiranosti isto tako velika greška, jer imam dojam, ako netko dođe na poreo uvjeren u PP, i u jednom trenutku dođe do toga da dr. želi dati drip (nije sad bitno da li je dr. bio u ravu ili ne), ali ako žena u konačnici i prihvati drip, mislim da se onda sama na neki način na psihićkoj bazi "osudi na CR", jer su davanjem dripa sve lađe potonule.
    Po meni se je uvijek potrebno itekako inormirati o opciju koju želite, u ovom slučaju PP, ali uvijek u primozgu imati i scenarij ŠBBKBB.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Ma naravno da nismo sto posto sigurne... Stvar je u tome što je ona, nakon naših razgovora (ne nagovora) i Odenta i još par informacija, prilično sigurna da je to bio razlog. Zato i je pitanje bilo o osobnoj odgovornosti, a ne o dripu i cr-u. Nitko od nas ne može znati sa sigurnošću šbb da (ni)je bilo.
    njene su riječi bile da je niz nepotrebnih intervencija doveo do cr.
    to joj nismo mi rekle, takav je njen dojam njenog poroda.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

molim da citiranje i raspravu o fizologiji poroda i (ne)opravdanosti CR ostavite za neke druge rasprave.

tema ovog topika je:

Koliko smo odgovorni za propagiranje prirodnih prostupa u okolnostima koje to ne omogućavaju?
    hvala

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nitko ne propagira PP po cijenu ugroženosti bebe ili majke. Svaka od nas koje "propagiramo PP" razmišlja trezvene glave i svjesna je da nekad PP jednostavno nije moguć iz različitih razloga.
    Osobno ne razumijem cure koje svojevoljno žele na CR bez indikacije za CR (jer je po njima to "najkultiviraniji" način rađanja u 21.stoljeću), ili da ne žele imati svoju bebu 24h pored sebe nakon poroda. Nikoga ne osuđujem, jer svatko "bira i odlučuje" sam za sebe. Ja sam sretna da sam imala prirodan porod kao što sam i željela, mada nisam ni sanjala da će sve ispasti tako savršeno, jer sam se pripremila i na "crni scenarij".
    Inače, imam frendicu koja je željela roditi PP u Beču (živi u Beču) ali zbog višestruko omotane pupčane vrpce oko bebine glave i loših otkucaja srca na pregledu na CTG-u morala je hitno na carski. Naravno, žao joj je što nije iskusila PP, ali u njenom se slučaju radilo o životu njene bebe i CR je bio nužan i hitan i ona je svjesna da je tako moralo biti. Ali ona se nada da će iduće dijete roditi PP...

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mislim da bi pravo pitanje bila "razina odgovornosti za propagiranje..." ili "koliko smo odgovorni u popagiranju..."

odgovornost u svakom slučaju nije mala, a uvijek ovisi i o načinu propagande, njenim putevima, te u konačnici propagandistu i primatelju.

navalentno, agresivno promicanje bilo koje vrste poroda, dolazilo ono od laika ili liječnika je degutantno, jer je riječ o osobnom izboru u skladu sa stavovima rodilje i njenom općenitom fizičkom stanju.
    informiranje isključivo na laičkim ili medicinskim forumima ili u liteaturi, je virtualno, nedovoljno... živa bliska osoba s iskustvom, babica, porodničar od povjerenja uvijek su bolji izvor informacija.
    onaj koji propagira mora biti svjestan što propagira i kome to govori te siguran da neće tu osobu zapravo zavesti na krivi put ili joj prouzročiti traumu, ako ne bude sve onako kako se predviđa (što se dogodilo argentinoj frendici). a kako biti siguran? treba osobu dobro poznavati.
    ja ne govorim o svojim stavovima o porodu, a pogotovo ne savjetujem, osim ako ne vidim da je osoba prijemčiva za iste. dakle tek kad vidim da je netko na putu da sam dođe do nekih zaključaka, onda dajem mišljenje ili savjet.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    informiranje isključivo na laičkim ili medicinskim forumima ili u liteaturi, je virtualno, nedovoljno... živa bliska osoba s iskustvom, babica, porodničar od povjerenja uvijek su bolji izvor informacija.
    onaj koji propagira mora biti svjestan što propagira i kome to govori te siguran da neće tu osobu zapravo zavesti na krivi put ili joj prouzročiti traumu, ako ne bude sve onako kako se predviđa (što se dogodilo argentinoj frendici).
    Anamar, dobro si me podsjetila... Što je s propagiranjem pp-a od strane bolničkog osoblja čija bolnica to kasnije ne omogućava? Npr. rečenoj frendici u jednom a meni u drugom rodilištu napričane su bajke o tome što možemo očekivati i kako će nam porod izgledati. Kad smo se pojavile u trudovima, priča je bila sasvim drugačija i, u mom slučaju, nije imala nikakve veze s mojim medicinskim stanjem. Komentari na molbe za koje mi je prethodno rečeno da im izlaze u susret bili su: "što mi imamo vas slušati?" "pa nas nema za to dovoljno" i "a što ste si mislili kako će biti?"

Kad nekom pričam o pp-u, obavezno naglasim da treba otići u bolnicu, pogledati u kakvim će uvijetima rađati te razgovarati s osobljem o (ne)mogućnostima. Ali, otkad sam se uvjerila da su takvi obilasci često samo bacanje prašine u oči, pitam se ima li uopće smisla govoriti ikome o pp-u? A ako ne govorimo, kako će se išta ikad promijeniti?

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

onaj koji propagira mora biti svjestan što propagira i kome to govori te siguran da neće tu osobu zapravo zavesti na krivi put ili joj prouzročiti traumu, ako ne bude sve onako kako se predviđa (što se dogodilo argentinoj frendici).
    Anamar, dobro si me podsjetila... Što je s propagiranjem pp-a od strane bolničkog osoblja čija bolnica to kasnije ne omogućava?

...
    Kad nekom pričam o pp-u, obavezno naglasim da treba otići u bolnicu, pogledati u kakvim će uvijetima rađati te razgovarati s osobljem o (ne)mogućnostima. Ali, otkad sam se uvjerila da su takvi obilasci često samo bacanje prašine u oči, pitam se ima li uopće smisla govoriti ikome o pp-u? A ako ne govorimo, kako će se išta ikad promijeniti?
    bolničko osoblje koje propagira pp, hm. na žalost još nisam srela taj slučaj. moj trenutni doc je svjestan prednosti pp-a, ali mislim da je prilično svjestan da ustanova u kojoj radi naprosto fizički nema uvjeta za to. i ne mogu reći da radi propagandu za pp.

ima li smisla uz loše uvjete u rodilištima govoriti o pp-u? mislim da ima.
    i to prvenstveno na stručnoj razini, jer jedino struka može pokrenuti procese kojima će se uvjeti u rodilištima promijeniti.
    građanske udruge (ne mislim samo na rodu, već i na brojne ženske udruge, udruge za zaštitu zdravlja, djece...) trebale bi također glasnije govoriti o pp-u i poticati struku da se više pozabave time.

a mi laici, možemo govoriti među sobom, ali ja sam pristaša opreznog pristupa, što sam već ustvrdila. zapravo, od mene nikakve koristi (a valjda ni štete) po tom pitanju.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i meni bi možda bilo lakše s jedne strane da kad sam išla roditi nisam čitala ništa i nisam znala ništa osim bapskih priča kako je to užasno. Ne bih imala očekivanja, pretrpjela bih i bilo bi mi isto teško ali ne bih bila razočarana.
    S druge strane, za sve to bih krivila sebe i svoje tijelo, i taj osjećaj nasilja nad svojim tijelom ne bih znala razriješiti samam sa sobom. Također, ne bih znala sve to staviti na svoje mjesto i očekivati idući porod kao šansu da konačno riješim te traume i ponovim sve na pravi način.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

bolničko osoblje koje propagira pp, hm. na žalost još nisam srela taj slučaj.
    Možda sam se prenaglila u toj formulaciji Mislila sam na to da tvrde kako je to u njihovoj bolnici ostvarivio, iako u praksi nije,

a mi laici, možemo govoriti među sobom, ali ja sam pristaša opreznog pristupa, što sam već ustvrdila. zapravo, od mene nikakve koristi (a valjda ni štete) po tom pitanju.
    E, pa to je ono, je li veća šteta govoriti ili ne govoriti?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

NOT ANOTHER C-SECTION THREAD Mislim da sam bila jasna: ovo nije topic za i protiv cr-a!!! Inače ću zamoliti moderatoricu da ga zatvori.
    :/ O Bože... svašta! Laki je malo nervozna...

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj karmazonka prvotno napisa
    NOT ANOTHER C-SECTION THREAD Mislim da sam bila jasna: ovo nije topic za i protiv cr-a!!! Inače ću zamoliti moderatoricu da ga zatvori.
    :/ O Bože... svašta! Laki je malo nervozna...
    To sam bila ja a ne Laki
    A kad budeš malo duže na forumu, skužit ćeš moj komentar. Koji uopće nije bio nervozan, nego prepun forumaškog iskustva

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bolničko osoblje koje propagira pp, hm. na žalost još nisam srela taj slučaj. moj trenutni doc je svjestan prednosti pp-a, ali mislim da je prilično svjestan da ustanova u kojoj radi naprosto fizički nema uvjeta za to. i ne mogu reći da radi propagandu za pp.

ima li smisla uz loše uvjete u rodilištima govoriti o pp-u? mislim da ima.
    ovo mi je nešto totalno nelogično
    "nemanje tehničkih uvjeta"

prirodni porod podrazumjeva prvenstveno ne-petljanje, normalan humani pristup rodilji, normalno nenasilno pračenje poroda
    i to je to
    pustiti porod da se desi

kakvi ti tehnički uvjeti trebaju?

ako ćemo govoriti o prirodnom položaju za porod, sve šta ti treba je obična strunjača

prije 30-ak godina mamina teta je rodila u šibenskom rodilištu u najprirodnije položaju - čučnju
    kako? i to bez tehničkih uvjeta?
    jednostavno: čučnula je kraj radijatora i rekla im da ona sada rađa, a oni ako će pomoć neka pomognu

nije problem u tehničkoj opremljenosti , nego je problem u glavama, u načinu razmišljanja

dokle god govore o prirodnom porodu kao alternativi ( :? ) , do tada znamo da im je način razmišljanja temeljen na krivim postavkama

prirodan porod bi trebao biti standard, a drip , rezanje, vakuum ... to bi trebalo biti extra intervencija u iznimnim situacijama a ne rutina

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Grubi potpisujem sve što si napisala

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •