I ja sam brinula hoće li moje starije dijete imati četvorku iz vjeronauka (jedinu) prošle godine.

Pa sam bila na informacijama kod vjeroučiteljice da vidim kako to ide... (Za razumijevanje stava bitna je činjenica da sam ja "crna ovca" tj. nisam pripadnica Rimokatoličke crkve, ali mm jest - vjenčani smo kao razlika vjera i dogovorili smo da djecu upišemo na vjeronauk).

Bojala sam se da će moja djeca biti hendikepirana jer nemaju doma prave vjerničke uzore u oba roditelja (ponekad ih povedemo u crkvu, redovito za blagdane ili kad požele, ali sigurno to nije u mjeri ni na način kako to rade obitelji vjernika).

No, pokazalo se da je sinak uspio sve savladati (iako mu je nesumnjivo bilo teško jer se s puno toga sreo tek na vjeronauku - nikada mi doma nije palo na pamet pričati djetetu što su to misije, na primjer...)

Objektivno, gradivo vjeronauka za prvi razred je teško. I za drugi također. Subjektivno, mislim da su udžbenike pisali ljudi koji se bolje razumiju u vjeru nego u pedagogiju.

Moj mlađi sin obožava vjeronauk (ima mlađu vjeroučiteljicu koja je, čini se, djeci uspjela približiti gradivo) ali često je zaboravljao zadaće. Moj stariji sin je u drugom razredu uspio "uhvatiti korak" s vjeroučiteljicom i sad nema nikakvih problema.

Ključna stvar - ako je vjeronauk problem, postoje informacije (kao i za svaki predmet). Istina, ja prečesto to smetnem s uma i uhvatila sam sama sebe u razmišljanju da je matematika važnija (da ne bude zabune, to mislim i o odgojnim predmetima, iako oni i te kako imaju svrhu - vježbanje pažnje, briga o svojim stvarima, ustrajnost u nečemu što ti možda nije "niz dlaku" itd.). Komunikacija s vjeroučiteljem riješit će veći dio problema. A ako se pokaže da dijete zaista nije za to (nekako mi u nižim razredima nije primjereno da dijete odlučuje o tome) kasnije ne mora ići. To smo mi najavili i svojoj djeci - do 4. razreda ići će na vjeronauk, a kasnije slobodno mogu odabrati da li to žele ili radije ne bi. Imamo još 2 godine za reviziju ove odluke, ali dok je na snazi - u našoj kući je vjeronauk predmet kao i svi drugi i tako mu i pristupamo.